Cenotet ja niihin tutustuminen ovat usein monilla listalla suunnitellessaan matkaa Meksikoon ja Jukatanin niemimaalle. Alueella on tuhansia cenoteja, joista osa on selvästi kuuluisimpia kuin toiset. Yksi kuuluisimmista cenoteista on Chichén Itzá maya-raunion lähellä oleva cenote Ik-Kil.

cenote Ik Kil Meksiko
cenote Ik Kil Meksiko
cenote Ik Kil Meksiko
cenote Ik Kil

Mitä ovat cenotet? 

Cenote-termi tulee yacatecin mayankielen sanasta dzonot, joka tarkoittaa pyhää kaivoa. Tämä kuvaakin cenoteja varsin hyvin, sillä cenotejen voisi kuvata olevan luonnonmuovaamia luolia tai kuoppia, jotka ovat osittain täyttyneet vedellä. Osassa cenoteja on myös todella näyttäviä tippukivimuodostelmia. Cenotet ovat yleensä erittäin kauniita ja niiden vesi on varsin kirkasta. Kirkkaudesta huolimatta vesi ei kuitenkaan ole kovinkaan puhdasta, joten sen nielemistä kannattaa välttää.

cenote Ik Kil Meksiko
cenote Ik Kil Meksiko
cenote Ik Kil Meksiko

Erilaisia cenoteja 

Cenoteja voidaan luokitella muutamalla eri tavalla. Meidän mielestä informatiivisin on jako neljään luokkaan seuraavasti:

 1. Allas-cenote (Basin Cenote): Kokonaan avoimia cenoteja. Näissä ei myöskään ole monille cenoteille tyypillisiä korkeita reunoja, vaan näitä voisi kuvata luonnon vesialtaiksi. Moni Tulumin lähellä oleva uimapaikka on tällainen, kuten cenote Aktun Ha (toiselta nimeltään cenote Carwash), cenote Cristal ja cenote Escondido. Meidän mielestämme nämä eivät kuitenkaan näytä yhtä hienoilta kuin jonkin muun tyyppiset cenotet, jonka vuoksi emme näissä juurikaan käyneet.

 2. Sylinteri-cenote (Cylinder Cenote): Myös nämä ovat kokonaan avoimia, mutta ovat nimensä mukaisia sylinterin muotoisia ja vesi on korkeiden seinien ympäröimä. Tällainen cenote on esimerkiksi lähellä Chichén Itzá Maya-rauniota oleva cenote Ik-Kil sekä Ek Balam Maya-raunion vieressä oleva cenote X’canche. Samoin instagramkuvista tunnettu cenote Oxman on tällainen sekä cenote Sac Aua.

 3. Kannu-cenote (Jug Cenote): Nämä ovat ns. puoliavoimia cenoteja. Vesi on pinta-alaltaan laajempi kuin cenoten aukko. Instagramkuvista kuuluisa cenote Calavera sekä niin ikään Valladolin lähellä oleva cenote Hubiku ovat myös puoliavoimia cenoteja. Samoin kaksi Tulumin lähellä olevista cenoteista kuuluisimmista ovat tällaisia: cenote Dos Ojos sekä Gran Cenote.

 4. Luola-cenote (Cave Cenote): Nämä ovat nimensä mukaisesti luolamaisia ja ovat täysin suljettuja cenoteja. Näissä on monesti kuivia alueita vedenalaisten alueiden lisäksi. Meidän mielestämme nämä ovat kaikkein upeimpia. Tällainen on esimerkiksi cenote Dos Ojosin lähellä oleva cenote Taak Bi Ha.

Monesti puoliavoimet cenotet voivat olla hyvin lähellä luolacenoteja, koska cenoten aukko saattaa olla hyvin pieni ja cenote olla tällöin käytännössä hyvin luolamainen. Tällaisia ovat esimerkiksi vierekkäiset cenote Xkeken ja cenote Samula sekä niin ikään vierekkäiset cenote Agua Dulce ja cenote Palomitas. Myös instagramkuvista tunnettu cenote Suytun on tällainen.

cenote Ik Kil Meksiko
cenote Ik Kil
cenote Ik Kil Meksiko

Pääsymaksu ja aukiolo 

Pääsymaksu Ik-Kilille on 150 pesoa. Vaihtoehtoisesti voi ostaa samassa yhteydessä ruokailun (buffet) ja yhden juoman, jolloin hinta on 350 pesoa. Yleisesti tätä vaihtoehtoa ei tunnuta suosittelevan, koska toisaalta ruoan tasoa ei pidetä erityisen hyvänä ja toisaalta alueella löytyy muutakin ruokaa huomattavasti edullisempaan hintaan. Itse emme alueella syöneet ja tätä ratkaisua kannattaa harkita, oletamme lähikylissä olevan maukkaampaa ruokaa tarjolla.

cenote Ik Kil Meksiko
cenote Ik Kil Meksiko
cenote Ik Kil Meksiko
cenote Ik Kil Meksiko

Cenote Ik Kil on auki klo 9-17. Kannattaa kuitenkin pyrkiä olemaan paikalla mahdollisimman aikaisin, koska moni yhdistää Ik Kilin lähellä olevan kuuluisan Chichén Itzá maya-raunion kanssa. Näin mekin teimme. Olimme Chichén Itzálla heti sen auetessa klo 8 ja kiersimme alueella reilun parin tunnin ajan. Saavuimme Ik Kilille noin 10.30 ja paikalla oli vasta muutama muu auto. Parkkipaikka oli kuitenkin todella iso, jonka lisäksi monet järjestetyt päiväretket esimerkiksi Cancunista tai Playa del Carmenista sisältävät käynnit cenote Ik Kilillä, joten viimeistään klo 12 tilanne on todennäköisesti paljon ruuhkaisempi ja suosittelemme saapumaan mielellään lähempänä klo 9 kuin klo 12.

cenote Ik Kil Meksiko
ahma kuvattuna Erä-Eeron piilokojusta Lieksassa

Miten cenote Ik Kilille pääsee? 

Helpoiten paikalle pääsee vuokra-autolla, Ik Kil sijaitsee noin 45 minuutin ajomatkan päässä Valladolista ja parin kilometrin päässä Chichén Itzá Maya-rauniolta. Cancunista, Playa del Carmenista ja Tulumista on puolestaan noin 2-2,5 tunnin ajomatka. Meidän tapamme liikkua Jukatanin niemimaalla olikin juuri vuokra-auto ja koimme sen erittäin helpoksi tavaksi liikkua.  

Jos vuokra-auto ei ole vaihtoehto, pääsee Valladolista myös bussilla tai taksilla, samoin collectivolla, joka on käytännössä minibussi joka lähtee, kun se on täynnä. Lisäksi on erilaisia järjestettyjä päiväretkiä, jotka vierailevat Ik Kil cenotella. 

cenote Ik Kil Meksiko
cenote Ik Kil Meksiko
cenote Ik Kil Meksiko
cenote Ik Kil

Cenote Ik Kilin merkitys 

Cenote Ik Kilin on ollut myös historiallisesti merkittävä ja sitä pidetään yleisesti yhtenä pyhimmistä cenoteista. Yleisesti uskotaan, että mayat ovat aikoinaan tulleet alueelle uhraamaan ihmisiä.

cenote Ik Kil Meksiko
cenote Ik Kil Meksiko

Muuta cenote Ik Kilistä 

Suihkussa käynti on pakollista ja suihkun vesi on kylmää. Cenoten vesi sen sijaan on lämpimämpää, mutta kuitenkin virkistävän viileää. Lisäksi uimaan mennessä vaaditaan käyttämään pelastusliivejä. Niitä saa paikalta lainaksi ilman kustannuksia. Paikalla on myös pukuhuoneet, vessat ja tallelokerot.

Ik Kil on hieman yli 60 metriä leveä ja yli 45 metriä syvä. Ympäröivät seinät ovat puolestaan 25 metriä korkeat. Cenotessa ui runsaasti pieniä monnikaloja.

cenote Ik Kil Meksiko
cenote Ik Kil Meksiko
cenote Ik Kil Meksiko
pieniä kaloja cenote Ik Kilissä

Cenote Ik Kil – meidän kokemuksemme     

Ik Kil tosiaan on erittäin suosittu vierailukohde, joten paikalla on oltava ajoissa, jotta kokemus olisi miellyttävä. Suosioon kuitenkin on syy, Ik Kil näyttää erittäin kauniilta ja roikkuvia köynnöksiä ja juuria on Ik Kilillä runsaasti. Näihin on kiellettyä koskea. Koska meidän vierailuaikana muita uijia oli vain muutama, koimme käynnin oikein miellyttäväksi ja voimme suositella sen sisältämistä ohjelmaan, kunhan olet paikalla lähellä sen aukeamisaikaa.

28 Kommentit

 1. Olipa ihania kuvia Yucatanin cenoteista, jotka toivat mieleen mukavia muistoja omalta matkalta. Oletteko te olleet Meksikossa tänä talvena? Siellähän on ollut tuttujen kertoman mukaan aivan turvallista ja helppoa matkustella.

  Vastaa
  • Kiitos Eila! Olimme Meksikossa juuri hiljatain, helmi-maaliskuussa. Meksikossa oli helppoa ja mukava matkustella, meillä oli auto vuokralla ja kiertelimme maata. Cenotet ovat todella upeita! Toki niitäkin on hyvin monenlaisia, mutta valtaosa meidän kohteistamme oli häkellyttävän kauniita.

   Vastaa
 2. No niin, sitä on päästy oikein kaukomaille reissuun, mahtavaa! En ole tuollaista cenotea päässytkään näkemään, mutta varmasti olisi minunkin listallani tuolla suunnalla. Hienon näköinen paikka.

  Vastaa
  • Kiitos Ahti. Pitkä tauko meille tulikin kaukomatkailuun. Välillä oli aivan epätodellinen olo olla kaukana reissussa, etenkin kun maailman tilanne jälleen muuttui epävakaampaan suuntaan. Tämä oli meille ensimmäinen matka Meksikoon ja Ik Kil oli meille ensimmäinen cenote kyseisessä maassa. Kuubassa Sikojenlahdella olimme käyneet uimassa avoimessa cenotessa.

   https://www.matkallamissamilloinkin.com/sikojenlahti-snorklausta-historian-havinassa/

   Meksikon cenotet olivat todella upeita. Ehdottomasti kannattaa ottaa niitä kohteeksi muutamakin, jos maassa vierailee.

   Vastaa
 3. Hienoja kuvia olet saanut Ik Killiltä. Ja tosiaan, ompas siellä vähän porukkaa. Varmasti oli mukava kokemus. Me olimme paikalla iltapäivällä ja siellä oli kyllä aikamoinen vilske. Enemmän kuitenkin häiritsi se, että meillä oli hirveä kiire joten emme oikeastaan nauttineet tästä käynnistä ollenkaan. Siinä mielessä tuo omalla autolla kulkeminen on kyllä suositeltavampaa kuin ne retket joihin mekin haksahdimme. Näitkö muuten kaloja tuolla? Silloin oli aika paljon kun me kävimme uimassa.

  Vastaa
  • Kiitos Paula. Ik Kil sijaitsee niin kätevällä paikalla Chichén Itzán lähellä, että iltapäivällä siellä varmaan onkin paljon väkeä. Meillä kävi tuuri, sillä vaikka valitsimme käydä ensin raunioilla, saimme nauttia myös cenotesta ilman ruuhkaa. Joo, näimme cenotessa pieniä kaloja. Ne olivat hauska lisä, olimme osanneetkin odottaa näkevämme kaloja. Onpa kurja kuulla, että valmisretkellä oli liian tiukka aikataulu. Osalle ihmisistä ehkä riittää vähempikin vierailuaika, ja osa taas haluaa nauttia rauhassa vierailusta. Luulisi, että retkenjärjestäjä muuttaisi ohjelman aikatauluja asiakaspalautteiden mukaan.

   Vastaa
 4. Tosi upea ja kuvauksellinen paikka! Me taisimmekin lukea tästä paikasta juuri Paulan artikkelista ja näin myös yhden toisen matkailijan instatilillä tämän saman kohteen. Hänen kuvissaan vesi kuhisi ihmisiä, eikä näyttänyt yhtään noin seesteiseltä kuvat kuin teillä 🙂 Hyvään ajankohtaan osuitte siis.

  Vastaa
  • Ik Kil oli todella vaikuttava paikka! Meillä oli hyvä ajoitus. Pohdimme, onko paikka ruuhkainen, kun päätämme käydä ensin Chichén Itzálla. Ajattelimme kuitenkin, että valmisretket tekevät myös samassa järjestyksessä ja lähdimme heti aamulla aukeamisaikaan raunioille. Emmekä raunioilla edes kiirehtineet, silti saimme nauttia Ik Kilin kauneudesta ilman hälinää.

   Vastaa
 5. Näistäpä en olekaan kuullut aiemmin! Näyttää todella hienolta. Meksiko voisikin olla yksi vaihtoehto seuraavaan kaukomatkaan.

  Vastaa
  • Cenotet olivat todella upeita, niin kauniita. Vesihän ei ole erityisen puhdasta, mutta meistä oli silti hieno kokemus käydä tutustumassa Meksikon cenoteihin. Muutenkin maa oli erittäin mielenkiintoinen, siellä olisi vaikka kuinka paljon tutkittavaa. Kiva kuulla Raija, että Meksiko kiinnostaa mahdollisena tulevana kaukomatkana. Me tykättiin Meksikosta ja voitaisiin mennä sinne piankin uudelleen.

   Vastaa
 6. Cenote termi oli itselleni täysin uusi. Kuvat olivat huikeita ja oli kiva oppia uutta. Olisipa hienoa päästä tutustumaan paikan päälle.

  Vastaa
  • Kiitos Maria. Näkemämme cenotet olivat todella vaikuttavia. Ja Jukatanilla on tuhansia cenoteja! Meksiko oli muutoinkin erittäin mielenkiintoinen ja helppo maa reissata.

   Vastaa
 7. Olimme Dominikaanisessa cenotessa. Siellä oli tarzan liuku eli äänimerkin kuultuaan piti tiputtautua. Luin myöhemmin jonkun loukkaantuneen siellä, kun kädet lipesi liian aikaisin

  Vastaa
  • Voi ei! Onhan noissa loukkaantumisvaara, kun kalliolta hypitään veteen, ja väkeä on usein paljon. Mekin kävimme cenoteissa, joissa oli merkittyjä alueita, joista sai hypätä veteen joko liaanin kanssa tai ilman. Itse en moista uskalla ikinä kokeilla.

   Vastaa
 8. Poikkesimme tuolla paluumatkalla Chitzen Itzalta, jossa olimme vierailleet aikaisin aamulla, mutta emmehän me sitten tietenkään tuolla enää olleet kovin aikaisin, joten kuten arvelit, paikka oli jo ruuhkainen. Itse cenote on tietysti sama päivän hetkestä riippumatta, mutta kieltämättä ruuhkat ovat helposti vähän rassaavia. Söimmekin tuolla, koska se oli helpoin, nopein ja sopivasti lounasaikaan osuva vaihtoehto, mutta tosiaan sellaista mättöruokaahan tuo joukkojen ruokkiminen on, ei mitään erityisiä kulinaarisia elämyksiä 🙂

  Vastaa
  • No voi pahus Pirkko, että teillä Ik Kil oli jo ruuhkautunut. Cenote-vierailusta nauttii paljon enemmän ilman ruuhkia. Me kävimme yhdessä cenotessa, johon oli ennen meitä saapunut kolme bussilastillista. Se metelin määrä… Kyseinen cenote-vierailu ei ollut kovin antoisa. Kiva, kun kerroit kokemuksestasi ruokailusta Ik Kilillä.

   Vastaa
 9. Olen nähnyt tuosta kuvia, missä siellä on kymmeniä oranssit pelastusliivit päällä olevia turisteja lillumassa. Se ei olisi todellakaan kiva tilanne. Eli tässäkin pätee aikataulullinen sääntö. Aikainen lintu madon nappaa.

  Vastaa
  • Täysin samaa mieltä Anna. Vaikka cenote olisi kuinka kaunis, ei siellä viihtyisi ruuhkassa. Etenkin kun ihmisjoukko harvoin on hiljainen, vaan ruuhkaisuuteen liittyy myös meteliä. Itse ainakin liitän mielikuvissani cenoteihin seesteisen tunnelman. Sitä saikin miettiä, haluaako mennä aamulla ensin raunioihin tutustumaan vai cenoteen. Valitsimme aina ensisijaisesti rauniot, mutta meillä kävi tuuri cenote-vierailujen kanssa ja saimme pääosin nauttia niistä ilman liiallisia ruuhkia.

   Vastaa
 10. Teillä oli onnea, että pääsitte nauttimaan cenoten suht väljistä vesistä. Nuo taitaa olla melko ruuhkaisia aina, mihin turistireissut pysähtyy. Me mentiin Suytunille hieman ennen sulkeutumisaikaa, jolloin siellä oli tosi hiljaista. Tänne Ik Kilille olis alun perin haluttu, mutta retkifirman äijä suositteli valitsemaan jonkun muun kohteen. Jään odottamaan muita Meksiko-postauksia 🙂

  Vastaa
  • Meillä oli tosiaan tuuri, kun Ik Kilillä ei ollut tämän enempää väkeä. Me kävimme juuri ennen sulkeutumisaikaa eräällä toisella cenotella, mutta siellä oli kolme bussilastillista nuoria pulikoimassa ja hyppimässä alas veteen. Se meteli oli aika järkyttävä, emmekä lopulta menneet edes alas asti, vaan jäimme hetkeksi seuraamaan meininkiä ylempää portaikosta. Ruuhkaisa cenote ei ole kovin viihtyisä. Mutta joskus kauniskin cenote voi olla hyvin rauhallinen, kun sattuu paikalle oikeaan aikaan. Kiva Cilla Maria kuulla, että jäät odottelemaan meidän tulevia Meksiko-postauksia. Sinun kirjoituksiasi Meksikosta on tullut monta kertaa luettua.

   Vastaa
 11. Näyttää hienolta! Hohtoa tosin hieman hälventää tuo veden likaisuus. Luin siitä juuri vähän aikaa sitten jostain muualtakin. Ihan hyvä muistutus, koska vesi tosiaan hämäävästi näyttää ihanan kirkkaalta ja sitä helposti kuvittelee, että se olisi silloin myös puhdasta. En ole itse käynyt juuri tuolla Ik Kilissä, mutta olen käynyt Jukatanin niemimaalla uimassa sellaisessa luolamaisessa cenotessa. Se oli kanssa hieno kokemus, vaikka vesi vähän kylmää olikin.

  Vastaa
  • Niinpä, kirkas vesi ei ole tae sen puhtaudesta. Ja tuollainen turkoosina hohtava vesi, sen helposti kuvitteleekin puhtaaksi. Mutta toisaalta kun ymmärtää, kuinka paljon ihmisiä cenoteissa käy pulikoimassa, niin toisaalta ei ihme, että vedet eivät pysy puhtaina. Luolamaiset cenotet ovat todella kauniita, tykkäsin niistä eniten. Niissä oli jotain niin taianomaista. Cenoteiden vesi tosiaa oli hieman kylmää, mutta ainakin itse koin, että ihan hyvin vesissä pystyi uimaan.

   Vastaa
 12. Nuo tuommoiset luonnon harvinaiset ”uima-altaat” on ollut meidän bucket listillä ja tuo Cenote Ik Kil näyttää juuri sellaiselle, jossa olisi kiva käydä. Minä en itse ole kiinnostunut uimisesta, kun kaikki vedet on aina liian kylmiä minulle, mutta mies ja lapset ovat toista maata. Minä tyytyisin vain ihailemaan upeita näkymiä. Kiva, kun pääsitte käymään tuolla.

  Vastaa
  • Minäkin olin pitkään liian viluinen uimaan, mutta yksi uimahallikäynti Säkylässä muutti tämän. En edes tiedä miksi, mutta tämän jälkeen olen pystynyt kylmästä huolimatta menemään uimaan ja nautin siitä. Cenotejen vesi on viileää, mutta monet niistä olivat niin valtavan kauniita, että mielellään niitä ihan vain katselikin. Tykättiin molemmat käydä kiertämässä cenoteja, on ne niin ainutlaatuisia.

   Vastaa
 13. Cenotet ovat kyllä yksi omista suurista bucket list haaveistani! <3 Ihastuttavia kuvia tästä cenotesta ja hyvä tietää hieman, että mihin aikaan kannattaisi paikalle suunnata ja mihin varautua. Tuosta vedestä ja muutenkin turismin tuomista haitoista juuri ehdinkin tuossa lukea Cilla Marian blogista ennen tätä. Kurjaa, että näin upeat luonnonkohteet menevät piloille ihmisten toiminnan vuoksi, missä päin maailmaa tahansa.. Ihanalta näyttää kohde silti ja mahtavia kuvia! 🙂

  Vastaa
  • Olen Tiina Johanna havainnut, että meillä on paljon samanlaisia matkaunelmia. Cenotet ovat mielettömiä. Jotkut ovat niin upeita, että on vaikea uskoa silmiään.

   On surullista nähdä esimerkiksi korallien tuhoutuvan ja kuulla cenotejen saastumisesta. Onneksi näihin yritetään saada korjausta. Cenotejen vesien puhtautta seurataan ja cenoteja puhdistetaan. Toki jätteenkäsittelyn parantaminen on kallis ja aikaa vievä projekti.

   Vastaa
 14. Ei ole ihme, että cenotet ovat suosittuja. Tämäkin on aivan upea kohde.
  On se harmillista, että turismi verottaa luontoa. Ehkä ekoturismista ja vastuullisuudesta olisi apua tähän ongelmaan. Tuskin ihmiset kuitenkin lakkaisivat matkustamasta.

  Vastaa
  • Niin, tuskinpa ihmiset lopettavat matkustamista. Matkustaminen varmaan tulee vain entisestään lisääntymään, joten toivottavasti alueiden suojeluun panostetaan. Turismi on kuitenkin myös monelle maalle tärkeää, joten siihen, että kohteet ovat jatkossakin houkuttelevia, kannattaa satsata.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa