Maya-raunio Cobá on yksi Jukatanin niemimaan ja koko Meksikon kuuluisimmaita mayakaupungeista. Ensimmäisenä vierailimme kaikkein kuuluisimmassa, Jukatanin osavaltiossa sijaitsevassa maya-kaupungissa Chichén Itzássa sekä niin ikään Jukatanin osavaltiossa sijaitsevassa Ek Balamissa. Seuraavana oli vuorossa Quintana Roon osavaltiossa sijaitseva maya-kaupunki Cobá.

Cobá Meksiko
Cobá Meksiko

Cobá – kukoistanut suurkaupunki

Cobá oli Jukatanin niemimaan pohjoisosan tärkein ja suurin maya-kaupunki ja se kukoisti vuosina 300-900 A.D. Alueella on jopa 6 500 rakennusta, joista vain murto-osa on vierailijoiden nähtävillä. Huomiota herättävät myös Cobássa olevat  steelat eli pystyssä seisovat monumentit. Näitä on Coban alueelta löydetty useita kymmeniä. Asukkaita Cobássa arvioidaan olleen 50 000 tai jopa enemmän.

Cobá Meksiko
Cobá Meksiko
puita kasvamassa raunioiden päällä, Cobá, Meksiko
puita kasvamassa raunioiden päällä, Cobá, Meksiko
steela eli kivinen monumentti, Cobá Meksiko
steela eli kivinen monumentti, Cobá Meksiko
Cobá Meksiko kartta

Nohoch Mul -pyramidi ja rakennuksille kiipeäminen

Cobán korkein temppeli, 42 metriä korkea Nohoch Mul-pyramidi, oli pitkään kuuluisa siitä, että sen päälle oli mahdollista kiivetä. Enää tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Viralliseksi syyksi on kerrottu covid-pandemia, mutta hämmästyisimme, jos kiipeilymahdollisuus palautettaisiin covidin jälkeenkään. Osaan muista Cobán rakennuksista voi yhä kiivetä.

Nohoch Mul-pyramidi on koko Jukatanin niemimaan toiseksi korkein maya-temppeli, vain Calakmulin Estructura II (45 metriä) on sitä korkeampi.

Nohoch Mul-pyramidi Coba Meksiko
Nohoch Mul-pyramidi Coba Meksiko

Joitain vuosia sitten Chichén Itzánkin päätemppelille/pyramidille oli myös mahdollista kiivetä, mutta se ei ole enää ollut mahdollista pitkään aikaan. Myös Teotihuacán on rauniokaupunki, jossa korkeimmille temppeleille on aiemmin voinut kiivetä, mutta nykyään se ei ole mahdollista.

Chichén Itzán kuuluisa Kukulcánin pyramidi
Chichén Itzán kuuluisa Kukulcánin pyramidi

Cobá – pääsymaksu ja aukiolo

Pääsymaksu Cobán raunioille on 80 pesoa (n. 4 euroa, vain käteinen) ja auki paikka on 8-16.30. Parkkimaksu Cobán maya-kaupungin parkkipaikalle on 60 pesoa. Cobássa olisi ollut mahdollista vuokrata myös pyöriä varsin kohtuulliseen hintaan, mutta me halusimme tutkia paikkaa kävellen. Alla kuva vuoden 2022 pyörähinnastosta.

polku Cobán raunioalueella Meksikossa
mayaraunio Cobá Meksiko
mayaraunio Cobá Meksiko
opaskyltti Cobá Meksiko
polku Cobán raunioalueella Meksikossa
Cobá Meksiko pyörämaksut

Cobá – yliarvostettu mayakaupunki?

Cobán suosio perustunee suurelta osin sen sijaintiin. Cobá sijaitsee Valladolidin ja Tulumin puolessa välissä ja matkaa on kummastakin kaupungista autolla n. 40 minuuttia. Se sijaitsee Valladolidiin nähden vastakkaisessa suunnassa kuin niin ikään 40 minuutin ajomatkan päässä sieltä oleva Chichén Itzá. Cancúnista ja Playa del Carmenista matkaa kertyy autolla noin kaksi tuntia. Lisäksi ennen covidia ollut kiipeämismahdollisuus lisäsi varmasti Cobán suosiota. Suosiosta huolimatta Chichén Itzá ja Tulum ovat vielä ruuhkaisempia raunioalueita kuin Cobá.

Cobá Meksiko
opaskyltti Cobá Meksiko
steela eli kivinen monumentti, Cobá Meksiko

Cobáan on kätevää kulkea vuokra-autolla erityisesti Tulumista tai Valladolidista. Kummastakin edellä mainitusta kaupungista on mahdollista matkustaa sinne myös taksilla. Cobán maya-kaupunkiin tehdään runsaasti myös erilaisia retkiä, joissa monissa on yhdistettynä Tulumin merenranta-maya-kaupunki, Cobán maya-kaupunki ja jokin cenote. Joka tapauksessa Cobán ja Tulumin maya-kaupungit on näppärää yhdistää samaan päiväretkeen. Myös bussiyhteys suurimmista kaupungeista on olemassa.

mayaraunio Cobá Meksiko
mayaraunio Cobá Meksiko
mayaraunio Cobá Meksiko
mayaraunio Cobá Meksiko

Yhdistä Cobá cenote-vierailuun

Cobán maya-kaupungin läheisyydessä on myös muutama hieno cenote. Sen läheisyydessä sijaitsevat Choo-Ha, Multum-Ha ja Tamkach-Ha. Kaikki edellä mainitut cenotet ovat luolamaisia ja varsin näyttäviä. Kuvien perusteella ne eivät kuitenkaan lukeudu aivan hienoimpiin cenoteihin, sillä tippukiviä ei näissä cenoteissa juurikaan ole Choo-Ha:ta lukuun ottamatta, toisin kuin joissain muissa cenoteissa.

Cobá Meksiko
Cobá Meksiko

Kuinka paljon varata aikaa Cobán rauniokaupunkiin?

Epäonnisen sattuman vuoksi kävimme matkallamme Cobássa jopa kahteen kertaan. Ensimmäisellä kerralla olimme lukeneet, että paikka menee kiinni klo 17, vaikka se sulkeutui todetusti 16.30. Meiltä jäikin ensimmäisellä kerralla Cobán maya-kaupungin korkein temppeli, päänähtävyys Nohoch Mul-pyramidi, näkemättä. Olimme ajatelleet jättää sen viimeiskeksi, jotta ruuhkaa olisi mahdollisimmat vähän. Puistonvartija ei päästänyt meitä enää neljän jälkeen Nohoch Mulin suuntaan, jonka vuoksi halusimme tehdä sinne vielä toisen reissun. Yleisesti sanotaan, että jos tutkii aluetta kävellen, menee siihen aikaa n. 2,5 tuntia ja sen verran mekin siellä aikaa vietimme.

Cobá Meksiko
Cobá Meksiko
pallopelikenttä Cobá Meksiko
pallopelikenttä Cobá Meksiko

Cobá – meidän kokemuksemme

Cobá oli molemmilla vierailukerroilla varsin rauhallinen. Lähinnä päänähtävyyden Nohoch Mul -pyramidin luona oli muita turisteja. Maya-rakennuksia ympäröi metsä ja alueiden välissä on melko pitkähköt siirtymiset polkuja pitkin. Steeloja oli runsaasti, mutta ne olivat hyvin kuluneet ja kaiverruksista ei saanut enää selvää.

Cobássa kiinnitimme huomiota raunioiden päällä kasvaviin puihin, joita oli varsin runsaasti. Pallopelikenttiä Cobássa oli nähtävänä jopa kaksi ja tämä eroaa monista muista maya-raunioista, joissa pallopelikenttiä on yksi. Pallopelikentät ovat aina vaikuttava näky. Pallopeliin saattoi liittyä ihmisuhrauksia.

steela maya-rauniokaupunki Cobassa Meksikossa
puita kasvamassa raunioiden päällä, Cobá, Meksiko
puita kasvamassa raunioiden päällä, Cobá, Meksiko
steela eli kivinen monumentti, Cobá Meksiko
steela eli kivinen monumentti, Cobá Meksiko
steela eli kivinen monumentti, Cobá Meksiko
pallopelikenttä Cobá Meksiko
pallopelikenttä Cobá Meksiko
pallopelikenttä Cobá Meksiko

Vaikka Cobá oli kiinnostava, ei se meidän suosikiksi Meksikon maya-kaupungeista kuitenkaan yltänyt.

Upeampia maya-kaupunkeja löytyy kauempana Jukatanin tunnetuimmista kaupungeista. Tällaisia maya-kaupunkeja ovat mielestämme esimerkiksi Began, Calakmul, Edzna, Palenque, Uxmal,Yaxchilan, joista kaikista ja muutamasta muustakin maya-kaupungista kirjoitamme myöhemmin lisää. Toki Cobán maya-kaupungissa kannattaa Jukatanilla ollessaan käydä, sillä useat edellä mainituista maya-kaupungeista ovat sijainniltaan huomattavasti hankalammin saavutettavissa.

mayaraunio Cobá Meksiko

Onko Cobá sinulle tuttu kohde?

32 Kommentit

  1. Olipa kiva katsella hienoja kuvia tutusta kohteesta ja kerrata unohtuneita yksityiskohtia maya-kaupungeista. Me kävimme Cobássa vuonna 2010 silloisen työnantajani kiertomatkalla ja kiipesimme kymmenien muiden turistien kanssa Nohoch Mul-pyramidin huipulle. Meitä kuljetettiin alueella kolmipyöräisillä polkupyörillä. Yhden päivän ohjelmaan oli mahdutettu myös käynti Multhun Ha cenotella ja Tulumin argeologisella alueella. Guatemalan puolella Tikalissa kiipesimme pydamidin seinustalle rakennettuja tikasportaita pitkin vielä korkeammalta tuntuvan pyramidin tasanteelle huipun lähellä.

    Vastaa
    • Kiitos Eila, kun jaoit meille omia matkamuistojasi. Teillä oli kiintoisa päiväreissu, kun kävitte kahdessa hyvin erilaisessa maya-rauniokaupungissa ja myös cenotessa. Nohoch Mul -pyramidilla on ollut tuolloin ruuhkaisaa. Mutta näkymät yhtä vaikuttavat siitä huolimatta, oliko kanssakiipeäjiä muutama vai useampi kymmenen. Upealle reissulle olet työn puolesta päässyt.

      Vastaa
  2. Nämä rauniot ovat kyllä upea muistutus alueen värikkäästä historiasta. Cobasta olen lukenut paljon, mutta omalla Meksikon matkallani jäi aikoinaan välistä. Ehkä vielä joku päivä Meksikoon palatessa myös nämä tulevat tutuiksi!

    Vastaa
    • Oi, Meksikossa ja jo pelkästään Jukatanin niemimaalla on niin paljon kiinnostavia kohteita. Meilläkin jäi monta ideaa odottamaan seuraavaa reissua. Matkalla ostimme mayakulttuurista kertovan kirjan, se on vielä osin lukematta. Todella kiinnostavaa.

      Vastaa
  3. Täällä ei ole tullut käytyä, mutta kiinnostaisi toki käydä. Vaikka paikka ei olisikaan tajunnanräjäyttävä, olisi se silti mukava nähdä. Sijaintikin tosiaan kuulostaa kätevältä, joten hyvä tärppi tuonne suunnille.

    Vastaa
    • Cobán sijainti on kätevä. Minullakin on usein sama ajattelutapa kuin sinulla Jenni – vaikka ennakkotietojen mukaan jokin kohde ei olisi aivan häkellyttävä, haluan silti käydä katsomassa. Ja jos matkalla käy vain parissa rauniokohteessa, niin onhan Cobá hyvin erilainen kuin esimerkiksi Tulumin rauniot ja siinäkin mielessä kiintoisa nähdä.

      Vastaa
  4. Ymmärrän hyvin, että ajoititte rauniokaupunkivisiitin lähelle sulkemisaikaa. Tämäntyyppisistä kohteista saa enemmän kun ei ole ryysiksen keskellä.

    Vastaa
    • Jep, aamulla tai vaihtoehtoisesti loppupäivästä on paras käydä suosituissa nähtävyyksissä. On huomattavasti mukavampi kierrellä ilman väenpaljoutta. Toki jos lähtee kohteeseen vasta loppupäivästä, on tämä riski että kaikkea ei ehdikään kiertää.

      Vastaa
  5. Tätä postausta olenkin odottanut! Mulla on Cobá vielä käymättä, mutta jo pelkkien kuvien perusteella tuntuu, että tykkäisin siitä enemmän kuin vaikkapa Tulumin raunioista. Turistisuuden takia en välittänyt itse myöskään Chichén itzásta, mikä on harmi, koska paikka olisi varmasti kaunis ja kiehtova, jos siellä saisi kulkea rauhassa ilman ahdistelevia myyjiä. Menee helposti fiilis, jos kiinnostavassa kohteessa ei saa olla ja katsella rauhassa. Tikal ja Copanin rauniot Hondurasissa ovat olleet suosikkejani niin ympäristön kuin rauhallisuuden vuoksi. Haluan joskus käydä myös Palenquessa, koska se jäi edellisellä Chiapasin reissulla välistä. Odotan siis innolla sitäkin postausta teiltä 🙂

    En tiedä, pitääkö paikkaansa, mutta olen kuullut, että Cobálle kiipeäminen on kiellettyä pääpyramidin vaarallisuuden vuoksi. Sieltä on pudonnut ihmisiä vuosien varrella, ja kyllähän tuo aika vaaralliselta näyttää. Tosin en tiedä, onko koronakin syyllisenä asiaan. Olen käynyt Teotihuacánissa neljä kertaa, ja kahdella ensimmäisellä reissulla ehdin kiivetä kaikille pyramideille. Nyt kun vein veljeni sinne alkuvuodesta, oli hänelle hieman pettymys, ettei pyramideja enää päässyt valloittamaan.

    Vastaa
    • Cobán korkein pyramidi näytti aika haastavalta kiivetä ja etenkin alastulo varmasti vaikeaa. Voi hyvinkin olla, että mainitsemasi kiipeämisen vaarallisuus on yksi osasyy kiipeilyn kieltämiseltä.
      Ja olen ehdottomasti Cilla Maria kanssasi samaa mieltä. Me emme onneksi Meksikossa kohdanneet ahdistelevia myyjiä, tosin emme myöskään jääneet juurikaan katselemaan myyntikojuja.

      Maya-kohteista kirjoitamme seuraavaksi Tulumista ja sen jälkeen Calakmul. Muut kiinnostavat kohteet, kuten Palenque tulevat todennäköisesti vasta myöhemmin, kirjoittelemme näitä Meksikon kohteita hieman ripotellen. Calakmul oli todella hieno. Olen varma, että pitäisit siitä.

      Vastaa
  6. Coba ei ole tuttu. Kovin kylläkin toivon, että noihin Maya kaupunkeihin joskus pääsen tutustumaan. Ja kiva oli näin juttunne kautta päästä saamaan esimakua.

    Vastaa
    • Oi, kiva kuulla Sari, että maya-kohteet kiinnostavat sinua. Jukatanin niemimaalla on paljon kohteita, joista voi räätälöidä itselleen mieluisan reissun. Toivottavasti pääset tutustumaan näihin jo aiemmin kuin luuletkaan.

      Vastaa
  7. Cobá ei ole tuttu myöskään minulle! Mutta näyttää kyllä sellaiselle, että mielelläni tuolla kävisin. Joku tuossa karussa ulkomuodossa kiehtoo – ja toki historiakin on mielenkiintoinen. Näistä teidän reissuista ja kohteista on kyllä aina mielenkiintoista lukea!

    Vastaa
    • Kiitos Eveliina, onpa kiva kuulla, että tykkäät lukea meidän reissusta. Tykkään siitä, että ollaan löydetty omanlainen tapa reissata. Kyllä sitä välillä tulee käytyä ulkomailla kaupunkikohteissa, mutta luontokohteissa viihdymme parhaiten. Cobássa oli kivaa se, kuinka rauniot olivat metsän keskellä ja nuo rakennusten päälle kasvaneet puut jaksoivat ihmetyttää. Suomessakin joskus näkee kalliolle kasvaneita puita, kun juurilla ei ole oikein lainkaan multaa päällään.

      Vastaa
  8. Kyllä näitä maya-kaupunkeja on tuolla suunnalla paljon! Meksikossa kävimme vain Chichen Itzassa. Kolmet maya-rauniot kolmessa eri maassa oli meille hyvä kombo eli riittävästi.

    Vastaa
    • Joo, maya-kaupunkeja on Jukatanin niemimaalla lukuisia. Välillä ajettiin jonkun ohi, mistä ei oltu etukäteen tiedetty matkan varrelle osuvan. Olisi niin tehnyt mieli pysähtyä (muita turisteja syrjemmillä seuduilla ei juurikaan ollut, ja kahdestaan raunioiden kiertely oli mahtava kokemus), mutta kaikkiin ei ehtinyt pysähtyä. Samoin cenoteja löytyy alueelta valtavasti.

      Vastaa
  9. Huikeita kohteita olette taas nähneet. Vieraita ovat minulle, pysyttelen aika vahvasti Euroopan mantereella. Noissa paikoissa sitä varmaan tuntee aika konkreettisesti historian ja miten pien osa itse sitä onkaan. Yllättävää, että ainakin kuvista päätelleen teillä on ollut rauhallista näissä kohteissa.

    Vastaa
    • Cobássa ollessamme ei kovinkaan montaa muuta turistia ollut samaan aikaan, eli saimme tosiaankin kierrellä ihan omassa rauhassamme. Vierailuajankohta on varmasti osittain vaikeuttanut tähän. Nuo kaksi kuvaa ovat otettu Chichén Itzán päätemppelistä. Sen luona oli usein ihmisiä ihailemassa, mutta välillä temppelin edusta oli autio ja sain otettua nämä kuvat ilman muita ihmisiä.

      Oli vaikuttava kokemus kiertää useita satoja vuosia vanhoja maya-kaupunkeja.

      Vastaa
  10. Todella kiehtova paikka tämäkin ja jos turistimäärät ovat yhtään samanlaisia kuin Chichén Itzássa, niin, onneksi kiipeilyt ovat kiellettyjä, että nämä hienot rakennelmat säilyvät vielä pitkään meidän kaikkien ilona.

    Vastaa
    • Cobássa ei aivan yhtä paljon käy turisteja kuin Chichén Itzássa, mutta paljon kävijöitä kyllä on. Upeita paikkoja molemmat. Toivottavasti rakennelmat säilyvät vielä monien sukupolvien ihailtavana.

      Vastaa
  11. Coba, kuten muutkin Etelä-Amerikan nähtävyydet, ovat minulle vielä täysin vieraita. Sitä osaa historiaa pitääkin päästä tutkimaan lähemmäs. Katsotaan, minne siellä joskus päädytään. Miksei Cobaankin? Siellä ei ainakaan näytä olevan kovin ruuhkaista.

    Vastaa
    • Etelä- ja Pohjois-Amerikassa on niin paljon mielenkiintoisia kohteita, että jompaan kumpaan maanosaan matkaa suunnitellessa tulee kyllä valinnanvaikeus. Me olemme käyneet näissä yhdessä yhteensä seitsemän kertaa, ja monta kiinnostavaa paikkaa ollaan jouduttu jättämään matkojen ulkopuolelle. Meksikossa riittää jo itsessään kierrettävä vaikka kuinka pitkäksi aikaa ja varmasti jokaiselle matkaajalle jotakin.

      Vastaa
  12. Ei ole tuttu, vielä! 🙂 Olisikin siis mielenkiintoista vierailla tuolla ja muutoinkin Meksikossa. Tässä postauksessa oli kivasti ja konkreettisesti kerrottu kohteesta ja ajankäytöstä.

    Vastaa
    • Oi, Meksikossa on paljon upeita paikkoja! Cenotet ovat mielettömän kauniita, kannattaa vierailla muutamassa ja valita hieman eri tyyppisiä. Etenkin, jos pääsee käymään hiljaiseen aikaan, on kokemus taianomainen. Kiva, että tykkäsit postauksen informatiovisuudesta.

      Vastaa
  13. Melko vanhaa, uuden maailman arkkitehtuuriksi. Pachacamac Perussa sijoittuu samaan aikakauteen. Ikään kuin olisi tullut kaikkialle samaan aikaan muotiin rakentaa pyramideja. Kuinkahan paljon niitä vielä löydetään viidakoiden kätköistä.

    Vastaa
    • Pachacamac ei olekaan tuttu. Ja on erikoista, miten samaan aikaan eri puolilla maapalloa ollaan tehty samanlaisia rakennelmia. Siihen aikaan ei kuitenkaan oltu tietoisia toisista kaukaisista kansoista ja niiden arkkitehtuurista.

      Vastaa
  14. Tuo Nohoch Mul pyramidi näytti tutulta, onkohan se just se missä näkee kuvissa ihmisten seisovan (okei, ehkä sellaisia kuvia on paljon muitakin :D), muuten ei oo kyllä yhtään tuttu nimeltään. Hyvä päätös kieltää pyramidille pääsy, onhan se näyttävämmän näköinen kun siellä ei ole 50 muuta ihmistä. Ja hyvin saa mittasuhteet, kun Mikko seisoo vieressä, eli todella iso on. Olis vaikuttava nähdä livenä!

    Vastaa
    • Tuo on Elina totta, mittasuhteet hahmottaa paljon paremmin, kun on ihminen vertailukohteena. Nämä Meksikon maya-kaupungit olivat vaikuttavia, ja Tykättiin kiertää useamassa. Kuitenkin olivat niin erilaisia keskenään.

      Vastaa
  15. Hienon näköset rauniot ja maya-historiaan olis kyllä mielenkiintosta perehtyä enemmänkin. Itellä on koko Meksiko vielä käymättä, mutta ilmeisesti potentiaalisia maya-kohteita olis vaikka millä mitalla. Eli ehkäpä vielä joskus sinnekin suunnalle, ylipäätään tekis mieli Väli-Amerikkaa lähteä tutkimaan enemmänkin, nykyinen kokemus kun on vaan yhdeltä Panaman matkalta ja puolen vuoden pätkältä Jamaikalta 🙂

    Vastaa
    • Mutta onhan Milla sinulla jo paljon kokemusta Väli-Amerikasta! Puolessa vuodessa ehtii jo hyvin tutustumaan Jamaikaan ja maan kulttuuriin. Olitko kenties työskentelemässä tai vaihto-oppilaana Jamaikalla? Joka tapauksessa, varmasti upea kokemus. Maya-kohteita on jo pelkästään Meksikossa lukuisia, joten tutkittavaa riittää.

      Vastaa
  16. Ei ole tuttu, mutta jutun perusteella vaikuttava ja kiinnostava paikka – vaikka sitten ne muut olisivatkin vielä upeampia!

    Kyllä se nähtävyyksien kätevä sijaintikin on ihan oleellinen asia reissuilla. Reissuilla on kuitenkin aikaa rajallisesti, ja joutuu vähän priorisoimaan. Joskus joku ns. vähemmän vaikuttava mutta hyvällä sijainnilla oleva paikka voi olla hyvä vaihtoehto, joten tosi hyvä kun tuotte tämän sijaintiasian näin selkeästi esille!

    Vastaa
    • Tuo on Kati totta. Jos jokin kohde on kätevällä sijainnilla matkalla, ottaa sen mielellään osaksi reissusuunnitelmaa, vaikka ennakkoon ei aivan huippunähtävyys olisikaan. Aika harvoin riittää kaiken kiinnostavan läpikäymiseen. Ja onhan Cobá vaikuttava, joten tuskinpa siellä vierailuun pettyisi.

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa