Linnansaaren kansallispuiston norppasafari on paras tapa päästä näkemään saimaannorppia. Safarilla kerrotaan olevan mahdollisuudet nähdä saimaannorpan lisäksi sääksiä ja jopa majavia. Niinpä halusimme patikoinnin lisäksi tutustua Linnansaaren kansallispuistoon ehdottomasti myös norppasafarilla.
Norppasafari Oravista
Saimaalla on laskettu tällä hetkellä elävän runsaat 400 norppaa, mutta kanta on hyvin hajanainen ja levittynyt ympäri Saimaata. Vain kahdella lisääntymisalueella, Pihlajavedellä ja Haukivedellä, jonne safarit Savonlinnan Oravista tehdään, kanta on noin 100 norppaa.
Oravista järjestetään monenlaisia safareita. Erityisesti keväisin järjestetään norppien katseluun ns. takuulähtösafareita, joiden hinta on 75 euroa henkilö. Nimensä mukaisesti lähdöt järjestetään joka tapauksessa ja osallistujamäärä on riippuvainen siitä, montako ilmoittautujaa on. Tämän lisäksi järjestetään kuitenkin myös yksityissafareita, joiden hinta puolestaan on 385 euroa/vene. Kumpikin vaihtoehto on kolme tuntia kestoltaan. Safareita järjestetään samaan hintaan myös myöhemmin kesällä, lähinnä iltaisin, mutta tällöin norppia voi nähdä ainoastaan vedessä ja sekin on vähemmän todennäköistä.
Paras ajankohta norppasafarille
Paras aika nähdä norppa onkin heti jäiden lähtemisen jälkeen toukokuussa. Tämä johtuu siitä, että tämä on norppien karvanvaihtoaikaa ja sen vuoksi norpat joutuvat olemaan pitkiäkin aikoja kivien päällä pois vedestä, norppien luontaisesta vesiympäristöstä.
Paras norppasafarien tarkka aika kuitenkin vaihtelee hieman vuosittain riippuen lämpötilasta. Toukokuun alussa saattaa Haukivesi olla vielä jäässä, jolloin safaria ei tietenkään voida järjestää. Toisaalta varsinkin lämpimän toukokuun aikaan saattaa varsinkin kuun loppupuolella käydä niin, että karvanlähtö on jo ohi, jolloin norppia ei enää näekään köllöttelemässä kivellä.
Oravista lähdettäessä toukokuun aikana kuitenkin luvataan lähes 100 % todennäköisyys nähdä norppa. Arvioisimme kuitenkin, että suurin kaikkein suurin todennäköisyys onnistuneeseen safariin on todennäköisesti toukokuun puolivälin aikaan, jolloin jäät ovat jo lähteneet, mutta karvanvaihto ei kuitenkaan ehdi olemaan ohi.
Majavia katsomassa
Me osallistuimme yksityissafarille, jotta saisimme itse määrittää retken kulun. Lähdimme ensin katsomaan majavia. Oppaamme tiesi paikan, jossa majavat ovat usein aikaisin aamulla syömässä herkkuruokaansa haavan kuorta. Oppaamme kertoi majavien olevan kuitenkin erittäin säikkyjä, joten jätimme veneen naapurisaareen, jonka kärkeen hiivimme ja yritimme vilkuilla viereisen saaren majavia. Valitettavasti majavia ei näkynyt.
Päätimme lähteä vielä katsomaan, jos näkisimme majavia niiden lähistöllä olevan pesän vieressä. Näimmekin pesän läheisyydessä majavan, joka teki välittömästi hännällään kaksi kovaa varoitusläiskäystä ja ui varsin nopeasti pesään piiloon. Mietimme, että majavat taitavat olla niin varovaisia eläimiä, että piilokojut ovat ainoita paikkoja, joissa majavia kunnolla pääsee kuvaamaan.
Linnasaaren kansallispuiston majavat ovat kanadanmajavia. Alkuperäisesti Suomeen kuulunut Euroopanmajava hävitettiin Linnasaaren kansallispuiston alueelta ja tilalle tuotiin kanadanmajavia Pohjois-Amerikasta. Kovin suurta eroa lajien välillä ei ole, mutta kanadanmajava lienee aavistuksen vahvempi. Lisäksi se on nykyään huomattavasti yleisempi Suomessa.
Kävimme tämän pesän jälkeen myös toisella pesällä, jossa emme kuitenkaan nähneet majavia. Majavien kaatamia puita kuitenkin näkyi runsaasti ja suurin osa rannan tuntumasta kasvavista haavoista olikin majavien toimesta katkottu.
Näimme safarin aikana myös sääksien pesiä ja muutaman lentämässäkin olevan sääksen.
Norppasafarin kohokohta
Norpat olivat kuitenkin safarimme päätarkoitus, joten loppuajan halusimme keskittyä niihin. Ehdimme etsimään norppia parin tunnin ajan, joka mielestämme oli juuri riittävästi.
Ehdimme safarin aikana näkemään muutaman eri norpan. Varsinkin ensimmäisen norpan näkeminen oli mieleenpainuva kokemus, mutta lähes yhtä sykähdyttävää oli seuraavankin norpan bongaaminen kivellä köllöttelemässä. Näimme muutaman norpan myös vedessä uimassa, mutta vedessä vikkelien norppien kuvaaminen ei onnistunut.
Norppasafarimme oli kaiken kaikkiaan todella onnistunut ja mieleenpainuva kokemus!
Oletko sinä käynyt norppasafarilla Saimaalla?
Sinua saattaisi kiinnostaaa myös nämä:
22 Kommentit
Lähetä kommentti
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa
Todella hyvin niitä norppia tuolla näkyikin. Ajankohta on siis tärkeä, jotta bongausmahdollisuus on parhaimmillaan, mikä on hyvä vinkki, jos joskus menen norppasafarille. Olisi kyllä upeaa nähdä nuo luonnossa. Kuinka lähellä olitte siis niitä?
Joo, oltiin todella tyytyväisiä meidän norppasafariin. Ajankohta on todellakin tärkeä, jos haluaa maksimoida norppahavaintojen todennäköisyyden. Saimaannorppien on tärkeä antaa olla rauhassa kivellä karvanlähtöaikaan ja muutoinkin, joten ehdottomasti kannattaa ottaa kiikarit mukaan norpparetkelle. Meillä oli 300mm objektiivi ja sillä sai kelpo kuvia.
Voi miten ihania kivillä lötköttelijöitä, olisi kyllä hienoa nähdä joskus saimaannorppia luonnossa! Vaikuttaa olleen palkitseva reissu, vaikka majavat välttelivätkin kuvaajia.
Nämä saimaannorpat ovat todella suloisia. Oli upea kokemus osallistua norppasafariin. Suosittelen lähtemään vastaavalle retkelle. Oltiin tyytyväisiä siihen, että nähtiin tämä yksittäinen majava uimassa. Ja ehdin onneksi saamaan siitä kohtalaisen kuvankin.
Mieletön luontoretki teillä! Nuo norpat ovat niin söpöjä otuksia <3 Huikean hieno tuo sääksi myös, ne on yllättävän isoja lintuja ja hillittömän kokoisia pesiä rakentavat.
Liesjärven kansallispuistossa oli rakennettu aidon pesän lähettyville toinen pesä siltä varalta, että jos lumi pudottaa alkuperäisen puusta, niin pesimähommat eivät menisi aivan myttyyn.
Tosin en koskaan saanut tietää, että miten tämä jännitysnäytelmä lopulta päättyi, ehkä pitää kysellä ensi vierailulla 🙂
Joo, tämä oli mahtava luontoretki. On hienoa, että Suomessa on mahdollista tehdä niin monipuolisesti erilaisia eläinkatselureissuja, kuten tämä norppasafari ja erilaiset piilokojut. Sääksi on mahtavan näköinen, etenkin on hieno seurata, kun se käy nappaamassa kalan. Toivottavasti Liesjärven kansallispuiston sääksen pesä säilyi talven lumisateista. Nuo pesät ovat kookkaita ja niihin kertyy varmasti aikamoinen lumikinos.
Oiskin harmi olla norppa -safarilla ilman että näkee niitä. Mut ymmärtäähän sen, että safareilla ollaan eläimien luonnollisessa elinympäristössä eikä eläintarhassa. Eikä eläimet tottele turistien kellonaikoja. ☺️
Se olisi harmi, jos norppasafarilla ei onnistuisi näkemään norppaa. Mutta kun kyse on luonnosta ja villieläimistä, ei voi ikinä olla varma, millaisia havaintoja tulee – ja tuleeko niitä. Onneksi ajankohtaa suunnittelemalla voi vaikuttaa onnistumistodennäköisyyteen.
En ole kyllä nähnyt yhtäkään noista kolmesta eläimestä, mutta hyvä tietää, että ainakaan majavien kohdalla se ei ole välttämättä itsestä kiinni. Kätevää kyllä, että norppien ohella on mahdollisuus nähdä noita muitakin. Teillä oli selvästikin täydellinen ajoitus 🙂
Majavia on tosiaan luonnossa vaikea nähdä. Tämä taisi olla toinen kerta, kun näimme Suomessa kulkiessamme majavia, ensimmäisellä kerralla en ehtinyt napata yhtään kuvaa. Mutta on todella kiva, että norppasafarilla voi päästä näkemään majavan ja kalasääsken. Meidän retkemme oli hyvin monipuolinen ja oikein onnistunut.
Enpä tiennytkään, että tuolla samalla suunnalla olisi voinut nähdä majaviakin!
Muutaman kivan norppakuvankin olitte saaneet napattua, ilmeisen etäältä 🙂
Mutta niinhän se noiden norppien kanssa taitaa olla, että jos julkaiset norpasta kuvan, joka on ihan tarkka yksityiskohtiaan myöten, niin herää epäilys, että ei kai sitä ole menty liian lähelle norppaa, häiritsemään …
Joo, oltiin tyytyväisiä, kun päästiin näkemään hetken aikaa majava uimassa. Mutta hyvin haastava niitä on nähdä, kun ovat niin arkoja.
Ihan kivoja norppakuvia saatiin, mukava muisto tältä retkeltä. Olen käsittänyt, että kaikki alueella toimivat norppasafarijärjestäjät ovat sitoutuneet yhteisiin norppasääntöihin, joissa mm. on riittävän välimatkan pitäminen norppaan. Säännöt kokonaisuudessaan löytyvät metsähallituksen sivuilta:
https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Muut/Norppaystavallisen_matkailun_pelisaannot.pdf
Luontokuvausta harrastavilla on yleensä mukanaan melko isojakin objektiiveja, joilla saa upeita ”lähikuvia” kaukanakin loikoilevista norpista. Kun nämä meidän kuvat on otettu 300mm objektiivilla, niin en yhtään ihmettelisi, vaikka luontoharrastajan julkaisemana näkisin yksityiskohtaisia norppakuvia.
Linnasaaren specialiteetti ovat kyllä norpat. Itselle hassusti tuntuu riittävän eläinten suhteen luontodokumentit, vaikka muutoin haluankin kokea luontoelämyksiä
Se on Mari hienoa, että olet löytänyt oman tapasi nauttia luonnosta. Jokaisella on omat mieltymyksensä, ja ymmärrän hyvin, että kaikkia ei eläinbongausretket kiinnosta. Luontodokumentit ovat nykyään niin taidokkaasti tehtyjä, että niitä on ilo katsoa.
Kiva, että norppasafarilla pääsee bongailemaan muitakin eläimiä, vaikka norpat toki ovatkin pääkohde 🙂 Olette kyllä taas jälleen kerran onnistuneet ottamaan mahtavia kuvia!
Olen muuten aina ajatellut, että majavat olisivat rohkeita ja uteliaita (vrt. saukko), mutta ilmeisesti näin ei olekaan.
Samaa mieltä Eveliina. Oli todella kiva, kun näimme norppien lisäksi muitakin eläimiä. Veneretki oli hyvin monipuolinen. Mutta tärkeintä meille oli juurikin saimaannorppien näkeminen. Voi kiitos Eveliina kehuistasi. Sait minut muistamaan kesken jääneen valokuvien kehitysprojektini, ehkäpä sen pariin voisi palata jonain sateisena kesäpäivänä.
Ihania norppia ja hienoja kuvia! Itse en ole noita koskaan livenä nähnyt. Nyt toukokuun puolivälin kieppeillä kyllä tuli käytyä Savonlinnassa ja myös siellä vesillä, mutta se ei ollut varsinainen norpparetki, emmekä onnistuneet bongaamaan yhtään norppaa silloinkaan. Haluaisin ehdottomasti osallistua tällaiselle norppasafarille jonain päivänä.
Kiitos Mirka Hannele. Saimaannorppia voi olla itse vaikea havaita ilman asiantuntevaa opasta. Ne kun ovat hyviä maastoutumaan kivillä makoillessaan. Kannattaa ehdottomasti toteuttaa norppasafari! Ja tuo toukokuun puoliväli olisi juuri oiva aika retkelle.
Kävin toukokuussa Linnavuoren kansallispuistossa patikoimassa, samalla kun olimme Järvi-Sydämessä viettämässä pari päivää ”aikuisten vapaa-aikaa”. Keskityimme ulkoiluun ja Linnasaareen matkatessa tuli kiikareilla nähtyä laivan kannelta Saimaan suurin norppa eli pakastimen kokoinen Teemu. Ensi kerralla sitten oikealla norppasafarille katsomaan lähietäisyydeltä näitä luonnon ihmeitä – mahtavaa nähdä näitä veijareita livenä luonnossa.
Vau, olipa Rami hienoa, kun näitte Teemu-norpan matkalla Linnasaareen. Hieno kokemus. Ja norppasafarille kannattaa myös ottaa kiikarit mukaan, sillä kovin lähelle saimaannorppia ei silloinkaan pääse menemään. On kuitenkin hyvä, että norppien annetaan rauhassa kuivatella itseään kivillä.
Norpat (ja kaikenlaiset hylkeentapaiset) ovat minusta ihan älyttömän söpöjä, joten voitte varmaan arvata, että olen haaveillut tällaisesta safarista! En kuitenkaan vielä toistaiseksi ole sellaiselle ehtinyt, mutta ehdottomasti joskus menen. Kuulostaa hienolta kokemukselta!
Ehdottomasti kannattaa toteuttaa haaveesi ja mennä norppasafarille katsomaan saimaannorppia. Todella kiva, että tällaisia retkiä järjestetään saimaannorppia kuitenkin samalla kunnioittaen.