Pressimatka GoSaimaa

Etenkin tänä kesänä vesi on ollut olennainen elementti meille. Olemme käyneet useasti uimassa, melomassa ja Marika kävi tänä kesänä myös kokeilemassa monenlaisia vesiaiheisia aktiviteetteja Imatralla. Saimaan rannalla sijaitseva Imatra on loistava tukikohta kesän lomailuun ja haluamme jakaa näitä vinkkejä myös teille.

Vuoksen Kalastuspuisto, suppailu
sillat ja lossit -pyöräilyreitti
Imatrankoski

Vuoksen Kalastuspuisto

Vuoksen Kalastuspuisto sijaitsee parin kilometrin päässä Imatran keskustasta, mutta on silti aivan omassa rauhassaan kauniilla Varpasaarella. Tälle saarelle pääsee helposti pientä maakannasta pitkin. Leirintäaluetta ja sen palveluja pyörittävä perheyritys tarjoaa puitteet ja välineet niin rauhallisempaan kuin vauhdikkaampaankin lomailuun.

Vuoksen Kalastuspuisto
Vuoksen Kalastuspuisto, risteily
Vuoksen Kalastuspuisto, kartta

Leirintäalueen lisäksi alueella on pienimuotoista majoituspalvelua. Vuokrattavana on kaksi viime vuonna valmistunutta täysin varusteltua mökkiä. Nostalgiaa kaipaaville on mahdollista yöpyä myös läheisessä Hiljan piha -mökissä. Hiljan piha on entinen ulkomuseo, joka esittelee karjalaista talonpoikaiskulttuuria. Alueella on 1800-luvun kotitalo, neljä aittaa ja muita rakennuksia. Hiljan piha on myös Saimaa Geopark -kohde, ja vierailimme siellä viime kesän pyöräreissullamme. Vuokrattava Hiljan piha -mökki on ilman mukavuuksia, ja sinne mahtuu yöpymään kolme henkilöä.

Hilja piha, Imatra
Hiljan piha, Imatra
Hiljan piha, Imatra

Vesiaktiviteetteja

Vauhdista pitävälle on tarjolla wakeboard-rata. Kaapelin vetämänä ja vesilaudalla seisten kierretään rataa, josta löytyy kaksi hyppyriä ja reili temppuja varten. Nämä voi kuitenkin kiertää eikä lajista tarvitse olla aiempaa kokemusta. Marika ei uskaltanut wakeboardingia kokeilla, mutta jälkikäteen kotona muiden ensikertalaisten videoita katsellessaan totesi, että haluaa seuraavan tilaisuuden tullen yrittää itsekin.

Vuoksen Kalastuspuisto, wakeboard
Vuoksen Kalastuspuisto, wakeboard

Varpalahden aallottomassa vedessä on helppo ensikertalaisenkin kokeilla suppailua. Marika nautti suppailusta valtavasti. Pidemmälle lähtiessä pääsi hyödyntämään paluumatkalla Vuoksen virtaa.

Vuoksen Kalastuspuisto, suppailu
Vuoksen Kalastuspuisto, suppailu

Vesipyöräily oli aivan uusi tuttavuus. Vesipyörä on vakaa ja kulki yllättävän kevyesti. Kannattaa kokeilla!

Vuoksen Kalastuspuisto, vesipyöräily

Vuodesta 1992 lähtien Kalastuspuistosta on tehty risteilyjä Vuoksella. Vuoksen Kalastuspuiston perustaja Taisto Kainulainen on kuljettanut kymmeniätuhansia matkailijoita Vuoksella ja alkuperäinen vene on yhä risteilykäytössä. Nykyinen maisemaristeily on tunnin kestoinen ja kauniiden jokimaisemien lisäksi sillä pääsee kuulemaan itse kapteenin kertomana Imatran ja Vuoksen vesistön historiasta. Suosittelen katsomaan tämän upean lyhytdokumentin Vuoksen viimeisestä lautturista.

Vuoksen Kalastuspuisto, risteily
Vuoksen Kalastuspuisto, risteily

Vuoksen Kalastuspuistosta saa vuokrattua kalastusvälineitä ja hankittua kalastusluvat. Vuokrattavana on myös soutuvene pidemmille kalastusretkille.

Vuoksen Kalastuspuisto, kalastus

Mitäpä kesä olisi ilman uimista? Varpalahden puolella oli mukava uida, sillä aaltoja voi tulla lähinnä vesilautailijoista. Pressimatkalla olijoille oli varattuna tilaussauna Räyhän Kuohu. Tilaussaunaan saa kätevästi tilattua ruoat Vuoksen kalastuspuiston ravintolasta.

Loma-Aution mökki
Loma-Aution lomamökki

Mikäli innostut suuntaamaan Vuoksen Kalastuspuistoon nauttimaan aktiivisesta lomailusta, suosittelemme tutustumaan myös viehättävään Imatraan ja Lappeenrantaan. Viime kesän pyöräreissullamme kiersimme monia näiden kaupunkien nähtävyyksiä ja kokosimme suosituksemme. Tässä vielä pari hyvää vinkkiä:

Imatran Valtionhotelli ja Kruunupuisto

Imatran Valtionhotelli on kiinnostanut meitä paitsi historiansa ja arkkitehtuurinsa vuoksi, myös rakennuksesta löytyvän runsaan symboliikan vuoksi. Rakennuksen ulko- ja sisätiloista löytyy paljon virtaavaan veteen ja luontoon liittyviä kuvioita. Jo heti sisääntulon kohdalla kannattaa pysähtyä katsomaan pyöreää maalausta. Kiinnostavan tästä tekee alaosan teksti ”Suomi”, sillä maalauksen valmistumisvuonna 1903 Suomi oli vielä osa Venäjää.

Luontoon liittyviä kuvioita etsiessään kannattaa katsoa myös ylös katolle. Siellä voit nähdä mustan kissan, joka jäi pääsiäisnoidalta hänen pidettyään taukoa Valtionhotellin katolla. Kuulemma Imatra Tours ja Imatran Matkailuoppaat tarjoavat opastuksia muun muassa Imatran valtionhotellille.

Imatran Valtionhotelli
Imatran Valtionhotelli
Imatran Valtionhotelli
Imatran Valtionhotelli

Pressimatkan yhteydessä oli erittäin mielenkiintoinen esittelykierros myös Valtionhotellin sisätiloihin. Tämä nykyään Scandic-ketjuun kuuluva hotelli jakautuu vanhaan ja uuteen osaan ja vanhan osan huoneet ovat kaikki keskenään erilaisia.

Imatran Valtionhotelli
Imatran Valtionhotelli
Imatran Valtionhotelli
Imatran Valtionhotelli

Imatran Valtionhotelli sijaitsee aivan Imatrankosken kupeessa. Mikäli mahdollista, kannattaa pyrkiä aloittamaan Imatran vierailu siten, että pääsee näkemään koskinäytöksen. On hieno seurata musiikin säestyksellä veden voimakasta virtausta patoluukuista.

Alueella on myös Kruunupuisto, jossa on muun muassa harvinaisia jokihiidenkirnuja. Kruununpuisto on Suomen vanhin luonnonsuojelualue ja se on perustettu Venäjän keisari Nikolai I:n julistuksella vuonna 1842.

Imatrankoski
Imatrankoski
Imatrankoski
hiidenkirnu
hiidenkirnu

Lappeenrannan linnoitus 

Lappeenrannan linnoitus on toinen kiinnostava historiallinen kohde, jossa riittää nähtävää. 1720-luvulla ruotsalaiset alkoivat linnoittamaan Lappeenrannan kaupunkia, myöhemmin linnoittajina toimivat venäläiset. Linnoituksen rakennukset ovat pääosin 1700- ja 1800-luvuilta. Nykyään Lappeenrannan linnoituksen alueella on useita museoita, käsityöpuoteja, kahviloita ja siellä järjestetään erilaisia tapahtumia. Myös Suomen vanhin ortodoksinen kirkko löytyy täältä.

Lappeenrannan linnoitus
Lieviskänjoen melontareitti
Lieviskänjoen melontareitti

Myös Lappeenrannan linnoitus on Saimaa Geopark -kohde. Linnoituksen alueella kulkee 1,8 kilometrin pituinen luonto- ja kulttuuripolku opastauluineen. Pressimatkaan kuului kiinnostava opaskierros linnoituksilla. Opas heittäytyi upeasti Lempi-leipurin rooliinsa. Opastettuja kierroksia on tarjolla Lappeenrannan Matkailuoppaiden kautta.

Lappeenrannan linnoituksen opastuskierros

Kiitos GoSaimaa ja Kaikki maanosat -blogin Anu ja Pete loistavan pressimatkan järjestelyistä. Ja kiitos vielä Petelle ja Ne Tammelat -blogin Katrille kuvausavusta.

Koskelan luomumaitotilan majoitus, Lohilahti

22 Kommentit

 1. Nuo erilaiset vesiaktiviteetit olivat kyllä reissun kohokohta! Varsinkin vesipyöräily oli uusi ja hieman erikoinenkin tuttaavuus 😀

  Kiitos vielä kerran kivasta viikonlopusta! Oli kiva tavata ja jutella kunnolla, kun silloin Matkamessuilla nähtiin vaan ohimennen 🙂

  Vastaa
  • Vesiaktiviteetit olivat todella kivoja. Ja olisihan siellä Varpassaarella ollut paljon muutakin tekemistä. Täytyy myöntää, että suhtauduin epäilevästi vesipyöräilyyn, mutta se olikin tosi kivaa. Pyörä kulki yllättävän kevyesti.

   Kiitos sinulle Eveliina seurasta. Juteltavaa olisi riittänyt vielä paljon, mutta ehkäpä siihen tulee uusi mahdollisuus ennen kuin arvaammekaan.

   Vastaa
 2. Olipa mukavaa vihdoin tavata Marikan kanssa ja viettää aikaa yhdessä. Aktiviteetit oli kyllä tosi hauskoja ja paikka ihana! Odotin kovasti tuota vesipyöräilyä kun sitä en ollut ennen kokeillut ja olihan se aika mielenkiintoista. Niissä maisemissa kelpaa kyllä vesipyöräillä tai suppailla. 🙂 Valtionhotelli ja koskinäytös olivat minulle reissun kohokohtia.

  Vastaa
  • Varpassaarella oli valtavan paljon kivaa tekemistä. Näiden vesiaktiviteettien lisäksi olisi ollut muutakin kiinnostavaa, mutta näin kesällä veden äärellä on kiva olla. Ja oli Paula todella mukava nyt vihdoin tavata. Toivottavasti ehtisimme vielä uudestaan nähdä ja Mikkokin pääsisi mukaan.

   Me kävimme viime kesänä tutkimassa Valtionhotellia ja katsomassa Imatrankosken juoksutusta. Olin etukäteen lukenut noista Valtionhotellin luontoaiheisista teemoista ja niitä oli kiinnostavaa etsiä hotellin sisä- ja ulkopuolelta. Tykkäsin itsekin valtavasti meidän pressimatkan hotellikierroksesta, todella mielenkiintoinen ja sain nähdä ja kuulla uusia asioita hotellista.

   Vastaa
 3. Wakeboardingia olisi hauska joskus kokeilla! En kyllä ole ihan vakuuttunut että pysyisin pystyssä hyppyreissä, mutta kaatumiset lienee osa lajin luonnetta 😀 Tuo vesipyöräilyhärveli puolestaan näyttää melko kummalliselta laitokselta, mutta käy varmaan kuntoilusta. SUPpailu on itselle tutumpaa hommaa, ja sitä kyllä tekisi mielellään enemmänkin, samoin kuin melontaa. Kiva kuulla että pressimatka ja vaikuttajatapaaminen on ollut antoisa!

  Vastaa
  • Tuo on totta Anne, kaatumiset kuulunevat wakeboardingiin. Minua wakeboarding jännittää, mutta haluaisin silti kokeilla. Vesipyörä oli yllättävän kevyt polkea, omalla lyhyellä lenkillä en lainkaan hengästynyt. Olin kuvitellut raskaammaksi.

   Suppailusta ja melonnasta tykkään itse paljon, ne eivät ole minulle liian vauhdikkaita. Myös luonnonvedessä uinti on ihanaa. Viihdyin oikein hyvin Varpassaaren aktiviteettien parissa, hyvässä seurassa.

   Vastaa
 4. Vesipyörää en ollut koskaan ennen nähyt, kuvissakaan! Suppailuakaan ei ole tullut kokeiltua – joskus kauan kauan sitten surffausta, kun se yleistyi siten, että noin jokaisella kesämökillä oli surffilauta. Kunhan laudalle pääsi ja sai purjeen vetämään, niin kivaahan se oli myötätuuleen … taidot eivät sitten enää oikein riittäneetkään kryssiä vastatuuleen, joten uimiseksihan se sitten meni.

  Vastaa
  • Minäkään en ollut aiemmin nähnyt, enkä kuullut, vesipyörästä. Se oli yllättävän ketterästi liikkuva.

   Itse en taas ole kertaakaan kokeillut surffausta. Kesällä ei onneksi haittaa, vaikka joutuisikin uimaan takaisin päin, kunhan ei ole innostunut liian kauas menemään.

   Vastaa
 5. Vesipyöräily huippukelillä olisi huisin kivaa . Muutoin kyllä vannon kajakoinnin nimeen. Se on meditointitapani kesäarjessa.

  Vastaa
  • Minäkin Mari tykkään kajakoinnista juuri sen rauhoittavuuden vuoksi. Myös suppailusta tykkään. Välillä on tullut mietittyä oman kajakin tai suppilaudan hankkimista, mutta nämä vuokrauspalvelut ovat toistaiseksi tuntuneet kätevämmiltä.

   Vastaa
 6. Minua jäi harmittamaan, että kokeillut vesipyörää. Puhti ei enää riittänyt ”oikean” pyöräilyn jälkeen. 🙂 Oli Marika ihana tutustua sinuun ja meillä oli antoisia keskusteluita. Toivottavasti nähdään pian! <3

  Vastaa
  • Varpassaarella oli paljon erilaisia aktiviteetteja, eikä kaikkea kiinnostavaa ehtinyt viikonlopun aikana tehdä. Oli kiva, kun meillä oli aikaa myös rentoon oleiluun. Sinulta ja minulta eivät jutunaiheet loppuneet, oli Merja todella mukava viimeinkin tutustua. Syksyllä viimeistään nähdään kylmävesiuinnin merkeissä.

   Vastaa
 7. Olipa ihana tavata pitkästä aikaa ja viettää enemmän aikaa yhdessä 🙂 tuota vesipyöräilyä en oo kokeillut mutta se kuulostaa oikeasti tosi hauskalta puuhalta! 🙂 Tuolla olikin niin paljon aktiviteetteja mistä valita, ettei sitä vaan ehtinyt kaikkia kokeilla. Itekin kokeilin sup-lautailua vasta ensi kertaa.

  Vastaa
  • Mahtavaa Elina, että kokeilit suppailua. Itse tykkään siitä todella paljon, samoin kuin melonnasta. Molemmissa pääsee olemaan lähellä veden pintaa ja halutessaan vain lipua rauhassa. Oli mukava Elina jälleen nähdä!

   Vastaa
 8. Vesipyöräily kuulostaa ja näyttää hauskalta. Kokeilisin ehdottomasti (ehkä myös sitä wake boardingia..) 🙂

  Vastaa
  • Sekä vesipyöräily että wakeboarding olivat minulle aivan uusia lajeja. Oli kiva katsella muiden vesilautailua, vaikka itse en vielä uskaltanutkaan kokeilla.

   Vastaa
 9. Oli kiva lukea toisenlaisesta näkökulmasta kirjoitettua tekstiä. Lappeenrannan linnoituksesta, Imatran Valtionhotellista ja Imatran koskesta on kirjoitettu paljon. Ko. paikkakunnilla on paljon muutakin nähtävää kuin nämä perinteiset kohteet. Nostit todella hienosti esille Imatran vesiaktiviteetit! Oli mukava lukea tekstiä, jossa fokus oli rakennettu veden ympärille …

  Vastaa
  • Kiitos palautteesta Pia, se ilahdutti suuresti. Lomailla voi niin kotimaassa kuin ulkomailla monella eri tapaa ja me tykkäämme liikunnallisista aktiviteeteista ja luonnon läheisyydestä. Koen, että Varpassaarella saa vietettyä mukavan, mieltä ja kehoa virkistävän loman. Vesi on mahtava elementti etenkin näin kesällä.

   Vastaa
 10. Oli mahtavaa nähdä ja kiva, että ehdittiin viettää aikaa yhdessä! Hienosti onnistui kuvat <3 Tuolla olisi kyllä vierähtänyt aikaa pidempäänkin. Vesipyöräily näytti kyllä hauskalta 🙂

  Vastaa
  • Kuvat ovat upeat, kiitos Katri vielä. Oli mahtavaa päästä taas juttelemaan. Aktiviteetteja Vuoksen kalastuspuistossa ja ympäristössä on niin paljon, että siellä voisi viettää helposti pidempäänkin aikaa. Ja mikäpä tuollaisessa luonnonkauniissa ympäristössä.

   Vastaa
 11. Niin innokkaita fillaroijia kuin ollaankin, niin koskaan kuultukaan vesipyöräilystä (tai no, hydrobicciä kyllä uimahjallissa kokeillut) Tämä meneekin googlailuksi – että löytyisikö lähempää, kun Imatralle saakka ei ennätetä tänä kesänä – mutta kiitos vinkistä!!

  Vastaa
  • Kiva kuulla Repolainen, että vesipyöräily alkoi kiinnostamaan. Se oli hauskaa, itse asiassa tykkäsin vesipyöräilystä enemmän kuin olisin arvannutkaan. Itse puolestaan en ole kokeillut hydrobicciä.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa