Kaupallinen yhteistyö Visit Kotka-Hamina

Yksi Kotkan viehätyksistä on ilman muuta sinne rakennettu veistospromenadi, jossa on lukuisia tunnettujen suomalaisten nykykuvanveistäjien teoksia. Veistospromenadin pääalueena on ns. Lehmuspromenadi, jonka varrella suurin osa teoksista sijaitsee.  

veistospromenadi Kotka kartta

Veistospromenadin ydin on Lehmusesplanadi

Lehmusesplanadi itsessään on viihtyisä Kotkan ydinkeskustassa oleva lehmusten reunustama kävelykatu, jonka vanhimmat puut ovat 1800-luvun lopulta. Se sijaitsee Keskuskadun vieressä, ja sen alkupäässä on Sibeliuksenpuisto, josta veistospromenadiin tutustuminen on näppärää aloittaa. Sibeliuksenpuistosta löytyy myös näyttävä suihkulähteessä oleva Jussi Mäntysen veistos Kotkat.

veistospromenadi Kotka
veistospromenadi Kotka
veistospromenadi Kotka
Sibeliuksenpuisto Kotka veistospromenadi
Sibeliuksenpuisto Kotka

Veistospromenadi on kokonaisuudessaan neljän kilometrin mittainen, ja sen kulkiessaan tulee samalla kiertäneeksi esimerkiksi monta kaupungin upeaa puistoa, ja saaneeksi muutenkin kattavan kuvan Kotkan kaupungista, ja monesta sen tunnetuimmasta nähtävyydestä. 

Sapokan vesipuisto Kotka
Sapokan vesipuisto Kotka
Palotorninvuorenpuisto patsas Kotka

Veistospromenadi –  taideteosten etsintää

Oma viehätyksensä on myös siinä, että kaikkia patsaita ei ole välttämättä aivan helppoa löytää. Löytämisen helpottamiseen veistokset on kuitenkin merkitty karttaan. Yksi tällainen vaikeammin havaittava veistos on jotakuinkin Lehmuspromenadin puolessa välissä sijaitseva, varsin kuuluisa, Tommi Toijan Tuulen viemää -teos, jonka nähdäkseen pitää katse suunnata hieman ylöspäin. 

veistospromenadi Kotka
veistospromenadi Kotka
veistospromenadi Kotka
veistospromenadi Kotka

Toinen mielestämme mainitsemisenarvoinen veistospromenadin varrella oleva teos on Kimmo Pyykön Matkalla -teos, joka sijaitsee Lehmuspromenadin loppupäässä, eli Sibeliuksen puistoon nähden vastakkaisessa päädyssä.

Kolmas teos, jonka veistospromenadilta haluamme nostaa esiin, on Tapio Junnon Aurinkoon katsoja, joka on ensimmäinen varta vasten Kotkan veistospromenadille hankittu teos. Aurinkoon katsoja -teos sijaitsee edellä mainitun Tuulen viemää -teoksen tapaan Lehmuspromenadin puolivälissä.

veistospromenadi Kotka Matkalla
veistospromenadi Kotka Aurinkoon katsoja

Veistospromenadi kulkee Kotkan puistojen kautta

Yksi veistospromenadin hienoimmista seikoista on tosiaan se, että sen kulkemalla tulee tutustuneeksi myös useampaan Kotkan keskustan upeista puistoista. Näitä ovat esimerkiksi edellä mainittu Sibeliuksenpuisto, jonka lisäksi olennaisia osia veistospromenadia ovat Sapokan vesipuisto ja Toivo Pekkasen puisto.

Sapokan vesipuistossa on toistakymmentä kuvanveistäjä Hannele Kylänpään pronssista eläinhahmoa. Koimme näiden etsimisen erittäin hauskaksi ja näitä etsiessämme tulimme kiertäneeksi Sapokan vesipuiston muutamaan kertaan ja kiinnittämään samalla huomiota erilaisiin yksityiskohtiin.

Sapokan vesipuisto patsas Kotka
Sapokan vesipuisto Kotka
Sapokan vesipuisto patsas Kotka
Sapokan vesipuisto patsas Kotka
Sapokan vesipuisto Kotka

Toivo Pekkasen puistosta löytyy puolestaan Minna Äkkijyrkän teos Vasikat. 

Toivo Pekkasen puisto Kotka
Toivo Pekkasen puisto Kotka veistospromenadi

Jo mainittujen puistojen ohella veistospromenadi kulkee myös Fuksinpuiston, Isopuiston ja Palotornin puiston vierestä/läpi.

Fuksinpuisto Kotka
Isopuisto Kotka veistospromenadi
Isopuisto Kotka
Palotorninvuorenpuisto Kotka
Kotka veistospromenadi
Kotka veistospromenadi

Kotkasta löytyy muitakin taideteoksia

Ja jos aikaa on, voi veistospromenadilta myös poiketa ja käydä tutustumassa esimerkiksi Haukkavuoren näkötorniin ja sen näyttelyihin tai kaupungin näyttäviin muraaleihin, jotka pääasiassa sijaitsevat veistospromenadin läheisyydessä, mutta sen ulkopuolella.

Haukkavuoren näkötorni Kotka
Haukkavuoren näkötorni Kotka
Haukkavuoren näkötorni Kotka
Haukkavuoren näkötorni Kotka
Haukkavuoren näkötorni Kotka
muraali Kotka
muraali Kotka
muraali Kotka
muraali Kotka
Perämeren kansallispuiston Selkä-Sarven luontopolku

Veistospromenadi tempaisee mukaansa

Vaikka Kotka tunnetaan ennen muuta kesäkaupunkina, on palkittu veistospromenadi upea myös talviaikaan. Lehmuspromenadin lehmuksiin ripustetaan nimittäin talven lähestyessä noin 70 valaistua jättihimmeliä, jotka tuovat pimeneviin iltoihin valoa ja miellyttävää tunnelmaa. Me emme vielä ole käyneet talviaikaan Kotkassa, mutta haluaisimme ilman muuta nähdä Lehmuspromenadin myös jättihimmelein valaistuna.

Veistospromenadiin tutustuessamme ajattelimme ensin, että käymme katsomassa vain muutaman veistoksen, mutta innostuimme veistospromenadista niin paljon, että halusimme kiertää sen kokonaan ja etsiä kaikki sen varrella sijaitsevat veistokset. Suosittelemme tätä muillekin, sillä veistosten etsiminen oli erittäin hauskaa ja tarjosi samalla hyvän tavan tutustua Kotkan kaupunkiin, ja sen nähtävyyksiin.

veistospromenadi Kotka
veistospromenadi Kotka
veistospromenadi Kotka
veistospromenadi Kotka

Oliko Kotkan veistospromenadi sinulle ennestään tuttu? 

22 Kommentit

 1. Kotkan puistot ja patsaat tiesin, mutta en sitä, että noin monia upeita muraaleja. Muraaleja rakastan ja sitä, että taide tulee ihmisten luo!

  Vastaa
  • Kotkassa on todella upeita muraaleja. Kaupunki on hyvin monipuolinen, ja siellä riittää tutkittavaa useammallekin vierailukerralle.

   Vastaa
 2. Kotka on kyllä niin hienosti ymmärtänyt, mikä merkitys julkisella taiteella ja puistoilla on niin kaupunkilaisille itselleen kuin matkailijoillekin. Ainakin me kuljemme matkailijoina juuri tällaisissa paikoissa ja koitamme bongailla erilaisia taidereittejä. Kotka on kyllä Suomen kaupungeista hienoimmin ehkä tämän toteuttanut.

  Vastaa
  • Olemme Mari samaa mieltä. Kotkan kaupunki on panostanut todella hienosti puistoihin ja taiteeseen. Ei tule mieleen toista kaupunkia Suomessa, joka olisi yhtä upeasti tämän toteuttanut. Kotkassa käy mielellään ja varmasti viihtyisä kaupunki asuakin.

   Vastaa
 3. Kotka, puutarhat ja taide – kaupunki on kyllä toteuttanut tämän kokonaisuuden hienosti!
  Ihan koko veistospromenadia emme tulleet aikoinaan kolunneeksi, mutta ehkä olisi tosiaan kannattanut …

  Vastaa
  • Samaa mieltä Pirkko. Kotkan kaupunki on osannut yhdistää puutarhat ja taiteen hienoksi kokonaisuudeksi. Kotkassa on niin paljon nähtävää ja mieluummin nähtävyyksiä kiertää omassa tahdissaan, joten ei ihme, että veistospromenadia ette ehtineet kiertää kokonaan. Kaupunki vaatisi ehdottomasti useamman vierailun.

   Vastaa
 4. Yhdyn aiempiin kommentteihin siitä, että Kotka on todella onnistunut tuomaan taidetta katukuvaan ja puistoihin, näyttää hienolta! Veistokset ovat hienoja, ja nuo seinämuraalit todella vaikuttavia.

  Vastaa
  • Totta Anne, nuo muraalit ovat vaikuttavia. Ja niitä kannattaa ihan erikseen etsiä katseellaan, helposti voivat muutoin jäädä huomaamatta katuja kävellessä.

   Vastaa
 5. On kyllä upeita patsaita! Ihana tapa kiertää kaupunkia taidetta bongaillen. Osaan teoksista törmäsimmekin omalla Kotkan reissullamme ja tuota Haukkavuoren näkötornia kävimme myös katsomassa. Hienot näkymät sieltä! Hyvä vinkki tuo talvivalaistu kuja, täytyy pitää mielessä.

  Vastaa
  • Joo, veistospromenadi on loistava tapa tutustua kaupunkiin. Lehmuspromenadi on kyllä nähtävä talvella. Sen voisikin yhdistää Kotkan joulumarkkinoihin, siitä saisi kivan jouluisin kotimaanreissun.

   Vastaa
 6. Kotkan veistospromenadi oli ihan uusi tuttavuus, koska olen selvästi käynyt liian vähän Kotkassa ajan kanssa. Olipa siis kiva tutustua tätä kautta Kotkaan ja näköalatorni näytti kivalle!

  Vastaa
  • Kotkassa on paljon kiinnostavaa nähtävää! Kannattaa ehdottomasti harkita uutta visiittiä kaupunkiin. Näköalatornit ovat kivoja vierailukohteita, kun samalla voi tutkailla, missä onkaan tullut jo kierrettyä. Ja Haukkavuoren näkötornissa on kivasti lisäksi vaihtuvia näyttelyitä.

   Vastaa
 7. Veistospromenadi on aika hyvä veto Kotkan kaupungilta! Veistospromenadin teoksia ei ollut kuin muutama silloin, kun kävin Kotkassa viime kerran. Nyt tekee mieli käydä katsomassa, miten kokoelma on laajentunut.

  Vastaa
  • Olemme Nadine kanssasi samaa mieltä. Veistospromenadi oli todella kiva kulkea ja tosiaan innostuttiin muuttamaan meidän suunnitelmia ja kierrettiinkin koko reitti. Oli hauska etsiä niitä haastavammassa paikassa olevia teoksia. Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa veistospromenadia uudelleen.

   Vastaa
 8. Ihana , kun hienoja muraaleja löytää nykyään kaikkialta. Patsaita tuli mieleen, että itse tykkään tulla kuvatuksi sellaisten vieressä niin, että yritän olla se patsas. ?

  Vastaa
  • Joo, muraalit ovat tekevät katukuvasta kiinnostavan. Nämä Kotkan muraalit olivat kivasti hyvin erilaisia keskenään.

   Heh, joskus on itsekin tullut poseerattua patsaan vieressä vastaavalla tavalla kuin sinä Sini, jos siis kyse on ollut ihmistä esittävästä patsaasta. Näissä Kotkan teoksissa oli muutama ihmisiä esittävä teos, joten poseerausmalleja kyllä löytyy.

   Vastaa
 9. Nyt on kyllä itsellä suuri aukko sivistyksessä, en ole koskaan käynyt Kotkassa. Meripäivät, Veistospromenadi, jospasitten ensi kesänä olisi aikaa Kotkan kiertueelle.

  Vastaa
  • No ehdottomasti kannattaa Päivi suunnata Kotkaan! Kaupungissa on todella paljon nähtävää ja koettavaa. Saat varmasti useamman päivän kulumaan. Meilläkim on vielä joitain kiinnostavia kohteita jäänyt odottamaan seuraavaa visiittiä, esimerkiksi Juha Vainion katu.

   Vastaa
 10. Lehmuskuja on upea itsessäänkin ja veistokset tietysti mahtava lisä siihen! Kannattaa kyllä ehdottomasti pyörähtää katsomassa, miltä se näyttää talvella himmelein valaistuna.

  Kotkassa asuessani asuin lehmuskujan viereisellä kadulla ja työmatkani kulki päivittäin Sibeliuksenpuiston halki. Tykkäsin sen tunnelmasta eriyisesti syksyisin. Nykyisin Kotkassa vieraillessa on ihanaa yöpyä Sibeliuksenpuiston vieressä hotelli Seurahuoneella, ja katsella aamiaspöydästä Sibeliuksenpuistoon.

  Vastaa
  • Oi, sinulla on ollut Kati mahtava työmatka, kun olet päässyt kulkemaan aina Sibeliuksenpuiston kautta. Tykättiin siitä puistosta, todella kaunis. Ja ehdottomasti haluamme käydä katsomassa lehmuskujan talvella. Samalla voisi käydä tunnelmoimassa joulumarkkinoilla.

   Hotelli Seurahuone on varmasti hyvä valinta Kotkassa yöpymiseen. Kesäaikana viikonloppu reissua suunnitellessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, jotta saa varmasti huoneen sieltä. On kyllä kiva ajatus syödä aamupalaa puistonäkymiä katsellen.

   Kiitos Kati, kun jaoit muistosi ja vinkkisi.

   Vastaa
 11. En tiennyt Kotkan muraaleista mitään. Puistot ja veistokset tiesin. Tulin vähän fiilistelemään Kotka-juttuja, kun huomenna lähdössä Kotkaan viikonlopun viettoon.

  Vastaa
  • Oi, ihanaa reissua Kotkaan. Upea kaupunki. Kotkan muraaleja oli kiva etsiskellä. Muutenkin Kotkassa on paljon tutkittavaa, kuten nuo patsaat ja planeetat.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa