Askolan hiidenkirnut on Suomen laajin hiidenkirnuesiintymä, joka löydettiin vuonna 1950. Pinta-alallisesti pienellä alueella on yli 20 hiidenkirnua. Alueen sanotaan olevaan Suomen suurin hiidenkirnuesiintymä. Alueen hiidenkirnut ovat eri kokoisia. Suurin alueen hiidenkirnuista, Jättiläisen Kuhnepytty, on yli 10 metriä syvä ja yli 4 metriä leveä.

Askolan hiidenkirnut
Askolan hiidenkirnut
Askolan hiidenkirnut

Hiidenkirnut ovat kalliossa olevia lieriön muotoisia kuoppia. Hiidenkirnujen koko vaihtelee aivan pienistä jopa yli 10 metrin syvyisiin jättikuoppiin. Hiidenkirnut ovat syntyneet yli 10 000 vuotta sitten jääkaudella, kun jäiden sulamisvedet ovat pyörittäneet isoa kiveä tai kiviä paikallaan, jolloin kallioon on kaivertunut melko symmetrisiä koloja.

Askolan hiidenkirnut
Askolan hiidenkirnut

Kävimme Askolan hiidenkirnuilla toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Se oli siinä mielessä erinomainen ajankohta, että luonto oli mukavasti jo herännyt, mutta hyttysiä ei vielä ollut.

Askolan hiidenkirnut sijaitsevat nimensä mukaan Askolan kunnassa Uudellamaalla, joten se on helposti saavutettavissa esimerkiksi pääkaupunkiseudulta. Hiidenkirnuille kulkeva polku lähtee parkkipaikalta Askola-Pukkila tien varrella ja polku hiidenkirnuille on pituudeltaan 500 metriä.

Askolan hiidenkirnut
Askolan hiidenkirnut

Reitin alkuosassa on hauska Hiidenkivi, joka on myös alueen tunnus. Hiidenkiven sanotaan myös vartioivan aluetta. Ja aika hurjan näköinen kivi onkin kyseessä…

Askolan hiidenkivi

Kaikki alueen kaksikymmentä hiidenkirnua ovat nimettyjä. Osa on saanut nimensä esimerkiksi muotonsa mukaan, osa vanhoista tarinoista hiidenkirnujen synnystä. Osa on saanut nimensä myös alueen kehittymistä aikoinaan tukeneiden yritysten mukaan. Joidenkin hiidenkirnujen nimen pystyi helposti ymmärtämään, mutta joidenkin osalta se oli hankalampaa, kuten oli vaikka Päärynä-nimisen hiidenkirnun kohdalla.

Askolan hiidenkirnut kartta
Askolan hiidenkirnut
Askolan hiidenkirnut
Askolan hiidenkirnut
Askolan hiidenkirnut
Askolan hiidenkirnut
Askolan hiidenkirnut

Askolan hiidenkirnualuehan ei ole ollut nykymuodossaan löytymishetkellään, vaan hiidenkirnut on kaivettu esiin kasvillisuuden alta.

Alueesta teki erityisen mielenkiintoisen hiidenkirnujen erityisen suuri määrä sekä se, että ne ovat keskenään melko erilaisia. Omia suosikkejani olivat isoimmat hiidenkirnut, mutta Marikan suosikki Kolmoset eli Mylly, Kattila ja Kupista.

Alueella on myös hiidenkirnu nimeltään Kukkaro. Kukkaro on onnenkirnu, jonka pohjalla olevaan veteen voi heittää kolikon ja toivoa. Kukkaro-hiidenkirnuun heitetyt kolikot heitetyt rahat käytetään alueen ylläpitoon.

Askolan hiidenkirnut
Askolan hiidenkirnut
Askolan hiidenkirnut
Askolan hiidenkirnut
Askolan hiidenkirnut

Hiidenkirnuilta takain parkkipaikalle voi palata samaa reittiä pitkin tai koukata 300 metrin pituiselle maisemareitille, jolloin paluumatka on noin 650 metriä. Meidän kokemuksemme mukaan kovin erikoisia maisemia tämän reitin varrella ei ollut, sillä puut peittivät maisemat.

Askolan hiidenkirnut maisemareitti
Askolan hiidenkirnut maisemareitti

Alueelle on pieni pääsymaksu, joka on 4 euroa perhettä kohden, 2 euroa aikuista kohden ja lapsille pääsymaksu on 1 euron. Pääsymaksuilla tuetaan alueen kunnossapitoa ja Askolan kotiseutumuseota. Ajattelisimme Askolan hiidenkirnujen olevan lapsiperheille erinomainen kohde, sillä kävelyä on verrattain vähän. Lastenrattailla alueelle ei kuitenkaan kannata lähteä. Reitti hiidenkirnuille ei ole esteetön, vaan alueella reilusti portaita ja muutenkin reitti on varsin juurakkoinen.

Askolan hiidenkivi

9 Kommentit

 1. Vautsi! Upea paikka. Laitoin tämän heti meidän kesälistalle, jos satuttaisiin ajelemaan noilla suunnilla. Tämän varmaan meidän pienimmäinenkin voisi kävellä helposti. Jotenkin jännä ajatella tuota jääkautta ja kuinka se on muokannut maata. Tämän paikan tekee erityisen hienoksi mielestäni se, että siellä on noin monta noitakirnuja. Ja tuo vartijakivi on tosiaan kyllä aika persoonallinen.

  Vastaa
  • Tämä olisi varmasti Paula kiva teidän perheelle! Tänä kesänä tuntuu kuitenkin olevan todella paljon hyttysiä, kannattaa huomioida kesän kohdevalinnoissa ja/tai vaatetuksessa.

   Minäkin tykkään Askolan hiidenkirnuista juuri sen takia, että hiidenkirnuja on lähekkäin noinkin monta. Hiidenkirnut ovat myös hauskasti nimettyjä. Ja tuo hiidenkivi on melkoinen ilmestys, kruunaa koko alueen.

   Vastaa
 2. En ole koskaan käynyt hiidenkirnuja katsomassa. Piti oikein etsiä, että missä suunnalla nämä sijaitsevat. Ei ole tullut tuolla suunnalla juuri liikuttua. Hyvä laittaa korvan taakse tämä tieto.

  Vastaa
  • Tämä onkin oiva paikka tutustua hiidenkirnuihin, samalla kun näkee eri kokoisia ja muotoisia hiidenkirnuja. Itse olin tätä ennen nähnyt vain muutaman ja nekin yksittäisinä. Uskoisin, että sinä Ahti tykkäisit Askolan hiidenkirnuretkestä.

   Vastaa
 3. Pitänee lisätä tämäkin kotimaan kohde listalle, sillä emme ole täällä(kään) vielä käyneet.
  Tosin juuri äskettäin päätin, että nyt en enää ota tälle kesälle listoille yhtään uutta kotimaan kohdetta vaan kun palaamme heinäkuun retkeltä Rovaniemeltä etelään, niin sitten aletaan katsoa mahdollisia ulkomaan kohteita jo ihan tosissaan. Jos vaikka pääsisi edes Norjaan 🙂 – pääkaupunkiseudultakin.

  Vastaa
  • Askolan hiidenkirnut on mukava retkikohde! Kuulostaa Pirkko hyvältä suunnitelmalta, että tämän kesän kotimaan kohteet teillä on jo valittu, sillä listan ulkopuolelle jääneisiin voi aivan hyvin tutustua tulevinakin vuosina. Toivottavasti loppuvuodesta päästään jo turvallisesti ulkomaille. Norja kelpaa oikein mainiosti matkakohteeksi meillekin.

   Vastaa
 4. Olen käynyt siellä muistaakseni parikin kertaa. Käynti kannattaa ajoittaa aikaan, jolloin ei ole hyttysiä, sillä niitä siellä kyllä on. Muistaakseni ennen oli vapaaehtoinen pääsymaksu. Linnustollisesti alue on kanssa mukava vanhan metsän pläntti.

  Vastaa
  • Voin Stacy hyvin kuvitella, että Askolan hiidenkirnujen luona on kesällä paljon hyttysiä. Hyvä vinkki siis ajoittaa vierailu hyttyskauden ulkopuolelle. Lintujakin katselee mieluummin silloin, kun ei tarvitse jatkuvasti hyttysiä hätyytellä.

   Nykyään hiidenkirnuille on omatuntoon perustuva maksu. Alueelle pääsee joka tapauksessa, portin vieressä olevaan lippaaseen voi laittaa rahat tai myöhemmin tilille tai maksaa mobile payn kautta. Pieni summa, ja käytetään hyvään tarkoitukseen.

   Vastaa
 5. Vau, huikea kohde! Komppaan muita – tämä menee ehdottomasti myös omalle kesälistalle 🙂

  Typerä kysymys, mutta mihin/miten tuo pääsymaksu maksetaan?

  Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa