Pressimatka Visit Kotka-Hamina

Saimme Visit Kotka-Haminalta kutsun tulla tutustumaan pyörän selästä Haminaan ja Kotkaan. Haminassa emme olleet ennen käyneet, mutta Kotka oli aiemmin tuttu. Hamina kuulosti kiinnostavalta kaupungilta ja pidämme Kotkan kaupungista. Koska pidämme myös pyöräilystä, oli päätös lähteä mukaan reissuun varsin helppo.

Pappilansaaren luontopolku Hamina

Idyllinen Hamina

Saavuimme harvinaisesta ympyräkaavastaan tunnettuun Haminaan keskiviikkona klo 19 aikaan illalla, jonka jälkeen kirjauduimme nopeasti SpaHotel Haminaan, jossa on monipuolinen allasosasto ulkoaltaineen. Kirjautumisen jälkeen siirryimme illalliselle todella tyylikkääseen kellariravintolaan Mon Amiin.

Mon ami -ravintola Hamina
Mon ami -ravintola Hamina

Herkullisen illallisen jälkeen lähdimme vielä opastetulle kaupunkikierrokselle. Todella viihdyttävällä ja informatiivisella kävelykierroksella kuulimme mielenkiintoista tietoa kaupungin historiasta ja merkkihenkilöistä. Samalla tutustuimme samalla myös Haminan kiinnostavaan arkkitehtuuriin ja näimme muun muassa kaupungin raatihuoneen ja kadettikoulun.  

Hamina
opastettu kierros Hamina
opastettu kierros Hamina
opastettu kierros Hamina
opastettu kierros Hamina

Opaskierroksia järjestetään monenlaisia, ja eri aihepiiriin keskittyviä, kuten esimerkiksi sotakierroksia, kirkkoihin ja hautausmaihin keskittyviä. Tarvittaessa kierroksia voidaan myös räätälöidä asiakkaan toiveiden mukaan. Opaskierroksia on mahdollista saada useilla eri kielillä ja niitä voidaan järjestää suomen lisäksi englanniksi, espanjaksi, italiaksi, hollanniksi, ranskaksi, romaniaksi, ruotsiksi, saksaksi ja venäjäksi. Ohjeet kierroksen varaamiseen löytyy täältä.

opastettu kierros Hamina
opastettu kierros Hamina
opastettu kierros Hamina
opastettu kierros Hamina
opastettu kierros Hamina
opastettu kierros Hamina
opastettu kierros Hamina

Aamulla ennen aamiaista meillä oli hyvin aikaa tutustua Spahotel Haminan allasosastoon, joka oli erittäin monipuolinen. 25m kuntouima-altaan, porealtaan ja kylmäaltaan lisäksi sieltä löytyi monitoimiallas hierovine suihkuineen ja videonäytölle sai valita useista vaihtoehdoista haluamansa vesijumppaohjauksen. Aamu-uinnin kruunasi ulkouima-allas ja ulkona oleva lämmin poreallas. Valitettavasti tuolta ei ole kuvia, koska kuvaaminen oli kielletty.

Aamiaiselle menimme Konditoria Huovilaan, joka on toiminut vuodesta 1966. Paikka on todella viihtyisä ja saimme nauttia erinomaisesta aamiaisesta.

Spahotel Hamina
Konditoria Huovila Hamina
Konditoria Huovila Hamina
Konditoria Huovila Hamina
Konditoria Huovila Hamina

Pyöräillen Haminassa

Aamiaisen jälkeen pääsimme viimein pyöräilemään. Reittimme kulki ensin Pappilansaareen, jossa kävelimme kauniin luontopolun, jossa pitäisi olla vapaana laiduntavia lampaita. Lampaisiin emme valitettavasti törmänneet ja ilmeisesti lampaita näkeekin myöhemmin kesällä, jolloin ne ovat tottuneempia ihmisiin. Luontopolku lähtee osoitteesta Pappilasaarenkatu 18.

pyöräilemässä Haminassa
Pappilansaaren luontopolku Hamina
Pappilansaaren luontopolku Hamina
Pappilansaaren luontopolku Hamina
Pappilansaaren luontopolku Hamina
Pappilansaaren luontopolku Hamina

Pappilansaaresta lähdimme pyöräilemään kohti Haminan Pitkäthiekat -leirintäaluetta. Matkalla sinne pysähdyimme Lupinlahden lintutornissa ja näimme siellä muun muassa silkkiuikun. Haminan Pitkäthiekat -leirintäalue oli vaikuttavin leirintäalue, jossa on tullut käytyä. Alueelta löytyy ravintola, saunat ja eritasoista majoitusta.  Kesäisin tarjolla on myös buffet-aamiainen.

pyöräilemässä Haminassa, pysähdys lintutornilla
Lupinlahden lintutorni Hamina
maisemat Lupinlahden lintutornilta Haminasta
maisemat Lupinlahden lintutornilta Haminasta
silkkiuikku
Pitkäthiekat leirintäalue Hamina
Pitkäthiekat leirintäalue ja hiekkaranta Hamina
Pitkäthiekat-leirintäalueen kartta Hamina

Haminan Pitkäthiekat -leirintäalueelta siirryimme autolla syömään lounasta Lounashuone Kerhoon. Miljöö oli todella upea ja lounas maukas. Ravintola Kerhosta siirryimme vielä ennen Kotkaan lähtemistä Tervasaareen, joka ei nimestään huolimatta ole saari, vaan paikka on yhteydessä keskusta-alueeseen ja mantereeseen. Tervasaari on kehittyvä virkistysalue, josta löytyy esimerkiksi kahviloita, hiekkaranta ja padel-kenttä. 

Lounashuone Kerho Hamina
Tervasaaren hiekkaranta Hamina
pelle miljoona -patsas Hamina Tervasaari

Historiallinen Langinkoski

Tervasaaresta siirryimme kohti Langinkosken vuonna 1889 käyttöönvihittyä keisarillista kalastusmajaa  ja luonnonsuojelualuetta. Aluksi joimme kahvit kahvila Dagmarissa, ja kuuntelimme opastusta alueen historiasta. Vuonna 1880 Venäjän kruununprinssi, sittemmin keisari Aleksanteri III, vieraili Kymenlaaksossa ja ihastui Langinkosken lohenkalastuspaikkaan. Kahvien jälkeen siirryimme vielä tutustumaan vaikuttavaan kalastusmajaan ja muuhun museoalueeseen.  

Langinkoski kahvila Dagmar
Langinkoski kahvila Dagmar
Langinkoski
Langinkoski
Langinkosken museo
Langinkosken museo
Langinkosken museo

Kotka – Suomen puistopääkaupunki

Retkemme viimeistä aktiviteettia varten siirryimme vielä Kotkan keskustaan, jossa oli tarkoitus pyöräillen tutustua Kotkan puistoihin, joista Kotka on erityisen tunnettu. Tarkemmin perehdyimme Sapokan vesipuistoon ja Katariinan meripuistoon.

Sapokan Vesipuisto taitaa olla Kotkan puistoista kaikkein tunnetuin. Ja näyttävä Sapokan Vesipuisto onkin, puistossa on esimerkiksi noin 20 metriä korkea vesiputous, jonka vesi pumpataan merestä noin puolen kilometrin päästä. Putouksen päällä on yli 20 kivipaatta, joita kutsutaan nimellä ”Kiviset Kotkat”. Nämä esittelevät erilaisia suomalaisia kivilaatuja. Lisäksi puistossa on runsaasti erilaista kasvillisuutta, kuten alppiruusuja. Eri puolilla puistoa on myös eläinaiheisia veistoksia.

kaupunkipyörät Kotka
Kotka Maretarium
pyöräilemässä Kotkan puistoissa
Sapokan Vesipuisto Kotka
alppiruusuja Sapokan Vesipuistossa Kotkassa

Myös Katatiinan meripuisto on vaikuttava kohde. Puisto on ennen ollut öljysatama, mutta siitä on vähitellen rakennettu kaiken ikäisille tarkoitettu viihtyisä toimintapuisto. Puistossa on myös taideteoksia, leikkitelineitä, ja sen läheisyydestä löytyy myös skeittipuisto ja uimaranta.

hiekkaranta Kotka
hiekkaranta Kotka

Kaiken kaikkiaan retkemme Haminaan ja Kotkaan oli oikein onnistunut ja ehdimme yhden yön retkellämme kokemaan ja näkemään todella paljon. Kaupunkeihin tutustumista auttoi erinomaiset oppaat, joita meille retkemme aikana oli. Pyörillä oli helppo ja mukava liikkua kohteista toiseen, ja tällä tavalla liikkuessa myös luonto on matkan aikana enemmän läsnä.

Visit Kotka-Hamina on koonnut sivuilleen vinkkejä alueen pyöräilyreiteistä.

Haminan vuokrapyörämahdollisuuksista pääset lukemaan täältä.

Kotkan kaupunkipyörien käytöstä pääset lukemaan täältä.

Hamina

Oletko sinä käynyt Haminassa tai Kotkassa? Jaa meille suosikkipaikkasi!

30 Kommentit

  • Haminassa ja Kotkassa oli todella paljon mielenkiintoisia paikkoja tutkittavaksi! Ehdottomasti palaamme vielä uudelleen tutustumaan alueiden retkeilyverkostoon. Kotkan puistot ovat vertaansa vailla, niitä kannattaa käydä katsomassa kauempaakin Suomesta.

   Vastaa
 1. Selvisikö se, mistä tulee sanonta, ”sekaisin kuin Haminan kaupunki?” 🙂

  Vastaa
  • Tästä sanonnasta meillä ei valitettavasti ollut puhetta, mutta se liittynee kaupungin keskustan ympyräasemakaavaan, jollaisia maailmassa on vain harvoja. Jo pelkästään tuon takia kaupungissa kannattaa joskus vierailla.

   Vastaa
 2. Taisin lukekin tästä reissusta, mutta olisiko ollut sellaisina päivinä, että meille oli jo sovittu muuta. Muuten tuolla suunnalla on kyllä ihan kivoja kohteita useampiakin. Kotkan puistoja kiersimme viime kesänä, mutta todennäköisesti palaamme sinne tänäkin kesänä – puistokohteet ovatkin siitä kivoja, että ne ovat kovin erilaisia alkukesästä ja loppukesästä. Haminassakin pistäydyimme ihan tässä lähivuosina, mutta hyvinkin voisin ajatella sinnekin palaavamme.
  Tuo 25 metrin allas hotellissa on kyllä plussaa – korona-aikaan kun Uudellamaalla uimahallit oli suljettu, niin jonkun reissun teimmekin ihan vaan sen takia, että pääsi edes uimaan, mutta ei tullut Hamina silloin vastaan, joten päädyimme Lohjalle 🙂

  Vastaa
  • Kotkan puistot tosiaan on kivoja, mekin kiersimme niitä viime kesänä. Viime kesän aikana on tullut yksi puisto lisää – Pionipuisto, joka sijaitsee Fuksinpuiston lähellä. Ja totta, ne tosiaan ovat erilaisia eri vuodenaikoina. Mekin harkitsemme Kotkaa vielä tämän kesän aikana, sen saaristossa on mielenkiintoiselta kuulostavia kohteita, kuten Kaunissaari.

   Vastaa
 3. Tämäpä tuli sopivasti: juuri hiljattain sanoin tuolle elämänmatkakumppanille, että kun mennään Suomeen, pitäisi mennä ruoka- ja kylpylämatkalle Haminaan.
  Se kun on niitä harvoja paikkoja Suomessa, jossa en ole koskaan käynyt, vaikka ympyräkaupunki puutaloineen on aina kiehtonut.

  Vastaa
  • Mukava kuulla Tanja! Haminassa kannattaa ilman muuta pistäytyä, se on oikein viehättävä kaupunki, jolla on kiinnostava historia. Kannattaa harkita myös tuollaista opastettua kaupunkikierrosta, sillä ne ovat hyvin ja mielenkiintoisesti toteutettuja.

   Vastaa
 4. Kotka ja Hamina ovat kyllä mukavia kaupunkeja, molemmissa on poikettu joitakin kertoja. Kotkassa vähän useamminkin. Puistot, veistosreitti ja Langinkoski ovat kyllä hienot. Samoin Alvar Aallon Sunilan alue kiinnostaa itseäni. Haminassa oltiin kerran sellaiseen aikaan, että heillä oli avoimet pihat -tapahtuma. Ne ovat aina mukavia kun pääsee katsomaan puutaloalueen ”suljettujen” porttien sisälle ja tulee tavattua asukkaita ja keskusteltua heidän kanssaan. Kiitos kahvila- ja ravintolasuosituksista. Tänäkin kesänä mahdollisesti joku reissu kulkee tuolta kautta.

  Vastaa
  • Kotka ja Hamina tosiaan ovat mukavia kaupunkeja kummatkin. Meillekin Kotka on tutumpi kuin Hamina. Ja meillekin tulee museiden ja saariston lisäksi Kotkasta ensimmäisenä mieleen juurikin puistot, Langinkoski ja veistospromenadi, jonka kaikki veistokset viime kesänä etsimme. Lisäksi muraalit ovat upeita ja puistoplanetaario on hauska. Tuollainen avoimet puutarhat -tapahtuma olisi kiinnostava bonus kotimaanmatkailuun, tänä vuonna se on elokuussa.

   Vastaa
 5. Kotkan vesipuistot tuttuja marraskuulta. Oli itseasiassa sen verran hieno fiilis, että heinäkuulle tiedossa uusi reissu, odotan näkeväni ”vesiputoukset” nyt. Kaunissaaressa olin viime vuonna alkusyksystä, monipuolinen luonnonmukainen saari. Sain nauttia hiljaisuudesta, ravintolatarjontaa oli jopa kahden ravintolan verran!!

  Vastaa
  • Kiva kuulla Mari, että Sapokan vesipuisto teki vaikutuksen myös marraskuun harmaudessa. Syksyllä Sapokka on varmastikin hyvin kaunis, kasvilajeja on niin runsaasti. Kotkan Kaunissaari kiinnostaisi meitä, jonain päivänä sinne kyllä suuntaamme. Tuollaiset saaristoretket ovat todella mieluisia, niissä pääsee omanlaiseen reissutunnelmaan.

   Vastaa
 6. Kylläpä tarjotaan monella kielellä opastuksia, wau! 🙂 Pyörällä kiertely on kyllä kätevää ja helppoa, pääsee lyhyessä ajassa moneen paikkaan. Tuo alue on kyllä itselle ihan tuntematonta!

  Vastaa
  • Joo, Haminassa on monipuolinen tarjonta opaskierroksen kielissä. Ja samaa mieltä kanssasi Elina, pyörällä on kätevä kierrellä paikasta toiseen. Kävelykin on kivaa, mutta siinä aikaa pitää varata siirtymisiin paljon enemmän.

   Vastaa
  • Hamina ja Kotka ovat molemmat varsin mukavia kaupunkeja. Pyörällä saa molemmista varsin hyvin irti, ja varsinkin Kotkassa ehtii kiertämään monta kivaa puistoa päivässä.

   Vastaa
   • Tuo on Rami totta, että pyörällä kulkiessa Kotkassa pääsee kiertämään monta puistoa, ja se on varsin mukava tapa kiertää kaupunkikohteita. Kätevää, kun voi ottaa kaupunki- tai vuokrapyörän alleen.

    Vastaa
 7. Kotka ja Hamina ovat molemmat melko vierasta seutua, joten oli kiva lukea, mitä kaikkea sieltä löytyy! Vihaan kyllä yli kaiken pyöräilyä, joten jos tuonne joskus eksyn, niin kohteisiin tulee tutustuttua mieluummin vaikka jalan 😀

  Vastaa
  • Onneksi Kotkaan ja Haminaan on helppo tutustua myös jalan, ovat sopivan kompakteja kaupunkeja. Ei pyöräily ole kaikkien juttu ja se on ihan ok. Tärkeintä on tietää, mikä sopii itselle ja välillä on hyvä käydä mukavuusalueen ulkopuolella, voi yllättyä.

   Vastaa
 8. Haminassa on aikoinaan tullut vietettyä 3.5 kuukautta ja iltalomilla sen kapakat ja ravintolat kierretty.Se kadettikoulu on entine kadettikoulu, joka oli käytössä Venäjän vallan aikana – nyt siis Reserviupseerikoulu eli RUK osana Maasotakoulua. Ja niitä katuja pitkiin juostiin ympärikin, ei sotapoliisia pakoon, vaan perinteisessä RUK:n Isoympyräiestissä.

  Vastaa
  • Me näimmekin rukkilaisia juoksemassa varusteet päällä Haminan kadulla ja saimme kuulla yhdeltä järjestäjistä muistoja omalta suoritusajaltaan. Täytyy nostaa Jani sinulle hattua, ei ole mikään kevyt urakka juosta noiden kantamusten kanssa. Haminan kadut tulivat varmasti tutuksi.

   Vastaa
 9. Tosi kivannäköinen reissu ollut teillä! Me kävimme ystäväni kanssa viime syksynä myös tuolla suunnalla ja yövyimme samassa hotellissa. Teimme sieltä täsmäiskuja Haminan ja Virolahden kohteisiin ja sitten paluumatkalla pysähdyimme ihastelemassa noita Kotkan puistoja. Ne kivipatsaat olivat tosi hienot siellä vesiputouksen huipulla! Miten monimuotoinen meidän luonto onkaan myös kivilaatujen osalta.

  Vastaa
  • Joo, tykättiin tästä reissusta. Pyöräilyteema oli todella hyvä, pyörillä kulkien on niin kätevä siirtyä paikasta toiseen. Teidän viime syksyinen reissu kuulostaa myös mahtavalta! Sapokan puisto on mielettömän upea. Sen huomaa, että Kotkassa on panostettu puistoihin.

   Vastaa
 10. Teillä oli kyllä kivannäköinen ja monipuolinen retki! 🙂 Sain kutsun samalle reissulle, mutta jouduin passaamaan tällä kertaa, vaikka Kotka ja Hamina kiinnostavat kyllä kovasti. Meinasimme itse asiassa mennä viettämään viikonloppua Haminaan, mutta valitsimme Hämeenlinnan sen sijaan. Emme olleet ihan vakuuttuneita Haminan ravintolatarjonnasta, mutta tuo Mon Amihan näyttää varsin kutsuvalta!

  Vastaa
  • Voi harmi, kun sinulle Sonja ei sopinut nuo aikataulut. Olisi ollut mukava olla samalla pressimatkalla. Ehkäpä joku toinen kerta. Mon Ami oli oikein mukava ravintoja. Tunnelmaltaan erittäin viihtyisä ja ruoka herkullista. Kannattaa pistäytyä siellä, jos Haminaan menet.

   Vastaa
 11. Kotka ja Hamina on sen verran lähekkäin, että noinhan pyörälläkin on kumpikin helppo ottaa haltuun. Kiitos vinkeistä! Kotkan ja Haminan käynnistä on jo aikaa.

  Vastaa
  • Totta Sari, Kotkan ja Haminan etäisyys toisistaan on sen verran pieni, että voi hyvin taittaa kaupunkien välin pyörällä. Pyörällä on niin kätevä tutustua kaupunkikohteisiin.

   Vastaa
 12. Mun täytyy kyllä lähteä Kotkaan, tällainen puutarhafriikki kun olen 🙂 Olen kuullut niin paljon pelkkää suitsutusta Kotkan hienoista viheralueista. Paljonpa olette kaikkea muutakin kivaa tuolta löytäneet. Pyöräily on muuten tosi kiva tapa tutustua kaupunkiin ja lähitienoihin.

  Vastaa
  • Täällä toinen puutarhaintoilija! Sinun täytyy Annemaria ehdottomasti lähteä tutustumaan Kotkaan. Kotkan puistot ovat mielettömät. Nyt Sapokan puistossa rhodot kukkivat, ne ovat upeita. Odotan innolla sitä, että pionipuiston pionit kasvavat, muutaman vuoden kuluttua kyseinen puisto on varmasti kukinta-aikaan lumoava. Ja nappaa ihmeessä vaikkapa kaupunkipyörä allesi, kun lähdet kiertämään Kotkan puistoja. Siten ehdit kiertämään mukavasti puistot yhden päivän aikana.

   Vastaa
 13. En ole käynyt kummassakaan kaupungissa. Mutta nyt nämä kaupungit on laitettava to do-listalle. Tästä postauksesta sain hyvän idean. Siis kotikaupunkini Oulu on Suomen johtavia pyöräilykaupunkeja, täällä voisi myös järjestää turistikierroksia pyöräillen. Meillä on loistavat, punaiset, pyöräilybaanatkin ympäri kaupunkia. Vink Visit Oulu!

  Vastaa
  • Kiva Päivi kuulla, että kirjoituksemme inspiroi sinua. Ja toivottavasti visit Oulu ottaa vinkistä vihiä, pyöräilyteema on todella kiva lisä kaupunkimatkailuun. Pyöräilyinto on selvästi kasvussa ja hyvä niin. Onhan se loistava tapa tutustua ympäristöön.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa