Tortugueron kansallispuisto Costa Ricassa oli meidän viimeinen varsinainen vierailemamme paikka maassa. Tortugueron kansallispuisto sijaitsee Karibianmeren rannikolla maan koilliskulmassa. Se sijaitsee siis aivan vastakkaisessa kulmassa kuin upea Corcovadon kansallispuisto, jossa aikaisemmin matkallamme vierailimme. Costa Rica on kuitenkin onneksi verrattain pieni maa, joten maassa on helpohkoa kiertää eri puolilla. Matkustimme Tortugueron kansallispuistoon Arenal-tulivuorelta, josta matkaa kertyi lähes neljä tuntia odottamattomasta ruuhkasta johtuen. Onneksi ehdimme venekyytiimme kuitenkin ajoissa.

venekyyti Tortugueron kansallispuistoon, Costa Rica
venekyyti Tortugueron kansallispuistoon, Costa Rica
venekyyti Tortugueron kansallispuistoon, Costa Rica

Tortugueron kansallispuisto on perustettu vuonna 1975, samoin kuin esimerkiksi Corcovadon kansallispuisto. Tortugueron kansallispuisto on melko rauhallinen ja siellä vierailee reilut 50 000 vuotuista vierailijaa. Se on silti maan viidenneksi suosituin, ja olisi varmasti vielä suositumpi, jos sen sijainti olisi helpompi. Tortuguero sijaitsee hieman syrjässä, eikä perille saakka pääse autolla. Pidimme Tortugueron kansallispuistosta erittäin paljon ja suosittelemme kaikille Costa Rican kävijöille matkaa sinne.

veneyyti Tortugueron kansallispuistoon, Costa Rica
Tortuguero, Costa Rica
Tortuguero, Costa Rica

Tortuguero – merikilpikonnien koti

Tortugueron kansallispuisto on kooltaan kaikkiaan 770 neliökilometriä. Maapinta-alaa tästä on vain vajaat 270 neliökilometriä. Tortugueron kansallispuisto on Costa Rican tärkein merikilpikonnien suojelualue. Siellä pesii lukuisia merikilpikonnalajeja, runsaslukuisimpina liemikilpikonna (green sea turtle, heinäkuusta lokakuuhun) ja merinahkakilpikonna (leatherback sea turle, maaliskuusta toukokuuhun. Karettikilpikonna (hawksbill sea turtle, maaliskuusta lokakuuhun) ja valekarettikilpikonna (loggerhead sea turtle, heinäkuusta lokakuuhun) ovat Tortugueron kansallispuistossa harvalukuisempia, mutta niitäkin on mahdollista hyvällä tuurilla nähdä nimenomaan kesäkuukausina.

Ainoat merikilpikonnat, jotka eivät Tortuguerossa pesi, ovat erittäin uhanalainen bastardinkilpikonna (Kemp’s ridley sea turle), joka elää vain Atlantissa. Sen levinneisyys keskittyy erityisesti Meksikonlahdelle. Siellä sijaitsevat myös niiden kaikki lisääntymisrannat. Etelänbastardikilpikonna (olive ridley sea turle) viihtyy Costa Rican Tyynenmeren puoleisella rannikolla. Myöskään Australian pohjoisosien ja sen lähiympäristön trooppisista vesissä eläviä litteäselkäkilpikonnia (flatback sea turtle) ei tavata Tortuguerossa.

Tortugueron kansallispuiston kyltti, Costa Rica
Marino Ballenan kansallispuisto Costa Rica
Marino Ballenan kansallispuisto Costa Rica

Koska me olimme Costa Ricassa ja Tortugueron kansallispuistossa tammikuussa, meillä ei ollut Tortuguerossa mahdollista nähdä merikilpikonnia. Tortugueron kansallispuistossa on kuitenkin kilpikonnien lisäksi paljon muutakin näkemistä, joten olimme ehdottomasti tyytyväisä, että teimme retken sinne.

costa ricalainen aamupala Tortuguerossa
Tortugueron kansallispuisto, Costa Rica

Tortugueron kansallispuiston lajikirjo

Tortugueron kansallispuistossa on mahdollista nähdä esimerkiksi kolmea neljästä Costa Ricassa elävästä apinalajista: hämähäkkiapinoita (spider monkey), kapusiiniapinoita (white face capuchin monkey) ja mölyapinoita (howler monkey). Vain saimirit (squirrel monkey) puuttuvat Tortugueron kansallispuistosta. Vaikka olimme onnistuneet näkemään kaikkia neljää apinalajia jo Corcovadossa, on apinoiden näkeminen aina hieno kokemus.

hämähäkkiapina
kapusiiniapinoita
mölyapinoita

Myös muurahaiskarhuihin kuuluva eteläntamandua (southern tamandua) viihtyy Tortuguerossa hyvin. Samoin molemmat Costa Ricassa elävät laiskiaislajit kolmivarvaslaiskiainen (three-toed sloth) sekä  sierainlaskiainen eli Hoffmanninlaiskiainen (Hoffmann’s two-toed sloth). Myös Costa Rican paljon matkailumarkkinoinnissa käyttämä kirkkaan vihreä punasilmälehtisammakko (red-eyed tree frog) viihtyy Tortugueron kansallispuistossa, joskin se on helpompi nähdä sateisella säällä, jollaisesta ei nyt ollut tietoakaan. Eräs hauska alueella elävä eläin on yöaikaan aktiivinen pussirotta eli opossumi.

muurahaiskarhu
kolmivarvaslaiskiainen
Hoffmanninlaiskiainen

Tortugueron kansallispuisto on runsas myös linnustoltaan. Me olimme aikaisemmin Corcovadossa päässeet ihailemaan puna-aroja (scarlet macaw) ja Tortuguerossa olisi hyvällä tuurilla mahdollista nähdä panamanaroja (great green macaw). Toivoimme erityisesti, että onnistuisimme näkemään niitä, sillä suurimmat aralinnut ovat todella upeita ilmestyksiä.

ruskohaikara
ruskohaikara
ruskohaikara
ruskohaikara
käärmekaula
panamanara

Tortugueron aktiviteetit

Tortugueron kansallispuistoon voi yleisesti tutustua veneretkillä, sademetsäkävelyillä sekä yökävelyillä. Me olimme Tortugueron kansallispuistossa vain yhden yön, mutta ehdimme sinä aikana toteuttamaan kaikki kolme aktiviteettia ja olimme näistä jokaiseen erittäin tyytyväisä. Ensimmäisenä iltana meillä oli todella onnistunut yökävely, jonka aikana onnistuimme näkemään lukuisa eri eläimiä, niin matelijoita kuin nisäkkäitäkin. Myös seuraavan aamun veneretki oli todella onnistunut, kuten myös viidakkoretki, jonka teimme – tällä kertaa ilman opasta.

yökävely Tortugueron kansallispuistossa Costa Ricassa
yökävely Tortugueron kansallispuistossa Costa Ricassa
veneretki Tortugueron kansallispuistossa Costa Ricassa
viidakkoretki Tortugueron kansallispuistossa Costa Ricassa

Tortugueron kansallispuiston pääsymaksu on 15 dollaria päivältä. Yökävelyä varten tätä ei tarvitse maksaa, mutta veneajelua ja viidakkokävelyä ei ole ilman pääsymaksua mahdollista tehdä. Maksoimme kahdestaan oppaamme kanssa tekemästämme reilun parin tunnin yökävelystä 25 dollaria/henkilö. Seuraavan päivän kolmen tunnin veneajelu, jossa oli yhteensä kuusi henkilöä, oli niin ikään 25 dollaria/henkilö.  Tätä varten piti kuitenkin maksaa myös edellä mainittu 15 dollarin/henkilö pääsymaksu. Viidakkokävelyn teimme tällä kertaa ilman opasta. Koska olimme maksaneet veneretkeä varten 15 dollarin pääsymaksun, ei kävelystä tullut enää kustannuksia. Opastettuna se olisi maksanut aiemman oppaan kanssa samaiset 25 dollaria/henkilö. Yhteensä aktiviteetit maksoivat meille siis 130 dollaria, joka oli kaikesta näkemästämme varsin kohtuullinen hinta.

muurahaiskarhu

Kirjoitamme erikseen vielä jutut Tortugueron kansallispuistossa tekemistämme aktiviteeteista. Tämä kuuluu Costa Ricassa joka tapauksessa ehdottomasti paikkoihin, jota ei kannata jättää väliin.

Olitko sinä kuullut Tortugueron kansallispuistosta tai oletko jopa käynyt siellä?

25 Kommentit

 1. Kahdesti Costa Ricassa käyneenä on Tortuguero edelleen käymättä, vaikka molemmilla kerroilla olen sitä sillä silmällä katsonut. Ehkä kolmas kerta toden sanoo. Kuulostaa varsin kohtuulliselta nuo hinnat ottaen huomioon Costa Rican yleisen hintatason.

  Vastaa
  • Kannattaa kyllä käydä, oli meidän suosikkipaikka heti Corcovadon jälkeen. Ja tosiaan, hinnat vaikutti varsin kohtuullisilta. Vaikka kilpikonnat monelle taitavat olla se suurin mielenkiinnonkohde, voimme paikkaa suositella vähintään yhtälailla muunakin aikana. Kirjoitetaan myöhemmin vielä tarkemmin noista aktiviteeteista.

   Vastaa
 2. Taas sama kokemus teidän postausta lukiessanne: En ole ikinä kuullutkaan tuon nimisistä eläimistä saati sitten nähnyt noin upeita kuvia. Ihan valtavan mielenkiintoista kokea ne näin. Epäilen, että meidän kapasiteetti ei enää koskaan riitä vastaaviin käyntikohteisiin, ikä alkaa antaa jo monenlaisia rajoituksia. Ihanaa, että te nuoret jaksatte! Aila

  Vastaa
  • Kiitos kehuista! Tosiaan, Tortugueron kansallispuisto ei aivan helpoimmasta päästä ole saavutettavuudeltaan, mutta itse kansallispuiston aktiviteetit ovat kyllä mukavan leppoisia ja soveltuisivat teillekin kyllä hyvin. Monet eläimet tuolla olivat suomalaisen näkökulmasta varsin erikoisia.

   Vastaa
 3. Hienoja kuvia, varmaankin telellä kuvattuna koska kännykällä tuskin noin upeita otoksia saa aikaan. Tämä paikka vaikutti varsinkin mielenkiintoiselta kohteelta koska on mahdollista nähdä niin paljon yhdellä kertaa ja sinne vaatii hieman matkustusta että pääsee ja näin todennäköisesti ruuhkatkin ovat vähäisempiä. Keski-Ameriikan maissa en ole vielä ehtinyt käymään, jotenka näistä jutuista saa hyviä vinkkejä tulevaan. Kannattaako muuten Costa Ricassa viettää viikko vai pari – ja oliko tammikuussa kuinka paljon turisteja liikenteessä?

  Vastaa
  • Juu, 70-300mm objektiivilla monet kuvat on otettu, muutenkaan oikeastaan puhelimella ei kuvata lainkaan. Etenkin yökuvissa on käytetty myös 24-105mm objektiivia. Toisaalta, yllättävän lähellä pääsimme jopa useita lintuja. Tämä tosiaan on mielenkiintoinen paikka paitsi sen takia, että eläimiä näki monipuolisesti, myös sen vuoksi, että tarjolla oli monenlaista aktiviteettia, kun oli yökävelyä, viidakkokävelyä ja venesafareita.

   Pääkaupunkia lähellä olevat kohteet, erityisesti Manuel Antonion kansallispuisto, oli varsin ruuhkainen. Muuten käymissämme paikoissa ei ihmisten määrä häirinnyt. Vaikea sanoa, mikä tilanne on muuna aikana.

   Itse viihtyisin mainiosti Costa Ricassa parikin viikkoa. Verrattuna muihin alueen maihin se tosin on varsin kallis. Mutta jos luontojutut eri muodoissa kiinnostavat, niin eipä tuolla alueella parempaa vaihtoehtoa oikein ole.

   Vastaa
 4. Varmasti upea kokemus! 🙂 Costa Rica on kohteena yksi omista suurimmista haaveista ja varmasti otan teiltä vinkkejä sitten, kun se ajankohtaiseksi tulee! Luonto ja eläimet ovat aina vaan jotain niin ihanaa nähtävää ja koettavaa.

  Vastaa
  • Tykättiin Tortuguerosta ja Costa Ricasta ylipäätään todella paljon. Jos luonto ja eläimet kiinnostaa, Costa Rica on aivan huippu matkakohde! Toivottavasti tuo matka toteutuu jo ihan lähiaikoina.

   Vastaa
 5. Once in lifetime matka costaricaan tehtiin 15 v sitten. Tortuguero ihana paikka. Koko costarica aivan upea. Niiden rahojen menetystä en ole harmitellut !

  Vastaa
  • Kyllä, Costa Rica todellakin on erittäin upea paikka. Kovin edullinen maa ei tosiaan ole, mutta ilman muuta matka tosiaan oli jokaisen euron arvoinen!

   Vastaa
 6. Tortuguerosta on tietenkään ollut kuullut, kuten en myöskään Isojärven kansallispuistosta. Eteläntamanduastakaan en ollut kuullut, mutta aikamoinen veijari näyttäisi olevan. Tuollainen luonnontilassa oleva ranta kookospähkinöineen ja ajopuineen on myös aika viehättävä nähtävyys!

  Vastaa
  • Jos Costa Ricassa joskus käy, kannattaa ilman muuta ottaa Tortuguero käyntikohteeksi. Eteläntamandut ovat tosiaan aikamoisia veijareita. Yleensä ovat varsin ujoja ja näyttäytyvät todella nopeasti, jos näyttäytyvät ylipäätään. Tämä kuitenkin heilui tuossa oksalla kymmenisen minuuttia! Pidin itse rantaa myös oikein viehättävänä.

   Vastaa
 7. Upea kokemus jälleen kerran!

  Teillä on kyllä aina niin mielettömän upeita kohteita – ja kuvia!! En ymmärrä, miten voi olla niin hyvä tuuri, että onnistutte myös näkemään näitä upeita eläimiä. Mulla on niin huono tuuri, etten koskaan näe mitään 😀

  Vastaa
  • Tämä oli kyllä hieno kokemus!

   Näen aika paljon vaivaa pohtiessa ja selvittäessä, että minne ja milloin kannattaa mennä näkemään erilaisia eläimiä. Tästä huolimatta joskus on tietysti parempi tuuri ja joskus huonompi.

   Vastaa
 8. Olisipa ollut hienoa nähdä tuollainen eteläntamandu! Kun mainitset puiston vähän hankalan sijainnin, niin tällaisten kohteiden kohdalla omatoimireissu hakkaa tietysti mennen tulle valmiit, pienellä ryhmällä, toteutetut reissut, sillä niihin ei helposti tuollaisia kohteita sisällytetä.

  Vastaa
  • Eteläntamandu Tortuguerossa oli tosiaan yllätys. Corcovadon kansallispusitossa näimme pari sellaista, mutta molemmilla kerroilla eivät olleet näkyvissä kovin kauaa. Tuolla tämä vekkuli sen sijaan ilmeisesti jotain hyönteisiä etsiskeli polun yläpuolella olevalla paksulta oksalta ja saimme katsella sitä ihan rauhassa.

   Vastaa
 9. Olipa teillä hieno kansallispuistovierailu Karibianmeren puolella Torguerossa ja näitte monenlaisia eläimiä vaikka kilpikonnat jäivät näkemättä. Meidän matkaohjelmaamme kuului vain pistäytyminen Pohjoisen Tyynenmeren rannalla sisämaassa tehdyn kierroksen lisäksi.

  Vastaa
  • Muistatko vielä mikä rantakohde se olikaan, jossa kävitte? Me olisimme mielellään viettäneet aikaa enemmänkin yynenmeren puoleisella rannikolla, mutta aikaa ei valitettavasti riittänyt aivan kaikkeen.

   Vastaa
 10. Tortuguero kuulostaa kiinnostavalle kansallispuistolle juuri merikilpikonnien takia. Hienoja eläinkohtaamisia teillä on ollut, vaikka kilpikonnat jäivätkin näkemättä

  Vastaa
  • Olemme nähneet kilpikonnia niin paljon muualla ja kyseisen Costa Ricankin matkan aikana näimme niitä Tyynenmeren rannikolla jopa parittelemassa, niin ne eivät olleet omana mielenkiinnonkohteenamme tuolla. Lisäksi liemikilpikonnat, joita tuolla eniten on, ovat nähtävissä aikana, jolloin pääosassa maata on sadekausi, niin iso suositus Tortuguerolle myös tuohon aikaan!

   Vastaa
 11. Costa Rica kuulostaa kyllä tosi kiinnostavalta kohteelta, minne voisin kuvitella matkustavani joskus. Mua niin harmitti, kun jäi Omanissa näkemättä kilpikonnet, joten sen reissun jälkeen mietin mihin suunnata seuraavaksi, missä niitä voisi nähdä. Täällä Costa Ricassa ainakin ja hyvä kun mainitsitte ajankohdat milloin niitä voi nähdä! Onko teillä muuten suositella mitään muuta kohdetta/maata, missä voi kilpikonnia nähdä? 🙂

  Vastaa
  • Costa Ricassa voi nähdä vielä muinakin aikoina kilpikonnia, mutta nuo ajat koskevat nimenomaan Tortugueroa. Nähtiin myös tällä Costa Rican matkalla merikilpikonnia Corcovadon kansallispuistossa. Me olemme nähneet karetti- ja/tai liemikilpikonnia ainakin Australiassa, Filippiineillä, Galapagossaarilla, Havajilla, Indonesiassa ja Malediiveilla, mutta joka paikassa nimenomaan vedessä, ei rannalla.

   Vastaa
 12. Wou mikä paikka! Noi kaikki eläimet. Olis niin mun juttu. Tonne pitää vielä joskus päästä. Tonnekin. Kilpparit on niin mun lemppareita!

  Vastaa
  • Tortuguero ja lisäksi Corcovado olivat aivan mahtavia eläinhavaintojen osalta. Ehdottomasti kannattaa ottaa nämä kaksi ohjelmaan, jos Costa Ricassa haluaa nähdä erilaisia eläimiä. Muutoinkin hieno maa luontomatkailijalle.

   Vastaa
 13. Kysyit Mikko rantakohteemme nimeä Tyynenmeren puolella. Olimme Sámaran ja Carillon rantojen tuntumassa ja hotellistamme oli parin kilometrin päähän Carillon rannalle kuljetus useita kertoja päivässä.

  Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa