Cenotet ja niihin tutustuminen ovat usein monilla listalla suunnitellessaan matkaa Meksikoon ja Jukatanin Niemimaalle. Alueella on tuhansia cenoteja, joista osa on selvästi kuuluisimpia kuin toiset. Näistä upeimpien joukossa on cenote Oxman.

cenote Oxman Meksiko
cenote Oxman Meksiko
cenote Oxman Meksiko
uimassa cenote Oxmanilla

Mitä ovat cenotet? 

Cenote-termi tulee yacatecin mayankielen sanasta dzonot, joka tarkoittaa pyhää kaivoa. Tämä kuvaakin cenoteja varsin hyvin, sillä cenotejen voisi kuvata olevan luonnonmuovaamia luolia tai kuoppia, jotka ovat osittain täyttyneet vedellä. Osassa cenoteja on myös todella näyttäviä tippukivimuodostelmia. Cenotet ovat yleensä erittäin kauniita ja niiden vesi on varsin kirkasta. Kirkkaudesta huolimatta vesi ei kuitenkaan ole kovinkaan puhdasta, joten sen nielemistä kannattaa välttää.

cenote Oxman Meksiko
cenote Oxman Meksiko

Erilaisia cenoteja

Cenoteja voidaan luokitella muutamalla eri tavalla. Meidän mielestä informatiivisin on jako neljään luokkaan seuraavasti:

1.       Allas-cenote (Basin Cenote): Kokonaan avoimia cenoteja. Näissä ei myöskään ole monille cenoteille tyypillisiä korkeita reunoja, vaan näitä voisi kuvata luonnon vesialtaiksi. Moni Tulumin lähellä oleva uimapaikka on tällainen, kuten cenote Aktun Ha (toiselta nimeltään cenote Carwash), cenote Cristal ja cenote Escondido. Meidän mielestämme nämä eivät kuitenkaan näytä yhtä hienoilta kuin jonkin muun tyyppiset cenotet, jonka vuoksi emme näissä juurikaan käyneet.

 

2.       Sylinteri-cenote (Cylinder Cenote): Myös nämä ovat kokonaan avoimia, mutta ovat nimensä mukaisia sylinterin muotoisia ja vesi on korkeiden seinien ympäröimä. Tällainen cenote on esimerkiksi lähellä Chichén Itzá Maya-rauniota oleva cenote Ik-Kil sekä Ek Balam Maya-raunion vieressä oleva cenote X’canche. Samoin instagramkuvista tunnettu cenote Oxman on tällainen sekä cenote Sac Aua.

 

3.       Kannu-cenote (Jug Cenote): Nämä ovat ns. puoliavoimia cenoteja. Vesi on pinta-alaltaan laajempi kuin cenoten aukko. Instagramkuvista kuuluisa cenote Calavera sekä niin ikään Valladolidin lähellä oleva cenote Hubiku ovat myös puoliavoimia cenoteja. Samoin kaksi Tulumin lähellä olevista cenoteista kuuluisimmista ovat tällaisia: cenote Dos Ojos sekä Gran Cenote.

 

4.       Luola-cenote (Cave Cenote): Nämä ovat nimensä mukaisesti luolamaisia ja ovat täysin suljettuja cenoteja. Näissä on monesti kuivia alueita vedenalaisten alueiden lisäksi. Meidän mielestämme nämä ovat kaikkein upeimpia. Tällainen on esimerkiksi cenote Dos Ojosin lähellä oleva cenote Taak Bi Ha.

 

Monesti puoliavoimet cenotet voivat olla hyvin lähellä luolacenoteja, koska cenoten aukko saattaa olla hyvin pieni ja cenote olla tällöin käytännössä hyvin luolamainen. Tällaisia ovat esimerkiksi vierekkäiset cenote Xkeken ja cenote Samula sekä niin ikään vierekkäiset cenote Agua Dulce ja cenote Palomitas. Myös instagramkuvista tunnettu cenote Suytun on tällainen.

cenote Oxman Meksiko
cenote Oxman Meksiko
cenote Oxman Meksiko
cenote Oxman Meksiko

Cenote Oxman on upea cenote lähellä Valladolidia. Se luokiteltavissa sylinteri-cenoteksi ja siellä on köysi, jonka avulla ihmiset voivat hypätä veteen. Suurin osa cenote Oxmanissa otetuista instagramkuvista onkin hyppyvaiheen kuvia. 

Cenote Oxman – pääsymaksu ja aukiolo

Cenote Oxmanin pääsymaksu on 150 pesoa (7 euroa). Lisäksi myydään 250 peson lippuja, joka sisältää 200 peson kupongin, jonka voi käyttää alueen ravintolassa. Tällöin varsinainen cenote-maksu on siis vain 50 pesoa. Me olimme ennen vierailuamme juuri syöneet, joten maksoimme pelkän 150 peson pääsymaksun.  

Cenote Oxman on auki klo 10-17. Oxmanin kanssa pätee sama nyrkkisääntö kuin muidenkin cenotejen kanssa. Paikalla kannattaa pyrkiä olemaan mahdollisimman aikaisin. Cenote Oxman on useiden päiväretkien kohde, joten aamun ensimmäisten tuntien jälkeen cenote Oxman on usein varsin ruuhkainen. 

cenote Oxman Meksiko
cenote Oxman Meksiko
cenote Oxman Meksiko
cenote Oxman Meksiko
cenote Oxman Meksiko

Miten cenote Oxmaniin pääsee?

Helpoiten paikalle pääsee vuokra-autolla. Cenote Oxman sijaitsee vajaan 5 kilometrin päässä Valladolidista lounaaseen. Cancunista, Playa del Carmenista ja Tulumista on puolestaan noin 2-2,5 tunnin ajomatka. Meidän tapamme liikkua Jukatanin niemimaalla olikin juuri vuokra-auto ja koimme sen erittäin helpoksi tavaksi liikkua.  

sisäänpääsy cenote Oxman Meksiko
sisäänpääsy cenote Oxman Meksiko
uima-allas cenote Oxmanin alueella Meksikossa

Jos vuokra-auto ei ole vaihtoehto, pääsee Valladolidista cenote Oxmanille myös vuokraamalla pyörän. Lisäksi cenote Oxmanille pääsee varsin kätevästi myös taksilla. Cenote Oxmanilla voi vierailla myös osana järjestettyä retkiä, joista monet pysähtyvät cenote Oxmanille samalla kun käyvät Chichén Itzálla.

cenote Oxman Meksiko
cenote Oxman Meksiko
cenote Oxman Meksiko
cenote Oxmanin kallioseinämää

Muuta cenote Oxmanista

Aidatulle alueelle saapuessa tulee vastaan perinteinen uima-allas, riippumattoja, auringonottotuoleja ja katettuja, verhottuja oleskelualueita, joissa voi viettää aikaa. Myös ravintola on tällä alueella. Cenote Oxmaniin päästäkseen kuljetaan tämän oleskelualueen läpi, eikä alas cenoteen tältä alueelta näe.

Suihkussa käynti on pakollista ja suihkun vesi on kylmää. Cenoten Oxmanin vesi sen sijaan on lämpimämpää, mutta kuitenkin virkistävän viileää. Lisäksi uimaan mennessä vaaditaan käyttämään pelastusliivejä. Niitä saa paikalta lainaksi ilman kustannuksia. Paikalla on myös pukuhuoneet, suihkut ja vessat. Cenote Oxman on 45 metriä syvä, ja kuten useimmissa cenoteissa, Oxmanissakin on paljon pieniä kaloja. Dronet ovat Oxmanilla lisämaksusta (150 pesoa) sallittuja toisin kuin monissa muissa cenoteissa.

riippumattoja cenote Oxmanilla Meksikossa
uima-allas cenote Oxmanin alueella Meksikossa
kulkureitti cenote Oxmaniin
cenote Oxman Meksiko

Cenote Oxman – meidän kokemuksemme

Cenote Oxman on upea cenote. Korkeat seinämät ja roikkuvat juuret ovat näyttäviä. Hauskinta cenote Oxmanissa on köysi, jonka avulla veteen on mahdollista hypätä. Mikko hyppäsikin useita kertoja veteen, Marika arempana nautti hyppyjen katselusta ja cenoten raikkaan viileässä vedessä uimisesta. Ylhäällä maan tasossa sijaitsevalla oleskelualueella ja uima-altaalle emme sen sijaan viihtyneet.

Emme itse olleet paikalla niin aikaisin kuin olisimme halunneet, mutta onneksi ihmisiä oli cenotessa kuitenkin edelleen varsin vähän. Seesteistä ja rauhallista cenote-kokemusta etsivän kannattaa harkita muita cenoteja, sillä köydellä hyppääminen oli cenote Oxmanissa varsin monen vierailijan suosiossa. Hyppyihin ei tarvinnut tällä kertaa kuitenkaan jonottaa lainkaan. Sellaista ruuhkaa ei siis ollut kuin aiemmin cenote Palomitaksessa. Me nautimme suuresti cenote Oxmanissa ja suosittelemme sitä muillekin Valladolidiin matkaaville.

cenote Oxman Meksiko
cenote Oxman Meksiko
cenote Oxman Meksiko
cenote Oxman
cenote Oxman

Sinua saattaisi kiinnostaaa myös nämä:

Galapagossaaret – Ikimuistoinen retki Las Tintoteras -saarelle

Galapagossaaret ovat tunnettuja endeemisistä eläinlajeistaan. Meitä, kuten varmasti monia muitakin, Galapagossaaret kiinnostivat juurikin näiden eksoottisten eläinlajien vuoksi. Ja upeita eläinkohtaamisia matkallamme riitti. Kosteikko- ja kasvatuslaitosretken jälkeen...

Perito Moreno – upea jäätikkö Argentiinassa

Upea Perito Morenon jäätikkö oli viimeinen kohteemme Argentiinan puolella, ennen Chilen puolelle siirtymistä. Perito Moreno on kooltaan valtava. Jäätikkö on pituudeltaan 30 kilometriä ja se on 5 kilometriä leveä. Paksuudeltaan se on 170 metriä, eli kyse todella on...

Galapagossaaret – Santa Cruzin hienoimmat nähtävyydet: Charles Darwin Research Station ja Tortuga Bay

Vaikka monet Galapagossaarten kiinnostavimmat kohteet sijaitsevatkin pääsaari Santa Cruzin ulkopuolella, sijaitsee Santa Cruzin saarella hienoja ja kiinnostavia kohteita. Charles Darwin vieraili Galapagossaarilla 1835 osana maailmanympärysmatkaansa. Galapagossaarilla...

Galapagossaaret – jättiläiskilpikonnia Isabela-saarella

Meidän aktiviteetimme saivat jatkoa seuraavana päivänä. Varsin aikaisin aamulla, heti aamiaisen jälkeen, meillä oli retki kosteikolle, jossa olisi mahdollista nähdä kuuluisia galápagoksenjättiläiskilpikonnia. Kosteikolla voi kilpikonnien lisäksi olla mahdollisuus...

Costa Rica – Corcovadon kansallispuisto

Corcovadon kansallispuisto oli meidän eniten odottamamme vierailukohde Costa Rican matkallamme. Jos meidän retkemme edellisessä kansallispuistossa Marino Ballena kansallispuistossa ei ollutkaan täysin onnistunut, tästä odotimme sellaista.Corcovado – suuri ja...

Piraijoiden kalastusta Amazonilla

Viime viikolla kerroimme esimerkkipäivästä retkestämme Amazonin sademetsässä. Jatkemme nyt samalla teemalla. Päivissä oli paljon samanlaista ohjelmaa, kuten viidakkokävelyjä ja veneretkiä, mutta myös erilaisia aktiviteetteja, kuten piraijoiden kalastamista tai uimista...

Retki Chincheron ja Morayn raunioille ja Marasin suola-altaille

Vaikuttavan Machu Picchun jälkeen mietimme hetken aikaa, olisimmeko nähneet jo riittävästi inkaraunioita, mutta koska viipyisimme Cuscossa vielä muutaman yön, päätimme tutustua syvemmin inkakulttuuriin ja tärkeisiin maamerkkeihin. Päätimme varata retken, joka veisi...

Salar de Uyunin suola-aavikko

Salar de Uyunin suola-aavikko on kooltan valtava, yli 10 000 neliökilometriä. Tänään meidän oli määrä lähteä aamulla kohti varsinaista Uyunin aavikkoa, maailman suurinta suolapannua, josta Salar de Uyuni erityisesti on kuuluisa. Suolaa siellä arvioidaan olevan...

Costa Rica – Arenal-tulivuoren kansallispuisto

Costa Rican matkamme oli edennyt jo varsin pitkälle. Seuraavana oli vuorossa Arenal-tulivuoren kansallispuisto. Aiemmin olimme ehtineet käydä tutustumassa Manuel Antonion kansallispuistoon, Marino Ballena kansallispuistoon ja Caño-saareen, Corcovadon kansallispuistoon...

Retki Cuscon lähiympäristön rauniolle

Päätimme lähteä Chincheroon, Morayhin sekä Maran reissun jälkeen vielä kohti aivan Cuscon läheisyydessä olevia temppeleitä. Ajattelimme lähteä tutustumaan niihin kävellen, sillä kauimpanakin neljästä rauniosta sijaitseva, Tambomachay, sijaitsee noin kuuden ja puolen...

20 Kommentit

 1. Tämä on upea! Ilman teitä ja juttujanne matkoista en edes tietäisi mikä on cenote. Nyt tiedän sanan ja jos sen reissun varrella näen, niin varmuudella suuntaan sinne. Voi kun ehtisi mennä kaikkiin kiinnostaviin kohteisiin, huoh.

  Vastaa
  • Voi kiitos Mari! Ilahduttava kuulla, että olemme pystyneet tarjoamaan sinulle reissuinspiraatiota. Ja niinpä, voi kunpa olisikin mahdollisuus käydä kaikissa kiinnostavissa kohteissa.

   Vastaa
 2. Tämä on yksi niistä Cenoteista jossa mekin käytiin. Ilmeisesti jos yöpyisi cenotella olevalla haciendalla, pääsisi uimaan jo tuntia aikaisemmin. Me tykättiin, että tämä oli ihan kiva paikka ja meidän opas kertoi, että se ei ole ollut auki yleisölle vielä kovin monta vuotta eikä siksi ole niin ruuhkainen. Mutta en tiedä oliko tuokaan tarina totta. Tulimme huomaamaan, että osa oppaiden kertomuksista oli täyttä puppua tai ainakin väritetty ihan vaan, että saataisiin ihmiset ostamaan retkiä ja matkamuistoja.

  Vastaa
  • Oi, te kävitte cenote Oxmanissa! Tuo onkin kiva etu, että cenoten luona yöpyvät pääsevät uimaan muita aiemmin. Mutta se on tylsä, jos oppaat satuilevat ihan vain turisteja viihdyttääkseen ja myyntiä lisätäkseen. Mekin olemme joskus huomanneet, että oppaan kertoma ei taida pitää paikkaansa, mutta silloin päättelimme kyseessä aidosti tietämättömyys.

   Vastaa
 3. Tänne cenoteen mekin päädyimme käymään. Oltiin menossa toisaalle, mutta paikallinen tienrakennusukon uloinen kaveri sillä tiellä ohjasi meidän kuskimme tänne, kun kuulemma paikka, jonne olimme menossa, oli suljettu. Emme ymmärtäneet asiasta sen tarkemmin, ja jäi vähän fiilis, että oliko joku huijaus, kun ukko kärkkyi meiltä tippiä…

  Vastaa
  • Onneksi cenote Oxman on upea, oli kyseessä huijaus tai ei. Toki olisi harmi, jos olisitte halunneet käydä juuri jossain tietyssä tai tietynlaisessa cenotessa. Meidän reissullamme vain yksi cenote osoittautui suljetuksi ja se kävi meille ilmi vasta cenoten portilla.

   Vastaa
 4. Näyttääpä hauskalta puuhalta, ja oli muutenkin ajankohtaista luettavaa kun tässä juuri Meksikon matkaa suunnittelemme. Pitää lukea myös sun muut jutut kyseiseltä reissulta, jos sieltä bongaisi vinkkejä omalle 🙂

  Vastaa
  • Oi, kiva kuulla Suvi, että sinulla on suunnitteilla matka Meksikoon. Me tulemme kirjoittamaan näistä Meksikon kohteista hieman ripotellen, mutta kierrettiin useissa osavaltioissa. Joten voit kysyä vinkkejä, jos jokin tietty asia mietityttää. Autetaan parhaamme mukaan. Joka tapauksessa varmasti mahtava matka tulossa.

   Vastaa
   • Kyllä luonnosta löytyy ihmeellisiä paikkoja. Nuo cenotet ovat aika huikean näköisiä.

    Vastaa
    • Joo, cenotet ovat mielettömän kauniita. Välillä piti ihan vakuuttaa itselleen, että näkemäni oli totta.

     Vastaa
 5. Itsellä on yksi vierailu Cenoteen ja oli mielenkiintoinen kokemus kaikin puolin. Tämä näyttikin mukavan rauhalliselta eli juuri sellaiselta, mikä on parasta upeiden maisemien ja virkistävän veden yhdistelmäksi. Toivottavasti tulee itsekin vielä päästyä johonkin cenoteen uimaretkelle ja muutamaan sopivan kokoiseen hyppyyn, miksipä sitten ei Oxmaniin!

  Vastaa
  • Vierailu rauhallisessa cenotessa on parasta. Ja vesi näissä on mukavan viileää, raikastaa kuumana päivänä. Toivottavasti Rami cenote-vierailusi toteutuu nopeammin kuin uskotkaan.

   Vastaa
 6. En tiennytkään, että näitä cenoteja on niin paljon – itselleni kun on vaan Ik-Kul tuttu.
  Meksiko ei näiltä näkymin ole enää listallamme, mutta eihän sitä koskaan varmaksi voi tietää …

  Vastaa
  • Cenoteja onkin valtava määrä! Me ihastuimme niihin ja kävimme matkamme aikana useammassa kuin mitä olimme ennakkoon ajatelleet. Ja eihän sitä tosiaan koskaan voi varmaksi tietää, miten tulevaisuudessa. Ehkä löydätkin Pirkko itsesi vielä Meksikosta cenote-vierailulta.

   Vastaa
 7. Wow! Näyttääpä kivalta! Oon kyllä silloin tällöin törmännyt tällaisiin kuviin, mutta näin kattavasti en ole näistä aikaisemmin kuullut. Täytyypä laittaa korvan taakse, jos joskus päädyn pyörähtämään noilla huudeilla. Kiitos vinkeistä!

  Vastaa
  • Kiva kuulla Anna, että koit postauksemme kattavana. Meksikon cenotet ovat upeita, ja niitä löytyy niin monenlaisia. Ehdottomasti kannattaa käydä useammassa, jos Meksikossa päädyt käymään. Kiitos kivasta kommentistasi.

   Vastaa
 8. No nyt on erikoispaikkaa. Noista voi vaan haaveilla

  Vastaa
  • Nämä cenotet ovat jotain ainutlaatuista. Ihan satumaisia.

   Vastaa
 9. Ihania kuvia. Meikäläinen ei tuolla pystyisi uimaan kun palelen niin helposti, mutta mieheni ja lapsemme viihtyisivät tuolla varmasti. Kiinnitin huomiota tuohon auton vuokraukseen: Millainen turvallisuustaso Meksikossa oli?

  Vastaa
  • Kiitos! Enpä ole varma, pystyistikö sinäkin kumminkin? 🙂 Ei se vesi lopulta niin viileää ole. Itsekään en viileästä vedestä välitä, mutta tuolla ei tehnyt edes tiukkaa. Turvallisuustaso yleisesti ottaen on varsin hyvä ja autolla liikkumisessa edes pimeään aikaan ei ole ongelmaa, mutta tietysti on olemassa paikkoja, joita kannattaa välttää.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa