Kuuba on ainultaatuinen, historiallinen matkakohde ja tarjoaa monipuolisesti nähtävää ja koettavaa matkailijalle. Olemme kertoneet Kuuban matkastamme aiemmissa postauksissa. Tähän olemme koonneet käytännön neuvoja Kuuban matkaa suunnitteleville.

Yleistä Kuubasta

Kello on Suomessa 7 tuntia enemmän kuin Kuubassa, joten kelloa pitää siirtää Kuubaan matkustettaessa 7 tuntia taaksepäin.

Sähkö Kuubassa on yleisesti 110V ja lisäksi tarvitset amerikkalaismallisen adapterin. Joissain majapaikoissa on tarjolla lisäksi 220V jännite.

Pääkieli Kuubassa on espanja ja englantia puhutaan aika huonosti. Espanjan alkeiden osaaminen helpottaa monia asioita, mutta vaikkei espanjaa osaisi, voi Kuubaan matkustaa!

Miten Kuubaan pääsee?

Suomesta pääsee Kuuban pääkaupunki Havannaan kätevästi lentäen. Lentoaika Kuubaan on todella pitkä, noin 12 tuntia, Finnair lentää suoraan Helsingistä Havannaan 7. joulukuuta 2018 – 18. maaliskuuta 2019. Finnairin lentopäivinä näyttää pääasiassa olevan aina maanantai- ja perjantaipäivät sekä Suomesta Havannaan lähtevillä lennoilla että Havannasta takaisin Helsinkiin lähtevillä lennoilla. Suorien meno-paluu-lippujen hinnat pyörivät usein 800-900 euron välissä. Jos haluaa säästää lennoissa, löytyy näppäriä vaihdollisia yhteyksiä Pariisin tai Amsterdamin kautta. Näiden meno-paluu-lippujen hinnat pyörivät tavallisesti noin 650-700 euron välillä, joten ero suoriin lentoihin ei ole kovin suuri. Jos rahaa on käytettävissä enemmän, voi katsella bisnesluokan lippuja, joiden meno-paluu-lippujen hinnat pyörivät vajaassa kahdessa tuhannessa eurossa.

Milloin Kuubaan kannattaa matkustaa?

Kuubaan voi periaatteessa matkustaa lähes mihin aikaan tahansa. Joulukuusta huhtikuuhun on Kuubassa kuiva kausi, silloin lämpötila on keskimäärin muutaman asteen alle 30. Toukokuusta marraskuuhun on sadekausi, jolloin lämpötila on keskimäärin muutaman asteen yli 30 astetta. Sadekaudesta huolimatta Kuubaan voi hyvin matkustaa, sillä Kuubassa on keskimäärin 330 aurinkoista päivää vuodessa. Elokuu, syyskuu ja lokakuu ovat huonoimmat kuukaudet, sillä silloin Karibialla on hurrikaanikausi ja Kuubassa saadaan eniten sateita.

Suosituinta aikaa matkustaa on kuiva kausi ja eniten turisteja on jouluna ja pääsiäisenä. Sadekauden etuna on pienempi määrä turisteja sekä halvemmat hinnat.

Miten pitkäksi ajaksi Kuubaan kannattaa matkustaa?

Matkan sopivasta pituudesta on hankala antaa yksiselitteistä vastausta, sillä se riippuu siitä, mitä aiot Kuubassa tehdä. Jos olet pelkästään Havannassa, viikko on mielestämme sopiva aika. Jos taas haluat matkustaa Kuubassa muuallakin, niin kaksi viikkoa kuluu varmasti mukavasti.

Minne Kuubassa kannattaa mennä?

Lennot Kuubaan saapuvat aina pääkaupunki Havannaan. Se on mukava vierailukohde ja siellä riittää tekemistä useammaksi päiväksi. Kuubassa kannattaa vierailla myös upeassa Viñalesin laaksossa, josta löytyy kaunis kansallispuisto sekä tupakkatiloja, jollaisella vierailua ei kannata jättää väliin!

Lisäksi Trinidad on upea kaupunki ja myös sen vieressä sijaitsee kansallispuisto, jossa on kauniita vesiputouksia, joiden luokse pääsee patikoimaan. Trinidadin vanhan kaupungin kolonialismin ajan värikkäät talot ovat kauniita.

Itse emme ole käyneet Cienfuegosissa muuten kuin läpiajomatkalla, mutta kaupunki vaikutti oikein viihtyisältä. Santa Clara on kaupunki keskellä Kuubaa. Santa Claran sanotaan olevan yksi Kuuban kulttuurielämän keskuksista. Santa Claran kuuluisin nähtävyys on kuitenkin keskustan tuntumassa sijaitseva Che Guevaran monumentti ja mausoleumi, jossa Che on haudattuna.

Saaren itäpäässä sijaitsee Santiago de Cuba, joka on Kuuban toiseksi suurin kaupunki. Se sijaitsee Orienten provinssissa ja provinssilla on voimakas musiikkiperinne. Afrikkalaisen perinteen voi sanoa olevan vahvempana täällä kuin muualla Kuubassa. Koska Santiago de Cuba sijaitsee saaren itäpäässä, etäällä muista turistikohteista, on se varsin vähän vierailtu, emmekä mekään vierailleet siellä. Helpointa sinne on mennä lentämällä Havannasta.

Kuubassa voi mennä myös rannalle, tähän vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Varadero, Cayo Coco ja Cayo Santa Maria. Näistä kaikista löytyy kiistatta todella kauniita hiekkarantoja useita kilometrejä. Loma näissä paikoissa tarkoittaa käytännössä all inclusive lomailua ja näissä paikoissa ei paikalliseen kulttuuriin ja elämään pääse tutustumaan tai edes näkemään vilausta siitä. Sen sijaan, jos sinua kiinnostaa helppo rantaloma esimerkiksi pienten lasten kanssa tai miksei muutenkin, ovat kaikki kolme edellä mainittua paikkaa loistavia valintoja.

Sikojenlahden alueesta olemme jonkin verran lukeneet kehuja, mutta me suosittelemme sen jättämistä väliin. Moni juttu on siellä kyllä ”ihan kiva”, muta parempaa ja hienompaa löytyy muualta, niin me emme koe sinne vierailua välttämättä. Sen sijaan suosittelemme käyttämään ajan mieluummin jossain edellä mainituista paikoista!

Kuuban hintataso ja valuutta

Kuuban hintataso on yllättävän kallis. Tämä johtuu siitä, että Kuubassa on käytössä paikallispesojen (CUP) rinalla turistipesot (CUC), joiden arvo on 25-kertainen paikallispesoihin verrattuna. Kuuban hintataso onkin vain jonkin verran Suomen hintatasoa halvempi. Erityisesti monet rommipohjaiset drinkit ovat kuitenkin halvempia kuin Suomessa.

Matkavaluutaksi kannattaa ottaa euroja. Euroja voi vaihtaa turistipesoiksi lentokentillä, pankeissa ja joissain hotelleissa. Visalla saa myös automaateista aika helposti rahaa, mutta sen sijaan Yhdysvaltalaiset luottokortit eivät käy Kuubassa. Rahan nostaminen Visalla on kuitenkin aika kallista ja siitä peritään jopa yli 10 %:n lisämaksu.

Tarvitseeko Kuubaan viisumia?

Kuubaan ei tavallaan tarvita viisumia, mutta sinne matkustaakseen tarvitsee hankkia turistikortti. Turistikorttia voi hakea joko postitse tai suoraan henkilökohtaisesti Kuuban suurlähetystöstä (Fredrikinkatu 61, 3 krs, 00100, Helsinki, 09-6802022). Jos turistikortin hakee henkilökohtaisesti, on hinta 22 euroa. Jos turistikorttia tilaa postitse, on hinta 47 euroa.

Hakemus turistikorttia varten löytyy täältä: http://misiones.minrex.gob.cu/es/finlandia. Täytetyn lomakkeen lisäksi pitää olla kopio passin kuvasivusta ja kopio matkalipusta. Jos turistikorttia hakee postitse, pitää mukana lähettää myös palautuskuori postimerkkeineen sekä sähköpostiosoite, johon sinulle lähetetään maksutiedot. Käsittelyaika on keskimäärin 7 päivää.

Lisäksi on tärkeää huomata, että passin pitää olla 6 kk voimassa vielä matkan päättymisen jälkeen.

Liikkuminen paikasta toiseen

Suurimmissa kaupungeissa on paljon takseja tarjolla ja niiden käyttäminen on helppoa. Hinta sovitaan aina, kun taksiin noustaan.

Kuubassa voi periaatteessa liikkua kaupungista toiseen lentäen, junalla, bussilla tai taksilla. Lisäksi Kuubassa voi vuokrata myös auton. Kimppataksit (taxi collectivo) ovat mielestämme paras ja nopein tapa matkustaa kaupunkien välillä. Hinta on vain vähän busseja korkeampi, mutta näin pääsee helposti ovelta ovelle. Casa particularien isännät avustavat näissä mielellään. Santiago de Cubaan matkatessa kannattaa harkita lentämistä vaihtoehtona pitkän välimatkan vuoksi.

Turvallisuus / Vakuutukset / Rokotukset

Kuuba on turvallinen matkakohde. Tietysti maalaisjärki kannattaa pitää mukana, mutta väkivaltatapaukset ovat erittäin harvinaisia. Siitä huolimatta on erittäin tärkeä huolehtia siitä, että sinun matkavakuutuksesi on voimassa. Ikinä ei voi nimittäin tietää mitä sattuu. Jonkin verran huijauksia saattaa tapahtua, joten tarkkana pitää olla. Lisäksi erilaisten palveluiden myyminen saattaa olla välillä melko aggressiivista.

Suomen ulkoministeriön matkustusilmoitus kannattaa aina tehdä, kun lähtee matkalla. Niin Kuubaankin matkatessa. Sen voit tehdä täällä: www.matkustusilmoitus.fi

Tavalliselle turistilomalle Kuubaan matkaavalle riittää kansallisen rokotusohjelman rokotukset, mutta sinun on kuitenkin varmistettava, että ne ovat voimassa. Erityisesti jäykkäkouristus on sellainen, joka pitää tietyn väliajoin uusia. Lisäksi voi harkita A- ja B- hepatiitti rokotuksia ja vuosittaista kausi-influenssa rokotusta.

Majoitukset

Kuubassa voi majoittua hotelleissa ja yksityismajoituksissa/kotimajoituksissa, casa particulareissa. Ihan kelvollisia kahden hengen hotellihuoneita saa sadalla eurolla ja casa particularien hinnat pyörivät suunnilleen 30 turistipeson paikkeilla/huone. Aamiainen maksaa casoissa tavallisesti 5 turistipesoa/henkilö.

Casoissa on tavallisesti oma vessa ja suihku, usein on myös jääkaappi ja ilmastointi, joskus myös parveke. Casa Particularien taso yleisesti on hyvä ja niissä pääsee vähän paremmin tutustumaan kuubalaiseen elämään, vaikka vieraat lähtökohtaisesti ovatkin omissa oloissaan.

Ruoka ja juoma

Sosialistisen Kuuban ruoalla ei ole kovin kummoinen maine. Tämä johtuu osittain siitä, että suljettuna maana sen ruokakulttuuri ei ole saanut vaikutteita samalla tavalla kuin monen muun maan ruokakulttuuri. Toisaalta Kuuba on todella köyhä maa ja raaka-aineet ovat varsin yksinkertaisia. Tavallisimminruokana on riisiä ja papuja, jonka lisäksi on jotain lihaa (kana, possu, nauta) sekä suppeasti kasviksia. Valtaosa ravintoloista on edelleen valtion omistamia, mutta yksityisiä paladares ravintoloita alkaa olemaan aina vain enemmän. Lisäksi tarjolla on pizzaa, joka on yleensä edullista, mutta ei kovin hyvää eikä juuri muistuta pizzaa, johon suomalaiset ovat tottuneet. Lisäksi saattaa löytää katukeittiöitä, joissa tarjolla on useimmiten jonkinlaisia voileipiä. Turistialueen ulkopuolella hinnat perustuvat näissä katukeittiöissä paikallispesoihin, joten ovat turistin mielestä todella edullisia.

Ravintoloiden loppulaskuun lisätään tavallisesti 10 % juomaraha.

Juomat sen sijaan ovat todella hyviä. Tuoreita hedelmämehuja saa yleensä 1 CUC hintaan, joskin kerrallaan on yleensä tarjolla yhtä tai korkeintaan kahta laatua. Myös monet kuuluisat rommipohjaiset drinkit on kehitetty Kuubassa kuten Mojito, Cuba Libre ja Hemingwayn suosikki Draiquiri. Drinkkien hinnat ovat noin 3-4 CUC.

Kuubassa pitää muistaa, että hanavesi ei ole juotavaa.

Ostokset

Ostosmahdollisuudet sosialistisessa Kuubassa ovat suppeat. Markkinoilta voi löytää joitain käsitöitä ja vanhoissa kaupungeissa on myynnissä jonkinlaisia matkamuistoja. Suosituimmat ostokset Kuubassa ovat rommi ja sikarit. Sikareita voi Kuubasta tuoda 50 kappaletta Suomeen. Me suosittelemme sikarien ostamista joko suoraan farmilta tai vaihtoehtoisesti tehtaalta tai virallisesta sikarikaupasta. Kadulta sikareita saa murto-osalla kauppojen hinnoista, mutta ne voivat olla ihan jotain muuta kuin sikareita, väärennettyjä tai varastettuja. Joka tapauksessa niiden ostaminen kadulta on laitonta. Aidossa sikarirasiassa on Kuuban valtion sinetti, merkintä Hecho en Cuba ja täysin käsintehdyissä maininta Totalmentea mano. Edullisia sikarit eivät Kuubassa kuitenkaan ole, vaan useat laadut maksavat 10 turistipesosta ylöspäin.

Toivottavasti tästä oli sinulle hyötyä Kuuban matkan suunnitteluusi. Jäikö jokin askarruttamaan? Laita ihmeessä viestiä kommenttiosioon tai sähköpostiin!

2 Kommentit

  1. Kuuba on käynyt kohteena mielessä useasti. Olen kuullut samanlaisia tarinoita, että ruoka ja palvelukulttuuri ei Kuubassa erikoista ole mutta ei sinne sen takia lähdetäkään. Olettaisin paikan olevan vielä aika aito eli turismi ei ole sitä pilannut.

    Luulin ettei Kuubassa toimisi mikään Visa mutta rajoitukset koskeekin näköjään vaan amerikkalaisia kortteja.

    Vastaa
    • Kuuba tosiaan on kiehtova kohde ja ruoka ei kovin erityistä siellä ole. Palvelun taso vaihtelee sen mukaan, onko kyse valtio-omisteisesta paikasta vai yksityisomisteisesta yrityksestä. Yksityisomisteisissa yrityksissä (majoitus & ravintola) palvelu saattaa olla jopa huippuluokkaa.

      Havannan vanhakaupunki ja Trinidad ei ehkä enää edusta sitä ”aidointa Kuubaa”, mutta muualta sitä kyllä löytyy. Tästä näkökulmasta kannattaa ehkä harkita kohteeksi Santiago de Cubaa. Siellä me käymme varmasti, kun Kuubassa seuraavaksi käydään.

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa