Olemme kirjoittaneet seikkailuista Filippiineillä Balicasag-saaren ja Pamilican-saaren snorklauksien osalta, vesiputouksista ja muista kuuluisista saaren nähtävyyksistä. Nyt ajattelimme keskittyä saaren luoliin, jotka myös ovat mielestämme näkemisen arvoisia kohteita Bohol-saarella, ja joita Bohol-saarella on paljon. Moni muistutti meitä erityisesti Meksikossa sijaitsevista hienoista cenoteista. Tässäkin kohteet esitellään siinä järjestyksessä, kun niissä vierailimme.

Princess Manan-aw -luola, Bohol Filippiinit

Hinagdanan-luola

Meidän ensimmäinen luolakohteemme Bohol-saarella oli Hinagdanan-luola, joka oli todella vaikuttava. Hinagedanan-luolalla on myös mielenkiintoinen historia, sillä paikalliset käyttivät sitä piiloutuessaan Japanin imperialistiselta armeijalta toisessa maailmansodassa. Valitettavasti lopputulos ei ollut hyvä, sillä armeija löysi heidät silti.  

Hinagdanan-luola, Bohol Filippiinit
Hinagdanan-luola, Bohol Filippiinit
Hinagdanan-luola, Bohol Filippiinit
Hinagdanan-luola, Bohol Filippiinit

Hinagdanan-luolassa olisi ollut mahdollisuus myös pulahtaa uimaan, mutta sitä ei veden saastumisen vuoksi suositella. Tämän vuoksi mekin jätimme uiminen väliin. Hinagdanan on karstiluola, joka on muodostunut kalkkikivestä, ja luolasta löytyy niin tippukivi- ja stalagmiittimuodostelmia. Luola oli niin hieno, että suosittelemme käymään, vaikka 10-20 metriä syvään laguuniin ei menisikään uimaan. Luola sijaitsee myös näppärästi Panglaossa, joten Alona-rannalta sinne on lyhyt matka.

Hinagdanan-luola, Bohol Filippiinit
Hinagdanan-luola, Bohol Filippiinit
Hinagdanan-luola, Bohol Filippiinit
Hinagdanan-luola, Bohol Filippiinit

Tibaw-luola-allas

Andan alue on kuuluisa erityisesti hienosta rannastaan. Tänne on Panglaosta matkaa noin 115 kilometriä, johon kuluu noin 2,5 tuntia. Andassa on kuitenkin myös useampia hienoja luola-altaita, jotka tekevät siitä myös kiinnostavan. Kävimme toistensa lähettyvillä olevilla Tibaw-luola-altaalla ja Cabagnow-luola-altaalla, jonka sanotaan olevan koko alueen kaunein ja suosituin.

Kävelimme ensin Tibaw-luola-altaalle ja yllätyimme, kun siellä oli muutama paikallinen lapsi uimassa ja hyppimässä luola-altaaseen. Emme tällä kertaa halunneet hyppiä paikallisten sekaan. Muuten olisimme varmaan itsekin käyneet uimassa, vaikka näistä kahdesta luola-altaasta Tibaw-luola-altaan vesi ei ole lainkaan niin kirkasta kuin Cabagnow-luola-altaassa.

Tibaw Cave Pool, Bohol Filippiinit
Tibaw Cave Pool, Bohol Filippiinit

Cabagnow-luola-allas

Tibaw-luola-allasta ihmetellessämme kerroimme eräälle paikalliselle miehelle lähtevämme katsomaan seuraavaksi Cabagnow-luola-allasta. Hän kuitenkin kertoi meille, että kyseinen uima-allas on suljettu, mutta tarjoutui pientä tippiä vastaan lähteä näyttämään meille, missä se on. Hän korosti, että uimaan ei siellä saa mennä. Suostuimme hänen ehdotukseensa, sillä halusimme päästä näkemään näistä kahdesta kauniimmaksi kehutun Cabagnow-luola-altaan. Ja kieltämättä se oli hieno.

Käsittääksemme Tibaw-luola-altaalle ja Cabagnow-luola-altaalle on normaalisti yhteinen pääsymaksu, mutta nyt pääsymaksua ei ollut. Jos paikalla käy, kannattaa ilman muuta käydä katsomassa molemmat luola-altaat. 

Philippine Tarsier Sanctuary, Bohol Filippiinit
Gabagnow Cave Pool, Bohol Filippiinit
Gabagnow Cave Pool, Bohol Filippiinit

Combento-luola-allas

Toinen Andan kahdesta kuuluisimmasta luola-altaasta Cabagnowin lisäksi on Combento-luola-allas. Pettymyksemme tämäkin luola-allas oli suljettu. Halusimme kuitenkin lähteä suljettu-kyltistä huolimatta katsomaan, miltä Combento-luola-allas näyttää. Hienolta sekin näytti, joten ymmärrämme hyvin, miksi sekin on kuuluisa. Samalla alueella olisi myös toinen luola-allas, Kaligoon-luola-allas, joka sekin on ilmeisesti oikein hieno, mutta pienempi kuin Combento-luola-allas.

Combento-luola, Bohol Filippiinit
Combento-luola, Bohol Filippiinit

Inambacan-luola

Inambacan-luola ja lähde ovat myös käymisen arvoisia paikkoja Bohol-saarella. Luola ja lähde sijaitsevat noin tunnin ajomatkan päässä Panglaosta. Inambacan-luolassa on aktiivinen maanalainen jokijärjestelmä ja luolaa olisi ollut hauskaa päästä katsomaan pidemmällekin. Kysyimme muutamalta paikalliselta, että miten syvälle he ovat uskaltaneet mennä, ja eivät kuulemma olleet käyneet yhtään meitä pidemmällä. Niinpä emme halunneet yrittää turvallisuussyistä pidemmälle, kun luolan sisälle veden virtauskin oli varsin kova.  Vedenkestävä tasku- tai otsalamppu olisi myös ollut välttämätön, jos olisi mennyt syvemmälle luolaan.

Inambacan-luola, Bohol Filippiinit
Inambacan-luola, Bohol Filippiinit
Inambacan-luola, Bohol Filippiinit
Inambacan-luola, Bohol Filippiinit
Inambacan-luola, Bohol Filippiinit
Inambacan-luola, Bohol Filippiinit

Princess Manan-aw -luola

Bohol-saarella kävimme myös Princess Manan-aw -luolassa, mutta se oli monessakin mielessä niin mieleenpainuva seikkailu, että kirjoitamme siitä vielä kokonaan oman juttunsa. 

Princess Manan-aw -luola, Bohol Filippiinit
Princess Manan-aw -luola, Bohol Filippiinit

Kiinnostaako sinua luolat tai luola-altaat?

24 Kommentit

 1. Onpa upeita luolia stalaktiitteineen ja stalakmiitteineen ja kivahan tuollaisissa olisi käydä varsinkin, jos ne soveltuisivat uimiseen.

  Vastaa
  • Tippukiviluolat ja luolajärvet kiinnostavat – tosin välillä tulee olo, että niitä on tullut nähtyä jo paljon, eikö ihan jokaisessa jaksa vierailla. ????

   Cabagnow näyttää muuten aivan Kreikassa Kefalonian saarella olevalta Melissani-luolajärveltä ja Combento taas Melissanin lähellä sijaitsevalta Zervati-luolajärveltä. ????

   Vastaa
   • Google kuvahaun perusteella Melissani-luolajärvi näyttää todella kivalta! Ja tosiaan, samankaltaisuutta Cabagnowin kanssa, Melissani vain on suurempi kooltaan. Ja heh, miten voikaan olla, että Combento ja Zervati muistuttavat myös selvästi toisiaan. Hauska yhdenmukaisuus, vaikka eri puolilla maapalloa ovatkin.

    Vastaa
  • Nämä Boholin luolat olivat upeita. Oli yllättävää, että turistien suosiossa olevan Alona-rannan lähellä sijaitsevassa Hinagdanan-luolassa ei ollut enempää ihmisiä. Meidän saapuessamme luolasta tuli muutama ihminen, mutta me saimme olla siellä aivan kahdestaan.

   Vastaa
 2. Ja kun löytyy vesiputouksia, niin totta kai myös luolia! Käsittämätön saari! Upeita nähtävyyksiähän nuo on, mutta jälleen kerran mieleen hiipii ajatus, että mitä pirulaisia noissa pimeissä altaissa elelee. Tuskin mitään liian vaarallista kuitenkaan, joten uimaankin ehkä voisi uskaltaa. Tuollainen maanalainen jokijärjestelmä kovalla virtauksella varustettuna kuulostaa melkoisen hasardilta yhdistelmältä, mutta samalla hyvin mielenkiintoiselta.

  Vastaa
  • Heh, minäkin yllätyin Filippiinien saarten monipuolisuudesta. Vesiputoukset, luolat ja upeat snorklausmahdollisuudet (tosin täällä Boholilla oli taifuunin jäljiltä myös tuhoutuneita koralleja). Katsoin jälkikäteen Youtube-videon yhdestä näistä luola-altaista ja siellä ainakin liikkui pieniä rapuja altaan pohjassa. Olen ihmetellyt, että vaikka olen luonteeltani arka, olen kiinnostunut luolista ja minua kiinnostaisi ehkä turhankin paljon mennä niitä tutkimaan. Mikon kanssa juuri puhuimme Inambacan-luolasta ja hän helpottuneena totesi vielä kerran olevansa tyytyväinen, että en yrittänyt kivuta tuon kynnyksen yli.

   Vastaa
 3. Minua ei oikeasti juurikaan luolat kiinnosta, paitsi upeimmat tippukiviluolat. Kun on aika monessa käynyt, niin usein tsekkaan google mapsistä kuvat miettien viitsinkö maksaa pääsymaksua tähän kohteeseen????‍♀️????‍♀️. Sama temppeleiden ja linnojen kanssa. Hienoihin maisemiin taas en milloinkaan väsy.

  Vastaa
  • Filippiineillä pääsymaksut olivat aivan mitättömät. Minä en varmaan ikinä kyllästy luoliin. Tykkään niistä todella paljon, pienemmistä ja isommista. Olinkin aivan innoissani, kun kuulin Boholin saaren luolista. Muistelen, että sinä Mari viihdyt rannoilla. Minä taas voisin hyvin jättää rantavierailun väliin, tai itselleni riittää melko lyhyt pysähdys. Meitä matkaajia on erilaisia ja Bohol on siitä mahtava kohde, että löytyy varmasti moneen makuun kivoja kohteita.

   Vastaa
 4. Voi juku! Te kyllä tunnutte löytävän aina ne mielettömät luolat 🙂

  Mua kiinnostaa luolat kovastikin. Niissä on jotain mystistä. Usein on sellainen fiilis, ettei koskaan voi olla varma, mitä sieltä tulee vastaan 🙂 Toki olisi mahtavaa saada könytä noissa ihan rauhassa, ja etteivät ne olisi kovin turistisia, mutta aina ei saa kaikkea, mistä haaveilee.

  Vastaa
  • Heh, minä myös olen aivan innoissani luolista. Innostuin todella paljon, kun kuulin niitä löytyvän myös Boholilta. Olen aika arka, ja luolissa myös jännitän, mutta tykkään kovasti käydä niitä tutkimassa. Mehän olimme Filippiineillä turistikauden ulkopuolella ja saimme nauttia monesta kohteesta aivan kahdestaan (mikä oli aivan uskomatonta, kun luolat ja vesiputoukset olivat todella upeita), säätkin olivat hyvät.

   Vastaa
 5. On kyllä upeita luolia ja mahtavaa, että saitte vielä oppaan avuksi! Tällaiset luonnon taideteokset kiinnostavat meitäkin kovasti ja kiehtovaa on se, ettei kahta samanlaista ole. Se Thaimaassa sattunut luolaonnettomuus jäi mieleen ja tuli seurattua kovasti uutisissa, että miten siellä käy. Onneksi lopulta kaikki taidettiin saada pelastettua.

  Vastaa
  • Minulla on sama olo, samanlaista kohdetta ei ole. Tykkään todella paljon käydä luolissa, niin pienissä kuin isoissakin ja niin Suomessa kuin ulkomailla. Toki ulkomailta löytyvät luolat ovat paikoitellen todella huimia.

   Nuo luolaonnettomuudet ovat aina niin kurjia. Ja ymmärrän, että osa ei missään nimessä haluaisi mennä luolaan vaan kokisi sen pelottavana.

   Vastaa
 6. Aloin miettimään olenko koskaan käynyt vastaavanlaisissa luolissa ja mieleeni tulee esim. Kappadokian maanalaiset luolat, joissa ihmiset olivat ennen asuneet ja siellä vierailin. Tälläisissä, joissa on vettä tai altaita en muista käyneeni. Mielenkiintoisia kohteita kyllä!

  Vastaa
  • Kappadokian maanalaiset luolat olisivat kiinnostava nähdä. Asutuksina olleet luolat ovat toki erilaisia, mutta niissä on omat kiinnostavat piirteensä.

   Vastaa
 7. Tuo on varmasti jotenkin luontainen tapa reagoida, että sitä piiloutuisi mahdollisen vaaran sattuessa luolaan. Itekin varmaan menisin, mutta toisaalta kuten mainitsemanne ihmiset sieltä löydettiin, niin ehkä luolat on se ensimmäinen paikka mistä ihmisiä lähtisi etsimään 😀 en oo muistaakseni kunnolla koskaan käynyt missään isossa luolassa (muistaakseni Kuubassa menin jollain veneellä jonkun pikkupätkän läpi), mutta muuten ehkä vähän jännittäisi mennä syvälle luolaan, etenkin jos se on matala.

  Vastaa
  • Luola on hankala paikka piiloutua viholliselta, jos sieltä ei ole kuin yksi uloskäynti. Nuo luolien sisäänmenoaukot ovat joskus aika ahtaita, joten varmasti voivat aiheuttaa ahdistusta. Minuakin jännittäisi, jos joutuisin jonnekin oikein ryömimään.

   Vastaa
 8. Täytyy myöntää, että pääosa luolavierailuistamme ovat olleet sellaisia, että olemme niihin jollain retkellä päätyneet, ilman, että niitä erityisesti itse olisimme valinneet.
  Libanonista muistan jonkun ja Dominikaanisessa tasavallassa vierailemamme olivat kyllä yllättävän hienoja 🙂

  Vastaa
  • Sehän on myös hauska, että ei ole erityisiä ennakko-odotuksia luolasta. Maailmasta löytyy ihan mahtavia luolia. Ja hintahaarukkakin luolavierailuilla on melkoinen. Tykkään aina käydä tutustumassa luoliin, ainakaan toistaiseksi oma into ei ole hiipunut.

   Vastaa
 9. Monia luolia tuolla Bohol -saarella. Upean näköisiä ja luonto näyttää runsaan vihreältä myös.
  Mieleenkiintoinen paikka.

  Vastaa
  • Boholilla oli todella paljon nähtävää. Luolia, vesiputouksia ja upea vedenalainen maailma. Lisäksi kuuluisat suklaakukkulat ja kummituseläimet. Todella monipuolinen pieni saari.

   Vastaa
 10. Olipas mielenkiintoisia paikkoja ja hienoa, että suljetuillekin luolille pääsy onnistui. Itsellä luolakokemukset ovat oikeastaan vain vesien osalta Meksikosta, mutta muutamassa upeassa paikassa on myös Euroopassa tullut käytyä – näissä ei kuitenkaan olisi pulahtamaan päässyt.

  Vastaa
  • Meksikossa on todella upeita cenoteja! Menisin mielläni vielä uudelleen Meksikoon tutkimaan niitä lisää. Luolat ylipäätään ovat minusta todella kiinnostavia ja olin innoissani, kun kuulin, että Boholilla on myös luolia.

   Vastaa
 11. Meksikon vastaavista luolista olinkin lukenut, mutta en tiennyt että Filppareilla olisi niitä myös. Se on kyllä kaunis ja monipuolinen maa kerta kaikkiaan… Noihin olis kyllä ollut kiva päästä myös pulahtamaan, siis jos se olisi turvallista.

  Vastaa
  • Sekä Bohol että Siquijor osoittautuivat hyvinkin monipuolisiksi saariksi, vaikka pieniä ovatkin. Me tykkäsimme valtavasti myös Meksikon cenoteista. Niitä on Yukatanilla tuhansia ja osa on häkellyttävän kauniita.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa