Itäisen Suomenlahden kansallispuiston Ulko-Tammio on upea päiväretkikohde. Toisaalta Ulko-Tammiossa voi tietyin edellytyksin myös yöpyä, sillä siellä on kuuden hengen autiotupa (paikkoja ei voi varata etukäteen), jossa voi yöpyä. Toinen mahdollisuus on telttailu.
Yleisöristeilyjen aikataulu tosin on yöpymisen kannalta varsin haastava, sillä esim. tänä vuonna risteilyjä tehdään koko kesän aikana vain kuusi ja niistäkin vain osa peräkkäisinä päivinä. Ulko-Tammiossa ei myöskään ole mitään palveluja. Vaikka Ulko-Tammio sijaitseekin Haminan puolella, taitaa Kotkan Sapokasta järjestettävä MeriSetin yleisöristeily olla tällä hetkellä helpoin tapa vierailla Ulko-Tammiossa siinä tapauksessa, ettei omista omaa venettä. Risteilyn hinta on 45 euroa henkilö (meno-paluu). Tarkempi aikataulu löytyy heidän nettisivuiltaan. Kyseinen aikataulu julkaistaan vuosittain aina kesän kynnyksellä.
Itäisen Suomenlahden kansallispuisto on monen muun Suomen kansallispuiston tapaan perustettu vuonna 1982. Itäisen Suomenlahden kansallispuisto on siinä mielessä poikkeuksellinen ns. merellinen kansallispuisto, että se ei käsitä lainkaan merialueita toisten merellisten kansallispuistojen tapaan, vaan koostuu vain pienistä saarista ja luodoista. Tämä johtaa siihen, että Itäisen Suomenlahden kansallispuiston pinta-ala jää hyvin pieneksi, vain 7 neliökilometriin, jolla se on Petkeljärven kansallispuiston jälkeen pinta-alaltaan toiseksi pienin Suomen kansallispuistosta. Itse asiassa nämä kaksi pienintä kansallispuistoamme ovat niin pieniä, että ne eivät nykyisen lain mukaan voisi olla kansallispuistoja ollenkaan!
Itäisen Suomenlahden kansallispuisto on lisäksi toiseksi vähiten vierailtu kansallispuisto Perämeren kansallispuiston jälkeen. Itäisen Suomenlahden kansallispuisto on kuitenkin upeaa aluetta (kuten on Perämerenkin kansallispuisto) ja vähäinen vierailumäärä johtunee siitä, että kummatkin ovat varsin hankalasti saavutettavissa ilman omaa venettä. Vaivannäkö kuitenkin kannattaa, sillä ainakin Ulko-Tammio oli todella upea!
Itäisen Suomenlahden ulkopuistoon kuuluu vain ulkosaariston saaria, joten se sijaitsee kokonaisuudessaan sisäsaariston ulkopuolella. Se on merkittävä lintujen muuttoväylä, mutta alueella pesii myös runsaasti erilaista linnustoa ja siellä pesii esimerkiksi Suomen suurimmat selkälokkiyhdyskunnat. Alueella pesii myös merihanhia ja jokusia valkoposkihankia, joita mekin onnistuimme Ulko-Tammiossa näkemään.
Ulko-Tammio on Itäisen Suomenlahden kansallispuiston saareksi varsin poikkeuksellinen, sillä suurin osa kansallispuiston saarista on puuttomia ja karuja kallioluotoja. Kansallispuiston metsäisilläkin saarilla on useimmiten lähinnä harvaa ja matalaa kalliomännikköä, mutta Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa on myös reheviä lehtoja havujen ja karujen ja kauniiden kalliorantojen lisäksi.
Päiväretki Itäisen Suomenlahden kansallispuiston Ulko-Tammioon
Risteilymme alkoi Kotkan Sapokasta klo 10 aikaan aamulla. Meillä kävi ilman kanssa erinomainen tuuri, sillä aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta eikä tuultakaan juuri ollut. Täydellinen risteilysää siis. Risteilyn kesto on vähän yli 2h ja Ulko-Tammion saaressa on aikaa viettää noin 2,5 h, jolloin takaisin Sapokassa ollaan noin klo 17. Aluksella on myös kahvio, josta voi ostaa muun muassa erinomaisia lohivoileipiä, joissa ei ole lohesta säästelty. Myös juotavaa, makeisia ja jäätelöä oli myynnissä.
Ulko-Tammion saarella on mahdollista osallistua noin tunnin kestävälle opastetulle, noin. kilometrin mittaiselle kierrokselle. Vaihtoehtoisesti saarta voi kiertää itsenäisesti ja kulkea esimerkiksi valkoisin tolpin merkityn kolmen kilometrin mittaisen luontopolun, joka esittelee saaren luontoa monipuolisesti. Luontopolun lisäksi Ulko-Tammiossa voi myös uida, joten uikkarit kannattaa pakata mukaan!
Ulko-Tammio on myös entinen sotilassaari, joten siellä on luonnon lisäksi nähtävillä varsin paljon sotahistoriaa, josta saarelta löytyvät tykit, tunneli sekä linnakkeen jäännökset kertovat. Tunnelin läpi kulkeminen oli mahtava kokemus, joten siellä kannattaa saarella käydä! Tunnelia varten kannattaa olla valolähde mukana, me käytimme kännykän taskulamppua.
Me emme tällä kertaa osallistuneet opastetulle kierrokselle, koska halusimme varmuudella ehtiä kiertämään luontopolun ja toisaalta tutustua Ulko-Tammion sotahistoriaan ja käydä saarella olevassa näkötornissa.
Reissumme Ulko-Tammioon oli kaikin puolin onnistunut! Sää oli koko reissumme ajan erinomainen ja maisemat Ulko-Tammiossa monipuoliset. Retki Ulko-Tammioon olikin mitä mainioin tapa viettää kaunista heinäkuista viikonloppupäivää!
Pidätkö sinä Suomen merellisistä kansallispuistoista?
32 Kommentit
Lähetä kommentti
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa
Wau mikä paikka ja taas huikean upeat kuvat! On näitä teidän retkiä kiva seurata. Taas paikka, josta en ollut ikinä kuullutkaan. Aila
Kiitos Aila! Ulko-Tammio oli kyllä upea retkikohde, tykättiin todella paljon. Kaunista kallioista maisemaa. Mukavaa, että sait kauttamme vinkin sinulle uudesta kotimaan matkakohteesta.
Kiitos tästä vinkistä! Aika ajoin käymme eri kansallispuistoissa ja tuolla emme vielä ole käyneet.
Itäinen Suomenlahti on tosiaan mukava merellinen kansallispuisto. Suosittelen siellä käymistä, jos nuo laivamatkat yhtään sopivat aikatauluihin. Luulen, että pidät alueesta, kun olet paljon liikkunut Turunkin saaristossa.
Aivan kuin muidenkin ankallispuistojen kanssa, Itäisen Suomenlahden ulkopuolella on vielä useita luonnonsuojelualueita, joita jostain syystä ei olla liitetty itse puistoon. Toivon, että sellainen liitos tehtäisiin, ettei ole pieni puisto enää. Samoin Petkeljärven aluetta sopisi laajentaa. Olen ollut kerran kansallispuistossa, mutta se oli talvella ja oli pimeää, joten en nähnyt mitään. Sen lisäksi olen sukkuloinut kansallispuiston lähisaaristossa. Perämeren ankallispuistossa kävin ihan juuri, joten voin verrata näitä kahta mereistä puistoa. Perämerellä maakrapuna retkeilevälle pinta-alaa on ehkä vieläkin vähemmän, mutta siitä minun omassa jutussani. Joskus tekisi mieli uudestaan reissata noille kulmille. Lintujen kannalta todella on hyvä paikka.
Kiitos kommentista Stacy! Luulisi tosiaan, että Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon liitettäisiin lisää alueita, niin sen pinta-ala ja merkitys kasvaisi entisestään. Käsittääkseni Petkeljärven kansallispuistoa oltaisiin laajentamassa tai ainakin siitä on viime aikoina käyty keskustelua. Perämeren kansallispuisto oli kivaa aluetta, vaikka meillä ei lintujen kanssa aivan yhtä hyvää tuuria ollutkaan kuin sinulla. Siitä on todennäköisesti tulossa blogiin seuraava juttu.
Kansallispuistot on olleet tänä kesänä tosi paljon esillä. Tuntuu että koko ajan joku niistä kirjoittaa. Tämäkin on itselleni uusi tuttavuus.
Totta Sini, selvästi on kansallispuisto buumi meneillään. Ja onhan se hienoa, että meillä on monipuolinen kansallispuistojen verkosto huollettuine reitteineen. Ulko-Tammio on todella viehättävä saari, moni näytti heti suuntaavan kallioille uimaan. Kiva kesäkohde.
Onpa sympsattinen ja pikkuinen kansallispuisto! Kiva lukea näistä vähän tuntemattomammista kohteista 🙂
Harmi, että paikka on hieman hankalasti saavutettavissa – ainakin näin veneettömänä. Mutta vaikuttaako ehdottomasti mielenkiintoiselta paikalta!
On hienoa, että järjestetään yhteisaluskuljetuksia, joten myös me veneettömät pääsemme kansallispuiston saariin tutustumaan. Vaikka onhan se totta, että veneettömänä Itäisen Suomenlahden saaristoon tutustuminen ei ole niin helppoa. Ulko-Tammioon retkeä suunnittelevan täytyy tarkistaa aikataulut ja varata paikkansa venekuljetukseen, eikä näitä vuoroja tosiaan kovin montaa kesässä ole. Mutta tällainen kesäinen retki on kyllä todella mukava, ja ehdottomasti vaivannäön arvoinen. Ulko-Tammiossa oli todella kaunista.
Enpä tienny että Kotkasta pääsee tällaiseenkin paikkaan! Olis ihana kohde tuokin! Saaret ylipäätään on kauniita merimaisemineen. Kotkan edustan Kaunissaari on ollu mun omalla toivelistalla tänä kesänä, saa nähdä ehdinkö sinne.
Toivottavasti Anna ehdit käymään tänä kesänä Kaunissaaressa! Olen samaa mieltä kanssasi, saaret ovat karuudessaan kauniita. Tykkäsin itse todella paljon Ulko-Tammiosta, suositus siis myös sille.
Suomen saaristo on kyllä luonnoltaan ja maisemiltaan upeaa, nuo sotahistorialliset jutut vielä lisäävät mielenkiintoa. Vierailu kauempana mantereelta on tosiaa hankalampaa.
Olen samaa mieltä Ahti, Suomen saaristo on upea. Karut kallioiset saaret ovat kauniita. Ja on ollut hauska nähdä saarten hieman erilaista kasvistoa. Ja aivan kuten kirjoititkin, sotahistorialliset rakenteet ja esineet tuovat oman lisämausteensa saarivierailuille. Näille saarille päästäkseen joutuu tosiaan hieman enemmän näkemään vaivaa, kun ei voi ex tempore vain lähteä kohteeseen. On kuitenkin todella kiva, kun Ulko-Tammioonkin järjestetään yhteisaluskuljetuksia, niin päästään myös me veneettömät paikan päälle tutustumaan.
Ihan uusi kohde minulle, varmaankin siitä syystä että vaatii veneen jotta pääsee paikalle — eli tuonne pitää tosiaan suunnitella ja varata aika jotta pääsee kohteeseen. Voisin mennä, joskus – kuten myös Örön saarelle, josta onkin tullut kesän hittikohde. Paljon on viime vuonna entisiä sotilaskohteita avattu yleisölle.
Niinhän se on, että näihin merellisiin kansallispuistoihin haluavan täytyy suunnitella retkeään etukäteen, ja veneettömänä täytyy varata paikkansa yhteisalukselle. On kuitenkin todella kiva, että yhteisaluksilla pääsee kansallispuistoihin tutustumaan. Ja Ulko-Tammio on mielestäni ehdottomasti sen pienen vaivannäön arvoinen.
Eteläiset merelliset kansallispuistot tuntuvat olevan nyt kesällä suosittuja. Kuten Jani sanoitkin, Örö tuntuu olevan tämän kesän hittikohde. Ja en ihmettele, retki saaristoon luonnon helmaan on todella virkistävää.
Upean näköinen paikka ja ihan uusi tuttavuus, kiitos tästä! Väkisinkin alkoi naurattaa, kun näin kuvan valkoposkihanhista – ei varmasti ole Suomessa niin pientä ja kaukaista luotoa, etteikö niitä löytyisi! 😀
Mukavaa Laura, että pystyimme tarjoamaan sinulle uuden kesäisen kotimaan matkavinkin. Ulko-Tammio on maisemiltaan kaunis ja sotahistoriallisesti kiinnostava. Loistava kesäretkikohde.
Olet koko ajan askeleen meitä edellä näissä kansallispuistoissa – mikä on tietysti hyvä, niin ennen vierailua voi sivistää itseään lukemalla näitä juttujasi 🙂
Kävimme keväällä Kotkassa, mutta en silloin ”huomannut”, että sieltähän voisi käydä täälläkin, joten pitänee palata asiaan ensi kesänä – tämä kesä saattaa olla tuon osalta jo menetetty, mutta hyvähän se on olla suunnitelmia jatkoonkin!
Heh, hauskaa että olemme kirjoittaneet sinulle ajankohtaisista kansallispuistoista. Kotka on todella kaunis kesäkaupunki, upeaa, miten siellä on panostettu puistoihin. Itse ainakin menisin Kotkaan mielelläni uudelleenkin. Lyhyellä pysähdyksellä joutuukin valitsemaan, mihin aikansa käyttää. Ehkä tosiaan ensi kerralla suuntaatte Ulko-Tammion risteilylle.
No en olisi tiennyt tällaisesta kansallispuistosta lainkaan. Hienoja kuvia ja tietoa sinulta jälleen!
Mukava kuulla Mari, että pidit postauksesta! Merelliset kansallispuistot ovat ehkä aiemmin olleet vähemmän suosittuja, mutta tänä kesänä tuntuu, että ne ovat tulleet suosituksi kesäretkikohteiksi. Ja viehättäviä kohteita ovatkin, kaunista saaristoluontoa.
Ulko-Tammio oli listallani jo viime vuonna, mutta olin niin myöhään liikkeellä, ettei yleisöristeilyjä enää järjestetty. Samoin kävi tänä vuonna, koska viimeinen taitaa olla nyt tulevana viikonloppuna enkä silloin ehdi mukaan. Maisemiltaan muistuttaa Öröä, jossa on moni tänä kesänä vieraillut. Vanha sotilastukikohta sekin. Jospa sitä pääsisi ensi kesänä Itäiselle Suomenlahdelle..
Voi harmi Merja, toivottavasti seuraavalla kerralla pääset Ulko-Tammioon. Sinne menoa täytyy tosiaan hieman suunnitella etukäteen, vuoroja menee sen verran vähän.
Ulko-Tammio tosiaan muistuttaa osittain Örön saarta ja osittain saaressa on selviäkin eroja. Mikko taisi tykästyä jopa enemmän Ulko-Tammioon, itse en osaa näiden kahden väliltä valita. On hauskaa, kun saarissa yhdistyy kaunis saaristoluonto ja sotahistorialliset nähtävyydet.
Yhteysalusliikenteen lisäksi mm. Seilori Jepsu tekee tilausretkiä perinteisellä fiskarimallisella puuveneellään.
http://www.seilorijepsu.fi
Kiitos vinkistä Jere! Tilausretki onkin hyvä lisä reittiliikenteeseen. Mihin Itäisen Suomenlahden saareen sivuillasi mainittu retki suuntautuukaan? Kuulostaa mainiolta kesäretkeltä.
Komeita maisemia, ja hienoja erikoiskohteitakin näemmä tuolla tarjolla!
Meillä oli viime kesänä suunnitelmissa tehdä tuo retki. Homma kilpistyi siihen, etten oikein löytänyt Kotkan huudeilta puhuttelevaa majoitusta. Kotoa aamulla lähtiessä olisi päiväreissusta tullut aika raskas, ja tosiaan perilläoloaikaa kuitenkin varsin vähän. Saattoi olla että vähemmän lupaava säätiedotus esti reissun lopullisesti, ja valinnanvaraa ei sitten enää ollutkaan kun heräsimme vasta loppukesästä miettimään tuota kohdetta
Tuo kansallispuisto odottaa siis edelleen vuoroaan. Tänä kesänä olemme päässeet veneillen tutustumaan Saaristomeren kansallispuistoon paremmin, heinäkuussa olemme viettäneet aikaa Jurmossa ja Bodössä.
Kauniita maisemia tosiaan! Ulko-Tammio oli kyllä upea retkikohde, iso suositus.
Voihan harmi, että viime kesänä et löytänyt kivaa majoitusta Kotkasta. Mekin olimme majoituksen suhteen turhan myöhään liikkeellä ja mitään erityistä vaihtoehtoa ei ollut enää vapaana. Olemme kuitenkin varsin vaatimattomia majoitusten suhteen, joten emme antaneet tämän liikaa häiritä. Ja hyvä niin, sillä meillä oli todella hauska reissu! Kotka osoittautui todella kauniiksi ja mielenkiintoiseksi kohteeksi. Pidän paljon puutarhoista ja Kotkan upeat puistot saivat minut innostumaan. Toivottavasti Johanna löydät jonkin itsellesi mieluisan majapaikan ja kesäinen Kotkan ja Ulko-Tammion retki toteutuu.
Olipas mielenkiintoinen! Jänskä, että sinne on noin vähän järjestettyjä retkiä. Varsinkin näin kauniina kesänä moni olisi varmasti ollut kiinnostunut käymään tuollakin. Näitä tällaisia hankalammin saavutettavia kansallispuisto yksiköitä on myös täällä Yhdysvalloissa, ja jos jonkun näköistä venettä ja lentokonetta on jouduttu käyttämään, että ollaan niihin päästy. Mutta seikkailu aina on sekin! Mikä tuon tunnelin tarkoitus muuten on ollut?
Totta Paula, moni olisi varmasti halukas käymään Ulko-Tammiossa! Meidän vierailumme aikana venekuljetus taisi olla täysi, ja tänä kesänä ilmat ovat todella suosineet. Ja kuten sanoit, tekee oman lisätunnelmansa, kun kansallispuistoon ei noin vain hurauteta autolla, vaan mennään venekuljetuksella.
Tuo tunneli oli tarkoitettu varasto-, viesti-ja komentotunneliksi. Tunnelin läpi kulkeminen oli ihan mahtava kokemus! Toiseen suuntaan onnistuimme kulkemaan ilman valoa, mutta kun menimme vielä samaa reittiä takaisin, olimme yhtäkkiä tunnelin mutkien takia ihan pilkkopimeässä.
Pitääkin laittaa tämä ensi kesän to do-listalle. Kiitos vinkistä!
Mukava kuulla Tanja, että kiinnostuit! Ulko-Tammio on todella mukava kesäretkikohde, kannattaa ehdottomasti käydä.