Viime viikkojen aikana olemme kertoneet retkestämme Amazonin sademetsään muutamien esimerkkipäivien avulla ja pyrkineet kuvailemaan niitä aktiviteetteja, joita Amazonilla pääsimme tekemään. Nyt on vuorossa viimeinen esimerkkipäivä ja se osoittautuikin huippukiinnostavaksi ja mukavaksi päiväksi.

Tämäkin, kuten usea muu päivä, alkoi pitkällä viidakkokävelyllä. Amazonilla sataa ympäri vuoden varsin paljon, mutta me olimme Amazonilla vieläpä sadekaudella, jolloin sadekuurot olivat erittäin yleisiä. Kylmä ei kuitenkaan missään vaiheessa ollut ja aurinko kuivasi kastuneet vaatteet aina nopeasti. Varsinaisten sateiden sijaan enemmän häiritsi ajoittain runsas hyttysten määrä, joka näin sadekaudella matkustaessa on runsaampaa kuin kuivalla kaudella.

viuhkojen tekemistä Amazonin sademetsässä
kävelyllä Amazonin sademetsässä Perussa
kävelyllä Amazonin sademetsässä Perussa
Amazonin sademetsän asukkeja
Amazonin sademetsän asukkeja
linnunpesä Amazonin sademetsässä

Meillä oli Suomesta ostettua hyttysmyrkkyä mukana, mutta pääsimme tutustumaan myös paikalliseen, enemmän luonnolliseen ja perinteiseen tapaan torjua hyttysiä. Tässä käytettiin apuna termiittejä! Kun löysimme termiittipesän, oppaamme löi valtavasta pesästä viidakkoveitsellä palasen pois. Aivan kuin muurahaispesät Suomessa, aiheuttaa tämä suurta vipinää termiittien joukossa. Tämän jälkeen omat kädet piti laittaa vaurioitettuun pesän kohtaan ja antaa termiittien levittäytyä ympäri käsiä niin, että kädet ovat aivan niiden peitossa. Tämän jälkeen termiitit piti murskata käsillä, jonka jälkeen tahmeaa ainetta piti hieroa paikkoihin (niska, kaula, kädet), joita halusi suojata hyttisiltä. Tämän osalta oli tosin mietittävä kahteen kertaan halusiko omat kätensä termiittien peittoon, mutta tällä tavalla saatu hyttyskarkote todella toimi!

termiittejä Amazonin sademetsässä
luonnonmukainen hyttyskarkoite termiiteistä Amazonin sademetsässä

Tämä olikin iso osa retkemme viehätystä. Oppaamme kertoivat paljon paitsi omasta elämästään viidakossa ja paikallisten yhteisöjen elämästä, mutta saimme kuulla myös valtavasti eri kasvien hyödyntämisestä. Joitain kasveja saatetaan käyttää esimerkiksi apuna osana laihdutusta, joitain närästyslääkkeenä tai joitain vaikka päänsärkyyn. On helppoa ajatella, että nykylääketieteelläkin on vielä paljon useiden Amazonien kasvien potentiaalista hyödyntämättä.

Myös oppaidemme taitoa liikkua viidakossa tuli hämmästeltyä. Elmo esimerkiksi kiipesi oksattomaan, varsin paksuun puuhun ilman vaikeuksia. Hän kävi hakemassa puusta repullisen hedelmiä ja pääsimme itsekin niitä maistamaan. Hedelmät olivat todella kirpeitä, mutta olihan niitä silti erittäin kiinnostavaa päästä maistamaan.

Amazonin sademetsä
Amazonin sademetsä
Amazonin sademetsän asukkeja
saimiri-apina Amazonin sademetsässä
saimiri-apina Amazonin sademetsässä
saimiri-apina Amazonin sademetsässä
saimiri-apina Amazonin sademetsässä
puuhun kiipeämistä Amazonin sademetsässä
puuhun kiipeämistä Amazonin sademetsässä
puuhun kiipeämistä Amazonin sademetsässä
puuhun kiipeämistä Amazonin sademetsässä
hedelmiä keräämässä Amazonin sademetsässä

Myöhemmin pääsimme itsekin leikkimään Tarzania, kun pääsimme keinumaan liaanien avulla! Varsin hauska kokemus sekin ja näimme jälleen meille Amazonilla uuden apinalajin, kapusiiniapinan. Iguassun putouksilla olimme aiemmin kylläkin nähneet niitä. Amazonilla kokemus oli täysin erilainen, kun apinat eivät olleet lainkaan tottuneet ihmisiin.

jättiläispuu Amazonin sademetssä
liaanikeino Amazonin sademetsässä
lintu Amazonin sademetsässä
kapusiiniapina Amazonin sademetsässä
kapusiiniapina Amazonin sademetsässä
kävelyllä Amazonin sademetsässä

Seuraava aktiviteetti oli kuitenkin päivämme kohokohta! Yritimme lähteä katsomaan jättiläissaukkoja. Jättiläissaukot ovat varsin veikeitä eläimiä, vaikka ovatkin erittäin uhanalaisia eikä niitä elä Etelä-Amerikan ulkopuolella. Jättiläissaukot ovat varsin sosiaalisia eläimiä ja sen vuoksi niiden katsominen on hauskaa puuhaa edellyttäen, että niitä onnistuu löytämään. Meillä kävi tuuri ja pääsimme katselemaan erästä jättiläissaukkoperhettä peräti kahteen otteeseen. Toisen veneretkemme paluumatkalla Elmo huomasi puun rungossa lukuisia pieniä lepakoita. Nämäkin olisivat jäääneet näkemättä ilman oppaitamme.

veneretkellä Amazonin sademetsässä
jättilaissaukkoja Amazonin sademetsässä
jättilaissaukkoja Amazonin sademetsässä
jättilaissaukkoja Amazonin sademetsässä
jättilaissaukkoja Amazonin sademetsässä
jättilaissaukkoja Amazonin sademetsässä
lepakkoja Amazonin sademetsässä

Illan jo pimettyä lähdettiin vielä etsimään kaimaaneja. Kaimaaneja etsittiin taskulamppujen kanssa, jolloin niiden silmät kiiluvat pimeässä. Muutamia silmiä näimme, mutta pimeyden vuoksi kuvia oli lähes mahdoton saada. Siitä huolimatta kaimaanien etsiminen oli todella jännittävää!

Lopuksi pääsimme tekemään vielä yökävelyn. Marika  oli jännittänyt ensimmäistä yökävelyämme, mutta lopulta oli näkemistämme eläimistämme niin innoissaan, että toivoi vielä toista yökävelyä. Vastaan tuli jälleen sammakoita sekä perhosia, hämähäkkejä ja muita hyönteisiä. On uskomatonta, miten yökävelyiden aikana pääsee näkemään valtavasti sellaisia hyönteisiä, jotka päivisin ovat näkymättömissä.

perhonen yökävelyllä Amazonin sademetsässä
sammakko yökävelyllä Amazonin sademetsässä
yökävelyllä Amazonin sademetsässä
hämähäkki yökävelyllä Amazonin sademetsässä

24 Kommentit

  1. Tässä tuli taas hyvin esiin, että tietyissä kohteissa oppaat ovat aivan kullan arvoisia. Termiitit kestäisin, mutta nuo kuvissa vilahteleva kaikenlaiset mittarimadot aiheuttavat puistatusta. 😀

    Vastaa
    • Heh, minua eivät madot saatikka muut puistattaneet kunhan ne olivat maassa tms., mutta itse en käsiini mitään ottanut. Mikko kyllä rohkeana meni mukaan oppaiden kehoituksiin ja minä sain ihmetellä vieressä.

      Vastaa
  2. Mahtavaa reissukuvausta teiltä jälleen, kiitoksia ? Tuo yökävely sademetsässä kuullostaa aivan uskomattoman hienolta elämykseltä! Upea kuva sammakosta!

    Vastaa
    • Voi kiitos Reeta! Yökävelyt olivat kyllä upeita kokemuksia, vaikka ensimmäisellä kerralla alkuun kovasti jännitinkin. Mielelläni lähtisin vielä uudelleen.

      Vastaa
  3. No johan oli mahtavan kokoinen puu! Viidakkoretkillä parasta on kyllä juuri se, kun kuulee, miten monipuolisesti paikalliset osaavat kasveja hyödytää. Viidakko on kuin täysin varustettu apteekki ja tavaratalo. Malesian Taman Negarassa vietin kerran ikimuistoiset pari päivää paikallisten metsästäjä-keräilijöiden vieraana.

    Vastaa
    • Joo, tällä puulla oli kokoa! Ja on tosiaan uskomatonta, mitä kaikkea ja mihin tarkoitukseen sademetsistä löytyykään aineksia.

      Vau, kuulostaa upealta kokemukselta päästä seuraamaan Taman Negaran paikallisen heimon toimintaa! Siinä on varmasti tullut eteen ihmeteltävää vähän väliä.

      Vastaa
  4. Ehkä meille jo nyt vähän liiankin luonnonläheistä puuhaa tuo viidakossa kiertely ja hyönteismyrkyn hierominen termiiteistä, mutta uteloittivat nuo jättiläissaukot, kun oli tuoreessa muistissa vähemmän isot saukot Atlanterhavsparkenissa Norjan Ålesundissa 🙂
    Symppiksiltä otuksiltahan nuo jättiläissaukotkin näyttävät!

    Vastaa
    • Heh, minä Pirkko tyydyin katsojan rooliin ja ihmettelin vierestä ötököitä ja tätä paikallisten hyttysmyrkkytoimintaa. Mihinkään aktiviteettiin tai kokeiluun ei painostettu, mutta olimme itse innoissamme lähdössä retkille. Tosin ymmärrän hyvin, että kaikki eivät vastaavanlaista retkeä lomalleen valitsisi. ? Minulle tämä on ollut ehdottomasti yksi parhaimpia reissujani.

      Jättiläissaukot olivat veikeitä. Nämä olivat vielä melko mukavasti näkysällä, välillä saukkokohtaamiset ovat aika vipellystä. Olen ihmetellyt niitä seesteisiä kuvia selällään vedessä köllöttelevistä saukoista. Minun luonnossa kohtaamani saukot ovat huomattavasti nopealiikkeisempiä.

      Vastaa
  5. Tämä teidän reissu on kyllä ollut ihan mahtava! Termiinit näyttää ihan erilaisilta siellä kuin mitä olen nähnyt täällä Kaliforniassa. Tai ehkä ne ovat elämän eri vaiheissa eri näköisiä. Olisin saattanut pitäytyä siinä perinteisessä suihkutettavassa hyttysmyrkyssä… heh.

    Vastaa
    • Kiitos, Paula! Tämä oli kyllä upea reissu. Mekin olemme nähneet matkoillamme erilaisia termiittejä. Tämä laji oli esimerkiksi sellainen, että se ei purrut, vaikka käsissä niitä kymmenittäin vilisi.

      Vastaa
  6. Vau! Amazon on ollut mun unelmien matkakohde aika pitkään!
    Kaikenlainen villi luonto ja eläimet kiinnostavat valtavasti. Voin vain kuvitella miten upea fiilis on ollut noita kuvia ottaessa…

    Ilman opasta ei tuonne viidakkoon varmasti ole mitään asiaa. Kävelisin suoraan hämähäkinseittiin ja joutuisin ravintoketjun viimeiseksi lenkiksi. Tuollaiselle elämykselle oppaan kanssa lähtisin milloin tahansa!

    Vastaa
    • Hei, rohkeasti vaan suunnittelemaan omaa matkaa Amazonille! Reissu oli ihan mahtava ja haaveissa olisi palata vielä uudelleen Amazonille. Opas on tosiaan välttämätön ja meillä oli kyllä aivan huippu oppaat.

      Vastaa
  7. Olette ihan huikealla matkalla, ihana lukea teidän matkapäivityksiänne. 🙂 Pakko myöntää, että oma hämähäkkikammo on sen verran suuri, että voisi tuottaa vaikeuksia tuollaisella matkalla. Muutoin olisi todella mielenkiintoista päästä tutustumaan Amazoniin ja sen eläimistöön. Todellista seikkailuhenkeä!

    Vastaa
    • Voi kiitos Tiina Johanna! Ihana kuulla, että olet viihtynyt matkakertomustemme parissa. Voimakkaan ötökkäkammoiselle tämä ei ole aivan ideaali matkakohde… Itseäni telttaretki etukäteen jännitti jollain epämääräisellä tavalla, mutta reissu ylitti kyllä kaikki odotukseni! Toiveissa olisi vielä myöhemmin palata takaisin Amazonille.

      Vastaa
  8. Ihania nuo jttiläissaukot, mutta sen verran suuren näköisiä, että varmasti hyvä pysyä kunnioittavan etäisyyden päässä! Amazonia ja sen lajikirjoa olisi tärkeää suojella nykyistä paremmin ihan jo noiden kaikenlaisten potentiaalisten lääkkeidenkin takia. Termiittikarkoitetta kyllä testaisin vasta äärimmäisessä hädässä. 😀

    Vastaa
    • Joo, me pidimme kyllä hyvän etäisyyden jättiläissaukkoihin. Ihan jo sen takia, jotta emme häiritsisi niitä liikaa.

      Luonnon monimuotoisuuden suojelu on kyllä tärkeää. Onneksi näistä tiedotetaan enemmän ja esimerkiksi moni Suomessakin on alkanut miettiä, miten voi omalla pihallaan edesauttaa mehiläisten säilymistä. Toivottavasti puheet johtavat tekoihin ja tärkeät ekosysteemit niin koralleista sademetsiin saadaan pelastettua.

      Vastaa
  9. Jessus sentään, kuinka mielenkiintoinen reissu on tämä ollut! Eläimet ja luonto on parasta matkailussa ja Amazonilla niitä molempia riittää. Täytyy jopa todeta sellainenkin seikka, että taitavia nuo korinpunojat, vuosisatojen perinteet taustalla.

    Vastaa
    • Kiitos Rami, mukava kuulla, että Amazonin reissumme kiinnostaa! Olen samaa mieltä kanssasi, luonto ja eläimet ovat matkailussa parasta.

      Vastaa
  10. No saukot ovat kyllä nimensä veroisia jättiläisiä! Varsin ainutlaatuisen oloinen kokemus, ja hienosti kuvattu niin sanojen kuin kuvienkin puolesta 🙂

    Vastaa
    • Voi kiitos kehuista! Amazonin telttaretki oli kyllä ikimuistoinen ja upea kokemus.

      Vastaa
  11. Mietinkin postauksen alussa, toimiiko suomalainen hyttysmyrkky tuolla päin. Kiinnostavaa lukea aina näistä luonnonlääketieteen innovaatioista. Kun puhutaan metsäkadosta ja sademetsien tuhoutumisesta, unohdetaan monesti juuri tuo seikka, että siellä on vielä tuhansia ja tuhansia löytämättömiä potentiaalisia lääkkeitä, joista voisi olla ratkaisu moniin eri sairauksiin. Sitä pitäisi tuoda enemmän esille, kun valistetaan ihmisiä metsien suojeluun liittyvissä asioissa.

    Vastaa
    • Totta Cilla Maria, sademetsien kätköissä on varmasti paljonkin länsimaalaisen lääketieteen toistaiseksi hyödyntämättömiä aineksia. Ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen vaikuttaa tosiaan dominomaisesti monella muullakin tavalla, kuin vain että yksittäisiä lajeja katoaa. Lajien kuolemisen vaikutuksista olisi hyvä puhua enemmän ja olenkin ollut iloissani näkyvyyttä saaneesta ”pelasta pörriäinen” -kampanjasta.

      Vastaa
  12. Oi, haaveilen tällaisesta seikkailusta viidakossa! Olisi upeaa päästä joskus, sitten kun maailma on taas raiteillaan. Luonto on ehtymätön inspiraation lähde ja jaksaa aina hämmästyttää. Teillä on ollut kyllä hieno reissu 🙂

    Vastaa
    • Voi kiitos Päivi! Ehdottomasti suosittelen toteuttamaan vastaavan oman reissun sademetsään! Tämä on ollut minulle todella merkittävä matkakokemus. Nyt on hyvä aika suunnitella tulevia matkoja, haaveilla ja inspiroitua.

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa