Cenotet ja niihin tutustuminen ovat usein monilla listalla suunnitellessaan matkaa Meksikoon ja Jukatanin niemimaalle. Alueella on tuhansia cenoteja, joista osa on selvästi kuuluisimpia kuin toiset. Näistä upeimpien joukossa ovat vierekkäiset cenotet Agua Dulce ja Palomitas.

cenote Agua Dulce
cenote Agua Dulce Meksiko
uimassa cenote Agua Dulcessa
cenote Agua Dulcen katto

Mitä ovat cenotet? 

Cenote-termi tulee yacatecin mayankielen sanasta dzonot, joka tarkoittaa pyhää kaivoa. Tämä kuvaakin cenoteja varsin hyvin, sillä cenotejen voisi kuvata olevan luonnonmuovaamia luolia tai kuoppia, jotka ovat osittain täyttyneet vedellä. Osassa cenoteja on myös todella näyttäviä tippukivimuodostelmia. Cenotet ovat yleensä erittäin kauniita ja niiden vesi on varsin kirkasta. Kirkkaudesta huolimatta vesi ei kuitenkaan ole kovinkaan puhdasta, joten sen nielemistä kannattaa välttää.

venetaksi Perämeren kansallispuistoon

Erilaisia cenoteja

Cenoteja voidaan luokitella muutamalla eri tavalla. Meidän mielestä informatiivisin on jako neljään luokkaan seuraavasti:

1.       Allas-cenote (Basin Cenote): Kokonaan avoimia cenoteja. Näissä ei myöskään ole monille cenoteille tyypillisiä korkeita reunoja, vaan näitä voisi kuvata luonnon vesialtaiksi. Moni Tulumin lähellä oleva uimapaikka on tällainen, kuten cenote Aktun Ha (toiselta nimeltään cenote Carwash), cenote Cristal ja cenote Escondido. Meidän mielestämme nämä eivät kuitenkaan näytä yhtä hienoilta kuin jonkin muun tyyppiset cenotet, jonka vuoksi emme näissä juurikaan käyneet.

 

2.       Sylinteri-cenote (Cylinder Cenote): Myös nämä ovat kokonaan avoimia, mutta ovat nimensä mukaisia sylinterin muotoisia ja vesi on korkeiden seinien ympäröimä. Tällainen cenote on esimerkiksi lähellä Chichén Itzá Maya-rauniota oleva cenote Ik-Kil sekä Ek Balam Maya-raunion vieressä oleva cenote X’canche. Samoin instagramkuvista tunnettu cenote Oxman on tällainen sekä cenote Sac Aua.

 

3.       Kannu-cenote (Jug Cenote): Nämä ovat ns. puoliavoimia cenoteja. Vesi on pinta-alaltaan laajempi kuin cenoten aukko. Instagramkuvista kuuluisa cenote Calavera sekä niin ikään Valladolidin lähellä oleva cenote Hubiku ovat myös puoliavoimia cenoteja. Samoin kaksi Tulumin lähellä olevista cenoteista kuuluisimmista ovat tällaisia: cenote Dos Ojos sekä Gran Cenote.

 

4.       Luola-cenote (Cave Cenote): Nämä ovat nimensä mukaisesti luolamaisia ja ovat täysin suljettuja cenoteja. Näissä on monesti kuivia alueita vedenalaisten alueiden lisäksi. Meidän mielestämme nämä ovat kaikkein upeimpia. Tällainen on esimerkiksi cenote Dos Ojosin lähellä oleva cenote Taak Bi Ha.

 

Monesti puoliavoimet cenotet voivat olla hyvin lähellä luolacenoteja, koska cenoten aukko saattaa olla hyvin pieni ja cenote olla tällöin käytännössä hyvin luolamainen. Tällaisia ovat esimerkiksi vierekkäiset cenote Xkeken ja cenote Samula sekä niin ikään vierekkäiset cenote Agua Dulce ja cenote Palomitas. Myös instagramkuvista tunnettu cenote Suytun on tällainen.

cenote Agua Dulce
uimassa cenote Agua Dulcessa
uimassa cenote Agua Dulcessa

Cenote Agua Dulce ja cenote Palomitas ovat kaksi upeaa aivan vierekkäin sijaitsevaa cenotea lähellä Valladolidia. Sekä cenote Agua Dulce että cenote Palomitas ovat siinä mielessä mielenkiintoisia, että ne eivät ole puhtaasti luolacenoteiksi luokiteltavia, koska auringonvalo pääsee pienestä aukosta sisälle, mutta toisaalta ovat kuitenkin hyvin luolamaisia. Niitä voidaankin pitää luola-cenotejen ja puoliavoimien ns. kannu-cenotejen välimuotona.  

Cenote Agua Dulce ja Palomitas – pääsymaksu ja aukiolo

Cenote Agua Dulcella ja cenote Palomitaksella on helppoa vierailla kummassakin saman päivän aikana, mutta yhteislipun ostaessa ei saa alennusta, vaan kummastakin joutuu maksamaan erikseen 150 pesoa (n. 7 euroa) eli yhteishinta on 300 pesoa.  

Käsittääksemme näissä cenoteissa pelastusliivit eivät olleet pakollisia, toisin kuin monissa muissa cenoteissa. Pelastusliivejä oli kuitenkin halutessaan saatavilla. 

Molemmat cenotet ovat auki klo 8-16.30. Niin ikään näiden cenotejen kanssa pätee sama nyrkkisääntö kuin muidenkin cenotejen. Paikalla kannattaa pyrkiä olemaan mahdollisimman aikaisin, sillä myöhemmin päivällä cenotet voivat olla varsin ruuhkaisia. Toisaalta puolenpäivän aikaan valo tulee kauniisti cenoteen, joten sitäkin ajankohtaa kannattaa harkita. 

opaskyltti cenote Agua Dulce
polku cenote Agua Dulceen
menossa cenote Agua Dulceen
cenote Agua Dulce

Miten cenote Agua Dulcelle ja cenote Palomitakselle pääsee? 

Helpoiten paikalle pääsee vuokra-autolla, cenotet sijaitsevat noin 35 minuutin ajomatkan päässä Valladolidista koilliseen. Cancunista, Playa del Carmenista ja Tulumista on puolestaan noin 2-2,5 tunnin ajomatka. Meidän tapamme liikkua Jukatanin niemimaalla olikin juuri vuokra-auto ja koimme sen erittäin helpoksi tavaksi liikkua.

menossa uimaan cenote Agua Dulceen
cenote Agua Dulce
cenote Agua Dulce

Jos vuokra-auto ei ole vaihtoehto, pääsee paikalle Valladolidista myös taksilla. Lisäksi järjestetään todennäköisesti erilaisia päiväretkiä, jotka vierailevat myös cenote Agua Dulcella ja cenote Palomitaksessa.

uimassa cenote Agua Dulcessa
uimassa cenote Agua Dulcessa
portaikko cenote Agua Dulcella

Muuta cenote Agua Dulcesta ja cenote Palomitaksesta 

Suihkussa käynti on pakollista ja suihkun vesi on kylmää. Myös cenoten vesi oli varsin viileää. Paikalla on myös pukuhuoneet, vessat ja tallelokerot. Cenote Palomitas on näistä syvempi ja on noin 60 metriä syvä. Cenote Agua Dulce puolestaan on 15 meriä syvä.

cenote Agua Dulcen katto
cenote Agua Dulce
uimassa cenote Agua Dulcessa

Cenote Agua Dulce ja cenote Palomitas – meidän kokemuksemme

Cenote Agua Dulce ja cenote Palomitas ovat kummatkin todella upeita luolamaisia cenoteja. Niille vierailu kannattaa ajoittaa lähelle aukeamisaikaa, jolloin cenoteista pääsee nauttimaan rauhassa ilman ruuhkia. Me vierailimme kummallakin cenotella iltapäivällä. Cenote Agua Dulcessa ei ollut ketään muuta, ja pääsimme nauttimaan Agua Dulcen kauneudesta aivan omassa rauhassamme. Cenote Agua Dulce oli todella luomoava.

Cenote Palomitaksen kokemus oli täysin päinvastainen. Cenote Palomitaksessa oli nimittäin paikallisia nuoria kolme bussillista päiväretkellä, ja meteli cenotessa oli melkoinen. Emme lopulta edes käyneet uimassa cenote Palomitaksessa, vaan jäimme katselemaan nuorten uimista ja veteen hyppimistä ylätasanteelta. Kontrasti hiljaisen ja aution cenote Agua Dulcen sekä ruuhkaisan cenote Palomitaksen välillä oli melkoinen.

Julkaisun tähän astiset kuvat ovat cenote Agua Dulcelta ja alla olevat kuvat ovat cenote Palomitakselta

opaskyltti cenote Palomitas
menossa cenote Palomitakseen
menossa cenote Palomitakseen
cenote Palomitas
cenote Palomitas
cenote Palomitaksen luolan katto
cenote Palomitaksen luolan katto
cenote Palomitas
cenote Palomitas

Cenote Agua Dulce ja cenote Palomitas – kumpi oli suosikkimme      

Kuten aiemmin totesimme, molemmat cenotet ovat upeita kohteita, ja suosittelemme vierailemaan niistä kummallakin, vaikka hinta varsin kallis onkin. Cenote Agua Dulce on mielestämme näistä kahdesta miljöönä upeampi. Cenote Palomitaksessa on toisaalta mahdollista hyppiä veteen, joten tämä kannattaa huomioida omaa vierailuvalintaa tehdessään.

Sinua saattaisi kiinnostaaa myös nämä:

Lumoava Trinidad ja Manaca-Iznaga

Aamu oli jälleen aurinkoinen. Tänään meidän oli tarkoitus siirtyä Trinidadiin. Meillä oli aamulla pakkaamisen jälkeen noin tunti aikaa ennen kuin taxi collectivo tulisi hakemaan meitä. Casamme lähellä sijaitsi koulu, jossa lapsia oli pihalla ilmeisesti liikuntatunnilla. Olimme lukeneet, että Kuubassa saattaa olla pulaa perushygieniatuotteista ja niinpä päätimme käydä lahjoittamassa koululle mukaamme tätä varten ottamaamme saippuaa. Saippua kelpasi heille hyvin ja saippuan antamisesta tuli myös meille hyvä mieli. Pian taxi collectivomme jo tulikin ja hyppäsimme kyytiin ja lähdimme suuntaamaan kohti Trinidadia.

Galapagossaaret – tulivuoren rinteillä ja ensimmäinen sukellus pinnan alle Isabela-saarella

Seuravana päivänä meidän oli tarkoitus siirtyä Isabela-saarelle. Santa Cruzista Isabelalle kulkee pikavene kahdesti päivässä, varhain aamulla ja iltapäivällä. Ajattelimme, että klo 7 aamulla lähtevä vene olisi meille turhan aikainen, sillä ajattelimme nukkuvamme...

Mutkien kautta sokeritoppavuoren huipulle

Brasilian matkan ajankohdan määritti pitkälti sambakarnevaalit ja tänään aamupäivällä meidän piti käydä hakemassa liput. Olimme ostaneet liput jo ennakkoon, mutta niitä ei postiteta Brasilian ulkopuolelle edes sähköisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että liput toimitetaan...

Salar de Uyuni – retki Andien vuoristomaisemissa

Bolivian kuuluisa suola-aavikko Salar de Uyuni  lähialueineen oli meille suurin syy matkustaa Chilen San Pedro de Atacamaan. Useimmiten Salar de Uyunin alueelle järjestettävät retket ovat 3-4 päivän mittaisia ja niillä vieraillaan pitkälti samoissa kohteissa. San...

Costa Rica – Manuel Antonion kansallispuisto

Costa Rican vuonna 1972 perustettu Manuel Antonion kansallispuisto oli ensimmäinen paikka, jossa Costa Ricassa kävimme. Aiemmin kirjoitimme matkamme myöhemmästä kohteesta Monteverden pilvimetsästä ja lisäksi siellä tehdystä yökävelystä. Kokemus Manuel Antoniosta oli...

Ek Balam – upea maya-raunio Jukatanilla

Ek Balam on hieno ja rauhallinen mayaraunio Valladolidin lähellä, vain 25 kilometrin päässä. Myös Chichén Itzá on lähellä, n. 55 kilometrin päässä, ja ajomatka sieltä kestää Ek Balamille noin tunnin. Me halusimme olla Ek Balam -raunioilla heti niiden aukeamisaikaan....

Cenote Oxman

Cenotet ja niihin tutustuminen ovat usein monilla listalla suunnitellessaan matkaa Meksikoon ja Jukatanin Niemimaalle. Alueella on tuhansia cenoteja, joista osa on selvästi kuuluisimpia kuin toiset. Näistä upeimpien joukossa on cenote Oxman.Mitä ovat...

Torres del Paine – Grey Glacier -jäätikkö

Grey Glacier -jäätikkö on Torres del Painen kansallispuiston jäätiköistä kuuluisin. Tähän mennessä olimme nauttineet suuresti ajastamme kansallispuistossa sen upeita ja monipuolisia maisemia ihaillen. Grey Glacier oli yksi pääkohteistamme Torres del Painen...

Kaunis Viñalesin laakso

Heräsimme aikaisin aamulla. Olimme varanneet casasta aamiaisen 5 CUC hintaan, mikä oli yleinen hinta casan aamiaiselle. Aamiaiset olivat aina hyvin samankaltaisia ja sinänsä ihan hyviä. Ne pitivät sisällään aina kananmunaa jossain muodossa ja vaihtelevia hedelmiä, joista guava oli meidän ehdoton suosikkimme. Lisäksi tarjolla oli kannu jonkin hedelmän mehua, kahvia sekä leipää.

Trinidad ja retki vesiputouksille Topes de Collantesin kansallispuistoon

Nukuimme yön jostakin syystä todella huonosti, vaikka sängyssä tai casassa muutenkaan ei ollut mitään vikaa. Tästä huolimatta halusimme pitää kiinni suunnitelmastamme ja suunnata Topes de Collantesin kansallispuistoon, joka sijaitsee 15km päässä Trinidadista länteen. Normaaliin tapaan matka toteutettiin taksilla, jonka saimme varattua kätevästi casamme kautta. Jälleen hinnaksi sovittiin 30 CUC, taksi veisi meidät puistoon ja jäisi odottamaan meitä, kun käymme Salto de Caburn -vesiputouksella. Suunnitelma kuulosti hyvältä. Koska reitti vesiputoukselle oli aika lyhyt, 4km, otimme molemmat vain 0,5 litraa vettä mukaan.

30 Kommentit

  1. Hienon näköisiä paikkoja molemmat! En pidä tuota 7 euron hintaa erityisen kalliina, yleensähän nähtävyydet jotain maksavat. Toki uimaan pääsee ilmaiseksi siellä täällä, joten siihen nähden toki hintaa voi pitää kovana, mutta ovathan nuo erikoisia paikkoja. Tulee varmasti käytyä jossain cenotessa, jos jonain päivänä matkustan uudelleen tuonne päin Meksikoa.

    Vastaa
    • Joo, 7€ on ihan kohtuullinen summa cenotevierailuun. Me emme lähtökohtaisesti halua säästää pääsymaksuissa, sillä se rahallinen panostus jo kohdemaahan matkustaessa on kuitenkin huomattavasti pääsymaksua anemmän. Jukatanin niemimaan cenotet olivat upeita, kannattaa ehdottomasti ottaa useampi käyntilistalle. Niitä kuitenkin on myös hyvin erilaisia, joten ainakaan me emme näihin visiitteihin kyllästyneet.

      Vastaa
  2. Hienoja cenoteja molemmat, nuo tippukivet varsinkin luovat tunnelmaa! Me piipahdettiin omalla Jukatanin reissulla vain Valladolidin keskustassa sijaitsevassa Cenote Zacissa, joten seuraavan kerran kun liikutaan tuolla päin, pitänee tutustua vähän useampaan.

    Vastaa
    • Me yritimme mennä cenotet Zaciin, mutta se oli juuri remontoitava ja jäi harmillisesti meiltä näkemättä. Tulipahan käveltyä Valladolidin kaduille pyyhkeeseen kietoutuneena, kun en ollut vaihtanut vaatteita edellisen cenote-vierailun jälkeen.
      Todella kätevää, että keskustassa kun on cenote.

      Mekin tykkäämme tippukivien luomasta tunnelmasta ja luolamaisia cenoteista ylipäätään.

      Vastaa
  3. Paljon näitä cenoteja on, mutta meillä jäi silti käynnit vain yhteen sellaiseen reissullamme, kun emme niin paljon Jukatanin niemimaata kierrelleet. Hieno kokemus kumminkin.

    Vastaa
    • Cenoteja onkin ihan valtavasti. Suurin osa niistä joissa kävimme, olivat todella hienoja. Toki olimme etukäteen alueen cenoteihin perehtyneet ja se kannatti. Muistatko Ahti missä cenotessa kävitte reissullanne?

      Vastaa
    • Autolla liikkuminen sujui hyvin. Tiet ovat pääasiassa hyvässä kunnossa, mutta välillä teissä oli kuoppia, joita piti varoa. Kerran sellaiseen ajoimmekin ja rengas meni rikki. Vuokra-autoissa pitäisi aina olla vararengas mukana.

      Isoissa kaupungeissa liikenne oli kieltämättä varsin vilkas, mutta muuten liikenne oli rauhallinen. Meksikossa on käytössä tietullit, jotka Jukatanilla ovat melko hintavia. Tietullit pitää maksaa käteisellä.

      Oltiin todella tyytyväisiä päätökseemme vuokrata auto, sillä se oli ylivoimaisesti helpoin tapa liikkua.

      Vastaa
  4. Cenoteissa pulikointi on kyllä Meksikon kuumuudessa ihan parasta, joskin yleensä on varsin ruuhkaista – ainakin niissä, kuten juurikin Palomitasissa, joissa olen itse uinut. Seesteisistä kuvista, joissa ei näy ketään muuta, on ollut turha haaveilla. Mutta silti ihanaa! Nyt iski muuten hirveä Meksiko-ikävä, joka aina säännöllisin väliajoin nousee pintaan…

    Vastaa
    • Meillä kävi Meksikossa ollessamme tuuri, sillä varsin monessa cenotessa saimme olla melko rauhassa ja osassa jopa kahdestaan. Joten kauniita matkakuvia cenoteilta kertyi runsaasti. Jos haluaa rauhallisen cenotevierailun, vaatii se silti usein vierailuajankohdan suunnittelua. Ja mekin menisimme mieluusti takaisin Meksikoon, niin paljon jäi vielä nähtävää.

      Vastaa
  5. Nämä on kauniita cenoteita, mielestäni kauniimpia mitä missä me käytiin. Tekee mieli taas lähteä Meksikoon kun näitä lueskelee. Te taisitte tehdä melkoisen cenote -kierroksen kun olitte siellä. Tuollainen luola cenote jäi meillä näkemättä joten ensi kerralla ehdottomasti sitten sellaiseen.

    Vastaa
    • Ehdottomasti Paula seuraavalla kerralla luolacenoteen! Ne ovat mielestämme kauneimpia. Me kävimme matkamme aikana kivasti tutustumassa eri cenoteihin ja itse asiassa Valladolidin lähellä useampaan kuin olimme etukäteen ajatelleet. Tykästyttiin niissä käymisestä ja varmasti seuraavallakin reissulla haluttaisiin käydä useammassa. Vuokra-auto helpottaa cenote-vierailuja ja silloin voi päästä nauttimaan cenoteista ilman ryhmämatkojen ruuhkia.

      Vastaa
  6. Todella yleistä ja minua ihmetyttävää ulkomailla on se, että paljousaleja ei juuri saa. Esim. Kahden pallon jäätelö on kaksi kertaa yhden pallon jäätelön hinta. No herkuissa tämä politiikka pelkästään hyvä!

    Vastaa
    • Mietittiin reissussa, että vaikka cenotejen ja kuuluisimpien maya-raunioiden hinnat ovat nousseet viime vuosina, ei se turisteja ole kartoittanut. Varmasti turisteja riittäisi sankoin joukoin jatkossakin, vaikka hinnat vieläkin tästä nousisivat. Joten heidän on helppo olla antamatta paljousalennusta.

      Vastaa
  7. Ihan uskomaton paikka ja varmasti vielä vaikuttavampi mitä kuvat antaa ymmärtää vaikka kuvatkin on mahtavia!

    Vastaa
    • Etenkin Agua Dulce oli mieletön. Varmasti cenote Palomitas olisi myös ollut vaikuttava, jos olisimme saaneet olla siellä ilman tällaista ruuhkaa.

      Vastaa
  8. Blogeja lukiessa oppii uutta! En ole aikaisemmin tiennyt, että tämmöisiä paikkoja on olemassa. Näyttää mielenkiintoiselta paikalta uida. Toisaalta, ahtaan paikan kammoisena, tulee mieleen, ahdistaako tuolla, kun nuo puikot roikkuvat siinä päällä ja lalapuolella on reilusti vettä.
    Jos joskus reissaan Meksikoon, tätä uimamuotoa täytyy kokeilla.

    Vastaa
    • Cenotet ovat tarunomaisen kauniita! Välillä piti ihan vakuuttaa itselleen, että näkemäni on totta. Ajattelisin, että luolamaiseen cenotejen menossa luolan sisäänmeno voi tuntua ahtautensa vuoksi kaikkein ahdistavimmalta, jos kärsii ahtaan paikan kammosta. Sisällä on kuitenkin avaraa.

      Vastaa
  9. Enpä olekaan cenoteista kuullut aiemmin. Muutamissa tippukiviluolissa olen vieraillut ja sitä kautta nuo kuvat näyttivät tutuilta. Joskaan en ole koskaan uinut luolassa. Voin kyllä kuvitella, että luolassa on melkoinen meteli, jos siellä on nuoria bussilasteittain.

    Vastaa
    • Joo, oli aikamoinen kontrasti hiljaisen Agua Dulcen ja nuoria täynnä olevia Palomitaksen välillä. Luolat ovat kiehtovia ja niissä mielellään reissuilla käydään. Cenoteista juuri nämä luolamaiset ovat eniten meidän mieleen.

      Vastaa
  10. Cenotet ovat olleet minulle yksi mieleenpainuvimmista uima- ja snorklailupaikoista vaikka uimareiden paljous onkin joissakin paikoissa häirinnyt.

    Vastaa
    • Olen Eila kanssasi samaa mieltä. Välillä piti ihan vakuuttaa itselleen, että tämä on totta. Niin upeita monet näkemämme cenotet olivat. Ei sinänsä ihme, että moni muukin haluaa tulla cenoteihin uimaan.

      Vastaa
  11. Kuulostaa hauskalle, varsinkin jos pääsee cenoteen sellaisena aikana, ettei siellä ole muita. Bussilastillinen teinejä karkottaisi minutkin aika kauas. 🙂 Milloin te olette käyneet tuolla?

    Vastaa
    • Oli niin upeaa päästä cenote Agua Dulceen ihan kahdestaan. Mietittiin, että raaskitaanko lähteä sieltä pois ennen kuin paikka suljetaan, mutta haluttiin vielä käydä katsomassa viereinen cenote Palomitas. Sen ruuhkaisuuden nähtyämme toivoin, että oltaisiin vaan jääty loppuajaksi nauttimaan Agua Dulcen kauneudesta ja rauhallisuudesta, siellä oli taianomaista. Oltiin Meksikossa tämän vuoden helmi-maaliskuussa.

      Vastaa
  12. Upean näköistä! Voi kun noissa luontokohteissa saisi aina olla rauhassa 😀 Mulla menee fiilis kokonaan, jos paikalla on paljon muuta porukkaa: en yleensä halua ihmisiä kuviini, ja muutenkin! Mutta hyvä, että saitte edes toisessa paikassa olla rauhassa 🙂

    Vastaa
    • Sanopa muuta Eveliina! Onneksi kuitenkin saimme olla Agua Dulcessa rauhassa ja jopa ihan kaksistaan. Muutoinkin saatiin mielestäni pääosin todella onnistuneet cenote-vierailut.

      Vastaa
  13. Olipa taas upea matka kanssanne paikkaan, josta emme ole ikinä kuulleetkaan. Kiitos hurjan hienoista kuvista. Katsoin ne kahteen kertaan. Aila

    Vastaa
    • Voi kiitos Aila. Ilahduttaa kuulla, että pidit lukemastasi. Cenotet ovat niin kauniita ja olin iloinen, kun sain tallennettua sitä muistoksi kuviin.

      Vastaa
    • Agua Dulcessa oli kyllä todella kaunista, aivan satumaista. Cenote Palomitaksessa tuo väenpaljous häiritsi. Vesi oli viileää, mutta ei liian kylmää. Pikemminkin kokemus oli mukavan virkistävä. Siellä pystyi kyllä palelematta uiskentelemaan.

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa