Eniten Panamassa odottamamme paikka oli ilman muuta Bocas del Toro -saaristo. Odotimme erityisesti saariryhmällä snorklailua. Odotimme kuitenkin yleisesti myös sitä, että pääsemme näkemään Panaman Karibianmeren puoleisen rannikon.

Zapatilla-saari, Bocas del Toro Panama
yökävely Tortugueron kansallispuistossa Costa Ricassa
yökävely Tortugueron kansallispuistossa Costa Ricassa

Miten matkustaa Bocas del Toroon

Lensimme Panama Citystä Bocas del Toro -saariryhmän pääsaarelle Isla Colóniin. Käsittääksemme hitaampana vaihtoehtona olisi ollut ajaa Almiranten satamaan ja ottaa sieltä venekyyti Bocas del Toroon. Heti kun saavuimme Bocas del Toroon, oli ilmapiiri ja näkymät täysin erilaisia verrattuna niin pääkaupunki Panama Cityyn kuin myös San Blas -saaristoon. Paikka vaikutti varsin mieluisalta. Olimme innoissamme siitä, mitä kokemuksia meitä odottikaan Bocas del Toron saaristossa.

Lentokentältä kävelimme ensin satamaan, josta meidän piti löytää venekyyti Bastimentos-saarelle. Sellainen löytyikin varsin nopeasti. Pääsimme kyseisellä venekyydillä näppärästi majapaikkaamme. Lyhyt, vajaan 10 minuutin kyyti maksoi ulkomaalaiselta 5 dollaria/henkilö. Paikalliset näyttivät maksavan kyydistä 3 dollaria/henkilö.

Isla Colon, Bocas del Toro, Panama
venekyyti Bastimentos-saarelle Bocas del Torossa
Bastimentos-saari Bocas del Torossa
Bastimentos-saari Bocas del Torossa
Bastimentos-saari Bocas del Torossa

Saariretket Bocas del Torossa

Kun pääsimme majapaikkaan, huomasimme, että majapaikastamme oli tarjolla neljänlaisia retkiä. Yksi näistä oli iltaisin tehtävä, loistavaa planktonia katsomaan vievä bioluminescent-retki. Tämä voidaan järjestää vain hyvällä säällä, ja ei täyden kuun aikaan, sillä täysikuu estäisi ilmiön näkemisen.

Lisäksi yksi retkistä olisi ollut luolaretki, jota ei myöskään järjestetä joka päivä. Yhden retken pääkohde olisi taas ollut niin sanottu meritähtiranta (starfish beach), joka kuulemma on aiemmin ollut täynnä meritähtiä, mutta ihmisten aiheuttaman häiriön vuoksi meritähdet ovat pitkälti hävinneet. Toki muutama muukin pysähdyskohde tällä retkellä olisi ollut, mutta meritähtiranta olisi ollut retken pääkohde.

Marino Ballenan kansallispuisto Costa Rica

Juuri meidän saapumispäivänämme oli tarjolla retki, joka lähtisi ihan hetken kuluttua. Se veisi meidät katsomaan delfiinejä, meritähtiä, laiskiaisia, ihmettelemään Zapatillos-saarten luonnonsuojelualuetta, herkulliselle lounaalle ja lopuksi vielä snorklaamaan.

Tämä retki kuulosti meistä retkistä kiinnostavimmalta, jonka vuoksi meidän ei tarvinnut kovin paljoa miettiä, vaan päädyimme osallistumaan retkelle. Retken hinta oli mielestämme varsin kohtuullinen, 30 dollaria/henkilö.

Bocas del Toro, Panama

Retkemme Zapatillos-saarille

Retki tosiaan lähti vain 10 minuutin päästä saapumisestamme majapaikkaamme. Vaihdoimme nopeasti uima-asut päälle ja istuimme uudelleen veneen kyytiin. Aluksi kyytiin tuli kanssamme yksi nainen, jonka jälkeen lähdimme hakemaan kyytiin lisäksemme toisen, hieman vanhemman pariskunnan. Ensimmäisenä pysähdyimme katsomaan delfiinejä. Niitä näkyi varsin mukavasti. Yleensä delfiinit ovat varsin vikkeliä, ja niitä on vaikea kuvata, koska käyvät pinnalla pikaisesti satunnaisessa kohdassa.

mangrovemetsää Bocas del Torossa Panamassa
delfiini
delfiini

Seuraavaksi pysähdyimme katsomaan meritähtiä. Niitä katseltiin veneestä ilman, että hyppäsimme veteen. Vesi oli matalaa ja meritähtiä näkyi ihan mukavasti. Kuvia oli kuitenkin vaikea saada, sillä veden pinta väreili. Tämäkin pysähdys oli kuitenkin mieluisa. Kävimme lyhyesti myös läheisellä laiskiaissaarella, mutta tästä ei paljoa kerrottavaa jäänyt. Yksi laiskiainen näkyi, mutta sekin oli aika piilossa.

Bocas del Toro Panama
meritähti Bocas del Torossa Panamassa
Bocas del Toro Panama
Bocas del Toro Panama

Laiskiaissaarelta lähdimme kohti Zapatillo-saaria. Olin ajatellut, että snorklaisimme siellä, mutta näin ei ollut. Kyseessä oli enemmänkin trooppinen saari -kokemus rantoineen, jossa oli parin tunnin ajan rentoa oleskelua. Marika käveli täällä myös lyhyen patikointireitin sademetsässä. Itse jäin rentoutumaan hiekkarannalle. Mukava pysähdys joka tapauksessa, ja oli kiva päästä näkemään toinen Zapatillo-saarista.

Zapatilla-saari, Bocas del Toro Panama
Zapatilla-saari, Bocas del Toro Panama
Zapatilla-saari, Bocas del Toro Panama
Zapatilla-saari, Bocas del Toro Panama
Zapatilla-saari, Bocas del Toro Panama

Snorklauksen Coral Cay -nimisellä riutalla piti olla viimeinen aktiviteettimme, ja pulahdimmekin veteen syömämme maukkaan lounaan jälkeen. Snorklaus oli yllättävän hyvää, huomattavasti parempaa kuin aiemmin matkamme aikana. Veden alla näkyi värikkäitä koralleja ja varsin mukava määrä kaloja. Myös näkyvyys oli hyvä. Taisin olla vedessä lähemmäs tunnin.

punasilmäinen sammakko Tortugueron yökävelyllä
snorklaus Bocas del Toro, Panama
snorklaus Bocas del Toro, Panama
snorklaus Bocas del Toro, Panama
snorklaus Bocas del Toro, Panama
snorklaus Bocas del Toro, Panama
snorklaus Bocas del Toro, Panama
snorklaus Bocas del Toro, Panama

Ylimääräinen aktiviteetti

Snorklaus ei kuitenkaan ollut viimeinen aktiviteetti, vaan lähdimme veneellä vielä uudelleen katsomaan laiskiaisia mangrovemetsään. Näimmekin niitä useamman, ja tämä oli muutenkin kiinnostava osuus retkeä. Oli mukava lipua veneellä kapeaa uomaa pitkin keskellä mangrovemetsää. Ohjelman mukaan tämän ei olisi pitänyt sisältyä retkeen, mutta käytimme tähän aikaa varsin paljon, josta olimme pelkästään tyytyväisä.

Tortuguero
mangrovemetsää
burrito
laiskiaisemo poikasensa kanssa
laiskiaisemo poikasensa kanssa

Loppujen lopuksi retki oli huomattavasti ilmoitettua pidempi, ja se loppui vasta, kun aurinko oli laskemassa. Olimme tähän retkeen kokonaisuudessaan todella tyytyväisiä. Snorklaus oli myös yllättävän hyvää, mitä emme edellisten kokemusten perusteella olisi Väli-Amerikassa osanneet odottaa.

Muutoinkin Bocas del Toro vaikutti viihtyisältä. Järjestettyjen retkien lisäksi saarilla on useita kauniita hiekkarantoja. Marikaa kiinnosti myös mahdollisuus osallistua espanjan oppitunneille. Etukäteen meitä oli mietityttänyt saarilla järjestettävät juhlat, mutta koimme Bastimentos-saaren rauhallisena.

 

Onko Bocas del Toro sinulle tuttu?

26 Kommentit

 1. Upea tuo valitsemanne retki! Muutenkin huippua, että yhden retken aikana on mahdollista nähdä noin paljon eläimiä – sekä maalla että vedessä. Kiva myös, että retki oli odotettua pidempi. Mulla on ainakin enemmän kokemuksia niistä reissuista, jotka ovat olleet lyhyempiä kuin ensin on ilmoitettu…

  Vastaa
  • Olimme kyllä tyytyväisiä, kun retki sisälsi monipuolisesti kaikkea – me tykätään eläinten katselusta paljon, ja siitä jännityksestä, mitä se tarjoaa. Ja ehdottomasti oli mukavaa, että oli pidempi. Meilläkin on päinvastaisesta kokemusta, melkein alennustahan siitä pitäisi saada… 🙂

   Vastaa
 2. Ihania kuvia taas ja tän laitan listalle! Ajatus olisi mennä Panamaan ensi talvena. Oliko tuo loistava retki teidän majapaikan järjestämä? Kiinnostaisi laittaa siitäkin tiedot ylös, Harvoin pääsee tekemään ja näkemään noin paljon yhdellä ja samalla retkellä:)

  Vastaa
  • Laita ihmeessä, tämä on kiva paikka – ja Panamassa on paljon mukavia paikkoja. Paikka oli hostal El Jaguar. Monenlaisia retkiä Bocas del Torossa yleisesti on tarjolla. Ennen kuin saavuimme Bocas del Toroon, majapaikastamme vinkattiin, että ”älkää ottako ensimmäiseltä tarjoajalta, vaan katsokaa ensin mitä meillä on – päättäkää sitten”. Ja heiltä tosiaan otettiin.

   Netti siellä ei oikein toiminut ja muutenkin puitteet oli sellaiset, että oli selvää, että olemme saarimatkalla tropiikissa! 🙂 Viihdyttiin kyllä hyvin.

   Vastaa
 3. Olipa upea retkipäivä tämäkin ja Bocas del Toro -saaristo olisi varmasti muutenkin mielenkiintoinen ja todella mieleeni. Alustavissa Väli-Amerikkaan suuntautuvan matkamme suunnitelmissa on vain parin päivän stop over Panama Cityssä ja retki kanavan äärelle, josta jatkamme San Salvadorin ja Hondurasin Copanin kautta Belizen Hopkinsin alueelle, jossa sitten on aikaa snorklailuun.

  Vastaa
  • Tuo teidän Väli-Amerikkan matkanne kuulostaa todella kiehtovalta. Panama Cityssä riittää mainiosti muutama päivä, ja sitten jos Panamassa haluaisi viettää aikaa muualla, päiviä tarvitsee äkkiä selvästi lisää. Tuonne Belizeen haluaisin itsekin kovasti snorklaamaan, siellä on varmasti upeat vedet!

   Vastaa
 4. Harvemmin retkipäivä on luvattua pidempi. Yleinen kokemus on , että jopa luvataan enemmän kuin missä käydään..

  Vastaa
  • Tämä on ihan totta, että juttuja saattaa jäädä ilman etukäteisilmoitusta pois ilman, että mitään tulee tilalle. Ja tosiaan puhumattakaan siitä, että retki on lyhyempi. Onneksi joskus näinkin!

   Vastaa
 5. No olipa kiva ylläri, että retki olikin odotettua pidempi (hyvällä tavalla). Monipuolinenkin erilaisine aktiviteetteineen ja ”nähtävyyksineen”.
  Huikean värikkäitä kyllä nuo korallit! Mä en tiedä uskaltaisinko koskea mihinkään, kun tuosta väri-ilottelusta tulee mieleen, että onkohan ne myrkyllisiä? En tiedä onko olemassakaan myrkyllisiä koralleja, mutta sellainen mielikuva noista tulee. Millä muuten olette kuvanneet vedenalaiset kuvat?

  Vastaa
  • Joo, retki tosiaan oli mukavan monipuolinen. Vedenalainen maailma on parhaimmillaan todella kaunis ja värikäs. Hyvänä sääntönä veden alla on hyvä pitää sitä, että mihinkään ei saa koskea. Paitsi että voivat olla myrkyllisiä, niin kosketus vahingoittaa kyseistä eliötä. Mitä koralleiden myrkyllisyyteen tulee, niin pari kertaa olen jalkani sellaiseen lyönyt ja haavan parantuminen kestää todella pitkään ja on kipeä. Vedenalaiskuvaukseen meillä on Olympuksen Touhg TG-6 -kamera.

   Vastaa
 6. Vau, onpa teillä ollut upea ja ikimuistoinen retki. Mulla ei ole ihan tuo paikka haaveena, mutta olen katsellut Panaman Kanavan risteilyjä sillä silmällä. Tuolta Bocas Del Torosta on kanavalle pitkä matka, mutta silti tulee sellainen miellyttävä ja iloinen olo, kun katsoo näitä kuvianne Panamasta.

  Vastaa
  • Tämä oli kiva retki! Me kävimme tuolla reissulla myös Panaman Kanavalla ja olisihan se hienoa nähdä kanava myös laivasta käsin. Ja varmasti muutenkin mahtavaa seutua risteilyä ajatellen.

   Vastaa
 7. Meritähtiä ja laiskiaisia mekin näimme kivasti tuolla suunnalla! Vielä kun olisin osannut veden päältä, eli veneestä niitä meritähtiä kunnolla kuvata 🙂
  Pidimme myös pienestä boheemin oloisesta kaupungista ainakin alkuillan vielä valoisaan aikaan talsittuna.

  Vastaa
  • Meritähtiä tuolla on tainnut olla joskus aiemmin vielä enemmän, mutta kyllä niitä edelleen mukavasti oli, kun oikeasta paikasta osasi katsoa. Veden päältä veneestä kuvaaminen tosiaan on hankalaa, kun veden pinta väreilee niin paljon. Laiskiaiset olivat meille vähän yllätys, niitä emme oikeastaan osottaneet näkevämme.

   Vastaa
 8. Saari ei ole tuttu. Mutta retkipäivänne on varmasti ollut mielenkiintoinen. Meritähdet ja laiskiaiset, niissä on varmasti ihmeteltävää.

  Vastaa
  • Itse asiassa kyseessä on saariryhmä, ei yksittäinen saari. Mutta kauniita maisemia siellä on tarjolla. Ja olet Sari oikeassa, meritähtiä ja laiskiaisia on mukava ihmetellä!

   Vastaa
 9. Ei ole minulle tuttu paikka, mutta upealtahan tuolla näyttää! Meritähtiä olisi kyllä hienoa päästä joskus näkemään ja ikuistamaan kameralla. Erilaiset retket ovat kyllä matkojen suola ja plussaa on tietenkin jos kestävät vielä pidempään mitä on luvattu.

  Vastaa
  • Totta, retket ovat tärkeä osa ainakin meidän matkoja. Tykätään matkustaa varsin itsenäisesti, mutta välillä on sellaisia paikkoja, joihin se ei vain onnistu. Niin oli tämänkin osalta.

   Kokemuksiemme mukaan Panama on ainakin erityisen hyvä paikka meritähtien näkemiseen!

   Vastaa
 10. En voi kuin ihastella näitä teidän upeita matkakohteita! En tiedä jaksanko enää pitkiä lentomatkoja, mutta jos päätän jaksaa, niin tää vois olla kyllä mahdollinen kohde ????

  Vastaa
  • Kiitos! Yritetään aina valita kohteet sen mukaan, minne kulloinkin mieluiten menisimme ja sen jälkeen vasta mietimme, että miten sinne pääsee. Yleensä tämä johtaa pitkiin lentoihin. Panaman ja Bocas del Toroon löytyy varsin hyvin yhteyksiä, jos jaksaa kökkiä Atlantin ylityksen verran koneessa.

   Vastaa
 11. Ei ole vielä tuttu, mutta odotan kovasti sitä hetkeä kun tulee tutuksi! 🙂 Meillä on kovasti ollut suunnitteilla lähilähitulevaisuuteen Panama, joten laittelen tässä jo valmiiksi hyvät vinkit talteen. Voin jo ihan nähdä itseni tuolla samalla retkellä tunnelmoimassa!

  Vastaa
  • Kiva kuulla, että Panama kiinnostaa. Siellä on paljon mukavia ranta- ja saari kohteita. Kannattaa myös tsekata viime viikolla julkaisemamme juttu San Blas -saarista. Sekin voisi sopia teille hyvin!

   Vastaa
 12. Näyttää luontomatkailijan paratiisista, jossa olisi tarjolla mukavaa rantalomaa.

  Olette viime aikoina kierrelleet mielenkiintoisissa kohteissa ja tämäkin Bocas del Toro on taatusti sellainen!

  Vastaa
  • Tämä tosiaan on luontomatkaajalle mainio kohde. Lisäksi ilmapiiri paikassa oli todella miellyttävä.

   Olemme viime aikoina keskittyneet varsin paljon erilaisiin luontomatkoihin ja todenneet, että ne tosiaan ovat meidän suosikkejamme!

   Vastaa
 13. Siitä onkin aikaa kun käynyt Panamassa. Lähinnä muistan vain kanavan ja vierailun sademetsässä

  Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa