Kaupallinen yhteistyö Cityspottingin kanssa

Cityspotting on uudenlainen kaupunki-, luonto- ja liikuntaseikkailu. Se tarjoaa tuhdin paketin kaupunkitietämystä, kulttuuria, ja lupaa johdattaa käyttäjän paikkoihin, joissa aikaisemmin ei ole tullut käytyä. Kaikki spotit ovat ulkona, joten tarjolla on mukavaa ulkona liikkumista kiinnostaviin kohteisiin tutustuen.

Cityspotting Lahti
Lahti
Lahti

Ulkoilua vuoden ympäri

Näin talviaikaan itse urheilen mieluiten pallopelien parissa, mutta Marika sen sijaan tykkää ulkoilla ympäri vuoden. Aina kun lähdemme yhdessä ulkoilemaan, huomaan kuitenkin itsekin, kuinka virkistävää se on. Kuultuani Cityspottingista ymmärsin, että tässä on keino innostaa itseäni liikkumaan lähiympäristössä myös näin talvella. Tällä tavalla meidän tulee vietettyä Marikan kanssa entistä enemmän yhdessä aikaa, ulkoilemme ja pääsemme seikkailemaan.

Cityspotting Lahti

Mikä on Cityspotting?

Cityspottingin sanotaan olevaan matkaopas, mobiilipeli, pakohuoneseikkailu ja kaupunkisuunnistus. Olemme tästä samaa mieltä, ja konsepti onkin mielestämme varsin mielenkiintoinen. 

Cityspottingia voikin kuvata löytöretkeksi kaupunkiin. Kukin Cityspotting-peli sisältää erilaisia kohteita, mukaan lukien luontoa, kulttuuria ja historiaa. Jos kaupunki on tuttu, se todennäköisesti sisältää useita paikkoja, joista on jo tiennyt. Toisaalta siitä huolimatta tulee esille myös uusia paikkoja. Lisäksi tutuistakin paikoista saa kuulla lisäinfoa, ja asioita, joista ei aiemmin todennäköisesti ollut tietoinen. 

Cityspotting Lahti
Aino-patsas Lahti
Aino-patsas Lahti

Tällä hetkellä Cityspotting toimii Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Porissa, Tampereella, Turussa, ja Vantaalla. Kussakin Cityspotting-pelissä on 60 kohdetta, ja tällä hetkellä suurimmissa kaupungeissa Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Tampereella ja Turussa on tarjolla myös kakkoskausi, jossa on 40 uutta kohdetta. Joissain kaupungeissa peli on tarjolla myös englanniksi.

Häränsilmä Lahti
Häränsilmä Lahti
Cityspotting Lahti
Cityspotting Lahti

Miten päästä alkuun?

Cityspottingissa alkuun pääseminen oli helppoa. Ohjelma toimii kännykällä, erillistä sovellusta ei tarvita. Saimme sähköpostiin kirjautumiskoodin ja linkin selkeisiin ohjeisiin. Kirjauduimme puhelimen selaimella Cityspotting-peliin sisään ja näkyviin avautui kartta, johon spotit olivat merkitty. Paikasta toiseen siirtyessä karttaa ei tarvitse käyttää, vaan me otimme puhelimen usein esiin vasta paikan päällä spotille päästyämme.

Cityspotting

Cityspotting Lahdessa

Me tutustuimme Cityspottingiin Lahdessa, ja pääsimme tutustumaan muun muassa Järvenpään kaupunginosassa olevaan Radanrakentajien hautausmaahan, jonne on haudattu menehtyneitä Riihimäki–Pietari-radan rakentajia. Pietarin radan rakentaminen alkoi nälkävuosien aikaan vuonna 1868, ja on arvioitu, että Lahden radanrakentajien hautausmaalla on haudattuna noin 300 vainajaa. Emme kuitenkaan halua paljastaa, mitä sisältöä Cityspotting radanrakentajien hautausmaalta paljastaa, kannattaa käydä itse testaamassa.

Radanrakentajien hautausmaa, Lahti Cityspotting
Radanrakentajien hautausmaa, Lahti
Radanrakentajien hautausmaa, Lahti
Radanrakentajien hautausmaa, Lahti Cityspotting

Tutustuimme esimerkiksi myös keskustassa olevaan Lahden vanhaan sähkölaitokseen, jonka ohi olemme kulkeneet useita kertoja, muttemme kiinnittäneet rakennukseen suurempaa huomiota.

sähkölaitos Lahti, Cityspotting
sähkölaitos Lahti
sähkölaitos Lahti
sähkölaitos Lahti, Cityspotting

Kohteita on tosiaan valtava määrä, joten tekemistä riittää pidemmäksikin aikaa – peliä ei saa kerralla tehtyä. Kun pelin hinta on vain 29 euroa, rahoille saa mielestämme hyvin vastinetta, ja hauskaa tekemistä riittääkin pitkäksi aikaa. Hämeenlinnassa, Kouvolassa, Lappeenrannassa ja Salossa peliä ei vielä ole tarjolla, mutta näihin peli avautuu 6.1.20204. Pelin voimassaoloaika on 6 kuukautta, mutta pääsääntöisesti 15 euron hintaan saa voimassaolon pidennettyä 12 kuukauteen. Cityspotting-pelin voimassaoloaika ei ala ostohetkestä, vaan vasta ohjelmaan ensimmäisen kerran kirjautuessa.

Cityspotting Lahti
Lahti

Cityspotting-pelissä mukavaa on se, että suurin osa spoteista sijoittuu 3 km säteelle kaupungin keskustasta. Eli kävellen pääsee pääsääntöisesti liikkumaan kohteiden välillä mainiosti. Autollakin kohteiden välillä voi liikkua, mutta meidän mielestämme osa viehätystä on pelin tarjoama liikunta kohteita etsiessä. Näin talviaikaan kannattaa pukeutua lämpimästi, sillä spotin kohdalla tulee usein pysähdyttyä joksikin aikaan.

kahvila Kariranta, Lahti
kahvila Kariranta, Lahti

Cityspotting sopii myös kaupunkilomiin

Cityspotting mainitsee nettisivuillaan, että retki sisältää paikallistietämystä omasta kotikaupungista. Tämä on mielestämme sinällään totta, mutta toisaalta aktiviteetin ei välttämättä tarvitse rajoittua kotikaupunkiin. Voisimme hyvin ajatella, että Cityspotting toimisi erinomaisesti myös osana viikonloppureissua jonnekin muualle.

Erinomainen muu kohde voisikin olla sellainen kaupunki, jossa tulee käytyä, tai jossa on mahdollista käydä useamman kerran. Kun on aiemmalla reissulla käynyt katsomassa kaupungin kuuluisimmat nähtävyydet, Cityspottingin antavan kattavan opaskierroksen kaupungissa ja tutustuttaa myös vähän tuntemattomampiinkin kohteisiin. 

Cityspotting Lahti

Me tulemme joka tapauksessa jatkamaan Cityspottingin parissa täällä Lahdessa. Cityspotting on innostanut myös minua nimittäin liikkumaan harmaina ja kylminä talvipäivinä ulkona ja koimme tämän myös todella mukavana tapana viettää aikaa yhdessä.

Tästä linkistä pääset Cityspottingin omille sivuille.

 

 

Oliko Cityspotting sinulle tuttu ennestään tai kiinnostaisiko sinua lähteä löytöretkelle, vaikka kotikaupunkiisi?

36 Kommentit

 1. Tämähän kuulostaa tosi kivalta! Tampereelle palatessa tämä olisi meillekin hyvä, koska vaikka mä oon sieltä kotoisin, Ismo ei vielä tunne kaupunkia niin hyvin, joten tämän avulla olisi kätevä tutustua eri paikkoihin. Silti tulisi varmaan itellekin uutta tietoa. Hintakin on ihan kohtuullinen kun peliä voi kuitenkin pelata puoli vuotta. Että kiitos hyvästä vinkistä!

  Vastaa
  • Oi, tämähän olisi teille juuri passeli. Sinun tulisi Tanja kierrettyä tutuissa (ja ehkä joissain uusissakin) paikoissa ja opittua ja koettua niissä uusia asioita, kun taas Ismo saisi aikamoisen opasmatkan uuteen kotikaupunkiin. Meidänkin mielestä hinta on varsin kohtuullinen, kun kohteita on näinkin paljon ja peliaika puoli vuotta.

   Vastaa
 2. Olen kuullut tästä ja idea on ihan hyvä. Tosin itse harrastan geokätköilyä, joka vie myös (ja periaatteessa ilmaiseksi) uusiin paikkoihin ihan kotinurkilla. Sen avulla on löytynyt monta kivaa luontokohdetta ja -reittiä.
  Ehkä tässä erona on, että Cityspotting useammin kertoo paikoista enemmän kuin geokätkön kuvaus. Tosin on niitäkin kätköjä, jotka kertovat myös paikkojen taustoja ja tarinoita.

  Vastaa
  • Me emme ole geokätköilyä kokeilleet, mutta olen varma, että tykkäisisimme siitäkin. Cityspottingin kautta olemme oppineet uusia asioita kotikaupungistamme, tämä on ollut meille kiva yhteinen tapa ulkoilla. Me ehdottomasti tykkäämme seikkailla ja tämä on kuin pienimuotoinen seikkailu tutuissa maisemissa.

   Vastaa
 3. Onpa jännä keksintö tuo Cityspotting, en ollut aikaisemmin kuullut tuosta. Ei mikään kallis myöskään ja hienoa, että suurin osa spoteista sijaitsee 3 km:n säteellä kaupungin keskustasta. Kiitti vinkistä!

  Vastaa
  • Hinta on meidänkin mielestämme yllättävän edullinen, kun ottaa huomioon, että kohteita on niin paljon ja peliaikaa puoli vuotta. Pelin tilatessa voi päättää, haluaako kaikkien spottien näkyvän kartalla vai tasoina eli kun on käynyt ensimmäisillä spoteilla, aukeaa lisää spotteja.

   Vastaa
 4. Tämä oli aivan uutta ja kovin mielenkiintoista. Moniin kaupunkeihin olisi mukava tutustua tälläkin tavalla.
  Juha

  Vastaa
  • Totta, tämä sopii mielestämme muihinkin kaupunkeihin kuin kotikaupunkiin. Ja me olemme saaneet täältä Lahdestakin paljon uusia kokemuksia ja tietoa.

   Vastaa
 5. Kiva idea olisi spotata kaikki nämä Suomen versiot. Huippu hieno juttu, en ollut kuullutkaan tästä.

  Vastaa
  • Heh, siinä Mari riittäisikin puuhaa pitkäksi aikaa. Ja toisaalta, saisi paljon uusia kokemuksia ja tietoa kotimaastaan. Minua kiinnostaisi testata Cityspottingia myös lapsuuden maisemissa.

   Vastaa
 6. Kiitoksia todella mielenkiintoisesta vinkistä … Tällä tuli ratkaistua muutama joululahja. Minulla ja miehelläni on tapana tehdä vuosittain useita matkoja eripuolille Suomea. Perinteisten museoiden, teatterien ja ravintoloiden oheen tällainen cityspotting on oiva idea tutustua kaupunkiin hieman erilaisesta näkökulmasta. Heti tammikuussa lähdetään testaamaan ensimmäistä cityspottingia Jyväskylään ????

  Vastaa
  • Ihan mahtavaa kuulla Pia. Aineettomat joululahjat ovat loistavia. Moni meistä kuitenkin omistaa ihan tarpeeksi materiaa tarpeisiinsa. Ja tämä lahjaidea kun vielä sisältää liikuntaa, ulkona oloa, seikkailumielisyyttä, uuden oppimista ja mahdollisesti yhdessäoloa, on se upea paketti. Kiinnostavia retkiä Jyväskylään!

   Vastaa
 7. Nyt oli kyllä ihan uusi konsepti mulle, kuulostaa tosi kivalta! Harmi kun täälä meillä päin ei ole vielä kohteita mutta josko ne tulevaisuudessa laajenisi tännekin. Pitää kyllä pitää mielessä jos tulee joskus lähdettyä johonkin isompaan kaupunkiin ajan kanssa!

  Vastaa
  • Me ollaan Mikon kanssa tykätty tästä. Ja hyvä, kun peliaikaa on runsaasti, niin ehtii kiertää spoteilla, vaikka välillä olisikin enemmän kiirettä tai olisi reissussa. Toivottavasti Katja sinnekin päin tulee oma versionsa. Ja Cityspottingin tiimiin voit varmasti olla yhteydessä ja kysellä asiasta.

   Vastaa
 8. Kuulostaa hauskalta tavalta tutustua kaupunkiin yhdessä! Onko sijainneissa myös yleensä pulmia ratkaistavaksi? Olen kerran aiemmin pelannut kännykällä toimivaa murhamysteeripeliä, jossa piti myös liikkua eri sijainteihin kaupungin sisällä arvoituksen ratkaisemiseksi. Se oli ihan hauska tapa viettää päivää ystävien kanssa 🙂

  Vastaa
  • Oi, tuo murhamysteeripeli kuulostaa myös mahtavalta. On kiva, että on tullut erilaisia aikuisille suunnattuja pelejä ja leikkimielisiä aktiviteetteja. Spoteista avautuu sisältövideoita ja joskus harvemmin myös tehtäviä.

   Vastaa
 9. Täytyypä käydä tutustumassa tarkemmin tähän, kiitos vinkistä!

  Me teimme toissavuonna sellaisen Xmas Five -haasteen, jossa avautui kerran viikossa joulukuun ajan uusi noin viiden kilometrin lenkkireitti Helsingin alueella. Näin tuli koluttua ihan uusia lähiöitä tosi kivalla tavalla.

  Kovimmat tyypit juoksivat kaikki reitit läpi ja vielä vikan luukun yhteydessä koko setin kerralla. Se oli jo maratonin mittainen suoritus!

  Vastaa
  • Jes, kiva kuulla, että innostuitte. Tuo teidän Xmas Five -haaste kuulostaa myös todella kivalta. Juuri tällaiset liikunnalliset aktiviteetit ovat meidän mieleen. Myös pakohuonepeleistä olemme tykänneet, mutta ulkoilu on kaikin puolin mukavaa ja sitä toivoisi ehtivänsä tehdä enemmänkin.

   Vastaa
 10. Vahvistaa käsitystäni siitä, että joku on keksinyt geokätköilyn uudestaan. En tiedä, onko parempi vaiko huonompi, geokätköilyssä kohteita on mukavan kokoisessa kaupungissa sadoittain, mutta laatu on vaihtelevaa.

  Vastaa
  • Se taitaa Stacy selvitä vain kokeilemalla, kumpi on enemmän omaan mieleen. Niinhän se on, että näihin spotteihin on varmasti panostettu enemmän kuin osaan geokätköistä. Meidän on sinänsä vaikea ottaa tähän kantaa, kun emme ole geokätköilyä kokeilleet. Muistan sinun olevan kokenut geokätköilijä.

   Vastaa
 11. Olenkin näitä mainoksia jo ehtinyt nähdä, mutta vasta nyt tämän postauksen luettua tiedän, mistä tässä on kyse. Kuulostaa erinomaiselta keksinnöltä ja juuri sellaiselta, että omassa kotikaupungissa voisi joskus tällaisen suorittaa. Laitanpa muistiin!

  Vastaa
  • Kiva kuulla Anssi, että kirjoituksemme selvensi, mikä Cityspotting on. Kerro ihmeessä meille kokemuksiasi, jos ja kun peliä kokeilet.

   Vastaa
 12. Mielenkiintoista, pitääkin tsekata Espoon versio! Noin ensi ajatuksena kuullostaa sikäli haastavalta, että Espoo on monen keskuksen taajama, joten voi olla, että nuo hajaantuvat isolle alueelle tai sitten sijoittuvat kannaltamme ”väärälle” alueelle, mutta tsekataan.

  Vastaa
  • Piti itsekin käydä kurkkaamassa, mitä Espoon versiosta sanotaan. Tuohon kaupungin laaja-alaisuuteen ei oltu otettu kantaa, joten kerro Pirkko ihmeessä miten spotit jakautuvat, jos peliä päädyt kokeilemaan. Ja Cityspottingin väki varmasti vastaa mielellään, jos spottien jakautuminen mietityttää.

   Vastaa
 13. Tämä olisi todella mielenkiintoinen, jos asuisi kaupungissa tai edes kävisi jossain kaupungissa useamman kerran pelin voimassaolon aikana. Lahdessa olemme moneen kertaan aikoneet lähteä käymään, mutta vain päiväseltään ja silloin katsastamme lähinnä kirpputorit 🙂

  Vastaa
  • Ymmärrän Raija hyvin tuon, että jos kirpputorikierrokset ovat se itselle mieluisin aktiviteetti kaupunkivierailuilla ja pääaktiviteetti, voivat ne haukata ison osan ajasta. Silloin tähän peliin ei jää tarpeeksi aikaa. Joskus harmittelen sitä, kun kaikkea mielenkiintoista ja kivaa ei ehdi ja täytyy valita kivoista jutuista vain osa. Mutta mieluummin näin päin, että kivaa tekemistä on yllin kyllin.

   Vastaa
 14. Alkoi tehdä mieli kokeilla tätä Lahdessa ja nähdä löytyisikö sieltä jotain uutta pelin myötä! Onko nämä kohteet siis vain paikkoja joihin mennään ja sitten saa infoa vai onko kartan kohteissa jotain tehtäviä myös?

  Vastaa
  • Jes, kiva kuulla Anmarien. Tehtäviä on myös spottisisällöissä, mutta harvemmin. Suurin osa avautuvista sisällöistä taitaa olla ihan sisältövideoita. Me emme ole vielä kaikilla 60 spotilla ehtineet käydä. Cityspotting-sivustolla mainitaan sisältövidoista seuraavaa: ”sisältö ei ole kuitenkaan mitään tavanomaisen turistioppaan tai Wikipedian tietoja, vaan jotain jännittävämpää tai vähemmän tunnettua”.

   Vastaa
 15. Tämä on kyllä mielenkiintoinen konsepti! Muistuttaa geokätköilyä, mutta kuitenkin ehkä antaa enemmän ja tutustuttaa kaupunkiin syvemmin. Täällä päin tuota ei ole tarjolla, mutta ehdottomasti voisi joskus kokeilla mikäli se tänne Vaasaan joskus rantautuu… Tai miksipä ei, kuten sanoitte, sitten jossain toisessa kaupungissa! 🙂

  Vastaa
  • Toivottavasti Elina tämä rantautuu myös sinne Vaasaan. Minusta ajatus, että pääsee oppimaan uusia asioita juuri omasta kotikaupungista tuntuu erityisen kivalta. Itse voisin myös toteuttaa pelin lapsuudenmaisemissa ja tutuissa isommissa kaupungeissa, joissa on tullut käytyä useammin esim. sukulaisia tapaamassa.

   Vastaa
 16. Tätä on pitänyt käydä testaamassa! Varmasti runsaasti lähikohteita joista saisi paljon enemmän irti tällaisen kierroksen avulla!

  Vastaa
  • Oi, kiva kuulla Outi, että Cityspotting on jo sinun listallasi. Kivoja nämä tällaiset aikuisten aktiviteetit. Vaikka kyllä tämä sinänsä myös perheen yhteispeliksikin sopii.

   Vastaa
 17. Cityspotting oli meille aivan uusi asia. Pitääpä kokeila sitä aluksi PK-seudulla ja jos tuntuu kivalle, niin sitten muuallakin.

  Vastaa
  • Kiva kuulla, että innostuitte kokeilemaan. Cityspottingissa on mukavasti puuhaa pidemmälle aikaa.

   Vastaa
 18. Mielenkiintoinen konsepti!

  En ollut tästä aiemmin kuullutkaan, kun ei ole viimeisen parin vuoden aikana ollut mökkiremontin takia juuri aikaa liikkua täällä blogimaailmassa.

  Tuota voisi todellakin kokeilla. Monessa kaupungissa on paikkoja joihin ei etsimättä löydä – vähän sellaisia vähemmän tunnettuja mutta mielenkiintoisia!

  Vastaa
  • Cityspotting on kiva konsepti. Voisin hyvin ajatella, että me kokeiltaisiin tätä Lahden lisäksi myös jossain Suomen isoimmista kaupungeista, Helsingissä tai Tampereella. Etenkin kesäaikaan, kun on pidempään valoisaa ja ulkona viihtyy pitkiäkin aikoja, voi myös kaupunkilomailun yhteydessä hyödyntää Cityspottingia tutustumisessa.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa