Ulu Temburongin kansallispuisto on perustettu vuonna 1991 ja on ensimmäinen Bruneissa perustettu kansallispuisto. Puistossa on reilusti koskematonta viidakkoa ja sitä kutsutaankin yleisesti Brunein vihreäksi jalokiveksi (Green Jewel of Brunei).

Ulu Temburongin kansallispuiston pinta-ala on kokonaisuudessaan 550 neliökilometriä ja se sijaitsee Brunein yläosan itäosassa. Kansallispuisto on myös maastoltaan monipuolista. Siinä on mäkistä aluetta, jonka vuoret kohoavat aina 1 800 metrin korkeuteen asti. Toisaalta Ulu Temburongin kansallispuistossa on runsaasti myös laajoja alankoalueita.

Ulu Temburong kansallispuisto, veneretki, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto, veneretki, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto canopy walk, Brunei
canopy walk, Ulu Temburong kansallispuisto, Brunei
canopy walk, Ulu Temburong kansallispuisto, Brunei

Ulu Temburongin kansallispuiston eläimet 

Luonnollisesti kansallispuiston sademetsässä elää runsaasti myös eläimistöä. On runsaasti lintuja, nisäkkäitä ja perhosia. Joitain lajeja mainitakseni alueelta löytyy borneongipponeita (Müeller’s gibbon), erilaisia liskoja ja sammakoita. Linnuista mainitsemisen arvoisia ovat ainakin upeat harjasarvinokat (bushy-crested hornbill) ja vieläkin upeammat sulttaanisarvinokat (rhinoceros hornbill), jollaisia kumpiakin näimme aiemmin Kinabatangan-joella.

sarvinokka-lintuja Kinabatangan-joella Borneolla
sarvinokka Kinabatangan-joella Borneolla
sarvinokka Kinabatangan-joella Borneolla

Matka Ulu Temburongin kansallispuistoon

Meidät haettiin hotellilta varhain aamulla, noin kello 7. Matkalla Ulu Temburongin kansallispuistoon ylitetään myös uusi vuonna 2020 avattu Temburongin silta, joka on 30 kilometrin mittainen ja koko Kaakkois-Aasian pisin. Paitsi, että silta on hyödyllinen ja helpottaa liikennettä huomattavasti, on se myös todella näyttävä. Kiinnostava osa automatkaa oli päästä myös näkemään maata pääkaupungin ulkopuolelta, ja kieltämättä maisemat asumuksineen olivat hyvin erilaisia.

Järvisydän, maisemasviittejä
Järvisydän maisemasviitti

Ulu Temburongin kansallispuiston riippusilta 

Ulu Temburongin kansallispuistossa on todella hieno riippusilta (canopy walk), joka on rakennettu tukevien teräspilarien päälle. Riippusillalle päästäkseen pitää ensin kulkea kapeilla veneillä eli niin sanotuilla pitkäveneilla (temuai) reilun vartin matka. Veneitä kuljettavat kaksi opasta paksujen keppien avulla, jolla nämä ottavat pohjasta vauhtia. Koska menomatkalla on varsin voimakas vastavirta, käy kepeillä lykkiminen aikamoisesta urheilusuorituksesta. Aina vettä ei myöskään ole riittävästi, jolloin veneestä on hypättävä pois ja ryhdyttävä työntämään venettä.

Ulu Temburong kansallispuisto, veneretki, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto, veneretki, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto, veneretki, Brunei

Riippusilta on korkeimmillaan 50 metrin korkeudessa, mutta venematkan jälkeen ennen riippusillalla pääsyä pitää kivuta reilut 800 porrasta. Matka kuitenkin sujui varsin helposti ja osa portaista oli varsin matalia, vaikka korkeampiakin portaita oli mukana.

Ulu Temburong kansallispuisto, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto canopy walk, Brunei

Vastaavalla kuin Ulu Temburongin riippusillalla emme olleet ennen olleet, mutta näkymät korkeuksista olivat todella hienot. Erityisen mukavaa oli myös se, että pääsimme viettämään aikaa riippusillalla kahdestaan. Kun laskeuduimme riippusillalta alas, tuli toinen porukka juuri paikalle ja pitkien portaiden alapäässä lähti isompi porukka kipuamaan. Varsin rauhallinenkin paikka siis vaikutti olevan.

Emme valitettavasti nähneet sademetsässä tällä kertaa juurikaan eläimiä, mutta toisaalta olimme nähneet niitä yllin kyllin hiljattain useamman päivän aikana, jotka vietimme Kinabatangan-joella.

Ulu Temburong kansallispuisto canopy walk, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto canopy walk, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto canopy walk, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto canopy walk, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto canopy walk, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto canopy walk, Brunei

Rengaskelluntaa ja vesiputous 

Paluumatka taittuikin helpommin, sillä nyt meillä oli myötävirta. Lisäksi Marika pääsi kokeilemaan ensimmäistä kertaa kellumista traktorinrenkaan avulla jokea pitkin ja tykkäsi kokemuksesta

Ulu Temburong kansallispuisto, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto, Brunei

Pysähdyimme paluumatkalla katsomaan myös vesiputousta. Normaalisti pysähdyksiä on kaksi, mutta oppaamme mukaan vettä oli sen verran vähän, että toinen putouksista olisi vesitilanteen vuoksi varsin mitätön. 

Ulu Temburong kansallispuisto ja vesiputous, Brunei
vesiputous, Ulu Temburong kansallispuisto, Brunei

Lounas ja paluu pääkaupunkiin 

Lähtöpaikalle päästyämme meillä oli vielä herkullinen lounas ennen kuin aloimme lähteä takaisin kohti pääkaupunkia. Jäimme miettimään, että mielellämme olisimme vielä yöpyneet paikan päällä, jolloin olisimme päässeet tutustumaan Ulu Temburongin kansallispuistoon ja sen sademetsäluontoon vielä paremmin.

retki Ulu Temburong kansallispuistoon, Brunei
Järvisydän kylpylä

Ulu Temburongin kansallispuistolle meiltä iso suositus! 

22 Kommentit

 1. Teillä on tapana suunnitella hyvin etukäteen. Meillä ei. Lähdetään yleensä vaan matkaan, tuntemattomaan, ja luotetaan siitä eteenpäin paikallisiin. Ensimmäinen majoitus uudessa kohteessa yleensä varataan viimeistään ennen lennon lähtöä, mutta siitä eteenpäin annetaan virran viedä. Ei sovi kaikille, meille sopii.

  Meillä ei yleensä ole suuria intohimoja sen suhteen, mitä missäkin maassa voi tehdä, halutaan nähdä kaikki maailman maat.

  Vastaa
  • On mielenkiintoista, miten ihmisillä matkustustavat eroavat toisistaan. Me tosiaan suunnitellaan matkat hyvin etukäteen ja ollaan hyvin aktiivisia reissuilla. Teillä on Tanja selvästi erilainen matkustustyyli. Minulla on tapana joskus stressata turhaan asioista ja teidän kaltainen matkustustyyli ei ehkä itselleni sopisi. Lisäksi tuntuu, että meille sopii tämä nykyinen hyvin, sillä siten pystymme mahdollisimman paljon käymään matkalla meitä kiinnostavia kohteissa. Voin silti kuvitella, kuinka vapauttavaa tuo teidän matkustamisenne onkaan, siinä on omanlaisensa seikkailunsa.

   Meillä ei ole tavoitteena käydä kaikissa maailman maissa. Halutaan mennä sen mukaan, mikä elämys kiinnostaa kullakin hetkellä eniten. Sen vuoksi tuleekin käytyä samoissa maissa useampia kertoja, mutta toki aika usein matka vie uusiinkin maihin.

   Vastaa
 2. Ihania maisemia ja kivaa tekemistä teillä taas! Hornbillit on kyllä ylväitä ja erikoisia (alalajista riippumatta).

  Vastaa
  • Tämä kansallispuistoretki oli todella kiva. Monipuolisesti erilaista tekemistä ja kauniita maisemia.

   Vastaa
 3. Upeita hornbilleja eli sarvinokkia. Tuollaisia nähnyt viimeksi Namibiassa, missä olivat lähes yhtä kesyjä kuin Suomessa kuukkelit. Olivat tietysti tottuneet majapaikoissa oleviin turisteihin ja mahdollisesti heiltä saatavaan ruokaan. Jos joskus Bruneihin ”eksyn” niin tuonne kansallispuistoon olisi kiva mennä.

  Vastaa
  • Hornbillit ovat upeita. Nämä Aasiassa näkemämme ovat näyttävämpiä kuin Afrikassa näkemämme, mutta kiinnostavia kaikki. Ehdottamasti Jani kannattaa käydä Ulu Temburongissa, jos Bruneihin matkustat. Me olisimme viihtyneet kansallispuistossa pidempäänkin kuin tämän kokopäiväretken verran.

   Vastaa
 4. Järkyttävä tuo riippusillan päässä oleva näköalapaikka. Olisi jäänyt välidtä. Maisemallisesti varmasti upea paikka?

  Vastaa
  • Heh, pakko myöntää, että omat polveni tuntisivat, kun Mikon perässä kävelin. Maisemat olivat hienot, mutta riippusilta ei sovi korkeanpaikankammoiselle. Mikkoa ei korkeus puistattanut ollenkaan, nautti ylhäällä kävelystä.

   Vastaa
   • Nämä kuvien sarvinokat ovat tosiaan Malesian puolelta Kinabatangan-joelta, jossa olimme juuri ennen Bruneihin siirtymistä. Jos eläimet kiinnostaa, niin Bruneissa jokiristeily on helppo tapa nähdä eläimiä. Samalla pääsee näkemään kelluvan kylän lähietäisyydeltä.

    Vastaa
 5. Ulu Temburongin kansallispuisto on kieltämättä varsin mielenkiintoinen paikka. Olisi toki hauskaa nähdä, millainen eläimistö siellä on. Ehkä sielläkin, kuin monessa muussakin trooppisessa paikassa, eläimet ovat liikkeellä juuri auringonnousun ja laskun aikoina.

  Riippusilta on kyllä vaikuttava! En ole nähnyt koskaan mitään vastaava.

  Vastaa
  • Me ei harmi kyllä nähty mitään erikoisia eläimiä. Jokin apina lähistöllä liikkui, kun kuljimme riippusillalla, mutta emme nähneet sitä puiden lomasta. Tämä riippusilta oli kyllä vaikuttava, ja meillekin ihan uudenlainen kokemus.

   Vastaa
 6. Siis vau ja apua samaan aikaan tuo riippusilta! Minä varmaan menisin – ja puolessa välissä tajuaisin kuinka kovasti pelottaa. Sitten pitäisi selvitä silmät kiinni kädestä pitäen pois. ? Koko kansallispuistoretki vaikuttaa tosi kivalta.

  Vastaa
  • Heh, minua kieltämättä hieman pelotti tuolla ylhäällä, juurikin tuo korkein torni. Mutta hieno kokemus koko kansallispuistoreissu.

   Vastaa
 7. 800 porrasta, huh! Me tyydyimme Bruneissa kaupunkiretkeilyyn, mutta saattaapi olla, että nuo maisemat olisivat olleet sittenkin kiehtovampia kuin vaikka iltamarketin lukuisat ruokakojut 🙂

  Vastaa
  • Ne portaat eivät olleet pahoja, kun reitti mutkitteli ja oli kiva katsella ympäröivää metsää samalla. Me jätettiin iltamarketti väliin, kun tämä kansallispuistoretki oli selvästi meidän juttu. Siinä oli paljon näkemistä ja kokemista päivälle.

   Vastaa
 8. 800 porrasta – huhhei! Tuntuu, että toistan täällä aina itseäni, mutta: upea kohde ja hienoja kuvia! Näihin teidän postauksiin uppoutuu aina pidemmäksi aikaa 🙂

  Vastaa
  • Kiva kuulla Eveliina, että meidän matkakertomuksiin pääsee uppoutumaan. Tykättiin Ulu Temburongin kansallispuistoretkestä paljon, se oli mahtava! Brunein reissu olisi ollut erilainen kokemus ilman tätä luonto-osuutta.

   Vastaa
 9. Brunei on itselleni täysin tuntematon kohde, mutta näyttää kyllä upealta tuo kansallispuisto. Kuvien perusteella lumoava paikka ja tuo rengaskellunta näyttää hauskalta. Lähtisin kyllä innosta piukeana tuollaiselle seikkailuille! Aikamoisia nuo sillat!

  Vastaa
  • Ulu Temburongin kansallispuistoretki oli huippu! Olisimme viihtyneet kansallispuistossa pidempäänkin. Siellä voisi hyvin yöpyä ja siten ehtisi tutustumaan kansallispuistoon kattavammin. Tämä meidän retki oli myös kiva ja mukavan monipuolinen erilaisine aktiviteetteineen.

   Vastaa
 10. Hienot on taas maisemat… mutta tuo riippusilta, huh! Olisin varmasti kyllä mennyt mutta olisi voinut vähän vapisuttaa. Jäin miettimään, että kuinkahan monta kertaa ne oppaat sahaavat tuota väliä veneillä päivässä. Siis ajatellen, että se on aikamoista urheilua. Mutta kaippa se kunto siinä sitten nousee.

  Vastaa
  • Heh, minua kieltämättä riippusillan ylimmissä osissa vapisutti. Hieno kokemus, ja oli mahtavaa olla ihan kahdestaan sillalla. Meidän oppaamme eivät tainneet mennä tuota väliä kuin kerran edestakaisin kyseisenä päivänä, sillä olivat koko retken ajan mukanamme ja retki kesti useamman tunnin. Kovaa työtä veneen kuljetus silti vaatii.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa