Cenotet ja niihin tutustuminen ovat usein monilla listalla suunnitellessaan matkaa Meksikoon ja Jukatanin niemimaalle. Alueella on tuhansia cenoteja, joista osa on selvästi kuuluisimpia kuin toiset. Näistä upeimpien joukossa on varmasti cenote Xkeken.
Mitä ovat cenotet?
Cenote-termi tulee yacatecin mayankielen sanasta dzonot, joka tarkoittaa pyhää kaivoa. Tämä kuvaakin cenoteja varsin hyvin, sillä cenotejen voisi kuvata olevan luonnonmuovaamia luolia tai kuoppia, jotka ovat osittain täyttyneet vedellä. Osassa cenoteja on myös todella näyttäviä tippukivimuodostelmia. Cenotet ovat yleensä erittäin kauniita ja niiden vesi on varsin kirkasta. Kirkkaudesta huolimatta vesi ei kuitenkaan ole kovinkaan puhdasta, joten sen nielemistä kannattaa välttää.
Erilaisia cenoteja
Cenoteja voidaan luokitella muutamalla eri tavalla. Meidän mielestä informatiivisin on jako neljään luokkaan seuraavasti:
1. Allas-cenote (Basin Cenote): Kokonaan avoimia cenoteja. Näissä ei myöskään ole monille cenoteille tyypillisiä korkeita reunoja, vaan näitä voisi kuvata luonnon vesialtaiksi. Moni Tulumin lähellä oleva uimapaikka on tällainen, kuten cenote Aktun Ha (toiselta nimeltään cenote Carwash), cenote Cristal ja cenote Escondido. Meidän mielestämme nämä eivät kuitenkaan näytä yhtä hienoilta kuin jonkin muun tyyppiset cenotet, jonka vuoksi emme näissä juurikaan käyneet.
2. Sylinteri-cenote (Cylinder Cenote): Myös nämä ovat kokonaan avoimia, mutta ovat nimensä mukaisia sylinterin muotoisia ja vesi on korkeiden seinien ympäröimä. Tällainen cenote on esimerkiksi lähellä Chichén Itzá Maya-rauniota oleva cenote Ik-Kil sekä Ek Balam Maya-raunion vieressä oleva cenote X’canche. Samoin instagramkuvista tunnettu cenote Oxman on tällainen sekä cenote Sac Aua.
3. Kannu-cenote (Jug Cenote): Nämä ovat ns. puoliavoimia cenoteja. Vesi on pinta-alaltaan laajempi kuin cenoten aukko. Instagramkuvista kuuluisa cenote Calavera sekä niin ikään Valladolidin lähellä oleva cenote Hubiku ovat myös puoliavoimia cenoteja. Samoin kaksi Tulumin lähellä olevista cenoteista kuuluisimmista ovat tällaisia: cenote Dos Ojos sekä Gran Cenote.
4. Luola-cenote (Cave Cenote): Nämä ovat nimensä mukaisesti luolamaisia ja ovat täysin suljettuja cenoteja. Näissä on monesti kuivia alueita vedenalaisten alueiden lisäksi. Meidän mielestämme nämä ovat kaikkein upeimpia. Tällainen on esimerkiksi cenote Dos Ojosin lähellä oleva cenote Taak Bi Ha.
Monesti puoliavoimet cenotet voivat olla hyvin lähellä luolacenoteja, koska cenoten aukko saattaa olla hyvin pieni ja cenote olla tällöin käytännössä hyvin luolamainen. Tällaisia ovat esimerkiksi vierekkäiset cenote Xkeken ja Cenote Samula sekä niin ikään vierekkäiset cenote Agua Dulce ja cenote Palomitas. Myös instagramkuvista tunnettu cenote Suytun on tällainen.
Cenote Xkeken – pääsymaksu ja aukiolo
Cenote Xkekenin pääsymaksu on 80 pesoa. Samalla kertaa on mahdollista vierailla myös viereisellä cenote Samulalla, jolloin yhteinen pääsymaksu on 125 pesoa. Kummallekin cenotelle on erikseen vuokrattava myös pakolliset pelastusliivit. Cenote Xkekenillä vuokramaksu oli 25 pesoa.
Cenote Xkeken on auki klo 9-17, kuten suurin osa alueen muistakin cenoteista. Niin ikään pätee kuitenkin sama nyrkkisääntö kuin monen muunkin cenoten kohdalla: paikalla kannattaa pyrkiä olemaan mahdollisimman aikaisin, vaikka suosio ei vielä Ik Kilin tasolla olekaan (ja hyvä niin). Lisäksi kannattaa suosia viikonpäiviä viikonloppujen sijaan.
Miten cenote Xkekenille pääsee?
Helpoiten paikalle pääsee vuokra-autolla. Xkeken sijaitsee aivan Valladolidin kupeessa. Ajomatkaa Cancunista sekä Playa del Carmenista kertyy noin pari tuntia, Tulumista puolisen tuntia vähemmän.
Me liikuimme vuokra-autolla, jonka koimme erittäin käteväksi tavaksi liikkua. Tällöin pystyy määrittämään omat aikataulut ja vuokra-auto on myös verrattain nopea tapa liikkua.
Jos vuokra-auto ei ole mahdollinen vaihtoehto, cenote Xkekenille pääsee erityisesti Valladolidista muillakin tavoin. Valladolidista nimittäin taksikin on hyvä vaihtoehto. Samoin myös polkupyörä, sillä poljettavaa kertyy alle 10 kilometriä. Myös edullisella ns. collectivolla pääsee perille.
Järjestettyjä retkiä on niin ikään tarjolla. Näiden retkien huonoja puolia on kuitenkin ensinnäkin se, että ne ovat todennäköisesti kallein vaihtoehto. Toiseksi cenotelle tulee tällöin samanaikaisesti suuri määrä muita ihmisiä.
Millainen cenote Xkeken on?
Xkeken on siinä mielessä mielenkiintoinen cenote, että se ei ole puhtaasti luola-cenoteiksi luokiteltava, koska auringonvalo pääsee pienestä aukosta sisälle, mutta toisaalta, on kuitenkin hyvin luolamainen. Sitä voikin pitää luola-cenoten ja puoliavoimen ns. kannu-cenoten välimuotona. Meidän mielestämme se on kuitenkin selvästi lähempänä luola-cenotea, sillä aukko, josta valo pääsee sisälle, on hyvin pieni.
Cenoten vesi on varsin viileää, mutta kuuman ilmanlämpötilan jälkeen jopa virkistävä. Cenote Xkeken on verrattain pieni cenote, sillä on kooltaan vain 30 x 20 metriä ja on 20 metriä syvä.
Xkekenille mennessä löytyy suihkut, vessat ja pukuhuoneet. Ennen cenoteen menemistä suihkussa käyminen onkin pakollista, jos aikoo mennä uimaan.
Xkeken on todella upea cenote. Katosta roikkuu runsaasti erilaisia juuria, jonka lisäksi seiniä koristaa ja katosta roikkuu upeita tippukiviä. Tippukivet yhdessä kirkkaan turkoosin veden kanssa muodostavat uskomattoman hienon kokonaisuuden.
Cenote Xkeken – meidän kokemuksemme
Cenote Xkeken on todella upea cenote. Vaikka erittäin tunnettu cenote Ik Kil onkin kaunis, on cenote Xkeken ilman muuta vielä selvästi upeampi. Lisäksi cenote Xkeken ja viereinen cenote Samula ovat myös rauhallisempia kuin Ik Kil. Meillä kävi vierailumme kanssa tuuri ja saimme nauttia ison osan Xkekenin upeista tippukivistä ja kirkkaasta vedestä kahdestaan.
Me taisimme viettää paikalla yhteensä pari tuntia. Jotkut viettävät aikaa paikalla pidempäänkin, jotkut vähemmän, joten sopiva aika riippuu omista mieltymyksistä.
Suosittelemme vierailemaan kummallakin cenotella, mutta jos aikaa riittää vain toisella käyntiin, suosittelemme cenote Xkekeniä, sillä on upeine tippukivineen vielä kauniimpi.
Tulemme myöhemmin julkaisemaan oman juttunsa kuvineen myös cenote Samulasta, josta käy hyvin ilmi, miten upea kohde sekin on.
Sinua saattaisi kiinnostaaa myös nämä:
16 Kommentit
Lähetä kommentti
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa
On kyllä hienon näköinen! Tämä tosiaan muistuttaa vähän luolaa kun siellä on noita tippukiviä. Teillä oli onnea, että saitte paikan ihan kokonaan itsellenne.Vähän jänskä, että nuo pelastusliivit on hinnoiteltu erikseen jos ne on kuitenkin pakolliset. Kaikissa cenoteissa ei kai pelastusliivejä ole pakko pitää. Tekisi mieli kyllä palata takaisin Meksikoon kiertelemään Maya raunioita ja cenoteita. Meillä täältä Kaliforniasta matkakaan ei ole niin pitkä.
Sama Paula täällä, heti matkan jälkeen oli olo, että haluaisin palata takaisin Meksikoon kiertämään lisää raunioita ja cenoteja. Ja teiltä tosiaan matka-aika on huomattavasti siedettävämpi.
Kaikilla cenoteilla ei tarvinnut pelastusliivejä, ja ilman niitä olikin mukavampi. Alun jälkeen emme joka kerta huomanneet kysyä pelastusliivien pakollisuutta, niitä kun joka paikassa tarjottiin ja näissä meidän ekoissa kohteissa olivat pakolliset.
Onhan nuo hienoja. Hyvä, että suihkussa käyminen on pakollista. Tuolla ei vissiin vesi pääse mitenkään vaihtumaan.
Suihkussa käyminen oli pakollista, mutta monessa paikkaa sitä ei mitenkään valvottu. Helposti palelevana olisin toivonut suihkuveden olevan lämpimämpää, kovin nautinnollista suihkuttelu ei ollut. Onhan se kuitenkin hyvä, että ylimääräiset kemikaalit huuhdellaan iholta ja hiuksista pois.
Upealta näyttää taas ja opin uutta. En tiennyt tuosta pyhän kaivon ajatuksesta. En ole kyllä varma menisinkö itse kovin luolamaiseen paikkaan. Tai luola ja vesi kelpaa erikseen, mutta ahdas paikka, jossa on vettä, on itelleni vähän liikaa. Omanissa uitiin työparin kanssa jokea pitkin erään luolan luo, mutta sinne olisi pitänyt mennä pienestä aukosta sisään uimalla ja samalla kantaa kamerat ym pään päällä, niin jänistin ja jäin ulkopuolelle. Työpari kävi sisäpuolella kuvaamassa.
Voin Tanja kuvitella, että ahtaat luolat ahdistavat ja mieluummin jätät menemättä. Itse olen hyvin herkkä ja pelokaskin, ja olen yllättynyt, kuinka innoissani olen luolissa ja näissä luolamaisissa cenoteissa käynyt. Itse en kuitenkaan pahoittaisi mieltäni, jos jokin luolareissu jäisi väliin matkaseuralaisen ahtaanpaikankammon vuoksi. Tai kuten työparisi, usein voi kuitenkin mennä yksinkin. Xkekenillä ahdasta oli lähinnä sisääntuloaukon portaikko, cenoten sisällä tuntui avaralta.
Jännin luola tai vastaava, missä olen vedessä ollut, oli Thaimaassa sukellusreissulla. Sinne piti siis oikein sukeltaa laitteilla, ei päässyt muuten. Noustiin siellä pintaan katsomaan, oli varmaan tuon kokoinen luolamainen holvi, johon kumminkin pääsi hyvin valoa.
Vau, kuulostaapa Ahti upealta. Olen todella innoissani luolista ja tuollainen sukellusreissu olisi mahtava – tosin ensin minun pitäisi opetella sukeltamaan. Meksikossa osassa cenoteista sukeltajille oli muita vierailijoita laajempi alue, jossa pääsivät käymään.
Enpä ole tajunnut, että luolia voi luokitella noin eri tavoin. Tuo luola, missä kävitte näyttää upealta. Pohdin, että jos menisi ryhmän kanssa olisi liikaa porukkaa paikalla yhtä aikaa. Kuvista päätellen olette lähestulkoon keskenänne saaneet nauttia luolasta.
Xkeken on upea. Olimme aivan haltioissamme sinne saavuttuamme. Ja olen samaa mieltä Sari kanssasi, mikäli paikalle menisi ryhmän kanssa, vaikuttaisi se jo paikan tunnelmaan. Erääseen cenoteen menimme niin, että ennen meitä oli saapunut suuri porukka, kolme bussilastillista väkeä. Meteli oli aikamoinen ja seesteisyys kaukana. Olimme onnekkaita, kun Xkekenillä ei ollut juuri muita samaan aikaan kanssamme.
Tuollaiset vielä vähemmän turistiset paikat ovat hienoja kokemuksia – hyvä että niitä löytyy vielä Meksikostakin, jossa pandemian jäljiltä on tainnut olla lähes ryntäys, kun tuon verran amerikkalaisetkin uskaltavat jo kuitenkin matkustaa.
Tämä oli kyllä mahtava kokemus. Olimme onnekkaita, kun saimme olla Xkekenillä rauhassa. Meksiko onkin helppo kohde amerikkalaisille. Ja maassa on paljon upeita kohteita, joten en ihmettele, jos ovat sankoin joukoin matkanneet Meksikoon.
Onpa kaunis ja jotenkin mystinen paikka! 🙂 Ja ihanaa, että saitte olla noinkin rauhassa siellä! Kyllä Turkin tippukiviluolat kalpenevat tämän rinnalla 😀
Xkeken lumosi kauneudellaan, olimme aivan innoissamme. Turkoosi vesi tekee upean kontrastin luolan tippukiviin. Kyllä me ehdottomasti myös Turkin luolissa vierailisimme, luolat ovat kiintoisa vierailukohde.
Hyvä tuuri, että saitte paikan omaksenne 🙂 Tuosta cenotesta en ollut ite kuullukaan aiemmin. Minusta oli myös kiva lukea kommenteista, että tykästyitte Meksikoon ja haluatte sinne uudelleen (tai ainakin sinä Marika).
Joo, meillä oli todella hyvä tuuri Xkekenin suhteen. Me oltiin ennen matkaa luettu kyseisestä cenotesta, mutta se oli jäänyt vierailtavien kohteiden listalta pois. Siinä ajaessa kuitenkin oli ihan matkan varrella, joten päätettiinkin mennä käymään. Ja hyvä, että mentiin, on todella upea. Tykästyttiin molemmat Meksikoon, ja siellähän olisi vaikka mitä mielenkiintoista nähtävää.