Filippiinien Apo-saari on yksi kuuluisimmista snorklaus- ja sukelluskohteista koko maassa. Erityisen kuuluisa saari on merikilpikonnista (tarkemmin liemikilpikonnistaan, green turtle), joita saaren edustalla elää lukuisia. Lisäksi saaren edustalla oleva koralliriutta on erinomaisessa kunnossa. Koralliriutta on myös suurelta osin varsin matalalla, joten siinäkin mielessä riutta soveltuu erinomaisesti snorklaukseen. Lisäksi riutta kuhisee elämää ja upean värisiä kaloja on runsaasti. 

snorklausta Apo-saaren edustalla Filippiineillä
snorklaamassa Apo-saarella Filippiineillä
snorklaamassa Apo-saarella Filippiineillä
snorklaus Apo-saarella Filippiineillä
snorklaus Apo-saarella Filippiineillä

Apo-riutta vai Apo-saari?

Ensinnäkin heti alkuun on hyvä todeta, että Apo-saari ja Apo-riutta (Apo reef) ovat keskenään täysin eri paikkoja. Apo-riutta sijaitsee Mindoro-saaren (Filippiinien seitsemänneksi suurin saari) edustalla, kun taas Apo-saari on pieni autoton saari, joka sijaitsee Negros-saaren (Filippiinien neljänneksi suurin saari) edustalla. 

Apo-saari, Filippiinit
Apo-saari Filippiinit, kartta

Ohjeet Siquijorista Apo-saarelle

Apo-saarelle tehdään usein järjestettyjä päiväretkiä, mutta sinne pääsee myös omatoimisesti. Me lähdimme liikkeelle aamupäivällä Siquijorin-satamasta, josta meidän piti päästä ensin Dumaguete-nimiseen Negros-saaren pääkaupunkiin. Lauttafirmoja on useampia ja päivittäisiä yhteyksiä on kullakin firmallakin useita. Meidän lauttamatkamme maksoi reilut 200 pesoa (3,5 euroa)/henkilö ja kesti noin 1,5 tuntia.

Dumagueten satamasta otimme tuk-tukin (three wheelers), kohti kaupungin bussiasemaa (Ceres Bus Terminal). Tuk-tukeja oli runsaasti tarjolla, kuten yleensäkin Filippiineillä eri satamissa. Tämän hinta taisi olla 150 pesoa (2,5 euroa). Bussiasemalta puolestaan menee busseja noin tunnin välein kohti Malatapayta, jossa Apo-saarelle menijöiden on määrä jäädä pois. Tämä 45 minuutin bussimatka maksoi noin euron. Malatapayn (markkinoiden) pysäkiltä on puolestaan 15 minuutin kävelymatka pieneen satamaan, josta kuljetukset kohti 30 kilometrin päässä sijaitsevaa Apo-saarta lähtevät.

snorklaus Apo-saarella Filippiineillä
snorklaus Apo-saarella Filippiineillä

Malatapayn pysäkin ja Apo-saarten välillä kulkee jonkin verran julkisia aluksia, joiden hinta on n. 300 pesoa/henkilö, eli 5 euroa. Näitä kuitenkin menee hyvin epäsäännöllisesti, jonka vuoksi me turvauduimme majapaikkamme tarjoamaan yksityiskyytiin, joita satamassa on helposti saatavilla. Nämä ovat kuitenkin huomattavasti kalliimpia ja me taisimme maksaa 3 000 pesoa (yhteensä) menopaluukyydistämme, jossa ei meidän lisäksi muita ollut. Tämä kesti noin 45 minuuttia. Koska emme olleet päiväretkeläisiä, jouduimme maksamaan saarelle vielä ylimääräisen 500 peson veron. Apo-saareen lähtevien veneiden kanssa on tärkeää huomata, että viimeiset veneet lähtevät päivittäin jo ennen kello 16. Majoitusta on kuitenkin rannan tuntumassa saatavilla, mikäli viimeisiin lähtöihin ei ehdi.

venekyyti Apo-saarelle Filippiineillä
venekyyti Apo-saarelle Filippiineillä
venekyyti Apo-saarelle Filippiineillä
Apo-saari, Filippiinit

Majoitus Apo-saarella

Apo-saarella majoitusta ei paljoa ole. Siellä on muutama kalliimpi resort, sekä muutama kotimajoitus. Me valitsimme Mary’s homestay -nimisen paikan, jossa majoituimme 3 yötä. Hinta kahden hengen huoneesta yötä kohden oli 600 pesoa eli noin 10 euroa. Majoituksia on varsin hankala löytää, eikä esimerkiksi Booking.com tunnista paikkoja, mutta Googlen avulla löysimme joitain Facebook-sivuja ja whatsapp-numeroita, joiden kautta varaaminen onnistui. Saarella näimme myös Mario´s homestayn, joka vaikutti varteenotettavalta yöpymisvaihtoehdolta ja järjestää myös sukellusretkiä.

Apo-saari, Filippiinit
Apo-saari, Filippiinit
Aamupala Mary's homestay, Apo-saari, Filippiinit
Mario's Homestay, Apo-saari Filippiinit

Meillä oli tapamme mukaan mukana oma maski ja räpylät, mutta käsittääksemme näitä on myös mahdollista vuokrata saarella parin euron hintaan. Ruoka saarella onkin sitten maan yleiseen tasoon nähden hyvinkin kallista, keskimäärin ehkä tuplat verrattuna jopa muihin Filippiinien turistipaikkoihin. Me kävimme päivittäin syömässä Liberty’s Community Lodge -nimisessä paikassa, jossa ruoka oli ihan kelvollista. Lisäksi söimme välillä majapaikkamme tarjoamaa ruokaa.

Apo-saari, Filippiinit
Apo-saari, Filippiinit
Aamupala Mary's homestay, Apo-saari, Filippiinit
Moalboal snorkaus kilpikonnien kanssa, Filippiinit

Vaikka matka Apo-saarelle onkin verrattain hankala ja pitkä, oli se ilman muuta vaivan arvoinen, sillä näin pääsimme rauhassa tutustumaan tuohon upeaan saareen. Kirjoitamme erikseen vielä tarkemmin Apo-saaren snorklausmahdollisuuksista sekä siitä, mitä muuta saarella on mahdollista tehdä.  

Oliko Filippiinien Apo-saari sinulle tuttu paikka vai kuulitko siitä nyt ensimmäistä kertaa? 

snorklaus Apo-saarella Filippiineillä

29 Kommentit

  1. Ihan vieras saari. Mutta niin ihana, että google mapsiin tuli merkintä????????????

    Vastaa
    • Näköjään emoji tuli kysymysmerkkeinä;-)

      Vastaa
    • Jes, mahtava kuulla, että kiinnostuit. Me tykkäsimme todella paljon tästä Filippiinien matkastamme. Apo-saari on aivan mahtava, jos haluaa tutustua vedenalaiseen maailmaan.

      Vastaa
      • Kolme kertaa kierrelty Filippiineillä. Kerran odoteltiin varmaan 3 tuntia mainitsemassanne satamassa. Ketään ei näkynyt, ei edes yksityisveneitä. Poistuttiin.

        Vastaa
        • No onpas Markku harmi. Satamassa oli työntekijä, joka kirjasi ylös kuka lähti Apo-saarelle ja minkä nimisellä paatilla. Jos satamassa ei näkynyt ketään, olikohan sinä päivänä jokin pyhäpäivä?

          Vastaa
  2. Filippiineistä on aina kiva lukea postauksia, ja kuvista tulee vähän haikeus, joskus pitää vielä palata uudelleen kiertelemään lisää! Apo-saarella emme itse ole käyneet, mutta Apo Reef sen sijaan on tuttu paikka, ja sekin aivan mahtava kohde snorklaamiseen ja sukeltamiseen. Kiva kun laitatte ohjeita liikkumiseen, se ei FIlippiineillä tosiaan aina ole ihan yksinkertaista eikä varsinkaan nopeaa, mutta paikallisilla kyydeillä kyllä pääsee mihin tahansa kun ne vain löytää.

    Vastaa
      • Meidän Filippiinien reissu oli mahtava, siellä on upeita paikkoja. Jos tykkää sukeltaa tai snorklata, siellä viihtyy varmasti.

        Vastaa
    • Sama täällä, joskus haluamme palata Filippiineille kiertämään lisää. Myös Apo-saarelle ja Siquijorille olisi hieno palata vielä uudelleen. Vaati tosiaan jonkin verran selvittelyä, miten pääsee siirtymään paikasta toiseen (ja kun omat lomamme suunnittelemme melko tarkasti etukäteen loma-ajan parhaiten hyödyntääksemme), haluamme jakaa nämä tiedot myös muille. Apo Reefillä olisi myös hieno käydä snorklaamassa.

      Vastaa
  3. Hei! Kyllä kuulin ensi kertaa tuosta saaresta. Hyviä kuvia on aina mukava katsoa ja sujuvaa tarinaa lukea. Ja kun on kohteena joku paikka, jonka lähelläkään emme ole käyneet, oppii maailmasta jotan uutta.
    Juha

    Vastaa
    • Tuo on totta, myös muiden matkakertomusten kautta oppii paljon uutta maailmasta. Kaikkialle ei ole edes tarvetta matkustaa. Apo-saari taitaa olla monelle tuntematon kohde, mutta snorklaamiseen ja sukeltamiseen aivan huippuluokkaa.

      Vastaa
  4. Vaimo olisi kyllä haltioissaan, kun pääsisimme johonkin merikilpparipaikkaan. On ne niin söpöjä ötököitä:D
    Tuossa kahdeksannen kuvan kyltissä luki, jotta ei saa käyttää hanskoja. Miksi hanskoja ei saa käyttää snorklatessa?
    Hauskat hampurilaiset, vähän kuin pullat. Vai onko nuo hamppeja?
    On teillä upeita paikkoja käytynä:)

    Vastaa
    • On kyllä hieno kokemus uiskennelle merikilpikonnien kanssa. En kyllä osaa varmuudella sanoa, miksi kyltissä oli kielto hanskojen käyttämiseen. Luulen, että ajatuksena on, että hanskojen kanssa snorklaaja ei varo teräviä koralleja samalla tavalla, kuin ilman hanskoja uidessa. Eli halutaan välttää kaikenlainen korallien rikkoutuminen. Nuo kuvassa näkyvät ovat tosiaan hampurilaiset. Lihaa ei enää ollut saatavilla, joten pihvin virkaa toimitti kanamuna.

      Vastaa
  5. Eipä nuo hinnat suomalaisella tulotasolla sittenkään taida hirvittää, vaikka maksaisi yksityisistäkin kuljetuksista. Saaret ovat aina vähän omanlaisiaan kohteita noiden venematkojen takia. Kuvien perusteella ymmärrän hyvin, että piditte retkeä saarelle pienen vaivan arvoisena!

    Vastaa
    • Jep, yksityiskyydit olivat vielä ihan kohtuuhintaisia. Mieluusti lisähintaa maksoi, ja ei tarvinnut jäädä odottamaan julkisen veneen täyttymistä. Muutoinkin Filippiineillä reissaaminen oli varsin edullista.

      Vastaa
  6. En muista kuulleeni tästä saaresta aikaisemmin, mutta en olekaan käynyt koskaan Filippiineillä. Snorklausmahdollisuudet herättivät heti mielenkiinnon, joten kiva, että niistä on tulossa oma juttunsa! Kuvien perusteella vaikuttaa hyvältä paikalta snorklaamiseen.

    Vastaa
    • Tänään julkaisimme tuon snorklausaiheisen kirjoituksen ja näitä kuviamme katsellessa tuli kyllä kaipuu Filippiineille. Vedenalainen maailma oli huikea. Oli myös kiva käydä eri saarilla, vaikkea pientä vaivannäköä se vaatikin.

      Vastaa
  7. Nyt tuli uutta tietoa, en ole kuullut Apo-saaresta aikaisemmin. Apo on töistä tuttu lyhenne, mutta eri kontekstissa. 🙂 Olen snorklannut useissa kohteissa ympäri maailmaa, mutta en ole koskaan onnistunut näkemään merikilpikonnia. Se on yksi haave, minkä toivottavasti pääsen joskus toteuttamaan.

    Vastaa
    • Oi, toivottavasti pääset Merja vielä snorklaamaan merikilpikonnien kanssa. Apo-saarella se ihan varmasti onnistuu. Kilpikonnia näkyi useampia joka kerralla, kun kävimme snorklaamassa.

      Vastaa
  8. Paikka on ihan outo, eli kuulin siitä nyt ensimmäisen kerran.
    Minua harmittaa kovasti, että en ole koskaan oppinut edes snorklaamaan kunnolla. Veden pinnan alla olisi niin paljon nähtävää!

    Vastaa
    • Tuo on Anna totta, veden alla avautuu ihan oma maailmansa. Minulla on haasteena se, että tulen helposti pahoinvoivaksi, mikäli otan snorklatessa kuvia. Sen vuoksi meillä nykyään Mikko ottaa pääosan vedenalaiskuvista. Tiedän myös, että osa kokee snorklaamisen pelottavana, kun joutuu laittamaan kasvot veteen. Ohjatuille retkille osallistuminen on alkuvaiheessa hyödyllistä, niin saa henkilökunnalta hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja esim. maskin kireyden säätämisessä. Myös sukelluskaupoista voi saada hyviä neuvoja, jos on jokin tietty pulma snorklaamisessa. Ja toisaalta, jos snorklaaminen ei vaan ole oma juttu ja ala sujumaan, niin onneksi vedenalaista maailmaa voi ihastella myös luontodokumenttien kautta. Ne ovat nykyään aivan huipputasoisia.

      Vastaa
  9. Onpa hienoja kuvia merikilpikonnista! En ole koskaan noin läheltä päässyt näkemään niitä, ainoastaan veneen kyydistä. En ollut Apo-saaresta aiemmin kuullutkaan, mutta vaikuttaa kyllä hienolta kohteelta.

    Vastaa
    • Kiitos Sarianne. Apo-saarella merikilpikonnia on todella paljon. Me olemme muutoinkin usein päässeet snorklaamaan merikilpikonnien kanssa, Mikko on valinnut meille aivan mahtavia snorklauskohteita.

      Vastaa
  10. Voi mitä kilppareita! Varmasti hieno kokemus uiskennella niiden kanssa. Olihan tuo matkanteko monimutkaisen kuuloista, mutta ei ainakaan hinnalla pilattua. Ja jos vielä jää paikan päälle yöksi, niin kyllähän sen sitten taittaa.

    Toi karttahaku majapaikkoihin on ollut mulla joskus käytössä ihan kotimaan reissuillakin, kun kaikkia paikkoja ei ole bookingissa. Onhan siinä hommansa, mutta monta kivaa paikkaa on löytynyt myös.

    Vastaa
    • Oli Kyllä upea kokemus!

      Ei se loppujen lopuksi ollut kovin monimutkaista, mutta aikaa vievää ja välillä turhauttavaa. Majapaikoista sai myös neuvoja jo etukäteen. Näitä siirtymäjuttuja halutaan kuitenkin tuoda esiin, koska ei se tosiaan aina ihan näppärintä hommaa ole.

      Vastaa
  11. Tämä saari, kuten koko Filippiinit ovat minulle ihan tuntemattomia kohteita. Mukava saada bloginne kautta tutustua uusiin kohteisiin.

    Vastaa
    • Joo, Filippiinit ei niitä suomalaisten keskuudessa tunnetuimpia matkakohteita ole – eikä varsinkaan Apo-saari. Me tykättiin paikasta kovasti, ja pinnanalaisen maailman ystäville tätä kyllä suositellaan!

      Vastaa
  12. Tämä saari ei ollut tuttu, mutta uskon että oli aivan ihana! Olen kerran käynyt Filppareilla ja muistan nähneeni myös siellä noita kilpikonnia – ja muutenkin merenalainen elämä on kyllä hyvin mykistävää.

    Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa