Korkia-Mauran jääluola Inarissa on yksi Suomen mielenkiintoisimmista luolista. Luola sijaitsee Inarijärven eteläosan saaressa, noin 18 kilometriä Inarista pohjoiseen.

Korkia-Mauran jääluola, Inari
Korkia-Mauran jääluola, Inari

Suuri Inarijärvi

Inarijärvi on Suomen kolmanneksi suurin järvi ja toiseksi syvin järvi Päijänteen jälkeen. Järven kallioiset ja jyrkät rannat sekä tuhannet saaret ovat edelleen suurelta osin luonnontilaisia. Samoin ovat järveen virtaavat vesistöt, jotka tekevät järven vedestä puhdasta ja jopa juomakelpoista. Järven syvimmät osat ulottuvat lähes 100 metrin syvyyteen, vaikka pääosin järvi on melko matala. Saaria Inarijärvessä on yhteensä yli 3 000. Inarijärvi on myös varsin kalarikas, ja sieltä löytyy muun muassa ahventa, harjusta, haukea, järvilohta, nieriää ja taimenta.

retki Korkia-Mauran jääluolaan Inarissa
Inarijärvi
Inarijärvi ja Korkia-Mauran saari

Korkia-Mauran jääluola

Korkia-Mauran jääluola on 15 metriä pitkä, 1-3,5 metriä leveä ja 1,5-4 metriä korkea. Luolan kattona on kivenlohkareita, ja itse luolaan pääsee 5 metrin pituisesta tunnelista. Luolan lattiana on 2-4 metriä paksu jää, jonka pituus on 9 metriä ja leveys 3,5 metriä.  

Ainutlaatuisen luolasta tekee se, että jää säilyy siellä usein yli kesän sulamatta. Inarijärven vesi jäätyy 3-4 m paksuksi talvella. Kevättalvella ja keväällä luolan jään paksuus vielä kasvaa, kun sulamisvesiä valuu luolaan, jossa lämpötila on pakkasen puolella.  

kyltti Korkia-Mauran jääluolaan
Korkia-Mauran jääluola, Inari
Korkia-Mauran jääluola, Inari

Luolaa on käytetty 1600-luvulta alkaen kalakellarina. Kuuluisin luolaa käyttänyt henkilö on seitojen hävittäjänä 1600-luvulla kunnostautunut Päiviö Vuolab. Varmaa muistitietoa luolan lattian muodostavasta jäästä ja sen säilymisestä yli kesien on runsaan 100 vuoden takaa. Oletetaan kuitenkin, että luolassa olisi ollut pysyvää jäätä jo Päiviö Vuolabin aikaan, koska silloin oli meneillään pieneksi jääkaudeksi kutsuttu kylmä jakso (1450-1850).

Korkia-Mauran jääluola Inarissa
Korkia-Mauran jääluola Inarissa
Korkia-Mauran jääluola, Inari

Suomessa on myös muita jääluolia, mutta niiden jää pysyy sulamatta vain joinain kesinä. Esimerkiksi Posion Korouoman Karhunpesässä jääkerros pysyy sulamattomana usein elokuulle, mutta vain joinakin vuosina vuoden ympäri. 

punaista väriä Korkia-Mauran jääluolan seinällä, Inari

Ikijää sulaa

Nykyään Korkia-Mauran jääluolankaan jääpeite ei enää säily useimpina kesinä, ja syyksi on arvioitu ilmaston lämpenemistä ja turistivierailuja luolassa. Meidänkin luolassa käydessämme syyskuussa jäätä ei enää ollut, vaan se oli sulanut pois elokuun puolella.

Korkia-Mauran jääluola sulaa, Inari
Korkia-Mauran jääluola, Inari
Korkia-Mauran jääluola sulaa, Inari
Korkia-Mauran jääluola, Inari

Miten Korkia-Mauran jääluolalle pääsee?

Saarella on veneilylaituri, tulentekopaikka sekä kuivakäymälä. Kesäisin paikalle pääsee vain veneellä, talvisin hiihtäen tai moottorikelkalla.

Me tutustuimme jääluolaan Kari Halosen (040 843 3794, info@ivalotrek.com) johdolla. Ivalo Trek Lapland on pieni perheyritys Ivalossa, joka on perustettu 2013. Nykyinen yrittäjä Kari Halonen osti yrityksen vuonna 2018, ja on siitä lähtien järjestänyt erilaisia retkiä Ivalon ympäristössä. Retki jääluolaan maksaa 95 euroa henkilöltä. Jääluolaretkien lisäksi Kari Halonen järjestää muun muassa kalastus- ja metsästysaiheisia retkiä sekä huskysafareita.

retki Korkia-Mauran jääluolaan Inarissa
retki Korkia-Mauran jääluolaan Inarissa
tulentekopaikka Korkia-Mauran saarella Inarissa
merkitty polku Korkia-Mauran jääluolaan, Inari
Korkia-Mauran jääluola, Inari
Korkia-Mauran jääluola, Inari

Evästauolla

Jääluolaan tutustumisen lisäksi grillasimme retkellämme makkaroita avotulella. Uteliaita kuukkeleita oli paikalla myös runsaasti. Uimaankin olisi mahdollisuus pulahtaa, mutta syksyinen Inarijärvi ei tällä kertaa houkutellut.

evästauko Korkia-Mauran saarella Inarissa
Sol Duc -vesiputous ja sademetsä, Olympicin kansallispuisto
evästauko Korkia-Mauran saarella Inarissa
kuukkeli
kuukkeli
kuukkeli

Pidimme retkestä Korkia-Mauran jääluolaan eritäin paljon, ja suosittelemmekin sitä kaikille luolista ylipäätään kiinnostuneille. Suomen luolat eivät tietenkään vedä vertoja maailmalta löytyville kalkkikiviluolille, mutta ovat kuitenkin ilman muuta siitä huolimatta tutustumisen arvoisia kohteita. Lisäksi monet luolat ovat geologiansa tai historiansa vuoksi poikkeuksellisen tärkeitä. 

Olitko kuullut Korkia-Mauran jääluolasta aiemmin? 

32 Kommentit

  1. En muista koskaan kuulleeni Korkia-Mauran jääluolasta. Suomen mittakaavassa kiinnostavaa, että tällainen paikka kuitenkin on. On harmillista, että jääluolassa ei olekaan aina jäätä enää nykyään.

    Vastaa
    • Olin aivan innoissani Korkia-Mauran jääluolasta, kun siitä ensimmäinen kerran kuulin. Ja Mikko juuri muisteli, miten Lapin reissua suunnitellessamme toistuvasti otin esiin tämän jääluolan. Juuri kun olimme lähdössä pois saaresta, tuli paikalle kaksi melojaa – aivan upea melontakohde!

      Vastaa
  2. En ole myöskään kuullut luolasta aiemmin. Kuulostaa hienolta kohteelta, mielelläni vierailisi!

    Vastaa
    • Jääluolassa oli mielenkiintoista vierailla, vaikka ei siinä vaiheessa enää jäässä ollutkaan. Todella kiinnostava, ainutlaatuinen luontokohde Suomessa.

      Vastaa
  3. Hei
    En ollut kuullut Korkia-Mauran jääluolasta aiemmin.
    Mukavahan siihen olisi tutustua, mutta luuln, että kuntoni ei kestäisi kiipeilyä.
    Kiva seurata teidän matkoja.

    Vastaa
    • Jääluolaan päästäkseen täytyy tosiaan kulkea kivikkoa pitkin luolan suulle. Suuaukko on kapeahko. Ahtaan paikan kammoisille tämä ei myöskään ole soveltuva kohde. Kiva Tarja, että tulit virtuaalisesti mukaamme retkelle jääluolaan ja kiitos, kun jätit kommenttia.

      Vastaa
  4. En ole koskaan kuullut tästä. Luolat ovat aina eksoottisia. Harmillista, että jää ei ole enää ikijäätä.

    Vastaa
    • Luolat ovat mielenkiintoisia. On harmi, että Korkia-Mauran jääluolan jää pääsee nyt kesäisin sulamaan. On uskomatonta ajatella, että luolan jää oli vuosisatoja vanha.

      Vastaa
  5. Miksi oi miksi kaikki tällaiset upeat Suomi-kohteet ovat aina kaukana Lapissa?

    En ollut tästä aiemmin kuullut, mutta mielenkiinto todellakin heräsi!

    Vastaa
    • Lapissa on useita upeita paikkoja. Ja tämä Korkia-Mauran jääluola on kyllä ainutlaatuinen luontokohde Suomessa. Kiva kuulla Eveliina, että luola kiinnostaa. Ehkä sinäkin yhdistät sen seuraavaan Lapin matkaasi.

      Vastaa
  6. Enpä ollut koskaan kuullut Korkia-Mauran jääluolasta, vaikka Inarijärvellä olenkin käynyt. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kohteelta. Olen lähinnä ihastellut Islannin jääluolia valokuvista enkä ollut ajatellut, että Suomessakin voisi olla jääluolia – vaikka tietysti eihän ne ihan samanlaisia ole.
    Hienoja kuukkelikuvia muuten!

    Vastaa
    • Kiitos Heidi. Islannin jääluolissa, ja Islannissa ylipäätään, olisi upea mennä käymään. Monta kertaa ollaan Islantiin matkaamisesta puhuttu, mutta tähän asti jokin muu on aina kiilannut edelle. Jääluolassa on sillä reissulla ehdottomasti käytävä.

      Vastaa
  7. Minullekin tämä luola oli ihan uusi tuttavuus, joten suurella mielenkiinnolla luin postauksen! Kiehtova paikka, ja melontaretki tuonne saarelle olisi varmasti hieno kokemus. Teidän luontokuvat on aina hienoja, ja tässä viehätti erityisesti nuo lopun upeat kuukkelikuvat!

    Vastaa
    • Jes, kiva kuulla Anne, että pystyimme tarjoamaan uudenlaisen vinkin Suomi-matkailuun. Melontaretki Korkia-Mauran jääluolalle olisi upea. Siinä kokisi monella tapaa luonnon voimallisuuden ja kauneuden, kun matka saarelle menisi rauhallisesti järvenpinnalla lipuen. Venematka on myös kätevä, jos haluaa säästää voimia patikointiin tai melontaretki ei houkuta.

      Vastaa
  8. Voi kuinka upeita kuukkeli kuvia! Oon kuullut tästä luolasta ja kun kesällä 2020 oltiin Inarissa, yritin kovasti googletella retkeä tänne mutta ei vain löytynyt 🙁 Voi olla et oli pandemian vuoksi retket silloin kirjaimellisesti jäissä? Harmi ettei nyt ollut jäätä, mutta olisi kyllä ollut tosi mielenkiintoinen kohde!

    Vastaa
    • Kiitos Elina. Meidänkin oli hieman vaikea löytää, miten pääsemme Korkia-Mauraan. Olimme tyytyväisiä retkeemme ja on kiva vinkata siitä muillekin. Olin niin innoissani täsät luolavierailusta, että suunnittelin jo heti, miten menisimme uudestaan talviaikaan Korkia-Mauralle.

      Vastaa
  9. Totta puhuen en ollut kuullut tästä luolasta. Inarijärvellä olen retkeillyt kyllä aiemmin ja se on ehdottomasti Suomen järvien parhaimmistoa. Mitähän seitojen hävittämisestä voi ajatella, ei mitään hyvää kuitenkaan.
    Olen juonut kyllä vettä järvestä aika monessa paikassa Suomessa. Usein järvivesi on vain kovin humuspitoista, joten makuhaitta on ilmeinen.

    Vastaa
    • Luin lisää tästä Päiviösta ja seitojen hävittämisestä. Ilmeisesti taustalla oli hänen kääntymisensä kristinuskoon. Mielenkiintoisia tarinoita tähänkin luolaan kytkeytyy.

      Vastaa
  10. En muista Korkia-Mauran jääluolasta kuulleeni koskaan. Kyllä jälleen kerran täytyy todeta, että Suomessa on valtavasti paikkoja, jotka ovat näkemisen ja kokemisen arvoisia, mutta suurelta yleisöltä ”piilossa”. Upeita kuvia kuukkelista!

    Vastaa
    • Kiitos Virpi. Monelle tuntuu Korkia-Maura olevan vieras, vaikka se on niin ainutlaatuinen paikka Suomessa. Olet oikeassa, tällaisia piilotettuja helmiä on yhä, vaikka luontomatkailu on yhä suositumpaa.

      Vastaa
  11. Enpä tiennyt, että meiltä Suomesta löytyy tällaisia kohteita! Tuntuu, että kotimaassa olisi paljon nähtävää kyllä 🙂

    Vastaa
    • Korkia-Mauran jääluola tuntuu olevan monella tuntematon kohde. Se on kyllä ainutlaatuinen. Suomessa on paljon hienoja paikkoja.

      Vastaa
  12. Enpä ollut tuosta jääluolasta aiermmin kuullut. Paikka vaikuttaa kivalta retkikohteelta, jos tuolla päin joskus liikkuu. Hienot kuukkelikuvat!

    Vastaa
    • Kiitos Hannele. Joo, kannattaa yhdistää jääluola muuhun Lapin lomaan. Kivan erilainen päiväretkiohjelma patikointien lomassa.

      Vastaa
    • Oli todella mielenkiintoista päästä käymään Korkia-Mauran jääluolassa. Muun Lapin loman oheen todella kiva käyntikohde, niin omanlaisensa.

      Vastaa
  13. Enpä olisi osannut ajatellakaan, että Suomessakin olisi jääluolia! Jotenkin olisin mieltänyt ne Islantiin, Huippuvuorille tai Grönlantiin ”kuuluviksi” asioiksi. Aina sitä oppii jotain uutta, näemmä.

    Vastaa
    • Tämä meidän Suomen jääluola taitaa olla hyvin erilainen kohde kuin ulkomaiset jääluolat. Harmi, että jää on päässyt nyt kesäisin sulamaan, mutta hyvin sympaattinen ja mielenkiintoinen luola kuitenkin. Suomen mittapuulla hyvinkin vaikuttava.

      Vastaa
  14. Kiitos vinkistä ja vau mitä kuvia olet saanut linnuista. Olen ihan sanaton.
    En ole ollenkaan tiennyt, että jääluolia on täällä Suomessakin. Mutta nyt tiedän ja tietenkin tuollainen reissu olisi aika mahtava kokea.

    Vastaa
    • Kiitos Melissa. Kuukkeleita lenteli ympärillämme jatkuvasti tuon evästaukomme ajan. Oli todella tyytyväinen tähän luolaretkeemme. Luolissa tulee harvoin käytyä, ja ne ovat aina yhtä jännittäviä kohteita.

      Vastaa
  15. Tämäpä olikin mielenkiintoinen juttu, en ole tästä jääluolasta koskaan kuullutkaan. Hienoa, että tuotte blogissa esille tämmöisiä harvinaisia kohteita. Inarijärvi on myös minulla vielä kokematta, en ole koskaan siellä käynyt. Ehkäpä sitteen joskus.

    Vastaa
    • Voi kiitos Päivi palautteestasi. On kiva tuoda esille meitä kiinnostavia kohteita. Itsekin innostuin heti Korkia-Mauran jääluolasta, kun siitä ensimmäisen kerran kuulin.

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa