Särkitunturi on 492 metriä korkea tunturi, joka sijaitsee Muonion kunnassa 10 kilometriä Olokselta kaakkoon. Särkitunturi on helposti saavutettavissa, ja se sijaitsee noin puolen tunnin automatkan päässä Ylläkseltä. Leviltä matkaa kertyy puolestaan noin 50 kilometriä. Särkitunturille patikointi onnistuu lähes säällä kuin säällä ja me patikoimme Särkitunturin päälle kauniina, hieman sumuisena syyspäivänä.

Särkitunturin huipulla
Särkitunturi
lampia Särkitunturin huipulla
lampi Särkitunturin huipulla
lampi Särkitunturin laella

Särkitunturi – reitin lähtöpiste ja palvelut

Kesäreitti Särkitunturiin lähtee Särkijärven näköalapaikkaa vastapäätä Rovaniementien (Rovaniementie 1513 99300 Muonio) varresta. Parkkipaikka on varsin pieni, joten parkkipaikan saamisen varmistamiseksi paikalla kannattaa olla aikaisin aamulla. Reitillä on päivisin myös varsin paljon kulkijoita, joten senkin vuoksi reitillä kannattaa olla aikaisin, jotta luonnon rauhasta pääsee kunnolla nauttimaan.

Puolivälissä 3,2 kilometrin mittaista janareittiä on Särkivaaran kota, jossa on tarjolla myös polttopuita. Puut eivät kuitenkaan ole välttämättä kuivia, jonka vuoksi omien puiden kantamista kannattaa harkita, jos haluaa nauttia tulipaikasta. Kodan yhteydessä on myös WC, sekä pieni laituri lammen rannasta, josta rohkeimpien on mahdollista pulahtaa veteen.

Särkitunturin lähtöpiste
Särkivaaran kota, Särkitunturi
Särkivaaran kodalla
Särkivaaran kodan uimalampi, Särkitunturi
Särkivaaran kodan uimalampi, Särkitunturi

Reitti Särkitunturin laelle

Alkuosa Särkitunturin reitistä kulkee havupuuston ympäröimänä, mutta se loppuu ylempänä tunturia, josta tunturikoivikko alkaa. Tunturikoivikko ulottuu huipulle saakka, ja huipulla on myös kaunis lampi. Aurinkoisena päivänä pilvet heijastuvat kauniisti lammen pinnasta.

polku Särkitunturin huipulle
polku Särkitunturin huipulle
Särkitunturin alarinteillä
lampi Särkitunturin laella
lampi Särkitunturin laella
lampi Särkitunturin laella

Tämän lammen lisäksi Särkitunturin päällä on lisäksi lukuisia pieniä lampia, joita kannattaa käydä myös ihailemassa. Tunturin päältä on myös upeat näkymät, ja näkymä Pallastunturien huippujen suuntaan onkin valittu yhdeksi Suomen 27 kansallismaisemasta.

lampi Särkitunturin huipulla
lampi Särkitunturin huipulla
lampia Särkitunturin huipulla
maisemat Särkitunturin huipulta
maisemat Särkitunturin huipulta

Särkitunturin päälle vievä reitti on helppo, ja soveltuu hyvin ensimmäiseksi valloitettavaksi tunturiksi kaikenikäisille. Sorastettua reittiä pitkin kulkeminen Särkivaaran kodalle asti onnistuu jopa lastenvaunuilla, mutta tunturin päälle asti lastenvaunuilla ei ole mahdollista kulkea. Kun me patikoimme Särkitunturille, tuli meitä vastaan kaikenikäisiä kulkijoita. Oli lapsia ja hyvin iäkkäitäkin henkilöitä.

reitti Särkitunturille
reitti Särkitunturille
lampi Särkitunturin huipulla
Särkitunturilla

Reitin arvioitu kesto on 2,5 tuntia, ja nousumetrejä kertyy maltilliset 168 metriä. Käytännössä menomatka on lähinnä nousua ja paluumatka luonnollisesti sitten alamäkeä. Vaikka reitti on helpohko, on reitille hyvä varata mukaan riittävästi vettä.

Me kävelimme ylös melko reipasta vauhtia, ja aikaa meiltä kului vajaat 45 minuuttia. Aikaa on kuitenkin hyvä varata arvioidut 2,5 tuntia, jolloin halutessaan on aikaa pitää tauko Särkivaaran kodalla, ja toisaalta on aikaa nauttia näkymistä Särkitunturin huipulla.  

Särkitunturi
Särkitunturi
lampia Särkitunturin huipulla
Särkitunturin huippu

Hyvällä tuurilla Särkitunturilla voi nähdä myös kuukkeleita. Kuukkeleita varten voi olla hyvä idea ottaa mukaan jokusia pähkinöitä tai siemeniä, jotka ovat kuukkeleiden herkkua. Monesti kuukkelit voivat olla niinkin pelottomia, että käyvät hakemassa syötävää jopa kämmeneltä. 

Yleensä suosittelemme tunturiin patikoidessa vaelluskenkiä, sillä monesti reitti on kivikkoinen ja pitää sisällään rakkakivikossakin kulkemista. Reitti särkitunturille on kuitenkin niin helppo, että reitti on helppoa kulkea myös lenkkareissa, vaikka lähellä huippua onkin jonkin verran kivikkoa. 

Särkitunturi
variksenmarja
kyltti Särkitunturin huipulla
lampi Särkitunturin huipulla
vanha mänty Särkitunturin huipulla

Särkitunturi on ympärivuotinen retkikohde

Me kuljimme Särkitunturin reitin kauneimpaan ruska-aikaan, mutta Särkitunturille pystyy kulkemaan myös talvella, eikä lumikenkiä välttämättä tarvitse. Reitin suosion vuoksi se on hyvin tamppautunut koko talven. Toisaalta jos haluaa kulkea polun ulkopuolella, ovat lumikengät tietysti tarpeen. Voisi kuvitella, että Särkitunturi on mainio kohde myös keksikesällä, yöttömän yön aikaan. Syksyn lisäksi talvi kiinnostaa meitä erityisesti. Molempien vuodenaikojen hyvänä puolena on se, että itikoita ei ole.

Särkivaaran kodan uimalampi, Särkitunturi
Särkivaaran kodan uimalampi, Särkitunturi

Oletko sinä käynyt Särkitunturin huipulla? 

25 Kommentit

 1. Upeat maisemat ja niin kauniit syksyiset värit.????????Kerran olen ollut Lapissa, elokuussa, mutta ihan Rovaniemessä ja sen lähialueella vain.

  Vastaa
  • Lapin ruska on todella kaunista. Syksyisen Lapin koettuamme kaipaamme sinne joka syksy. Joo, meillä näyttää olevan ongelma noissa emojimerkeissä, pahoittelut Jael tästä.

   Vastaa
 2. Syksyisten lehtien emojit tulivat kysymysmerkkeinä….

  Vastaa
 3. Särkitunturi on itseoikeutettu kansallismaisemamme. Sarjassamme paikka, jossa voi olla paljon ihmisiä, mutta lumoutuneena näkymästä, ei edes häiriinny

  Vastaa
  • Särkitunturin huipulla oli todella kaunista. Olen iloinen, että huipulla lähdimme kävelemään kauemmas isomman lammen taakse. Alue oli hyvin kaunis pienine lampineen.

   Vastaa
 4. Voi miten kaunista! Ja ihanat syksyiset maisemat! Särkitunturi ei ole itselleni tuttu laisinkaan, ja tämä oli myös sellainen kohde, jota en olisi osannut sijoittaa kartallekaan oikein..

  Vastaa
  • Särkitunturi on kiva kohde. Vaikka vieressä on Suomen suosituin kansallispuisto, kannattaa myös Särkitunturilla käydä kävelemässä.

   Vastaa
 5. Onpa kauniit maisemat ja hieno ruska. Tuolla ei ole tullut käytyä mutta tuttu on siitä, että yksi entinen työkaveri oli tuolta kotoisin.

  Vastaa
  • Usein Lapissa matkaillessa tulee suunniteltua kansallispuistoretkiä, mutta myös kansallispuistojen ulkopuolelta löytyy tällaisia hienoja paikkoja.

   Vastaa
 6. Tässähän iskee ihan Lapin kuume 😀 Todella upeita ruskakuvia ja vaikuttaa sellaiselta reitiltä, että vähän kokemattomampikin patikoija uskaltaisi tuolle reitille lähteä.

  Vastaa
  • Särkitunturille uskaltaa ehdottomasti lähteä kokemattomampikin retkeilijä. Ja kokeneellekin todella kiva kohde. Mietin juuri näitä kuvia uudelleen katsellessani, että reitin voi kulkea rivakasti ylös ja alas tai halutessaan käyttää vaikka kuinka paljon aikaa. Esimerkiksi puolivälin kodan kohdalla kun on tuo lampi, siinä olisi mahtava pistäytyä uimaan.

   Vastaa
 7. En ole käynyt, mutta katsoin trailmapista, että reitti on krävelöitävissä ylös asti, kunhan vain reisissä riittää voimaa. Särkitunturi on vähän sellainen umpikuja, ettei sieltä pääse oikein jatkamaan minnekään.

  Vastaa
  • Me lähtökohtaisesti suosimme rengasreittejä mutta tämä oli varsin kiva janareitti. Laella oli kiva kävellä ja tutkailla lampia. Ja puolivälissä voi tarvittaessa pitää taukoa, jos on tarvetta tai ei muutoin halua kiirehtiä.

   Vastaa
 8. Toi Särkitunturi on kyllä hieno, vaikka ei olekaan niin ihmeen korkea. Hienoa on myös se, että se on niin helposti saavutettava. Tosin siinä on juurikin se toinen puoli, että retkeilijöitä piisaa 🙂 Lampi ylhäällä kuvastaa niin upeasti ympäröivää maisemaa ja taivasta. Hienoja kuvia teillä, ruska-aika on niin upeaa!

  Vastaa
  • Särkitunturi on pienestä koostaan huolimatta kaunis. Tykkäsin kovasti laen pienistä lammista. Niitä tuntui putkahtelevan jatkuvasti näkyviin, kun kiertelimme huipulla. Ja kuten Annemaria kirjoitit, kiva, että Särkitunturi on varsin helppo käyntikohde.

   Vastaa
 9. En ole käynyt Särkitunturilla. Upeat maisemat varsinkin ruska-aikaan. Pallastunturilla ollaan vietetty paljon aikaa, koska miehen vanhemmilla oli siellä mökki ja kaikki talvilomat tuli vietettyä Pallaksen maisemissa. Lappi-kuume tuli näitä kuvia katsellessa.

  Vastaa
  • Oi, voin Merja kuvitella miten ihania Lappi-lomia teillä on ollut miehesi vanhempien mökillä. Minulle tulee aina Lappi-kuume, kun katson Lapin ruska- tai tykkylumikuvia.

   Vastaa
 10. Onpa kauniit maisemat joka kohdassa! Tuo ruska on upea! Tekee mieli alkaa suunnitella patikointireissua noihin maisemiin 🙂

  Vastaa
  • Se Särkitunturin huipulla olikin hienoa, kun laella oli kauniisti lukuisia lampia ja kauemmas Pallastuntureille oli myös nättiä. Kiva ja helppo päiväretkikohde.

   Vastaa
 11. Upeita kuvia ja niin kaunista ruskaa! Olemme n. 10 vuotta sitten kiivenneet tuonne, kun muutenkin Pallaksen läheisiä tuntureita kiivettiin. Se oli tosin kesällä, ruska-aikaan olisi mahtava käydä.

  Vastaa
  • Särkitunturi on helppo yhdistää lomaan Pallaksella. Ruska-aika ja toisaalta sydäntalvi tykkylumineen ovat meidän lempiajankohtamme Lapissa.

   Vastaa
 12. Hei, tää olis just mun kohde koska on helppo eikä rakkaa! Mahtavan kaunista joka tapauksessa, ihanan sumuista ja syksyistä on teidän matkan aikana ollut. Kaunis Suomi-kohde!

  Vastaa
  • Särkitunturi on mukavan helppo. Polku on helppokulkuinen ja reitti lyhyt, puolivälissä vielä viihtyisä kotakin. Ja helppoudestaan huolimatta Särkitunturilla on varsin kaunista.

   Vastaa
 13. Särkitunturi on tosiaan ihana ja superhelppo retkikohde. Itse vietin siellä juuri satumaisen syysyön talttaillen. Katselin auringonlaskua ja – nousua, tähtiä ja revontulia. Aiemmin olen käynyt siellä keskikesällä yöttömän yön aikaan. Kaunis oli sekin. Ehkä seuraavaksi talvella, kunnon pakkaspäivänä – tai tähtiyönä…

  Vastaa
  • Oi, Heidi sinun telttayösi Särkitunturilla näytti niin taianomaiselta. Mieletöntä, että pääsitte näkemään revontuliakin. Yön yli -retkissä Särkitunturi näyttäytyy varmasti erilaisena, kuin päiväretkeläisille.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa