Corcovadon kansallispuisto oli meidän eniten odottamamme vierailukohde Costa Rican matkallamme. Jos meidän retkemme edellisessä kansallispuistossa Marino Ballena kansallispuistossa ei ollutkaan täysin onnistunut, tästä odotimme sellaista.

Corcovadon kansallispuisto Costa Rica
Corcovadon kansallispuisto Costa Rica

Corcovado – suuri ja rauhallinen

Corcovadon kansallispuisto sijaitsee aivan Costa Rican lounaisosassa lähellä Panaman rajaa. Kansallispuisto on perustettu vuonna 1975. Se on Costa Rican kansallispuistoista suurin ja sen pinta-ala on 418 neliökilometriä. Tämä on hauska kontrasti siihen, kun aiemmin käymämme Manuel Antonion kansallispuisto on pienin.

Corcovadon kansallispuisto on myös rauhallinen kansallispuisto. Corcovadon kansallispuistossa ei saa vierailla ilman opasta, jonka vuoksi järjestetty retki on ainoa mahdollisuus vierailla Corcovadon kansallispuistossa. Mahdollisia vierailukohteita (Ranger Stations) on neljä:

 

 • Los Patos         50 per päivä
 • La Leona          80 per päivä
 • San Pedrillo     100 per päivä
 • Sirena               100 per päivä, joista 80 saa yöpyä
Corcovadon kansallispuisto kyltti

Corcovado – eri alueet

Vierailijat siis jakautuvat Corcovadossa kansallispuiston eri osiin. Näistä meillä on kokemusta La Leonasta, jossa pidimme tauon, sekä Sirenasta, jossa olimme kaksi yötä. Sirenan alueella on useita eri reittivaihtoja, johon n. kuuden hengen ryhmät jakaantuvat. Tämä tarkoittaa sitä, että Corcovadon kansallispuistossa saa kulkea todella rauhassa. Sirenan tapaan San Pedrillossa reittejä on useita. Sen sijaan La Leonassa ei ole kuin yksi reitti. Samoin Los Patosissa on vain yksi reitti, mutta toisaalta vierailijamäärät näissä ovat hyvin rajattuja.

Corcovadon kansallispuisto Costa Rica, kartta

Sirena

Yövyimme tosiaan Sirenassa. Sen tilat ovat hyvin alkeelliset eivätkä varmasti sovi kaikille. Käytännössä kaikki vieraat nukkuvat hyttysverkoilla ympäröidyissä kerrossängyissä samassa katetussa tilassa. Lisämaksusta on saatavilla pienehkö lukollinen kaappi. Naisillle ja miehille on omat vessat ja suihkut. Meidän olomme aikana suihkusta ei tullut lämmintä vettä, mutta ulkoilman lämpötila oli varsin lämmin. Wifi periaatteessa on, mutta käytännössä se ei toimi. Ruokailutilassa on jokunen pistorasia elektroniikkalaitteiden latausta varten. 

La Sirenassa ruoka kuitenkin yllättävänkin hyvää ja sitä on kolme kertaa päivässä. Lisäksi asemalla on pieni myymälä, josta löytyy matkamuistoja, hyttysmyrkkyä ja pientä purtavaa.

Sirenan asema, Corcovadon kansallispuisto Costa Ricassa
Sirenan asema, Corcovadon kansallispuisto Costa Ricassa
Sirenan asema, Corcovadon kansallispuisto Costa Ricassa
Sirenan asema, Corcovadon kansallispuisto Costa Ricassa
Sirenan asema, Corcovadon kansallispuisto Costa Ricassa
ruoka-annos Sirenan asemalla
Sirenan asema, Corcovadon kansallispuisto Costa Ricassa

Corcovado – retken hinta

Retken hinta vaihtelee hieman kohteen (mikä ranger station), mikä lähtöpaikka ja millainen ohjelma on. Jonkinlaisena nyrkkiarvona voi varmasti pitää sitä, että yhden päivän retki on 100 $, kahden päivän retki 350 $ ja kolmen päivän retki 550 $ henkilöä kohden.

Yhden päivän retkien osalta on tärkeää huomata, että mitään syötävää ei saa tuoda mukanaan. Kaikki kassit tarkastetaan tarkoin ja mahdolliset eväät otetaan pois. Jos kyseessä on useamman päivän retki, ovat esimerkiksi pähkinät sallittuja. Sallituista eväistä kannattaa joka tapauksessa tiedustella etukäteen retkenjärjestäjältä.

Caño-saari, Marina Ballenan kansallispuisto Costa Rica
Corcovadon kansallispuisto Costa Rica
Corcovadon kansallispuisto Costa Rica

Corcovadon ilmasto

Säiden osalta Corcovadon kansallispuisto on arvaamaton, ja siellä sataa varsin paljon. Selkeästi kuivimmat kuukaudet ovat tammikuu, helmikuu ja maaliskuu. Eniten puolestaan sataa toukokuun ja marraskuun välisenä aikana ja kaikkein sateisin kuukausi on lokakuu. Me olimme joulukuun ja tammikuun vaihteessa ja olimme säiden puolesta onnekkaita. Aurinko paistoi koko ajan lukuun ottamatta toisen päivän myöhäistä iltapäivää ja yötä, jolloin satoi rajusti. Onneksi tämä ei häirinnyt meitä lainkaan.

Corcovadon kansallispuisto Costa Rica

Corcovado – kasvillisuus ja eläimistö

Corcovadon kansallispuisto on myös todella monimuotoinen, niin eläimistöltään kuin kasvustoltaankin. Alueen elinympäristöihin kuuluu muun muassa vuorimetsää, pilvimetsää, suometsää (swamp Forest) ja mangrovea.

Eläimistä siellä elää runsaasi erilaisia kissaeläimiä, joista kuuluisimpia lienevät jaguaari, oselotti ja puuma. Lisäksi puistossa elää kaikki neljä Costa Ricassa tavattavaa apinalajia: hämähäkkiapina (Geoffroy’s spider monkey), kapusiiniapina (white-faced capuchin), mölyapina (mantled howler monkey), saimiri (Central American squirrel monkey).

hämähäkkiapina, Corcovadon kansallispuisto Costa Rica
hämähäkkiapina, Corcovadon kansallispuisto Costa Rica
saimiri Corcovadon kansallispuistossa Costa Ricassa

Lisäksi Corcovadon kansallispuistossa elää molemmat Costa Ricassa tavattavista laiskiaislajeista: kolmivarvaslaiskiainen (brown-throated sloth) ja sierainlaiskiainen eli hoffmanninlaiskiainen (Hoffmann’s two-toed sloth).

Yksi kuuluisimmista Corcovadon kansallispuiston asukkaista on tapiiri. Vielä voisin mainita hyvin erikoisen pohjantamanduan eli kierteishäntämuurahaiskarhun (northern tamandua). Ja tietysti Corcovadon kansallispuistossa elää paljon muita eläinlajeja. Pelkästään nisäkäslajeja on 139 kappaletta.

laiskiainen Corcovadon kansallispuistossa Costa Ricassa
muurahaiskarhu Corcovadon kansallispuistossa Costa Ricassa
tapiiri Corcovadon kansallispuistossa Costa Ricassa
snorklaus Caño-saarella Costa Ricassa
käärme Corcovadon kansallispuistossa Costa Ricassa

Corcovadon alueelta löytyvistä linnuista meidän mielestämme kaikkein upein on puna-ara (scarlet macaw). Myös petolintuja on paljon, muun muassa kolme erilaista korppikotkaa: mustakondori (black vulure), kalkkunakondori (turkey vulture) ja kaikkein kuuluisin ja hankalasti nähtävä kuningaskondori (king vulture). Näiden lisäksi puistossa elää esimerkiksi myös erilaisia suurinokkaisia tukaaneja.

Kaikkiaan Corcovadon kansallispuistosta löytyy noin 400 lintulajia. Kaiken kaikkiaan Corcovadon kansallispuisto kattaa 2,5 % koko maailman biodiversiteetistä.

mustakondoreita Corcovadon kansallispuistossa Costa Ricassa
ibis-lintuja Corcovadon kansallispuistossa Costa Ricassa
ibis-lintuja Corcovadon kansallispuistossa Costa Ricassa

Kirjoitamme myöhemmin vielä tarkemmat kuvaukset päivistämme, mutta jo tässä vaiheessa voimme kertoa, että Corcovadon kansallispuisto täytti ja ylittikin meidän korkeat odotukset.

Jos olet suunnittelemassa matkaa Corcovadon kansallispuistoon, vastaamme mielellämme tarkemmin kysymyksiin.

20 Kommentit

 1. Olen aika varma, että olen joskus katsonut jonkun Avara luonnon jakson, joka käsittelee juuri tätä kansallispuistoa!

  Tuolla on kyllä hurjan paljon mielenkiintoisia eläimiä 🙂 Kapusiiniapinat oli musta varsinkin lapsena hurjan söpöjä ja mielenkiintoisia!

  Vastaa
  • Oho, onpa kiinnostavaa. Vinkkaa Eveliina meillekin, jos kyseinen jakso tulee joskus uudelleen vastaan. On kiva katsoa Avara luonto -dokumentteja. Ja niistä paikoista kertovia on jännä katsoa, missä on itsekin tullut jo käytyä. Corcovadossa oli valtavasti eri eläinlajeja. Huikea kansallispuisto.

   Vastaa
  • Me olimme aivan innoissamme Corcovadossa, eläimiä näkyi todella paljon. Jo päiväretkelläkin pääsee näkemään monenlaista, mutta me olimme iloisia, että valitsimme useamman päivän retken.

   Vastaa
 2. Wau, varmasti huikea kokemus. Jäi todellakin kiinnostamaan, mitä kaikkia eläimiä te näitte? Entä onko siellä paljon myrkkykäärmeitä? Joskus mietin meille matkakohteeksi Costa Ricaa, mutta päädyimme sitten kuitenkin matkustamaan Chilen Patagonioaan. Yksi syy oli ehkä se, että minua rupesi ahdistamaan kaikki mahdolliset käärmeet mitä siellä sademetsissä voisi luikerrella…

  Vastaa
  • Corcovado oli todella upea, iso suositus Heidi tälle kohteelle. Alueella on myös myrkyllisiä käärmeitä, me näimme yhden pienen. Meidän oppaamme kertoi, että Corcovadossa ei enää sallita yökävelyitä myrkkykäärmeiden vuoksi. Eräs turisti oli saanut pureman, ja hän kyllä selvisi, mutta sademetsän keskeltä sairaalaan pääsy oli melko vaivalloista. Alueella kuljetaan melko leveitä polkuja pitkin ja aina oppaan johdolla.

   Vastaa
 3. Onpas upea kansallispuisto asukkaineen ja aika hienoa, että kävijämäärä on rajattu noin pieneksi. Tuo majoitus kuulosti aika mielenkiintoiselta ja sympaattiselta. Kylmä suihku vaatisi ehkä eniten seikkailuhenkeä 🙂

  Vastaa
  • Jep, täällä kansallispuistossa ei todellakaan ole ruuhkaa. Meidän vierailumme aikana lämpötila oli noin kolmekymmentä astetta (halusimme käyttää peittävähköjä vaatteita suojaamaan hyönteisiltä), joten vesi oli onneksi jonkin verran putkistossa lämmennyt. Itse olisin silti kaivannut lämpimämpää vettä, kuin mitä suihkusta tuli. Mielellään sitä päivän ulkoilun jälkeen kävi viileässäkin suihkussa peseytymässä.

   Vastaa
 4. Mielenkiintoiselta vaikuttava kokemus, vaikka tosiaan kerrossänky esimerkiksi on vähän haastava nukkumisratkaisu senioreille – toki onhan siitäkin vaikka muutamilla junareissuilla selvitty.
  Mistähän tuo tiukka ei saa tuoda ruokaa -kielto johtuu? Suojellaan eläimistöä väärältä ruualta vai alueen ihmisten ”ruokinta-palveluilta”?

  Vastaa
  • Uskoisin, että senioreille annettaan alasängyt, jotta ei tarvitse kiivetä. Kiinnitin huomiota, että vessoissa oli myös erillinen inva-wc. Mikään esteetön kohde Corcovado ei kyllä ole. Sateisten päivien jälkeen polut olivat paikoitellen hyvin mutaisia. Luulen, että ruoan tuomisen kieltäminen johtuu molemmista mainitsemistasi seikoista. Ja lisäksi sillä, että omia ruokia ei saa tuoda, vältetään roskaamista. Kertakäyttöisiä juomapullojakaan ei saanut tuoda alueelle.

   Vastaa
 5. Wauuuu! Tästä kansallispuistosta en kai ollut kuullutkaan aiemmin. Oliko tuo majoitustila sellainen, että sinne kantautui yöllä viidakon äänet? Vitsit, olispa kiva käydä tuolla joskus <3

  Vastaa
  • Majoitus oli avarassa ”salissa”, ja joka seinustalla ei ollut seinää vaan oli myös suora yhteys ulkoilmaan. Siten nukuimme ihan luonnon keskellä. Itse kyllä nukuin niin sikeästi, että en kuullut mitään erityisiä ääniä ympäröivästä metsästä. Jokunen aamu mölyapinat pitivät meteliä.

   Vastaa
 6. Upeita eläimiä ja ihania nuo rantakuvat! Varmasti hyvä, että vierailuja alueella rajoitetaan vaikka tietysti joihinkin paikkoihin olisi myös kiva tehdä itsenäisesti retkiä. Tiedättekö onko alueen kissapetoja nähty retkillä joskus vai pysyttelevätkö ne hyvin piilossa?

  Vastaa
  • Corcovadossa oli kauniita rantoja, ja lisäksi tämä eläinpaljous metsän siimeksessä, upea paikka. Alueella olisi hankala liikkua itsenäisesti, ilman että joutuisi pelkäämään eksymistä. Ajoittain kansallispuistossa on nähty myös kissapetoja. Me itse asiassa näimme puuman. Se makasi paikoillaan n. 20 metrin päässä ja katseli meitä pitkään. Saimme aivan rauhassa ihailla sitä. Julkaisimme juuri tänään kertomuksen ensimmäisestä päivästämme Corcovadossa, linkistä pääset katsomaan kuvia puumasta:

   https://www.matkallamissamilloinkin.com/corcovadon-kansallispuisto-unelmat-kayvat-toteen/

   Vastaa
 7. Vai että mölyapinoitakin! 😀 oon kuullut mölyapinoista lähinnä lapsia kutsuttaessa, mutta että sellaisia on ihan oikeasti, heh. Onpa siellä monipuolisesti mielenkiintoisia eläimiä! 🙂

  Vastaa
  • Mölyapinat ovat todella äänekkäitä, nimensä mukaisesti. Amazilla kerran heräsimme siihen, kun mölyapinalaumpa oli tullut telttojemme yläpuolelle huutelemaan. Silloin oppaamme hätistivät ne pois, ja saimme jatkaa unia. Corcovado oli mahtava kansallispuisto, siellä näkyi todella paljon eri eläinlajeja.

   Vastaa
 8. Taas yksi upea kansallispuisto eläimineen. Tuo kävijöitten määrän on rajaaminen kuulostaa siltä, että luontoa kunnioitetaan. Tuo majoitus olisi saattanut olla haaste. Ehkä olisin nukkunut, mutta muu oleminen olisi ollut vähän siinä ja siinä. Hienoja kuvanne jälleen. Aila

  Vastaa
  • Haluan aina mahdollisuuksien mukaan oman huoneen omalla suihkulla ja wc:lla. Mukavasti me tuolla kuitenkin viihdyimme, onneksi kukaan ei kuorsannut äänekkäästi. Moni halusi mennä ennen päivällistä suihkuun, ja tämä aiheutti naisten suihkuille jonoa. Ehkä siis hyvä, että vesi ei ollut lämmintä, niin suihkuajatkin pysyivät lyhyehköinä.

   Vastaa
 9. Upeita puistoja olette päässeet näkemään! Costa Rica jäi taas kerran meillä tältä keväältä kun lennot sinne on jotenkin aina niin täynnä ja jäljellä on vain tosi kalliita vihtoehtoja. Täytynee varata todella hyvissä ajoin tämä reissu. Hauska kuvaus tuosta majoituksesta. Ei tosiaan varmaan ole ihan kaikkien juttu.

  Vastaa
  • No voih, toivottavasti pääsette lähiaikoina Costa Ricaan. Me tykättiin maasta todella paljon. Pääset Paula ainakin nyt kuulemaan ennen matkaasi meidän reissukokemukset ja miettimään, pääseekö jokin/jotkin kohteista teidän reissuohjelmaan. Tasokkaampaa majoitusta kaipaavat tyytyvät varmaan päiväretkeen, ja Corcovadossa nekin ovat varmasti antoisia.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa