Pressimatka Virolahti
Virolahti sijaitsee Kymenlaakson maakunnassa, aivan kyseisen maakunnan ja samalla koko Suomen kaakkoiskulmassa Suomenlahden rannalla Venäjän rajalla. Olemme viime vuosien aikana matkustaneet paljon itäisemmässä Suomessa ja olemme tykästyneet alueeseen. Virolahti oli kuitenkin kohde, jossa emme aikaisemmin olleet käyneet, joten mielenkiinnolla lähdimme tutustumaan tuohon pieneen, vajaan 3 000 asukkaan kuntaan.
Virolahden Bunkkerimuseo
Meitä etukäteen eniten kiinnostava nähtävyys Virolahdella oli ilman muuta Virolahden Bunkkerimuseo. Museo keskittyy esittelemään erityisesti vuosina 1940-1941 ja 1944 tapahtuneesta maarajan linnoittamisesta Virolahdella. Bunkkerimuseo on itse asiassa osa sodanaikaista puolustusasemaa, 1 200 kilometrin mittaista Salpalinjaa, joka alkaa Suomenlahden rannikolta Virolahdelta ja ulottuu aina Jäämerelle saakka. Salpalinjaa voidaan pitää myös Suomen suurimpana rakennuskohteena. Siellä työskenteli sotilashenkilökunnan lisäksi enemmillään jopa 35 000 siviilirakentajaa sekä 2 000 lottaa.
Oppaamme Tiia oli todella asiantunteva ja hänen pitämä opaskierros oli todella mielenkiintoinen. Kierroksen aluksi katsoimme Salpalinjaan liittyvän, 15 minuutin mittaisen filmin, jonka jälkeen Tiia esitteli ensin museon sisätilan näyttelyt, ja myöhemmin kiersimme Bunkkerimuseon pihapiirissä. Tiian mukaan kierroksen kesto on noin kaksi tuntia, mutta sitä voidaan räätälöidä opastettavien toiveiden mukaan, ja jättää esimerkiksi ulkotilat tai hankalammin kuljettavat tilat kokonaan kiertämättä. Kierroksen jälkeen oli mukava istahtaa Bunkkerimuseon kahvilaan, jossa on tarjolla pientä syötävää ja juotavaa.
Virolahden Bunkkerimuseo on yleisesti auki kesäisin (13.5-31.8) päivittäin kello 10-18, ja syyskuussa 16.9 saakka perjantaisin kello 10-18 ja lauantaisin 10-16. Muulloinkin museoon pääsee etukäteisvarauksella. Sisäänpääsymaksu museoon on 7 euroa, ja se pitää sisällään opastuksen, jos oppaita vain on vapaana. Suosittelemme ilman muuta opasta, sillä ilman opasta armeijan suorittaneeltakin jäisi paljon asioita huomaamatta.
7-16-vuotiaiden lippu maksaa 4 euroa, samoin varusmiesten, opiskelijoiden, eläkeläisten ja työttömien liput. Jos ryhmän koko on vähintään 10 henkeä, maksaa lippu myös 4 euroa/henkilö. Erikseen on tarjolla perhelippuja, jolla kaksi aikuista ja alle 16-vuotiaat lapset pääsevät tutustumaan museoon 15 euron hintaan.
Bunkkerimuseon luontopolut
Varsinaisen Bunkkerimuseon näyttelyn lisäksi alueella on myös kaksi luontopolkua: Erämaan polku ja Tuntemattoman polku. Ensimmäinen on syksyllä 2020 avattu 4 kilometrin mittainen rengasreitti, jonka varrella voi tutustua linnoitustyömaiden elämään ja erityisesti Eldankajärven jää -kappaleesta tutun Lotta Lunkreenin tarinaan. Erämaanpolku on merkitty maastoon violetein opasmerkein.
Tuntemattoman polun teemana on puolestaan Väinö Linnan Tuntematon Sotilas, ja se on merkitty vaaleansinisin merkinnöin. Reitin varrella voi AR-sovelluksen avulla vastata Väinö Linnan Sotaromaaniin perustuviin kysymyksiin.
Virolahden Bunkkerimuseolta on mahdollista vuokrata myös fatbike-pyöriä. Vuokrattavina on kaksi aikuisten 26 tuumaista pyörää sekä 24 tuumainen että 20 tuumainen pyörä. Pyöriä vuokrataan kesäkaudella pääsääntöisesti 1-3 tunniksi kerrallaan, 1 pyörä 10 euroa ja 2-4 pyörää 20 euroa. Talvikaudella vuokrausaika on tavanomaisesti pidempi ja pyöriä voi vuokrata esimerkiksi viikonlopun ajaksi, 1 pyörä 25 euroa ja 2-4 pyörää 50 euroa. Etukäteisvaraus sekä kesällä että talvella kannattaa, jotta varmistaa pyörien saatavilla olemisen.
Virolahti — tällaista yöpymistä et ole kokenut
Eräs mielenkiintoinen Bunkkerimuseon tarjoama elämys on pallokorsussa yöpyminen. Pallokorsussa nukutaan puulaverilla, johon mahtuu yöpymään 3-4 henkilöä. Korsussa ei ole lämmitystä eikä sähköistystä. Valoa tuovat kuitenkin kaksi led-myrskylyhtyä. Yöpyjän tulisi ottaa mukaan oma makuupussi ja -alusta. Bunkkerimuseon sosiaalitilat (suihku, wc, jääkaappi, vesipiste, sähköhella) ovat myös yöpyjien käytössä. Myös Salpapolkuun kuuluvaa grillikatosta on mahdollista käyttää. Pallokorsussa yövytään kello 18-10 välisenä aikana ja hinta on 25 euroa/yö.
Pyterlahden louhos
Bunkkerimuseon jälkeen kävimme katsomassa läheisyydessä olevaa Pyterlahden louhosta, jossa oli vajaan kilometrin mittainen kävelyreitti louhoksen ympäristössä. Kivenlouhinta alkoi alueella jo 1700-luvun alussa, kun Pietaria alettiin rakentamaan. Pyterlahden louhoksen punagraniitista on tehty esimerkiksi Pietarin Palatsiaukion Aleksanteri I:n muistomerkin monoliitti sekä Iisakin kirkon pylväät. Louhinta päättyi ensimmäisen maailmansodan alkaessa vuonna 1914.
Keisarin huvipuisto
Toinen tärkeä Virolahden historiallinen kohde on Keisarin huvipuisto, jossa viimeinen Venäjän tsaari Nikolai II lomaili perheineen 1900-luvun alkupuolella. Kaiken kaikkiaan he viettivät alueella noin vuoden päivät. Nikolai II rakennutti Virolahteen huvipuiston, joka sisälsi muun muassa keinun keisarin lapsille, käsin pyöritettävän karusellin, pienoisgolfradan sekä tenniskentän. Vuonna 1912 tenniskentällä käytiin Nikolai II:n ja Ruotsin kuninkaan Kustaa V:n välillä. Keisarin huvipuiston rakenteita ei ole enää nähtävissä, mutta alueelle on rakennettu 700 metrin mittainen polku opastauluineen.
Harjun oppimiskeskus ja Hevosajoneuvomuseo Kiessi
Virolahdella käydessä kannattaa käydä ihastelemassa myös kunnan upeaa puukirkkoa. Kirkko on rakennettu vuosina 1765-1768. Meidän paikalla ollessamme kirkko oli valitettavasti suljettu, mutta ulkoapäinkin katseltuna kirkko oli ilman muuta näkemisen arvoinen.
Toinen paikka, joka meidän käyntiaikaamme oli kiinni, oli Harjun oppimiskeskus, ja sen pihapiirissä oleva Hevosajoneuvomuseo Kiessi ja kahvila. Pihapiiri näytti kuitenkin erittäin hienolta ja paikka vaikutti ilman muuta käymisen arvoiselta, jos vain olisi ollut auki. Harjun oppimiskeskuksen pihapiirissä on myös korsu, jossa voi omatoimisesti käydä.
Virolahden luolat ja luontonäyttämö
Oppimiskeskus Harjun läheisyydessä oli lisää useampiakin Bunkkerimuseostakin tuttuja korsuja. Vapaapalokunta-rakennusta vastapäätä, Museotien ja Kääriämäentien risteyksestä löytyy Ventovuoren luolat ja korsut.
Korsuja varten kannattaa olla mukana tehokas otsalamppu tai kunnollinen taskulamppu. Korsuissa ja luolissa voi olla lepakoita. Korsuihin ja luoliin meno tapahtuu omalla vastuulla. Bunkkerimuseo tarjoaa myös opaspalvelua luolille.
Päinvastaisessa suunnassa, Vahtivuorella on korsuluola ja upea luontonäyttämö. Luontonäyttömän takaseinänä toimii Vahtivuoren 15-metrinen kallioseinämä. Alueelle on rakennettu katsomot, luontokeittiö, ulkotulipaikka, löytyy myös sähköt ja valaistus ja perille johtaa autotie. Alueella on kiinteät istumapaikat jopa 150 hengelle. Luontonäyttömällä voi pitää vaikkapa perhejuhlat.
Myös Vahtivuoren laelta löytyy laavu ja alueella on Salpalinjan rakennelmia kuten taistelu- ja yhdyshautoja.
Virolahdelta löytyy herkullista ruokaa
Päivän päätteeksi kävimme vielä syömässä kesäravintola Bistro & bar Potkurissa, joka sijaitsee kauniilla paikalla Klamilan satamassa. Ravintola näytti olevan paikallisten suosiossa ja väkeä oli todella paljon. Eikä se ole siinä mielessä ihme, että Potkuri sijaitsee todella kauniilla paikalla, palvelu näytti pelaavan mainiosti ja ruoka oli erinomaista. Suuri suositus paikalle!
Oletko sinä käynyt Virolahdella?
Sinua saattaisi kiinnostaaa myös nämä:
34 Kommentit
Lähetä kommentti
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa
Hieno ja kattava postaus Virolahden nähtävyyksistä! Tuo bunkkerimuseo ja muutamat noista luolista ovat ennestään tuttuja meistä Katrille ja allekirjoitan täysin tuon, että ovat todella vierailun arvoisia! Mielenkiintoista lukea ja nähdä kuvia myös noista muista kohteista.Todella komea tuo luontonäyttämö!
Minä sain myös kutsun Vironlahdelke,mutta etäisyydestä johtuen en päässyt sitä kokemaan,joten mukavaa lujea siitä tässä postauksessa.Oken muuten lisännyt bloginne blogilistaani,mutta jostain syystä.se ei siellä päivity.Mukavaa heinäkuuta????
Hups,kirjoitin liian nopeasti,ja kommentti (kirjoitusvirheineen)tuli tuplasti…
Kiitos Jael kommentistasi. Poistin ylimääräisen kommentin. Ymmärrettävää, että etäisyys huomioiden sinun olisi ollut hankala tulla käymään Virolahdella. Mukava, kun luit meidän päivästämme.
Tuo Salpalinja oli mullakin kohokohta itärannikon reissulla. Oli uskomatonta nähdä kuinka massiivinen se puolustuslinja on ollutkaan. Nuo luolat ja ylipäänsä bunkkerit on kiinnostavia kohteita ihan siinäkin mielessä, että oon harrastanut urban explorationia ja käynyt kuvailemassa ja kiertelemässä hylätyissä rakennelmissa.
Oho tuli väärään kohtaan tuo kommentti.
Salpalinja ja Bunkkerimuseo ovat todella vaikuttavia. Opastetulla kierroksella saa vielä paremmin käsityksen rakentamisen työläydestä ja sotilaiden oloista. Erittäin kiinnostava kohde. Osaa ihmisistä varmasti jännittää omin päin luoliin ja bunkkereihin tutustuminen, ja on mielestäni hienoa, että Bunkkerimuseosta on tarjolla myös tällainen opastus. Kiinnostaisi valtavasti itseäni.
Kiitos. Täytyy myöntää, että Bunkkerimuseo ylitti odotukseni. Museovierailu oli ehdottomasti yksi parhaita kokemiani, Tiia oli mahtava opas. Hienoa, että kahden tunnin opastetun kierroksen voi saada, vaikka menisi museoon yksinään. Minua jäi kiinnostamaan opastettu kierros noihin kauempana oleviin luoliin.
Luontonäyttämö on komea. Olisi vaikuttava kokemus olla siellä tapahtuma-aikaan.
Virolahti on tuttu lintujen arktisen muuton seuraamispaikkana, jossa olen tainnut käydä lukioaikana luontokerhon retkellä vaikka lintujen tarkkailua en sinänsä ole koskaan harrastanut. Pyterlahden louhos, Keisarin huvipuisto ja hyvä ruoka kiinnostavat enemmän kuin Bunkkerimuseo ja Salpalinja vaikka mielenkiintoisia kohteita nekin varmasti ovat sotahistoriasta kiinnostuneille.
Mekin kävimme katsomassa paria lintujen katselupaikkaa. Ja itse asiassa tuo alun kuva, jossa Mikko istuu rannalla tuolissa, on tällaiselta. Lintutornien määrän perusteella varsin suosittu lintujen muuton seuraamispaikka.
Täytyy Eila myöntää, että minulla ei ole erityisempää kiinnostusta sotahistoriaan. Opastettu kierros Bunkkerimuseolla oli loistava ja tämä museovierailu oli meille molemmille kohokohta Virolahdella. Mikäli siis suuntaan Virolahdelle katsomaan Pyterlahden louhosta ja Keisarin huvipuistoa, kannattaa antaa myös Bunkkerimuseolle mahdollisuus.
Upea, kattava postaus Virolahdesta. En ole siellä käynyt, mutta vaikuttaa kiinnostavalta paikalta ja tuo puukirkko on kaunis. Minä aina innostun omilla reissuillani vanhoista kirkoista.
Voi kiitos paljon. Mekin käymme mielellämme katsomassa paikallisia kirkkoja. Virolahden kirkkoa oli näin ulkoa päin hyvin kaunis, sisälle emme nyt päässeet kurkistamaan.
Itäinen Suomi on minunkin suosikkeja täällä kotimaassa. Todella kaunista seutua.
Virolahdella en ole käynyt. Onpa todella monipuolinen kohde, monenlaista nähtävää ja historian lehtien havinaa. Monipuolinen ja kattava postaus, jonka perusteella itse hyvinkin lähtisin tutustumaan näihin paikkoihin.
Itäinen Suomi on tosiaankin kaunista. Virolahdella on paljon sotahistoriallista nähtävää. Virolahdelta löytyy monia muitakin korsuja, kuin nämä tässä esitellyt. Kannattaa kysyä Bunkkerimuseolta karttaa alueen luolista ja korsuista. Vahtivuorelta löytyy myös lyhyehkö luontopolku.
Bunkkerimuseossa ja jopa hevoskiesiä katsomassa olemme jokunen vuosi sitten (+ koronavuodet, nehän pitää nykyisin aina muistaa lisätä vähän vanhempiin muistikuviin) käyneet, mutta paljon muutakin näytitte tuolta suunnalta löytäneen. Hyvä osoitus siis siitä, että monipuolinen Suomen kolkka tämä(kin)!
Virolahdella on paljon nähtävää, ja myös näihin luontokohteisiin liittyy vahva historiallinen piirre. Kotimaan matkailussa olemme tykästyneet itäiseen ja pohjoiseen Suomeen, niillä alueilla on paljon nähtävää.
Virolahti on jokseenkin tuttu paikka, mutta ei näin ”nähtävyysmielessä”. On tullut mm. käytyä joulukirkossa tuolla Virolahden kirkossa. ???? Luontopolut teemoineen kuulostavat kivoilta.
En ole käynyt Virolahdella, mutta Salpalinjasta olen toki kuullut ja lukenut jonkin verran. Kiinnostava ja merkittävä historiallinen kohde, jonka kaveriksi Virolahdella näyttää löytyvän muutakin kivaa nähtävää ja koettavaa!
Salpalinja on Virolahdella vahvasti läsnä. Yllätykseksemme esimerkiksi Harjun oppimiskeskuksen piha-alueella oli korsu. Museo-opastuksen jälkeen ympäristöä tarkkaili ihan eri silmin.
Virolahden kirkkoa olisi ollut kiva päästä katsomaan myös sisältä, ehkäpä ensi kerralla onnistumme. Teemaiset luontopolut vaikuttivat meidänkin mielestämme kiinnostavilta.
Olipas siellä paljon nähtävää ja edullinen hinta, jopa oppaan kanssa. Mielenkiintoinen paikka.
Joskus prätkäporukan kanssa ajeltiin Raatteentien maisemissa vastaavissa historiallisissa merkeissä.
Tuo ”iglupunkkerimajoitus” näytää mielenkiintoiselta. Itselleni ottaisin kyllä hyvän makuupussin mukaan, sillä tykkään nukkua lämpimässä.
Mekin olimme pari vuotta sitten Raatteen tiellä ja siellä oli paljon samoja elementtejä kuin Virolahdella. Minunkin mielestäni bunkkeriyöpyminen on mielenkiintoinen, jo sen historiallisen taustan vuoksi.
Virolahti on kyllä kiva kohde, saisivat pitää enemmänkin ääntä itsestään ???? sama kaiku on ollut meidän askelten, me emme tosin käyneet tuolla Keisarin huvipuistossa. Ja jos te vielä palaatte Virolahdelle niin Kiessissä kannattaa käydä, koska se on oikein soma hevoskulkupelimuseo
Virolahti on oikein kiva kohde. Meitä jäi kutkuttamaan tarkempi tutustuminen alueen luoliin, oppaan kera. Samalla voisimme käydä tutustumassa Kiessiin.
Vironlahti on minulle tuttu lähinnä lintubongarikavereiden jutuista. Niissä piireissä paikan tietää kaikki. Tuo bunkkerimajoitus on mielenkiintoinen, mutta saattaisi vähän harmittaa ikkunattomuus.
Virolahdella on todella paljon lintutorneja, mekin kävimme yhdessä katselemassa maisemia. Vaikka me emme lintubongareita olekaan, menisimme mielellämme Virolahdelle katsomaan lintujen kevät- tai syysmuuttoa.
Bunkkeriyöpyminen olisi karuudestaan huolimatta mielenkiintoinen kokemus rakennuksen vanhan käyttötarkoituksen vuoksi.
Olen pyyhkäissyt useastikin Virolahden ohi ja kuvitellut, ettei siellä ole mitään kiinnostavaa. Toisin näyttäisi kuitenkin olevan. Etenkin, jos sotahistoria kiinnostaa, kannattaisi käydä. Naureskelin tuota majoituspaikkaa bunkkerissa. Ei ehkä ihan mun juttu 🙂
Virolahdelta löytyy paljon nähtävää! Sotahistorian lisäksi lintujen kevät- ja syysmuuttoa on Virolahdella iso tapahtuma. Ja vaikka en ole erityisen kiinnostunut sotahistoriasta, oli Bunkkerimuseovierailu todella vaikuttava ja yksi parhaimpia museokokemuksiani, kiitos loistavan oppaamme.
Tämä on kyllä niin mielenkiintoinen paikka ja oli kyllä vahvassa harkinnassa vierailu tänä kesänä. Ette sentään yöpyneet siinä pallokorsussa? Se olisi voinut olla jänskä kokemus. Toivottavasti ensi kesänä pääsemme mekin tuolle puolelle Suomea ja samalla voisi käydä Vironlahdella.
Me emme yöpyneet pallokorsussa. Se olisi varmasti jännä kokemus ja ainakin itselleni voisi olla hyvin tunnepitoinen, kun miettisin korsussa yöpyneitä sotilaita ja heidän mietteitään. Toivottavasti Paula ensi kesänä pääsette kiertämään Itä-Suomea, siellä on paljon nähtävää.
Yllättävän monipuoliselta tuntuu Viron Lahti. Ja että yöpyä voi bunkkerissa. Jopas jotakin.
Virolahti on yllättävän monipuolinen niin pieneksi paikkakunnaksi. Ja eipä ole tullut muualla vastaan mahdollisuutta yöpyä korsussa.
Virolahden kesäasukkaana löysin muutamia kohteita joissa en ole vielä käynyt. Täytyypä ottaa Ventovuoren luolat kohteeksi. Luontonäyttämöllä voisi tosiaan olla enemmänkin tapahtumia. On hienoa, kun löytyy muutamia hyviä ruokapaikkoja. Myös Takatalo&Tompuri tarjoaa Navetassaan loppuviikosta hyvää ruokaa. Gofffaajille löytyy hyvässä kunnossa oleva yhdeksän reikäinen kenttä Kaakon Golf.
Oi, kiitos Marianne näistä vinkeistä. Ja ilahduttava kuulla, että pystyimme tarjoamaan sinulle uusia vinkkejä Virolahdelle. Minua jäi kovasti kiinnostamaan Bunkkerimuseon opastus luoliin. Museo-opastus oli erinomainen ja sain museovierailusta sitä kautta paljon enemmän irti. Toivottavasti luontonäyttämöä pystytään hyödyntämään, paikka on upea. Mukava, kun jätit kommenttia, se ilahduttaa.