Cenotet ja niihin tutustuminen ovat usein monilla listalla suunnitellessaan matkaa Meksikoon ja Jukatanin niemimaalle. Alueella on tuhansia cenoteja. Cenote Xcanche sijaitsee Ek Balam -mayaraunion vieressä, joten nämä kohteet ovat helposti yhdistettävissä.

cenote Xcanhce opaskyltti
cenote Xcanhce kartta
cenote Xcanhce Meksiko
cenote Xcanche Meksiko

Mitä ovat cenotet? 

Cenote-termi tulee yacatecin mayankielen sanasta dzonot, joka tarkoittaa pyhää kaivoa. Tämä kuvaakin cenoteja varsin hyvin, sillä cenotejen voisi kuvata olevan luonnonmuovaamia luolia tai kuoppia, jotka ovat osittain täyttyneet vedellä. Osassa cenoteja on myös todella näyttäviä tippukivimuodostelmia. Cenotet ovat yleensä erittäin kauniita ja niiden vesi on varsin kirkasta. Kirkkaudesta huolimatta vesi ei kuitenkaan ole kovinkaan puhdasta, joten sen nielemistä kannattaa välttää.

cenote Xcanhce Meksiko
cenote Xcanhce Meksiko

Erilaisia cenoteja

Cenoteja voidaan luokitella muutamalla eri tavalla. Meidän mielestä informatiivisin on jako neljään luokkaan seuraavasti:

1.       Allas-cenote (Basin Cenote): Kokonaan avoimia cenoteja. Näissä ei myöskään ole monille cenoteille tyypillisiä korkeita reunoja, vaan näitä voisi kuvata luonnon vesialtaiksi. Moni Tulumin lähellä oleva uimapaikka on tällainen, kuten cenote Aktun Ha (toiselta nimeltään cenote Carwash), cenote Cristal ja cenote Escondido. Meidän mielestämme nämä eivät kuitenkaan näytä yhtä hienoilta kuin jonkin muun tyyppiset cenotet, jonka vuoksi emme näissä juurikaan käyneet.

 

2.       Sylinteri-cenote (Cylinder Cenote): Myös nämä ovat kokonaan avoimia, mutta ovat nimensä mukaisia sylinterin muotoisia ja vesi on korkeiden seinien ympäröimä. Tällainen cenote on esimerkiksi lähellä Chichén Itzá Maya-rauniota oleva cenote Ik-Kil sekä Ek Balam Maya-raunion vieressä oleva cenote X’canche. Samoin instagramkuvista tunnettu cenote Oxman on tällainen sekä cenote Sac Aua.

 

3.       Kannu-cenote (Jug Cenote): Nämä ovat ns. puoliavoimia cenoteja. Vesi on pinta-alaltaan laajempi kuin cenoten aukko. Instagramkuvista kuuluisa cenote Calavera sekä niin ikään Valladolidin lähellä oleva cenote Hubiku ovat myös puoliavoimia cenoteja. Samoin kaksi Tulumin lähellä olevista cenoteista kuuluisimmista ovat tällaisia: cenote Dos Ojos sekä Gran Cenote.

 

4.       Luola-cenote (Cave Cenote): Nämä ovat nimensä mukaisesti luolamaisia ja ovat täysin suljettuja cenoteja. Näissä on monesti kuivia alueita vedenalaisten alueiden lisäksi. Meidän mielestämme nämä ovat kaikkein upeimpia. Tällainen on esimerkiksi cenote Dos Ojosin lähellä oleva cenote Taak Bi Ha.

 

Monesti puoliavoimet cenotet voivat olla hyvin lähellä luolacenoteja, koska cenoten aukko saattaa olla hyvin pieni ja cenote olla tällöin käytännössä hyvin luolamainen. Tällaisia ovat esimerkiksi vierekkäiset cenote Xkeken ja Cenote Samula sekä niin ikään vierekkäiset cenote Agua Dulce ja cenote Palomitas. Myös instagramkuvista tunnettu cenote Suytun on tällainen.

cenote Xcanhce Meksiko
cenote Xcanhcen vesi on turkoosin väristä

Cenote Xcanche – pääsymaksu ja aukiolo

Cenote Xcanchen pääsymaksu on 170 pesoa.

Cenote Xcanche on auki klo 9-17, kuten suurin osa alueen muistakin cenoteista. Kun siirryimme aamulla Ek Balamin raunioilta cenote Xcanchelle, oli se hyvin rauhallinen eikä ihmisiä ollut liikaa.

cenote Xcanche Meksiko
cenote Xcanche Meksiko
cenote Xcanche Meksiko
cenote Xcanche ja roikkuvia juuria

Miten cenote Xcanchelle pääsee?

Cenote Xcanche on hieno ja rauhallinen cenote Valladolidin lähellä, vain 25 kilometrin päässä kaupungista. Myös Chichén Itzá on lähellä, n. 55 kilometrin päässä, ja ajomatka sieltä kestää cenote Xcanchelle noin tunnin. Ajomatka meidän majapaikastamme Valladolidin keskustasta oli noin puoli tuntia. Ennen cenote Xcanchella vierailua vierailimme Ek Balamin mayaraunioilla. 

cenote Xcanche Meksiko
cenote Xcanche Meksiko
cenote Xcanche Meksiko

Cancunista, Playa del Carmenista ja Tulumista paras tapa päästä Xcanchelle on vuokra-auto. Cenote Xcanchelle ei ole bussiyhteyttä, joten näistä kaupungeista ilman vuokra-autoa liikkuva joutuu ottamaan bussin Valladolidiin, josta on siirryttävä collectivolla tai taksilla Xcancheen. 

cenote Xcanche Meksiko
cenote Xcanche Meksiko
cenote Xcanche Meksiko

Millainen cenote Xcanche on?

Cenote Xcanche on ns. sylinteri-cenoteksi luokiteltava cenote, joka on kokonaan avoin, mutta korkeiden seinien ympäröimä.

Cenote Xcanchen vesi on varsin viileää. Kun olimme kiipeilleet ja hikoilleet Ek Balamin mayaraunioilla, oli cenote Xcanchen kiva pulahtaa viilentymään.

Xcanche on kaunis cenote, jossa roikkuu paljon juuria, joihin ei kuitenkaan saa koskea. Cenoten toisella laidalla on köysi, josta roikkumalla voi tiputtautua veteen. Cenotessa on myös kaunis pieni vesiputous.

cenote Xcanche Meksiko
cenote Xcanche Meksiko
kaloja cenote Xchanchella

Cenote Xcanche – meidän kokemuksemme

Tunnelma cenote Xcanchella oli oikein rauhallinen ja siksi oikein miellyttävä. Kuten muillakin cenoteilla, suihkussa käyminen ja peseytyminen on pakollista, jos cenotella haluaa uida. Suihkujen läheisyydessä on myös pukuhuoneet ja vessat.

Me olimme cenote Xcanchella tunnin verran. Cenote Xcanche on kaunis ja meidän vierailumme aikaan paikalla oli vain muutama ihminen. Jostain syystä Xcanche ei kuitenkaan säväyttänyt. Lähellä Valladolidia sijaitsevista sylinterimallisista cenoteista Ik Kil ja Oxman olivat meille vaikuttavampia vierailukohteita. Jos kuitenkin  aikoo käydä Ek Balamin mayarauniolla, suosittelemme ilman muuta sisällyttämään vierailun cenote Xcanchella.

cenote Xcanche Meksiko
cenote Xcanche Meksiko

Sinua saattaisi kiinnostaaa myös nämä:

Costa Rica – Marino Ballenan kansallispuisto ja Caño-saari

Manuel Antonion kansallispuistosta matkamme jatkui kohti Marino Ballenan kansallispuistoa. Marino Ballenan kansallispuisto on erityisen kuuluisa ryhävalaista. Paras aika näiden katselemiseen on heinäkuusta lokakuuhun, kun valaat tulevat paikalle lisääntymään. Hauska...

Kohti Etelä-Amerikkaa – huima seikkailu tulossa!

Etelä-Amerikassa on valtavasti hienoja matkakohteita, ja erityisesti siellä on paljon meitä kiinnostavia luontokohteita. Siellä sijaitsee useiden listausten mukaan maailman hienoimmat vesiputoukset, maailman suurin sademetsä Amazon kattaa ison osan Etelä-Amerikan...

Torres del Paine – French Valley

Ensimmäinen päivämme Torres del Painen kansallispuistossa oli ollut pilvinen ja varsin sateinen. Maisemat kuitenkin vakuuttivat kauneudellaan heti. Toisena päivänä meidän oli määrä patikoida French Valleyhin, josta näkemämme kuvat olivat todella hienoja, joten...

Ushuaia – kaupunki maailman laidalla

Argentiinan ja Chilen rajalla, Etelä-Amerikan eteläkärjessä sijaitsevasta Ushuaiasta sanotaan usein, että se on kaupunki maailman laidalla. Siitä sanotaan myös, että se on maailman eteläisin kaupunki. Tämä ei kuitenkaan täysin pidä paikkaansa, sillä Chilen puolella...

Ikimuistoinen matka inkakaupunki Machu Picchuun

Machu Picchu sijaitsee Andien vuoristossa verrattain lähellä Cuscon kaupunkia, jonka voi helposti sanoa olevan Perun turismin keskus. Cuscosta ei lyhyehköstä etäisyydestä huolimatta ole aivan yksinkertaista matkustaa Machu Picchuun, sillä Cuscosta ei ole yhteyttä...

Cenote Agua Dulce ja cenote Palomitas – upeat luolamaiset cenotet

Cenotet ja niihin tutustuminen ovat usein monilla listalla suunnitellessaan matkaa Meksikoon ja Jukatanin niemimaalle. Alueella on tuhansia cenoteja, joista osa on selvästi kuuluisimpia kuin toiset. Näistä upeimpien joukossa ovat vierekkäiset cenotet Agua Dulce ja...

Cenote Hubiku

Cenotet ja niihin tutustuminen ovat usein monilla listalla suunnitellessaan matkaa Meksikoon ja Jukatanin niemimaalle. Alueella on tuhansia cenoteja, joista osa on selvästi kuuluisimpia kuin toiset. Näistä käydyimpien joukossa on cenote Hubiku.Mitä ovat...

Galapagossaaret – Daphne ja Pinzón, snorklaajan paratiisit?

Halusimme tehdä Galapagossaarilla vielä yhden snorklaukseen painottuvan päiväretken. Me olimme toivoneet näkevämme Galapagossaarilla galapagosinpingviinejä, joka on maailman pohjoisin pingviinilaji ja ainoa, joka joskus liikkuu pohjoisella pallonpuoliskolla asti....

Ushuaia – Martial-jäätikkö

Upean Etelämantereen matkamme jälkeen halusimme jäädä vielä ylimääräiseksi yöksi Ushuaiaan. Risteilymme hintaan olisi kuulunut paluulento Ushuaiasta Buenos Airesiin. Paluu Buenos Airesiin ei kuitenkaan sopinut meidän suunnitelmiimme, sillä halusimme tutustua laajemmin...

Iguassun vesiputoukset – Argentiinan puoli

Yövyimme tosiaan Brasilian puolella, joten Argentiinan puolelle pääsemisessä oli omat haasteensa. Majapaikkamme naapurissa sijaitseva pousada järjesti retkiä Argentiinan puolelle. Kävimme kyselemässä, olisiko retki mahdollista järjestää heidän kauttaan. Ja olihan se,...

24 Kommentit

 1. Paljon te olette cenoteja kiertäneet siellä. Ja monenlaisia niitä onkin, ja erilaisia kokemuksiakin tarjoavat. Alkoivatko ne toistaa jo itseään tai muuten kyllästyttää?

  Vastaa
  • Meitä ei alkanut kyllästyttää käydä cenoteissa, sillä kävimme sen verran erityyppisissä cenoteissa peräkkäin. Jos olisi käynyt useammassa sylinterimallisessa cenotessa peräjälkeen, olisi varmaankin alkanut kyllästyttää. Lisäksi kun tiesi, että cenotevierailut olivat ainutlaatuisia kokemuksia, nautimme näistä vierailuista. Olisimme itse asiassa halunneet käydä useammassakin, mutta aika ei antanut myöten.

   Vastaa
 2. Kun kiertää useita cenoteita samalla reissulla niin varmaan rima nousee sen suhteen, että mikä on hieno. Nyt kun omasta reissusta on jo muutama kuukausi niin kyllä tämäkin cenote näyttää ihan hienolle. Tosin itse tykkään, että ne luolamaiset cenotet ja oikein korkeaseinäiset ovat upeita. Aika paljon kaloja muuten tuolla.

  Vastaa
  • Rauhallisissa paikoissa on puolensa. Kauheaa hälinää ja tungosta ei aina jaksa.

   Vastaa
   • Heh, minä jaksan aika huonosti hälinää ja tungosta. Viihdyn niin paljon paremmin rauhallisissa paikoissa, ja niissä rentoudun paremmin.

    Vastaa
  • Totta Paula, ensimmäinen cenote varmasti valloittaa jokaisen matkaajan ja useammassa käytyään katselee niitä jo erilaisin, kriittisemmin silmin. Me olimme valinneet sen verran erilaisia cenoteja, että olimme haltioissamme myös niissä reissumme viimeisissä kohteissa. Minustakin luolamaiset cenotet ovat kaikkein hienoimpia.

   Vastaa
 3. Hieno on tämäkin cenote kyllä ja kivan rauhalliseen hetkeen osuitte jälleen. Millainen liikennekulttuuri tuolla oli? Me istuimme bussin kyydissä, niin ei saatu ihan samanlaista tuntumaa, mutta ihan hullulta se liikenne ei vaikuttanut.

  Vastaa
  • Meillä oli kyllä tuuri monen cenoten kohdalla, kun saatiin olla ilman mitään suurta hälinää. Ajoimme Meksikossa useamman osavaltion alueella niin länsi- kuin itärannikolla. Kysäsin vielä Mikon mielipidettä ajokulttuurista ja ihan miellyttävä siellä oli vuokra-autolla liikkua. Mitä nyt meidän Jukatanin vuokra-automme oli varsin huono, eikä muita enää ollut saatavilla. No, Chiapasin osavaltiossa paikalliset virittivät köyden tien poikki ja ”pyysivät” ostamaan jotain syötävää. Eteenpäin ei päässyt menemään ilman ostamista. Hölmöä oli, että sadan metrin päässä mutkan takana odotti toinen samanlainen. Muutoin oli hyvä kokemus liikkua omatoimisesti Meksikossa.

   Vastaa
 4. Ehkä olen dominikaanisessa käynyt cenoteissa – en vain nimeä tiennyt silloin?

  Vastaa
  • Me kävimme ensimmäistä kertaa cenotessa Kuubassa. Meksikossa Jukatanilla cenoteja on niin paljon enemmän ja siten nimi tulee eteen lukuisia kertoja. Myös eri cenotetyypit selkeämmin esiin, kun käy useammassa cenotessa saman reissun aikana.

   Vastaa
 5. Taas sai oppia jotain uutta, en oo tällaisista kuullutkaan, tai ainakaan tunnistanut niiden oikeaa nimeä. Kiva myös lukea, jos joku paikka ei jostain syystä sykähdyttänytkään! 🙂

  Vastaa
  • Cenote-termi tuli varsin tutuksi Meksikon matkan aikana, Jukatanilla cenoteja lukuisia. Itsekin opin matkan aikana paljon uutta. Cenotet olivat minulle etukäteen yksi eniten odottamiani vierailukohteita. Ne näyttivät kuvissa niin upeilta ja paikan päällä sain todeta, että kuvat eivät valehdelleet. Olin aivan äimistynyt, kuinka kauniita cenotet olivat. Onneksi pääsimme käymään monessa cenotessa ilman suurempia ruuhkia. Kerran osuimme cenoteen hetkellä, kun siellä oli valtava määrä nuoria, ja cenoten kauneus jäi kyllä huomaamatta kaiken sen metelin vuoksi.

   Vastaa
 6. Mikähän tuossa oli perimmäinen syy, että tämä ei sytyttänyt? Olisiko ollut turhan iso ja ”matala” sylinteri, eli tuosta ei – kuvien perusteella vaan – ehkä muodostunut ihan niin erikoista kokemusta kuin vaikka Ik Kilissä?

  Vastaa
  • Juurikin näin Pirkko, Xcanche taisi olla liian suuri ja laakea, jotta se olisi tehnyt vaikutuksen. Me jätimme kokonaan käymättä täysin avoimissa matalareunaisissa cenoteissa, sillä arvelimme, että me emme kokisi niitä yhtä upeiksi kuin muun tyyppisiä cenoteja. Hyvin päättelit meidän mieltymyksiämme!

   Vastaa
 7. Itse en tiennyt, että noita cenoteja määritellään tuolla tavalla. Kun olen itse käynyt vain Pirkon mainitsemassa Ik-Kilissä, niin en ole tätä osannut ajatella noin pitkälle. Tällaiset postaukset, missä oppii uutta, on ihan parhaita 🙂

  Vastaa
  • Cenoteja voi luokitella eri tavalla, tässä yksi tapa. Paljon näkee myös luokittelua avoin – puoliavoin – suljettu. Ik Kil on upea cenote, hyvän valinnan teit. Kiva kuulla Rami, että tykkäsit postauksesta.

   Vastaa
 8. Ihanaltahan tuo Cenote näyttää ja olisi kyllä mukava tuonne pulahtaa! 🙂 Näitäkin tosin kun on niin monia erilaisia ja huonojakin puolia löytyy, niin ihan ymmärrettävää, ettei kaikki kolahda samalla tavalla. Kaippa nämä kuitenkin ovat vähän sellainen must visit juttu Meksikoon matkatessa, ainakin yksi jos ei enempää ehdi/jaksa. 🙂 Kauniita kuvia!

  Vastaa
  • Joo, ehdottomasti kannattaa käydä vähintään yhdessä cenotessa, jos matkustaa Jukatanin niemimaalle. Me tykättiin käydä eri cenoteissa ja luolamaiset nousi meidän suosikeiksi. Ja oli silti kiva käydä näissä sylintericenoteissa, vaikuttavia nämäkin. Sylinterimallisista Xcanche ei vaan ollut niin upea kuin muut vastaavan tyyppiset, joissa kävimme.

   Vastaa
 9. Onpas noita cenoteja monia erilaisia. Onko noiden kaikkien altaiden vesi likaista?
  Eikö se vaihdu?
  No on ainakin hyvä, että ennen altaaseen menoa käydään suihkussa.

  Vastaa
  • Cenoteja voi tosiaan luokitella eri tavoin, tässä yksi havainnollistava tapa. Ja cenoteja on Jukatanin niemimaalla ihan valtavasti, noin 3000! Varmaan aika monen cenoten vesi on likaista, mutta on hienoa, että niitä on alettu puhdistamaan. Ja on myös hyvä, että suihkussa käyminen on pakollista ennen uimaan pulahtamista.

   Vastaa
 10. Totta se on, vaikka tämä cenote on kaunis, Ik Kil oli niin vaikuttavaa, että harva muu voi vetää sille vertoja.

  Silti omasta mielestäni Xcanche oli käymisen arvoinen. Erityisesti sen takia, että siellä oli rauhallista.

  Vastaa
  • Kiva kuulla Nadine, että tykkäsit Xcanchesta. Rauhallisuudella on huomattava vaikutus cenotessa viihtymiseen, ainakin meidän kohdallamme. Me taisimme tykätä pääosin eniten luolamaisista cenoteista. Jos ei halua käydä kuin yhdessä tai parissa cenotessa, jättäisin Xcanchen listalta pois, ja valitsisin jonkun näyttävämmän. Mutta Xcance on kätevä yhdistää vierailuun Ek Balamilla.

   Vastaa
 11. Nämä cenotet on niin upeita! Useasti oon näitä ihastellut Instagramissa ja Twitterissä. Ihan ehdoton must see-kohde, jos ja kun joskus Meksikossa pääsen käymään 🙂
  Upeita maisemia näkyi myös noissa teidän koto-Suomea koskevissa postauksissakin, mutta kyllä näissä eksoottisemmissa paikoissa vaan silti on sitä jotakin, joka muhun oikein kunnolla kolahtaa. Kauhea reissukuume heräsi taas – pakko varmaan alkaa taas säästää ja suunnitella seuraavaa matkaa 🙂

  Vastaa
  • Niin samaa mieltä Ramona. Cenotet ovat upeita. Etenkin tällaiset suljetut/osittain suljetut cenotet ovat meidän mieleemme. Me tykkäsimme käydä tutustumassa useammassakin cenotessa, niitä on kuitenkin niin erilaisia. Ehdottomasti kannattaa varata Meksikon matkalle aikaa cenote-vierailuihin. Eksoottisimmissa kohteissa ne maisemat ja luontokokemukset sykähdyttävät eri tavalla, uutta koettavaa ja nähtävää on paljon.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa