Costa Ricasta lähdettyämme Panaman San Blas -saaret oli seuraava kohteemme. Me suunnittelimme ensin Väli-Amerikan matkaamme niin, että viettäisimme reissussa pidemmän aikaa, ja tutustuisimme kaikkiin seitsemään maahan. Olimme aiemmin tykästyneet Meksikoon, ja ajattelimme, että näissä maissa olisi samaa fiilistä. Ja olihan niissä. Valitettavasti reissumme typistyi kuitenkin vajaan kolmen viikon mittaiseksi, jonka vuoksi päädyimme rajaamaan matkamme Costa Ricaan ja Panamaan.

Meillä oli tällä Väli-Amerikan matkalla tavoitteena päästä tutustumaan erityisesti alueen luontoon. Eniten kiinnosti Costa Rica, mutta mietimme, että naapurimaa Panamassa olisi kuitenkin myös paljon kiinnostavaa. Varsinkin sen rannikko ja vedenalainen maailma kiehtoivat.

yökävely Tortugueron kansallispuistossa Costa Ricassa
San Blas -saaret Panama
snorklaus San Blas -saarilla Panamassa
snorklaus San Blas -saarilla Panamassa

Panaman San Blas -saaret

Erityisesti meitä kiinnosti San Blas -saaret, joista olimme kuulleet paljon hyvää. Saarille on mahdollista tehdä yhden tai useamman päivän matkoja. Käsittääksemme on niin, että kohteet näillä retkillä ovat jotakuinkin samoja. Erona on se, että useamman päivän retkillä matka on huomattavasti leppoisampi ja tahti verkkaisempi.

San Blas -saaristoon kuuluu 365 saarta, joista 49 on asuttuja. Ne sijaitsevat Panaman pohjoisrannikolla, Panaman kanavan itäpuolella. Guna-intiaanit asuttavat San Blas -saaristoa. He elävät saarilla perinteisesti, varsin alkeellisesti, ja esimerkiksi ilman internetyhteyttä. Useamman päivän retkillä pääsee yöpymään guna-intiaanien parissa.

San Blas -saaret, Panama

San Blas -saaristolla on autonominen asema Ahvenanmaan tapaan. Heillä on myös oma lippunsa ja kielensä. San Blasin satama-alueelle saapuessamme meidän tuli näyttää passimme. Jo matka sinne Panama Citystä, kuna-intiaanin kyydissä, oli varsin ikimuistoinen. Meitä oli autossa kaikkiaan kuusi matkustajaa, ja kuskinamme toiminut kuna-intiaani kertoi mielenkiintoisia asioita heidän kulttuuristaan. Vaikka lähdimme aamuvarhain ja automatka kesti useamman tunnin, ei se meitä haitannut. Oli mukava katsella vaihtuvia maisemia ja kuunnella oppaamme tarinoita.

Marino Ballenan kansallispuisto Costa Rica
Marino Ballenan kansallispuisto Costa Rica
kuna-intiaanit San Blas -saarella Panamassa

Retkemme San Blas -saarille

Me olimme valinneet päiväretken San Blas -saarille useamman päivän kestävien retkien sijaan. Mietimme, että se riittää meille, ja jälkikäteen ajateltuna valintamme oli täysin oikea. Meillä oli määrä olla neljä pysähdystä. Näistä kolme oli varsinaisia saaria (Aguja, Pelicano ja Perro) ja yksi veden alle jäänyt hiekkasärkkä, joka oli joskus ollut saari.

San Blas -saaret, Panama
San Blas -saaret, Panama
Tortuguero

Jo automatkan aikana tajusin, että olin unohtanut ajaa parran. Tämä oli ärsyttävää siksi, että snorklausmaski vuotaa parran vuoksi eikä suolainen merivesi nenässä ja silmissä ole kovin miellyttävää. Niinpä päätin, että Marika saa huolehtia päivän aikana meidän snorklauksestamme.

hämähäkki yökävelyllä Tortugueron kansallispuistossa

Ensimmäinen pysähdys oli varsin rento. Tarjolla oli kahvia ja tuoreita hedelmiä. Snorklauksen ei sanottu täällä olevan kovin erityistä, mutta Marika päätti yrittää sitä kaikesta huolimatta. Ja niinhän se oli, mitään erityisiä näkymiä ei tosiaan ollut. Muuten tyydyimme vain rentoutumaan, nauttimaan upeasta ympäristöstä ja auringosta.

Hoffmanninlaiskiainen
Hoffmanninlaiskiaisia yökävelyllä Tortugueron kansallispuistossa
retki San Blas -saarille, Panama
Hoffmanninlaiskiaisia yökävelyllä Tortugueron kansallispuistossa
Hoffmanninlaiskiaisia yökävelyllä Tortugueron kansallispuistossa

Seuraava pysähdys oli niin ikään pienellä kauniilla saarella. Täällä meillä oli myös lounas. Itse söin katkarapuja, kun taas Marika söi kanaa. Myös tämä saari oli varsin kaunis ja pysähdys miellyttävä. Kiersimme pienen saaren ympäri ja katselimme maisemia samalla kuvia ottaen.

San Blas -saaret, Panama
San Blas -saaret, Panama
San Blas -saaret, Panama
pussirotta yökävelyllä Tortugueron kansallispuistossa
San Blas -saaret, Panama

Kolmas pysähdyksemme oli hiekkasärkkä, jossa sanottiin olevan meritähtiä. Täällä minäkin hyppäsin veteen, vaikka päätä en veden alle laittanutkaan. Näimme pysähdyksemme aikana useampia hienoja meritähtiä. Näin myös suuren, aivan vierestäni ohi uiskentelevan keihäsrauskun, mutta valitettavasti minulla ei ollut kameraa silloin kädessä.

snorklaus San Blas -saarilla Panamassa
snorklaus San Blas -saarilla Panamassa
snorklaus San Blas -saarilla Panamassa
snorklaus San Blas -saarilla Panamassa
snorklaus San Blas -saarilla Panamassa
snorklaus San Blas -saarilla Panamassa

Viimeinen pysähdyksemme, Perro-saari, oli retken varsinainen snorklauspaikka. Täällä oli hylky, joka oli varsin matalalla. Harmittaa vähän, että itse en pystynyt edellä mainitusta syystä snorklaamaan. Marika kuitenkin kävi jälleen snorklaamassa ja kertoi, että koskaan näkemämme hylky ei ole ollut näin matalalla. Itse keskityin kuvaamaan saarella olevia lintuja, ja nauttimaan kauniista valkohiekkaisesta rannasta.

San Blas -saaret, Panama
San Blas -saaret, Panama
snorklaus San Blas -saarilla Panamassa
snorklaus San Blas -saarilla Panamassa
snorklaus San Blas -saarilla Panamassa
snorklaus San Blas -saarilla Panamassa
snorklaus San Blas -saarilla Panamassa

Kokemuksemme San Blas -saarista

Kokemuksena matka San Blas -saarille ei aivan täyttänyt odotuksia. Mukava se kyllä oli, mutta varsin raskas pitkine matkoineen. San Blas ei myöskään varsinkaan vedenalaisen maailman puolesta tarjonnut mitään erityistä eikä sen vuoksi aivan vastannut odotuksiamme. Maisemat olivat toki upeita, mutta eivät poikkeuksellisia nekään.

Oletko sinä käynyt Panaman San Blas -saarilla?

37 Kommentit

 1. Harmi, että reissunne typistyi. Kauanko teidän piti alunperin olla reissussa, jos kolme viikkoa oli lyhyt versio? 🙂

  Ja voi ei tuo partajuttu 😀 Snorklatessa maski kyllä vuotaa ihan älyttömän helposti… Se tuli huomattua Kyproksella, kun laitoin maskin pari kertaa huolimattomasti päähän…

  Vastaa
  • Erityisesti pitkälle reissatessa, pyrimme olemaan matkalla pidempään. Olisi ollut hyvä olla reissussa tuplasti pidempään. Ja kyllä, tuo maskin vuotaminen on ärsyttävää.

   Vastaa
 2. Siis en kestä miten ihania kuvia, maisemia ja meritähtiä! En ole koskaan kuullutkaan / käynyt Panaman San Blas -saarilla, mutta menivät nyt kyllä bucket listalle 🙂

  Vastaa
  • Kiitos! Kyllä paikka kannattaa Panamassa käydessä pitää mielessä. Harmittaa, kun itse en oikein päässyt käymään pinnan alla.

   Vastaa
 3. Harmillista, että jouduitte lyhentämään reissua. Hienoja kuvia ja meritähtiä. Kävimme Fidzillä saariretkellä, jossa oli samantyyppinen jättituoli missä Marika istui.Siellä ei ollut mahdollista mennä istumaan, koska tuoli oli polttavan kuuma auringon paahteesta. Kipusin sinne seisomaan, kun istumaan ei päässyt. 🙂

  Vastaa
  • Kiitos! Meritähdet tosiaan olivat kivoja. Aurinko tosiaan voi polttaa eri pinnat tai hiekan todella kuumaksi, onneksi tuossa pystyi istumaan ihan hyvin!

   Vastaa
 4. En valitettavasti ole käynyt San Blasissa, mutta olen ollut retkellä Bocas del Torossa Panaman rannikolla ja maisemat olivat aika samantyyppiset.
  Teillä on kyllä tosi ihania kuvia merestä ja sen eläimistä.

  Vastaa
  • Me siirryimme San Blasista juuri Bocas del Toroon. Paljon paikoissa oli samaa. Taitaa tuo San Blas olla ”uudempi” kohde, jonne matkoja on tehty vain muutamat viime vuodet.

   Vastaa
 5. Eksotiikkaa on nykyään se, että ei ole saarella internet verkkoa????‍♀️????. Oikeasti kaikkialla ongelma, että kaikki tuijottaa puhelimiaan (minä myös????‍♀️)

  Vastaa
  • Kyllä sielläkin puhelimet oli ihmisillä käsissä, ja poseerattiin monilla eri tavoilla. Mutta totta, ilman puhelinta on monilla hankala olla

   Vastaa
 6. En ole käynyt, mutta kerran oli kyllä hahmotelmissa. Mietittiin purjehduslomaa Karibialla ja silloin joku alueella ollut suomalaisvene tarjosi hyttiä tuolla suunnalla. Silloin sinne olisi kuitenkin pitänyt lentää Kolumbian ja Bogotan kautta Cartagenaan ja kun matkassa oli mukana tuolloin ehkä 12-vuotias sisarentyttäreni, niin tuonaikainen Kolumbia tuntui turhan riskialttiilta paikalta edes ”läpikulkuun”.
  Kiva nähdä nyt mistä jäimme paitsi, eli selvästikin nuokin saaret olisivat matkan arvoisia!

  Vastaa
  • Kiinnostavaa, milloin tuo oli? San Blas on ymmärtääkseni ”uusi kohde”. Oletteko muuten viettäneet purjehduslomia ulkomailla? Mahtavaa olisi joskus sellainen kokea, vaikka oma osaaminen on sillä saralla nollatasolla.

   Vastaa
   • Olisiko ollut luokkaa 2003? Meillä on ollut oma vene, tai parikin, yhteensä ehkä 15 vuotta ja sen myötä osasimme tuolloinkin purjehtia, eli olimme ihan itse kipparoimassamme veneessä. Toki purjehduslomia voi tehdä myös hyttipaikalla, jolloin porukasta joku muu kipparoi tai sitten siten, että veneessä on palkkakippari. Karibian lisäksi (tuolloin päädyimme lopulta British Virgin Islandille) olemme purjehtineet vuokraveneellä pari kertaa Kreikassa, mm. Ateenasta Kosille.

    Vastaa
  • Siis ihan mielettömän upea paratiisimainen paikka! Olisin ollut fiiliksissä pelkästään näistä maisemista! Mutta joskus kauniitkin kohteet jättää kylmäksi eikä nappaa siitä huolimatta.

   Vastaa
   • Olihan nuo maisemat kauniita, ja niistä nautittiin. Aina ei päiväretki ole täysin onnistunut, moninaisista syistä. Kyllä tätä kuitenkin voi ilman muuta suositella, todella kauniita paikkoja.

    Vastaa
 7. San Blasin saaret ja varsinkin tuo Perro saaren lähellä oleva hylky olisi mukavalta näyttävä snorklailukohde. Loppuvuoden matkamme tämän hetken suunnitelmissa on käynti myös Panamassa, mutta aika ei taida riittää snorklailuun. Olikin kiva lukea kokemuksianne.

  Vastaa
  • No joo, tuo hylkykohde olisi minuakin kiinnostanut. Nyt en kuitenkaan itse päässyt sitä ihailemaan. Mitä kaikkea aiotte Panamassa ehtiä näkemään?

   Vastaa
   • Ei ole tosiaan aina mukava asia, mutta kyllä sitä asioihin usein sopeutuu, ja toisaalta keksii jotain muuta mukavaa tilalle. Mutta oli kyllä hyvät maisemat!

    Vastaa
 8. Teidän kuvat ihastuttavat kerta toisensa jälkeen, niin nytkin! Minä viihtyisin tuollaisissa maisemissa. Valitettavasti en Panamassa tai ylipäätään tuolla päin maailmaa ole vielä reissuillani ehtinyt käymään.

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Tuo suunta maailmasta kiinnostaa meitä paljon. Iso suositus siis sinne, jos joskus tulee tilaisuus lähteä. Meillä haaveena jatkossakin päästä reissaamaan tuolla suunnalla.

   Vastaa
 9. Ihanan näköinen paikka ja upeita kuvia! En ole käynyt koskaan Panamassa, mutta mukava olisi päästä siellä joskus käymään ????

  Vastaa
  • Panamassa löytyy paljon upeita paikkoja. Toisaalta maan pääkaupunki Panama City jakaa hieman mielipiteitä, mutta me pidimme sen vanhasta osasta. Kannattaa siis tutkia, mihin päin Panamaa suuntaa!

   Vastaa
 10. Oli mukava lukea ja nähdä kuvia reissustanne. Amerikan mantereet kiinnostaisivat itseänikin.

  Vastaa
  • Kuvia tulee otettua reissusta aivan liikaa! Mutta tosiaan, nuo mantereet ovat kyllä olleet useita vuosia oman kiinnostuslistani kärjessä.

   Vastaa
 11. Alustavissa suunnitelmissa ensi talvelle on joko Panama, El Salvador tai Honduras. Riippuen toki, paljonko saa lomaa eli saisiko jonkun kombon järkättyä. San Blasin saaret on ehtineet jo nimenä tutuksi, mutta nyt sain vähän enemmän tuntumaa. Luulin, että noilla oikein voi asua pari päivää, mutta ovat kai sittenkin vaan nopeiden retkien kohteita. Ihania kuvia taas. En ole muuten tullut ajatelleeksi, että parta tosiaan ei oikein toimi snorklatessa.

  Vastaa
  • Mainioita vaihtoehtoja varmasti kaikki, kiinnostavat itseänikin kovasti. Pahoittelut epäselvyydestä, kyllä niillä on mahdollista pari päivää olla. Ja heh, harva sellainen, kenellä partaa ei ole, tulee ajatelleeksi tuota asiaa.

   Vastaa
 12. Olin Panamassa viisi vuotta sitten, mutta päätin jättää San Blasin saaret välistä. Silloin oli tapetilla se, kuinka turismi oli turmellut Guna-heimon elämää mm. huumekaupan takia. En tiedä mikä tilanne on tällä hetkellä, mutta voisin ehkä harkita noita saaria ihan vaan chillailukohteena, jos Panamaan tulee joskus palattua. Näyttää kauniilta, vaikkei siellä varmaan mitään sen kummempaa näkemistä meritähtien lisäksi olisikaan 🙂

  Vastaa
  • Asiat ovat usein moninaisia. Turismi lienee heille kuitenkin hyvin tärkeä elinkeino. Ja kyllähän noissa maisemissa viihtyy hyvin rentoutuen!

   Vastaa
  • Karibiaa olisi mukava itsekin nähdä enemmän. Sansibarilla ollaan ainoastaan käyty välilaskun verran, mutta kohde sopisi meille varmasti hyvin. Kiitos Asko lukuvinkistä.

   Vastaa
 13. Upeita kuvia! Kuin postikorteista.
  Voi toki olla, että päiväretki riittää saaristoon tutustumiseen kun olette nähneet jo monia hienoja kohteita maailmassa, mutta itse olisin varmaan viihtynyt siellä pidempäänkin. Tykkään tyhjistä merenrannoista, lämpimästä merivedestä ja rennosta tunnelmasta.

  Vastaa
  • Kyllä siellä varmasti olisimme mekin viihtyneet ja tietyllä tavalla hienoa, että esimerkiksi internetyhteyttä ei ole. Noilla mainitsemillasi kriteereillä uskon, että viihtyisiä varmasti muutamia päiviä.

   Vastaa
 14. Joskus lapsena on tullut katsottua Folke Westin matkaohjelmat huolella, kun Panaman saaret ja nuo kuna-intiaanit -yhdistelmä alkoi soitella jotain kelloja. Google vahvistaa asian, että Folke tosiaan käynyt tuollakin päin. Maisemat kelpaavat kyllä kuvien perusteella edelleen ja (kaikki) saarethan ovat edelleen matkakohteiden parhaimmistoa!

  Vastaa
  • Itselläni Folken ohjelmat eivät ole yhtä hyvin hallussa ja jopa yllätyin, että hän on käynyt tuolla. San Blas -saaret ovat varmasti edelleen monelle loistopaikka rentoutumiseen.

   Vastaa
 15. San Blasin voisi liittää vaikka omalle bucket listallekin. Joka tosin on melkoisen piiiitkäää. Näittekö tuolla retkellä alkuperäisasutuksia? Vai olitteko vain rannoilla? Rannatkin kyllä näyttävät upeilta.

  Vastaa
  • Näimme myös alkuperäisasutuksia, jotka olivat ihan mielenkiintoinen lisä. Pääjuttu tuolla kuitenkin on ilman muuta rannat ja maisemat.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa