Budapest on kuuluisa rauniobaareistaan. Kuuluisin niistä on Szimpla Kert, jonkinlainen vanha tehdasrakennus. Yhteistä rauniobaareille on, että ne sijaitsevat Pestin puolen juutalaiskorttelin alueella, jossa muutenkin sijaitsee lukuisia baareja ja ravintoloita.

Vielä 15 vuotta sitten alue oli hyvin toisenlainen. Toisesta maailmansodasta saakka tyhjillään olleita rakennuksia oli useita. Asiat muuttuivat, kun joku keksi perustaa tällaiseen hylättyyn rakennukseen baarin, jossa myydään olutta. Vastaavanlaisia baareja alkoi tulla lisää ja tämän jälkeen alueelle alkoi tulla muitakin baareja, ravintoloita, kauppoja ja hotellejakin.

Illalla alue on todella vilkas ja täynnä juhlijoita, ja se tekee alueesta rauhattoman. Suuri osa koheltajista on turisteja, mutta on mukana paikallisiakin. Erityisen harmillista tämä on tietysti alueella asuvien kannalta. Päivällä tunnelma on kuitenkin rauhallinen ja miellyttävä.

Rauniobaarien vanhoja rakennuksia ei ole remontoitu, vaan seiniä on maalailtu värikkäiksi, viherkasveja on tuotu runsaasti ja baarien sisustus kokonaisuudessaan on kuin kirpputoreilta haettu ja muutenkin sellainen, ettei sellaista baarissa olettaisi näkevänsä.

Yleisesti Budapestin baarit aukeavat vasta varsin myöhään, noin klo 16. Szimpla Kert sen sijaan avaa ovensa jo klo 10. Me kävimme Szimpla Kertissa aikaisin iltapäivällä. Szimpla Kertissa on valtava määrä asiakaspaikkoja, mutta valtaosa niistä oli jo täynnä varhain iltapäivällä.

Millainen kokemus sitten mielestämme oli? Käymisen arvoinen kyllä, mutta mahdollisella seuraavalla Budapestin matkallamme emme todennäköisesti mene Szimpla Kertiin uudestaan. Paikka oli täynnä turisteja eikä muutenkaan tarjonnut puitteidensa lisäksi muuta erityistä. Halusimme nähdä paikan ja nyt olemme sen nähneet, se riittää. Sen sijaan saattaisimme piipahtaa jossain toisessa rauniobaarissa, jonka asiakaskunta koostuisi turistien sijaan paikallisista.

 

Oletko sinä käynyt useammassa Budapestin juutalaiskorttelin rauniobaarissa? Mikä on suosikkisi?

3 Kommentit

 1. Jännännäköisiä paikkoja! Me ei olla käyty matkallamme Budabestissa tuolla. En ennen tätä tiennyt koko paikasta. Tosin varmaan kesäaikaan tuolla hienompaa. Meidän Budabestin matkamme oli enemmän sellaista joulufiilistelyä, joulumarkkinat. Toki jossain museoissa käytiin ja ihasteltiin paikkoja.

  https://kotonajakaupungilla.blogspot.com/

  Vastaa
  • Ainakin kesäaikaan Szimpla Kert oli mukava paikka. Budapest talvella joulumarkkinoineen kuulostaa kiinnostavalta, varmasti tunnelmallinen kauniine rakennuksineen ja valaistuksineen!

   Vastaa
 2. Minäkin kävin täällä muutama vuosi sitten ennen koronaa. Onhan tämä uskomaton paikka. Tuli tunne kuin olisi laskeutunut johonkin toiseen ulottuvuuteen, uskomattomaan sekamelskaan täynnä mitä mielenkiintoisimpia yksityiskohtia. Lämmin suositus, kun olet Budapestissä, käy ainakin täällä.

  Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa