Moni matkaa Amazonille toiveenaan nähdä erilaisia eläimiä. Trooppiset sademetsät ovatkin yleisesti maailman lajirikkaimpia paikkoja ja Etelä-Amerikan sademetsät ovat yleisesti vielä lajirikkaimpia kuin Aasian ja Afrikan vastaavat. Joka maailman kymmenes tunnettu laji elää Amazonin sademetsässä ja tämä tekeekin siitä maailman monimuotoisimman paikan kasvi- ja eläinlajien määrällä mitattuna.

Vaikka Amazonin alue onkin valtaisan lajirikas, eläimien bongaaminen ei välttämättä ole kovinkaan helppoa, sillä sademetsän kasvusto on niin runsasta, että se tarjoaa eläimille loistavat puitteet piiloutua. Eläinten bongaus ei ollutkaan viidakkoretkemme päätavoite, vaan tavoitteenamme oli saada kokea ja nähdä, millaista keskellä Amazonin viidakkoa olisi. Tämän lisäksi meillä oli kuitenkin muutama eläinlaji, jotka toivoimme bongaavamme viidakkoretkemme aikana.

veneretki Amazonin sademetsään
Amazonin sademetsä
veneretki Amazonin sademetsään

Illansuussa lähdimme veneretkelle tavoitteenamme nähdä amazonindelfiinejä. Amazonindelfiini oli ilman muuta yksi niistä lajeista, jotka erityisesti toivoimme näkevämme viidakkoretkemme aikana, vaikka tiesimme, että erittäin uhanalaiseksi nykyisin luokiteltujen amazonindelfiinien näkeminen ei olisi helppoa. Amazonindelfiinejä elää vain Amazonin ja Orinocon vesistöissä sekä niiden sivujoissa Brasilian, Bolivian, Ecuadorin, Kolumbian, Perun ja Venezuelan valtion alueella, joten missään muuallakaan niiden bongaus ei olisi mahdollista. Amazonindelfiinien suurimpina uhkina ovat paitsi vahingossa kalastajien verkkoon jääminen mutta myös niiden tappaminen enenevästi myös syötiksi.

Se, mikä amazonindelfiinistä tekee erityisen, on sen väri. Nuorena amazonindelfiini muistuttaa meristä tuttuja harmaansävyisiä delfiineitä, mutta vanhetessaan se muuttuu vaalean punertavaksi.

vaaleanpunaisia delfiinejä Amazonilla
vaaleanpunaisia delfiinejä Amazonilla
vaaleanpunaisia delfiinejä Amazonilla

Meressä elävät delfiinit elävät pääasiassa useiden lajitovereidensa kanssa, mutta amazonindelfiinit elävät pääasiassa yksinään tai korkeintaan muutaman lajitoverin kanssa. Tämä tekee harvinaisuuden lisäksi niistä varsin vaikeita bongattavia. Metodit tuntuivat kuitenkin olevan samanlaisia kuin muidenkin delfiinien bongauksessa, sillä tärkeää näytti olevan se, että pidettiin mahdollisimman suurta meteliä sekä huutaen että käsiä taputellen.

Tämä metodi tuntui myös toimivan, sillä muutama delfiini todella tuli välillä pintaan kurkkimaan. Kuvien ottaminen delfiineistä oli kuitenkin äärettömän hankalaa, sillä delfiinit olivat pinnalla ainoastaan hyvin lyhyen hetken ja pintaan tulemispaikkaa oli täysin mahdotonta ennustaa. Muutaman jonkinlaisen kuvan ahkeran yrityksen jälkeen kuitenkin saimme.

vaaleanpunaisia delfiinejä Amazonilla
vaaleanpunaisia delfiinejä Amazonilla
vaaleanpunaisia delfiinejä Amazonilla
vaaleanpunaisia delfiinejä Amazonilla

Onnistuneen delfiinibongauksen jälkeen oli mukavaa katsella kaunista auringonlaskua ja lipua veneellä hiljakseen takaisin kohti kylää, jossa meidän oli ensimmäinen yö määrä nukkua. Kun pääsimme kylään, kokkimme oli valmistanut meille yksinkertaisista raaka-aineista erittäin maukkaan aterian.

illalla veneretkellä Amazonilla
auringonlasku Amazonilla
auringonlasku Amazonilla

Aterian jälkeen huilasimme hetken, jonka jälkeen lähdimme taskulamppujen kanssa yökävelylle. Tarkoituksenamme oli etsiä erityisesti hämähäkkejä, liskoja ja sammakoita. Lisäksi kuuntelimme eläinten pitämiä ääniä, joista monet olivat todella kovaäänisiä.

yökävelyllä Amazonin sademetsässä, lehdenleikkaajamuurahainen
yökävelyllä Amazonin sademetsässä
yökävelyllä Amazonin sademetsässä
yökävelyllä Amazonin sademetsässä
yökävelyllä Amazonin sademetsässä
yökävelyllä Amazonin sademetsässä, tarantella

Hyttysiä oli myös erittäin paljon karkotteesta huolimatta, mutta ne eivät silti juurikaan haitanneet, niin mielenkiintoista öisessä viidakossa oli. Alkuun tosin Marika oli sen verran jännittynyt, että piti katseensa tiukasti edessä kulkevan selässä. Oppaamme rauhalliset olemukset auttoivat ja Marikakin alkoi innoissaan etsimään maassa ja puissa oleilevia otuksia. Lennähtipä kävelyn aikana jokunen ötökkäkin vaatteisiimme tekemään lähempää tuttavuutta.

Näimme yöllisen kävelymme aikana muun muassa valtavan tarantellan ja valtavan kokoisia hyönteisiä. Yöretki oli menestys ja ehdottomasti yksi retkemme kohokohtia! Tämä myös toimi meille loppuretkemme ajan hyvänä muistutuksena siitä, että ennen kuin saappaita saa laittaa jalkaan, ne pitää kääntää ylösalaisin ja ravistella huolellisesti, jottei niiden sisällä ole myrkyllisiä ja epätoivottuja vieraita.

yökävelyllä Amazonin sademetsässä
yökävelyllä Amazonin sademetsässä
yökävelyllä Amazonin sademetsässä
yökävelyllä Amazonin sademetsässä, lehdenleikkaajamuurahainen
yökävelyllä Amazonin sademetsässä
yökävelyllä Amazonin sademetsässä, hämähäkinseitti
yökävelyllä Amazonin sademetsässä
yökävelyllä Amazonin sademetsässä

16 Kommentit

 1. Ei selkeästikään ole ötökkäkammoisille yöllinen Amazon 🙂 Kuinka tappavia vaarallisimmat käärmeet ja hämähäkit siellä ovat?

  Vastaa
  • Toi yöllinen hämähäkki retki kuulostaa ihan mun painajaiselta hahhah! Mutta varmasti upea kokemus. Pinkit delfiinit joella kuulostaa taas aivan unelmalta! Sielläs sai varmaan rauhassa katsella eikä ollut mikään turistien delffiinien jahtaus reissu? Kuvista ainakin välittyy maaginen ja rauhallinen tunnelma 🙂

   Vastaa
   • Tällä retkellä sai tosiaankin olla omassa rauhassa! Koko Amazonilla olomme aikana emme nähneet muita turisteja ja paikallisiakaan emme nähneet sen jälkeen, kun viimeiset pienet kylät oli ohitettu. Se teki kyllä kaikesta entistä maagisempaa.

    Vastaa
  • Yöretket eivät todellakaan sovi ötökkäkammoisille eikä Amazonretki muutenkaan ole hyvä valinta, jos ötököitä suuresti kammoksuu. Öisin niitä tosin näkyi eniten.

   Amazonissa on tappavia käärmeitä, hämähäkkejä, sammakoita ja monia muurahaisia ja skorpioneja, joiden pistot ovat erittäin kivuliaita. Myrkkynuolisammakko on yksi kuuluisa Amazonin sammakkoheimoista.

   Vastaa
 2. Jestas mitä ötököitä! Kuulen melkein korvissani sen sademetsän yöllisen sirityksen. Ja tekee mieli kaivaa rankinen sängyn yläpuolelle suojaamaan hyttysiltä. Onnittelut vaaleanpunaisten delfiinien bongausesta, varmasti ikimuistoinen retki!

  Vastaa
  • Voi kiitos Jenni! Sademetsässä kuului kyllä jos jonkinmoista ääntä, sirityksestä mölyapinan huuteluun.

   Vastaa
 3. Aah. Kaukokaipuu iski lukiessa, elin mukana retkellänne. Etenkin luonnon äänet ihan kuulin. Toisaalta ”onneksi” on korona, en sinne muutenkaan pääsisi ???

  Vastaa
  • Nojatuolimatkailu onkin nyt hyvä valinta, kun kaukokohteet saavat odottaa. Ja mukava kuulla, että pääsit kunnolla eläytymään matkakertomukseemme. ?

   Vastaa
 4. Huh, multa jäis kyllä varmaan tuo yöllinen ötökkäreissu tekemättä 😀 Tai sitten sen vois ottaa altistusterapiana. Kammoan hämähäkkejä, mutta kuten noissa kommenteissakin lukee, niin varmasti pitäis karistaa osa peloista pois ennen kun tuonne lähtee. Mitä te teitte päiväsaikaan tuolla sademetsässä, oliko siellä jotain ohjelmaa? Entä laskiko se tukala kuuma kosteus edes yöks pois vai oliko siellä jatkuvasti kostea ilma?

  Vastaa
  • Jos Cilla Maria et saa mitään voimakasta kauhureaktiota hämähäkeistä, niin suosittelisin ehdottomasti rohkaistumaan yökävelylle! Minua ei niinkään pelottanut ötökät vaan jokin siinä pimeydessä, mutta lopulta olin aivan innoissani.

   Meiltä tulikin hiljattain uusi postaus päiväaikaisista aktiviteeteista ja kerromme vielä lähiaikoina lisää, mitä muuta sademetsässä teimme.

   Kosteus ei häirinnyt öisin, ja öisin sai muutenkin hyvin nukuttua.

   Vastaa
 5. Vautsi mitä ötököitä! Ja siis nuo delfiinit tietenkin! Minä olisin ollut Marikan tavoin ihan yhtä jännittynyt tuollaisella yöllisellä retkellä. Ehkä tuollainen paikallinen opas olisi vähän rauhoittanut minua. Ensin luulin, että käppäilitte ihan itseksenne, hui!

  Minä olen nyt koronan aikana jättänyt täällä Kaliforniassa kengät ulos kun käyn kaupassa. Jossakin tutkimuksessa nimittäin sanottiin, että kenkien mukana voi myös virusta kulkeutua kotiin. Kerran sitten hoksasin, että olisi tosiaan hyvä vähän ravistella niitä taas ennen jalkaan laittoa, sillä meidän portailla on aina silloin tällöin ollut mustia leskiä kutomassa verkkoa. Kääk! Onneksi ei ole vielä kengästä löytynyt.

  Vastaa
  • Olin Paula lopulta niin innoissani yökävelystä, että myöhemmin toivoin uutta öistä kävelyretkeä! Ja vielä tänäänkin, kun katson ottamiani kuvia, niin tuntuu uskomattomalta, että minä todella olin tuolla – Amazonin viidakon pimeydessä taskulampun kanssa.

   Amazonin retken jälkeen minulle on jäänyt tavaksi aina ravistella ulkona olleet kengät, ennen kuin laitan ne jalkaan. Vaikka eihän Suomessa mitään vaarallista kenkiin mene!

   Huh, onneksi mustat lesket eivät ole olleet kiinnostuneita kengistäsi! Ravistelu on hyvä tapa.

   Vastaa
 6. Kyllähän tällaiset luontoretket ovat parasta matkailua! Vaaleanpunaiset delfiinit ovat varmasti mieleenpainuva muisto Amazonin alueella – muista näkemistä elimisrä puhumattakaan.

  Vastaa
  • Olen Rami aivan samaa mieltä, itselleni tämänlaiset kokemukset ovat olleet parhaimpia matkakokemuksia. Näkemämme eläimet, ympäröivä sademetsä ja se, että emme nähneet muita ihmisiä reissumme aikana vaan saimme nauttia tästä kaikesta keskenämme. Tämä oli täydellinen matka.

   Vastaa
 7. Mikä mieletön unelmamatka!
  Tuonne pitää vielä joskus päästä. Amazonin seikkailu oli mulle lapsuuden ja nuoruuden haave, mutta jostain syystä nuo kolkat ovat jääneet vähimmälle reissaamiselle.
  Ihana kun sai taas kaukomatkailla kanssanne mielessään!

  Heh ja joo, myrkkyhämähäkit ei ole ehkä se ihanin kokemus, sain Ausseissa niihin pienen kammon, vaikken olekaan muuten ötökkäfobinen. Kengät oon kyllä ravistellut aina ja kaikkialla, kun tuon tavan partiossa juniorina oppi.

  Mistä muuten löysitte tuon oppaanne ja oliko teillä omat kamppeet vai saiko esim. teltan vuokralle?

  Vastaa
  • Suosittelen Tanja ehdottomasti reissua Amazoniin! Itse tykkäsin tästä retkestä todella paljon, vaikka alkuun Suomessa mietin kaikkia niitä käärmeitä ja myrkyllisiä ötököitä ja mahdollisia loiseläimiä, heh. Ja jälkikäteen olen vähän väliä hehkuttanut, kuinka upeaa olikaan ja miettinyt, milloin menisimme uudelleen Amazoniin.

   Sinä olet matkaillut muualla, ehkä lähivuosina on Amazonin vuoro ja lapsuuden haave toteutuu. ?

   Kumpikaan meistä ei ole ollut partiossa, joten kenkien ravistelu on tullut tavaksi vasta tämän retken jälkeen. Nykyään kyllä tulee ravisteltua kengät aina reissussa tai jos kotona kengät ovat jääneet ulos.

   Teltta, makuupussit ja muut retkeilyvarusteet tulivat retkenjärjestäjältä. Kumisaappaatkin. Googlaamalla löytyi paikallisia yrityksiä, jotka järjestävät retkiä Amazoniin ja sähköpostiviestittelyn jälkeen päädyimme Amazon Experienceen. Olimme todella tyytyväisiä. Junior ja Elmo olivat loistavia oppaita.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa