Cenotet ja niihin tutustuminen ovat usein monilla listalla suunnitellessaan matkaa Meksikoon ja Jukatanin niemimaalle. Alueella on tuhansia cenoteja, joista osa on selvästi kuuluisimpia kuin toiset. Nyt esittelyvuorossa kaunis cenote Samula.

cenote Samula Meksiko
valokeila cenote Samulan kattoaukosta valaisee sisätilan upeasti
cenote Samula Meksiko

Mitä ovat cenotet? 

Cenote-termi tulee yacatecin mayankielen sanasta dzonot, joka tarkoittaa pyhää kaivoa. Tämä kuvaakin cenoteja varsin hyvin, sillä cenotejen voisi kuvata olevan luonnonmuovaamia luolia tai kuoppia, jotka ovat osittain täyttyneet vedellä. Osassa cenoteja on myös todella näyttäviä tippukivimuodostelmia. Cenotet ovat yleensä erittäin kauniita ja niiden vesi on varsin kirkasta. Kirkkaudesta huolimatta vesi ei kuitenkaan ole kovinkaan puhdasta, joten sen nielemistä kannattaa välttää.

cenote Samula
cenote Samulan vesi on turkoosin väristä ja katossa on hieman tippukiviä

Erilaisia cenoteja

Cenoteja voidaan luokitella muutamalla eri tavalla. Meidän mielestä informatiivisin on jako neljään luokkaan seuraavasti:

1.       Allas-cenote (Basin Cenote): Kokonaan avoimia cenoteja. Näissä ei myöskään ole monille cenoteille tyypillisiä korkeita reunoja, vaan näitä voisi kuvata luonnon vesialtaiksi. Moni Tulumin lähellä oleva uimapaikka on tällainen, kuten cenote Aktun Ha (toiselta nimeltään cenote Carwash), cenote Cristal ja cenote Escondido. Meidän mielestämme nämä eivät kuitenkaan näytä yhtä hienoilta kuin jonkin muun tyyppiset cenotet, jonka vuoksi emme näissä juurikaan käyneet.

 

2.       Sylinteri-cenote (Cylinder Cenote): Myös nämä ovat kokonaan avoimia, mutta ovat nimensä mukaisia sylinterin muotoisia ja vesi on korkeiden seinien ympäröimä. Tällainen cenote on esimerkiksi lähellä Chichén Itzá Maya-rauniota oleva cenote Ik-Kil sekä Ek Balam maya-raunion vieressä oleva cenote X’canche. Samoin instagramkuvista tunnettu cenote Oxman on tällainen sekä cenote Sac Aua.

 

3.       Kannu-cenote (Jug Cenote): Nämä ovat ns. puoliavoimia cenoteja. Vesi on pinta-alaltaan laajempi kuin cenoten aukko. Instagramkuvista kuuluisa cenote Calavera sekä niin ikään Valladolidin lähellä oleva cenote Hubiku ovat myös puoliavoimia cenoteja. Samoin kaksi Tulumin lähellä olevista cenoteista kuuluisimmista ovat tällaisia: cenote Dos Ojos sekä Gran Cenote.

 

4.       Luola-cenote (Cave Cenote): Nämä ovat nimensä mukaisesti luolamaisia ja ovat täysin suljettuja cenoteja. Näissä on monesti kuivia alueita vedenalaisten alueiden lisäksi. Meidän mielestämme nämä ovat kaikkein upeimpia. Tällainen on esimerkiksi cenote Dos Ojosin lähellä oleva cenote Taak Bi Ha.

 

Monesti puoliavoimet cenotet voivat olla hyvin lähellä luolacenoteja, koska cenoten aukko saattaa olla hyvin pieni ja cenote olla tällöin käytännössä hyvin luolamainen. Tällaisia ovat esimerkiksi vierekkäiset cenote Xkeken ja Cenote Samula sekä niin ikään vierekkäiset cenote Agua Dulce ja cenote Palomitas. Myös instagramkuvista tunnettu cenote Suytun on tällainen.

cenote Samulaa valaisee auringonsäteet
cenote Samula Meksiko

Cenote Samula – pääsymaksu ja aukiolo

Cenote Samulan pääsymaksu on 80 pesoa. Samalla kertaa on mahdollista vierailla myös viereisellä cenote Xkekenillä, jolloin yhteinen pääsymaksu on 125 pesoa.  Kummallekin cenotelle on erikseen vuokrattava myös pakolliset pelastusliivit. Cenote Samulalla vuokramaksu oli 30 pesoa.

Cenote Samula on auki klo 9-17, kuten suurin osa alueen muistakin cenoteista. Niin ikään pätee kuitenkin sama nyrkkisääntö kuin monen muunkin cenotenkohdalla: paikalla kannattaa pyrkiä olemaan mahdollisimman aikaisin, vaikka suosio ei vielä Ik Kilin tasolla olekaan (ja hyvä niin). Lisäksi kannattaa suosia viikonpäiviä viikonloppujen sijaan.

cenote Samula sisäänpääsy
papukaija cenote Samulan ja cenote Xkekenin sisäänpääsyn kohdalla
cenote Samulan sisäänpääsyn kohdalla oli kaupustelijoita

Miten cenote Samulalle pääsee? 

Helpoiten paikalle pääsee vuokra-autolla. Samula sijaitsee aivan Valladolidin kupeessa. Ajomatkaa Cancunista sekä Playa del Carmenista kertyy noin pari tuntia, Tulumista puolisen tuntia vähemmän. Cenote Samula ja cenote Xkeken jakavat saman parkkipaikan.

Me liikuimme vuokra-autolla, jonka koimme erittäin käteväksi tavaksi liikkua. Tällöin pystyy määrittämään omat aikataulut ja vuokra-auto on myös verrattain nopea tapa liikkua.

cenote Samulan kattoaukko
portaat cenote Samulaan
portaat cenote Samulaan

Jos vuokra-auto ei ole mahdollinen vaihtoehto, cenote Samulalle pääsee erityisesti Valladolidista muillakin tavoin. Valladolidista nimittäin taksikin on hyvä vaihtoehto. Samoin myös polkupyörä, sillä poljettavaa kertyy alle 10 kilometriä. Myös edullisella ns. collectivolla pääsee perille.

Järjestettyjä retkiä on niin ikään tarjolla. Näiden retkien huonoja puolia on kuitenkin ensinnäkin se, että ne ovat todennäköisesti kallein vaihtoehto. Toiseksi cenotelle tulee tällöin samanaikaisesti suuri määrä muita ihmisiä.

cenote Samula
cenote Samulalla auringonvalo valaisee turkoosin väristä vettä

Millainen cenote Samula on?

Cenote Samula on siinä mielessä mielenkiintoinen cenote, että se ei ole puhtaasti puoliavoimeksi ns. kannu-cenoteksi luokiteltava, koska auringonvalo pääsee pienehköstä aukosta sisälle. Sitä voikin siinä mielessä pitää luola-cenoten ja puoliavoimen ns. kannu-cenoten välimuotona. Meidän mielestämme se on kuitenkin selvästi lähempänä kannu-cenotea, sillä aukko, josta valo pääsee sisälle, on kuitenkin suurempi kuin esim. cenote Xkekenillä ja luonnonvaloa on enemmän. Auringonvalo paistaa aukosta yleensä erityisen kauniisti keskipäivän aikaan.

Cenoten vesi on varsin viileää, mutta kuuman ilmanlämpötilan jälkeen jopa virkistävä. Toisaalta Cenote Samulan vesi on kuulemma hieman viileämpää kuin vesi cenote Xkekenilla. Cenote Samula on suurempi pinta-alaltaan kuin Xkeken, ja on myös tätä syvempi, ollen 35 metriä syvä.

cenote Samulalla on turkoosia vettä
pienet patsashahmot cenote Samulan katon rajassa
yksityiskohta polulta cenote Samulaan
yksityiskohta polulta cenote Samulaan
yksityiskohta polulta cenote Samulaan

nnSamulalle mennessä löytyy suihkut, vessat ja pukuhuoneet. Ennen cenoteen menemistä suihkussa käyminen onkin pakollista, jos aikoo mennä uimaan.

Samula on kaunis cenote. Katosta roikkuu runsaasti erilaisia juuria, jonka lisäksi katossa on hieman tippukiviä, mutta huomattavasti vähemmän kuin Xkekenillä. Cenote Samulalla ja sen läheisyydessä kannattaa tarkkailla ympäristöä laajemmaltikin. Polulla, joka johtaa cenotelle, on kauniita kivisiä kuvallisia laattoja ja cenoten sisällä katonrajassa on pienessä kolossa kaksi patsashahmoa vartioimassa kävijöitä.

Cenote Samula – meidän kokemuksemme

Cenote Samula on tosiaan mielestämme kaunis cenote. Vaikka erittäin tunnettu Ik Kil onkin kaunis, on Cenote Samula ja viereinen cenote Xkeken ilman muuta vielä selvästi upeampia. Lisäksi molemmat ovat myös rauhallisempia kuin Ik Kil. Meillä kävi vierailumme kanssa tuuri ja saimme ihailla cenote Samulaa pääasiassa ihan kahdestaan, vaikka tämä oli ainoa cenote, jolla kumpikaan meistä ei mennyt uimaan.

Me taisimme viettää paikalla yhteensä pari tuntia. Jotkut viettävät aikaa paikalla pidempäänkin, jotkut vähemmän, joten sopiva aika riippuu omista mieltymyksistä.

cenote Samula Meksiko
cenote Samula Meksiko

Suosittelemme vierailemaan kummallakin cenotella, mutta jos aikaa riittää vain toisella käyntiin, suosittelemme cenote Xkekeniä, sillä se on upeine tippukivineen vielä kauniimpi. Joka tapauksessa cenote Samula on käymisenarvoinen kohde, jossa kannattaa käydä, jos aikaa riittää.

Sinua saattaisi kiinnostaaa myös nämä:

Retki pilvien yläpuolelle Corcovado-vuoren huipulle

Aamu oli aika unelias. Olimme päässeet sambakarnevaaleilta hotellille vasta kolmen jälkeen ja aikaerorasitus vaivasi vielä. Vääntäydyimme kuitenkin ylös ja aamiaiselle, koska tavoitteena oli päästä Corcovadolle mahdollisimman aikaisin. Meidän ajatuksena oli, että...

Costa Rica – Corcovadon kansallispuisto

Corcovadon kansallispuisto oli meidän eniten odottamamme vierailukohde Costa Rican matkallamme. Jos meidän retkemme edellisessä kansallispuistossa Marino Ballena kansallispuistossa ei ollutkaan täysin onnistunut, tästä odotimme sellaista.Corcovado – suuri ja...

Perito Moreno – upea jäätikkö Argentiinassa

Upea Perito Morenon jäätikkö oli viimeinen kohteemme Argentiinan puolella, ennen Chilen puolelle siirtymistä. Perito Moreno on kooltaan valtava. Jäätikkö on pituudeltaan 30 kilometriä ja se on 5 kilometriä leveä. Paksuudeltaan se on 170 metriä, eli kyse todella on...

Galapagossaaret – Ikimuistoinen retki Las Tintoteras -saarelle

Galapagossaaret ovat tunnettuja endeemisistä eläinlajeistaan. Meitä, kuten varmasti monia muitakin, Galapagossaaret kiinnostivat juurikin näiden eksoottisten eläinlajien vuoksi. Ja upeita eläinkohtaamisia matkallamme riitti. Kosteikko- ja kasvatuslaitosretken jälkeen...

Valparaiso

Chilen Valparaiso oli Etelämantereelle ja useampaan Etelä-Amerikassa kohdistuvan matkamme viimeinen kohde. Lensimme San Pedro de Atacamasta pääkaupunki Santiagoon, jossa yövyimme yhden yön. Aamulla otimme bussin kohti 120 kilometrin päässä sijaitsevaa Valparaisoa....

Ushuaia – kaupunki maailman laidalla

Argentiinan ja Chilen rajalla, Etelä-Amerikan eteläkärjessä sijaitsevasta Ushuaiasta sanotaan usein, että se on kaupunki maailman laidalla. Siitä sanotaan myös, että se on maailman eteläisin kaupunki. Tämä ei kuitenkaan täysin pidä paikkaansa, sillä Chilen puolella...

Amazonin sademetsässä – veneretki vaaleanpunaisia delfiinejä etsimään ja yökävelyn kummajaiset

Moni matkaa Amazonille toiveenaan nähdä erilaisia eläimiä. Trooppiset sademetsät ovatkin yleisesti maailman lajirikkaimpia paikkoja ja Etelä-Amerikan sademetsät ovat yleisesti vielä lajirikkaimpia kuin Aasian ja Afrikan vastaavat. Joka maailman kymmenes tunnettu laji...

Teltan kanssa kohti Amazonin sademetsää

Machu Picchun ja Cuscon jälkeen meillä oli vuorossa jännittävä viikon kestävä retki Amazonin sademetsään. Erityisen jännittävän retkestä teki se, että halusimme nukkua yöt teltassa. Teltassa nukkumisen etuna oli se, että tällä tavalla pääsimme syvemmälle viidakkoon,...

Cenote Xkeken – upea luola-cenote Valladolidin lähellä 

Cenote Xkeken on todella upea luolamainen cenote, jonne auringonvalo pääsee pienestä aukosta sisälle. Cenoten katosta roikkuu runsaasti erilaisia juuria ja cenotessa on upeita tippukiviä.

Cobá ja Jukatanin niemimaan toiseksi korkein pyramidi

Maya-raunio Cobá on yksi Jukatanin niemimaan ja koko Meksikon kuuluisimmaita mayakaupungeista. Ensimmäisenä vierailimme kaikkein kuuluisimmassa, Jukatanin osavaltiossa sijaitsevassa maya-kaupungissa Chichén Itzássa sekä niin ikään Jukatanin osavaltiossa sijaitsevassa...

30 Kommentit

 1. Onpa upeat kuvat! Hienosti auringonvalo heijastuu veteen, lähes kuin Pantheonissa. Hienoja paikkoja kyllä kierrätte.

  Vastaa
  • Voi kiitos Mari. Ollaan pyritty toteuttamaan matkaunelmamme jo nyt ja panostettu meitä eniten kiinnostaviin matkakohteisiin. Toki koronarajoitusten vuoksi on joutunut enemmän pähkäilemään, että mikä olisi kiinnostavin. Cenote Samulalla auringonvalo tuli upeana keilana luolan sisälle, oli vaikuttava näky.

   Vastaa
 2. Onko se veden likaisuus juuri siitä johtuvaa, mistä Cilla Maria kirjoitti omassa blogissaan, että alueen jätteiden käsittely on niin ja näin ja epäpuhtaudet siirtyvät pohjavesiin? Vai mitä muita syitä on veden likaisuuteen (likaisuudella viittaatte bakteereihin vai näkyvään likaan)?

  Vastaa
  • Cenotejen vesi näyttää kyllä puhtaalta, se on todella kirkasta. Käsittääksemme on juurikin niin, kuin Cilla Maria kirjoitti. Alueellinen jätevedenkäsittely ei toimi kunnolla ja ulostetta, lääkeaineita ja kosmetiikkaa päätyy veteen. Lisääntynyt rakentaminen ja turismi tuo entistä enemmän esille puutteellisen jätteenkäsittelyn ongelmat.

   Vastaa
 3. On tosiaan kaunis cenote! Yllättävää, että noin hienossa paikassa ei ollut ruuhkaa. Nuo kiviin kaiverretut hahmot ovat myös tosi makeita.

  Vastaa
  • Me olimme onnekkaita, kun vierekkäiset cenote Xkeken ja Samula olivat lähes autiot. Samulassa huomio kiinnittyy helposti upeasti siivilöityvään valoon ja turkoosiin veteen. Sattumalta näimme nuo hahmot katonrajassa. Ja cenoteen tai sieltä pois ei kannata kiiruhtaa, kun polulla on upeita kivikaiverruksia.

   Vastaa
 4. Kiitoksia valaisevasta artikkelista. Nuorempana Mayojen cenotet kiinnostivat, enkä ole tulut ajatelleeksi niiden muuttuneen turistikohtieksi. Luultavasti en tule koskaan matkustamaan Meksikoon, joten pääsee edes näin blogin välityksellä näkemään maan ihmeitä.

  Vastaa
  • Mukava Jari kuulla, että pidit kirjoituksestamme. Cenotet ovat nykyään hyvinkin suosittuja Meksikoon matkaavien keskuudessa. Ruuhkaisuus on harmillista ja sillä on haittansa alueen puhtauden kannalta, mutta ymmärrän, että ihmiset haluavat nähdä näitä upeita paikkoja. Ja ainahan ei tarvitse itse matkustaa, joskus virtuaalisesti kotisohvallea reissaaminen riittää.

   Vastaa
 5. On kyllä todella hieno kohde ja niin upea tuo valonheijastus. Mahtavaa, että pääsitte ihmettelemään tuota niin rauhassa ja mielenkiintoista infoa cenoteista kaiken kaikkiaan. Emme ole koskaan sellaisilla tainneet vierailla, mutta olisi kiva joskus päästä.

  Vastaa
  • Tuo valokeila viimeistelee cenote Samulan kauneuden. Oltiin kyllä onnekkaita, kun saatiin olla näin rauhassa. Ihmispaljoudessa kokemus olisi varmasti ollut erilainen. Olen varma, että jonain päivänä tekin löydätte itsenne pulikoimassa cenoteissa.

   Vastaa
 6. Ihan mielettömän kaunis kohde jälleen kerran! Ja upeasti siivilöityy auringonvalo! 🙂

  Ihme tosiaan, ettei noin kauniissa paikassa ollut ruuhkaa! Mutta kerrankin näin ?

  Vastaa
  • Cenote Samula on kaunis, ja auringonsäteet ovat upea lisä. Oltiin häkellyksissä tämän ja viereisen Xkekenin kauneudesta ja myös ihmisten vähyydestä. Me osuimme paikalle hyvään aikaan. Tämä pysähdys tosin aikaansai valtavan halun nähdä muitakin Valladolidin alueen cenoteja, niin kauniita nämä kaksi olivat.

   Vastaa
 7. Jotenkin nämä kaikki cenotet on upeita vaikkakin erilaisia. Mahtavaa, että saitte olla ihan rauhassa ja nauttia cenotesta ihan yksin. Näitä postauksia lukiessa aloin jo miettimään, että milloinkahan olisi mahdollista lähteä uudelleen Meksikoon. Nyt on vaan listalla niin monta muutakin paikkaa missä pitäisi käydä.

  Vastaa
  • Se ihanuus cenoteissa onkin, että niitä on erilaisia. Tämän pysähdyksen jälkeen olisin voinut kiertää pelkästään eri cenoteja, niin haltioitunut olin niiden kauneudesta. Ja tunnistan Paula tuon saman tunteen. Haluaisin itsekin mennä uudelleen Meksikoon, mutta on myös useita muita kohteita, joissa haluaisi mennä käymään.

   Vastaa
 8. Hienoja kuvia.Mielenkiintoista että pelastusliivit ovat pakolliset ..kuulostaa suomalaisena hieman oudolta, mutta ehkäpä muissa kulttuureissa uimataito ei ole niin yleistä jos sattuu veteen putoamaan.

  Vastaa
  • Kiitos Jani. Tuntuihan se aluksi oudolta käyttää pelastusliivejä, mutta pian siihen tottui. Ja varmaankin osa vierailijoista ei omaa kovin hyvää uimataitoa, ja pelastusliivipakolla halutaan välttää ikävät tilanteet. Pienenä en tykännyt pakollisesta uimaopetuksesta, mutta nykyään omaa uimataitoa tulee iloittua ja uimaopetusta kiiteltyä, kun on päässyt matkoilla uimaan mitä upeimmissa paikoissa.

   Vastaa
 9. Kutsuvan värinen vesi ja upeasti valo tuonne heijastuu. Paikka näyttää niin ihanan rauhalliselta. Monesti muita turisteja on kohteissa niin paljon, että kuvaamisesta / rauhallisesta olemisesta ei ole mitään tietoa. Teillä kävi tuuri.

  Vastaa
  • Totta, meillä kävi tuuri. Olisi ollut ihan erilainen kokemus, jos cenote olisi ollut täynnä meluavia ihmisiä. Minustakin cenoten veden väri on uskomattoman kaunis, niin turkoosi. Ja auringonsäteet kruunaavat koko komeuden.

   Vastaa
 10. Varmasti meditatiivista olla tällsisessa paikassa yksin – ihmispaljoudessa ei varmasti kokisi paikkaa yhtä upeana. Tietenkin ains näin, mutta tällaisessa ”suljetussa” tilassa korostuu tämä

  Vastaa
  • Tuo on Mari totta, luolamaisessa cenotessa paikan meditatiivisuus korostuu ja puolestaan ihmishäly tuntuu kaaottiselta. Meillä on tältä reissulta molemmista kokemusta. Oli mahtavaa saada olla Samulassa ja Xkekenissä rauhassa.

   Vastaa
 11. Ai että, tuleepa ihania muistoja mieleen! Mekin kävimme jollakin cenotella aikanaan, opastetun Chitzen Itza kierroksen yhteydessä. Oli todella kuuma päivä, onneksi meillä oli kuitenkin hyvin aikaa uida, vaikka päivän ohjelma oli kiireinen koko ajan. Ihastuin tuohon cenoteen todella ja olisin voinut olla siellä vaikka kuinka pitkään. Se cenote missä me kävimme oli todella syvä, joten pelastusliivien kanssa oli ihana vaan kellua auringonpaisteessa. Näyttääpä hienoilta nuo kiviset teokset.

  Vastaa
  • Mukavaa Martta, kun jaoit muistojasi Meksikosta. Olisikohan kyseinen cenote ollut aivan Chichén Itzán vieressä sijaitseva Ik Kil? Cenoten viileä vesi tuntuu virkistävältä kuumana päivänä. Monet cenotet ovat todella upeita ja niissä oli todella kiva vierailla.

   Vastaa
 12. No johan oli cenote-tietoutta kerrakseen! Oli hauskaa lukea tätä mietintää siitä, onko Samula yhdistelmä kannu- ja luola-cenotea vai mitä lie. 😀 Todella kaunis paikka, tuonne olisi ihana pulahtaa. Pitääpä katsastaa myös teidän muut cenote-jutut. Teillä on varmasti ollut taas kerran upea reissu, se välittyy.

  Vastaa
  • Kiva kuulla Somja, että tykkäsit meidän cenote-kirjoituksesta. Nämä luolamaiset cenotet ovat mielestämme kaikkein kauneimpia, vaikka oli muitakin näyttäviä cenoteja. Mikko suunnitteli meille Meksikoon kivan reissukokonaisuuden ja reissusta tuli ihan meidän tapainen. Jäi tunne, että Meksikoon halutaan vielä palata uudelleen.

   Vastaa
 13. Ihan mieletön paikka! Ja saitte vielä nauttia siitä ihan kaksistaan. Jäin miettimään, onko väliä mihin aikaan päivästä vierailee jos haluaa nuo valonsäteet kuvaan? Mihin aikaan te olitte siellä?

  Vastaa
  • Tämä cenote oli taianomainen. Uskoisin, että auringonsäteet näkyvät kun aurinko on noussut jo korkeammalle, eli en kävisi Samulalla heti aamusta tai sulkemisaikaan. Me taisimme olimme siellä puolenpäivän aikaan, joten yllätyimme että saimme olla siellä näin rauhassa.

   Vastaa
 14. Jukatan on kyllä todella monipuolinen matkakohde, jossa nähtävää riittää myös sekä merenpinnan että maan pinnan alla 😀 Me käytiin omalla Jukatanin kierroksella vain yhdellä cenotella, mutta olisi ehkä pitänyt mahduttaa ohjelmaan useampia, kun ovat kuitenkin keskenään varsin erilaisia. Vuokra-auto olisi tosiaan varmasti paras tapa kiertää useampi, ja päästä näkemään näitä ilman ihmispaljoutta.

  Vastaa
  • Me tykkäsimme käydä useammalla cenotella. Kuten Anne kirjoitit, ne kuitenkin eroavat toisistaan ja toisaalta, kokemuksena ovat aivan ainutlaatuisia. Parhaita hetkiä olivat nämä, kun cenotessa oli vain muutamia ihmisiä meidän lisäksemme tai saimme olla kahdestaan.

   Vastaa
 15. Muistan hyvin todella kuuman päivän Chichzen Itzassa, jonka jälkeen oli mahtava päästä virkistämään läheisessä cenotessa. Meksikossa omanlaisensa kokemukset ovat nämä cenotet kyllä!

  Vastaa
  • Voin hyvin kuvitella, kuinka virkistävää oli pulahtaa cenoten viileään veteen Chichén Itzálla kiertelyn jälkeen. Cenoteteissa käyminen oli hieno kokemus, todella kauniita paikkoja.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa