Brasilian matkan ajankohdan määritti pitkälti sambakarnevaalit ja tänään aamupäivällä meidän piti käydä hakemassa liput. Olimme ostaneet liput jo ennakkoon, mutta niitä ei postiteta Brasilian ulkopuolelle edes sähköisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että liput toimitetaan ilmoitettuun hotelliin tai ne on käytävä hakemassa/lunastamassa karnevaalipäivän aamuna, jos karnevaaleille haluaa osallistua. Meidän saamassamme tilausvahvistuksessa oli muutamaan kertaan vahvennettuna ja alleviivattuna osoite, josta liput voisi käydä lunastamassa. Paikka sijaitsi aivan kaupungin keskustan tuntumassa, jonne Copacabanalta pääsi kätevästi metrolla

Olimme ennen matkaa pohtineet, että olisi kiinnostavaa päästä osallistumaan favela-kierrokselle. Metron sisäänkäynnin vieressä oli muutama poliisi ja päätimme kysyä heiltä, olisiko favela-kierrokselle heidän mielestään turvallista osallistua. Vastauksen mukaan riippuu pitkälti favelasta. Kysyessämme sitten mikä olisi turvallinen vierailukohde, niin Rocinha, joka on myös suurin favela, olisi sellainen. Tämä sai meidät hieman hämillemme, sillä hotellimme tarjosi erilaisia retkiä. Hotellin retkilistan mukaan favelaretkiä Rocinhaan ei tällä hetkellä tehdä, koska se ei tällä hetkellä ole turvallista. Päätimme vielä hieman miettiä ja selvitellä asiaa ja siirryimme metroon ja kohti keskustaa.

Aivan helppoa osoitetta ei ollut löytää, mutta löysimme lopulta paikan. Paikalle tallusteli samalla muitakin turisteja. Kun yritimme lunastaa lippujamme, oli tilanne aika hankala erityisesti siksi, että henkilökunta ei puhunut sanaakaan englantia. Espanjan alkeiden osaamisesta ei tuntunut olevan hyötyä, joten elekielellä yritettiin asiaa selvittää. Lopulta meille selvisi, että ei lippuja saakaan lunastettua kyseisestä paikasta, vaikka se saamassamme tilausvahvistuksessa oli mainittuna paikkana, josta liput pitäisi karnevaalipäivänä käydä lunastamassa. Lunastuspaikan vaihtumisesta oli lähetetty sähköposti, mutta tämä oli päätynyt roskapostiimme ja jäänyt meiltä huomaamatta. Hieman tarkemmin osoitetta tutkittuamme huomasimme, että se sijaitsi muutaman korttelin päässä hotelliltamme.

Muut jäivät järjestelemään kimppataksia Copacabanalle. Mietimme hetken, että menemmekö mukaan. Liput piti lunastaa kello 11 ja kello 18 välillä. Koska kello oli vain hieman yli 11, päätimme tehdä jotain muuta ennen kuin lähtisimme takaisin Copacabanalle. Niinpä nopean harkinnan jälkeen päätimme lähteä sokeritoppavuorelle. Matka sinne ei ollut aivan yksinkertainen, mutta suhteellisen kätevästi sinne pääsi metro+bussi -yhdistelmällä.

Saavuttuamme sokeritoppavuorelle huomasimme, että siellä ei ollut lainkaan jonoa! Mahtavaa! Pääsimme ostamaan liput täysin jonottamatta ja niin ikään pääsimme myös köysiratahissiin jonottamatta.  Sokeritoppavuorella on kaksi näköalatasannetta, ja vuoria on tosiaan kaksi. Se ei oikeastaan useimmista maisemakuvista näy. Heti ensimmäiselle tasanteelle päästyämme huomasimme, että ihmisiä oli tasanteella sittenkin todella paljon, vaikkei jonotusta ollut ollutkaan. Samoin kuin alemmalle tasanteella, ei myöskään ylemmälle vuorelle ei joutunut käytännössä lainkaan jonottamaan, vaikka sielläkin oli väkeä melkoisen paljon. Näkymä sokeritoppavuorelta Copacabanalle oli joka tapauksessa upea.

Siitä huolimatta, että kuukuisa näkymä Copacabanalle oli upea, oli meidän mielestämme näkymä Guanabaranlahdelle oli vielä kauniimpi. Lukuisat purjeveneet ja hieno valkohiekkainen ranta näytti kauniilta. Guanabaranlahdella järjestettiin Rio de Janeiron olympialaisten purjehduskilpailut. Ennen olympialaisia kohistiin paljon Guanabaranlahden likaisuudesta ja siellä olevista roskista. Ilmeisesti tilanne on sittemmin hieman parempi, koska sokeritoppavuorelta katseltuna saasteisuus tai roskat eivät ainakaan näkyneet.

Näiden lisäksi sokeritoppavuorelta näkyy kuuluisa Corcovado-vuori ja sen päällä oleva kristuspatsas. Korkea vuori on kuitenkin usein pilvien tai sumun peitossa. Niin se oli pilvien ympyröimä myös silloin kun me vierailimme sokeritoppavuorella. Välillä se kuitenkin tuli pilvien välistä näkyviin ja saimme siitä jonkinlaisen kuvan.

Lähdimme sokeritoppavuorelta kohti Copacabanaa ja lunastamaan lippuja karnevaaleille. Löysimme varsin nopeasti paikan, johon toinen osoite viittasi. Paikka sijaitsi vain muutaman korttelin päässä meidän hotellista. Ovella oli vartija rynnäkkökiväärin kanssa ja paikka näytti varsin epäilyttävältä. Vartija kuitenkin kysyi hyvällä englannin kielellä, että olemmeko hakemassa lippuja ja sisälle mennessämme meidät ohjattiin oikeaan paikkaan. Lopulta kaikki meni helposti ja liput saatiin.

Seuraavaksi kerromme tarkemmin kokemuksestamme karnevaaleilla.

4 Kommentit

 1. … jäänkin siis odottamaan karnevaalikokemuksianne. Trinidadilla kovasti väittivät, että Port of Spainin karnevaalit tulevat – heidän mielestään ainakin – heti kakkosena Rion jälkeen ja omalta osaltani mielikuvani Rion karnevaaleista on ollut niin ruuhkainen, etteivät ne ole houkutelleet. No, tuskin minä Port of Spainiinkään heidän karnevaaliensa takia palaisin, mutta olisihan tuosta Rion karnevaalista kiva lukea ensi käden kokemuksia!

  Vastaa
  • Mukava kuulla Pirkko, että sambakarnevaalit kiinnostavat! Rion sambakarnevaalit olivat hyvin organisoidut ja karnevaaleja katseltiin omilta istumapaikoilta katsomosta. Toki karnevaalihumu näkyi välillä kaupungissa muutoinkin, pääosin maltillisesti.

   On ollut mukava oppia luomaan matkoistaan oman näköisiä ja omien kiinnostusten mukaisia. Tapoja matkustaa on niin monta, ja jokainen meistä voi luoda itselleen sopivan elämyksen! Siinä suunnittelussa muiden matkakokemuksista onkin hyötyä. ? Mukava, kun jätit kommenttia.

   Vastaa
 2. Kiva lukea kokemuksia Riosta, kun ei ole tullut käytyä siellä. Kauniita maisemia! Yllättävää, että tuonne Sokeritoppavuorelle ei ollut jonoa. Se on kuitenkin Rion tunnetuimpia nähtävyyksiä, mutta joskus käy mäihä jonojen kanssa.

  Vastaa
  • Mukava kuulla, että Rion postaukset kiinnostavat! ? Me pidimme kaupungista paljon, se on mielenkiintoinen ja tosiaan, maisemat ovat upeita.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa