Dagmarin puisto sijaitsee Uudellamaalla Raaseporissa. Lähde ja sen ympärillä oleva alue on saanut nimensä 1800-luvun lopun Venäjän keisarin Aleksanteri III:n puolison Dagmarin eli keisarinna Maria Fjodorovnan mukaan. Pariskunta kävi lähteellä viisi kertaa 1800-luvun lopussa.  

Dagmarin puisto on kooltaan 0,4 neliökilometriä ja on Fiskars Oy:n omistuksessa. Fiskars on kuitenkin luovuttanut alueen osana Suomen 100-vuotisjuhlaa vuonna 2017 Metsähallituksen käyttöön 100 vuodeksi. Toivottavasti alue säilyisi jatkossakin luonnonsuojelualueena. 

Dagmarin puiston kartta
Dagmarin puisto
Dagmarin puisto
männyn kilpikaarnaa
Dagmarin puisto
Dagmarin puisto

Dagmarin puisto ja lähde

Alueen keskeisin osa on tosiaan edellä mainittu lähde, joka purkautuu Salpausselän harjusta. Harju syntyi 12 000 vuotta sitten, jääkauden aikaisen jäätikön sulaessa. Lähteen ympäristössä kasvillisuus ja luonnon ilme ylipäätään poikkeavat paljon ympäröivästä karusta luonnosta. Dagmarin puistossa on poikkeuksellisen rikas sammallajisto ja metsä on muutenkin reheväkasvustoista. Eri sammallajeja puiston alueelta on löydetty peräti 40.

Parkkipaikalta (Leksvallintie 300) lähtee leveä sorastettu polku Dagmarin lähteelle, jonne on muutaman sadan metrin matka. Lähteen kohdalta joutuu laskeutumaan useita portaita, jotta pääsee rantaan, jossa lähteen veden kulku on runsaimmillaan. Portaiden alkupäähän saakka reitti on esteetön, joskin paluu ylämäkeen on raskas ja vaatinee avustajaa.

Dagmarin polku
Dagmarin puisto
Dagmarin puisto
Dagmarin puisto ja Dagmarin lähde
Dagmarin puisto ja Dagmarin lähde
Dagmarin puiston nähtävyys

Rannassa, jossa veden kulku on runsaimmillaan, on myös erittäin kivannäköinen Källvikenin hiekkaranta.  Ranta toimii myös retkisatamana, mutta meidän vierailuaikaan paikalla oli vain yksi vene hyvän välimatkan päässä. Jos olisi ollut uikkarit mukana, olisi voinut olla mukavaa pulahtaa uimaan! 

Dagmarin puisto ja Dagmarin lähde
Dagmarin puiston hiekkaranta
Dagmarin puiston hiekkaranta
Dagmarin puiston nähtävyys

Dagmarin puisto ja historiallinen polku

Alueella kiertää hieman yli kilometrin pituinen historiallinen polku. Polku kiertää muutamalle näköalapaikoilla, joista aukeaa upeat näkymät Tammisaaren saaristoon. Reitin varrella tuli vastaan myös todella rauhallinen pieni uimaranta.

Dagmarin puisto
Dagmarin puiston näköalapaikka ja näkymät Tammisaaren kansallispuistoon
Dagmarin puiston yksityiskohta
hiekkaranta Dagmarin puistossa
hiekkaranta Dagmarin puistossa
Dagmarin puisto ja historiallinen polku
Dagmarin puisto ja historiallisen polun näköalapaikka
Dagmarin puisto ja historiallinen polku
Dagmarin puisto ja historiallisen polun näköalapaikka

Historiallista polkua kiertäessä tulee vastaan myös hauska Keisarin pöytä, jonka ääressä Aleksanteri ja Dagmar ovat ruokailleet. Pöydälle on lyhyt matka lähteeltä ja Källvikenin hiekkarannalta, jos ei halua koko aluetta kiertää.

Dagmarin puisto
Dagmarin puiston hiekkaranta
Dagmarin puisto
Dagmarin puisto
Dagmarin puisto ja Keisarin pöytä
Dagmarin puisto ja Keisarin pöytä

Dagmarin puiston muut nähtävyydet

Alueella on mahdollista patikoida halutessaan myös hieman lisää. Polut ovat sinällään selkeitä, mutta reiteillä ei valitettavasti ole lainkaan merkintöjä, joten päättelykykyä pitää käyttää, jotta näille paikoille pääsee. Näitä lisäpolkujen päätepisteitä ovat kaunis hiekkaranta ja lahdenpoukama Skutviken ja niin ikään hiekkarannan omaava Vitsand, jossa on myös englantilaisen sotalaivan ja venäläis-suomalaisen patterin välillä käydyn taistelun kunniaksi pystytetty muistokivi. 

Vitsandille lähtee 1,5 kilometrin pistoreitti varsinaiselta lyhyeltä historialliselta polulta. Kyltti osoittaa suunnan, mutta mitään muita opasteita ei sitten reitillä olekaan. Myös tämä polku on pääasiassa helppokulkuinen, joskin tälläkin reitillä on joitain nousuja ja laskuja, jotka varsinkin sadesäällä voivat olla liukkaita. Me emme olleet perehtyneet Vitsandiin aikaisemmin, joten luulimme Vitsandin nähtävyyden olevan alueella oleva kaunis ranta, mutta myöhemmin huomasimme, että Vitsandin päänähtävyys onkin muistokivi ja Krimin sodan aikaisen linnoituksen rauniot, joten palasimme paikalle seuraavana päivänä.

Dagmarin puiston opaskyltti
Dagmarin puisto
Dagmarin puisto
Dagmarin puisto ja Vitsandin opastaulu
Dagmarin puisto ja Vitsandin muistolaatta
Dagmarin puisto ja Vitsandin rauniot
Dagmarin puisto ja Vitsandin rauniot
Dagmarin puisto ja Vitsandin ranta
Dagmarin puisto ja Vitsand

Skutviken puolestaan lähtee historialliselta polulta päinvastaiseen suuntaan. Kyltin mukaan kulkemaan lähtiessä pitää ymmärtää kääntyä pienemmän polun tullessa vastaan jyrkästi vasemmalle ja kulkea noin 0,5km. Tällöin löytää todella kauniin lahdenpoukaman, joka suhteellisen pitkän kulkumatkan päässä olevana lienee varsin rauhallinen. Ainakaan meidän paikalla käydessä siellä ei ollut ketään muita!

Dagmarin puisto ja Skutviken hiekkaranta
Dagmarin puisto ja Skutviken hiekkaranta
Dagmarin puisto ja Skutviken hiekkaranta

Dagmarin puisto oli mukava patikointikohde. Se tarjosi hienon lähteen, upeita hiekkarantoja ja metsämaisemaa lisättynä hienoilla näköalapaikoilla Tammisaaren edustan saaristomaisemaan! 

 

Onko kohde sinulle tuttu?

26 Kommentit

  1. En ollut tästä kuullutkaan, vaikka Raaseporissa joka kesä käyn. Painetaan mieleen!

    Vastaa
    • Mukava kuulla Ahti, että pystyimme tarjoamaan sinulle vinkin! Ehkäpä ensi kesänä Raaseporissa käydessäsi käyt tutustumassa Dagmarin puistoon. Siellä oli paljon hyviä uimarantoja, joten lämpimänä kesäpäivänä kannattaa pulahtaa uimaan.

      Vastaa
      • En ole ikinä moisesta puistosta kuullutkaan! Mutta onpas komeat maisemat – tarttis varmaan tehdä tuonne syyslenkki.

        Vastaa
        • Dagmarin puisto on hyvä lenkkikohde, jos lähistölle sattuu. Leveät polut ovat helppokulkuisia ja maisemat ovat kauniita. Itse ainakin tykkään ulkoilla juurikin luonnon rauhassa.

          Vastaa
    • Pitääpä laittaa tämä käyntilistalle, kiitos hyvistä vinkeistä

      Vastaa
      • Mukava kuulla Laura, että Dagmarin puisto kiinnostaa. Siellä on useita kauniita rantoja, joissa meidän vierailumme aikana ei näkynyt kuin yhdessä yksi uimari.

        Vastaa
        • Mukavan vehreä luontokohde, ja lähteet ovat aina kiinnostavia 🙂 Uudenmaan luonto on itselleni vierasta, joten kiva lukea tällaisista tuntemattomammistakin kotimaan kohteista.

          Vastaa
          • Uudenmaan luonto on meillekin aika vieras, mutta tämä ainakin on käymisen arvoinen kohde. Lähteen lisäksi rauhallisia uimarantoja oli paljon, joissa on mukava viettää aikaa. Kaiken kaikkiaan tykättiin kovasti tästä kohteesta, vaikka reittimerkinnät olisivat kyllä voineet olla parempia…

  2. Kävin juuri Raaseporin linnakierroksella ja Calliolassa alkukesästä. Tämä seutu näyttää tarjoilevan kaikenlaista näkemistä ja tekemistä paljonkin!

    Vastaa
    • Raaseporissa ja sen lähiseudulla on paljon kiinnostavia kohteita! Siellä saisi helposti useamman päivän kulumaan. Etenkin, kun kesäisin Raaseporista järjestetään veneretkiä saaristoon.

      Vastaa
  3. Poikkesimme tuolla joulun jälkeen Hangossa vietetystä joulunvietosta palatessamme – toimii myös talvella, sen verran hyviä nuo leveät polut ovat. Tuon puun vuosirenkaat siihen liittyvine selityksineen on kyllä aika vaikuttava juttu.

    Vastaa
    • Hyvä vinkki Pirkko, että Dagmarin puisto on hyvä kohde myös talvella! Polut ovat kyllä leveät ja helppokulkuiset, ja alue on varmasti mukava talviseen ulkoiluun.

      Puu vuosirenkaineen oli kyllä mielenkiintoinen! Puistossa on tosiaan muutakin nähtävyyksiä lähteen lisäksi.

      Vastaa
  4. Olen käynyt täällä lukemattomia kertoja ja patikoinut polkuja ja juonut vettä. Sen sijaan Vitsandissa en ole käynyt. Se ehkä johtuu siitä, että on jonkin verran aikaa viime visiitistäni ja polkuja on viitoitettu ja kunnostettu sen jälkeen.

    Vastaa
    • Mukava kuulla Stacy, että Dagmarin puisto on sinulle tuttu! Puiston reittejä voisi mielestäni merkitä vieläkin paremmin, mutta hyvä, että parannusta aiempaan on tapahtunut.

      Vitsandissa ei ole paljoa nähtävää, opastaulun ja muistolaatan lisäksi linnoituksen perustukset hieman pilkistävät kasvillisuuden alta.

      Vastaa
  5. Dagmarin puistosta olen kuullut ja jostain lyhyesti lukenut, mutta aikaisemmin en ole näin kattavasti siihen tutustunut. Komea kivisilta oli metsätaipaleella ja nuo pitkät puuportaat sopivat kauniisti luontoon. Mukavan oloinen retkikohde mielenkintoisella historialla varustettuna.

    Vastaa
    • Kiitos Rami, mukava kuulla, että kirjoitus oli innostava. Dagmarin puistossa tosiaan yhdistyy mukavasti historia, kaunista luontoa ja viihtyisät uimarannat. Tuolla tosiaan voisi viihtyä kauemminkin, kun ottaisi eväät mukaan ja pulahtaisi välillä uimaan.

      Vastaa
  6. Viitoituksen on selkeästi tehnyt joku paikallinen, henkilö, joka ajattelee, että nämä merkinnät riittävät. Tai sitten norjalainen ajattelutapa: ei voi eksyä, kun reitti menee vuoren ja vuonon välissä😜

    Vastaa
    • Joo, merkinnät kyllä kaipaisivat vielä parannusta. Polkuja kuitenkin välillä ristesi, eivätkä alun opaskartat olleet kummoiset. Onneksi alue on kuitenkin melko kompakti, joten isommin siellä ei tule eksyttyä.

      Vastaa
  7. Olen joskus lukenut Dagmarin puistosta ja tuosta lähteestä. Tosi mielenkiintoinen historia tällä paikalla. Ja plussaa tietysti tuo, että siellä on noin hyvät patikkapolut ja kaunis ranta. Tuo Vitsand sen sijaan ei ole ollenkaan tuttu. Nyt jäi vähän kiinnostelemaan nuo mainitsemasi linnoituksen rauniot. Täytyy ehkä lukea siitä lisää. Oletteko kirjoittaneet siitä postausta?

    Vastaa
    • Täytyy Paula tuottaa sinulle pettymys, mutta Vitsandissa ei ole muuta nähtävää kuin opastaulu, muistolaatta ja linnoituksen kivijalan jämät. Kuvista ehkä pystyt erottamaan kasvillisuuden peittämää kivijalkaa. Mutta mielenkiintoista oli kuitenkin alueen nähtävyydet ja näköalapaikat käydä katsastamassa. Uimarannat olivat todella kauniita

      Vastaa
  8. Hienot metsäiset harjut, kallioiset rannat, joiden suojassa pienet hiekkarannat! Hieno paikka patikoida ja nuo rannat pysähtyä vaikka veneen kanssa. Dagmarista olen kuullut silloin kun veneilin, mutta en ole koskaan käynyt. Kiitos hyvästä kohdekuvauksesta 🙂

    Alkutekstissä taitaa olla virhe tuossa harjujen muodostumisajankohdassa. Siellä kirjoitetaan ”Harju syntyi 1 200 vuotta sitten, jääkauden aikaisen jäätikön sulaessa”. Oikea vuosimäärä taitaa olla 12 000 vuotta sitten.

    Vastaa
    • Nuo Dagmarin puiston hiekkarannat ihastuttivat minuakin! Juuri tuollainen kallioiden suojissa oleva hiekkaranta, kaunista. Veneilijöille varmasti kivoja poukamia oleskella ja yöpyä.

      Kiitos Veli, kun sanoit virheestä! Nolla oli tosiaan jäänyt uupumaan, korjaan lukeman.

      Vastaa
  9. Kivan oloiset luontoreitit. Joskus olen noista lukenut mutta välillä se, mihin useista reiteistä kannattaa mennä voi tuottaa päänvaivaa, jos vaikka kaikille ei ehdi. Kiitos kuvauksesta.

    Vastaa
    • Kiva kuulla, että kirjoituksestamme on hyötyä reittivalinnoissa! Mielestäni Dagmarin puiston parhaimmistoa ovat sen kauniit ja suojaisat rannat. Ja puiston kuuluisa lähde on lähellä parkkipaikkaa ja siten helppo sisällyttää päivään, vaikka esimerkiksi suuntaisikin Skutvikeniin.

      Vastaa
  10. En ollut minäkään kuullut Dagmarin puistosta aikaisemmin, mikä on kyllä sääli, kun tätä luki! Upeita rantoja olette tosiaan löytäneet, todella kirkasta vettäkin näytti olleen. Kiitos hienosta vinkistä. 🙂

    Vastaa
    • Joo, Dagmarin puisto oli kyllä kiva kohde. Mekin vähän sattumalta siitä luettiin, kun jouduttiin majoittumaan eri paikassa kuin alun perin oli tarkoitus. No, onneksi jouduttiin, ja löydettiin näinkin kiva luontokohde. Luulisin Sonja, että tämä kohde soveltuisi myös teille tosi hyvin ja varmasti tykkäisitte Dagmarin puistosta ja sen rannoista.

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa