Selkämeren kansallispuisto on upea, Satakunnan ja Varsinais-Suomen välisellä Selkämeren merialueella sijaitseva kansallispuisto. Kansallispuisto on perustettu vuonna 2011. Selkämeren kansallispuiston sanotaan olevan merkittävä Itämeren suojelualue. Selkämeren kansallispuisto on pinta-alaltaan 940 neliökilometriä ja tästä 98 % on merta. Vuotuisia kävijöitä Selkämeren kansallispuistossa on reilut 95 000 (vuosi 2021).
Selkämeren kansallispuisto muodostuu etupäässä uloimman saariston karujen luotojen ja saarien nauhasta, joka ulottuu kapeana ja pitkänä Merikarvialta aina Kustaviin saakka. Ulkosaaristosta löytyy useita lintuluotoja sekä vanhoja saaristotukikohtia. Saaret ovat useimmiten kooltaan varsin pieniä ja saaristoa ympäröivät vedet matalia.




Hyvinvoiva Selkämeri
Selkämeren sanotaan olevan yksi parhaimmassa kunnossa säilyneistä merialueista Suomen rannikolla. Rehevöitymistaso on Selkämerellä huomattavasti alhaisempi kuin esimerkiksi Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Itämeren pääaltaassa. Varsinkin Selkämeren ulappa-alueilla vedet vaihtuvat säännöllisesti, jonka vuoksi erityisesti ne pysyvät kirkkaina. Toki rannikon lähivesissä jokisuistojen ja asutuksen läheisyydessä rehevöitymisen merkkejä on havaittavissa Selkämerelläkin.
Selkämeren kansallispuiston alueella esiintyy erityisen runsaasti rakkolevää, joka on yksi Itämeren tärkeimpiä elinympäristöjä. Rakkolevä on merkki puhtaista olosuhteita ja sen vuoksi sen määrä on vähentynyt selvästi Saaristomerellä ja Suomenlahdella. Linnuista erityisesti isokoskelo, kansallispuiston tunnuseläin, viihtyy alueella hyvin.





Selkämeren kansallispuisto veneillen
Koska 98 % Selkämeren kansallispuistosta on merta, myös veneily on mainio tapa tutustua Selkämeren kansallispuiston alueeseen. Alueella voikin hyvin tehdä usean päivän mittaisia veneretkiä joko purjeveneellä tai moottoriveneellä. Alueen saariin on mahdollista rantautua ja telttailla lyhytaikaisesti. Saarilla on myös levähdys- ja tulentekopaikkoja. Lisäksi kansallispuiston alueella on useita vierasvene- palvelu- ja retkisatamia. Tällaisia ovat ainakin Porissa Munakari, Iso-Enskeri ja Seliskeri, Luvialla Säppi, Raumallla Kylmäpihlaja ja Kuuskajaskai sekä Kustavissa Katanpää ja Isokari.



Selkämeren kansallispuisto – reitit
Merkittyjä reittejä Selkämeren kansallispuiston alueella ei kovin paljoa ole. Usein mainittuja ovat Eurajoen (entisen Luvian kunnan) alueella sijaitseva Säpin majakkasaaren 1,5 kilometrin mittainen luontopolku, Rauman Kuuskajaskarissa oleva 3 kilometrin mittainen luontopolku, Porin Iso-Enskerissä olevat 1,4 kilometrin ja 3 kilometrin mittaiset polut sekä Porin Yyterissä Preiviikinlahdella sijaitseva Lietteiden reitti.
Me valitsimme tällä kertaa Yyterin Lietteiden reitin, jonne päästäkseen ei tarvitse venematkaa. Reitti on 8 kilometrin mittainen janareitti ja sijaitsee osittain kansallipuiston alueella. Olimme etukäteen reittiin tutustuessamme ymmärtäneet, että reitti on 4 kilometriä/suunta, mutta näin ei ollutkaan, vaan todettu 8 kilometriä/suunta. Reittimerkintänä punaiset merkit.





Lietteiden reitti – lähtöpisteet
Lietteiden reitille pääsee kätevimmin joko Leveäkarin parkkipaikalta osoitteesta Rantahaantie 147 tai reitin toisesta päästä Seikkailupuisto Huikeen parkkipaikalta osoitteesta Hiekkarannantie 189. Jälkimmäiseltä parkkipaikalta aloittaessa kokonaispituus kasvaa hieman. Jos ei halua kulkea koko reittiä, patikka on mahdollista aloittaa myös suurin piirtein puolivälissä olevalta Langouran parkkipaikalta osoitteesta Huhtalanraitti 206.
Me aloitimme Rantahaantieltä ja kuljimme Yyterin Munakarin säikälle saakka.






Lietteiden reittiä tauottavat lukuisat lintutornit
Lietteiden reitin varrella on useita lintutorneja ja alue on tunnettu runsaasta linnustostaan, ja lintutornit ovat mainio paikka näiden tarkkailemiseen. Jos omistaa kiikarit, kannattaa ne ottaa mukaan. Linnustoltaan Yyterin alueen sanotaan itse asiassa olevan kansainvälisestikin merkittävä. Paikalla viihtyvistä linnuista mainitaan usein ristisorsa, heinätavi, jouhisorja, lapasotka ja nokikana. Lintujen lisäksi lintutornit tarjoavat hienot näkymät Selkämeren kansallispuistoon.







Yyterin aktiviteetit
Me olimme liikkeellä syksyllä, mutta Yyterin alue on upea myös kesällä, jolloin samalla pystyy nauttimaan upeasta Yyterin hiekkarannasta. Muitakin aktiviteetteja alueella on runsaasti, kuten Trampolin Park ja erittäin hauskaksi aktiviteetiksi kokemamme Seikkailupuisto Huikee.
Myös maastopyöräilyä voi alueella harrastaa. Vaikka ei omistaisi omaa maastopyörää, onnistuu maastopyöräily, koska Huikeen alueella on mahdollista vuokrata maastopyöriä. Seikkailupuisto Hukeen kautta SUP-lautojenkin vuokraus onnistuu. Alueella on myös useampi ravintola, joissa voi halutessaan ruokailla.





Lietteiden reittiä kulkiessa voi päästä näkemään uljasta ylämaankarjaa, joka laiduntaa Langouran lintutornin edustalla. Ylämaankarjan pitäisi olla alueella kesästä syksyyn. Me näimme jotain laiduneläimiä aiemmin reitillä, mutta ne olivat hyvin kaukana.




Reittimerkinnässä toivoisimme parantamista, aina reitti ei erottunut risteävistä poluista selkästi. Alkuosassa Lietteiden reitti poikkesi lähelle asutusta, mutta onneksi vain lyhyeksi aikaa.
Marika tykästyi reitin varrella oleviin linnunpönttöihin, jossa oli selkeät mitat ja ripustuskorkeudet lajikohtaisesti.







2,9 kilometriä ennen kuin saavuimme Munakarin säikälle alkoi upea, leveillä pitkospuilla katettu osuus.







Onko Yyterin Lietteiden reitti sinulle tuttu tai oletko ollut kesällä upealla Yyterin hiekkarannalla?
Sinua saattaisi kiinnostaaa myös nämä:
24 Kommentit
Lähetä kommentti
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa
Ei ole tuttu paikka, eikä ole tullut käytyä Yyterissä kesälläkään. 🙈 Ehdottomasti kyllä pitäisi, ja luulen, että omaan makuun tämä olisi parempi kohde juuri kesällä käytäväksi. Toivoisin bongaavani Ylämaankarjaa! 🙂
Kesä on ehdottomasti Kati sinun ajankohtasi mennä Yyteriin! Ollaan nähty ylämaankarjaa Örossa, silloin ne olivat ihan patikkareitin varrella. Hurjan näköisiä. Toivottavasti onnistut näkemään näitä jättejä, jos Lietteiden reitille lähdet.
Ai 98 % on vettä! No hyvä, että edes jotain pääsee näkemään ilman venettä. Tämä puisto taitaa olla sikäli harvinaisuus ja mukava poikkeus Suomen kansallispuistokentällä, että se ei ole pelkkää suota!
Hah, Lietteiden reitillä ei ollut lainkaan suota ja kuten Anssi arvelit, tuskinpa juurikaan muuallakaan kansallispuiston alueella. Kiva, kun kansallispuistoissa on eroavaisuuksia.
Me olemme tähän kansallispuistoon tutustuneet vaan purjehdusvuosinamme, siis veneillen. Niin ja käyneet Kylmäpihlajassa ja Säpissä. Mutta tuo Yyterin reitti ei ole tuttu – vaikka Yyterin rannallakin on muutamaan otteeseen käväisty. Ja, todetaan nyt vielä täälläkin, vaikka siitä jo meidän blogissamme keskustelua käytiinkin, että hieno peurakuva – etenkin ajatellen miten vaikeaa on saada arka eläin kuvaan.
Veneillen saa varmasti hyvän käsityksen Selkämeren kansallispuistosta. Onhan se kuitenkin pääosin vesialueista koostuva. Ja kiitos Pirkko kehuistasi peurakuvaan liittyen. Peuroja oli itse asiassa kolme, mutta aika nopeasti ne säikähtivät ja juoksivat pois. Olen kyllä itsekin tyytyväinen, että ehdin räpsäistä tämän kuvan.
Näyttipä reitti kivalta kuvissanne. Oikeasti se oli tietyiltä osin todella lietteinen. Olin joskus pari vuotta sitten syksyllä. Ei kyllä päässyt supsikkireittien joukkoon🤷♀️😅😂😂😂
Totta Mari, reitti on paikoitellen nimensä veroinen. Keväällä ja syksyllä muuttoaikaan lintuja on paljon ja silloin niistä kiinnostuneelle reitti on varmasti mieluisampi.
Harmi, meillä jäi Selkämeren kansallispuiston alue vaeltamatta, koska oltiin liikkeela hieman huonokuntoisimpien sukulaisten kanssa. Silloin kansallispuisto oli vasta avattu (oliko se vuosi 2012/13?). Olisin halunnut nähdä edes yksi niistä lintutorneista. Sieltähän näkee merelle hienosti. Ajettiin autolla kaikkialle niin, että takapuolini puuttui. Harmittaa edelleen.
Ensi kesänä pitäisi ottaa nuoriso mukaan.
Kuvista voi saada sellaisen käsityksen, että osa Lietteiden reittiä on aika huonossa kunnossa. Oliko se helppokulkuinen näin syksyllä vai pitäisikö suunnistaa sinne mielellään kesällä?
Yksi ojan ylittävä silta oli romahtanut, muutoin reitti oli mielestäni ihan hyvässä kunnossa. Lopun pitkospuut ovat komeat. Reittimerkintöjen kanssa piti olla etenkin alkupuoliskolla tarkkana. Ensi kerralla sitten nuorison kanssa Lietteiden reittiä kiertämään.
Lietteiden reitti ei ollut ollenkaan tuttu, mutta Yyterissä olen ollut kerran. Oli viileää ja tuulista, mutta luonto oli upea! Väkeäkään ei juuri ollut, sillä oli vasta kesäkuun ensimmäinen päivä. Veneillen kesällä tuolla olisi todella upeaa, vaikka syksyisessäkin ilmassa on oma viehätyksensä.
Kesäaikaan veneily olisi varmasti mahtavaa. Syksyisin Lietteiden reitillä hyvänä puolena on muuttolintujen näkeminen ja se, että hyttysiä ei ole. Yyterissä silloin tosin on aika viileä mennä enää uimaan.
Selkämeren kansallispuistossa ei ole vielä tullutkaan käytyä ja ylipäätään tuo länsirannikko on jäänyt itelle tosi vieraaksi seuduksi. Kiva kun on myös mantereelta saavutettavia reittejä, ettei ole välttämätöntä lähteä merille kansallispuistossa vieraillakseen 🙂 Hauskoja nuo pönttöjen faktat!
Selkämeren kansallispuisto on vielä käymättä, sillä (omasta mielestäni) mielenkiintoisimmat reitit ja paikat vaativat veneen.
Kulkeeko tuonne kesällä jotain yhteisalusta tms.? Vai ovatko kaikki oman kyydin varassa?
Lietteiden reitti sijaitsee mantereen puolella, joten sinne ei tarvitse venettä. Autolla, kun ajaa Yyteriin päin, pääsee perille. Olisi kiva vielä käydä tutustumassa noihin Selkämeren kansallispuiston saarten patikkareitteihin, mutta niitä on aika vähäisesti.
Minäkin tykkäsin noista linnunpönttöjen tiedoista. Sanoinkin Mikolle, että nikkaroidaan pari linnunpönttöä itselle. Saataisiinkohan helmipöllö asettumaan pihapiiriin…
Kauniin näköiset nuo ”pitkospuu” reitit kaislikoiden keskellä! Ja kiitos jutusta, olin koko kesän menossa Poriin, mutta se jatkuvasti jäi. Kulkisin itsekin mielelläni tämän mantereen reitin, sen sijaan että metsästäisin itselleni sieltä venettä 😀 Kiva kuulla, että mantereella kuitenkin joitain luontopolkuja menee. Yyteri on kyllä muuten tuttu paikka / ranta. Pitäis varmaan lapset viedä sinne ens kesänä, jos sillon vihdoin pääsis Poriin 😀
Tuo loppuvaiheen leveä pitkospuuosuus oli meidänkin mielestämme hienoin kohta reitillä. Ja samaa mieltä Elina, kiva kun myös mantereen puolella on patikkareitti. Yyterissä on paljon mahdollisia aktiviteetteja, etenkin isommille lapsille ja aikuisille. Me olemme viettäneet monta kesäpäivää lapsena Yyterissä, kiva kun aluetta on kehitetty.
Harmillisesti en ole koskaan käynyt Yyterissä, mutta olipa kiva kuulla, että kansallispuistoon pääsee myös veneellä. En tiedä onko sellainen kovin yleistä edes, joten todella kiehtovaa. Yyteriin haluaisin kyllä joskus kesällä piipahtamaan. Ne rannat kiehtoo minua. 🙂
Voisin ajatella, että ei ole kovin yleistä tutustua Selkämeren kansallispuistoon veneellä. Mahtavaa, jos sinulla on siihen mahdollisuus. Yyterin rannoilla kannattaa käydä. Samalla voi halutessaan kokeilla kiipeilypuistoa, fatbikepyöräilyä tai purjelautailua.
Näyttipä monipuoliselta ja kiinnostavalta reitiltä. Yyteri ja Perämeri ovat hienot ympäristöt tällaiselle kansallispuistolle ja reiteille. Oli hienoja ja innostavia kuvia. Aila
Kiitos Aila. Minustakin on hienoa, kun Yyterin lähistöllä on patikkareitti, joka kulkee myös kansallispuiston alueella. Innostuin reitin varrella olevista linnunpötöistä, joissa oli ohjeet eri lajeille soveltuviin pönttöihin. Myös nuo lintutornit ovat upeita.
Nyt on pakko tunnustaa, että en ole koskaan käynyt Yyterissä. Tuntuu ihan hassulta kun se on kuitenkin aika tunnettu paikka, mutta itse olen kasvanut Kalajoen Hiekkasärkillä ja Vattajan rannoilla käyden, niin ne on olleet riittävät. En ole koskaan ajatellut, että siellä käynnin voi tällä tavalla yhdistää kansallispuistossa vierailuun. Olipa mielenkiintoinen postaus ja sain vähän käsitystä mitä Selkämeren kansallispuistossa voi tehdä. Näyttää aika monipuoliselta paikalta.
Ymmärrän Paula tuon. Jos on kasvanut upeiden rantojen lähellä, ei välttämättä tule niin kiinnostusta toisaalla Suomessa olevaan hiekkarantaan. Me olemme Mikon kanssa viettäneet lapsuutemme ja nuoruutemme Yyterin lähettyvillä. Siksi oli erityisen kiva käydä tutustumassa tähän reittiin.