Päätimme lähteä juhannuksena käymään Budapestissa. Menolento oli torstaina iltapäivällä ja paluulento sunnuntai-iltana. Meille oli kertynyt mukavasti Norwegian-pisteitä, jonka vuoksi saimme lennot varsin edullisesti. Ajattelimme, että meillä olisi jo ensimmäisenä iltana mukavasti aikaa kierrellä Budapestin juutalaiskorttelia, mutta toisin kävi.

Ensinnäkin jouduimme odottamaan matkalaukkua varsin kauan. Sen jälkeen ajattelimme, ottaa shuttle-bussin hotellillemme. Nämä ovat mielestämme usein varsin näppäriä. Julkisilla tietysti pääsisi paljon edullisemmin, mutta shuttle-bussilla pääsee kätevästi suoraan hotellin ovelle. Toisaalta taksiin verrattuna shuttle-bussi on selvästi edullisempi. Tällä kertaa shuttle-bussi ei kuitenkaan tällä kertaa osoittautunut hyväksi valinnaksi. Jouduimme odottamaan sitä peräti tunnin. Lisäksi jälkiviisaana voi todeta, että taksi ei olisi tullut kovinkaan paljoa kalliimmaksi (kahdelta). Lisäksi jälkikäteen huomasimme, että olisimme päässeet suoralla bussilinjalla myös varsin näppärästi keskustaan.

Homma näytti menevän niin, että ihmiset jaettiin ryhmiin sen mukaisesti, missä heidän hotelli sijaitsi ja kun ryhmä oli riittävän iso, lähdettiin kohti hotelleja. Moni muu näytti pääsevän hyvin lyhyellä jonotusajalla. En tiedä johtuiko meidän pitkä jonotusaika siitä, että samaan shuttle-bussiin tuli noin 10 hengen seurue ja kenties he olivat varanneet kuljetuksen jo etukäteen ja kyydin järjestäjät siis tiesivät kyseisen porukan olevan tulossa. Toisaalta voisin ajatella juutalaiskorttelin olevan varsin suosittu paikka majoittua ja luulisi, että ryhmiä olisi löytynyt nopeamminkin?

Kaiken lisäksi hotellimme vastaanotto oli selvästi eri paikassa kuin itse hotellihuoneemme, jonne jouduimme menemään yhden metrovälin ja vielä reippaan matkan kävellenkin. Toisaalta kävelymatka meni mukavasti, sillä nuori vastaanottovirkailija käveli kanssamme huoneellemme asti ja kertoi, missä meidän ainakin kannattaisi Budapestissa ollessamme käydä. Perille päästyämme kello taisi olla noin kymmenen.

Kohti Budapestin luolia

Etukäteen meitä kiinnosti eniten Budapestin luolat. Julkisilla ei ole aivan yksinkertaista mennä luoliin, sillä luolat sijaitsevat Budan puolella ja varsin kaukana muista nähtävyyksistä. Päätimme kävellä varsin pitkän matkan juutalaiskorttelin alueelta Budan puolelle Batthyány tér -aukiolle. Aukiolta otimme bussin numero 11, joka vei meidät suunnilleen kilometrin päähän Szemlö-vuoren luolasta. Jäimme pois teiden Pusztaszeri út ja Törökvész út välisessä risteyksessä. Raitiovaunulla olisi pääsyt bussipysäkille nopeamminkin, mutta halusimme kävellä Tonavan rantaa ja kuvailla muun muassa vaikuttavaa parlamenttitaloa.

Szemlö-vuoren luola

Kun pääsimme osoitteeseen, jossa luolan piti olla, aloimme ihmetellä. Olimmeko tulleet lainkaan oikeaan paikkaan? Yhtään ihmisiä ei näkynyt missään. Jonkinlainen sisäänkäynti edessämme kyllä oli, mutta mitään viitteitä luolista ei ollut. Kurkistimme sisään ja huomasimme kaikesta huolimatta tulleemme oikeaan paikkaan. Ensiksi piti päättää, ostammeko liput vain toiseen luolaan vai molempiin. Päätimme ostaa liput molempiin luoliin, jolloin hinta oli yhteensä hieman yli kuusi euroa aikuiselta. Jos vierailee vain Szemlö-vuoren luolassa (tai Pal-laakson luolassa), on hinta noin 4 euroa.

Kierros alkoikin sattumalta oikeastaan heti saavuttuamme. Ensin luulimme olevamme kierroksella kahdestaan, mutta lisäksemme mukaan tuli myös toinen parikunta. Kovin ruuhkaisia kierrokset eivät oletettavasti ole koskaan. Emme olleet lukeneet luolien lämpötiloista ja minulla oli päälle vain shortsit ja t-paita; Marikalla sentään oli ohut neule. 13 asteen lämpötila ei osoittautunut kuitenkaan 30 minuutin kierroksen aikana yhtään liian kylmäksi ja Marikakin riisui neuleen pois.

Szemlö-vuoren luolaan ei pääse itsenäisesti, vaan luolassa vieraillaan oppaan johdolla. Opas oli kuitenkin varsin hyödyllinen, sillä hän osasi kertoa hyvällä englanninkielellä kiinnostavia tietoja luolasta ja sen historiasta. Erityismainintana Szemlö-vuoren luolasta voisi todeta, että myös liikuntarajoitteisten on mahdollista vierailla siellä ja pyörätuolinkin kanssa voi vierailla luolissa. Stalagmiittien ja stalagtiittien lisäksi Szemlö-vuoren luolassa on esimerkiksi kalsiittihelmiä.

Pal-laakson luola

Pal-laakson luolaan on lyhyehkö, noin kilometrin pituinen matka Szemlö-vuoren luolasta. Kierrosten välissä oli noin 45 minuutin väli, joten kävelyyn oli hyvin aikaa. Pal-laakson luola oli siinä mielessä hyvin erilainen Szemlö-vuoren luolaan verrattuna, että se ei todellakaan sovellu liikuntarajoitteisille tai pienille lapsille, sillä siellä on satoja portaita.

Myöskään Pal-laakson luolaan ei ole asiaa ilman opasta. Meidän seurana oli samainen pariskunta kuin Szemlö-vuoren luolassa. Sen lisäksi mukana oli paikallinen perhe, joka oli vähän harmi, sillä opas puhui sen vuoksi pääasiassa unkarin kieltä ja ehkä vain ajallisesti 20 % englantia. Opas pahoitteli aluksi huonoa englantiaan, mutta ei siinä ollut mitään vikaa. Vikaa oli vain siinä, että hän puhui sitä niin vähän suhteesa unkarin kieleen.

Pal-laakson luolassa oli aavistuksen vielä viileämpää, mutta ei kuitenkaan liian viileää sielläkään, edes shortsit jalassa. Paikoitellen kapeita ja jyrkkiä portaita kiivetessä piti ottaa kaiteista kiinni, jolloin tuli mieleen, että lämmittävät hanskat olisi kuitenkin olleet mukavat kädessä. Myöskään ahtaanpaikankammoiselle tätä luolaa ei voi suositella. Täällä oli paikoitellen myös märkää ja liukasta, joten varovasti on syytä kävellä. Pal-laakson luolassa on myös kalsiittihelmiä ja siellä on eläimiä muistuttavia muodostumia. Lisäksi näimme jokusen fossiilin! Suureksi yllätykseksi näimme täällä myös lepakon!

Yhteenveto

Kannattaako mielestämme luolissa vierailla? Ehdottomasti kyllä! Luoliin on ensinnäkin suhteellisen helppoa mennä. Hieman hankalemmin saavutettavissa kuin moni muu kaupungin nähtävyyksistä, mutta kuitenkin selvästi lähempänä kuin monessa muussa maassa olevat luolat (esimerkiksi Uuden-Seelannin Waitomo- tai Etelä-Afrikan Cango-luola. Lisäksi isona plussana on se, että luolat ovat todella rauhallisia toisin kuin esimerkiksi monet muut Budapestin nähtävyyksistä.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa