Machu Picchu sijaitsee Andien vuoristossa verrattain lähellä Cuscon kaupunkia, jonka voi helposti sanoa olevan Perun turismin keskus. Cuscosta ei lyhyehköstä etäisyydestä huolimatta ole aivan yksinkertaista matkustaa Machu Picchuun, sillä Cuscosta ei ole yhteyttä Machu Picchun lähimpään kylään, Aguas Calientesiin.

Cuscon läheltä, pienestä Poroyn kylästä junayhteys on kuitenkin olemassa. Junia menee ainoastaan aamulla, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että joutuu viettämään päivän Aguas Calientesissa, sillä Machu Picchuun kannattaa matkustaa ilman muuta varhain aamulla.

Toinen vaihtoehto onkin Ollantaytambo. Sieltä junat kulkevat tasaisin väliajoin koko päivän ajan, mutta sinne pääseminen on hieman hankalampaa.

Junayhtiöitä on kaksi: Peru Rail ja Inka Rail. Näiden välillä ei kuitenkaan ole suurempia eroja. Junalippu Machu Picchulle ja takaisin ei ole ihan halpa, vaan maksaa vuorosta riippuen 50 eurosta ylöspäin per suunta. Junamatka on kuitenkin varsin mukava ja junassa tarjotaan yleensä teetä ja pientä purtavaa.

Machu Picchu ja Huayna Picchu
Machu Picchun rauniokaupunki
Machu Picchun inkakaupunki sumussa

Pääsylippu Machu Picchulle maksaa noin 75 euroa, kun siihen sisältyy vierailu Huayna Picchulla, joka on se ikoninen vuori, joka useissa Machu Picchu -kuvissa on raunioiden taustalla. Toinen vuori, jonne Machu Picchu vierailulla voi kiivetä on nimeltään Machu Picchu Montaña ja lippu sinne ja Machu Picchulle maksaa samaiset 75 euroa kuin patikka Huayna Picchulle + Machu Picchu lippukin. Ilman kiipeämistä kummallekaan edelle mainituista vuorista lippu maksaa noin 55 euroa.

Siirtyminen Aguas Calientesista Machu Picchuun tapahtuu kävellen tai bussilla. Bussilippu maksaa noin 10 euroa suuntansa ja matka kestää vajaat 30 minuuttia. Tämän matkan voi taittaa tosiaan myös kävellen, jolloin matkan kesto on vauhdista riippuen vajaat pari tuntia. Varsinkin, jos aikaa kiivetä jommallekummalle vuorelle, kannattaa mielestämme käyttää bussia, sillä muuten päivästä tulee helposti turhan raskas. Busseja menee päivän aikana 10 minuutin välein ensimmäisen lähtiessä 5.30.

Machu Picchun inkarauniot
Machu Picchun inkakaupunki ja Huayna Picchu
Machu Picchun inkarauniot Perussa

Lippujen ostaminen Machu Picchulle on nykyään varsin monimutkaista, sillä vaihtoehtoja on useita. Toisaalta voi ostaa lipun pelkästään Machu Picchulle, jolloin alueella saa viettää 4 tuntia. Lipusta riippuen sisäänpääsyaika vaihtelee. Lippu kannattaa ostaa varmuuden vuoksi joitain viikkoja etukäteen.

Huayna Picchulle pääsee päivittäin kiipeämään vain 400 ihmistä, joten kaikille halukkaille ei lippuja ole. Lippu kannattaakin ostaa useita kuukausia, joskus jopa puoli vuotta, etukäteen. Huayna Picchulle lähdetään omasta ryhmästä riippuen joko kello 7 ja 8 välillä tai kello 10.30 tai 11.30 välillä. Oma ryhmä pitää valita etukäteen. Kiipeämiseen ja paluuseen menee vauhdista riippuen noin 2,5 tuntia. Huayna Picchu on 2 693 metriä korkea, mutta huipulle päästäkseen on kiivettävä 353 metriä. Kun Machu Picchu alueelle saapuu, saa tällaisella lipulla paikalla viipyä kuusi tuntia. Meidän tuolla vieraillessamme tuota aikaa ei kylläkään kontrolloitu mitenkään.

Huayna Picchu
Machu Picchu
Huayna Picchulle kiipeämässä Machu Picchun inkakaupungissa

Kello 7 ja 8 välillä oleva ryhmä on suositumpi, mutta myöhemmin aamupäivällä lähtevä ryhmä voi olla hyvä idea, sillä alueella on aamulla usein varsin paljon sumua, joka hälvenee päivän aikana. Parhaalla tuurilla aikaisemmin lähdettäessä saattaa päästä näkemään Machu Picchun usvaisena ja toisaalta myös sen, kun usva aamun edettyä hälvenee. Huonommalla tuurilla kaikki on täysin sumun peitossa. Tämän vuoksi me ehkä valitsimme varman päälle tuon myöhemmän ajan varsinkin sadekaudella (marraskuu-maaliskuu), jolloin sumua on enemmän.

Kipuaminen tapahtuu jyrkillä kiviportailla eikä suojakaiteita ole. Korkeapaikankammoisen ei sen vuoksi välttämättä lähteä kiipeämään Huayna Picchulle. Lisäksi reitti on varsin raskas. Perushyvässä kunnossa olevalla ei kylläkään ole hankaluuksia suoriutua siitä, mutta kyllä tuossa puuskuttamaan joutuu ja jaloissa tuntuu parempikuntoisellakin sopivasti, kun huipulle pääsee.

Machu Picchu

Jos kuuluisemmalle Huayna Picchulle ei ole enää lippuja jäljellä, voi vaihtoehtoisesti kiivetä Machu Picchu Montañalle. Vuori on 3050 metriä korkea. Korkeusero Huayna Picchun 2 693 metriin ei kuulosta valtavalta, mutta kokonaiskorkeus hämää hieman, sillä huipulle päästäkseen on kiivettävä 652 metriä, eli lähes puolet enemmän kuin Huayna Picchulle. Machu Picchu Montañalle pääsee päivittäin 800 henkilöä. Myös Machu Picchu Montañalle kiivetään vastaavalla tavalla ryhmissä, jossa lähdön on tapahduttava tunnin aikaikkunan sisällä. Näillä lipuilla Machu Picchun alueella saa viipyä kaikkiaan 7 tuntia. Vaikka Machu Picchu Montañalle on kivuttavana pidempi matka kuin Huayna Picchulle, on tämä reitti toisaalta vähemmän jyrkkä.

Korkeanpaikankammoisen ei välttämättä kannata lähteä kiipeämään kummallekaan, joskin Machu Picchu Montañan sanotaan olevan vähemmän dramaattinen. Jos ei kärsi korkeanpaikankammosta, kannattaa ilman muuta pyrkiä sisällyttämään toinen näistä vuorista omaan vierailuun, jolloin pääsee näkemään Machu Picchun ylhäältä käsin.

Machu Picchua ihailemassa Huayna Picchun rinteeltä

Huayna Picchun ja Machu Picchu Montañan lisäksi Machu Picchussa on kaksi muutakin patikointireittiä, Inca Bridge ja Sun Gate, mutta toisin kuin ensin mainituille vuorille, nämä ovat avoimia kaikille eikä erillisiä lippuja vaadita. Yllätykseksemme nämä olivat myös varsin rauhallisia ja ihmisiä näytti olevan näillä reiteillä vain kourallinen.

Inca Bridge on varsin lyhyt patikkareitti, jonka kiertämiseen kuluu ehkä hieman yli puoli tuntia. Tämä ei ole fyysisesti lainkaan vaativa, mutta ei välttämättä sovellu korkeanpaikankammoisille, sillä kapealta polulta on pudotusta paikoitellen jopa satoja metrejä ja mitään kaiteita ei ole. Me teimme tämän aikaisin aamulla, jolloin sumua oli vielä varsin paljon, joten näkymät jäivät osaltamme näkemättä.

Machu Picchu sumun peitossa
inca bridge Machu Picchulla Perussa
Machu Picchulla Perussa

Sun Gate on hieman Inca Bridgea vaativampi reitti. Se ei myöskään ole yhtä dramaattinen, joten uskaltaisimme suositella sitä myös korkeanpaikankammoisille toisin kuin kolmea muuta patikointireittiä. Sun Gate on muuten se paikka, jossa 4-päiväisen Inca Trail -vaelluksen suorittavat pääsevät näkemään ensimmäiset näkymät Machu Picchulle. Ja näkymä onkin upea, sillä Machu Picchun taustalla kohoaa ikoninen Huayna Picchu. Sun Gate kannattaa ilman muuta käydä katsomassa sen tarjoaman näkymien vuoksi. Ainakin meidän vierailun aikaan se oli myös erittäin rauhallinen, joten siinäkin mielessä mainio kohde.

reitti Sun Gatelle Machu Picchulla Perussa
kohti Sun Gatea Machu Picchun inkakaupungissa Perussa
Näkymät Machu Picchuun Sun Gatelta
Sun Gatelta takaisin Machu Picchun raunioille

Entä onko sillä väliä, milloin Machu Picchulla vierailee? On ja ei. Kuiva kausi kestää huhtikuusta lokakuuhun. Sadekausi puolestaan sijoittuu marraskuun ja maaliskuun välille. Sadekaudellakaan ei sada koko aikaa ja vaikka ilman kanssa on epävarmempaa, liittyy tähän myös joitain etuja. Turisteja on huomattavasti vähemmän ja parhaimmassa tapauksessa sadekauden aamuihin liittyvä sumuisuus ja usvaisuus tarjoaa hälvetessään suorastaan maagiset näkymät muutenkin kauniissa Machu Picchun rauniokaupungissa. Me vierailimme Machu Picchussa helmikuussa. Varhain aamulla satoi, sisäänpääsyn jälkeen kaikki oli täysin sumussa ja näkyvyys oli muutamia metrejä. Aamun aikana sumu kuitenkin hälveni ja sen hälvetessä muinainen inkakaupunki näytti erittäin kauniilta.

Machu Picchun inkakaupunki sumussa
Machu Picchun inkakaupunki sumussa
Machu Picchun inkakaupunki

Tämä opas on kirjoitettu vuonna 2020. Säännöt saattavat vuosien välillä hieman muuttua, varsinkin aikataulut, mutta uskoisimme isossa kuvassa asioiden säilyvän melko samanlaisina.

Jos olet matkustamassa Machu Picchuun ja jokin asia vielä mietityttää, niin laita ihmeessä kommenttia tai sähköpostia, niin yritämme vastata sinua askarruttaviin kysymykseen.

kartta Machu Picchusta

26 Kommentit

  1. Yllätti, että on noin hintava sisäänpääsy, mutta onhan tuo kyllä ihan omanlainen nähtävyytensä.
    Yksi johon olen jo nuoresta pitäen halunnut mennä. Oli kiva päästä näin blogisi kautta pienelle kierrokselle 🙂

    Vastaa
    • Pääsylippu on melko hintava, mutta koimme saaneemme rahalle vastinetta. Ja matkan kokonaiskustannuksiin nähden pääsylippu muodostaa vain pienen osuuden. Erilaiset aktiviteetit tekevät lisäkuluja, mutta me emme ole halunneet matkoilllamme aktiviteeteista tinkiä. Ne kun ovat meille usein merkittävä osa matkaa. ?

      Vastaa
      • Lukasinpa tämän jutun nyt, tarkkaan on kerrottu kaikki.
        Muistan, kun käytiin tuolla Toukokuussa 2008, kun pääsi vielä Cuscosta Vistadome-junalla (serpentiinirata ensin ylös vuorelle) suoraan tuonne. Pesiydyttiin kahdeksi yöksi Aguas Calientesiin. Siellä oli mm. ulkokylpylä vuoren alla ja hienon värikäs inkaravintola.
        Aamuvarhain lähdettiin Machu Picchulle ja silloin ei oltu mitään lippuja otettu etukäteen, ei ollut rajoitettu myöskään aikaa. Koko päivä hengailtiin vuorilla. Aurinkokeliin ainoa miinus oli vuoriston korkeuden aiheuttama päänsärky, jota koitettiin kokateellä lievittää. Niin ja joku voro murtautui yömyöhään huoneeseemme parvekeikkunan kautta, mutta heräsimme onneksi ja se pakeni naapurikatolle.
        Kaksijakoinen kylä, kiillotettu, mutta paikallisasutuspuoli oli rähjäinen.
        Miten lie nyt, kun aikaa jo 13v käynnistämme…

        Vastaa
        • Paljon on käytännöt muuttuneet Machu Picchulla teidän käyntinne jälkeen. Väkimäärät ovat nykyään sen verran suuria, hyvä vain, että sisäänpääsyä rajoitetaan. Me olisimme kyllä voineet viettää pidemmänkin aikaa alueella kierrellen. Etenkin kun kiipesimme Huayna Picchulle, niin aikaa kului siihenkin. Mutta ehdottomasti ajan käytön ja kiipeämisen arvoinen!

          Minäkin kärsin lievästä päänsärystä, Mikko sen sijaan oli hyvävointinen. Kokateetä tuli meidänkin juotua, kun sitä oli tarjolla. Myöhemmin on tullut kokemusta vieläkin korkeammista paikoista. Onneksi mitään vakavaa vuoristotaudin oiretta meillä ei ole ollut.

          No hui, joku murtautui huoneeseenne yöllä! Onneksi hän pakeni paikalta eikä käynyt pahemmin. Itse en olisi varmaan saanut enää unta tuon tapahtuneen jälkeen.

          Vastaa
  2. Voi elämä mitä maisemia! Tuo on ollut bucket listillä jo jostain lapsuudesta asti, joten kyllähän sinne on vielä joskus päästävä, vaikka toistaiseksi muut kohteet onkin menneet ohi.
    Hyviä vinkkejä muuten nuokin miten pääsee, paljonko maksaa ym – Säästää paljon vaivaa kun ei tarvitse alkaa kaivella eri lähteistä tai lukea pahimmillaan jo painatusvaiheessa vanhentuneita oppaita!

    Ja täytyy vielä toistaa itseäni, että ihanaa lukea kaukomatkoista näin korona-aikanakin, kun ei meidän kaikkien reissuhaaveet kohdistu johonkin Tuusulaan.

    Vastaa
    • Kiitos Tanja, kun viihdyt kirjoitustemme parissa. ?

      Maailmalla on niin paljon mielenkiintoisia kohteita, ja jotkut kohteet pysyvät bucket listillä pitkään ennen toteutumistaan. Minulla vastaava haave on issikkavaellus Islannissa. Olen haaveillut siitä nuoruudesta lähtien, ja uskon vielä joskus sen toteuttavani. Toistaiseksi muut kohteet ovat kiilanneet edelle.

      Vastaa
  3. Minä kävin Macchu Picchulla joskus kymmenisen vuotta sitten ja suosittelen kyllä ehdottomasti kävelemään sinne Inca Trailia pitkin. Silloin ei tarvinnut tosiaan ruuhkista välittää, kun Macchu Picchulle pääsee ennen junalla paikalle tulijoita 🙂

    Vastaa
    • Inca Trail on varmasti upea kokemus! Me halusimme ehdottomasti kiivetä Huayna Picchulle ja halusimme säästää voimamme siihen, vaikka eihän kunnon ollessa kohdillaan olisi esteitä tehdä kaikkia kolmea: kävellä Inca Trail, vierailla Machu Picchulla ja kiivetä Huayna Picchulle.

      Vastaa
  4. Huippu kirjoitus, tästä otan varmasti itsekin vinkit talteen, kun vihdoin kauan haaveilemani matka Peruun ja muualle Etelä-Amerikkaan toteutuu. Ajattelin vielä alkuvuodesta, että ehkä nyt vuoden vaihteesta olisi se hetki, mutta toisin taisi käydä. Te ennätitte näemmä juuri ennen. 🙂

    Vastaa
    • Voi kiitos Eveliina, toivottavasti vinkkipostauksesta on hyötyä tulevalle matkallesi. Tällä hetkellä kaukomatkojen suhteen ei näytä lupaavalta, mutta toivottavasti pääset turvallisesti reissuun ennen kuin arvaammekaan. Olemme käyneet Etelä-Amerikassa kolmesti ja olemme viihtyneet maanosassa todella hyvin.

      Vastaa
  5. Kiitos näistä vinkeistä! Tosi kovasti haaveilen tuonne pääsystä. Itse Pohdin enemmänkin, miltä korkeassa paikassa olo vaikuttaa kehoon. Hengästyttääkö, tuleeko päänsärkyä. Tuolla Cuscossa pitänee olla jonkun aikaa ennen Macchu Picchulle menoa.

    Vastaa
    • Vuoristotauti varmasti mietityttää monia, joten hyvä kysymys Sari! Me itse asiassa vietimme Cuscossa vain yhden illan ennen siirtymistä Machu Picchulle, vaikka edeltävästi olimme huomattavasti alempana Iguassun putouksilla. Cuscohan sijaitsee ylempänä kuin Machu Picchu, mutta Machu Picchulla on Huayna Picchu ja Montana Picchu, joihin moni kiipeää. Minulla oli aivan vähäistä päänsärkyä, mutta se ei häirinnyt. Huayna Picchulle kiivetessä hengästyi helpommin kuin tavallisesti, mutta tämä tuli luonnostaan huomioitua rauhallisessa nousutahdissa. Mikolla ei tainnut olla mitään oireita. Varsin vähän siis nämä korkeudet meihin vaikuttivat.

      Vastaa
  6. Tämä olikin hyvä opas meidän tulevaa matkaa varten. Täytyy laittaa kirjanmerkki tähän, että löydän sitten kun matka on ajankohtainen. En ole niinkään korkeanpaikan kammoinen, mutta pelkään, että kärsin vuoristosairauden oireista. Vaikka kyllä tuossa yhdessä kuvassa kieltämättä näyttää aika pelottavalle tuo yksi reitti.

    Vastaa
    • Kylläpä Paula ilahduttaa kuulla, että vinkkipostauksestamme on sinulle hyötyä! Loppujen lopuksi taitaa olla niin, että harva ihminen saa vakavia vuoristotaudin oireita noissa korkeuksissa. Cuscossa ja sen ympäristössä on kuitenkin varsin paljon korkeuseroja, ja ylämäkeen tai portaita ylös kiivetessä hapen vähyyden hengästyessään kyllä huomaa.

      Vastaa
  7. Mun lapsuudenhaave on päästä Macchu Picchulle. Useampi kaveri onkin jo käynyt ja joka kerta saan kuolata kuvia.
    En ole varma onko koskaan ennen ollut puhe tuosta että siellä olisi tietty aika, jonka alueella saa viettää, toisaalta ymmärrettävää kun porukkaa tuonne haluaa niin paljon, mutta eikö sitä ole aika hankala kontrolloida…?
    Koskeekohan tuo aika myös niitä, jotka on saapuneet paikalle jalkaisin patikoimalla?

    Vastaa
    • Tuo aikarajoitus on käsittääkseni ollut käytössä vasta muutaman vuoden, joten ei ihme, ettet siitä ole kuullut. Samat aikarajoitukset koskevat niitä, jotka ovat patikoineet Machu Picchulle aamuvarhain Aguas Calientesista. Neljäpäiväisen Inca Trailin kävelevät saapuvat käsittääkseni Machu Picchulle eri kohdasta, joten heidän osaltaan en osaa sanoa.

      Käytännössä ei tosiaan mitään kontrollointia ei ollut, mutta ei se varmaankaan kovin vaikeaa olisi. Paikalla kuitenkin oli reilusti henkilökuntaa/viranomaisia, joten tuo kontrollointi järjestyneisi varsin helposti, jos pääsylipuissa olisi printattuna aika ja tehtäisiin tarkastuksia sakkomaksun uhalla.

      Vastaa
  8. Tässä tulikin paljon tarpeellista ja mielenkiintoista infoa. Erityisesti näin korkeanpaikankammosta jonkin verran kärsivänä tässä tuli hyvin selväksi realistisesti ne paikat, mihin kannattaa mennä ja mihin ei. Sun Gate vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta kertomanne perusteella, sillä tykkään aina kuitenkin hieman haastaa itseäni ja tätä korkeanpaikankammoani. 🙂 Huayna Picchu saa jää kokematta, sen tiedän jo etukäteen, mutta tuo toinen vaihtoehto voisi taas kuitenkin olla mukava kokea. Eihän sitä saa antaa liikaa pelolle valtaa. 🙂 Upeita kuvia ja onhan tuo vaan niin must see paikka! Kiitos informatiivisestä paketista!

    Vastaa
    • Voi kiitos Tiina Johanna, kommenttisi ilahdutti paljon! Kiva kuulla, että vinkeistä on hyötyä. Sun Gate ei tosiaan ollut lainkaan pelottava, se sopii sinulle varmasti ja kannattaakin ilman muuta sisällyttää se vierailuun. Sun Gatelta näkee Machu Picchun yläilmoista, vaikka ei ympäröiville vuorille kiipeäisikään.

      Vastaa
  9. Tästä postauksesta saa paljon vinkkiä. Mahdollisesti tammikuussa olen lähdössä valmismatkalle Macchu Pichuun, asia on vielä hieman auki. Kiitos vinkeistä!

    Vastaa
    • Vau, ihan mahtavaa mahdollinen tuleva matkasi Machu Picchuun. Toivottavasti matka toteutuu. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua. Kannattaa huomioida muutokset, jotka ovat tulleet kirjoituksen julkaisun jälkeen. Nythän lippua ostaessa tulee valita, mitä reittiä Machu Picchulla aikoo kulkea. Voisimmekin kirjoitusta tämän osalta jossain vaiheessa päivittää.

      Vastaa
  10. Kuinka pitkä matka on bussilta Inca Trailin alkuun.
    Kyselee pahasti astmaiset 🙂

    Vastaa
    • Tarkoitatko Tuula kävelymatkaa bussipysäkiltä Machu Picchun portille? Kyseinen etäisyys on hyvin lyhyt, pysäkki on aivan sisääntulon yhteydessä. Neljä päivää kestävästä Inca Trail -vaelluksesta meillä ei ole omakohtaista kokemusta.

      Vastaa
  11. Anteeksi, piti kysyä kuinka pitkä matka on Inca Bridge-reitin alkuun siitä miten pitkälle aluetta pääsee bussilla.

    Vastaa
    • Valitettasti Tuula emme aivan tarkalleen muista. Inca Bridgelle ei kuitenkaan ollut kovinkaan pitkä matka. Joidenkin internetsivujen mukaan sillalle saakka kestäisi kävellä parikymmentä minuuttia. Ja kävelymatkan aikana saa ihastella Machu Picchun raunioita.

      Vastaa
      • Kaunis kiitos infosta:)

        Vastaa
        • Ei kestä kiittää, toivottavasti näistä oli apua. Ja oikein mahtavaa reissua Machu Picchuun!

          Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa