Cenotet ja niihin tutustuminen ovat usein monilla listalla suunnitellessaan matkaa Meksikoon ja Jukatanin niemimaalle. Alueella on tuhansia cenoteja, joista osa on selvästi kuuluisimpia kuin toiset. Näistä kuuluisimpien joukossa on cenote Suytun.

cenote Suytun, Meksiko

Mitä ovat cenotet? 

Cenote-termi tulee yacatecin mayankielen sanasta dzonot, joka tarkoittaa pyhää kaivoa. Tämä kuvaakin cenoteja varsin hyvin, sillä cenotejen voisi kuvata olevan luonnonmuovaamia luolia tai kuoppia, jotka ovat osittain täyttyneet vedellä. Osassa cenoteja on myös todella näyttäviä tippukivimuodostelmia. Cenotet ovat yleensä erittäin kauniita ja niiden vesi on varsin kirkasta. Kirkkaudesta huolimatta vesi ei kuitenkaan ole kovinkaan puhdasta, joten sen nielemistä kannattaa välttää.

cenote Suytun, Meksiko
cenote Suytun, Meksiko

Erilaisia cenoteja

Cenoteja voidaan luokitella muutamalla eri tavalla. Meidän mielestä informatiivisin on jako neljään luokkaan seuraavasti:

1.       Allas-cenote (Basin Cenote): Kokonaan avoimia cenoteja. Näissä ei myöskään ole monille cenoteille tyypillisiä korkeita reunoja, vaan näitä voisi kuvata luonnon vesialtaiksi. Moni Tulumin lähellä oleva uimapaikka on tällainen, kuten cenote Aktun Ha (toiselta nimeltään cenote Carwash), cenote Cristal ja cenote Escondido. Meidän mielestämme nämä eivät kuitenkaan näytä yhtä hienoilta kuin jonkin muun tyyppiset cenotet, jonka vuoksi emme näissä juurikaan käyneet.

 

2.       Sylinteri-cenote (Cylinder Cenote): Myös nämä ovat kokonaan avoimia, mutta ovat nimensä mukaisia sylinterin muotoisia ja vesi on korkeiden seinien ympäröimä. Tällainen cenote on esimerkiksi lähellä Chichén Itzá Maya-rauniota oleva cenote Ik-Kil sekä Ek Balam Maya-raunion vieressä oleva cenote X’canche. Samoin instagramkuvista tunnettu cenote Oxman on tällainen sekä cenote Sac Aua.

 

3.       Kannu-cenote (Jug Cenote): Nämä ovat ns. puoliavoimia cenoteja. Vesi on pinta-alaltaan laajempi kuin cenoten aukko. Instagramkuvista kuuluisa cenote Calavera sekä niin ikään Valladolidin lähellä oleva cenote Hubiku ovat myös puoliavoimia cenoteja. Samoin kaksi Tulumin lähellä olevista cenoteista kuuluisimmista ovat tällaisia: cenote Dos Ojos sekä Gran Cenote.

 

4.       Luola-cenote (Cave Cenote): Nämä ovat nimensä mukaisesti luolamaisia ja ovat täysin suljettuja cenoteja. Näissä on monesti kuivia alueita vedenalaisten alueiden lisäksi. Meidän mielestämme nämä ovat kaikkein upeimpia. Tällainen on esimerkiksi cenote Dos Ojosin lähellä oleva cenote Taak Bi Ha.

 

Monesti puoliavoimet cenotet voivat olla hyvin lähellä luolacenoteja, koska cenoten aukko saattaa olla hyvin pieni ja cenote olla tällöin käytännössä hyvin luolamainen. Tällaisia ovat esimerkiksi vierekkäiset cenote Xkeken ja cenote Samula sekä niin ikään vierekkäiset cenote Agua Dulce ja cenote Palomitas. Myös instagramkuvista tunnettu cenote Suytun on tällainen.

cenote Suytun, Meksiko
cenote Suytun, Meksiko
cenote Suytunin katto
cenote Suytunin katto

Cenote Suytun on kuuluisa cenote lähellä Valladolidia. Se on luokiteltavissa puoliavoimeksi cenoteksi, joka on hyvin lähellä luolacenotea.

Cenote Suytunista on todennäköisesti kaikkein eniten instagramkuvia verrattuna muihin cenoteihin. Se on myös siinä mielessä erikoinen cenote, että uimassa olijoita siellä ei käytännössä ole, vaan kaikki jonottavat pääsyä ottamaan kuvan tietyssä paikassa, kivisen alustan päällä, jonne auringonvalo heijastuu hienosti. 

Cenote Suytun – pääsymaksu ja aukiolo

Cenote Suytunin pääsymaksu on 150 pesoa (7 euroa).  

Cenote Suytunin on auki klo 9-17, mutta lippuja ei myydä enää 16.30 jälkeen. Cenote Suytunin on myös siinä mielessä poikkeava cenote, että paras aika on todennäköisesti puolenpäivän aikaan, koska auringonsäteet näkyvät cenote Suytunin pienestä aukosta silloin hienoimmin. Silloin tosin joutuu todennäköisesti jonottamaan omaa vuoroaan huomattavasti pidemmän aikaa. Aamulla auringonsäteitä ei vastaavalla tavalla näe, mutta toisaalta silloin ei joudu juurikaan jonottamaan. 

cenote Suytun, Meksiko
riikinkukko cenote Suytunilla

Miten cenote Suytunille pääsee?

Helpoiten paikalle pääsee vuokra-autolla, cenote Suytun sijaitsee vain 15 minuutin ajomatkan päässä Valladolidista (8 km). Cancunista, Playa del Carmenista ja Tulumista on puolestaan noin 2-2,5 tunnin ajomatka. Meidän tapamme liikkua Jukatanin niemimaalla olikin juuri vuokra-auto ja koimme sen erittäin helpoksi tavaksi liikkua.

cenote Suytunin myymälä, Meksiko
polku cenote Suytuniin
kulkuaukko cenote Suytuniin

Jos vuokra-auto ei ole vaihtoehto, pääsee Valladolidista cenote Suytunille myös vuokraamalla pyörän. Lisäksi cenote Suytunulle pääsee varsin kätevästi myös taksilla Valladolidista ja miksei myös Tulumistakin, mutta matkaa kertyy huomattavasi enemmän. Cenote Suytunilla voi vierailla myös osana järjestettyä retkiä, joista monet pysähtyvät cenote Suytunille samalla kun käyvät Chichén Itzálla.

cenote Suytun
cenote Suytun
cenote Suytun, Meksiko

Muuta cenote Suytunista

Cenoteen mennessä kävellään pienen ulkomyymälän läpi. Myytävät tavarat ovat samanlaisia turisteille suunnattuja matkamuistoja, kuin mitä monilla maya-raunioilla myydään.

Suihkussa käynti on pakollista, vaikka käytännössä ihmiset eivät uimassa cenote Suytunissa käykään, vaan ottavat itsestään kuvan cenoten kuuluisimmassa kohdassa. Jos uimaan kuitenkin haluaa mennä, on cenote vain 1-5 metriä syvä ja pelastusliivit ovat täälläkin pakolliset.

cenote Suytunin katto
cenote Suytun, Meksiko

Cenote Suytun – meidän kokemuksemme

Cenote Suytun on hieno ja valokuvauksellinen cenote, mutta ei lukeudu meidän suosikkeihimme. Olimme itse paikalla vasta myöhemmin iltapäivällä, jolloin aurinko oli jo sen verran alhaalla, että emme nähneet auringonsäteitä niin kuin hienoimmissa kuvissa säteet on kuvattu. Toisaalta jonoa ei onneksi kovin paljoa ollut, joten aikaa ei tähän vierailuun juurikaan kulunut. Meitä kuitenkin häiritsi liikaa cenoten hyvin turistinen tunnelma.

cenote Suytun, Meksiko
cenote Suytun, Meksiko
cenote Suytun, Meksiko

Oletko käynyt cenote Suytunilla ja kuinka tärkeitä hienot instagramkuvat ovat sinulle?

Sinua saattaisi kiinnostaaa myös nämä:

Yökävely Tortugueron kansallispuistossa

Kirjoitimme viime viikolla faktapainotteisen jutun Costa Ricassa sijaitsevasta upeasta Tortugueron kansallispuistosta. Haluamme seuraavaksi kirjoittaa kokemastamme yökävelystä Tortuguerossa.Venekyyti Tortugueron kansallispuistoonTortugueron kansallispuisto siis...

Perussa – inkojen Pyhä laakso Sacred Valley

Uskomattoman upeilta Iguassun putouksilta siirryimme Peruun. Peru on yllättävän monipuolinen matkakohde ja Perussa voidaan ajatella olevan kolme keskeistä erillistä aluetta. Perussa on Amazonin alue, vuoristoinen Andien alue ja rannikkoalue Tyynenvaltameren rannalla....

Cenote Sac Aua

Cenotet ja niihin tutustuminen ovat usein monilla listalla suunnitellessaan matkaa Meksikoon ja Jukatanin niemimaalle. Alueella on tuhansia cenoteja, joista osa on selvästi kuuluisimpia kuin toiset. Tällä kertaa päädyimme tutustumaan cenote Sac Auaan, joka osoittautui...

Galapagossaaret – Ikimuistoinen retki Las Tintoteras -saarelle

Galapagossaaret ovat tunnettuja endeemisistä eläinlajeistaan. Meitä, kuten varmasti monia muitakin, Galapagossaaret kiinnostivat juurikin näiden eksoottisten eläinlajien vuoksi. Ja upeita eläinkohtaamisia matkallamme riitti. Kosteikko- ja kasvatuslaitosretken jälkeen...

Vinkit Kuubaan

Kuuba on ainultaatuinen, historiallinen matkakohde ja tarjoaa monipuolisesti nähtävää ja koettavaa matkailijalle. Olemme kertoneet Kuuban matkastamme aiemmissa postauksissa. Tähän olemme koonneet käytännön neuvoja Kuuban matkaa suunnitteleville.

Cenote Xcanche

Cenotet ja niihin tutustuminen ovat usein monilla listalla suunnitellessaan matkaa Meksikoon ja Jukatanin niemimaalle. Alueella on tuhansia cenoteja. Cenote Xcanche sijaitsee Ek Balam -mayaraunion vieressä, joten nämä kohteet ovat helposti yhdistettävissä.Mitä ovat...

Kuuban maailmankuulut sikarit ja vierailu sikaritehtaassa

Viimeisenä päivänä kävimme vielä sikaritehtaassa. Ensin liput jostain hotellista ja sitten kävellen kohti tehdasta. Tehtaassa ei pääasiassa saanut kuvata, mutta välillä tietyissä kohdissa annettiin erikseen lupa ottaa kuva. Meidän kanssa samaan aikaan kierrokselle osui yhdysvaltalaiset New Jerseyn seudulla asuvat mies ja nainen. Mies oli erittäin kiinnostunut sikareista ja tiesikin niistä varsin paljon. Hän kyseli oppaalta erinäisiä asioita jatkuvasti niin kauan kuin opas jaksoi hänelle vastata.

Valparaiso

Chilen Valparaiso oli Etelämantereelle ja useampaan Etelä-Amerikassa kohdistuvan matkamme viimeinen kohde. Lensimme San Pedro de Atacamasta pääkaupunki Santiagoon, jossa yövyimme yhden yön. Aamulla otimme bussin kohti 120 kilometrin päässä sijaitsevaa Valparaisoa....

Sikojenlahti – päiväretki Boca de Guamaan

Aamulla lähdimme taxi collectivolla kohti Sikojenlahtea. Tällä kertaa ei kulkuneuvona ollutkaan amerikanrauta, ja se itse asiassa osoittautui selkiemme kannalta positiiviseksi asiaksi. Lisäksi auto oli selvästi nopeampi, joten aikaa säästyi huomattavasti. Reitti kulki Havannan kautta ja juuri ennen Havannaa taksimme kääntyi pois pikatieltä ja ajoi syrjässä olevalle sorakentälle. Meidän kanssamme autossa matkusti saksalainen pariskunta ja olimme kaikki hieman huolissamme siitä, että mitä nyt tapahtuu. Yritettäisiinkö meidät ryöstää vai miksi muuten olisimme päätyneet kyseiseen paikkaan? Mutta ei, meitä ei yritetty ryöstää. Auton polttoaine oli ilmeisesti loppumassa ja läheisestä talosta tuotiin kaksi kanisteria polttoainetta, jotka sitten kaadettiin tankkiin. Suomessa olemme tottuneet tankkaamaan huoltoasemilla, Kuubassa tankkaus nähtävästi hoidetaan hieman eri tavalla.

Che Guevaran jalanjäljillä Havannassa

Sunnuntai oli matkamme viimeinen kokonainen päivä. Halusimme käydä Havannan kuuluisimmalla Columbuksen hautausmaalla, jossa olisi nähtävillä todella hienoja hautoja. Hautausmaavierailun jälkeen suunnitelmissamme olisi käydä vallankumousmuseossa. Vallankumous on tietysti todella tärkeä osa Kuuban historiaa, joten halusimme tutustua siihen.

35 Kommentit

 1. Meksikossa ei ole tullut käytyä, mutta me käytiin vastaavanlaisilla luolajärvillä kesän Kreikan matkalla Kefaloniassa. Näkemämme kuvat Melissani Cavelta olivat upeita, kun aurinko paistaa luolajärveen ja vesi hohtaa syvän kirkkan sinisenä. Me mentiin aamusella heti paikan auettua, jotta ennätettäis ennen ruuhkia (luettiin, että usein sinne joutuu jonottamaan tunnin). Ei vaan tullut mieleenkään, että aurinko ei paista sinne vielä aamusta ja luolakokemus oli hyvin toisenlainen kuin kuvissa. Ei se kuvien takia harmittanut, vaan siksi, että vaikutti kokemukseen.

  Luettiin sitten jostain, että lähellä on myös tuon tunnetun turistinähtävyyden lisäksi toinen luolajärvi. Ei pääsymaksua, ei jonoja, ja autolla pääsee helposti parin minuutin kävelymatkan päähän, käytännössä ihan luolan vierelle – ja sinne sattui paistamaan vielä aurinko! Siellä oli itseasiassa kaksi luolaa, joista toisen vesi oli upean syvän sinistä ja toisessa vesi hohti turkoosin ja vihreän sävyissä! Jos joku siis on Kefalonialle menossa, niin laita mapsiin Zervati Cave ja käy tsekkaamassa.

  Vastaa
  • Kiitos Kati tästä vinkistä! Tykkään todella paljon luolista, joten Zervati alkoi heti kiinnostamaan. Ihan mahtavaa, että löysitte tuon luolan ja päivästä tuli onnistuneempi.

   Vastaa
 2. Onhan se hienon näköinen paikka, joten ei ihme, että on porukkaa ottamassa kuvia. Hyvin olette saaneet rajattua, että turistimassat eivät näy. Hyvä kuvien ottajille, että porukka ei polskuttele tuolla taustalla sankoin joukoin.

  Vastaa
  • Jono oli ohjattu tiettyyn kohtaan, kapealle kaistaleelle ennen vettä. Ei ollut mitenkään hankalaa ottaa kuvia siten, että jonottajat eivät kuviin tulleet, tähän ei itse asiassa edes tarvinnut kiinnittää lainkaan huomiota. Ehkä jonon sijainti oli valokuvausta varten tietoisesti harkittu.

   Vastaa
   • Hienolta tuolla näyttää näissä teidänkin kuvissa. En tiennyt tätä paikkaa nimeltä ollenkaan, vaikka olen käynyt tuolla seudulla kertaalleen.

    Itse haluan ensisijaisesti nähdä asioita omin silmin ja vasta toissijaisesti taltioida ne paikat kuviin. Yritän saada paikoista nättejä kuvia muistoksi ja julkaistavaksi, mutta kuvan ottamisen jälkeen pysyn kuitenkin realismissa enkä esimerkiksi käsittele kuvia ja niiden värimaailmaa täysin todellisuudesta poikkeaviksi tai poistele kuvista asioita. Monet ”upeimmat” kuvathan esim. Instassa on luotu jälkikäsittelyssä – ne eivät heijasta todellisuutta vaan ovat enemmänkin kuvankäsittelytaidon näytöksiä ja niistä näkee heti, että niitä on käsitelty rajulla kädellä. Eikä siinä sinänsä mitään, kukin tyylillään. Omasta mielestäni överit kuvat ruokkivat epärealistisia odotuksia ja vääristävät käsityksiä, joten en halua itse sellaisia luoda. Maailma on kaunis ilman filttereitäkin. 🙂

    Otan muuten lähes aina muistoksi kuvia myös nähtävyyksien ympäristöstä, jotta omassa päässä ei vääristyisi se tosiasia, että hyvin harva paikka maailmassa näyttää oikeasti siltä kuin silotelluimmissa Instagram-kuvissa. Yleensä paikalla on kaiken maailman työmaa-aitaa, ihmismassoja, roskia, myyntikioskeja ja kulkuneuvoja jne. Näitä karumpia kuvia ei tule niin hirveästi julkaistua, mutta aina välillä kyllä. On kuitenkin keskimäärin mukavampi näyttää matkablogissa ja sen somekanavissa kauneutta kuin arkista settiä. Mutta teidän tapaan kerron kyllä paikan turistisuudesta sun muista ei niin viehättävistä puolista, vaikka en jokaista roskakasakuvaa julkaisisikaan.

    Vastaa
    • P.s. Kommenttini meni näemmä vahingossa vastaukseksi edeltävään kommenttiin, mikä ei siis ollut tarkoitus. Sori siitä! 🙂

     Vastaa
    • Kiitos Jenni kun jaoit pohdintojasi. Olemme Mikon kanssa samaa mieltä kanssasi. Instagramin voimakkaan käsitellyt kuvat eivät edes tunnu hienoilta, niiden keinotekoisuus häiritsee.

     Toisaalta vaikkapa ymmärrän öisen tähtitaivaan hienoista käsittelyä niin, että taivas tulee selkeämmin esille. Haluaisin itse jonain päivänä opetella yökuvausta ja siihen liittyvää kuvien jälkikäsittelyä, mutta näissäkin on aina eri asia tehdä hienosäätöä kuin vääristää esimerkiksi sävyjä.

     Kuvien käsittely taitaa olla nykyään valtavan yleistä ja vähäistä käsittelyä ei välttämättä huomaa. Itse tykkään kuvata raakakuvia. Olen sen verran laiska, että jpg-kuviin laitan vuodesta toiseen aivan samat asetukset, yksilöllisesti valoisuutta saatan liian tummissa kuvissa korjata vaaleammaksi ja päinvastoin.

     Olen ihaillut lukuisia auringonlaskukuvia ja ihmetellyt, miten muut ovat onnistuneet taltioimaan niin upeita kuvia vai onko käytetty kuvankäsittelyä. Sittemmin olen itsekin matkoilla saanut ihailla aivan punaista ja oranssia taivasta ja saanut napattua niitä häkellyttävän kauniita auringonlaskukuvia.

     Kun minulla on ollut matkalla kaksi eri järjestelmäkameraa, olen myös huomannut kuinka erilaisia kuvia samasta paikasta olen eri kameroilla saanut otettua.

     Itsekin toisinaan kuvaan ympäristön roskaisuutta, mutta yleensä en tule valinneeksi niitä kuvia blogiin. Sen sijaan minusta on ok rajata pois ihminen kuvan reunasta, sen sijaan, että jäisin pitkäksi aikaa odottelemaan hänen väistymistään itseäni miellyttävän kuvan saamiseksi.

     Cenotet joissa kävimme ovat olleet häkellyttävän kauniita ja olen ollut iloinen, että olen onnistunut taltioimaan sen saman näkemäni kauneuden kuviini.

     Vastaa
 3. Pakkosuihku ja pelastusliivit, no nyt kuulostaa huvittavalta! Pitääköhän suihkussa siis käydä, ettei vesi mene pilalle ihmisten aurinkorasvoista yms?

  Vastaa
  • Joo, suihku on juurikin sitä varten, että ihmisten kemikaalit eivät likaise cenoten vettä. Aika pikaisesti osa ihmisistä suihkun alla kuitenkin kävi, joten en tiedä pakon vaikuttavuutta… Ja pelastusliivipakko oli osassa cenoteja, osassa ei. Kyllähän se suomalaisesta tuntuu hassulta uida pelastusliivit päällä. Hyvänä puolena voin yrittää ajatella, että pelastusliivit lämmittää viileässä vedessä.

   Vastaa
 4. On kyllä todella upea ja kuvauksellinen kohde! Mielenkiintoista lukea myös erilaisista cenoteista ja siitä, että Meksikossa on helppoa autoilla. Kävimme sen verran pikaisella vierailulla, että olisi tosiaan mukavaa päästä tutkimaan maata ajan kanssa.

  Vastaa
  • Meksikossa on todella paljon kiinnostavia kohteita, joten ehdottomasti kannattaa ottaa harkintaan uusi reissu sinne. Kuvauksellinen kohde Suytun todellakin oli, mutta ehkäpä siksi jäi liian pintapuolisen tuntuiseksi emmekä siellä niin hyvin viihtyneet.

   Vastaa
 5. Mielenkiintoista päästä lukemaan cenoteista. Termi ja niiden historia olivat minulle entuudestaan tuntemattomia 🙂

  Komppaan myös muita siinä, että hyvin olette saaneet kuvia rajattua, eikä ikinä niiden perusteella uskoisi, että ruuhkaa on!

  Vastaa
  • Kiitos Eveliina. Ihmisten rajaus ei ollut mitenkään haastavaa, sillä lähestulkoon kaikki olivat siistissä jonossa, jonotukseen tarkoitetulla alueella. Loput olivat valmiina ottamassa valokuvia matkaseuralaisestaan. Me emme olleet Suytunilla ruuhka-aikaan (valokeila ei osunut tuohon poseerausalueelle). Jonotin kertaalleen ja aika nopeasti se sujui. Voi olla, että ruuhka-aikaan väkeä olisi mennyt odottelun lomassa uimaankin.

   Vastaa
 6. Meksiko oli kyllä yksi talvilomamatkan mahdollisista kohteista kun sielä ei ole vielä tullut käytyä, mutta luulen että jätetään atlantin ylitykset tällä kertaa välistä ja mennään jonnekin lähemmäs.
  Eli ei, ei ole tullut millään cenotella käytyä. Kuvissa näyttävät kyllä niin kauniilta mutta kun itsekin vieroksun noita oikeen turistisia kohteita, niin voi olla että pitäis etsiä joku vähemmän tunnettu sitten.
  (kai niitä nyt sellasiakin on?)
  Tuo kirkkaan sininen vesi on kyllä niin kaunista!
  Hienot instakuvat ei ole kyllä yhtään tärkeitä, kiva jos joku kuva sattuu olemaan julkaisukelpoinen mutta en varsinaisesti hae mitään instakuvia reissuilla (tai muutenkaan sen puoleen). Mutta onhan niitä kiva katella!

  Vastaa
  • Meillä kävi tuuri, kun satuimme osaan kuuluisistakin cenoteista niin, että ihmisiä oli vain muutama tai saimme olla jopa kahdestaan. Ihan uskomattomia tällaiset kokemukset. Silloin cenoten taianomainen kauneus voimistuu. Joten jos sattuu ajamaan esimerkiksi lähellä sulkemisaikaa jonkun cenoten ohi, kannattaa pistäytyä katsomassa tilannetta.

   Monet cenoteista, joissa kävimme, olivat häkellyttävän kauniita. Juurikin tuo sinisenä hehkuva vesi. Lisäksi luolamaiset cenotet olivat erityisesti mieleemme. Cenote Suytun oli kuitenkin turhan pintapuolisen oloinen. Ihmiset jonottivat kuvausspottiin, eikä uimareita näkynyt. Emme siis kokeneet Suytunia kovin viihtyisäksi.

   Vastaa
 7. Vaikka tämä paikka ei teidän suosikkeihin kuulukaan, niin minua nämä kuvat sykähdyttivät. Etenkin nuo, joissa on Marika vedessä?

  Vastaa
  • Voi kiitos Mari kauniista sanoistasi. Suytun ei ollut niin viihtyisä, sillä ainakin meidän siellä ollessamme kaikki joko jonottivat kuvaussillalle ja odottivat kameran/kännykän kanssa matkaseuralaisensa kuvaamista. Kyllähän minä itsekin siihen kuvausjonoon menin. Yksi työntekijä huolehti jonon etenemisestä, ja että kuvaussillalle ei jääty liian pitkäksi aikaa.

   Vastaa
 8. En oo koskaan kuullutkaan tai nähnyt näistä kuvia instassa. Nätin näköinen paikka ja arvostan mielipiteitä, kun kerrotaan ettei jostain paikasta tykätty tai oli liian turisteja täynnä tms. Itsellä tulee helposti luotaan työntävä fiilis myös, jos just vaikka kohde olis kuinka nätti mutta jos on liikaa turisteja niin se sitten pilaa jotenkin tunnelman. Höh! Hienon näköinen paikka joka tapauksessa 🙂

  Vastaa
  • Upean näköinen Suytun onkin. Jotkut varmasti tykkäävät siitä paljonkin. Me kuitenkin kun pääsimme viettämään aikaa kahdestaan tai lähes kahdestaan upeissa cenoteissa, ei Suytun tehnyt niin suurta vaikutusta.

   Vastaa
 9. Upeita kuvia taas ja olettepa käyneet monissa eri cenoteissa. Snorklailu cenotessa ilman ihmispaljoutta ympärillä on kyllä sellainen asia, jonka haluaisin vielä kokea uudestaan. Saa nähdä tuleeko enää lähdettyä sellaisille seuduille, kun paljon muutakin on vielä näkemättä.

  Vastaa
  • Kiitos Eila. Me tykättiin cenoteista todella paljon ja siksi myös monissa päädyttiin käymään. Ei oltu suunnittelu käymme niin monessa, mutta onneksi näin tehtiin. Minäkin vielä haluaisin käydä kauniissa cenotessa ilman juurikaan muita ihmisiä. Saa nähdä, tuleeko tämä toteutumaan.

   Vastaa
  • Meksikoon ei vielä ole tullut päästyä. Hyvä kysymys insta kuvista! Täytyy sanoa, että itse syyllistyn tuohon instakuvaustautiin. Etukäteen Kohteesta kattelee kuvia ja sitten koittaa räpsiä samanlaisia. No onneksi joskus onnistuu joku sellainenkin kuva, jota muilla ei olekaan. Tässä voisi listata tukun instagrammatuimmista kohteista. Mistäköhän muuten sellaisen top listan saisi?

   Vastaa
   • Minulle sopii paremmin, että en katsele muiden ottamia kuvia juurikaan etukäteen. Siten reissussa kohtaan paikat ilman ennakkoajatuksia kuvista, tuorein silmin. Mutta uskon, että osalla toimii parhaiten juurikin tämä Sari sinun kuvaamaan tapa. Ja etenkin, sanojasi lainaten, instakuvaustautia potevat voisivat tykätä käydä läpi listaa instagrammatuimmista matkakohteita. Instagram tarjoaa muutenkin paljon inspiraatiota.

    Vastaa
 10. Minä laitan kuvia Instagramiin vain pakon edessä. Enkä missään tapauksessa olisi jaksanut niiden perässä juosta ja jonottaa ?.

  Cenote Suytun on minulle tuntematon paikka, se vaikuttaa kyllä ihan hienolta. Mutta ymmärrän, miksi se ei tehnyt vaikutusta. Itseäkin liikaa turistisuus ärsyttää.

  Vastaa
  • Ymmärrän hyvin sen, että osa ei Instagramista pidä ja osa taas hyvin paljon pitää. On hyvä, että osaa luopua itseään kuormittavista asioista.

   Cenote Suytun olisi mielestäni viihtyisämpi, jos siellä ei niin paljoa keskityttäisi itsensä kuvauttamiseen.

   Vastaa
 11. Olen kyllä nähnyt tästä cenotesta monen monta kuvaa mutta en ole itse käynyt. Se on kyllä kuvauksellinen mutta itse uimista saattaisi häiritä se, että en halua myöskään häiritä muiden kuvien ottoa. Aika monet tunnetummat cenotet tuntuvat olevan varsin turistisia. Ensi kerralla täytyy koittaa löytää sellaisia vähemmän tunnettuja.

  Vastaa
  • Ehkä sen takia meidän vierailumme aikana ihmisiä ei juurikaan käynyt vedessä, kun pääpaino oli niin voimakkaasti valokuvissa eikä haluta olla häiritsemässä. Suytun ei näytä olevan tarkoitettu uimiseen ja pidempään oleskeluun, en usko että viihtyisitte siellä. Toivottavasti Paula löydät ensi kerralla hienoja ja rauhallisia cenoteja ja vinkkaa niistä ihmeessä meillekin!

   Vastaa
 12. Ollaankin juuri mietitty, suunnattaisiinko Meksikoon talvella Jukatanin niemimaalle. Tämän paikan olenkin nähnyt monta kertaa Instagramissa ja yhdistänyt sen Meksikoon. En tosin tiennyt, että se on juurikin Jukatanin niemimaalla.

  Vastaa
  • Suurin osa cenoteista taitaa sijaita juurikin Jukatanilla. Meksiko oli todella kiva kohde, tykästyttiin siihen. Monipuolinen maa. Uskon, että viihdytte siellä.

   Vastaa
 13. Nämä on tutun näköisiä juurikin Instagramin kautta, mutta en olisi muistanut miksi näitä kutsutaan.
  Kauniita paikkoja! Minulle kuvat on aina olleet tärkeitä, mutta ei ig:n takia vaan itseni ja muistojen. Mielenkiintoista kuulla juuri tuosta käytännöstä, suihkuista yms.

  Vastaa
  • Minullekin kuvat ovat tärkeitä juurikin muistojen vuoksi. Cenotet ovat kauniita paikkoja ja jos Meksikoon matkustaa, niin ainakin muutamassa kannattaa vierailla. Myös paikalliset näyttivät niissä viihtyvän. Me olemme tykänneet eniten luolamaisista tai lähes suljetuista cenoteista, mutta niitä on tosiaan hyvin monenlaisia.

   Vastaa
 14. Tämä olikin pakko lukea, vaikkei ollutkaan Instasta tuttu. Tämä nimittäin välillä tulee taustakuvaksi omaan Delliini.

  Meksiko on minulle täysin tuntematon maa, enkä ollut näistä cenoteistakaan koskaan aiemmin kuullut. Hienoja kuvia sieltä varmasti saa, mutta miksi mennä jonnekin vain valokuvaussession tähden?

  Muistan ärsyyntyneeni Uudessa-Seelannissa, kun olin jossain Instakuuluisassa kohteessa, ja joku itämainen ihminen oli varannut koko paikan itselleen. Hän poseerasi yksin minuuttitolkulla eri asennoissa – jalustalle asennetun kameran edessä, estäen muiden liikkumisen ko. paikassa kokonaan. Tuo Insta ei välttämättä ole ainakaan parantanut tätä maailmaa.

  Vastaa
  • Heh, pystyn Johanna kuvittelemaan, kuinka itsekin turhautuisin vastaavassa tilanteessa kuin mitä sinä koit Uudessa-Seelannissa. Muistan itsekin joitain tilanteita, kun ihminen on ollut esimerkiksi kaupungin nimikyltin vieressä kuvattavana ja valokuvien oton jälkeen matkakumppaninsa kanssa jääneet kyltin viereen tarkistamaan, tuliko kuvista hyviä. Sitten uusien, parempien kuvien otto ja koko ajan muut ihmiset odottavat omaa vuoroaan. Tällöin me saatamme vain jatkaa matkaamme eteenpäin ja jättää ko. nimikyltti kuvaamatta tai palata sen kohdalle myöhemmin uudelleen.

   Emme mekään näe järkevänä mennä jonnekin vain somekuvien vuoksi. Mieluummin sitä käyttää aikaansa hienoihin kokemuksiin. Pääsääntöisesti cenotet, joissa käveimme, olivat todella upeita. Suytun oli sinänsä hieno, mutta kyllähän tuo somepainotteisuus tunnelmaan vaikutti.

   Vastaa
 15. Olipa kiinnostava postaus! Tämä paikka juurikin bucket listillä ensi kesän Mexicon reissua silmällä pitäen. Kiitos hyvistä vinkeistä.

  Vastaa
  • Jes, kiva kuulla Mirka. Voisimme jossain vaiheessa julkaista vielä puuttuvat juttumme Meksikosta. Maa on todella monipuolinen. Kysy ihmeessä, jos mietit jotain tulevaa reissuasi ajatellen. Ja oikein mahtavaa Meksikon reissua näin etukäteen!

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa