Rio de Janeiron sambakarnevaalit ovat kuuluisimmat, tunnetuimmat ja suurimmat karnevaalit. Niinpä liput sinne täytyy ostaa huomattavasti etukäteen. Karnevaalit pidetään vuosittain ennen kuin pääsiäispaasto alkaa, joten niiden aika hieman vaihtelee, mutta yleensä ne sijoittuvat helmikuulle.

Rio de Janeiron sambakarnevaaleista tuleva mielikuva on usein musiikin tahdissa keinahtelevat hyvävartaloiset naiset pienissä kimaltelevissa bikineissään ja näyttävissä sulkapäähinäissään. Näitä näyttäviä naisia mekin näimme, mutta sambakarnevaalien esityksissä on mitä kekseliämpiä ja yllättäviä esiintymisasuja ja lavasteita! Teemoina näkyi esimerkiksi Harry Potter, Intian sadhut sekä New York.

Vaikka karnevaali-sanaa käytetään nykyään yleisesti varsin monenlaisista juhlista, tarkoitetaan karnevaalilla erityisesti katolisissa maissa tarkkaan ottaen laskiaisen aikaan ennen pääsiäispaastoa vietettyä varsin riehakasta juhlaa. Rio de Janeiron sambakarnevaalit ovat maailman suurimmat karnevaalit. Moni ei välttämättä tiedä, että Rio de Janeiron karnevaaleilla esiintyy paikallisia sambakouluja, jotka mittelevät paremmuudesta vuosittain. Näitä kouluja on Rio de Janeirossa peräti muutama sata.

Rio de Janeiron karnevaalit voidaan jaotella karkeasti, karsintoihin, finaaliin ja varsinaisten karnevaalien jälkeiseen näytösesitykseen, niin sanottuun voittajien paraatiin. Näistä liput finaaliin on kalleimmat, karsintoja pääsee katselemaan halvimmalla. Meidän aikatauluun parhaiten sopi voittajien paraati, jossa finaalissa parhaiten sijoittuneet esiintyvät vielä kerran. Paitsi että tapahtumapäivä, myös katsomopaikka vaikuttaa lipun hintaan. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että parhaat katsomonosat ovat keskivaiheilla ja loppupäässä, joskin aivan viimeiset ovat taas hieman edullisimpia. Hinnat tosiaan vaihtelevat paljon sen mukaan, mikä tapahtuma ja mikä katsomonosa on kyseessä, mutta karkeasti voisi sanoa, että puhutaan noin sadasta eurosta per lippu. Meillä oli liput arvokkaammasta katsomonosasta, mutta en ole aivan varma toiko se juurikaan lisäarvoa. Pikemminkin näytti siltä, että ihan yhtä upea kokemus olisi ollut myös alkupään katsomoissa. Ehkä karsinta- ja finaalipäivänä asialla voi olla merkitystä, koska tuomarit ovat loppupäässä. Voi olla, että silloin sambakoulut panostavat siihen osaan erityisesti. Voittajien paraatissa ei kuitenkaan tällaista vaikutelmaa tullut.

Menimme paikalle metrolla. Matka tuntui yllättäen todella turvalliselta ja poliisejakin oli todella paljon varmistamassa turvallisuutta. Joko Rio de Janeirossa on uskomattoman paljon poliiseja tai paikalla oli myös naapurikaupunkien poliiseja, sillä poliiseja oli tosiaan joka metroasemalla ja muutenkin kaupungilla lähes jokaisessa kadunkulmassa. Metromatka oli myös siinä mielessä hauska, että metrovaunussamme oli myös sambakarnevaaleille osallistuvia henkilöitä näytösvaatteet osin päällään. Oikeastaan se kuitenkin oli siinä mielessä odotettavaakin, sillä suurin osa esiintyjistä on faveloissa asuvia tavallisia rio de janeirolaisia. 

Myös paikan päällä kaikki oli yllättävän hyvin organisoitua. Ja olihan sambahulinat uskomattoman upea kokemus. Kuvat puhukoot puolestaan.

”Voittajien paraatissa” esiintyi kaikkiaan kuusi sambakoulua. Jokaisen koulun vuoro kesti yli tunnin. Sallittu aika on 82 minuuttia ja aika lähelle sen jokainen sambakoulu aikaa käytti. Aikaero vaivasi edelleen, jonka vuoksi lähdimme kolmen aikaan hotellillemme, sambaesityksen jatkuessa pitkälle aamuun asti.

Matka hotellille takaisin pelotti hieman etukäteen. Rio de Janeiron metro aamuyöllä tai aamuyö ylipäätään ei lähtökohtaisesti ole tunnettu turvallisuudestaan. Yllätys olikin melkoinen, sillä poliiseja oli kadulla edelleen todella paljon. Myös lähes jokaisessa metrovaunussa asemien lisäksi oli poliisi. Tämän johdosta olo oli itse asiassa hyvinkin turvallinen. Paluumatka hotellille meni siis kaiken puolin hyvin.

20 Kommentit

 1. 6 x tunti (vähintään) – huh. Hienoa kuitenkin, että meno näytti kuvien perusteella sittenkin aika järjestelmälliseltä ja katsomot hyviltä. Itselleni, hyvin vähäisellä kokemuksella massatapahtumista paikan päällä koettuna, tuli mieleen Edinburgh Tattoo toissakesänä. Tosin esiintyjiä tässä näytti olevat paljon paljon enemmän ja asut merkittävästi näyttävämpiä, vaikkei meno Edinburghissakaan ihan aneemista ollut!
  Kiva lukea realistinen ja käytännöllinen juttu näistä sambakarnevaaleista.

  Vastaa
  • Kiitos Pirkko! Tulipa hyvä mieli palautteesta, että koit postauksemme realistisena ja käytännöllisenä, se on ollut tavoitteemmekin. Penkit olivat hyvät, mutta kannattaa huomioida, että ympäröivät kanssakatsojat seisoivat ja tanssivat, joten mikäli halusi nähdä paraatia, täytyi itsekin nousta seisomaan.

   Vastaa
 2. Sama juttu Pirkon kanssa, tykkäsin todella paljon tästä postauksesta. Upeat kuvat toivat karnevaalitunnelman lähelle ja tekstistä sai realistisen kuvan, miten homma käytännössä toimii. Sitä ehkä jäi vähän kaipaamaan, että mistä ja miten liput ostetaan. Voihan sen googlettaakin, mutta netissä voi vastaan tulla vaikka mitä sivustoja, niin olisi kiva ostaa hyväksi koetusta paikasta. Tykkäsin erityisesti metrokuvailusta, että sielläkin voi nähdä tanssijoita – ja varmasti lähempää kuin varsinaisesta katsomosta.

  Vastaa
  • Kiitos Antti kommentista! Hyvä, kun nostit esille lipunoston. Me käytimme sivustoa rio-carnival.net ja lippujen osto sujui vaivatta tätä kautta. Ja tosiaan, metromatkallakin pääsi hienosti karnevaalitunnelmaan. Julkisilla kulkuneuvoilla kulkuneuvoilla kulkiessa näkee muutoinkin kaupunkien elämää eri tavalla, kuin vain taksilla paikasta toiseen hurauttelemalla.

   Vastaa
 3. Näyttää tosi upealta! Minä olen käynyt vain New Orleansin Mardi Grassa, siitäkin on yli 20 vuotta aikaa, mutta edelleen muistan upeat kulkueet ja mielettömän upeat asut. Rion karnevaalit olisi hienoa nähdä!

  Vastaa
  • Sambakarnevaalit olivat kyllä hieno kokemus ja mukava lisä kaupunkilomailuun! Itselleni on jäänyt myös mieleen nuoruuden vaihtovuodelta Saksan karnevaalihumu, pienemmissäkin kylissä oli mukavasti tapahtumia. Ehkä mekin joskus koemme New Orleansin juhlinnat. ?

   Vastaa
 4. Nämä karnevaalithan muistuttavat kuvien perusteella olympiakisojen avajaisia. Olin kuvitellut niitä hieman toisenlaisiksi – kiitos oikaisusta! Goassakin on muuten paljon katolisia ja siellä järjestetään myös karnevaalit vuosittain. Kulkue on siellä toki paljon vaatimattomampi eikä pääsylippuja tarvita. Jos kiinnostaa, niin blogistani löytyy juttua siitä.

  Vastaa
  • Moni varmasti onkin saanut karnevaaleista erilaisen käsityksen ja sen vuoksi tätä kokemusta on mukava jakaa. ? Oli mielenkiintoista lukea blogistasi Goan karnevaaleista. Selvästi samankaltaisuutta näistä karnevaaleista löytyy, vaikkakin eri mittakaavassa.

   Vastaa
 5. OI että, yli 20 vuotinen unelma päästä Rioon karnevaaleille! Harrastin itse sambaa nuorempana ja Helsinki Samba Carnival tuli tutuksi esiintyjän roolissa. Kertaalleen käytiin myös Västeråsissa esiintymässä mutta nää jää kyllä aika tuhat-nolla noille alkuperäisille 😀
  Voin vaan kuvitella miten huikea kokemus!

  Vastaa
  • No hei, ehdottomasti suunnittelemaan matkaa Rioon! Sinulle sambaharrastajana ja pienempiin karnevaaleihin osallistuneena karnevaalit antavat varmasti vielä enemmän. Kannattaa varata aikaa aikaerosta toipumiseen, niin jaksat juhlia karnevaaleilla aamuun asti. Upeita kokemuksia varmasti myös nuo pienemmät karnevaaliesiintymiset. ?

   Vastaa
   • Näyttää ja kuulostaa mielettömältä kokemukselta! Ja hienot kuvat. Olen oikeastaan tosi vähän tiennyt noista karnevaaleista Riossa, tästä sai hyvän infon kuvia ihastellessa, kiitos siitä 🙂

    Vastaa
    • Kiitos Emilia kommentistasi! Ilahdutti kuulla, että koit saavasi hyvin tietoa ja että kuvat tempasivat mukaansa. ?

     Vastaa
 6. Mahtava elämys! Pitää minunkin tunnustaa, etten ollut ajatellut sambakarnevaaleja ihan tämän tyyppiseksi tapahtumaksi, mutta aina oppii uutta! Ihanan kekseliäitä lavasteita ja asuja, tästä pääsi hyvin tunnelmaan mukaan. 🙂

  Vastaa
  • Mukava Eveliina kuulla, että sinäkin pääsit hyvin karnevaalitunnelmaan mukaan! ? Ja sehän on matkablogien hyvä puoli, että oppii uutta, ennakkokäsitykset muuttuvat ja saa uusia matkaideoita. Voisin kuvitella, että tämä mielikuvan muutos karnevaaliasusteista saisi useamman kiinnostumaan Rion sambakarnevaaleilla vierailusta.

   Vastaa
 7. No huh huh, tunti per ryhmä! 😀 toihan on ihan järjettömän pitkä show sitten. Minulla ei ollut oikeastaan mitään tietoa millaiset karnevaalit tosiaan on, joten tämä postaus oli tosi mielenkiintoinen!

  Vastaa
  • Kiva kuulla, että sinäkin Sandra koit tämän postauksen mielenkiintoisena! Esiintyjiä ja heidän teemojaan sai kyllä ihastella koko rahan edestä. Kutkutti jäädä katsomaan viimeisetkin esiintyjät, mutta aikaerorasitus alkoi painaa siinä määrin, että lähdimme taas uutta kokemusta rikkaampana hotellille.

   Vastaa
 8. No vautsi kuinka hienoja floateja ja asuja! Olet saanut napattua tosi hyviä kuvia. Näiden paraatien kuvaaminen on välillä omasta mielestä vähän haasteellista kun kaikki on liikkeessä koko ajan. Olipa upeaa joskus kokea nämä karnevaalit. Ensimmäiseksi mieleeni tuli juurikin tuo turvallisuustilanne mutta kiva kun kerroit siitäkin. Ehkäpä joskus itsekin päästään näkemään tämä tai ylipäätään vierailemaan Brasiliassa.

  Vastaa
  • Hei samaa mieltä, upeasti toteutetut teemat! Ja kiitos kehuista kuviin liittyen, lämmitti mieltä. ? Illan aikana emme tosiaankaan kokeneet oloamme turvattomaksi ja oli mukava huomata, että tapahtuman turvallisuuteen oli todella panostettu. Toivottavasti pääsette vielä toteuttamaan unelmienne Brasilian matkan!

   Vastaa
 9. Huhuh, väriloistoa ja härpäkettä kerrakseen! Varmasti ainutlaatuinen kokemus ja en tosiaan tiennyt, että taustalla on koulujen keskinäistä (ja oletettavasti aika tosissaan otettua) kisailua ja muutenkin mielikuvani tapahtumasta oli jotenkin erilainen. Näin sitä taas on astetta viisaampi 🙂

  Vastaa
  • Totta, väriloistoa oli yllin kyllin! Mukava kuulla, että myös sait uutta ammennettavaa tätä postauksesta. ?

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa