Budapestin Linnavuori on yksi kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Linnavuoren kuuluisimpia rakennuksia ovat tietysti Budan linna, mutta myös Matiaksenkirkko ja Kalastajanlinnake. Me päätimme lähteä katsomaan linnavuorta upeista Budapestin luolista palattuamme.

Linnavuorelle on mahdollista mennä usealla tavalla. Sinne voi ensinnäkin kävellä. Kävely on varsin raskas eikä varsinkaan kuumassa auringonpaahteessa välttämättä ole houkuttelevin vaihtoehto. Kävelyn lisäksi Linnavuorelle pääsee kuitenkin myös hienolla köysiratashissillä, jonka hinta on 4 euroa yhteen suuntaan ja menopaluulippu kustantaa 6 euroa. Kuitenkin Linnavuorelle pääsee myös tavallisella julkisen liikenteen bussilla nro 16, jonka kyytiin pystyy hyppäämään aivan köysiratashissin lähtöpaikan vierestä (Clark Ádam tér). Neljäs vaihtoehto on virallinen linnabussi (Budapest Castle Bus), jonka hinta on 8 euroa. Linnabussilla on neljä pysäkkiä (Budan linna, Matiaksenkirkko ja Kalastajanlinnake, Budantorni ja vanhakaupunki sekä linnapuutarha), ja jokaisella näistä on mahdollista jäädä pois ja sen jälkeen hypätä uuden linnabussin kyytiin. Näitä menee noin 15 minuutin välein.

Me päätimme valita linnabussin, sillä ajattelimme sen olevan kätevä, jos haluaa kiertää kaikki edellä mainitut paikat. Välimatkat olivat kuitenkin varsin lyhyitä ja ne olisi voinut kulkea kävellenkin. Kuitenkin linnabussi oli ihan hauska vaihtoehto ja varsinkin silloin, jos sen kuljettaja innostui kertomaan ympäristön kohteista.

Linnabussin hinta ei kuitenkaan sisällä tietenkään eri kohteiden pääsymaksuja. Kaikkia rakennuksia pääsee katsomaan ulkoapäin ilman maksuja, mutta niiden sisälle menemisestä veloitetaan. Lisäksi Budan linnan yhteydessä sijaitsee Unkarin kansallisgalleria sekä Budapestin historiamuseo. Me emme vierailleet tällä kertaa minkään rakennuksen sisällä, sillä kansallisgalleria ja historiamuseo ei kiinnostanut riittävästi ja Matiaksenkirkko oli tällä kertaa suljettu vierailijoilta.

Linnavuorella sijaitsee myös kuuluisa Labyrintti, jonne menoa harkitsimme. Labyrintti sijaitsee Budan linnan ja Matiaksenkirkon puolivälissä. Se ei ole kovin näkyvillä eikä sinne välttämättä löydä vahingossa, vaan pitää tietää, mitä etsii. Pääsymaksu sinne oli noin 9 euroa. Jätimme sen kuitenkin ajanpuutteen vuoksi väliin, mutta harkitsimme palaavamme sinne mahdollisesti seuraavana päivänä, mutta emme lopulta palanneet Linnavuorelle. Uskomme Labyrintin olevan kuitenkin käymisen arvoinen paikka. On kuitenkin hyvä huomata, että kuvaaminen on kiellettyä Labyrintissa. Labyrintti sijaitsee osoitteessa Úri utca 9.

Kävimme ensin tutustumassa Budan linnaan. Se ei ole yksittäinen linnake, vaan koostuu useammasta palatsista, joista osa toimii museona tai galleriana. Täältä oli hienot näkymät kaupunkiin. Budan linnaa on kuitenkin ehkä jopa parempi ihailla kauempaa, jolloin kokonaisuus on paremmin hahmotettavissa. Kuten edellä kirjoitin, Linnavuori on useissa oppaissa mainittuna Budapestin kuuluisimpana nähtävyytenä. Sen valitettavasti huomasi myös ihmisten määrässä ja Budan linna oli varsin ruuhkainen. Linna-alueen takaa on kauniit näkymät Pestin puolelle.

Budan linnan jälkeen vierailimme Matiaksenkirkolla ja Kalastajanlinnakkeella. Matiaksen kirkolle ei valitettavasti päässyt tällä kertaa sisälle. Pääsymaksu linnaan olisi ollut 3 euroa. Valkoinen Matiaksenkirkko oli mielestämme varsin kaunis rakennus. Kalastajanlinnake on Matiaksenkirkon takana ja sieltä on mukavat näkymät kaupunkiin. Matiaksenkirkon tapaan valkoinen Kalastajanlinnake on itsessäänkin varsin kaunis rakennelma. Se on kuitenkin vielä Budan linnaakin ruuhkaisempi.

Selvästi harvempi turisti vierailee Budantornilla tai kiertää vanhaa kaupunkia, jotka olivat kolmas pysähdyksemme. Kovin erityinen tämä pysähdys ei meidänkään mielestämme ollut, jonka vuoksi päätimme jatkaa matkaa varsin nopeasti.

Viimeinen pysähdyspaikka Linnapuutarha oli sen sijaan upea. Todella harva turisti näytti pysähtyvän täällä, mutta puutarha oli sen sijaan paikallisten suosiossa. Eikä ihme, puutarha on varmasti upea piknikkohde!

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa