Kaupallinen yhteistyö Visit Kotka Haminan kanssa

Kotkan, Haminan ja Loviisan edustan saaristo Itäisellä Suomenlahdella tarjoaa useita helmiä kotimaanmatkailuun. Teimme elokuussa kesäisen retken itärannikon saaristoon, jossa tutustuimme ensin Haminan Tammioon ja sitten Pyhtään Kaunissaareen. Kolmas kohteemme oli Kotkan Varissaari ja viimeisenä kävimme tutustumassa vielä Loviisan edustalla olevaan Svartholman merilinnoitukseen.

Saaristokohteet merimatkoineen toimivat aina hyvinä irtiottoina arjesta, ja tuntuu kuin matkustaisi todellista kauemmas. Vaikka Tammio sijaitseekin Haminassa ja Kaunissaari Pyhtäällä, pääsee kumpaankin saareen helpoiten Kotkasta. Esittelemme seuraavaksi parhaita saaristokohteita itärannikolta.

Kotkan saaristo
Pyhtään Kaunissaari

Ulko-Tammio

Aiemmin olemme käyneet myös Itäisen Suomenlahden kansallispuiston upeassa Ulko-Tammiossa, joka kuuluu Tammion tapaan Haminaan. Sinnekin matkustaa kuitenkin helpoiten Kotkan kautta. Myös Ulko-Tammio kannattaa pitää mielessä näiden tässä esiteltävien lisäksi, kun miettii mahdollisia matkustuskohteita itärannikon saaristossa. Myös Ulko-Tammio nimittäin on upea kohde!

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto Ulko-Tammio
Itäisen Suomenlahden kansallispuisto Ulko-Tammio
Ulko-Tammion tunneli

Tammio

Tammio on vanha kalastajakylä, jonka asutushistoria alkaa jo 1500-luvulta. Se on Itäisen Suomenlahden parhaiten säilyneitä saaristolaiskyliä. Tammion suurinta viehätystä ovat ilman muuta vanhat ranta-aitat ja upeat syreenikujat. Tammio on ollut kahdesti ehdolla myös Unescon maailmanperintöluetteloon. Ympärivuotisia asukkaita sanotaan olevan Tammiossa vain yksi, mutta kesällä asukkaita sen sijaan on mökkiläisten toimesta enemmän. Palveluita Tammiossa ei ole, eli saarelta ei löydy kahvilaa, kauppaa, majoitusta tai ravintolaa.

Tammio
Tammio
Tammio
Tammio

MeriSet järjestää kesäisin neljästi viikossa risteilyjä Tammioon. Risteilyt lähtevät Sapokan satamasta (Sapokankatu 3, Kotka), jossa on runsaasti ilmaista parkkitilaa. Risteilyjen aikataulut vaihtelevat riippuen viikonpäivistä. Meno-paluun hinta on 35 euroa. Risteilyn kesto on noin kaksi tuntia/suunta, ja kauniilla ilmalla onkin hyvä nauttia risteilyn aikana hienoista saaristomaisemista. Aluksella on täysin anniskeluin varustettu kahvila ja erityisesti lohileivät totesimme jälleen erinomaisiksi.

MeriSet-sovelluksella pääsee tutustumaan risteilyn varrella oleviin kohteisiin ja Tammion saarelle on tarjolla saariseikkailupeli.

risteily Tammioon, MeriSet
risteily Tammioon, MeriSet

Koska olimme valinneet perjantain iltaristeilyn (kello 18–23) jäi meillä aikaa Tammioon vain yksi tunti (muilla risteilyillä aika Tammiossa on noin kaksi tuntia). Vaikka olisimme viihtyneet saaressa pidempäänkin, ehtii myös yhdessä tunnissa näkemään tuon upean kalastajakylän riittävän hyvin. Lisäksi iltaristeilyllä pääsimme ihastelemaan Tammion auringonlaskua.

Tammiossa olisi myös saaristolaismuseo, mutta me emme lähteneet käymän siellä, koska arvelimme sen olevan jo kello 20-21 kiinni. Ranta-aitoissa riitti kuitenkin ihmeteltävää ja ihasteltavaa mielestämme aivan riittävästi, ja pidimmekin risteilyreissustamme kokonaisuudessa todella paljon.

risteily Tammioon
Tammio
Aurinkovuori alamäkipyöräily, Vääksy
risteily Tammioon

Kaunissaari

Tammion jälkeen, seuraavana aamuna, vuorossa oli tutustuminen Kaunissaareen. Aluksi on hyvä huomauttaa, että Suomessa on useita Kaunissaaria, joka saattaa aiheuttaa joskus sekaannusta. Nyt siis puhutaan Pyhtäällä olevasta Kaunissaaresta, jonne pääsee näppärimmin ilmaisella Finferriesin yhteysaluksella Kotkan Kuusisen satamasta (Juha Vainion katu 95), jossa parkkitilaa on tosin varsin rajoitetusti. Kannattaa siis varautua siihen, että joutuu jättämään autonsa Sapokan satamaan, josta on noin 15 minuutin kävelymatka. Juha Vainion katua pitkin kävellessä pääsee ihailemaan upeasti toteutettua muistokatua, jonka varrella olevissa kivipaaseissa on lauluntekijän sanoituksia.

Yhteysaluksen aikataulut vaihtelevat päivittäin. Meidän matkamme Kaunissaareen kesti 1 tunti 15 minuuttia, ja aikaa Kaunissaareen tututumiseen meille jäi lähes kolme tuntia. Arkipäivisin aikataulut mahdollistavat vielä pidemmän saarella olemisen.

Kylpylän uimaranta, Heinola. Päijät-Hämeen parhaat uimarannat.
Kylpylän uimaranta, Heinola. Päijät-Hämeen parhaat uimarannat.

Kaunissaari on Kymenlaakson suosituin merellä oleva matkailukohde ja sen sanotaan olevan palveluvarustukseltaan monipuolisin saaristokohde. Saarella on kauppa, kolme ravintolaa/kahvilaa sekä runsaasti majoitusta. Kaunissaaressa on myös kiehtova saaristolaismuseo. Kalastajakylän lisäksi, jossa saaristolaismuseokin sijaitsee, suosituimpia paikkoja Kaunissaarella on sen itä- ja pohjoisosan hiekkarannat. Muita nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Galleria Mari, hautausmaa, majakka ja pirunpelto.

Meillä oli Kaunissaaressa mukana polkupyörät. Koska saari on kolme kilometriä pitkä, ja nähtävää riittää, oli polkupyörillä liikkuminen saarella kätevää. Kävellen emme olisi ehtineet kiertämään koko saarta. Valitettavasti sää ei oikein suosinut, vaan oli pilvinen ja välillä satoi myös hieman. Onneksi sää oli kuitenkin huomattavasti säätiedotusta parempi eikä pilannut päiväämme.

Pyhtään Kaunissaari
Pyhtään Kaunissaari
Pyhtään Kaunissaari

Aloitimme tutustumisen Kaunissaareen hyvin tehdystä, varsin pienimuotoisesta saaristolaismuseossa. Museo esitteli erityisesti kalastukseen ja siihen liittyvää historiaa, mutta myös muuta paikallisen elinkeinon historiaa oli esillä. Pääsymaksu on kuusi euroa (käteinen tai MobilePay). Museon läheisyydessä on pienimuotoisesti käsityöpuoteja ja kalanmyyntiä, mutta meidän vierailumme aikana nämä olivat kiinni.

Pyhtään Kaunissaari, saaristolaismuseo
Pyhtään Kaunissaari, saaristolaismuseo
Pyhtään Kaunissaari, saaristolaismuseo

Saaristolaismuseon jälkeen lähdimme katsomaan vanhaa tulenjohtotornia ja matkalla sinne ohitimme sillä hetkellä suljettuna olleen Galleria Marin. Tulenjohtotorniin ei päässyt, eikä sinne saanut kiivetä, mutta se oli kiinnostava näky tästä huolimatta. Samalla kävimme sen vieressä olevalla Suurlahden rannalla.

Iso-Tiilijärven uimaranta, Hollola. Päijät-Hämeen parhaat uimarannat.
Pyhtään Kaunissaari
Pyhtään Kaunissaari

Tulenjohtotornilta matkamme jatkui kohti hautausmaata, jonne on haudattu yhteensä 162 vainajaa. Hautausmaan takana on myös todella hieno hiekkaranta, jonka sanotaan mataluutensa vuoksi soveltuvan hyvin lapsiperheille.

Pyhtään Kaunissaari
Pyhtään Kaunissaari

Hiekkarannalta matkamme jatkui kohti kahvila Mustikkaa, jossa tarjolla olisi ollut muun muassa saaren mustikoista tehtyä mustikkapiirakkaa. Tarjolla on myös majoitusta pyöröhirsimökeissä. Päätimme kuitenkin jättää kahvilapysähdyksen myöhemmäksi. Kahvila Mustikan lähettyvillä on myös omasta mielestämme kenties koko saaren upein uimaranta.

Pyhtään Kaunissaari, kahvila Mustikka
Pyhtään Kaunissaari, kahvila Mustikka
Pyhtään Kaunissaari, kahvila Mustikka
Pyhtään Kaunissaari
Pyhtään Kaunissaari

Kahvila Mustikasta lähdimme aivan saaren pohjoispäähän. Myös siellä on hieno ja pitkä uimaranta, Pohjaspään uimaranta. Tässä vaiheessa alkoi kuitenkin hieman sataa ja tuuli yltyi, joten tutustuminen tähän jäi varsin vähäiseksi. Hiekkarannan edustalta löytyy myös majakka.

Takaisin kalastajakylää kohti pyöräillessämme teimme vielä pienen koukkauksen Marjasuonpolulle katsomaan pirunpeltoa.

Pyhtään Kaunissaari
Pyhtään Kaunissaari
Pyhtään Kaunissaari
Pyhtään Kaunissaari, pirunpelto

Kalastajakylässä kävimme nopeasti ihmettelemässä kyläkauppaa, jonka jälkeen tarkoituksenamme oli siirtyä kahvila Merituuleen. Huomasimme kuitenkin, että aikaa yhteysaluksemme lähtöön ei enää juuri ollut. Ehdimme kuitenkin tilaamaan evästä mukaan. Marika otti herkullisen näköisen lohivoileivän ja Mikko palan kahvilan kehutusta pizzasta. Ja maukkaita tosiaan olivat. Vaikka sää ei tällää kertaa ollut täydellinen, oli retkemme Kaunissaareen oikein onnistunut.

Haluamme vielä mainita ravintola Majan. Emme ehtineet siellä syödä, mutta ravintola vaikutti hyvin viihtyisältä. Ravintola Maja tarjoaa myös majoitusta.

Pyhtään Kaunissaari, kahvila Merituuli
Pyhtään Kaunissaari, kahvila Merituuli
Pyhtään Kaunissaari, kahvila Merituuli
Pyhtään Kaunissaari, ravintola Maja
Pyhtään Kaunissaari, ravintola Maja

Varissaari

Lauantain viimeinen tutustumiskohteemme oli Varissaari, jonne liikennöinti lähtee Kotkan Sapokan satamasta ja kestää vain 10 minuuttia. Alus kulkee tunnin välein ja meno-paluumatkan hinta on yhdeksän euroa. Erityisesti tarkoituksenamme oli syödä päivällinen ravintola Vaakussa, mutta tutustua Varissaareen muutenkin.

Varissaari on siis linnakesaari, jossa sijaitsee Ruotsinsalmen merilinnoitukseen kuuluvan Fort Elisabethin linnoitusrakenteita ja raunioita. Linnoitus on rakennettu vuosina 1790–1796, mutta menetti sotilaallisen merkityksensä Suomen sodan (1808–1809) jälkeen. Englantilais-ranskalainen laivasto tuhosi linnoitukset Krimin sodan aikana vuonna 1855.

Varissaari, Kotka
Varissaari, Kotka
Varissaari, Kotka
Varissaari, Kotka

Toisen maailmansodan aikana Varissaaressa toimi ilmatorjuntapatteri linnoitusvallien päällä. Ajasta muistoksi paikalle on tuotu ilmatorjuntatykkejä. Varissaarella on myös Ruotsinsalmen toisen meritaistelun 1790 muistomerkki. Itse linnoituksen rauniot kiemurtelevat upeiden rantakallioiden päällä. Ruotsinsalmen taisteluissa upposi jopa 60 alusta. Yksi näistä on fregatti St. Nikolai, josta on nostettu Varissaarelle nähtäville muun muassa tykkejä.

Ruotsinsalmen meritaisteluista pääsee lukemaan lisää Varissaarella olevassa pienessä museossa. Niin ikään Varissaarelta löytyy rantalentopallokenttä sekä uimaranta. Vuokrattavana on myös Saunalautta Kiulu.

Varissaari, Kotka
Varissaari, Kotka
Varissaari, Kotka

Ravintola Vaakku sijaitsee puolestaan hienolla paikalla, ja on ikään kuin osa linnoituksen muureja. Olimme aivan häkeltyneitä, miten upeasti ympäröivä linnoitus on otettu osaksi ravintolaa.

Marika tilasi Vaakussa päivän kalan, joka tällä kertaa oli kuhaa, ja Mikko puolestaan naudan ulkofileepihvin. Kummatkin annokset olivat maistuvia, mutta erityisesti jäi mieleen upea ympäristö, missä ravintola sijaitsee.

ravintola Vaakku, Varissaari Kotka
ravintola Vaakku, Varissaari Kotka
ravintola Vaakku, Varissaari Kotka
ravintola Vaakku, Varissaari Kotka

Parasta Varissaaressa on mielestämme sen sijainti (Sapokasta vain 10 minuutin venematka), ravintola Vaakku sekä linnoituksen rauniot kallioineen. Erityisen paljon nähtävää saarella ei ole, mutta mielestämme saari soveltuu mainiosti rauhallisen kesäpäivän viettoon.

Svartholman merilinnoitus

Viimeisenä viikonlopun kohteenamme oli Loviisassa sijaitseva Svartholman merilinnoitus. Svartholmaa kutsutaan ”Pikku Suomenlinnaksi”, ja se onkin Suomenlinnan sisarlinnoitus. Se sijaitsee puolen tunnin laivamatkan päässä Loviisan Laivasillalta. Meno-paluulipun hinta on 22 euroa, ja yhdensuuntainen lippu 12 euroa.

Svartholm
Svartholm
Svartholm

Svartholman merilinnoitukseen tutustuu tarvittaessa varsin nopeasti. Parasta antia on itse tähdenmuotoinen merilinnoitus, ja lisäksi hienot merimaisemat. Saaressa pääsee tutustumaan myös Sotilaiden, vankien ja matkailijoiden saari -näyttelyyn. Ihastuttavaa oli nähdä lampaita laiduntamassa linnoituksen raunioilla.

Näemme Svartholman merilinnoituksessa potentiaalia matkailukohteena. Tällä hetkellä alue vaikuttaa paikoitellen hoitamattomalta kasvillisuuden rehottaessa korkeana. Toivottavasti Svartholman kunnostaminen mahdollistuu ja merilinnoitus pääsee arvoiseensa loistoon.

Svartholm
Svartholm merilinnoitus
Svartholm merilinnoitus
Svartholm merilinnoitus
Svartholm merilinnoitus
Svartholm merilinnoitus

Svartholman linnoituksen yhteydessä toimii myös kesäravintola Bistro Svartholm. Täällä Marika päätti kokeilla lohisalaattia ja pizzaa. Molempien annokset olivat jälleen erinomaisia.

ravintola Bistro Svartholm
ravintola Bistro Svartholm

Gasthaus Vanha-Merivartioasema

Saaristoretkiteemaan löytyy Kotkasta mitä mainioin majoitusvaihtoehto, Gasthaus Vanha-Merivartioasema (Lehmustie 2). Kotkan merivartioasema toimi Pookinmäen laella 70 vuotta ennen muuttamistaan uusiin tiloihin. Nyt matkailija pääsee yöpymään samoissa tiloissa, joissa merivartijat työskentelivät.

Huoneita on erilaisia, omalla tai jaetulla kylpyhuoneella. Ilmaistointia huoneissa ei ole. Erityiskehut ansaitsee ylimmän kerroksen kokoustilat. Laajoista ikkunoista avautuu näköala merelle ja salissa on runsaasti meriteemaista esineistöä tutkittavaksi. Meriteema näkyi myös ruokasalissa ja rakennuksen käytävillä.

Gastaus Vanha-Merivartioasema, Kotka
Gastaus Vanha-Merivartioasema, Kotka
Gastaus Vanha-Merivartioasema, Kotka
Gastaus Vanha-Merivartioasema, Kotka

Me pidämme saaristosta todella paljon. Nämäkin retkipäivämme Kotkan saaristossa tarjosivat rentoutusta, kaunista maisemaa ja luontoa ja kiinnostavaa nähtävää.

Tykkäätkö sinä tehdä matkoja saaristossa ja ovatko näistä itärannikon saarista jotkin sinulle tuttuja?

30 Kommentit

  1. Katselin kerran miten pääsisi Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon ja totesin laivamatkan hieman pitkäksi koirien kannalta. Kun Pancho tuosta vielä vähän aikuistuu, voisi ajatellakin tällaista retkeä. Samoin veljeni on käynyt pienen poikansa kanssa muutamalla majakkasaarella ja se voisi myös olla kiva kokemus.

    Svartholma tuli vastaan, kun ensin suunniteltiin tälle viikonlopulle reissua Loviisaan, mutta peruttiin se, kun luvattiin niin hurjia tuulia, että reissu merenrantakaupunkiin ei houkuttanut.

    Vastaa
    • Nuo tosiaan on hienoja paikkoja, jotka kannattaa pitää mielessä. Varissaari muuten on todella lähellä mannerta, sinne on helppo mennä!

      Kovat tuulet ja venematka ei ole hyvä yhdistelmä. Varmaan fiksu ratkaisu ettette toteuttanut tuota retkeä juuri tuolloin.

      Vastaa
  2. Kotkan saaristoon voisi kyllä tehdä päiväretken ensi kesänä: Ulko-Tammio ja Kaunissaari aikaisemmilta vuosilta tuttuja. Olen pyrkinyt joka kesä tekemään yhden saaristoreissun. Tänä kesänä kävin Kylmäpihlajalla.

    Vastaa
    • Kotkan saaristo on kyllä kiva! Meilläkin on ollut tapana tehdä vähintään yksi saaristoreissu kesässä. Kylmäpihlaja voisikin olla todella kiva paikka.

      Vastaa
  3. Itse tykkään todella paljon saaristosta ja Suomessa on kauniita saaristoja. Tuolla Kotkan suunnalla en ole koskaan ollut. Mielenkiintoisia paikkoja olette kiertäneet. Ruoka-annokset olivat niin herkullisen näköisiä, että melkein tuli nälkä itsellekin. 😀

    Vastaa
    • Suomen saaristo on tosiaan kaunista. Nyt ollaan viime aikoina tykästytty juuri Kotkaan ja itärannikkoon ylipäätään. Ruoka-annokset olivat kyllä hyviä, vähän tuli tosiaan taas nälkä, kun niitä jälkikäteen katsoi!

      Vastaa
  4. Minulle tuttu on Varissaari, mutta olen kierrellyt saaristoa laajemmin astumatta kuitenkaan maihin. Minulla oli tapana kiertää Munapirtti laivalla kesällä. Se olikin hieno kierros.
    Loviisassa ollessani ajattelin Svartholmaa, mutta aikaa oli vähän ja ajattelin, ettei enää elokuussa mikään mene minnekään. Oli myös tuulinen päivä. Se näyttää aika paljon Hangon Gustavsvärniltä. Pitäisiköhän ruveta vakavasti kiertelemään linnoja.

    Vastaa
    • Gustavsvärnin saari olisi myös mielenkiintoinen kohde käydä. Sinne olisi ollut nähtävästi tänä kesänä aina elokuun puoliväliin asti tarjolla saaristoretkiä. Täytyy pitää mielessä ensi kesää varten, kiitos Stacy tästä vinkistä.

      Vastaa
  5. Loviisan ja Kotkan saaristossa näyttää olevan mukavan näköisiä ja toisistaan poikkeaviakin saaristokohteita, jotka täytyy pitää mielessä. Herkullista ruokaakin siellä tuntuu saavan ja sehän on aina reissatessa tärkeää.

    Vastaa
    • Nämä saaret olivat kaikki aivan omanlaisensa. Tykkäsimme kovasti saarivierailuista ja osaan tulee varmaan vielä palattua. Kaunissaaressa kannattaa mahdollisuuden mukaan ihan yöpyä, niin pääsee nauttimaan saaren kauniista rannoista ihan rauhassa.

      Vastaa
    • Kotkassa asuneelle tuttuja saaria, joissa tuli käynyt monet kerrat. 🙂

      Svartholma on myös tuttu. Harmi, jos se on huonolla hoidolla, sillä sekin olisi ylläpidettynä todella mukava kotimaan käyntikohde. Huonolle hoidolle jääneelle saarelle on hankala houkutella ihmisiä matkan päästä. 🤔

      Vastaa
      • Joo Kotkan saaret ovat upeita kohteita. Ei Svartholma aivan retuperällä ollut, mutta olisihan se mukavaa, että saaresta pidettäisi parempaa huolta.

        Vastaa
  6. Näistä vain Ulko-Tammio on tuttu, mutta voisin hyvin kuvitella viihtyväni noissa kaikissa!
    Kotkassa kävimmekin juuri taas viikonloppuna, Merikeskuksessa katsomassa Oceanista-näyttelyä. Merikeskuksen näyttelyt ovat tuoneet meitä Kotkaan jo useampana kesänä, kuten myös puutarhat, joten ehkä vielä jonain päivänä näemme näistäkin muutamankin lisää!

    Vastaa
    • Minäkin uskon, että viihtyisit! Kotka on osoittautunut todella kivaksi kaupungiksi, jossa on yllättävänkin paljon nähtävää. Merikeskus ja puistot ovat kummatkin mahtavia paikkoja.

      Vastaa
  7. Kesä ja saaristoretket kuuluvat ehdottomasti yhteen! Pitääkin laittaa muistiin nämä vinkit seuraavien kesien varalta, kun Helsingin lähisaaret alkavat olla jo tuttuja. Helsingin Kaunissaareen teimme retken joskus ystäväni kanssa ja oli hassua löytää tuo toinen Kaunissaari melko läheltä.

    Vastaa
  8. Tässä oli tosi kivasti vinkkejä ja kauniita kesä kohteita tuonne suunnalle! 🙂 Tuo on kyllä totta, että merelle lähtiessä sitä jotenkin irtaantuu arjesta ja tuntuu että olisi ollut kauemmin / kauempana kuin mitä todellisuudessa oli.

    Vastaa
    • Nuo toden totta ovat kivoja kesäkohteita ja muutenkin tuo saaristo on kyllä todella kaunista aluetta. Ylipäätään kesä ja meri ovat tosiaan sellainen yhdistelmä, että toden totta arjesta kyllä irtaantuu.

      Vastaa
  9. Svartholmassa kävin vuosi sitten ja pidin paikasta todella paljon. Saaressa on hyvä ravintola ja olisi voinut jäädä yöksi teltalla saareen. Bastionissa oleva ilmainen museo ja siellä olevat kuvataulut ja kertomukset paikasta olivat erittäin mielenkiintoista luettavaa. Varissaaresta en ollut kuullutkaan aiemmin, vaikka sinällään Ruotsinsalmen meritaistelusta on koulussa opiskeltu. Ehkäpä siellä pitäisi joskus käydä samalla kun käy Kotkan merimuseoissa – hyvä kombokohde jos syyskuussa ilmat ovat vielä suotuisat ja mikäli veneyhteys on vielä toiminnassa..

    Vastaa
    • Joo, Svartholma oli tosiaan kiva paikka. Kiinnostava, kuten totesit, ja ravintola oli myös hyvä. Käsittääkseni omistus on siellä tosin hiljattain vaihtunut. Varissaari kannattaa joskus ottaa ohjelmaan, erittäin helppo kohde, kun matka on niin lyhyt. Minä en muista Ruotsinsalmen meritaistelusta koulussa lukeneeni, mutta Kotkan alueella, kuten esimerkiksi Merikeskus Vellamossa, käydessä se on myöhemmin tullut tutuksi.

      Vastaa
  10. Hatarasti tuttuja maisemia lapsuudesta.Vietettiin kesälomaa eräänä kesänä jossain päin tuolla saaristossa Loviisan tienoilla. Noin muutoin itärannikon saaristokohteet eivät ole tuttuja. Kaunistahan tuolla kyllä olisi!

    Vastaa
  11. Itse en ole lapsuudessa tuolla päin ollut, mutta Selkämerellä sitäkin enemmän. Olen nyt viime vuosina kuitenkin tykästynyt itäiseen Suomenlahteen aika tavalla, on tosiaan kaunista aluetta!

    Vastaa
  12. Täytyy sanoa, että tuolla päin saaristossa ei ole tullut käytyä. Näyttää kyllä kauniilta ja mielenkiintoiselta, varsinkin tuo Svartholman linnoitus 🙂

    Vastaa
    • Ovat tosiaan kauniita paikkoja. Vielä muutama vuosi sitten emme olleet itsekkään noilla seuduilla käyneet, mutta olemme tykästyneet kyllä siihen. Upeaa aluetta!

      Vastaa
  13. Tosi kiinnostavia kohteita kaikin puolin. Svarholmassa piti käydä kesällä, mutta meille sopiva päivä oli niin sateinen, että jätettiin väliin. Ulko-Tammio on kiinnostanut pitkään, ja sivusilmällä tuli seurattua Renny Harlinin kesän viettoa siellä 😀 Tällainen saaristolaiselämä ja nämä kohteet kiinnostavat kyllä tulevaisuudessa kovasti.

    Vastaa
    • Meidänkin Svartholmapäiväksi oli luvattu sadetta, mutta kävi niin, että ennustus siirtyi koko ajan myöhemmäksi ja myöhemmäksi, ja lopulta selvittiin kuivina. Mutta ovat nämä tosiaan hienoja paikkoja!

      Vastaa
  14. Oi ihana saaristo! Rakastan saaristomaisemia. Ne yhdistettynä Suomen kesätunnelmaan on vaan jotain ihan omanlaistaan herkkua. 🙂 Kävimme kesällä Turun saaristossa ja saimme ekaa kertaa pintaraapaisun siitä, mitä täällä kotimaassa olisi kiva haalia lisää reissumuistelmiin. Lisää saaristoa kiitos!

    Vastaa
    • Kyllä, saaristomaisemat ja kesä ovat ihan mahtava yhdistelmä. Olen viettänyt kaikki lapsuuden kesät meren äärellä. Kannattaa pitää Itäinen Suomenlahti mielessä, siellä on todella hienoja paikkoja.

      Vastaa
  15. Tämä olikin informatiivinen postaus, joka pitää muistaa, jos vaikka ensi keväänä tai kesänä suuntaisi tuonne. Hyvin esittelitte kaikki matkustusvaihtoehdot. Nuo pienet saaristolaismuseot kiinnostaisivat itseäni suuresti.

    Vastaa
    • Kiitos Mari! Nämä ovat erityisesti kauniilla kesäsäällä todella hienoja paikkoja! Kaunissaari on myös todella viehättävä paikka yöpymiseen.

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa