Brunei on mielenkiintoinen, joskin myös varsin ristiriitainen maa. Kävimme viime vuonna katsomassa Brunein parhaat nähtävyydet, joista suurin osa sijaitsee pääkaupunki Bandar Seri Begawanissa. Mukava lisä on, että monet näistä ovat myös kävelyetäisyydellä ja suosittelemmekin kävelyä, jolloin tulee tutustuttua kaupunkiin ihan eri tavalla kuin autolla liikkuessa.
Moskeija Omar Ali Saifuddien
Ensimmäisenä Brunein nähtävyyksistä tulee mieleen moskeija Omar Ali Saifuddien. Se on varsin helposti saavutettavissa monesta paikasta kävellen ja on lähellä Brunein muita kuuluisia nähtävyyksiä. Usein sinne sanotaan pääsevän myös sisälle, mutta tämä ei täysin pidä paikkaansa. Moskeijaan pääsee kyllä kurkistamaan muutaman neliökilometrin alueelta, mutta laajemmin ei-muslimit eivät moskeijaan pääse.
Moskeija Omar Ali Saifuddien on sunnuntaista torstaihin auki ei-muslimien vierailluille 8.30–12, 13.30–15 ja 16.30–17.30. Väliaikoina moskeijassa on muslimien rukoushetkiä, eikä sinne sen vuoksi pääse. Perjantaisin ja lauantaisin moskeija on auki vain 16.30-17.30. Aukioloajat kannattaa kuitenkin aina varmistaa, sillä ne saattavat muuttua. Jotta sisälle pääsee kurkistamaan, pitää kengät ottaa pois. Lisäksi useimmiten vaaditaan kaavun pukemista, mutta näitä saa lainaksi ilman kustannuksia. Myöskään muuta sisäänpääsymaksua moskeijaan ei ole.
Tämä oli ensimmäinen moskeija, jonka sisälle olemme päässeet kurkistamaan. Moskeija Omar Ali Saifuddien oli sisältä yllättävän pelkistetty, laaja sali ilman penkkejä. Sisällä sai kuitenkin kuvata, mikä oli mukavaa. Kontrasti on todella suuri verrattuna moskeijan upeuteen ulkoapäin sitä katsellessa. Ulkoapäin sitä kannattaa tutkia hieman eri kulmista. Lisäksi sitä kannattaa käydä katsomassa ilman muuta iltavalaistuksessa.
Moskeija Jame Asr Hassanil Bolkiah
Bruneissa toinen näyttävä moskeija Omar Ali Saifuddien lisäksi on moskeija Jame Asr Hassanil Bolkiah. Se on hieman kauempana keskustasta, mutta ei häviä näyttävyydessään Omar Ali Saifuddienille. Meidän vierailumme aikaan moskeijassa tehtiin jonkinlaisia korjaustöitä ja se oli siksi suljettu. Ilmeisesti moskeija on kuitenkin auki ei-muslimeille maanataisin, tiistaisin, keskiviikkoisin sekä lauantaisin 8-12 ja 14-15 sekä sunnuntaisin 10.30-12 ja 14-15. Aukioloajat kuitenkin kannattaa tarkastaa ennen kuin paikalla vierailee. Käsittääksemme tännekään ei ole pääsymaksua.
Vaikka emme sisälle päässeetkään kurkistamaan, oli moskeija käymisen arvoinen kohde, ja se on kooltaan myös vielä massiivisempi kuin moskeija Omar Ali Saifuddien.
Royal Regalia -museo
Varsin lähellä moskeija Omar Ali Saifuddienia sijaitsee Royal Regalia -museo. Se kertoo Brunein sulttaanin Hassanal Bolkiahin elämästä, jonka voi sanoa olleen varsin yltäkylläistä. Onhan hän aikoinaan ollut jopa maailman rikkain henkilö ja edelleenkään rahasta ei ole pulaa. Museossa on laajasti valokuvia sulttaanin elämän varrelta nuoruudesta lähtien. Kovin objektiivinen museo ei ole ja aika paljon värikynää oli varmasti käytetty.
Jos moskeija Omar Ali Saifuddien oli sisältä varsin pelkistetty, Royal Regalia -museossa kimalletta riitti. Kiinnostavaa antia oli myös laaja kokoelma sulttaanin muilta saamia lahjoja. Valtaosa lahjoista oli muilta Aasian mailta, mutta myös länsimaista oli jokusia. Esineitä oli todella runsaasti ja niitä oli monista maista useampia.
Samoin kuin moskeija Omar Ali Saifuddienissa, myös Royal Regalia -museossa piti ottaa kengät pois. Hieman harmittava asia oli, että museossa ei saanut kuvata ensimmäistä aulakerrosta lukuun ottamatta, mutta toivottavasti sieltä ottamistamme kuvista saa jonkinlaisen kuvan museosta. Museoon on ilmainen sisäänpääsy ja se on auki päivittäin klo 9-17, lukuun ottamatta perjantaita, jolloin museo on auki 9-11.30 ja 14.30-17. Aukioloajat kannattaa kuitenkin aina varmistaa, sillä ne saattavat muuttua.
Brunein museo
Brunein museo eli Brunein kansallismuseo. Museossa on näyttely islamilaisesta taiteesta, 1500-luvun historiallisesta ajanjaksosta sekä arkeologiasta ja etnografiasta. Se on Brunein suurin museo. Museon korjaukset aloitettiin vuonna 2014 ja sen ilmoitettiin aukeavan uudestaan vuonna 2020. Meidän elokuussa 2022 Bruneissa käydessämme museo oli kuitenkin kiinni emmekä sen vuoksi päässeet siellä käymään.
Istana Nurul Iman (sulttaani Hassanal Bolkiahin palatsi)
Monesti suositeltavana Brunein nähtävyytenä mainitaan myös sulttaani Hassanal Bolkiahin palatsi, Istana Nurul Iman, joka toki on varsin massiivinen. Huoneita siellä on 1 800 ja neliöitä on 200 000. Palatsissa ei kuitenkaan pääse vierailemaan, ellei satu paikalle juuri Ramadanin päättymisen aikaan (Eid al-Fitr -juhla), jolloin paikalle pääsee vierailemaan kolmen päivän ajan. Muutoin parhaat paikat sen katseluun lienevät Taman Persiaran Damuan -puisto tai jokiristeily. Palatsin katosta näkee kumpaisestakin paikasta vain vilauksen. Itse emme pitäneet kokemusta kovinkaan erikoisena.
Jokisafari
Sen sijaan Brunein jokisafari oli meidän mieleen ja tämä on asia, joka kannattaa ilman muuta kokea. Jokisafarin aikana pääsimme näkemään lukuisia hassunnäköisiä nenäapinoita ja useamman krokotiilin. Vaikka olimme hiljattain olleet Borneon Kinabatangan-joella katsomassa eläimiä, nautimme tästä Brunein jokisafarista erittäin paljon. Eläinhavaintojen lisäksi näimme vilauksen Hassanal Bolkiahin palatsista ja muutamia kauempana olevia moskeijoita.
Kampung Ayer (kelluva kylä)
Varsinaisen safarin jälkeen kävimme katsomassa lähemmin myös Kampung Ayeria, eli niin sanottua Brunein kelluvaa kylää, jossa asuu noin 30 000 asukasta. Tällä väkimäärällä se on maailman suurin luokassaan. Kelluvaan kylään pääsee vierailemaan myös siltoja pitkin kävelemällä, mutta me pidimme erittäin paljon siitä, että pääsimme katselemaan kylää veneestä käsin.
Me maksoimme reilun kolmen tunnin retkestä noin 60 euroa/henkilö, eikä paikalla ollut oppaan ja kuskin lisäksi muita. Retkeen kuului kuljetukset hotellilta ja takaisin, ja kaikki sujui oikein hyvin.
Ulu Temburongin kansallispuisto
Viimeisenä retkenä Bruneissa ollessamme lähdimme käymään vielä Ulu Temburongin kansallispuistossa, joka oli koko päivän retki. Retki lähti aamuvarhain hotellilta ja takaisin päästessämme aurinko oli jo laskemassa.
Tämäkin oli mielestämme upea kokemus. Pääsimme kävelemään sademetsässä puiden latvojen yläpuolella (canopy walk) sekä Marika pääsi kokeilemaan ensimmäistä kertaa kellumista traktorinrenkaan avulla jokea pitkin. Erittäin mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. Lisäksi pääsimme katsomaan vesiputousta. Mukavaa oli myös päästä katselemaan autonikkunasta Brunein pääkaupungin ulkopuolelta, ja maisemat taloineen olivatkin hyvin erilaisia kuin pääkaupungissa.
Oletko sinä käynyt Bruneissa ja mitkä ovat sinun suosikkinähtävyyksiä siellä?
Sinua saattaisi kiinnostaaa myös nämä:
22 Kommentit
Lähetä kommentti
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa
Jäin miettimään, miten suuri osuus matkailijoista ei täällä päädy luontokohteisiin ollenkaan? Varmasti aika korkea luku. Mutta hienoja molemmat puolet maasta. Aika harva turisti Suomessakaan aikoaankaan metsään menee.
Näyttääpä todella näyttävältä kaupungilta! Nuo temppelit ja moskeijat on aina niin upeita livenä nähtynä ja toki myös kuvistakin!
Brunein pääkaupunki oli viihtyisä, siellä oli siistiä ja kaunista. Ja oli kiva, kun helposti pystyi yhdistämään kaupunkilomailuun myös niitä luontohetkiä.
Harva varmaankaan suuntaa kauempiin luontokohteisiin, mutta jokisafari on varsin helppo toteuttaa pääkaupungista. Minusta oli hienoa nähdä myös tätä puolta Bruneista.
Brunei vaikuttaa hyvin mahtipontiselta, mutta samalla monipuoliselta kohteelta. Oli mielenkiintoista nähdä katsaus itselle tuntemattomaan maahan 🙂 Rakastan muuten käydä moskeijoissa ja kirkoissa. Erityisesti moskeijat ovat mieleeni islamilaisen ornamenttitaiteen vuoksi, jota moskeijoissa usein esiintyy. Moskeijat eroaa muutenkin paljon kirkoista esimerkiksi juuri tuolla, ettei niissä ole penkkejä vaan rukoukset rukoillaan itämaisten mattojen päällä. Olen joskus harmitellut, ettei kaikkiin upeimpiin moskeijoihin pääse jos ei ole muslimi. Kirkot kun ovat avoinna kaikille uskonnosta tai uskovaisuudesta riippumatta.
Brunei oli mukavan monipuolinen. Me emme olleet aiemmin käyneet moskeijassa ja oli mielenkiintoista käydä tutustumassa. Kirkoissa olemme tykänneet matkoillamme käydä ja tuo on totta, että kirkkoihin pääsee uskovaisuudesta riippumatta. Moskeija Jame Asr Hassanil Bolkiahin ulkopintojen koristeellisuus kiinnitti huomiota, todella kauniita.
Borneossa käydessä Brunein outo valtio olisi kyllä varmasti matkakohteena myös.
Brunei on kätevä yhdistää Borneon reissuun. Siellä kuitenkin useimmille riittää lyhyehkö aika.
Tuo laivanmuotoinen ”rakennus” on kyllä jäänyt mieleen! Samoin vierailu tuolla kylässä veden päällä.
Meille sattui opas, joka muisti koko ajan mainita, että miten sulttaani on hyvä, kun on lahjoittanut kansalle moskeijan tai mitä milloinkin, mutta ei osannut yhtään kyseenalaistaa sitä, että olisivatko ne varat alunperin kuuluneetkin kansalle. Toisaalta ei olisi ehkä ollut turvallista, tuo kyseenalaistaminen.
Mekään emme kuulleet paikallisten kritisoivan hallitsijaansa. Toisaalta itsellenikään ei tulisi mieleen Suomeen tulleen turistin kanssa keskustellessa lähtökohtaisesti kritisoida Suomen presidenttiä, vaan haluaisin kertoa ja näyttää niitä maan hyviä puolia.
Brunei on varmasti kiehtova ja varmasti tosiaan myös ristiriitainen maa, jossa olisi kyllä kiintoisa piipahtaa. Jokiristeily vaikutti kyllä parhaalta kohteelta. Voin hyvin kuvitella kuvistakin oikein hyvin välittyvän mahtipontisuuden. Nuo uudet moskeijat ovat kiintoisia lähinnä kuriositeetteina ja usein juuri siksi, että ne ovat niin ökyjä. Aasiassa on tosiaan aika tavallista ottaa kengät pois sisätiloissa (mm.Japanissa kauppojen sovituskopeissa) ja moskeijoissa aina, mutta ei ole huono idea mainita siitä ihan tapauskohtaisestikin.
Brunein jokiristeily oli mukava, vaikkakin juuri Borneossa ollessamme olimme saaneet kokea hyvin lajirikkaita venesafareita. Tässä Brunein jokiristeilyssä pääsi kuitenkin myös näkemään kelluvaa kylää (ja sai halutessaann käydä kylässä vierailulla) ja pääsi näkemään muutenkin näkemään pääkaupunkia eri perspektiivistä. Brunein moskeijat ovat näyttäviä. Olisi ollut kiintoisa päästä käymään useammassakin, mutta nyt oli mahdollisuus käydä vain keskustan Omar Ali Saifuddien moskeijassa.
Brunei vaikuttaa kyllä ristiriitaiselta maalta, mutta onhan se myös hurjan kaunis (ainakin tämän postauksen kuvien perusteella). Kivaa myös, että ehditte nähdä maan monet puolet 🙂
Brunei oli hyvin kaunis ja siellä oli hyvin siistiä. Välillä ulkomailla reissatessa saa olla kauhuissaan roskaamisen määrästä. Tämä oli kivasti toteutettu tutustuminen Bruneihin. Ulu Temburongin kansallispuistossa olisi vielä voinut viipyä pidempäänkin.
Bruneissa en ole käynyt, mutta jos Borneoolla kävisin vielä niin sitten ehkäpä sielläkin kannattaisi vierailla. Moskeijoissa vierailuissa on ties-ja-mitä sääntöjä eri maissa: ovat auki kaikille, ovat auki vain miehille tai naisille mutta eri aikaan, ovat auki vain tiettyinä aikoina tai eivät ole auki olleen ”ei-uskoville”. Muutaman kerran minut on pysäytetty ja sanottu että ”ei-muslimille”, ja pari kertaa olen alkanut haastamaan että mistä ne tietää että en ole muslimi mutta selkeästi vain halusivat että turistit eivät sinne tule ja tätä sitten halusin kunnioittaa ja käännyin takaisin. Joskus taas paikallinen imaami on suu vaahdossa selittänyt ummet-ja-lammet moskeijasta minulle ja olemme yhdessä pohtineet pitkästi eri asioita. Missään muissa uskonnoissa en tähän vierailukieltoon ole vielä törmännyt ja pohtinut että miten tämä edistää heidän uskontonsa ”markkinointia” ja hyväksyntää ylipäätänsä, mutta heillä on nyt sattuu olemaan omat sääntönsä.
Brunei oli varsin kätevä yhdistää Borneolla käymiseen. Me tykkäämme käydä kirkoissa ulkomailla matkatessamme, mutta muiden uskontojen rakennuksissa emme ole oikein käyneet. Bruneissa kävimme tosiaan ensimmäistä kertaa moskeijassa. No, Japanissa tuli käytyä useammassa temppelissä. Olisi ollut kiintoisa kuulla paikallisen selittävän meille moskeijasta ja sen yksityiskohdista. Varmasti monia asioita jäi huomaamatta ja merkityksiä ymmärtämättä. Eihän moskeijoiden vierailukielto heidän uskontonsa ymmärrettävyyttä lisää.
Brunei näyttää mahtipontiselta, kuten olen sen mieltänytkin. Toisaalta tuo kelluva kaupunki tuo aikamoisen kontrastin ja vaikuttaisi mielenkiintoiselta käyntikohteelta.
Kelluvaan kaupunkiin pääsee käymään joko maateitse siltoja pitkin kävelemällä tai helposti myös venetakseilla. Vastarannalle pysähtyessämme heti lähti venekyyti tulemaan kohti, joten varsin helposti siirtymiset onnistuvat. Meidän piti reissumme aikana jättää kahvilavierailu kylässä väliin, vaikka se alun perin retkiohjelmassa olikin.
Brunei on kyllä meitäkin kiinnostavien maiden listalla. Varsin hulppeita pytinkejä näyttää siellä olevan, mutta meitäkin varmaan enemmän kiinnostaisi nuo luontohommat. Jokiristeily krokotiilien seassa kuulostaa huikealta ja kelluva kaupunki näytti myös kiehtovalta.
Me ollaan tuota rengaskelluntaa harrastettu pariinkin otteeseen Karibialla ja se on kyllä hauskaa hommaa!
Olen huomannut, että luontoretket ovat itselleni kaikkein mieluisimpia ja oli ilahduttavaa, että Bruneissa kaupunkilomaan pystyi niin helposti yhdistämään myös luontokokemuksia. Rengaskellunta oli hauska kokemus. Ilmakin oli niin lämmin, että vaatteiden hetkellinen kastuminen ei haitannut.
Mielenkiintoinen paikka!
Kiva, kun pääsi näkemään sekä kaupungin nähtävyyksiä että luontoa.
Viime reissulla käytiin moskeijassa sekä Abu Dhabissa että Istanbulissa, vaikka oli Ramadanin aika. Molemmissa piti olla peittävästi pukeutunut, mutta rakennukset on kyllä upeita taidonnäytteitä. Ehkä nämä pyhät paikat pikkuhiljaa avautuvat enemmän muuallakin yleisölle.
Brunei oli hyvin mielenkiintoinen. Ja oli todella kiva yhdistää kaupunkilomaan myös maan luontokohteita, ainakin itselle tärkeää. Moskeijoita oli kiinnostava käydä katsomassa, vaikka emme päässeet katsomaan kuin Omar Ali Saifuddienia sisältä ja sitäkin varsin rajatulta alueelta. Kiva, että te pääsitte tutustumaan moskeijoihin omalla matkallanne. Ja oli mukava, kun jätit Arja kommenttia.