Kirjoitimme toissa viikolla retkestämme Bocas del Toron saaristossa. Pääsimme katselemaan delfiinejä, meritähtiä, upeita rantamaisemia, laiskiaisia ja nauttimaan myös upeista vedenalaisista maisemista. Olimme yllättyneitä, miten upeita vedenalaiset maisemat olivat. Tämän vuoksi aloimme suunnittelemaan vain snorklaukseen keskittyvää retkeä, ja aloimme kyselemään majapaikastamme, mitä mahdollisuuksia tähän olisi. Sieltä luvattiin selvitellä asiaa.

snorklaus Panaman Bocas del Torossa
snorklaus Panaman Bocas del Torossa
snorklaus Panaman Bocas del Torossa
snorklaus Panaman Bocas del Torossa

Yksityinen snorklausretki Bocas del Torossa 

Varsin nopeasti saimme tiedon, että paikallinen, erityisesti sukeltamiseen keskittynyt opas voisi viedä meidät koko päivän kestävälle snorklaukserkelle niin, että muita ei osallistuisi. Toisin kuin edellisen päivän opas, hän myös puhuisi kuulemma hyvää englantia. Hinta vain olisi kova, 90 dollaria/henkilö.

Bocas del Toro, Panama

Ennen kuin halusimme tehdä asiasta lopullista päätöstä, halusimme vielä keskustella itsekin kyseisen oppaan kanssa. Kysyimme majapaikasta, olisiko tämä mahdollista. Kuulemma olisi, ja saimme hänen numeronsa, ja vaihdoimme usean ääniviestin. Selvisi ensinnäkin, että hinta ei ollut 90 dollaria/henkilö, vaan 90 dollaria yhteensä.

Muutenkaan mitään erityistä aktiviteettia ei huomenna oltaisi ilmeisesti järjestämässä majapaikastamme, jonka vuoksi valinta alkoi olla loppujen lopuksi varsin helppo. Niinpä sovimme retken seuraavalle päivälle. Oopaamme lupasi hakea meidät kello yhdeksän aamulla.

Bocas del Toro, Panama
Bocas del Toro, Panama

Retkipäivä koittaa

Ja toden totta, oppaamme oli paikalla lupaamaansa aikaan. Niinpä lähdimme aamupalan jälkeen retkelle odottavaisin mielin.

Ensimmäinen snorklauspaikkamme kauniin Polo-rannan edustalla oli varsin mahdoton. Aallot olivat valtavat. Niiden kanssa olisi vielä ehkä tullut toimeen, mutta virtaus oli myös aivan käsittämättömän voimakas. Se teki valitettavasti snorklauksesta täysin mahdotonta, jonka vuoksi lähdimme nopeasti kohti uutta snorklauspaikkaa.

ruoka Panama
San Blas -saaret, Panama
snorklaus Panaman Bocas del Torossa
Polo Beach, Bocas del Toro

Magrove Point

Seuraava snorklauspaikka Mangrove Point olikin huomattavasti miellyttävämpi. Virtausta ei ollut nimeksikään ja myös aallot olivat varsin kohtuulliset, joka teki snorklauksesta helppoa. Alueella oli paljon värikkäitä koralleja, joita ihailimme snorklatessa.

snorklaus Panaman Bocas del Torossa
snorklaus Panaman Bocas del Torossa
snorklaus Panaman Bocas del Torossa
snorklaus Panaman Bocas del Torossa
snorklaus Panaman Bocas del Torossa

On aina hauskaa, kun opas tulee mukaan veteen. Aivan samalla tavalla kuin sademetsässä, opas osaa välillä näyttää jotain, mitä itse emme huomaisi. Hienoa on myös, että kolme silmäparia katsoo eri suuntiin ja osaa vinkata toisille, kun jotain näkyy. Tällä kertaa oppaamme pystyi vinkkaamaan meille kotkarauskun (eagle ray), joka valitettavasti oli taas niin ”ujo”, että pinkaisi karkuun nopeasti, emmekä saaneet siitä kunnon kuvaa.

Joka tapauksessa snorklaus oli miellyttävää. Täällä oli myös hylky, joka kuitenkin oli hieman turhan syvällä.

snorklaus Panaman Bocas del Torossa
snorklaus Panaman Bocas del Torossa
snorklaus hylylle Panaman Bocas del Torossa
snorklaus hylylle Panaman Bocas del Torossa
Hoffmanninlaiskiaisia yökävelyllä Tortugueron kansallispuistossa

Pysähdyimme seuraavaksi aivan edellisen paikan lähellä. Jos edellisenä päivänä katselimme meritähtiä veneestä, niin nyt pääsimme katsomaan niitä vedestä, joka on aina huomattavasti mukavampaa. Meritähtiä oli useita, jonka lisäksi näimme täällä muutaman keihäsrauskun (sting ray), jotka ovat huomattavasti ihmisiä paremmin sietäviä kuin kotkarauskut.  Näitä saimme kuvailla varsin rauhassa. Miellyttävä pysähdys tämäkin.

meritähti
meritähti
San Blas -saaret, Panama
pussirotta yökävelyllä Tortugueron kansallispuistossa
San Blas -saaret, Panama

Snorklausretken viimeiset kohteet

Seuraava pysähdyksemme oli paikassa nimeltä Gran Mother’s Garden. Siellä aaltoja oli taas huomattavasti enemmän. Virtausta ei onneksi ollut täälläkään. Jälleen, kuten kahdella edelliselläkin kerralla, oppaamme tuli mukaan snorklaamaan. Tällä kertaa hänellä oli mukanaan harppuuna. Marika ihmetteli asiaa, mutta itse tiesin heti, mistä on kyse. Todella kauniit siipisimput (lion fish) ovat hienoja nähdä pinnan alla, mutta ovat varsinaisia petoja, ja ne ovat uhka alueen muulle ekosysteemille. Emme kuitenkaan tällä kertaa nähneet upeita siipisimppuja.

Tämän jälkeen teimme vielä pari pysähdykstä snorklaamaan (Bowline ja Tiaduor Point), mutta aallot alkoivat olemaan todella suuria. Oppaamme ei myöskään enää tullut veteen kanssamme. Me kuitenkin nautimme näistäkin pysähdyksistä.

snorklaus Panaman Bocas del Torossa
snorklaus Panaman Bocas del Torossa

Bocas del Toro snorklauskohteena

Kokonaisuudessaan retkemme osoittautui erinomaiseksi, ja Bocas del Toro tarjosi meille parhaat snorklaukset, joita olimme koko Väli-Amerikassa kokeneet.

 

Teetkö sinä joskus snorklausretkiä?

venetaksi Perämeren kansallispuistoon

24 Kommentit

 1. Joo, jopa yksi opastettu snorklausretki on tullut tehtyä Mohelin saarella Komoreilla ja sille matkalle lähdettäessä en edes ollut varma, haluanko mennä snorklaamaan, kun en oikein tahtoisi nähdä mitään haikaloja tai mureenoja samassa vesialtaassa meikäläisen kanssa. Snorklaamaan meno oli parhaita matkapäätöksiä ikinä. En kuitenkaan osaa verrata lainkaan, millaista olisi snorklata tropiikissa omin päin. Opas ainakin pystyi bongaamaan ties mitkä merikärmekset ja siipisimput vedestä, joita itse ei välttämättä olisi huomannut. Tuotapa en tiennytkään, että siipisimppu on uhka tuon alueen ekosysteemeille!

  Vastaa
  • Omin päin snorklaaminen on mukavaa myös, mutta kalat toki ovat välillä varsin hyviä naamioitumaan ja opas tottunut niitä etsimään, niin varmasti oppaasta on hyötyä. Siipisimppu on uhka tuolla ja myös monessa muussa paikassa – syövät muut kalat.

   Vastaa
 2. Kerran olen kokeillut snorklausta ulkomailla, Malediiveilla, mutta totesin että se ei ole minun juttu tai pitäisi enemmän harjoitella – isossa aallokossa kun tuli paha olo. Oli kuitenkin hyvä että opas oli mukana, koska hän pystyi nopeammin bongaamaan eri kohteita. Mielestäni varsin kohtuullinen hinta teillä oli kokopäivän retkestä. Hyvä että Panamasta ja Costa Ricasta tulee uusia juttuja – että josko sinne ensi vuoden alussa pariksi viikoksi.

  Vastaa
  • Marikalle myös tulee snorklatessa usein paha olo eikä hän viihdy vedessä yleensä yhtä kauaa kuin minä. Eikä isossa aallokossa snorklaus muutenkaan ole lainkaan niin mukavaa. Costa Rica ja Panama ensi vuoden alussa kuulostaa ihan loistavalta!

   Vastaa
 3. Snorklailu on parasta mitä lämpimissä vesissä voi tehdä, tosin viime vuosina on ruvennut pelottamaan polttavat meduusat tai muut ikävät ja ehkä vaarallisetkin kanssauimarit. Onneksi ei ole sattunut mitään ikävää. Pitäisikin joskus lähteä retkelle oman oppaan kanssa, niin tämä voisi varoitella, jos jotakin vaarallista on lähettyvillä.

  Vastaa
  • Joskus tosiaan myrkylliset otukset pelottavat. Käytetään noita kuvissakin näkyviä pääosan kehosta peittäviä pukuja erityisesti siksi, että ne suojaavat polttiaisilta. Toki suojaavat selkää myös auringolta.

   Vastaa
 4. Ihan paras päivä teillä. On monia tapoja olla luonnossa : vaeltaa, snorklata ja jopa pakuilla ja ajaa läpi upeiden maasetujen/vuoristojen (isosta tuulilasista näkee huipusti)

  Vastaa
  • Jep, luonnossa on monia tapoja olla. Myös mökkeily ja vaikka kalastus on mukavaa luonnossa olemista. Moottoritiellä ajamisesta on luonto kaukana, mutta vuoristoissa ajamisesta ja upeiden maisemien katsomisesta nautin tosiaan itsekin.

   Vastaa
 5. Onpa taas hienoja kuvia! Snorklaus ei ole minun juttu, mutta jos ylipäänsä valitaan retki omatoimisen tutustumisen sijaan, niin silloin mieluiten yksityisretki. Tämä teitty edellyttää sitä, että niitä on tarjolla järkevään hintaan. ????

  Vastaa
  • Kiitos! Snorklaus ei tosiaan ole kaikkien juttu. Yksityisretket ovat tosiaan mieluisimpia, koska silloin pystyy parhaiten vaikuttamaan myös retken sisältöön – valitettavasti ovat tietysti kalliimpia.

   Vastaa
 6. Katsoin joskus vuosia sitten luontodokumentin tuosta siipisimpusta, ja silloin lajin pelättiin leviävän hallitsemattomasti myös Välimerelle. Googlailin nyt tämänhetkistä tilannetta, ja kyseisestä lajista onkin jo muodostunut ongelma ja todellinen uhka itäisellä Välimerellä, minne se on levinnyt ilmeisesti Suezin kanavan kautta. Vaarallisuudestaan huolimatta hienon näköinen eläin.

  Vastaa
  • Juu, joissain Avara luonto -dokumenteissa tuota asiaa on käsitelty. Hurjan näköistä kun siipisimppu vain hotkaisee suuhunsa toisen itsensä kokoisen kalan. Niillä ei myöskään oikein taida olla vihollisia.

   Vastaa
 7. Tykkään snorklaamisesta ja jos sellaiseen on mahdollisuus, käytän sen mielelläni hyväksi. Yleensä olen käynyt ominpäin tai puolison kanssa. Australiassa Valliriutalla meillä oli opas hetken aikaa mukana. Hän lähinnä näytti paikat missä kannattaa käydä mutta ei varsinaisesti snorklannut koko aikaa meidän kanssa.

  Vastaa
  • Useimmiten mekin snorklaamme kahdestaan. Suurella valliriutalla oppaat eivät meidän retkillä tulleet lainkaan veteen. Jos mahdollista, kaikkein mukavinta on niin, että ensin snorklaa oppaan kanssa ja sitten vielä itsenäisesti.

   Vastaa
 8. Vau mitä vedenalaisia maisemia ja upeita bongauksia jälleen kerran! Olisiko opas siis pyydystänyt harpuunalla sen siipisimpun, jos olisi nähnyt? Olisiko se voinut tehdä teille jotain? (äkkiseltään googlasin, että ovat myrkyllisiä ja haitallisia)

  Vastaa
  • Kyllä, opas olisi pyydystänyt siipisimpun harppuunalla. Olemme muutamaan kertaan siipisimppuja nähneet ja kuvailleet parinkymmenen sentin etäisyydeltä. Osuessa ovat tosiaan myrkyllisiä, mutta välttävät itsekin osumiskontaktia kömpelöön ihmiseen.

   Vastaa
 9. Ei ole tullut snorkkailtua, mutta viime reissulla Kreikan saaristoon ostimme jostakin kojusta uimalasit. Niillä pääsi vähän näkemään kaloja ja muuta vedenalaista. Mielessä on kyllä kunnon snorkkauskin hyvässä paikassa, jossa on nähtävää. Vähän kuten tuolla, jossa te olitte. Kauniita värejä, vesieläimiä jne.

  Vastaa
  • Uimalaseillakin pääsee tosiaan näkemään hieman vedenalaista maailmaa. Jos joskus sattuu olemaan paikassa, jossa on värikkäitä koralleja, suosittelen ilman muuta kokeilemaan snorklausta!

   Vastaa
 10. Kauan sitten, enimmäkseen 80-luvulla (!) snorklasin useammassakin kohteessa, sitten se jotenkin jäi. Palaulla kuitenkin ihan veneretkemme lopussa innostui minäkin taas kokeilemaan snorklausta ja totesin, että osaanhan minä, edelleen – tai eipä tuo nyt ihan hirmuisesti osaamista taida tarvita, perustasolla.
  Nyt melkein odotan jo seuraavaa sopivaa tilaisuutta 🙂

  Vastaa
  • Luulenpa, että korallien kunto keskimäärin on ollut huomattavasti paremmassa kunnossa 80-luvulla verrattuna tähän hetkeen. Toisaalta, uusia upeita paikkoja on sittemmin löytynyt lukuisia.

   Ei ole snorklaus rakettitiedettä, ei kannata jättää tilaisuutta seuraavaksikaan käyttämättä!

   Vastaa
 11. Enpä ollut ennen kuullut tästä siipisimpusta! Näyttävän näköinen kala, mutta tietysti huolestuttavaa jos se leviää maailman vesissä muiden lajien kustannuksella. Google kertoi, että Karibiallakin sitä yritetään kalastaa jotta lisääntyminen saataisiin kuriin. Hienoa, että teillä oli asiantunteva opas ja näyttää upealta snorklausreissulta!

  Vastaa
  • Siipisimppu on upean näköinen ja olemme niitä useamman kerran päässeet näkemään, mutta on kamalaa, että laji aiheuttaa niin paljon tuhoa. Näyttävän ulkokuoren takana on aikamoinen peto.

   Vastaa
 12. Olipa kiva että saitte hyvän oppaan eikä retken hintakaan nyt paha ollut. Upea päivä teillä. Itse en ehkä uskaltautuisi snorklaamaan.

  Vastaa
  • Rohkaisen Virpi kokeilemaan, ellei sinulla ole vettä kohtaa suurta kammoa. Itse jännitän helposti asioita. Ensimmäisellä kerralla nopeasti huomasi, että snorklaus on varsin helppoa. Opas toki kannattaa olla, tai jokin valmis retki, niin saa varusteet lainaan ja neuvoja esimerkiksi maskin laittoon. Maskia ei tarvitse laittaa kovin kireälle. Jos hiuksia pääsee maskin väliin, se voi vuotaa (siksi myös miesten tulisi ajaa parta/viikset). Vedessä voi ihan vain kellua ja katsoa, mitä alhaalla näkyy. Meille on avautunut ihan uusi maailma snorklauksen myötä.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa