Iguassun putoukset tosiaan sijaitsevat Argentiinan ja Brasilian rajalla. Putousten lähellä on kuitenkin näiden maiden rajojen lisäksi myös kolmannen maan rajat: Paraguayn. Meillä oli vapaa iltapäivä käytettävissä, emmekä keksineet mitään erityistä tekemistä Foz do Iguaçun keskustassa, sillä olimme kiertäneet sen edellisenä päivänä. Niinpä saimme idean käydä Paraguayn puolella.

Paraguayn puolella oli helppoa käydä, sillä bussilla pääsi varsin lähelle rajaa. Maiden välillä on silta, jota pitkin kulkemalla pääsee Paraguayn puolelle. Siltaa ei varsinaisesti suositella ylitettäväksi kävellen, mutta päätimme tehdä niin siitä huolimatta. Brasilian puolella saimme poistumisleiman passiimme ja myös Paraguayn puolella rahamuodollisuudet menivät nopeasti eikä leimaa tarvinnut odottaa kauaa.

Paraguayn ja Brasilian raja, Ciudad del Este
Paraguayn ja Brasilian raja, Ciudad del Este
Paraguayn ja Brasilian raja, Ciudad del Este

Paraguayn ja Brasilian rajalla sijaitseva paraguaylaiskaupunki on nimeltään Ciudad del Este. Suorastaan järkytyimme hieman päästyämme rajan yli, sillä kaikkialla oli täydellinen härdelli. Katsoimme myös parhaaksi laittaa järjestelmäkameran reppuun ja siellä se pysyi koko visiittimme ajan. Muutenkaan kuvia ei Paraguaysta kovinkaan paljoa tullut otettua.

No millainen Ciudad del Este sitten oli? Siitä tuli mieleen jollain tavalla mieleen Tallinnan Mustamäentori parikymmentä vuotta sitten. Kojuissa myytiin kaikkea mahdollisia tavaroita laidasta laitaan. Vaatteita oli paljon, mutta niin oli myös esimerkiksi auton renkaita. Ohikulkijat kaupittelivat pillereitä.

Ciudad del Este Paraguayssa

Toisaalta paikalla oli myös varsin kalliin näköisiä tavarataloja, joiden ovella oli tiukkailmeinen vartija rynnäkkökivääri kädessään. Ja kalliita olivat myös siellä myydyt tavarat. Kokemus oli oikeastaan varsin absurdi. Brasilian puolelta tuli jatkuvasti porukkaa Ciudad del Esten puolelle ostoksille. Oletettavasti Paraguayssa on huomattavasti halvempi hintataso ja nyt jälkikäteen huomasin, että siellä tavaroiden hinnassa ei ole lainkaan arvonlisäveroa.

Ciudad del Esten merkitys Paraguayn taloudelle on valtava. Wikipedia kertoo, että peräti 60 % koko maan bruttokansantuotteesta tuotetaan nimenomaan Ciudad del Estessa. Brasilialaisten ja Argentiinalaisten ostosmatkat kaupunkiin ovat siten varsin tärkeitä koko maan taloudelle.

Ciudad del Este Paraguay Brasilian ja Argentiinan rajalla
Ciudad del Este Paraguayssa

Paraguayn ja Brasilian varallisuuserot näkyivät hyvin myös asuntokannassa. Toki tavaratalot Paraguayssa olivat erittäin tyylikkäitä, mutta muu rakennuskanta näytti olevan erittäin huonokuntoista. Niistä ei kuitenkaan härdellin keskellä ollut kovin mielekästä kuvata.

Ciudad del Este Paraguayssa
Ciudad del Este Paraguayssa

Jos ei Foz do Iguaçun keskustan alueella ollut paljoakaan tekemistä, niin ei sitä kyllä ollut Ciudad del Estessäkään. Päätimme parin tunnin ihmettelyn jälkeen lähteä takaisin Brasialiaan ja Foz do Iguaçuun. Lähellä olisi toki ollut varsin näyttävän näköinen vesiputous Saltos del Monday, mutta se ei Iguassun jälkeen oikein jaksanut innostaa. Emme myöskään olleet etukäteen selvittäneet, miten vierailu sinne kannattaisi toteuttaa. Paluumatka sujui onneksi yhtä näppärästi kuin menomatka ja sekä poistumisleima Paraguaysta ja Brasilian saapumisleima lyötiin passiin nopeasti.

Vaikka emme Ciudad del Esteen ihastuneetkaan, oli käynti oma kokemuksensa eikä meillä oikeastaan ollut muutakaan tekemistä. Ciudad del Este antaa todennäköisesti Paraguaysta hyvin vääristyneen kuvan eikä se varmaan vastaa lainkaan muuta Paraguayta. Paraguayssa ei kuitenkaan oikein ole mitään maailmanluokan nähtävyyttä tai eikä meitä kiinnostavia luontokohteita, niin epäilen, että emme tule käymään siellä uudestaan. Toisaalta Paraguay on varmasti maa, jossa turistien määrä toistaiseksi on varsin vähäinen ja se tietysti luo omanlaistaan viehättävyyttä.

Oletko sinä ollut Paraguayssa ja suosittelisitko sitä kuitenkin matkakohteeksi? Jos suosittelet, mitä matkaohjelmaan kannattaa sisällyttää?

16 Kommentit

 1. Itselle koko Etelä-Amerikka on vierasta, toivottavasti tulee sinnekin tehtyä vielä useampikin retki. Mielenkiintoista luettavaa tämä Iguassun putousten rajakaupunkien elämänmeno. Tuo ehkä kertoo oleellisen, jos joutuu laittamaan järkkärin reppuun päivällä.

  Vastaa
  • Etelä-Amerikassa on paljon mielenkiintoisia matkakohteita! Me olemme käyneet siellä kolme kertaa ja haaveilemme vielä uudesta reissusta.

   Mukava Rami kuulla, että kuvaus rajakaupunkien elämänmenosta kiinnosti. Ciudad del Estessä käyminen ei ollut kovin rentouttava retki, onneksi meillä oli kuitenkin ennakkokäsitys kaupungista.

   Vastaa
 2. Mielenkiintoinen postaus! En ole käynyt Paraguayssa, mutta alkoi nyt kiinnostamaan muiden kokemukset, suositellaanko sitä matkakohteeksi? 🙂

  Vastaa
  • Meitäkin Oona kiinnostaa muiden kokemukset Paraguaysta matkakohteena! Ehkäpä tänne kommenttiosioon saadaan muilta reissaajilta kuvauksia omasta vierailustaan maassa. ?

   Vastaa
 3. Aika monet maabongareiksi tunnustautuneista ovat tainneet käydä Paraguayssa juuri tuolla sillalla + ehkä vähän yli sen, sen verran, että on tsekattu sisään maahan. Itse emme (vielä) ole käyneet Iguassun putouksilla, emmekä siis täälläkään. Juuri nyt viimeiset Etelä-Amerikan maat, mm. Bolivia ja Paraguay ehkä sopivana parina Kolumbian ja Venezuelan ohella, eivät ole kovin korkealla Listallamme eikä Paraguay itsenäisenä kohteena ainakaan, mutta eihän sitä koskaan tiedä …

  Vastaa
  • Kiitos Pirkko kommentista!

   On helppoa uskoa, että moni maabongari käy Paraguayssa juuri tällä tavalla. Bolivia on kiinnostava maa. Olemme tutustuneet siihen vain Andien ylängöllä, mutta ihastuimme maahan ja Bolivia kiinnostaisi kyllä laajemminkin. Venezuela olisi varmasti ollut kohteenamme jo tekemillämme Etelä-Amerikan reissuilla, mutta turvallisuustilanteen vuoksi emme sinne ole vielä päässeet. Toivottavasti vielä joskus.

   Vastaa
 4. Ihan totta, Paraguay ei kyllä ole ensimmäinen kohde, joka tulee mieleen kun Etelä-Amerikkaa miettii. Olisin varmaan tehnyt ihan samoin, että piipahtanut sillä puolella, jos aikaa oli. Kattavaa kuvaa ei tietenkään yhden kaupungin perusteella saa. Paraguyaista tulee mieleen kyllä yksi juttu, nimittäin sinne aikoinaan muuttaneet suomalaiset. Suomalaisethan perustivat 1900-luvulla monia utopiayhteisöjä ympäri maailmaa ja yksi niistä oli Paraguay: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/07/18/viimeiset-viidakkosuomalaiset

  Vastaa
  • Mielenkiintoinen kertomus Paraguayn suomalaisyhteisöstä, kiitos Sonja linkistä. Ciudad del Este antaa varmasti hyvin yksipuolisen kuvan kyseisestä maasta, olet tässä aivan oikeassa.

   Vastaa
 5. Kiinnostava maa ja kiinnostava visiitti. Minä kuvasin vastaavan näköisen kerrostalon Iquitosissa, Perussa. Jos tuo kaupunki tuottaa melkein koko maan varallisuuden, niin kuinka köyhää loput Paraguaysta on.

  Vastaa
  • Minuakin alkoi Stacy kiinnostaa muiden kokemukset Paraguaysta, me saimme varmasti hyvin yksipuolisen kuvan tästä maasta. Iquitoksessa olemme mekin käyneet ja mieleen on jäänyt rauhallinen keskuspuisto ja sen lähettyvillä pörräävät mototaxit.

   Vastaa
 6. Samantyylisiä huomioita oon lukenut jostain muistakin matkakertomuksista, ja taispa myös Tomi Töllin Panamericana-kirjassakin olla mainintaa tuosta samaisesta kaupungista.
  Mullekin Etelä-Amerikka on vielä tuntematonta maaperää siinä mielessä, että vaikka oon paljon perehtynyt tiettyihin maihin, niin en niissä ole vieläkään käyny. Etenkin Peru, Chile, Brasilia ja Ecuador. Paraguay ei ole juurikaan tullu vastaan, kun oon haaveillu ja lukenu Etelä-Amerikan (luonto)kohteista.
  Lähimpänä Etelä-Amerikkaa oon ollu Panamassa, mikä kuulu mun Keski-Amerikan reppureissukierrokseen viime keväänä.

  Vastaa
  • Etelä-Amerikka on kiehtova ja monipuolinen maanosa, ja toivottavasti Cilla Maria unelmamatkasi toteutuu lähivuosina. Töllin Panamericana-kirjan voisin lisätä omalle lukulistalleni, kiitos vinkistä.

   Väli-Amerikan matkaa olemme mekin ajoittain pyöritelleet mielessä. Sinne on kyllä vielä päästävä, etenkin alueen luonto ja entisaikojen kulttuuri kiinnostavat.

   Vastaa
 7. Olipas mielenkiintoinen pikku vierailu. Itselleni tuli heti mieleen Meksikon rajalla oleva Tijuana Kaliforniassa. Se on myös sellainen sekava rajakaupunki jossa kaikki yrittävät hyötyä sinne tulevista amerikkalaisista, ja varmasti on jos minkäkin näköistä pilleripurkkia myynnissä. Täytyy kyllä myöntää, että olen sen verran utelias reissaaja, että olisin varmaan tehnyt tuon saman visiitin jos olisin tuolla ollut.

  Vastaa
  • Hyvä huomio Paula! Ciudad del Estessä on varmasti samoja piirteitä kuin Tijuanassa. Ja hyötyä pyritään molemmin puolin: sekä kaupunkiin halvempien hintojen perässä tulevat rajanaapurit kuin paikalliset kauppiaat.

   Vastaa
 8. Etelä-Amerikka on vielä aika tuntematon. Suurimpina matkahaaveina sinne päin on tällä hetkellä Kuuba ja Jamaica, mutta olen ajatellut, että samalla reissulla voisi kyllä kierrellä Etelä-Amerikkaa ja Pohjois-Amerikkaa (lähinnä kiinnostaa San Francisco ja Orleans). Mutta en tiedä sitten miten menee noi rajan ylitykset, pääsekö kaikissa maissa kulkemaan, jos on käynyt jossain toisessa maassa. Joskus ainakin kun katselin, oli jotain rajoituksia.

  Vastaa
  • Jos aikaa ja budjettia matkaan riittää, niin tuostahan saisi upean Amerikoiden kiertomatkan! Ellei koronan vuoksi ole tullut pidempiaikaisia muutoksia, pitäisi maiden välillä pystyä matkustamaan melko helposti. Kuuban ja Yhdysvaltojen osalta tilanne tosin saattaa olla aika ajoin toinen, maiden viileistä väleistä johtuen.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa