Kuuba on selvästi Karibian suurin valtio, mutta silti sen koko on alle 1/3 Suomesta. Ihmisiä siellä sen sijaan asuu kaksi kertaa niin paljon kuin Suomessa. Kuuban tavaramerkkinä on tietysti vanhat amerikanraudat. Niitä arvioidaan olevan Kuubassa 60 000 kappaletta ja pääasiassa ne ovat käytössä niillä alueilla, joissa on myös turisteja, ja nämä autot toimivat takseina. Ennen vuoden 2011 syyskuun talousuudistusta kuubalaiset tarvitsivat keskenään tekemiinsä autokauppoihin valtion luvan. Talousuudistuksen myötä myös uusia autoja on alettu tuoda Kuubaan, mutta niiden hinta on verotuksesta johtuen noin 5-kertainen Suomen hintoihin verrattuna. Tämä tarkoittaa sitä, että keskivertokuubalainen ei pysty tällaista autoa ostamaan, vaikka käyttäisi siihen sadan vuoden säästöt. Vuoden 2011 talousuudistuksen lisäksi Yhdysvallat ja Kuuba alkoivat joulukuussa 2014 neuvottelemaan kauppasaarron purkamisesta. Kuuban talousuudistukset ja kauppasaarron lieventäminen tulevat johtamaan hitaasti mutta vääjäämättä siihen, että vanhat amerikanraudat tulevat häviämään ja lisäksi Kuuban kulttuuri tulee länsimaistumaan. Yleisesti sanotaankin, että Kuubaan kannattaa matkustaa juuri nyt, jotta ehtii nähdä sen sellaisena kuin se on ollut viimeiset kuusikymmentä vuotta. Kun Finnair vielä aloitti suorat lennot Havannaan, oli meidän matkapäätöksemme nopeasti tehty.

Kuubassa suosittu majoittautumismuoto hotellien lisäksi on niin sanottu casa particular. Tämä tarkoittaa käytännössä kotimajoitusta, ja sellaisen saa korkean sesongin aikaan (Suomen talvi) noin 30 turistipesolla (CUC). Yhden turistipeson arvo vastaa käytännössä yhtä Yhdysvaltojen dollaria. Ajattelimme, että majoittumalla casa particulareissa tavallisten hotellien sijaan, voisi maasta saada paremman käsityksen. Tämän vuoksi päätimme koko reissun ajan suosia casa particulareja. Näiden varaaminen osoittautui varsin helpoksi tämän sivuston kautta.

Meidän matkamme kesto oli kokonaisuudessaan tällä kertaa vain 10 päivää. Tämä tarkoitti sitä, että kaikkea isolla saarella ei tietenkään ehdi näkemään. Saimme kuitenkin mielestämme tehtyä varsin hyvän matkasuunnitelman, joka sisälsi kauniin Viñalesin laakson, Sikojenlahden, maailmanperintökohde Trinidadin kaupungin sekä tietysti pääkaupunki Havannan.

Saavuimme Havannaan illalla. Maahantulotarkastuksessa vierähti pitkä tovi ja sen jälkeen toinen mokoma maahantulotarkastuksen jälkeen sijainneessa valuutanvaihtopisteessä. Olimme ottaneet casa paricularia varatessa myös kuljetuksen lentokentältä meidän casaan. Takseja olisi ollut lentokentällä kyllä helposti saatavilla, mutta ei sellaisen etukäteen tilaamisessa mitään haittaakaan ollut ja hinta oli myös sovittu etukäteen.

Matka casaamme sujui oikein hyvin ja taksikuskimme esitteli Havannan kuuluisia paikkoja matkan aikana. Kuskimme puhui todella hyvää englantia ja kertoi suorittaneensa yliopistotutkinnon Havannan yliopistossa. Miksi yliopistotutkinnon omaava henkilö ajaa taksia eikä tee työtä, joka vastaa hänen koulutustaan? Työttömyysprosenttikaan ei sitä selitä, sillä työttömyys on Kuubassa alle 2 %. Tämän sijaan syy onkin se, että normaalien kuubalaisten (opettajat, lääkärit) kuukausipalkka on muutamia kymmeniä Yhdysvaltojen dollareita eli siis saman verran kuin taksimatka maksoi lentokentältä Havannan vanhaan kaupunkiin. Voikin sanoa, että Kuubassa turismin parissa työskentelevä ansaitsee päivässä sen, mikä on normaalissa työssä koko kuukauden palkka. Tämän aiheuttaa turistin näkökulmasta sen lieveilmiön, että turistien kantamista pesoista ollaan todella kiinnostuneita, eikä Havannassa voi kävellä sen vuoksi hetkeäkään ilman, että joku yrittää myydä jotain palvelua. Tällaiselle henkilölle ei myöskään tavanomaisesti riitä pelkkä ei, vaan juttusille tullaan selkeästä ei-vastauksesta huolimatta.

Kun viimein saavuimme casaamme, oli kello jo klo 23. Vähän aikaa katselimme parvekkeelta ulos, mutta meitä kumpaakin väsytti jo paljon, ja lisäksi meidän oli aamulla tarkoitus siirtyä Viñalesiin, saaren läntisimpään provinssiin, joten päätimme mennä nukkumaan.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa