Vaikka monet Galapagossaarten kiinnostavimmat kohteet sijaitsevatkin pääsaari Santa Cruzin ulkopuolella, sijaitsee Santa Cruzin saarella hienoja ja kiinnostavia kohteita.

Charles Darwin vieraili Galapagossaarilla 1835 osana maailmanympärysmatkaansa. Galapagossaarilla hän muun muassa tarkkaili lintuja ja niiden eroavaisuuksia ja näin sai alkunsa evuluutioteoria ja Darwinin kuuluisa teos Lajien synty.

Charles Darwinin tutkimusasema Santa Cruzissa on biologinen keskus, jossa tutkitaan lukuisia Galapagossaarten kasvi- ja eläinlajeja sekä tehdään suojelutyötä. Tutkimusasema on perustettu vuonna 1959.

Galapagossaarten kansallispuiston logo
Darwin Research Station Santa Cruzin saarella Galapagossaarilla
galapagosinkilpikonna Charles Darwinin tutkimusasema Santa Cruz -saarella Galapagossaarilla
galapagosinkilpikonna Charles Darwinin tutkimusasema Santa Cruz -saarella Galapagossaarilla

Tutkimusaseman toiminta pitää sisällään suojelun lisäksi loukkaantuneiden eläinten hoitamista ja kuntoutusta tavoitteena, että kuntoutuksen jälkeen nämä voitaisiin päästää takaisin luontoon. Asema ei käsittele pelkästään maanpäällistä ympäristöä, vaan myös vesiympäristöä – merikilpikonnien, galapagosinpingviinien ja haiden liikkeitä seurataan aktiivisesti.

Pitkän aikaa tutkimusaseman merkittävin nähtävyys oli Yksinäinen Yrjö (Lonesome George) – viimeinen jäljellä oleva Pinta-saaren jättiläiskilpikonna. Yrjöä yritettiin kahden vuosikymmenen ajan saada pariutumaan naaraskilpikonnien kanssa aikeena saada Yrjön geeniperimä talteen. Vuonna 2011 tämä onnistuikin ja Yrjö pariutui kahden naaraskilpikonnan kanssa, mutta yksikään syntyneistä kilpikonnanmunista ei kuoriutunut. Seuraavana vuonna 2012 Yrjö löydettiin häkistään kuolleena.

Yksinäinen Yrjö Charles Darwinin tutkimusasema Santa Cruz -saarella Galapagossaarilla

Tutkimusasemalla on täytetyn Yrjön lisäksi paljon muutakin nähtävää. Siellä on paljon nuoria jättiläiskilpikonnia, joita asemalla kasvatetaan niiden haavoittuvimman iän ajan, jonka jälkeen ne vapautetaan luontoon. Tämä ohjelma on erityisen tärkeä, sillä nuorina kilpikonnat ovat haavoittuvimpia. Galapagossaarille tuodut lajit – erityisesti muurahaiset ja rotat, mutta myös kissat ja koirat – pystyvät saalistamaan nuoria kilpikonnia, kunnes niiden kuori on tarpeeksi suuri ja iho tarpeeksi paksu muodostamaan suojan. Oli myös mielenkiintoista nähdä eri galápagoksenjättiläiskilpikonnien lajeja ja havaita eroavaisuuksia esimerkiksi kilpikonnien kilpien muodossa.

galapagosinkilpikonna Charles Darwinin tutkimusasema Santa Cruz -saarella Galapagossaarilla
galapagosinkilpikonna Charles Darwinin tutkimusasema Santa Cruz -saarella Galapagossaarilla

Kilpikonnien lisäksi asemalla pääsee tutustumaan nyös maaleguaaneihin eli laavaleguaaneihin. Myös maaleguaanien kantaa ovat vähentäneet Galapagossaarille tuodut vieraat eläinlajit, rotat, kissat ja koirat.

maaleguaani Charles Darwinin tutkimusasema Santa Cruz -saarella Galapagossaarilla
maaleguaani Charles Darwinin tutkimusasema Santa Cruz -saarella Galapagossaarilla

Asemalle oli lyhyt kävely satamasta. Vietimme asemalla mukavat pari tuntia aamupäivällä ihaillen nuoria jättiläiskilpikonnia ja maaleguaaneja ja tutustuen aseman toimintaan. Tutkimusasemalla käyntiä on helppo suositella kaikille Galapagossaarilla vieraileville jo senkin takia, että vierailu siellä on tehty varsin helpoksi.

Iltapäivällä päätimme lähteä käymään Tortuga Baylla, joka todennäköisesti on Galapagossaarten kuuluisin ja mahdollisesti kaunein ranta. Rannalla ei kuitenkaan voimakkaiden virtausten vuoksi saa uida. Sen sijaan rannalla voi ihastella villieläimiä ja ihmettelimmekin merileguaaneja ja erilaisia lintuja.

Tortuga Bayn ranta Santa Cruzin saarella Galapagossaarilla
Tortuga Bayn ranta Santa Cruzin saarella Galapagossaarilla
merileguaani Tortuga Bayn rannalla Santa Cruzin saarella Galapagossaarilla
Tortuga Bayn ranta Santa Cruzin saarella Galapagossaarilla
merileguaani Tortuga Bayn rannalla Santa Cruzin saarella Galapagossaarilla

Tortuga Bayn ohi kävellessä tulee kuitenkin suojaisa poukama ja ranta, joka näytti olevan lapsiperheiden suosiossa. Täällä mekin pulahdimme uimaan.

Myös Tortuga Bay on Charles Darwin Research Stationin tapaan erittäin helppo vierailukohde. Kävely satamalta on noin 2.5 kilometriä ja kävely on jo itsessäänkin melko kiinnostava, sillä kävelyn aikana pystyi tarkkailemaan erilaisia lintuja ja näkemään Galapagossaarille tyypillisiä isoja Opuntia echios -kaktuksia.

kaktus Galapagossaarilla
Santa Cruz -saaren uimarantaa Galapagossaarilla

Tähän päättyi uskomaton vierailumme Galapagossaarilla ja samalla kohde oli Etelä-Amerikan kiertomatkamme viimeinen. Olimme aivan häkeltyneitä, mitä kaikkea upeaa olimme nähneetkään matkan aikana.  Matkalla meille vahvistui entisestään se, mistä me matkailussa pidämme: nautimme valtavasti luontokohteista ja iloitsemme erilaisista eläinkohtaamisista. Galapagossaaret on ehdottomasti luontomatkaajan unelmakohde.

22 Kommentit

  1. Olipa kiinnostava postaus, kiitos siitä! Galapagossaaret olisi unelma nähdä joskus omin silmin. Mutta pääsinpä paikan päälle hetkeksi edes näiden kuvien ja juttujen kautta. 🙂

    Vastaa
    • Ihan mahtavaa Marinella kuulla, että viihdyit postauksemme parissa! Galapagossaaret on kyllä upea matkakohde, niin ainutlaatuista luontoa.

      Vastaa
      • Tortuga Bay olisi paikka, että olisi kiva nähdä ja kokea omin silmin. Varsinkin tällaisina päivinä kuin tänään, aurinkoinen paratiisi olisi enemmän kuin poikaa. No näin sentään Birgitan polulla oravan, että ei nyt aivan turha päivä ollut eläinbongailujen suhteen. Alkaa olemaan jo niin kylmä, että naapurikaan ei kilpikonnaansa ulkoiluta. 😀

        Vastaa
        • Onneksi myös ne pienet eläinkohtaamiset täällä Koti-Suomessa ilahduttavat!

          Jaat Rami varmasti monen muun ajatukset. Poikkeuksellisesti nyt ei ole tulossa matkaa aurinkoon ja lämpimään, vaan syksy ja talvi ollaan näillä näkymin Suomessa. Onneksi voi haaveilla tulevista matkoista ja nautitaan niistä syksyn hyvistä puolista! Meillä onkin nautittu kynttiläillallisista harvase päivä.

          Vastaa
  2. Tämä postaus oli ihana virtuaalimatka lokakuisesta sadepäivästä turkoosien merien ääreen. Luonto tuolla on kyllä kiehtovaa! Yksinäisestä Yrjöstä muistelen kuulleeni aikoinaan ihan uutisissakin. Aina kovin surullista, kun on lajinsa viimeinen…

    Ps. Kiitos ihanasta kommentista Ahvenanmaa-postaukseeni. Jouduin teknisistä syistä poistamaan sen alkuperäisen (kun urlissa oli kirjoitusvirhe) ja julkaisin saman postauksen juuri uudelleen. Ihanaa jos siis haluat kommentoida uudelleen postaustani. Se löytyy https://www.sevenseas.fi/2020/10/5-vinkkia-ahvenmaalle.html

    Vastaa
    • Voi kiitos Sanna, ihana kuulla että virtuaalimatka Galapagossaarille vei mennessään. On tosiaan harmillista, kun lajeja kuolee sukupuuttoon. Onneksi nykyään panostetaan lajien suojeluun ja Galapagossaarilla ollaan ansaitusti ylpeitä oman luontonsa ainutlaatuisuudesta. On karmaisevaa lukea kertomuksia siitä, kuinka entisaikaan jättiläiskilpikonnia surmattiin surutta kilpiensä tähden, tai kilpikonnien selkään kiivettiin ratsastamaan.

      P.S. Kävin laittamassa uuden kommentin!

      Vastaa
  3. Todella mielenkiintoinen ja inspiroiva saaga tämä Galapagossaarten tarina! Oliko jossain postauksessa vinkkilista / yhteenveto matkailijalle (miten, milloin, mitä, paljonko kustantaa jne.)?

    Vastaa
    • Ihana kuulla, että pidit Galapagossaarten retkikertomuksistamme! Vinkkipostaus tulee vielä myöhemmin, ehdottomasti. Ihan seuraavaksi se ei vielä tule, mutta tämän vuoden puolella kyllä.

      Vastaa
  4. Ihana beach. Unelmoin vapaaehtoistyöreissusta jonnekin. Ei olisi huono kohde tämä. Ainakin teidän postausten perusteella niin mielenkiintoinen;-)

    Vastaa
    • Tortuga Bayn ranta on kyllä kaunis. Ja kun rannalla saattaa tepastella vastaan merileguaani, niin ei siinäkään mielessä aivan tavallinen ranta. Galapagossaaret olisi varmasti todella mielenkiintoinen kohde vapaaehtoistyölle!

      Vastaa
  5. Voi hitsi, tähänkö tämä matkasarja päättyy? Olen kyllä eläytynyt täysillä mukana näissä teidän seikkailuissa. Ihan upea kohde taas kerran. Galapagossaaret on ollut minulle sellainen bucketlist paikka. Jään odottelemaan teidän uusia reissujuttuja.

    Vastaa
    • Voi kiitos Paula, kommenttisi todella ilahdutti. Matka oli kyllä huikea, ja olen ollut häkeltynyt itsekin, että miten upea matka meillä olikaan. Tähän reissuun mahtui paljon ikimuistoisia kokemuksia. Olen varma, että reissunne Galapagossaarille vielä toteutuu!

      Vastaa
  6. Taitavat useimmat Galapagos-saarilla käyvät poiketa myös tuolla tutkimusasemalla, niin siis mekin.
    Ja 2006 tuolla käydessämme ehdimme jopa näkemään yksinäisen Yrjön vielä hengissä. Kuva-albumistamme tuolta reissulta löytyy hänestä kuvakin 🙂 https://tinyurl.com/y49h875m

    Vastaa
    • Upeita kuvia teidän Galapagossaarten albumissanne Pirkko! Ja niin kovin tutun näköistä. Galapagossaaret on kyllä hyvin omanlaisensa kohde.

      Vastaa
  7. Tuo upeus olisi joskus hieno nähdä ihan itse. Alue on luonnoltaan ja Darwinin myötä myös historialtaan niin merkittävä, että tuo on mulle ehdottomasti once in a lifetime -listalla. ihanaa pakoa korona-arjesta nämä teidän postaukset.

    Vastaa
    • Kiitos Sandra kommentistasi! Mukava kuulla, että olet viihtynyt Galapagossaarten reissukertomustemme parissa. Itse ainakin huomaan kaipaavani koronaepidemian uutistulvan keskellä aivan muuta ajateltavaa. Tulet varmasti viihtymään Galapagossaarilla!

      Vastaa
  8. Olin onnekas kun pääsin vielä näkemään yksinäisen Yrjön vuonna 2011 Galapagoksella käydessäni. Galapagos on kyllä upea kohde kaikin tavoin, eikä vähiten tuon eläimistön puolesta!

    Vastaa
    • Sinä kävitkin Anna-Katri juuri sopivaan aikaan Galapagossaarilla, kun ehdit nähdä Yksinäisen Yrjön! Harmi, että hänen mukanaan yksi Galapagossaarten jättiläiskilpikonnalajeista kuoli sukupuuttoon. Galapagossaaret on kyllä upeaa ja ainutlaatuista aluetta.

      Vastaa
    • Olisi hienoa, jos tosiaankin Yksinäisen Yrjön edustama jättiläiskilpikonnalaji ei olisi kuollut hänen mukanaan. Kyseinen artikkeli on vuodelta 2012, ja ainakin 2018 kansainvälisen luonnonsuojeluliiton listalla Pintan jättiläiskilpikonnat ovat luokiteltu sukupuuttoon kuolleeksi. Toivotaan kuitenkin, että joitain yksilöitä olisi selvinnyt.

      Vastaa
  9. Näitä reissujuttuja oli ihana lukea, inspiroi itseäkin – ehkä sinne Etelä-Amerikkaan vielä pääsee! Kiitos kierroksesta.

    Vastaa
    • Voi kiitos sanoistasi! Nyt on hyvä aika haaveilla ja suunnitella unelmiensa matkoja. Mukava kuulla, että viihdyit reissumuistelmiemme äärellä.

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa