Monteverde on yksi Costa Rican tunnetuimmista matkakohteista. Alueelta löytyy niin luonto kuin vauhdikkaampiakin seikkailukohteita. Monteverdestä löytyy esimerkiksi pitkiä riippusiltakävelymahdollisuuksia (canopy walk) viidakon yllä sekä pitkiä ja vauhdikkaita vaijeriliukuja.

Monteverden pilvimetsä, Costa Rica
Monteverden pilvimetsä, Costa Rica
Monteverden pilvimetsä ja riippusilta, Costa Rica

Monteverde Cloud Forest Reserve

Meitä kiinnosti Costa Ricassa erityisesti maan luonto, jonka vuoksi päätimme rajoitetun ajan takia jättää vauhdikkaammat aktiviteetit Monteverden alueella väliin, vaikka ne olisivat kiinnostaneet varsinkin minua. Niinpä Monteverdessä päädyimme viettämään päivän kauniissa pilvimetsässä (Monteverde Cloud Forest Reserve), joka on perustettu vuonna 1972 ja kattoi 328 hehtaarin alueen.

Nykyään suojeltu alue on yli 14 200 hehtaaria ja alueella elää yli 100 nisäkäslajia, 400 lintulajia ja 1 200 matelija- ja sammakkoeläintä. Se on myös yksi harvoista paikoista, joissa elää kaikki kuusi Costa Rican kissaeläintä: jaguaari, jaguarandi, oselotti, pitkähäntäkissa (margay), puuma ja tiikerikissa (oncilla). Reittejä alueella on yli 13 kilometriä.

Monteverden pilvimetsä, Costa Rica
oranssi kukka

Monteverde – pärjääkö ilman nelivetoa?

Monteverde-kylän keskustasta kohti pilvimetsää ajaessa muutama viimeinen kilometri on päällystämätöntä ja varsin kuoppaista tietä, mutta suurempia ongelmia kyseisen osion ajaminen ilman nelivetoakaan ei aiheuttanut. Sen sijaan viereiseen vähemmän tunnettuun Santa Elenan pilvimetsään (Santa Elena Cloud Forest Reserve) ajaminen oli huomattavasti haastavampaa. Rauhassa ajaen sekin kuitenkin onnistui. Tämä on myös paikka, jossa useat vauhdikkaat aktiviteetit sijaitsevat.

Monteverden pilvimetsä, Costa Rica
Monteverden pilvimetsä, Costa Rica
Monteverden pilvimetsä, Costa Rica

Monteverden pilvimetsä – aukiolo ja pääsymaksut

Monteverden pilvimetsän parkkialue sijaitsee vajaan kahden kilometrin päässä varsinaisesta sisäänpääsypaikasta. Ehdimme ensin hetken harmitella, että onpa pitkä kävely parkkialueelta sisäänpääsypaikalle, mutta pian havaitsimme, että parkkipaikalta kulki ilmainen kuljetuspalvelu parkkialueen ja sisäänpääsyalueen välillä. Parkkipaikan hinta oli 5 dollaria, josta sai kuitin ja lipun mukaan. Nämä oli tärkeää säästää, jotta pääsi hyödyntämään kuljetuspalvelua myös takaisinpäin.

Pääsymaksu Monteverden pilvimetsään on 15 dollaria + verot (vuosi 2024), jolloin yhteissumma taisi olla 16,9 dollaria. Tällä maksulla pilvimetsän alueella saa viettää koko sen aukioloajan eli kello 7–16. Alueen sisäpuolella ei ole tarjolla syötävää tai juotavaa eivätkä kertakäyttöiset muovipullot ole sallittuja, mutta porttien ulkopuolella on ravintola, ja kuittia vastaan saa uuden lipun. Kesken päivän on siis mahdollista käydä syömässä ja juomassa. Ravintolan yhteydessä on myös hotelli ja matkamuistomyymälä, josta mekin ostimme yhden t-paidan.

Monteverde Cloud Forest Reserven matkamuistomyymälä, Costa Rica
Monteverden pilvimetsä, Costa Rica
punainen kukka
koralleja Apo-saarella Filippiineillä

Monteverden pilvimetsä – lintuparatiisi

Monteverden pilvimetsä on erityisesti kuuluisa linnuistaan. Alueella onkin tarjolla opastettuja retkiä, joita suosittelemme erityisesti, jos tavoitteena on nähdä alueen upeita lintuja. Tottumattoman on nimittäin hyvin hankala havaita niitä (kuten eläimiä ylipäätään) ilman opasta. Me emme kuitenkaan Monteverden pilvimetsään ottaneet opasta, ja siitä huolimatta onnistuimme näkemään alueella kahdesti Guatemalan kansallislinnun mayaketsaalin (resplendent quetzal), joka ehdottomasti lukeutuu myös Costa Rican kauneimpiin lintuihin. Tämä oli ilman muuta yksi pilvimetsässä viettämämme ajan kohokohta.vasten.

pieni lintu oksalla
lintu oksalla
mayaketsaali Monteverden pilvimetsässä Costa Ricassa
mayaketsaali Monteverden pilvimetsässä Costa Ricassa
mayaketsaali Monteverden pilvimetsässä Costa Ricassa

Monteverden pilvimetsä – reitit

Monteverden pilvimetsässä on useita eri reittejä tutkittavaksi ja kaikkiaan reittejä on peräti 11. Reitit oli merkitty selkeästi. Risteyskohdissa oli opaskyltit ja kartta.

Me kiersimme alueella ollessamme kaikki reitit ja yllätyimme siitä, miten erilaisia ne olivat vaikeustasoltaan, vaikka maisemat olivat varsin samankaltaisia. Jos ei halua kulkea kaikkia reittejä, suosittelemme reittejä Sendero Camino aina näköalapaikalle saakka ja paluuta reittiä Sendero Nuboso pitkin, jotka olivat paitsi helpoimpia, myös linnustoltaan parhaimpia. Myös vesiputoukselle vievä reitti Sendero Cuecha kannattaa kulkea sekä Sendero El Puente, joka vie alueella olevalle riippusillalle.

Monteverde Cloud Forest Reserve reittikartta
Monteverden pilvimetsän opaskylttejä, Costa Rica
vesiputous, Monteverden pilvimetsä, Costa Rica
Monteverden pilvimetsä ja riippusilta, Costa Rica
Monteverden pilvimetsä ja riippusilta, Costa Rica

Vaikka ei linnuista olisikaan kiinnostunut, kannattaa Monteverden pilvimetsässä käynti siitä huolimatta. Pilvimetsä on ekosysteeminä nimittäin varsin ainutlaatuinen eikä vastaavaa löydy kovinkaan monesta paikasta. Mekään emme olleet aiemmin sellaisessa käyneet, vaikka olemme Borneolla olleetkin, josta sellaista Mount Kinabalun alueelta muun muassa löytyisi.

Me olimme etukäteen hieman huolissamme mahdollisista ruuhkista, joita Monteverden pilvimetsän alueella saattaisi olla. Yllätyimme kuitenkin positiivisesti, sillä paikka oli hyvinkin rauhallinen eikä ihmisten määrä häirinnyt yhtään, vaikka olimme matkassa Costa Rican suosituimpaan matkustusaikaan.

Monteverden pilvimetsä, Costa Rica
Monteverden pilvimetsä, Costa Rica
snorklausta Apo-saarella Filippiineillä
snorklausta Apo-saarella Filippiineillä
snorklausta Apo-saarella Filippiineillä

Laiskiaishavaintoja

Kun lähdimme pilvimetsästä takaisin kohti hotellia, näimme tien varteen pysäköidyn auton ja sen ihmiset tiirailemassa kohti puun latvoja. Pysähdyimme kysymään, mitä he siellä näkivät ja arvauksemme osui oikeaan, laiskiainenhan siellä. Tarkempi tiirailu osoitti, että kyseessä oli kaksivarvaslaiskiaisten heimoon kuuluva sierainlaiskiainen eli hoffmanninlaiskiainen, joka on toinen Costa Ricassa tavattavista laiskiaislajeista. Eikä vain yksi laiskiainen vaan emo poikasensa kanssa!

laiskiasia puussa Monteverdessä, Costa Ricassa
laiskiasia puussa Monteverdessä, Costa Ricassa

Oletko käynyt Monteverden pilvimetsässä tai kenties jossain muussa pilvimetsässä?

26 Kommentit

 1. Epäilen, että teidän silmät harjaantuneempia pongaamaan linnut ja eläimet. Itse en ilman opasta näkisi mitään

  Vastaa
  • Se on totta, että meidän silmät on harjaantunut näkemään lintuja ja eläimiä, koska varsin paljon niitä yritetään bongailla ja sen huomaa kyllä itsekin.

   Vastaa
 2. Oi, näitä teidän Costa Rica -postauksia olen odottanut jo etukäteen! Mikä upea kokemus oli nähdä mayaketsaali! Se on mielestäni yksi kauneimmista linnuista koko maailmassa.
  Omat pilvimetsäkokemukseni koostuvat juurikin Monteverdestä sekä Madeiran lukuisista pilvimetsistä.

  Vastaa
  • Costa Ricasta on alkuvuonna todennäköisesti tulossa useita, mutta myös Filippiineiltä on tarkoitus vielä julkaista juttuja. Mayaketsaali on todella kaunis ja myös varsin mielenkiintoinen lintu. Sen näkeminen oli vähän yllätyskin, vaikka toiveissa se olikin, sillä kausi ei ollut siinä mielessä paras mahdollinen. Sen verran oltiin havaintoihon tyytyväisiä, että Mikko osti itselleen t-paidan, jossa kyseinen lintu on.

   Ja niin tosiaan, Madeirallahan olisi myös pilvimetsää, sielläkään emme ole käyneet.

   Vastaa
 3. Miten upea paikka, ja ihanat kuvat taas kerran! Nyt kyllä vähän harmittaa, että jätimme Monteverden väliin aikoinaan Costa Ricassa reissatessa. Muistaakseni suurin syy siihen oli nimenomaan se, että kuultiin paikan olevan todella ruuhkainen, mutta todellisuus on näköjään vähän toinen. Pilvimetsien ja eläinten bongailemisen sijaan tehtiin San Josesta käsin koskenlaskuretki, joka sekin toki oli hieno kokemus.

  Vastaa
  • Monteverde osoittautui mukavaksi paikaksi. Kävimme myös muun muassa Manuel Antonion kansallispuistossa ja se kieltämättä oli turhan ruuhkainen, onneksi Monteverde oli aivan muuta. Koskenlasku kuulostaa kivalta, se on Mikolla ollut useaan kertaan mielessä, mutta on jäänyt toistaiseksi toteutumatta, kun minua kyseinen aktiviteetti hieman pelottaa. Muun muassa Victorian putouksilla se oli pitkään harkinnassa. Kokeilitteko te muuten koskenlaskua siellä?

   Vastaa
   • Victorian putouksilla jätettiin koskenlasku väliin, osaksi aikataulusyistä, osaksi hinnan vuoksi. Olisi kyllä epäilemättä ollut hieno kokemus sielläkin! Kosket voivat kyllä olla melko hurjia, mutta toisaalta hyvät retken järjestäjät panostavat paljon turvallisuuteen. Jos ajatus kiehtoo, niin kannattaa aloittaa jostain vähän vähemmän kuohuvasta laskusta ensin, niin ehkä sitä kautta voittaa pelot ja innostuu kokeilemaan koskenlakua eri maissa ja voimakkaammissa virroissa.

    Vastaa
    • Joo, suunnitelmissa on ollut kokeilla molemmille sopivaa koskenlaskentaa ihan Suomessa. Itse en kuitenkaan mistään kovin jännittävästä tai vauhdikkaasta pidä, joten voipi olla, että ulkomaiset koskenlaskut jäävät Mikon testattavaksi.

     Vastaa
 4. Ei ole tullut käytyä pilvimetsissä, mutta upealta näyttää. Kokemattomana lintubongarina olisi varmasti paras ottaa se opas, muuten jäisi monet linnut bongaamatta ilman opasta.

  Vastaa
  • Jep, oppaasta on paljon hyötyä. Mekin harkitsimme sitä Monteverdeen, mutta tällä kerralla päätimme mennä ilman. Opastetuista luontoretkistä meillä on ollut vain harvoin huonoja kokemuksia.

   Vastaa
 5. Valitettavasti minulla ei ole kokemusta pilvimetsästö, mutta kiinnostusta kyllä ja olen Borneota katsellutkin. Costa Rica on itsellä haaveissa ja yritän saada miestä innostumaan, jos vaikka suuntasimme sinne 20-vuotisjäämatkalle parin vuoden päästä. Jään odottelemaan muita kirjoituksia Costa Ricasta.

  Vastaa
  • Oi, Costa Rica on ihana! Luontomatkailun näkökulmasta paratiisi. Muutenkin viihdyimme maassa. Lisää juttuja Costa Ricasta on tulossa alkuvuoden aikana.

   Vastaa
 6. Monteverden ja Rincón de la Viejan pilvimetsiin pääsin tutustumaan vajaa vuosi sitten, kun ryhmän kanssa teimme siellä hieman lyhyempiä kävelykierroksia. Kuvat alueen värikkäistä linnuista ovat suurimmaksi osaksi vain muistoissa, koska en itse onnistunut niitä nappaamaan. Laiskiaisen karvaisesta takapuolesta sain kuvan Caño Negron alueella. On kiva nähdä nyt hyviä kuvianne ja muistella omaa matkaa.

  Vastaa
  • Heh, laiskiaisista näkyykin usein vain karvakasa. Ovat suloisia eläimiä. Teillä oli varmasti upea matka. Lyhyetkin kävelykierrokset antavat toisinaan paljon, jos nähtävää on runsaasti.

   Vastaa
 7. Jokseenkin tutunnäköisiä maisemia ja veikkaan syyksi juurikin Eilan viimevuotisia postauksia aiheesta. 🙂

  En tiedä olenko ollut varsinaisessa pilvimetsässä, mutta onhan se sää monesti ollut tällainen jossain tropiikissa. Paikka näyttää maagiselta ja tuolla voisi hyvinkin viettää tuntikausia. Pitkähihaista näyttää olevan päällä, joten ei taida olla hellelukemat tuossa kohteessa?

  Laiskiainen oli hyvä löytö!

  Vastaa
  • Laiskiainen oli kiva havainto pilvimetsäkierroksen päätteeksi. Monteverdessä oli selvästi viilein sää, mitä tällä 2,5vk reissulla koimme. Lämpötila oli silti n. 20 astetta. Me tykkäämme käyttää pitkiä vaatteita metsässä myös hyönteisten suojaksi, vaikka Monteverden pilvimetsässä häiritseviä hyönteisiä ei ollut.

   Vastaa
 8. Onpa upea metsä ja mikä eläin- ja lintulajisto! Ei olla taidettu tuollaisessa käydä vielä, ainakaan tietoisesti. Olisipa makea majoittua tuolla hotellissa, niin olisi patikointireitit heti lähellä.

  Vastaa
  • Tuo hotelli olisi tosiaan ihan polkujen alkupisteessä. Meidän majapaikkamme sijaitsi Monteverden kylässä ja ajomatka parkkialueelle oli vain 3km, joten matkaan ei tarvinnut varata paljon aikaa.

   Vastaa
 9. Eivät taida ihan olla pilvimetsää, mutta saman tapaisia riippusiltoja puiden latvojen tasolla oli Misticon riippusiltapuistossa, jonne teimme Arenalista retken. Nuo laiskiaiset ovat kyllä haastavia kuvattavia, ensinnäkin haastavia huomata, kun ne ovat paikoillaan puun latvassa ja sitten haastavia, koska etäisyys niihin puiden latvoihin on usein pitkä. Muutamassa paikassa on kuitenkin, jotenkin, onnistuttukin.

  Vastaa
  • Minusta on mahtavaa, miten Costa Rica on panostanut maansa luontoon ja tukee ja tukee turismia tätä kautta. Laiskiaisia on toisinaan hyvin hankala nähdä! Joskus ne ovat niin ylhäällä tiiviissä puussa oksien piilossa ja vielä kun turkin värikin voi naamioituja hyvin puun runkoon ja oksistoon. Ja mikäli laiskiaisen sitten erottaa, voi näkyä vain puuta halaavan laiskiaisen selkä. Joskus olemme onnistuneet näkemään laiskiaisen selkeästi ilman esteitä esimerkiksi ruokailemassa puun oksalla.

   Vastaa
 10. Me käytiin Monteverden pilvimetsässä aikanaan, kun olimme maailmanympärimatkalla. Harmillisesti satoi kaatamalla, kun oltiin kierroksella siellä, joten ei ollut pelkkiä pilviä vaan myös todella, todella märkää. 😀 Hieno paikka se silti oli, kuten Costa Rica yleensäkin.

  Vastaa
  • Sadeilmoilta ei reissaajana voi välttyä, harmi Jenni kun teillä osui sade Monteverden kävelyn ajalle. Meilläkin tuli reissussa kertaalleen kaatosade, kun oltiin Manuel Antoniossa, joten kävely jäi aiottua lyhyemmäksi. Costa Rica on hieno maa, upea luonto.

   Vastaa
 11. Oi, onko tämä jopa aika tuore reissukertomus? Oletan näin tämän vuoden hinnasta…? Jo pelkästään Costa Rica nimenä kuulostaa ihanan eksoottiselta ja nämä kuvat ja linnut ja metsät ja kaikki vasta sitä kunnon eksotiikkaa onkin. Teillä on kyllä todella mielenkiintoinen ja eksoottinen kohde! 🙂 Ja miten upeita lintuja! Nuo reitit kuulostaa varsin kivoilta!

  Vastaa
  • Jep, oltiin Monteverdessä ihan heti tammikuun ekalla viikolla. Meidän piti itse asiassa julkaista vielä loput postaukset Filippiineiltä, mutta pienen epäonnen vuoksi ne tulevat hieman myöhemmin. Tähän väliin nyt äkkiratkaisuna juttua Costa Ricasta. Maa on todellinen paratiisi luontomatkailijalle.

   Vastaa
 12. Costa Rican upea luonto kyllä kiinnostaa sen verran, että olen kyttäillyt täältä Kaliforniasta sinne lentoja jo viime vuonna. Mutta tänäkin keväänä näyttää olevan lennot todella kalliita ja täynnä. Costa Ricasta on tullut viime vuosina amerikkalaisten uusi suosikkipaikka, ja se nyt tässä vähän hiertää. Se on kuulemma vaikuttanut siellä hintatasoon ja kaikenlaiset huijaukset (autonvuokrauksissa, retkien varaamisissa ym.) on kuulemma nyt yleisiä. Koitteko, että siellä oli turvallista? Ja varsinkin kiinnostaa tuo autonvuokraus, se on ilmeisesti aika tyyristä siellä? Täytyy nyt kahlata teidän muutkin Costa Rica postaukset läpi. 🙂

  Vastaa
  • Costa Rica on mahtava maa luontomatkalle! En yhtään ihmettele, että maasta on tullut amerikkalaisten suosikkipaikka. Oli kätevää, kun pärjäsi Yhdysvaltojen dollareilla. Muutoinkin olo oli turvallinen ja matkalla oli helppo asioida paikallisten kanssa. En ole nyt kerrannut espanjaa ja osaaminen on käytön puutteesta vähentynyt, mutta pienillä alkeilla ja englannin kielellä pärjäsi mainiosti. Me emme ainakaan tietääksemme kohdanneet mitään huijauksia.

   Päätös reissuun lähtemisestä tuli varsin viime hetkellä ja se vaikutti myös osittain hintatasoon. Harmillisesti pari päivää aiemmin katsomamme vuokra-auto oli jo varattu ja jouduimme ottamaan alkuperäistä suunnitelmaa huomattavasti hintavamman auton. On toisaalta kiva, että kuoppaisilla teillä on auto, jossa on enemmän maavaraa, mutta me ainakin pärjäsimme loistavasti ilman nelivetoa. Pääosin tiet olivat erittäin hyvässä kunnossa. Osa teistä oli kuoppaisia, mutkaisia ja mäkisiä.

   Julkaisimme nämä postaukset ihan reissun päältä, nyt palasimme vielä hetkeksi vanhoihin Filippiinien postauksiin. Tarkoitus on vielä tässä alkuvuodesta palata takaisin kertomaan lisää Costa Ricasta. Kiva kuulla Paula, että maa kiinnostaa sinua.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa