Memento Park oli oudoin nähtävyys, jossa Budapestissa ollessamme kävimme. Kyseessä on patsaspuisto, joka koostuu Budapestiin kommunismiajan (1949-1989) patsaista, jotka on kuljetettu kyseiseen puistoon! Puiston patsaista löytyy niin Lenin, Marx kuin Engelskin. Yhtä sen sijaan ei puistosta löydy, nimittäin Stalinia. Sisäänkäyntiä vastapäätä löytyy kuitenkin jättimäiset saappaat. Alun perin siinä on ollut myös kahdeksan metriä korkea Joseph Stalin, mutta tämä tuhoutui Unkarin vallankumouksessa 1956!

Kommunismin romahdettua Budapestin patsaista käytiin kiivasta keskustelua. Ajanjakso haluttiin pyyhkiä pois, jonka vuoksi patsaiden tuhoamistakin harkittiin. Tuhoamisen sijaan patsaat päätettiin sijoittaa samaan paikaan, selvästi keskustan ulkopuolella olevalle alueelle, joka sai nimekseen Memento Park.

Hinta puistoon on noin viisi euroa ja puistossa voi käydä päivittäin aamun kello kymmenestä aina auringonlaskuun. Vaikka puiston patsaista suurin osa on keskivertosuomalaiselle varmasti tuntemattomia, on puisto varsin hauska vierailukohde.

Memento Park ei ole kovin suosittu vierailukohde ja siellä käy keskimäärin vain noin 100 ihmistä päivässä. Yksi syy mikä siihen vaikuttaa on tietysti se, että se sijaitsee selvästi keskustan ulkopuolella ja sinne on hieman vaikeampi matkustaa. Mutta ei se ylitsepääsemättömän vaikeaa ole edes julkisilla.  Sinne pääsee kätevästi niin, että hyppää vihreän linjan metroon ja matkustaa linjan Budan puoleiseen päähän aina päätepysäkille, Kelenföld vasútállomásille, asti. Päätepysäkki on myös Budapestin juna-asema ja sieltä lähtee junien lisäksi pitkänmatkanbusseja. Juna-asemalta löytyy lipunostopiste, josta voi tiedustella aikatauluja ja ostaa lippuja busseihin, jotka menevät patsaspuistoon. Lippua ei tarvitse ostaa, jos on 48 tai 72 tunnin Budapestin julkisen liikenteen matkakortti.

Asemalta lähtee esimerkiksi bussi 101B useamman kerran tunnissa ja matka kestää vain 10 minuuttia.  Kuskia kannattaa pyytää ilmoittamaan oikean pysäkki, sillä paikkaa on vaikea itse havaita. Todennäköisesti muutama muukin ihminen jää samalla pysäkillä. Lauantaisin kulkee vastaavasti usein bussi 101E. Me kävimme puistossa sunnuntaina ja silloin busseja kulkee harvemmin ja bussi 101B/E ei kulje, vaan pitää ottaa vähän pidemmän kierroksen tekevä bussi 150. Tällöin bussimatka kestää kauemmin, noin 25 minuuttia.

2 Kommentit

  1. Kommunistiset patsaat ja muu propagandamateriaali on aina vaikuttavaa. Se saattaa olla jopa kaunista, vaikka itse ideologia on aika kyseenalainen. Itse ehkä tykkään enemmän värikkäistä julisteista kuin patsaista.

    Vastaa
    • Memento Park oli tosiaan varsin vaikuttava kohde, vaikka toisaalta vähän hassu olikin. Julisteet ovat ehkä omastakin mielestäni vielä hienompia, mutta niitä ei taida nykyään näkyä museoiden ulkopuolella?

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa