Pressimatka LIAA / Latvia Travel
Me suomalaiset olemme tottuneita saunojia, mutta Latvian saunakulttuuri pääsi yllättämään täysin. Siguldan lähellä sijaitseva Ziedlejasin saunaresortti tarjosi rentouttavan kokemuksen latvialaisesta saunaretriitistä. Latvialainen sauna eli paikallisittain ”pirts” on jotain, mitä Latvian lomalla kannattaa kokea.
Latvian saunakulttuuri
Latviassa saunakulttuuriin on aina liittynyt erilaisia perinteitä ja myös luonto on olennainen osa latvialaista saunomista. Tämä näkyy muun muassa saunomisen yhteydessä tarjoiltavassa yrttiteessä, yrttivihdoissa, luonnonöljyissä ja saunomisen ohella luonnonvesistössä uimisessa. Saunomalla tuetaan saunojan kehon ja mielen terveyttä. Muinoin latvialaiset uskoivat oikein suoritetulla saunaretriitillä pystyvänsä jopa parantamaan sairauksia.
Jokaisella saunamestarilla on omanlainen tapa toteuttaa saunarituaali. Saunamestari Anrijs Tamisārs kertoi, että saunamestariksi valmistuu vähintään vuoden koulutuksella. Meidän saunamestarimme olivat kaikki käyneet kolmivuotisen koulutuksen.
Saunaretriiteissä voi käydä yksin tai muutaman hengen porukalla. Yleisimpiä vieraita ovat pariskunnat. Isommalla porukalla saunarituaalia ei pysty aivan kokonaisuudessaan suorittamaan, vaan saunamestarin on jaettava huomiotaan ja saunomisaikaa osallistujien kesken.
Ziedlejas-saunaresortti
Ziedlejasin saunaresortti sijaitsee vajaan 10 kilometrin päässä Siguldan keskustasta ja tunnin ajomatkan päässä Riiasta. Alue on rauhaisalla paikalla metsän ympäröimänä. Saunoja löytyy alueelta kolme erilaista. Lammen vierestä löytyy lasipirtti, jonka saunan yksi seinä on kokonaan lasia. Savupirtissä emme käyneet, mutta uskoisimme sen muistuttavan suomalaista savusaunaa. Ziedlejasista löytyy myös Latvian ainut villapirtti, jossa jurttamaisen saunan seinät ovat lampaanvillalla vuoratut.
Ziedlejasissa yhden henkilön saunakokemus maksaa lasi- tai savusaunassa 260 euroa, villasaunassa 240 euroa. Mikäli saunojia on kaksi ja saunamestareita yksi, on hinta lasi- ja savusaunassa 350 euroa ja villasaunassa 300 euroa. Mahdollisuus on myös saada molemmille oma saunamestari, mikä nostaa hintaa 50 eurolla. Lisäksi on tarjolla erityisiä saunarituaaleja, kuten tulevalle morsiamelle tai sulhaselle suunnatut saunarituaalit.
Ziedlejasissa on myös mahdollisuus yöpyä lammen läheisyydessä lasimökeissä. Mökit ovat ilmastoituja ja niistä löytyy wc ja suihku. Hinta on arkisin 130 euroa yöltä ja viikonloppuisin 150 euroa yöltä. Alueen syrjäisyyden vuoksi internetkuuluvutta ei välttämättä ole, mutta täällä tarkoitus onkin rentoutua.
Ziedlejas-saunaresortin osoite on Ziedlejas Gaujmaļi, Sigulda, LV-2150.
Meidän kokemuksemme latvialaisesta saunaretriitistä
Mikko kokeili lasisaunaa, jossa savusaunan tapaisesti on tarjolla perinteinen saunaretriitti. Marika kokeili villasaunaa, jonka saunaretriitti ei käsittääksemme ollut aivan perinteinen. Saunojen lämpötila on Ziedlajissa yleensä noin 65 astetta. Villasaunan lämpötila on hieman maltillisempi ja tämän vuoksi se oli Marikalle hyvä valinta.
Koska olimme paikalla syksyllä, eikä kukkivia kasveja tai tuoreita yrttejä ollut enää saatavilla, ei retriittiimme sisältynyt kasvien keräämistä. Kesäisin tämä on osa kokemusta. Vihdat sen sijaan olivat tuoreita ja niissä käytetään monipuolisemmin eri puulajeja suomalaiseen saunakulttuuriin verrattuna.
Saunaan suositellaan mentävän alasti. Myös uimapuku päällä voi olla, mikäli kokee tämän mukavampana.
Me aloitimme saunaretriittimme juomalla kupit teetä. Tee kuulemma lämmitti kehon valmiiksi sisältä ja näin valmisti meitä saunakokemukseen.
Tämän jälkeen asetuttiin saunalauteelle makaamaan pää vihdan päälle asettuen. Asentoa vaihdettiin välillä vatsamakuulta selinmakuulle. Vartaloa siveltiin päästä varpaisiin saunavihdoilla ja saunakintailla ja välillä valutettiin tai ripoteltiin lämmintä ja kylmää vettä. Pään aluetta viilennettiin viileillä kääreillä. Huomio meni täysin oman kehon tuntemuksiin ja ajantaju hämärtyi.
Rituaalin aikana ei tarvinnut olla hiljaa vaan oli tärkeä kertoa saunamestarille tuntemuksistaan. Esimerkiksi viilennystä oli mahdollista saada pyydettäessä.
Käsittely tuntui jatkuneen jo pitkään, kun oli aika käydä kastautumassa veteen. Lasisaunasta mentiin saunamestarin kuljettamana läheiseen lampeen, ja kelluttiin veden pinnalla saunamestarin kannatellessa. Villasaunasta mentiin saunan ulkopuolella olevaan kylmävesipaljuun ja saunamestari Laila Plātere piti tärkeänä, että paljuun kyykistytään niin, että myös pää peittyi hetkeksi veteen.
Kastautumisen jälkeen kietouduttiin lämpimiin pyyhkeisiin ja viltteihin. Villasaunassa mentiin viltteihin kääriytyneenä makaamaan korkealla roikkuvan verkon päälle. Tässä kohtaa olo oli täysin raukea. Samanaikaisesti kehossa tuntui lämpimältä ja kylmältä.
Saunaretriitin yhteydessä oli tarjolla juotavaa ja kevyttä syötävää.
Saunaretriitti olisi tavallisesti jatkunut uusilla saunomisilla, mutta meillä kokeilijoita oli useampia ja kunkin vuoro jäi täten tavallista lyhyemmäksi. Tavallisesti Ziedlajissa perinteinen latvialainen saunaretriitti kestään neljä tuntia, ja villasaunassa retriitti kestää kolme tuntia.
Latvialainen saunaretriitti oli ikimuistoinen kokemus. Esimerkiksi Gaujan kansallispuiston ja Siguldan aktiviteettien rinnalla Ziedlejasin saunavierailu on täydellinen lisä mieltä ja kehoa virkistävään lomailuun.
Kiinnostaako sinua saunakokemukset ulkomailla?
Sinua saattaisi kiinnostaaa myös nämä:
28 Kommentit
Lähetä kommentti
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa
Tosi mielenkiinstoista lukea tästä kokemuksesta! Kävin itse vähän aikaa sitten täällä Bostonin seudulla saunassa, jota kehuttiin suomalaisvaikutteiseksi. Saunahirret oli esimerkiksi kuulemma tuotu Suomesta. Saunayrityksessä oli myynnissä saunarukkasia, ja ihmettelin niitä paikalliselle ystävälleni kertoen, että tämä tapa ei kyllä ole Suomesta, enkä tiedä, mihin rukkasia käytetään. No nythän se selvisi! Etenkin, kun vastaanotossa töissä ollut nainen kertoi olevansa kotoisin Latviasta.
Itselle eksoottisin saunakokemus on ollut Guatemalassa, jossa erään majoituspaikan pihaan, joen rantaan oli rakennettu maya-kulttuurissa kuulemma perinteinen sauna. Se oli melko erilainen kuin suomalainen versio. Siellä esimerkiksi seistiin ja kiuas oli muurattu siten, että puita täytettiin ulkoa. Erityisen mielenkiintoista oli seurailla eri kulttuureista tulevien ihmisten reaktioita saunassa. 🙂
Tämä tosiaan oli mielenkiintoinen kokemus. Tuo saunakokemus Guatemalassa kuulostaakin kiinnostavalta. Aloin miettimään, että itsellä ei taida olla kokemusta saunoista Latvian lisäksi muualta ulkomailta. Pitää jatkossa hankkia kokemuksia lisää!
Tosi mielenkiintoista! Hintava elämys mutta kuulostaa kyllä myös upealle, aika kaukana normaalista saunassa käymisestä.
Joo, ei ihan halpa, mutta mahtava kokemus. Suosittelen, jos sattuu joskus Latviassa käymään. On tosiaan kaukana suomalaisesta saunakokemuksesta.
Huh, kolme tuntia saunomista… Mä oon jo ihan ”kypsä” (heh heh) vartin jälkeen. Onhan tuo varmasti elämys saunomisesta pitävälle. Mutta mikä on tuo toisen kuvan paikka? Jonkinlainen ”väli- / lepohuone?
Mä taas olen se, jolta Kanarialla työskennellessäni suomalaisasiakkaat kysyivät: ”Mitä kaipaat Suomesta? Saunaa?” ja minä siihen: ”En, katsopa ulkolämpötilaa. Kaipaan hiihtämistä aurinkoisilla keväthangilla.”
Minäkin ajattelin alkuun samoin. Suomessa saunoessa pystyn olemaan saunassa vain aika vähän aikaa ja sitten tykkään mennä viilentymään veteen. Tuo villasaunakokemus oli todella rentouttava eikä tullut olo, että haluaisi saunomisen jo loppuvan. Pyysin pariin kertaan viilentämistä, jolloin sain viileän kääreen pääni päälle. Ja koko kolmea tuntia ei saunota vaan välillä käydään pulahtamassa veteen ja viilennytään saunan ulkopuolella.
Kysymäsi huone on osa lasisaunarakennusta. Saunan jälkeen käytiin lammessa ja sitten mentiin makoilemaan peitettynä noille lavereille.
Minä tykästyin tähän saunaretriittiin. Kannattaa kokeilla!
Menninkäinen, minäkään en normaalisti viihdy saunassa varmaan edes sitä varttia, joten epäilin alkuun, lähteekö taju tuolla villasaunassa, missä olin Marikan kanssa. Makoilimme toisen osallistujan kanssa noin 45 minuuttia saunassa sillä aikaa kun kahta muuta saunotettiin. Se aika tuntui tosi pitkältä, ja aina kun olin valmis luovuttamaan, tuli pään päälle uusi viilentävä kääre. Se auttoi jaksamaan. Sitten kun oli oma vuoro olla käsiteltävänä, meni aika kuin siivillä eikä se tuntunut enää niin tukalalta. Kokemuksena oli kyllä todella kiva!
Joo, juuri näin kuin Cilla Maria kirjoitti. Itse tykkään kovasti saunoa, mutta liika on liikaa. Tuolla tosiaan tuli viilentävä kääre päälle, joka auttoi jaksamaan. Lämpötilaa myös säädellään saunojan olotilan mukaan.
Aivan fantastinen kokemus. Itse olen ollut Tallinnan Elamus Spassa yleisissä saunarituaaleissa. Tämä teidän privaatti kokemus tietenkin upeampi, mutta myös hinnakas. Tuota Tallinnan kylpylää suosittelen ehdottomasti, siellä noin 40€ hinnalla saa todella rahalle vastinetta
Tämä oli kyllä itselle ihan häkellyttävä kokemus. Täytyy laittaa tuo Tallinna myös mieleen, kuulostaa todella kivalta!
Lokakuussa ajoimme Siguldan läpi ja kylläkin saunan ohi. Ei tiedetty saunasta. Muutoin saunomme harvakseltaan. Erikoisin saunamuisto on mökiltä. Meille oli tulossa saksalaispariskunta kylään ja sain tehtäväksi lämmittää sauna. Taisi tulla liian perusteellinen työ, kun kesken kaiken vieraat kysyivät, että onko tämä normaalia (he olivat toista kertaa elämässään saunassa). Katto oli syttynyt palamaan. Ei ollut siis normaalia ja sammutuksen jälkeen saunominen jatkui.
Juha
Huh, mikä kokemus! Miten ihmeessä katto oli syttynyt palamaan? Tuo Siguldan saunakokemus on sellainen, mikä kannattaa kokea, vaikka saunoo harvakseltaan – niin mekin teemme.
Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta kokemukselta ja ehdottomasti voisin kokeilla. Kovin on vaan hintava ja saunomisaika pitkä, että voisi olla tälläiselle 10min. lauteilla viihtyvälle vähän turhan pitkä sessio. 😀
Ei ole tosiaan ihan halpa, mutta siinä sessiossa ihmisestä tosiaan pidetään huolta. Päälle saa sopivissa määrin viilentävä vettä, ja muutenkin lämpötilaa säädellään saunojien mieltänysten mukaan. Mahtava paikka myös pariskunnille!
Onpa hienon ja monipuolisen kuuloinen elämys! Tosiaan myös aika arvokkaan hintainen, mutta voi olla tosiaan niin eksoottinen, että moni siitä haluaa maksaa.
Suomelle tulee kovaa kilpailua nyt saunomiskulttuurin osalta.
Juu, tämä oli kyllä hieno elämys. Ei ihan halpa, mutta suosittelen kokeilemaan. Kyllä tästä tulee kilpailua Suomelle!
Mahtavaa! Taitaa olla niin, että olemme väärin perustein omineet saunan vain omaan kulttuuriin kuuluvaksi 🙂 Näkyy olevan ainakin vaahteranlehtiä VASTASSA, sekin edistää nesteenpoistoa, kuten koivu. Olisi varmaan huikea kokemus tuo, ja varsinkin rentouttava!
Joo, vaahteranlehtiä todella oli, mutta muita lehtiä. Miellyttävät tuoksut, oli ilmeisesti vuoden viimeinen päivä, kun vielä olivat hakeneet tuoreita lehtiä. Oli tosiaan kiva ja mieleenpainuva kokumus.
Oli varmasti mielenkiintoinen kokemus ja jännä, että siellä on noin erilaiset perinteet kuin Suomessa. Kuulostaa kyllä ihanan rentouttavalle. Ja aika pitkä koulutus on saunamestariksi kyllä. Tosi mielenkiintoista.
Oli kyllä mielenkiintoinen kokemus ja pääsi yllättämään, sillä en ihan tällaista osannut odottaa .On pitkä koulutus. Paljon siinä tuntui olevan eri yktisyiskohtia ja paljon siinä saunamestarin on havainnoida asiakkaan tuntemuksia ja säädellä esimerkiksi lämpötilaa jne. sen mukaan.
Huh, ehken sentään viihtyisi neljää tuntia moisessa ”pyörityksessä”. Myös tuollainen ”huopakäärö” vaikuttaa kuvan perusteella ahdistavalta, mutta ehkä käytännössä kaikki menisi kuitenkin hyvin – luottaen tuohon väittämääsi, että saunamestari osasi lukea asiakkaitaan.
Heh, neljä tuntia kieltämättä näin ennakolta varsin pitkältä ajalta. Saunahuoneen ovea pidettiin välillä auki, joka viilensi mukavasti ja teki kokemuksesta miellyttävän. Ja ei tuo huopakääräköön ahdistava, vaan menisin tuonne uudelleenkin.
Näyttää kyllä elämykseltä! Ja tuo vilttien alla lepääminen verkossa näyttää todella rentouttavalta. Kuuman ja kylmän jälkeen on kyllä niin raukea olo 🙂
Tämä toden totta oli elämys! Oma kokemukseni oli hieman erilainen, enkä itse päässyt lepäämään verkossa, mutta kuumaa ja kylmää omassakin kokemuksessahttps://www.matkallamissamilloinkin.com/latvialainen-saunaretriitti/#comment-10926ni yhdisteltiin. Suositus tälle paikalle!
Kuulostaa rentouttavalta ja sen verran erikoiselta suomalaiseen saunaan verrattuna, että tuo olisi kiva kokea. En tavallisesti käy lainkaan saunassa kuin äärimmäisen harvoin (saunakertojen välillä voi minulla kulua vuosikausia), mutta kaikki tällaiset spessut kokemukset kiinnostavat kyllä. Maltillinen lämpötila saunassa olisi minunkin mieleeni. Kuvien ja tekstin perusteella paikka vaikuttaa muutenkin kaikin puolin viihtyisältä irrottautumispaikalta.
Heh, tämä tosiaan oli hyvin erilainen kokemus suomalaiseen saunaan verrattuna. Mekään ei saunaa lämmitetä kotona usein, mutta kylpylöissä ollessamme nautimme kyllä saunoista. Tuo latvialainen versio on tarkoitettu joko yksin nautittavaksi tai pariskunnille, joten siinäkin mielessä varmasti oikein rentouttavaa. Mukava asia on myös se, että lämpötilaa säädellään esimerkiksi ovea avaamalla ja vihtoja tietyn lämpöiseen veteen kastamalla.
Olipas kivan kuuloinen elämys. Melkoisen hintavan oloinen kyllä. Tulee mieleen jotenkin turkkilainen hamam. Me olemme kerran saaneet oikein kunnon elämyksen siinä.
Oli kiva elämys tosiaan. Hinta on sellainen, että en Latviassa asuessani viikottain menisi, mutta kerran vuodessa jonkin erityisen tapahtuman yhteydessä kyllä – ja kerran kannattaa ainakin joskus käydä koittamassa. Hanamista itselläni ei ole kokemusta, mutta jos Turkissa joskus tulee käytyä, niin varmaan tulisi kokeiltua!