Cenotet ja niihin tutustuminen ovat usein monilla listalla suunnitellessaan matkaa Meksikoon ja Jukatanin niemimaalle. Alueella on tuhansia cenoteja, joista osa on selvästi kuuluisimpia kuin toiset. Tällä kertaa päädyimme tutustumaan cenote Sac Auaan, joka osoittautui varsin mielenkiintoiseksi.

cenote Sac Aua, Meksiko
cenote Sac Aua, Meksiko
cenote Sac Aua
cenote Sac Aua, Meksiko
cenote Sac Aua

Mitä ovat cenotet? 

Cenote-termi tulee yacatecin mayankielen sanasta dzonot, joka tarkoittaa pyhää kaivoa. Tämä kuvaakin cenoteja varsin hyvin, sillä cenotejen voisi kuvata olevan luonnonmuovaamia luolia tai kuoppia, jotka ovat osittain täyttyneet vedellä. Osassa cenoteja on myös todella näyttäviä tippukivimuodostelmia. Cenotet ovat yleensä erittäin kauniita ja niiden vesi on varsin kirkasta. Kirkkaudesta huolimatta vesi ei kuitenkaan ole kovinkaan puhdasta, joten sen nielemistä kannattaa välttää.

cenote Sac Aua, Meksiko
cenote Sac Aua, Meksiko

Erilaisia cenoteja

Cenoteja voidaan luokitella muutamalla eri tavalla. Meidän mielestä informatiivisin on jako neljään luokkaan seuraavasti:

1.       Allas-cenote (Basin Cenote): Kokonaan avoimia cenoteja. Näissä ei myöskään ole monille cenoteille tyypillisiä korkeita reunoja, vaan näitä voisi kuvata luonnon vesialtaiksi. Moni Tulumin lähellä oleva uimapaikka on tällainen, kuten cenote Aktun Ha (toiselta nimeltään cenote Carwash), cenote Cristal ja cenote Escondido. Meidän mielestämme nämä eivät kuitenkaan näytä yhtä hienoilta kuin jonkin muun tyyppiset cenotet, jonka vuoksi emme näissä juurikaan käyneet.

 

2.       Sylinteri-cenote (Cylinder Cenote): Myös nämä ovat kokonaan avoimia, mutta ovat nimensä mukaisia sylinterin muotoisia ja vesi on korkeiden seinien ympäröimä. Tällainen cenote on esimerkiksi lähellä Chichén Itzá Maya-rauniota oleva cenote Ik-Kil sekä Ek Balam Maya-raunion vieressä oleva cenote X’canche. Samoin instagramkuvista tunnettu cenote Oxman on tällainen sekä cenote Sac Aua.

 

3.       Kannu-cenote (Jug Cenote): Nämä ovat ns. puoliavoimia cenoteja. Vesi on pinta-alaltaan laajempi kuin cenoten aukko. Instagramkuvista kuuluisa cenote Calavera sekä niin ikään Valladolidin lähellä oleva cenote Hubiku ovat myös puoliavoimia cenoteja. Samoin kaksi Tulumin lähellä olevista cenoteista kuuluisimmista ovat tällaisia: cenote Dos Ojos sekä Gran Cenote.

 

4.       Luola-cenote (Cave Cenote): Nämä ovat nimensä mukaisesti luolamaisia ja ovat täysin suljettuja cenoteja. Näissä on monesti kuivia alueita vedenalaisten alueiden lisäksi. Meidän mielestämme nämä ovat kaikkein upeimpia. Tällainen on esimerkiksi cenote Dos Ojosin lähellä oleva cenote Taak Bi Ha.

 

Monesti puoliavoimet cenotet voivat olla hyvin lähellä luolacenoteja, koska cenoten aukko saattaa olla hyvin pieni ja cenote olla tällöin käytännössä hyvin luolamainen. Tällaisia ovat esimerkiksi vierekkäiset cenote Xkeken ja cenote Samula sekä niin ikään vierekkäiset cenote Agua Dulce ja cenote Palomitas. Myös instagramkuvista tunnettu cenote Suytun on tällainen.

cenote Sac Auan keskellä on pieni saari
cenote Sac Aua, Meksiko

Cenote Sac Aua on kiinnostava cenote lähellä Valladolidia. Cenote Sac Aua on luokiteltavissa sylinteri-cenoteksi. Paikka on siinä mielessä erittäin mielenkiintoinen, että sen keskellä on ikään kuin pieni saari, jota cenoten vesi ympäröi.  

Cenote Sac Aua – pääsymaksu ja aukiolo

Cenote Sac Auan pääsymaksu on 150 pesoa (7 euroa).  

Cenote Sac Aua on auki klo 9-17. Cenote Sac Auan kanssa pätee kuitenkin sama nyrkkisääntö kuin muidenkin cenotejen kanssa. Paikalla kannattaa pyrkiä olemaan mahdollisimman aikaisin. Me tosin olimme tällä kertaa paikalla myöhään iltapäivällä. Tullessamme Sac Aualla oli muutama ihminen, mutta he lähtivät melko pian ja saimme olla cenotella kahdestaan. Joskus myöhäinen iltapäiväkin on siis hyvä tapa välttää suurimmat ruuhkat.

cenote Sac Aua, Meksiko
cenote Sac Aua, Meksiko
cenote Sac Aua, Meksiko
kaloja cenote Sac Aualla
cenote Sac Aua, Meksiko

Miten cenote Sac Aualle pääsee?

Helpoiten paikalle pääsee vuokra-autolla, cenote Sac Aua sijaitsee vajaan 30 kilometrin päässä Valladolidista ja ajomatka on noin 35 minuuttia. Cancunista, Playa del Carmenista ja Tulumista on puolestaan noin 2-2,5 tunnin ajomatka. Meidän tapamme liikkua Jukatanin niemimaalla olikin juuri vuokra-auto ja koimme sen erittäin helpoksi tavaksi liikkua. Cenote Sac Aua on tosin hieman hankala löytää, sillä reittiä sille ei ole kovin hyvin merkitty. Lähellä cenotea oli kuitenkin useita kylän pikkulapsia, jotka tipin toivossa opastavat viimeiset sadat metrit.

Jos vuokra-auto ei ole vaihtoehto, pääsee Valladolidista cenote Sac Aualle varsin kätevästi myös taksilla.

cenote Sac Aua, Meksiko
polku cenote Sac Aualle
cenote Sac Aua, Meksiko
cenote Sac Aua

Muuta cenote Sac Auasta

Suihkussa käynti on pakollista ja suihkun vesi on kylmää. Cenoten Sac Auan vesi sen sijaan on lämpimämpää, mutta kuitenkin virkistävän viileää. Lisäksi uimaan mennessä vaaditaan käyttämään pelastusliivejä. Niitä saa paikalta lainaksi ilman kustannuksia. Paikalla on myös pukuhuoneet, suihkut ja vessat.

Sac Auassa on mahdollista vuokrata myös kajakki 50 peson hintaan (2,5 euroa). Cenoten maksimisyvyys on noin 14 metriä, mutta paikoitellen vesi on hyvin matalaa. Poikkeuksena moniin muihin cenoteihin nähden, dronet ovat Sac Auassa sallittuja. Sac Auassa on myös hyppysilta, josta voi hyppiä veteen.

Sac Auan suihkut
cenote Sac Auassa voi vuokrata kajakkeja
cenote Sac Aua, Meksiko
cenote Sac Auassa voi vuokrata kajakkeja
cenote Sac Auan hyppysilta
cenote Sac Auan hyppysilta

Cenote Sac Aua – meidän kokemuksemme

Cenote Sac Aua on mielenkiintoinen cenote. Olisimme halunneet, että vettä olisi ollut hieman enemmän, mutta vähäisistä viimeaikaisista sateista johtuen vettä oli varsin vähän. Marika yllättyi cenoten sisällä olevan saaren koosta, se oli yllättävän suuri ja vettä oli kapea kaistale saaren ympärillä. Ainutlaatuisuudessaan kokemus cenote Sac Auasta oli kuitenkin mieluisa.

cenote Sac Aua, Meksiko
cenote Sac Aua, Meksiko

Sinua saattaisi kiinnostaaa myös nämä:

Matka ainutlaatuiseen ja kiehtovaan Kuubaan

Kuuba on selvästi Karibian suurin valtio, mutta silti sen koko on alle 1/3 Suomesta. Ihmisiä siellä sen sijaan asuu kaksi kertaa niin paljon kuin Suomessa. Kuuban tavaramerkkinä on tietysti vanhat amerikanraudat. Niitä arvioidaan olevan Kuubassa 60 000 kappaletta ja pääasiassa ne ovat käytössä niillä alueilla, joissa on myös turisteja, ja nämä autot toimivat takseina. Ennen vuoden 2011 syyskuun talousuudistusta kuubalaiset tarvitsivat keskenään tekemiinsä autokauppoihin valtion luvan. Talousuudistuksen myötä myös uusia autoja on alettu tuoda Kuubaan, mutta niiden hinta on verotuksesta johtuen noin 5-kertainen Suomen hintoihin verrattuna. Tämä tarkoittaa sitä, että keskivertokuubalainen ei pysty tällaista autoa ostamaan, vaikka käyttäisi siihen sadan vuoden säästöt. Vuoden 2011 talousuudistuksen lisäksi Yhdysvallat ja Kuuba alkoivat joulukuussa 2014 neuvottelemaan kauppasaarron purkamisesta. Kuuban talousuudistukset ja kauppasaarron lieventäminen tulevat johtamaan hitaasti mutta vääjäämättä siihen, että vanhat amerikanraudat tulevat häviämään ja lisäksi Kuuban kulttuuri tulee länsimaistumaan. Yleisesti sanotaankin, että Kuubaan kannattaa matkustaa juuri nyt, jotta ehtii nähdä sen sellaisena kuin se on ollut viimeiset kuusikymmentä vuotta. Kun Finnair vielä aloitti suorat lennot Havannaan, oli meidän matkapäätöksemme nopeasti tehty.

Che Guevaran jalanjäljillä Havannassa

Sunnuntai oli matkamme viimeinen kokonainen päivä. Halusimme käydä Havannan kuuluisimmalla Columbuksen hautausmaalla, jossa olisi nähtävillä todella hienoja hautoja. Hautausmaavierailun jälkeen suunnitelmissamme olisi käydä vallankumousmuseossa. Vallankumous on tietysti todella tärkeä osa Kuuban historiaa, joten halusimme tutustua siihen.

Corcovadon kansallispuisto – patikointi sademetsän läpi

Kolmas päivämme Costa Rican Corcovadon kansallispuistossa olikin varsin erilainen kuin ensimmäinen tai toinen päivä. Meillä oli kolmannelle päivällä alun perin kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen vaihtoehto oli toimia niin kuin edellisenä päivänä lähteneet Alfredo sekä...

Cenote Samula

Valladolidin lähellä sijaitseva cenote Samula on kaunis, luolamainen cenote, johon auringonvalo pääsee pienehköstä aukosta sisälle. Cenote Samula sijaitsee aivan cenote Xkekenin vieressä ja vaikka cenotet ovat samankaltaisia, on niissä myös selviä eroavaisuuksia.

Retki pilvien yläpuolelle Corcovado-vuoren huipulle

Aamu oli aika unelias. Olimme päässeet sambakarnevaaleilta hotellille vasta kolmen jälkeen ja aikaerorasitus vaivasi vielä. Vääntäydyimme kuitenkin ylös ja aamiaiselle, koska tavoitteena oli päästä Corcovadolle mahdollisimman aikaisin. Meidän ajatuksena oli, että...

Costa Rica – Manuel Antonion kansallispuisto

Costa Rican vuonna 1972 perustettu Manuel Antonion kansallispuisto oli ensimmäinen paikka, jossa Costa Ricassa kävimme. Aiemmin kirjoitimme matkamme myöhemmästä kohteesta Monteverden pilvimetsästä ja lisäksi siellä tehdystä yökävelystä. Kokemus Manuel Antoniosta oli...

Kaaos Paraguayssa – Ciudad del Este

Iguassun putoukset tosiaan sijaitsevat Argentiinan ja Brasilian rajalla. Putousten lähellä on kuitenkin näiden maiden rajojen lisäksi myös kolmannen maan rajat: Paraguayn. Meillä oli vapaa iltapäivä käytettävissä, emmekä keksineet mitään erityistä tekemistä Foz do...

Torres del Paine – Grey Glacier -jäätikkö

Grey Glacier -jäätikkö on Torres del Painen kansallispuiston jäätiköistä kuuluisin. Tähän mennessä olimme nauttineet suuresti ajastamme kansallispuistossa sen upeita ja monipuolisia maisemia ihaillen. Grey Glacier oli yksi pääkohteistamme Torres del Painen...

Kuuban maailmankuulut sikarit ja vierailu sikaritehtaassa

Viimeisenä päivänä kävimme vielä sikaritehtaassa. Ensin liput jostain hotellista ja sitten kävellen kohti tehdasta. Tehtaassa ei pääasiassa saanut kuvata, mutta välillä tietyissä kohdissa annettiin erikseen lupa ottaa kuva. Meidän kanssa samaan aikaan kierrokselle osui yhdysvaltalaiset New Jerseyn seudulla asuvat mies ja nainen. Mies oli erittäin kiinnostunut sikareista ja tiesikin niistä varsin paljon. Hän kyseli oppaalta erinäisiä asioita jatkuvasti niin kauan kuin opas jaksoi hänelle vastata.

Galapagossaaret – luontomatkaajan unelmakohde

Amazonilta lähdettyämme suuntasimme Ecuadoriin. Ecuador olisi Perun ja Pacaya Samiria National Reserven lisäksi ollut erinomainen kohde Amazonin vierailua varten ja harkitsimme itse asiassa sitä pitkään. Erittäin todennäköisesti seuraava vierailu Amazonin alueelle...

22 Kommentit

 1. Tämä näyttää ehkäpä minulle mieluisimmalta näistä esittelemistänne cenoteista. Saari tekee siitä mielenkiintoisen.

  Vaikka monissa luolanähtvyyksissä on tullutkin käytyä, niin ahtaat maan sisällä olevat paikat ovat minusta aina vähän pelottavia tai epämieluisia. Varmaan siksi nämä avoimet/puoliavoimet näyttävät houkuttelevammilta.

  Vastaa
  • Minä olin odottanut todella paljon tällä xenotella käymistä. Yllätti siitä, kuinka suuri cenoten keskellä oleva saari olikaan. Olin kuvitellut pienen saaren veden keskelle, ja olin hieman pettynyt, kun vettä olikin niin kapea kaistale. Mutta Sac Aua oli kuitenkin mielenkiintoinen ja hyvin kaunis.

   Vastaa
 2. Jännän näköisiä nämä cenotet. Omanissa näin vastaavan tyylisen vajonneen maan jonka sisällä oli uimapaikka nimeltään Bimmah Sinkhole. En tosin viitsinyt lähteä uimaan koska se on aika täynnä ja meteli on kova. Meksikossa olisi kiva joskus päästä käymään ja löytää rauhallinen cenote jossa pääsisi myös uimaan.

  Vastaa
  • Googlen kuvahaku perusteella Bimmah Sinkhole on todella upea. Mutta olisi meiltäkin jäänyt uimatta, jos väkeä ja meteliä olisi paljon. Se vaikuttaa suuresti tunnelmaan. Toivottavasti aikoinaan Meksikossa löydät rauhallisia cenoteja. Meillä kävi tuuri ja saimme olla joissain suosituissakin rauhassa.

   Vastaa
 3. Cenote Sac Aua on tähän mennessä ollut kiinnostavin, jos kuvista päättelisi. Hyvin kuvauksellinen se ainakin on. Tuo saari on hyvin sarmikas.
  Minä olisin varmaan vuokrannut kanootin, koska veden keskeltä maisemat näyttävät jotenkin erilaisilta, kun rannalta.

  Mua jollain tavalla häiritsee se ajatus, että uimaan mennessä pitää käyttää pelastusliivejä, ottaen huomioon, että vesialtaan leveys on vain muutamia metrejä. Vaikka se on syvä, on siinä vaikea hukkua. Tosin, ymmärrän tietysti, että se on turvatoimi. Ei kaikki ihmiset osaavat uida.

  Vastaa
  • Minä olin odottanut Sac Aualla vierailua paljon, minustakin se kuulosti hyvin mielenkiintoiselta. Vettä olikin sen verran kapea kaistale, että kanoottivuokraus jäi meidän osaltamme kokeilematta.

   Kaikissa cenoteista ei ole pelastusliivipakkoa. Tuntuuhan se hölmöltä käyttää pelastusliiviä, mutta positiivisena ne lämmittävät viileässä vedessä. Ja aina pelastusliivien käyttöä ei valvota.

   Vastaa
 4. Niin eihän sitä pelastusliivit päällä uimista voi uimiseksi kutsua, asento kun sopii enemmänkin vesijuoksuun. Tai heiluvaan sellaiseen?‍♀️?

  Vastaa
  • Niin, pelastusliivien kanssa on hieman erilaista uida. Mutta kyllä niihin aika nopeasti tottui, eivätkä enää häirinneet.

   Vastaa
 5. Täytyy myöntää, että mulle cenotet eivät olleet tuttuja ennestään. Joten opin taas uutta teidän blogin kautta 🙂 Upean näköistä ja upeat kuvat! Hyvä, että oli onnistunut visiitti!

  Vastaa
  • Kiitos Emilia! Cenoteissa kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa, jos Meksikoon matkustat. Uskomattomia paikkoja. Kiva kuulla, että pystyttiin tarjoamaan uutta tietoa.

   Vastaa
 6. Teillä on kyllä aivan ihanan ihailtava sivistys näistä luontokohteista ja kaikista niiden nimistä! Oottehan nähneet maailmasta aivan valtavasti ja sitä kautta oppineet paljon omien kokemusten kautta. Matkailu avartaa ja opettaa paljon ! 🙂

  Vastaa
  • Voi kiitos Elina. Matkailu opettaa paljon. Meillä on esimerkiksi englanninkielinen lintulajien sanavarasto kohentunut huomattavasti matkustamisen myötä, kun ollaan reissujen kautta innostuttu tutustumaan eri lintulajeihin ja selailtu englanninkielisiä kirjoja.

   Vastaa
 7. Teistähän onkin kehittynyt oikeita cenote-asiantuntijoita! Tämä(kin) näyttää kyllä kauniilta.

  Vastaa
  • Heh, tykästyttiin tosi paljon cenoteihin ja niinhän siinä kävi, että tuli käytyä suunniteltua useammassa. Todella kauniita ja mielenkiintoisia paikkoja.

   Vastaa
 8. Oho, tämä on aika hieno! En usko, että olen tästä cenotesta koskaan kuullut. Ja mahtista, että saitte olla siellä ihan kaksin. Te taisitte kiertää aikamoisen määrän cenoteita. Ensi kerralla kun ollaan Meksikossa niin täytyy palata lukemaan nämä kaikki uudelleen ja valita sellaiset, missä halutaan käydä. Mehän ei käyty kuin kahdessa viime reissulla.

  Vastaa
  • Voi, se olisi mahtavaa, jos näistä meidän kirjoituksista voisi olla apua teidän tuleville reissuille. Ollaan haluttu kirjoittaa kustakin cenotesta erikseen itseämme varten ja mahd. muita Meksikoon reissaajia varten. Ei meillä ollut suunnitelmissa käydä näin monessa, mutta tykästyttiin tosi paljon cenoteihin. Ne on todella upeita. Meillä kävi ylipäätään todella hyvä tuuri näiden cenotejen kanssa, etenkin Valladolidin lähellä saatiin käydä niissä aika rauhassa. Usein joko oltiin ihan kahdestaan tai sitten niissä oli vain jokunen muu vierailija.

   Vastaa
 9. Heh! Mun ensimmäinen ”kunnon reissu” eli matka Atlantin yli sijoittui Meksikoon joskus miljoona vuotta sitten ja silloin kävin myös Chichén Itzássa. Muita kohteita oli Tulum ja Cancun sillä reissulla. Muisten, että uitiin jossain tosi kylmässä virtaavassa joessa, joka meni osittain maan alla ja piti olla pelastusliivit. Olikohan se cenote? Ei mitään hajua. Ainakin siellä oli jännää uida.

  Vastaa
  • Kuulostaa Hannele siltä, että kävit tuolloin cenotessa. Kuulostaa hienolta kokemukselta, vastaavaan haluaisin itsekin. Cenoteja on niin paljon Meksikossa, että jos paikkaa ei kirjoita muistiin, sen nimi helposti unohtuu.

   Vastaa
 10. Cenotet on tulleet teidän kauttanne tutuksi termiksi, kiitos siis valistuksesta 🙂 Tuntuu, että toistan itseäni joka kerta, mutta teidän blogissa on vaan aina hurjan mielenkiintoisia postauksia ja loistavia kuvituksia!

  Vastaa
  • Voi kiitos Eveliina. On ollut hienoa päästä matkustamaan upeisiin kohteisiin ympäri maailmaan ja siten toteuttamaan omia unelmiamme.

   Vastaa
 11. On kyllä kaunis cenote! Todella mielenkiintoista tietää kuinka paljon erilaisia cenoteja onkaan ja minkälaista niissä käynti todellisuudessa on. Insta kun ei tosiaan kerro kaikkea. 🙂 Täytyy pistää nämä vinkit cenoteista talteen omaa tulevaa Meksikon matkaa varten!

  Vastaa
  • Oi, mahtavaa, jos näistä kirjoituksistamme on apua sinun matkasuunnitelmissasi. Cenoteja on paljon erilaisia, ja mielestäni kannattaa käyttää hetki siihen, että suunnittelee niissä vierailua.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa