Kirjoitimme aiemmin koonnin Brunein parhaista nähtävyyksistä. Tässä kokoamme vielä erikseen oppaan onnistunutta Brunein matkaa varten. Pyrimme tuomaan esiin esimerkiksi sellaisia asioita, joita kannattaa ottaa huomioon suunnitellessaan matkaa Bruneihin.

Kampung Ayer eli Brunein kelluva kylä
Brunein nähtävyydet
Järvisydän, kylpylä

Brunei, ristiriitaisuuksien maa 

Aivan aluksi on syytä mainita, että Bruneihin matkustaessaan on hyvä tiedostaa, että Brunei on ensinnäkin muslimivaltio. Maa on nauttinut kyseenalaista mainetta, koska se otti vuonna 2014 käyttöön muslimeita koskevan šaria-lain. Laista sovelletaan myös ankarinta tulkintaa, ja käytössä ovat kivitystuomiot, kädenkatkaisemiset varkailta ja piiskaaminen alkoholinkäytöstä. Myös kuolemantuomio on yleisesti käytössä, ja sen voi saada esimerkiksi homoseksuaalisesta seksistä, aviorikoksesta tai raiskauksesta.

moskeija Omar Ali Saifuddien, Brunei
Brunein nähtävyydet
Brunein nähtävyydet

Maata hallitsee itsevaltias sulttaani, jonka suku on hallinnut maata 1400-luvulta saakka. Käytännössä kaikki valta on sulttaanin käsissä. Nykyinen sulttaani on ollut vallassa vuodesta 1967, ja on yksi maailman rikkaimmista henkilöistä (vuonna 2020 omaisuuden on arvioitu olevan 28 miljardia Yhdysvaltojen dollaria). Sulttaani omistaa esimerkiksi 5 000 autoa, joista lähes 500 on Rolls Royceja. Lisäksi sulttaani omistaa kaksi Boeing 747-400 lentokonetta, ja osti tyttärelleen syntymäpäivälahjaksi Airbus-lentokoneen. Näiden lisäksi sulttaani omistaa mm. kuusi muuta lentokonetta ja kaksi helikopteria.

Brunein nähtävyydet
Brunei jokisafari
moskeija Jame Asr Hassanil Bolkiah, Brunein nähtävyydet

Yleistä perustietoa Bruneista 

Brunei on huomattavasti varakkaampi kuin suurin osa muista Kaakkois-Aasian maista, ja sen vuoksi kontrasti naapurimaihin on valtava. Pieni Brunei sijaitsee maailman kolmanneksi suurimman saaren, Borneon, luoteisosassa. 460 000 asukkaan valtio on vaurastunut sen runsailla öljyvaroilla.

Vaikka omaisuus on jakautunut Bruneissa varsin epätasaisesti, on maassa kuitenkin esimerkiksi maksuton koulutus ja koulunkäynti on pakollista yhdeksän vuoden ajan. Bruneissa myös terveydenhuolto on maksutonta. Lisäksi valtio takaa kaikille asukkaille asunnot eikä kodittomia ole. Brunei myös kuuluu niihin harvoihin valtioihin, jossa ei ole lainkaan tuloveroa.

Kampung Ayer eli Brunein kelluva kylä
Kampung Ayer eli Brunein kelluva kylä
Kampung Ayer eli Brunein kelluva kylä
Kampung Ayer eli Brunein kelluva kylä

Lennot Bruneihin 

Harva suomaleinen matkustaa yksinomaan Bruneihin, koska lentomatka on pitkä (ja kallis), sekä lentoaikataulut Suomesta käsin ovat varsin hankalat. Lisäksi aikaeroa on reilusti (6h) eikä maassa välttämättä riitä näkemistä kovin pitkäksi aikaa. Kohde on kuitenkin saavutettavissa näppärästi esimerkiksi Singaporesta, Kuala Lumpurista ja Borneosta Kota Kinabalusta (josta me lensimme) sekä Filippiineiltä (jonne me puolestaan Bruneista lensimme seuraavaksi).

Brunein nähtävyydet

Viisumi 

Hyvänä puolena voidaan pitää, että viisumia suomalainen ei Bruneihin tarvitse.

Brunein lippu

Brunein luonto

Suurin osa Bruneista on sade- tai muuta metsää, ja Brunein alueella elääkin runsaasti harvinaisia eläimiä. Suuri osa näistä elää kuitenkin syvällä sademetsässä eikä niitä pääse näkemään. Jokisafareita kuitenkin järjestetään, jolloin varsinkin hauskannäköisten nenäapinoiden näkemiseen on erinomaiset mahdollisuudet. Tällaiselle suosittelemme lämpimästi osallistumaan, jos maassa vierailee. Pääkaupungista tehdään retkiä myös Ulu Temburongin kansallispuistoon.

Brunei jokisafari
Brunei jokisafari, nenäapina
nenäapina, Brunei
Brunei jokisafari, krokotiili

Brunein ilmasto 

Brunein ilmasto on trooppinen ja varsin miellyttävä. Lämpötila on alimmillaan noin 24 astetta ja ylimmillään reilut 30 astetta. Sadekuuroja saadaan ympäri vuoden, mutta eniten sataa loka-joulukuussa ja toisaalta vähiten helmi- huhtikuussa. Kuitenkin Bruneihin voi matkustaa milloin vain. Me olimme matkalla elokuussa ja pääasiassa meidän matkan aikana paistoi aurinko, mutta saimme niskaamme myös muutaman nopean sadekuuron.

Järvisydän kylpylä, kivisauna
retki Ulu Temburong kansallispuistoon, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto canopy walk, Brunei
Järvisydän kylpylä, hamami-sauna

Brunein valuutta ja hintataso 

Bruneissa on valuuttana Brunein dollari, ja yksi dollari vastaa 0,7 euroa. Brunein dollari on sidottu Singaporen dollariin, ja Singaporen dollari on käypää valuuttaa Bruneissa ja päinvastoin. Brunein hintataso on keskimäärin hieman halvempi kuin Suomessa, mutta huomattavasti kalliimpi kuin naapurimaissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että monet nähtävyyksistä, kuten moskeijat ja museot, ovat tavanomaisesti ilmaisia. Lisäksi voidaan erityismainintana todeta, että bensa maksaa reilut 40 senttiä litralta.

Ulu Temburong kansallispuisto, Brunei
Ulu Temburong kansallispuisto, veneretki, Brunei

Pääkaupunki Bandar Seri Begawan 

Pääkaupunki Bandar Seri Begawan on erittäin siisti kaupunki, eikä roskia ole missään. Vajaa puolet Brunein asukkaista asuu sen pääkaupungissa. Pilvenpiirtäjiä kaupungissa ei ole. Retkellä ollut oppaamme kertoi sen johtuvan siitä, että lain mukaan muut rakennukset eivät saa olla korkeampia kuin kaupungin näyttävät moskeijat.

moskeija Omar Ali Saifuddien, Brunein nähtävyydet

Liikkuminen Bruneissa 

Pääkaupunki Bandar Seri Begawan on pyhitetty pitkälti autoilijoille ja jalankulkijana on välillä hieman haastavaa. Me pääasiassa kuitenkin kävelimme Bandar Seri Begawanissa, ja pärjäsimme kävellen varsin hyvin. Takseja näytti olevan yllättävän vähän, mutta lentokentältä sellaisen löysi kuitenkin helposti ja toisaalta sellainen oli helppoa tilata hotellin kautta, kun olimme menossa takaisin lentokentälle.

Kaupungissa on myös busseja. Päänähtävyydet on kuitenkin saavutettavissa varsin hyvin kävellen. Jos toisaalta aikoo lähteä pidemmälle, on auton vuokraaminen todennäköisesti parempi vaihtoehto.

moskeija Jame Asr Hassanil Bolkiah, Brunei
moskeija Jame Asr Hassanil Bolkiah, Brunei
retkiluistelua Järvisydämen jääreitillä

Ruoka ja juoma 

Katukojuja on runsaasti, ja niistä saa monipuolisesti erilaisia ruokia. Tarjolla on paikallista ja muuta aasialaista ruokaa, mutta myös esimerkiksi burgereita. Lisäksi löytyi useita pikaruokapaikkoja/kahviloita, jotka tarjoilivat erilaisia nuudeli- ja riisiruokia varsin edulliseen hintaan.  

Baareja ei kaupungissa ole eikä alkoholia myydä missään. 

Brunei, ruokakojuja
Brunei, ruoka
Brunei, ruoka
Linnansaaren kansallispuisto talvella

Muuta

Perjantaisin monet paikoista on suljettuna.

Brunei illalla
Brunei, Bandar Seri Begawan illalla
Brunei, Bandar Seri Begawan illalla
Brunei, Bandar Seri Begawan illalla
Brunei, Bandar Seri Begawan illalla

Kuinka kauan aikaa kannattaa viettää Bruneissa 

Mielestämme Bruneissa kannattaa viettää ainakin kolme kokonaista päivää, jolloin valtaosan nähtävyyksistä ehtii näkemään. Lyhyempää aikaa ei maassa kannata viettää, koska on niinkin kauas vaivautunut. Pari ekstrapäivääkään ei ole pahitteeksi, mutta toisaalta se alkaakin olla sitten maksimi. Tarkemmin Brunein nähtävyyksistä olemme kirjoittaneet täällä.

moskeija Omar Ali Saifuddien, Brunein nähtävyydet
Brunei, Bandar Seri Begawan illalla

Miltä ristiriitaisuuksien maa Brunei mielestäsi kuulostaa? 

24 Kommentit

  1. Aika mielenkiintoinen kokonaisuus. Ja ristiriitaisuuksia todellakin piisaa. Saitteko muuten selville, millainen on naisten asema maassa? Sharia-lakia voi tulkita tosiaan monella eri tavalla, joten monessa muslimimaassa sitä tulkitaan myös niin, että naisella ei ole sielua, joten se on miestä alempi olento. Niissä myös harrastetaan pakkoavioliittoja, lapsiavioliittoja ja muuta pientä kiva.

    Luonnon puolesta Brunei olisi tosi kiinnostava paikka. Tämä on itselleni täysin tuntematon maailman osa. Sen olisi kiva nähdä joskus.

    Vastaa
    • Brunei oli hyvin mielenkiintoinen matkakohde ja ehdottomasti kannattaa yhdistää matkaan luontoretki, jos luonnosta tykkää. Me tykkäsimme luonto-osuudesta paljon.

      Paikalliseen sharia-lain tulkintaan emme tutustuneet tarkemmin.

      Vastaa
  2. Mielessäni lähdin jo miettimään paljonko tilaa 5000 auton säilyttäminen vaatii. Ja miksi vitsissä niin paljon. Keräilyautot ymmärrän, mutta tässä niin monta. Onkohan työntekijöillä käyttöautot? No luultavasti ei, pölyttyvät varmaan. Tsekkasin lentohinnat, Singaporesta suora menopaluu 300€ , ei paha.

    Vastaa
    • Niin, onhan tuota omaisuuden määrää vaikea ymmärtää. Etenkin, kun tuollaiseen materialismiin ei ole minkäänlaista tarvetta. Kenenkään onnellisuutta se ei lisää. Mutta Brunei oli varsin mielenkiintoinen maa. Ja sinne on tosiaan kätevä mennä muun Aasian loman yhteydessä.

      Vastaa
  3. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Bruneista en ole tiennyt aiemmin juuri muuta kuin, että sieltä löytyy sulttaani, mutta edellisen postauksenne myötä kiinnostus heräsi. Ristiriitaiselta maa todella kuulostaa! SInänsä kuulostaa aika perusmeiningiltä maahan, jossa on itsevaltias, mutta kyllähän nuo yksityiskohdat aina säväyttää. Vaikea ymmärtää, kuka tarvii 500o autoa,mutta sulttaanilla on siihen varmasti hyvät pereusteeet xD Yhteiskuntajärjestelmä ei ole ehkä suosikkini, mutta kuvien perusteella näyttää kauniilta ja roskattomuudesta voitaisiin ottaa suurimmassa osassa maailmaa esimerkkiä!

    Vastaa
    • Brunei oli hyvin kaunis niin luonnon kuin pääkaupungin osalta. Siellä oli helppo kulkea ja englannilla pärjäsi hyvin. Yhteiskuntajärjestelmä ei ole meidänkään suosikki, mutta silti hyvin mielenkiintoinen maa vierailla.

      Vastaa
      • Näyttää melkoisen eksoottiselta paikalta. Mutta siistiltä ja puhtaalta. Money talks! Piti itsekin hiukan kelata, missä tuo valtio on. Nuo maan lait eivät oikein hyviltä kuullosta! Eikä rahan epätasainen jakautuminen.

        Vastaa
        • Bruneissa oli hyvin siistiä ja sinänsä helppo liikkua. Paikallisista laeista on hyvä olla tietoinen, vaikka eivät ne meillekään lyhyellä matkalla juurikaan näkyneet.

          Vastaa
    • Onpa kyllä ristiriitainen maa. Ei ihan mun juttu kyllä tuo Brunei, mutta hienon matkaoppaan olitte laittaneet kasaan.

      Vastaa
      • Jep, maa herättää ristiriitaisia ajatuksia. Meille oli kiinnostava käydä siellä, mutta ymmärrän, ettei kaikkia kiinnosta.

        Vastaa
  4. Tosi mielenkiintoista lukea tälläisistä vähemmän tunnetuista kohteista, joista ei ihan joka päivä tule postauksia vastaan. Upeita kuvia ja etenkin nuo pimeällä otetut onnistuneet hienosti!

    Vastaa
    • Kiitos Virpi. Brunei oli mielenkiintoinen käyntikohde ja kiva yhdistää muun matkan oheen. Itsekin tykkään kaupunkien iltakuvista, kun rakennuksia on valaistu kauniisti.

      Vastaa
    • Bruneihin ei yksistään kannata lähteä, mutta muuhun Aasian matkaan se on helppo ja kiva yhdistää. Brunein luontokohteita olivat hienoja, etenkin Ulu Temburongin kansallispuistoretki oli huima kokemus.

      Vastaa
  5. Mukavaa, näin maabongausharrastuksenkin kannalta, että tekin tuotte esiin Bruneita. Ja juurikin näin kuten kohdassa Lennot muistutitte, että pieneen maahan tuskin kannattaa lähteä varta vasten, mutta se on kiva lisä jos sattuu olemaan lähistöllä. Kovin usein vaikka sosiaalisessa mediassa ihmiset kyselevät kohteita, mutta ei turistirysiä. Niitä, turistirysiä, taitaa maailmassa olla max 30-50 maassa, joten muut 160-140 maata tarjoavat monen monta kohdetta, joissa pelkoa turistirysiin päätymisestä ei ole!

    Vastaa
    • Joo, Brunei oli kiva yhdistää muuhun matkaan. Vieneen maahan ei tosiaan pelkästään tulisi lähdettyä, sillä etenkin pääkaupunki on nopeasti nähty. Ulu Temburongiin olisi voinut varata vielä lisäpäivän. Oli ylipäätään mielenkiintoista käydä Bruneissa.

      Brunei ei tosiaan ole mikään turistirysä. Muita länsimaalaisia en muista edes matkalla nähneeni.

      Vastaa
  6. Kaikessa erikoisuudessaan Bruinei on kyllä kiinnostava maa, ja on kiva lukea myös sen luontokohteista, niitä kun harvemmin nostetaan esiin. Jos ja kun mekin jossain vaiheessa lähdetään tuonne suunnalle, niin varmaankin otetaan ohjelmaan myös muutama päivä Bruneissa.

    Vastaa
    • Jes, kiva kuulla Anne, että Brunei ja sen luontokohteet kiinnostaa. Ehdottomasti kannattaa käydä samalla reissulla Ulu Temburongin kansallispuistossa, jos haluaa panostaa luontoelämyksiin. Näin jälkikäteen ajateltuna siellä olisi voinut yöpyäkin ja tutkia toisena päivänä lisää kansallispuistoa.

      Vastaa
  7. Vähän on erikoista menoa täältä meidän vinkkelistä katsottuna, mutta mikäs siinä 🙂 Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta kohteelta ja näiden vinkkien avulla reissusta selviää varmasti suuremmitta kommelluksitta.

    Vastaa
    • Brunei on mielenkiintoinen maa. Uskon, että tekin tulette siellä vielä käymään? Toivottavasti näistä vinkeistä on apua.

      Vastaa
  8. Olipa kivasti kirjoitettu, helposti ymmärrettävästi ja yksinkertaisesti kerrottu maan käytännön jutuista mitkä matkailijan on hyvä tietää. Kaikki tieto oli ihan uutta! Siis voi tuota sulttaania, vähänkö turhauttaa ylenpalttinen materialismi! 😀 Oli kyllä erikoisia faktoja maasta, kiitos näistä tiedoista! 🙂

    Vastaa
    • Voi kiitos Elina. Toivottavasti näistä vinkeistä on muille matkailijoille hyötyä. Ja nuo nippelitiedot ovat mielestäni hauskoja, kun sulttaanin varallisuus on meidän korviimme huima ja materian haaliminen kummastuttaa.

      Vastaa
  9. Olisipa mielenkiintoista päästä joskus itsekin käymään. Ja kiva lukea paikoista, joista ei ihan niin usein kirjoiteta. Ja toisaalta ajattelen, että joskus on kiva käydä sellaisessakin paikassa jossa muutama päivä riittää kaiken oleellisen näkemiseen. Yleensä käy niin, että jotain mielenkiintoista jää vielä näkemättä.

    Vastaa
    • Kiva kuulla Paula, että Brunei kiinnostaa. Tänne tosiaan riittää muutama päivä ja oleellisen ehtii sinä aikana näkemään.

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa