Cenotet ja niihin tutustuminen ovat usein monilla listalla suunnitellessaan matkaa Meksikoon ja Jukatanin niemimaalle. Alueella on tuhansia cenoteja, joista osa on selvästi kuuluisimpia kuin toiset. Näistä käydyimpien joukossa on cenote Hubiku.

cenote Hubiku Meksiko
cenote Hubiku Meksiko
cenote Hubiku Meksiko
cenote Hubiku Meksiko
cenote Hubiku Meksiko

Mitä ovat cenotet? 

Cenote-termi tulee yacatecin mayankielen sanasta dzonot, joka tarkoittaa pyhää kaivoa. Tämä kuvaakin cenoteja varsin hyvin, sillä cenotejen voisi kuvata olevan luonnonmuovaamia luolia tai kuoppia, jotka ovat osittain täyttyneet vedellä. Osassa cenoteja on myös todella näyttäviä tippukivimuodostelmia. Cenotet ovat yleensä erittäin kauniita ja niiden vesi on varsin kirkasta. Kirkkaudesta huolimatta vesi ei kuitenkaan ole kovinkaan puhdasta, joten sen nielemistä kannattaa välttää.

cenote Hubiku Meksiko
cenote Hubiku Meksiko

Erilaisia cenoteja

Cenoteja voidaan luokitella muutamalla eri tavalla. Meidän mielestä informatiivisin on jako neljään luokkaan seuraavasti:

1.       Allas-cenote (Basin Cenote): Kokonaan avoimia cenoteja. Näissä ei myöskään ole monille cenoteille tyypillisiä korkeita reunoja, vaan näitä voisi kuvata luonnon vesialtaiksi. Moni Tulumin lähellä oleva uimapaikka on tällainen, kuten cenote Aktun Ha (toiselta nimeltään cenote Carwash), cenote Cristal ja cenote Escondido. Meidän mielestämme nämä eivät kuitenkaan näytä yhtä hienoilta kuin jonkin muun tyyppiset cenotet, jonka vuoksi emme näissä juurikaan käyneet.

 

2.       Sylinteri-cenote (Cylinder Cenote): Myös nämä ovat kokonaan avoimia, mutta ovat nimensä mukaisia sylinterin muotoisia ja vesi on korkeiden seinien ympäröimä. Tällainen cenote on esimerkiksi lähellä Chichén Itzá -mayarauniota oleva cenote Ik-Kil sekä Ek Balam -mayaraunion vieressä oleva cenote X’canche. Samoin instagramkuvista tunnettu cenote Oxman on tällainen sekä cenote Sac Aua.

 

3.       Kannu-cenote (Jug Cenote): Nämä ovat ns. puoliavoimia cenoteja. Vesi on pinta-alaltaan laajempi kuin cenoten aukko. Instagramkuvista kuuluisa cenote Calavera sekä niin ikään Valladolidin lähellä oleva cenote Hubiku ovat myös puoliavoimia cenoteja. Samoin kaksi Tulumin lähellä olevista cenoteista kuuluisimmista ovat tällaisia: cenote Dos Ojos sekä Gran Cenote.

 

4.       Luola-cenote (Cave Cenote): Nämä ovat nimensä mukaisesti luolamaisia ja ovat täysin suljettuja cenoteja. Näissä on monesti kuivia alueita vedenalaisten alueiden lisäksi. Meidän mielestämme nämä ovat kaikkein upeimpia. Tällainen on esimerkiksi cenote Dos Ojosin lähellä oleva cenote Taak Bi Ha.

 

Monesti puoliavoimet cenotet voivat olla hyvin lähellä luolacenoteja, koska cenoten aukko saattaa olla hyvin pieni ja cenote olla tällöin käytännössä hyvin luolamainen. Tällaisia ovat esimerkiksi vierekkäiset cenote Xkeken ja cenote Samula sekä niin ikään vierekkäiset cenote Agua Dulce ja cenote Palomitas. Myös instagramkuvista tunnettu cenote Suytun on tällainen.

cenote Hubiku Meksiko
cenote Hubiku Meksiko
cenote Hubiku Meksiko

Cenote Hubiku on kuuluisa cenote lähellä Valladolidia. Se on tosiaan edellä olevan jaottelun perusteella luokiteltavissa kannu-cenoteksi. Cenote Hubiku on siinä mielessä poikkeuksellinen cenote, että cenoteen tutustuessa on tarjolla myös kierros mayahistoriaan ulkoilmamuseon muodossa. Alueella on jäljennöksiä perinteisistä mayataloista. Lisäksi alueella on tequila-museo. Sekä maya- että tequilamuseo kuuluvat pääsymaksun hintaan.

Cenote Hubiku – pääsymaksu ja aukiolo

Cenote Hubikun pääsymaksu on 150 pesoa (7 euroa). Lisäksi myydään 350 peson lippuja, jotka sisältävät buffet-ruokailun alueen ravintolassa. Me ostimme peruslipun emmekä ruokailleet alueella.   

Cenote Hubiku on auki klo 9-17. Cenote Hubikun kanssa pätee kuitenkin sama nyrkkisääntö kuin muidenkin cenotejen kanssa. Paikalla kannattaa pyrkiä olemaan mahdollisimman aikaisin, sillä Hubiku on osa useita retkiä, jonka vuoksi aamun jälkeen alue alkaa usein täyttyä nopeasti.  

sisäänmeno cenote Hubikuun
cenote Hubiku Meksiko
cenote Hubiku Meksiko
cenote Hubiku Meksiko
cenote Hubiku Meksiko

Miten cenote Hubikulle pääsee?

Helpoiten paikalle pääsee vuokra-autolla. Cenote Hubikuun on noin puolen tunnin matka Valladolidista. Cancunista, Playa del Carmenista ja Tulumista on puolestaan noin 2-2,5 tunnin ajomatka. Meidän tapamme liikkua Jukatanin niemimaalla olikin juuri vuokra-auto ja koimme sen erittäin helpoksi tavaksi liikkua.

Jos vuokra-auto ei ole vaihtoehto, pääsee Valladolidista cenote Hubikulle myös myös taksilla. Cenote Hubikulla voi vierailla myös osana järjestettyä retkeä, joista monet pysähtyvät cenote Hubikulla samalla kun käyvät Chichén Itzálla. Retkiä voi tehdä sekä Cancúnista, Playa del Carmenista että Tulumista.

cenote Hubiku Meksiko
patsas cenote Hubikun alueella Meksikossa
mayajumalien kylttejä cenote Hubikun museoalueella Meksikossa
mayajumalien kylttejä cenote Hubikun museoalueella Meksikossa

Muuta cenote Hubikusta

Suihkussa käynti on pakollista ja suihkun vesi on kylmää. Cenote Hubikun vesi sen sijaan on lämpimämpää, mutta kuitenkin virkistävän viileää. Sen sanotaan olevan n. 20 asteista ja syvyyttä cenote Hubikulla on 27 metriä. Paikalla on myös pukuhuoneet, suihkut, tallelokerot ja vessat.

Ennen cenotelle pääsemistä tehdään paikallisen oppaan kanssa kierros museoalueella.

mayamuseo cenote Hubikulla Meksikossa
mayajumalien kylttejä cenote Hubikun museoalueella Meksikossa
mayojen numerot
mayamuseo cenote Hubikulla Meksikossa
Yksityiskohta mayamuseosta cenote Hubikulla Meksikossa
Yksityiskohta mayamuseosta cenote Hubikulla Meksikossa
Yksityiskohta mayamuseosta cenote Hubikulla Meksikossa

Tequilamuseo oli pääasiassa tequilojen myyntiin keskittyvä ja itse museopuoli jäi hyvin vähälle. Lisäksi cenote Hubikun alueella oli suurehko matkamuistomyymälä.

tequilamuseo cenote Hubikulla Meksikossa
tequilamuseo cenote Hubikulla Meksikossa
tequilamuseo cenote Hubikulla Meksikossa
tequilamuseo cenote Hubikulla Meksikossa
cenote Hubikun matkamuistomyymälä
cenote Hubikun matkamuistomyymälä

Cenote Hubiku – meidän kokemuksemme

Cenote Hubiku oli käymisen arvoinen kohde. Aivan parhaiden cenotejen joukkoon se ei kuitenkaan omalla listallamme pääse. Tietynlainen turistisuus häiritsi kokemusta, väkeä oli yllättävän paljon. Mayamuseo (vaikka se itsessään ihan kiinnostava olikin) sekä tequilamuseo vaikuttivat kokemukseen myös hieman negatiivisesti eivätkä täysin sopineet cenoten yhteyteen. Ei cenote Hubiku turhaan kuitenkaan ole suosittu, joten kyllä se käymisen arvoinen kohde on ja mekin nautimme käynnistämme.

cenote Hubiku Meksiko
cenote Hubiku Meksiko

Onko cenote Hubiku sinulle tuttu?

Sinua saattaisi kiinnostaaa myös nämä:

Torres del Paine – upea vaelluskohde Chilessä

Torres del Paine Chilen Patagoniassa on todella upea kansallispuisto, josta löytyy niin upeita vuoria, jäätiköitä ja karuja maisemia.Torres del Paine - suursuosion kääntöpuoletNational Geographics on listannut Torres del Painen kansallispuiston maailman viidenneksi...

Valparaiso

Chilen Valparaiso oli Etelämantereelle ja useampaan Etelä-Amerikassa kohdistuvan matkamme viimeinen kohde. Lensimme San Pedro de Atacamasta pääkaupunki Santiagoon, jossa yövyimme yhden yön. Aamulla otimme bussin kohti 120 kilometrin päässä sijaitsevaa Valparaisoa....

Retki pilvien yläpuolelle Corcovado-vuoren huipulle

Aamu oli aika unelias. Olimme päässeet sambakarnevaaleilta hotellille vasta kolmen jälkeen ja aikaerorasitus vaivasi vielä. Vääntäydyimme kuitenkin ylös ja aamiaiselle, koska tavoitteena oli päästä Corcovadolle mahdollisimman aikaisin. Meidän ajatuksena oli, että...

Galapagossaaret – upea päiväretki Santa Fe -saarelle

Matka Las Tintoterasin -saarelle oli Isabela-saaren vierailumme kohokohta. Seuraavana päivänä oli vuorossa paluu Santa Cruz -saarelle. Paluumatka Santa Cruz -saarelle oli vähintään yhtä pomppuinen kuin menomatka Isabela-saarelle.Santa Cruz -saarelta meidän oli...

Chichén Itzá – Meksikon kuuluisin maya-kaupunki

Chichén Itzá on yksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä. Se on myös Meksikon kuuluisin maya-kaupunki ja kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.  Chichén Itzá kukoisti erityisesti 600-luvulla, mutta oli käytössä myös myöhemmin. Kävimme Chichén Itzálla samana...

Mutkien kautta sokeritoppavuoren huipulle

Brasilian matkan ajankohdan määritti pitkälti sambakarnevaalit ja tänään aamupäivällä meidän piti käydä hakemassa liput. Olimme ostaneet liput jo ennakkoon, mutta niitä ei postiteta Brasilian ulkopuolelle edes sähköisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että liput toimitetaan...

Trinidad ja retki vesiputouksille Topes de Collantesin kansallispuistoon

Nukuimme yön jostakin syystä todella huonosti, vaikka sängyssä tai casassa muutenkaan ei ollut mitään vikaa. Tästä huolimatta halusimme pitää kiinni suunnitelmastamme ja suunnata Topes de Collantesin kansallispuistoon, joka sijaitsee 15km päässä Trinidadista länteen. Normaaliin tapaan matka toteutettiin taksilla, jonka saimme varattua kätevästi casamme kautta. Jälleen hinnaksi sovittiin 30 CUC, taksi veisi meidät puistoon ja jäisi odottamaan meitä, kun käymme Salto de Caburn -vesiputouksella. Suunnitelma kuulosti hyvältä. Koska reitti vesiputoukselle oli aika lyhyt, 4km, otimme molemmat vain 0,5 litraa vettä mukaan.

Opas inkakaupunki Machu Picchuun

Machu Picchu sijaitsee Andien vuoristossa verrattain lähellä Cuscon kaupunkia, jonka voi helposti sanoa olevan Perun turismin keskus. Cuscosta ei lyhyehköstä etäisyydestä huolimatta ole aivan yksinkertaista matkustaa Machu Picchuun, sillä Cuscosta ei ole yhteyttä...

Costa Rica – Monteverden pilvimetsä

Monteverde on yksi Costa Rican tunnetuimmista matkakohteista. Alueelta löytyy niin luonto kuin vauhdikkaampiakin seikkailukohteita. Monteverdestä löytyy esimerkiksi pitkiä riippusiltakävelymahdollisuuksia (canopy walk) viidakon yllä sekä pitkiä ja vauhdikkaita...

Cenote Oxman

Cenotet ja niihin tutustuminen ovat usein monilla listalla suunnitellessaan matkaa Meksikoon ja Jukatanin Niemimaalle. Alueella on tuhansia cenoteja, joista osa on selvästi kuuluisimpia kuin toiset. Näistä upeimpien joukossa on cenote Oxman.Mitä ovat...

25 Kommentit

 1. Ovat kyllä erikoisia ja hyvin kauniitakin reikiä! Kaloja kun tuntuu olevan mitä oudoimmissa vesistöissä, niin onkohan noissa cenotoissa mitään elämää? Näkyikö edes sammakkoja?

  Vastaa
  • Vastaan itselleni katseltuani Cenote Sac Auan ja Suytunin postausten kuvat uudelleen: kaloja ainakin on! 😀

   Vastaa
   • Kaloja tosiaan näkyi monessa cenotessa. Joskus kalat tulivat näykkimään jalkoja, ainakin muistan näin käyneen itselleni Suytunissa. Cenoten ulkopuolella saattoi näkyä leguaaneja. Näiden lisäksi emme nähneet muita eläimiä. Enpä tiedä, näkyisikö sukeltamalla enemmän elämää. Osassa cenoteista oli nimittäin myös sukeltajia.

    Vastaa
    • Aivan! Mietinkin, että kun nämä ovat niin syviä, tämäkin 27-metrinen, että sallitaanko sukeltaminen. Kaikissa cenoteissa ei vissiin ole pakkopelastusliivejä?

     Vastaa
     • Kaikissa cenoteissa ei ole pakko käyttää pelastusliivejä. Välillä emme huomanneet edes asiaa kysyä, eikä tästä useinkaan erikseen mainittu. Myös käytön valvominen vaihteli, osassa cenoteista ei ollut minkäänlaista valvontaa. Sukeltajia näimme cenoteissa toisinaan, mutta emme kovinkaan usein. Eniten niitä taisi näkyä Tulumin lähellä cenotessa Dos Ojos.

 2. Vaikka ei teidän suosikki kokemuksen perusteella, niin kuvat hienoja, siivilöityvä aurinko on hieno?

  Vastaa
  • Olen Mari samaa mieltä, tuollainen siivilöityvä auringon valo on todella hieno. Hubikussa ei kuitenkaan ollut niin hienoa kattoa, tippukiviä ei oikein ollut. Ja se ympäristön kaupallisuus vaikutti tunnelmaan.

   Vastaa
  • No juurikin näin Kati! Ja tequilakaupan lisäksi Hubikun ympäristö oli selvästi kaupallinen, esimerkiksi matkamuistomyymälää ei tullut muissa vastaan.

   Vastaa
 3. Ovatko nämä cenotet perinteisestikin kylpemispaikkoja vai onko tuo uusi tapa? Näin kylpemisen fanina olisi kyllä hauska päästä joskus pulahtamaan cenoteenkin.
  Tosin tykkään eniten kuumista mineraalivesistä.

  Vastaa
  • Enpä Tanja tiedä, käytettiinkö cenoteja muinoinkin uimiseen. Mayoille cenotet olivat pyhiä ja niiden luona tehtiin uhrauksia. Ja cenoten viileä vesi on kyllä aivan erilainen kokemus kuin kuumien lähteiden kylpy, mutta ehdottomasti kannattaa kokeilla!

   Vastaa
 4. Upeita erityisesti nuo kuvat, joista auringonvalo siivilöityy!

  Harmi, että tosi monien luontokohteiden ympärille tungetaan kaikkea turhaa turistikamaa… Tuokin paikka olisi varmasti paljon ”tyylikkäämpi” ilman kaikkea tilpehööriä…

  Vastaa
  • Samaa mieltä kanssasi Eveliina. Hubiku olisi miellyttävämpi kohde ilman sitä kaikkea turisteille suunnattua oheistarjontaa. Onneksi muissa vierailemissamme cenoteissa vastaavaa ei ollut.

   Vastaa
 5. Kiva lukea erilaisista nähtävyyksistä Meksikossa. Ei ole vaan pelkkää rantaa, vaan löytyy muutakin. Melkoista varmaan uida tollasessa paikassa. Tietysti sitten ei, jos on paljon turisteja.

  Vastaa
  • Kiva kuulla Sari, että Meksikon aiheet kiinnostavat. Meksiko on todella monipuolinen matkakohde. Maa on toki valtavan kokoinenkin, mutta jo Jukatanilla on paljon muutakin kuin rantoja.

   Cenoteissa oli kiva pistäytyä uimassa. Cenote Palomitas oli täynnä nuorisoa ja siellä emme halunneet uida ollenkaan, tyydyimme vain katselemaan ylätasanteelta. Mutta muutoin emme häiritseviä ruuhkia kohdanneet.

   Vastaa
 6. Vaikuttava tuo risti tuolla – onkohan niitä muissakin cenoteissa? Jotenkin itselleni on näistä jäänyt mielikuva lähinnä turistien uimapaikkoina, mutta ilmeisesti niillä on paikallisille muutakin merkitystä, ainakin joillakin niistä.

  Vastaa
  • Emme Pirkko muissa cenoteissa huomanneet ristejä. Cenotet ovat käsittääkseni mayoille tärkeitä paikkoja, niissä on tehty uhrauksia. Osassa cenoteista on jopa kielletty uiminen. Eivät siis ole vain kauniita turistipaikkoja. Osa cenoteista on yhä maya-sukujen omistuksessa.

   Vastaa
  • Vau, kiitos Stacy tästä vinkistä! Emme olleet kumpikaan kuulleet Coyote Creekin luolasta. Se onkin melko lähellä Yosemiten kansallispuistoa, jossa olemme suunnitelleet lähivuosina käyvämme. Täytyy harkita, jos yhdistämme samaan reissuun tämän luolan.

   Vastaa
 7. Postausta lukiessa mietinkin, minkähän lämpöistä tuo vesi oli mutta vastaus tulikin 🙂 Kuulostaa ihanan virkistävältä! Tässä alkaa näitä lukiessa jo itsekin harkitsemaan Mexicon matkaa lähivuosina 🙂 Pitää teiltä kysyä (ja lukea täältä) lisää vinkkejä sitten kun joskus tuonne päin päätetään lähteä. Tuntuiko Mexikossa matkustaminen kuitenkin joka paikassa turvalliselta? 🙂

  Vastaa
  • Vesi oli mukavan viileää, ei kuitenkaan liian kylmää. Meksikossa on todella paljon kiinnostavia kohteita! Meiltä saa
   Elina ehdottomasti kysyä vinkkejä, jos Meksikoon jossain vaiheessa suuntaatt äe matkalle. Myös Cilla Maria on varsin kokenut Meksikon matkaaja ja erittäin kiinnostunut Meksikon kulttuurista.

   Pääsääntöisesti koimme matkustamisen turvalliseksi. Chiapasin osavaltiossa paikalliset olivat tehneet tiesulkuja ja vaativat rahaa eteen pääsemiseksi, näitä saattoi olla pari jopa vain kilometrin välein. Koin nämä tilanteet epämukaviksi, vaikka vaaraa ei ollutkaan.

   Vastaa
 8. Cenote Hubiku on ainakin tähän mennessä ollut kaikista pliisuin (näin kuvista päätellen). Minua häiritsisi tuo betonirakennelma, koska kohteen kuuluisi olla luontokohde. Eikä tequila ole nyt ihan luontnontuote. Mutta auringonvalo laskeutuu cenoteen tosi kauniisti.

  Vastaa
  • Ymmärrän Nadine, mitä tarkoitat. Paikan päällä betonitasanne ei kuitenkaan mielestäni kiinnittänyt huomiota. Mutta ei cenote Hubiku meidänkään suosikkeihin yltänyt. Tuollainen luolamaiseen cenoteen siivilöityvä auringonvalo on kuitenkin aina kaunis.

   Vastaa
 9. Nuo Cenotet on kyllä mielenkiintoisia. Itse ole ollut uimassa kuin yhdessä, mutta seuraavan kerran Jukatanille mennessä varmasti joku on ohjelmassa. Näistä teidän postauksista saa muuten paljon mielenkiintoista tietoa!

  Vastaa
  • Kiva kuulla Rami, että meidän postauksista saa mielenkiintoista tietoa. Cenotet ovat meidän mielestämme hurjan hienoja ja mielenkiintoisia. Vaikka ollaan useammassa käyty, tulisi Meksikoon palatessa varmasti käytyä vielä uusissa (tai aiemmin hienoksi todetuissa).

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa