Kaupallinen yhteistyö Visit Kotka-Hamina

Kotkan puistot ovat upeita. Varsinaisten puistojen lisäksi Kotkaan on rakennettu ns. puistoplanetaario. Katariinan Meripuistossa sijaitsee aurinko, jota kiertävät planeetat on sijoitettu eri puolille Kotkan kaupunkia ja suhteutettu etäisyyksiltään tähän. Myös planeettojen koot ovat suhteutettu toisiinsa. Tutustuimme kesäisenä viikonloppupäivänä Kotkan puistoplanetaarioon ja nautimme suuresti reitistä!

puistoplanetaario Kotka

Katariinan Meripuisto – puistoplanetaarion alkupiste

Katariinan Meripuisto on viihtyisä kaupunkilaisten ja turistien ulko-olohuone, jossa on laajalle alueelle levittyen monenlaista tehtävää ja nähtävää. Puistosta löytyy mm. kivinen piknikpöytä, jonka ääreen mahtuu 50 henkilöä, skeitti- ja parkouralue ja mietiskelylabyrintti.

Katariinan Meripuisto Kotka
Katariinan Meripuisto Kotka
Katariinan Meripuisto Kotka
Katariinan Meripuisto Kotka

Katariinan Meripuiston eteläkärjessä sijaitsee aurinko ja puiston alueelta löytyy myös planeetat Merkurius, Venus, Maa ja Mars. Katariinan Meripuistoon on pystytetty lisäksi kuplarakennus, jonka kattoon piirretyistä kuvioista voi tutkia pohjoisen taivaan tähtikuvioita.

Katariinan Meripuisto puistoplanetaario Kotka
Katariinan Meripuisto puistoplanetaario Kotka
Katariinan Meripuisto puistoplanetaario Kotka
Katariinan Meripuisto puistoplanetaario Kotka
Katariinan Meripuisto puistoplanetaario Kotka
Katariinan Meripuisto puistoplanetaario Kotka

Muut puistoplanetaarion kohteet sijaitsevat Katariinan Meripuiston ulkopuolella. Jättiläisplaneetat Jupiter, Saturnus ja Uranus sijaitsevat kahden eri vaihtoehtoisen kävelyreitin varrella. Näihin voi tutustua joko kulkemalla Puistotietä pitkin tai Meriniemen kautta kulkevalla reitillä. Aurinkokuntamme viimeinen planeetta Neptunus sijaitsee pääkirjaston edustalla.

puistoplanetaario kartta Kotka
Katariinan Meripuisto puistoplanetaario Jupiter Kotka
Katariinan Meripuisto puistoplanetaario Saturnus Kotka

Puistoplanetaario – päätepiste ja Merikeskus Vellamo

Puistoplanetaarion reitti jatkuu vielä kääpiöplaneetta Pluton luo, joka sijaitsee puolestaan Merikeskus Vellamon edustalla.

Arkkitehtien Ilmari Lahdelman ja Rainer Mahlamäen suunnittelema Merikeskus Vellamon rakennuskin on itsessään näkemisen arvoinen. Näyttävä aallon muotoon moderni rakennus sijaitsee Kotkan Kantasatamassa. Sen julkisivut koostuvat vuoroon laudoitetusta erivärisistä peltikaseteista ja silkkipainetusta lasilevystä. Merikeskus Vellamo on näyttävä näky myös pimeän tultua, sillä rakennus on kauniisti valaistu.

Merikeskus Vellamo Kotka
puistoplanetaario Kotka pluto
Merikeskus Vellamo Kotka
Merikeskus Vellamo Kotka
Merikeskus Vellamo Kotka
Merikeskus Vellamo Kotka
Merikeskus Vellamo Kotka
Merikeskus Vellamo Kotka
Merikeskus Vellamo Kotka

Merikeskuksessa sijaitsevat Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon työ- sekä näyttelytilat, auditorio sekä ravintola ja museokauppa. Paikalla saa helposti näyttelyihin tutustuessa vietettyä useamman tunnin. Merenkulun historiaa käsittelevät henkilötarinat veivät mennessään ja suosittelemmekin käyntikohteeksi Merikeskus Vellamoa, jos merenkulku vähääkään sinua kiinnostaa. Kesäaikaan myös höyryjäänmurtaja Tarmo (1907), museolaituri ja ulkonäyttelytila Kuuri täydentävät Merikeskus Vellamon tarjontaa.

Merikeskus Vellamo Kotka
Merikeskus Vellamo Kotka
Merikeskus Vellamo Kotka
Merikeskus Vellamo Kotka

Puistoplanetaario – liikuntaa ja oppia

Puistoplanetaarion reitin on koonnut Kotkan puistotoimi, joka on todella panostanut upeasti Kotkan puistoihin. Idea tähän puistoplanetaarioon tuli kotkalaisilta tähtitieteen harrastajilta, ja upean kokonaisuuden puistotoimi onkin saanut aikaan. Puistoplanetaarion reitin kävellessä saa hyvän käsityksen aurinkokuntamme mittasuhteista. Esimerkiksi Maa on vähän alle 100 metrin päässä 70cm kokoisesta Auringosta, mutta maapallon halkaisija on vain 0,64 senttimetriä.

Katariinan Meripuisto puistoplanetaario Kotka
puistoplanetaario Kotka

Puistoplanetaario on toteutettu mittakaavassa 1: 2 000 000 000. Reitin kulkee arviolta noin tunnissa, ja sen kiertäessä kulkee Kotkan kaduilla kuusinkertaisella valonnopeudella. Valonnopeus on 1 079 252 848 km/h, joten todellisuudessa etäisyyden planeettojen välillä ovat käsittämättömän pitkiä. Pienoiskokoon suhteutettua reittiä kulkiessamme hahmottikin paljon helpommin aurinkokuntamme mittasuhteet. Pienet kiviplaneetat ovat verrattain lähellä toisiaan, mutta suurten kaasuplaneettojen välillä on selvästi suuremmat välimatkat.

puistoplanetaario Kotka
puistoplanetaario Kotka
puistoplanetaario opastaulu Kotka

Puistoplanetaario kulkee Kotkan puistojen kautta

Puistoplanetaariota kiertäessämme pääsimme samalla tutustumaan myös Kotkan kaupunkiin, joten siinäkin mielessä planeettoihin kannattaa Kotkassa käydä tutustumassa. Samalla voikin ihailla myös Kotkan upeita puistoja, kuten Katariinan Meripuistoa, uutta Pionipuistoa ja Fuksinpuisto.

Isopuisto, Palotorninvuoren puisto, Sapokan Vesipuisto, Sibeliuksenpuisto ja Toivo Pekkasen puisto ovat myös lähes reitin varrella, ja ovat ilman muuta käymisen arvoisia puistoja. Lisäksi matkan varrella pääsee näkemään patsaita, sillä Kotkaan on rakennettu myös mielenkiintoinen patsaspromenadi.

Sibeliuksenpuisto Kotka
Isopuisto Kotka
Palotorninvuorenpuisto Kotka
Sapokan vesipuisto Kotka

Tietysti reitin kiertämisestä saa hyötyliikuntaa, mutta lisäksi pääsee kertaamaan avaruusoppia. Jokaisen planeetan kohdalla on nimittäin siitä kertova taulu. Lisäksi isompia infotauluja on reitin varrella kolme: Meripuistossa, Meriniemessä ja kirjaston edessä. Me nautimme suuresti puistoplanetaarion kiertämisestä. Kotkan kaupunki on selvästi panostanut puistoihinsa ja puistoreitteihin, ja puistoplanetaario on kiintoisasti toteutettu. Nautimme siitä, kun Kotkan katuja ja puistoja kulkiessamme havaitsimme seuraavan planeetan ja pääsimme kertaamaan jo osin unohtunutta avaruusoppia.

Olitko kuullut Kotkan puistoplanetaariosta tai oletko kenties jo tutustunut siihen?

18 Kommentit

 1. Onpa hauska lisä muutenkin niin kiintoisiin Kotkan puistoihin. En ollut kuullut puistoplanetaariosta aiemmin. Kiitos siis vinkistä! Tämä olisi meidän avaruusinnostuneista lapsista varmasti kiinnostava.

  Vastaa
  • Kiva kuulla Martina, että pystyimme antamaan sinulle ja perheellesi uuden vinkin Kotkaan. Kotkan puistot ovat upeita ja tämä puistoplanetaarion reitti on kiva lisä puistojen kiertelyyn. Varmasti kiintoisa niin lapsille kuin aikuisillekin.

   Vastaa
 2. Kekseliäs idea tuo laittaa puisto oikeaan mittakaavaan. Saa käsityksen avaruuden etäisyyksistä. Kotka on ehkä ainoa Suomen ns. vanhoista kaupungeista, jossa en ole käynyt, mutta Vellamo olisi varmasti käyntikohde siellä. Muistanko muuten oikein, että rakennuksessa on ollut jotain ongelmaa vedenpitävyyden kanssa?

  Vastaa
  • Olen samaa mieltä Ismo. Kun planeettojen etäisyys on oikeassa mittakaavassa, tulee kävellessä hahmoteltua paljon paremmin niiden etäisyys toisistaan. Kannattaa ehdottomasti poikeata kesäaikana Kotkassa! Kaupunki on panostanut puistoihinsa todella paljon ja sen tulet varmasti huomaamaan. Kotkassa viihtyy hyvin useammankin päivän, puistokiertelyjen ja museoiden lisäksi kannattaa poiketa saaristossa. Ja muistelet Ismo aivan oikein, kaupunki ja rakennusliike ovat erimielisiä korvausvelvoitteista vuoto-ongelmassa.

   Vastaa
 3. Ensi sunnuntaina piipahdan Kotkassa paluumatkalla Ulko-Tammiosta. En ole nähnyt puistoja kesävihreydessä, odotan innolla!

  Vastaa
  • Kotkan puistot ovat todella upeita, uskon sinun Mari tykkäävän niistä. Ulko-Tammio on myös kiva päiväretkikohde, käytiin siellä viime vuonna ja tykättiin paljon.

   Vastaa
 4. Vaikka pääkaupunkiseudun planetaarion kaikki planeetat olemmekin kiertäneet, niin emme sitten tuota Kotkan toteutusta innostuneet kokonaan tsekkaamaan – se tuli sen verran yllättäen meille vastaan tuolla Meripuistossa. Toivottavasti juttusi myötä joku matkaaja tietää siitä jo Kotkaan mennessään ja osaa suunnitella kierroksensa vaikka siten, että käy tsekkaamassa kaikki planeetat 🙂

  Vastaa
  • Meidän pitäisi Mikon kanssa kiertää nuo pääkaupunkiseudun planeetat, sillä tämä Kotkan puistoplanetaario oli erittäin kivasti toteutettu. Ja Kotkasa on niin paljon mielenkiintoista kierrettävää kesäaikaan! Ymmärrän Pirkko siis hyvin, ettei yllättäen vastaan tulleelle planeettakävelylle jää aikaa. Moni, joka suuntaa katsomaan Kotkan puistoja voisi tykätä samalla katsastaa puistoplanetaarion, planeetat ovat kuitenkin sijoiteltuna useamman puiston läheisyydessä.

   Vastaa
 5. Kuulostaapa mielenkiintoiselta paikalta, en oo kuullutkaan tällaisesta paikasta. Muutenkin Kotkan seutu on ihan tuntematonta. Myös tuo merikeskus vaikuttaa todella mielenkiintoiselta paikalta. Itse olin joskus lapsena todella kiinnostunut avaruudesta, joten pitää pitää tämä paikka mielessä sitten mikäli joskus vuosien päästä omille lapsille herää kiinnostut planeettoihin. Olis kyllä tosiaan hyvää kertausta myös aikuisille.

  Vastaa
  • Kannattaa Elina harkita Kotkaa kesämatkakohteeksi, uskon teidän perheen viihtyvän siellä. Kotkassa on todella paljon nähtävää ja kierrettävää, kaupunki on selvästi panostanut viihtyvyyteensä myös matkailijoiden näkökulmasta. Ja kuten mainitsitkin, ehkä lastesi kasvettua heitäkin voi alkaa avaruus ja planeetat kiinnostamaan. Me tykkäsimme näin aikuisenakin kiertää katsomassa planeettoja.

   Vastaa
 6. No oho, en ole tästä koskaan edes kuullut. Mutta kuulostaa tosi kivalta idealta ja uskon, että ainakin minun lapset tykkäisi tästä tosi paljon. Ovat tosi innoissaan planeetoista ja kaikesta sellaisesta. Täytyypä laittaa tämä mieleen kun joskus on sillä suunnalla.

  Vastaa
  • Puistoplanetaario olisi varmasti tosi kiva teidän lapsille! Ja muutoinkin Kotkassa riittää ihmeteltävää niin aikuiselle kuin lapsellekin. Kaupunki on todella viihtyisä.

   Vastaa
 7. Tosi mielenkiintoinen tuo puistoplanetaario, wau! Sain kutsun Visit Kotka-Haminalta syksylle pariinkin eri tapahtumaan, mutta ei taida jäädä aikaa tutkia niillä reissuilla tuota planetaariota. Täytyy tehdä joskus erillinen reissu tuonne, kiitos siis vinkistä 🙂

  Vastaa
  • Kannattaa ehdottomasti tehdä erillinen reissu Kotkaan, niin pääset rauhassa tutustumaan kaupunkiin ja tähän puistoplanetaarioonkin. Kotkassa riittää kierrettävää todella paljon, siellä on niin paljon mielenkiintoista nähtävää.

   Vastaa
 8. En tiennyt Kotkan upeista puistoista tai puistoplanetaariosta mitään aikaisemmin – kiitokset siis vinkistä 🙂 on kyllä näyttävän näköistä!

  Vastaa
  • Kirjoitimme juuri esittelyn Kotkan puistoista, kannattaa Eveliina käydä tutustumassa. Kotka on kuuluisa puistoistaan. Kaupunkia kierrellessä voi hyvin yhdistää puistot, puistoplanetaarion ja halutessaan veistospromenadinkin. Kauniina kesäpäivänä sitä mielellään viettääkin aikaa näitä kohteitä kiertäen ja ihaillen.

   Vastaa
 9. Olipas tämä jännä juttu. En ollut kuullutkaan ennen puistoplanetaariosta. Tällaisiin mielenkiintoisiin paikkoihin ja asioihin voisin kyllä hyvin lähteä tutustumaan!

  Vastaa
  • Puistoplanetaario oli tosi kiva kokonaisuus. Ja mukavasti samalla pystyi kiertämään muitakin Kotkan nähtävyyksiä. Vielä kiinnostaisi tehdä uusi kesäreissu Kotkaan, jäi mielenkiintoisia kohteita näkemättä.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa