Pressimatka LIAA / Latvia Travel

Kirjoitimme aiemmin Gauja-joen laaksossa, Gaujan kansallispuiston alueella, sijaitsevan Siguldan aktiviteeteista, nähtävyyksistä sekä erikseen mielenkiintoisesta, aivan Siguldan lähellä sijaitsevasta Ziedlejasin saunaresortista, ja sen tarjoamasta latvialaisesta saunaretriitistä. Gaujan kansallispuiston alueella, lähes kansallispuiston keskellä, sijaitsee kuitenkin myös toinen erittäin mielenkiintoinen kaupunki, Cēsis. Myös Cēsisissä kannattaa ilman muuta pistäytyä.

Cēsis Latvia
Gaujan kansallispuisto, Latvia
Gaujan kansallispuisto, Latvia

Reilun 17 000 asukkaan Cēsis on hansa-ajalta peräisin oleva linnoituskaupunki, joka sijaitsee 90 kilometriä Riiasta koilliseen. Kun matkustaa autolla Riiasta Siguldaan, kestää matka noin tunnin. Cēsisiin matkaa on puolestaan vielä 30 minuuttia Siguldasta eteenpäin. Kaupungeissa käyminen onkin näppärä yhdistää ja käydä samalla kerralla kummassakin, koska ne sijaitsevat niin lähellä toisiaan.

Turaidan linna, Latvia

Cēsisin linnanpuisto

Cēsisin kuuluisin nähtävyys on ilman muuta Cesisin linna. Tämä olikin ensimmäinen kohteemme Cēsisissä, jonne saavuimme varhain aamulla Siguldasta lähdettyämme. Kohti linnaa kävellessämme, kävelimme todella kauniin linnanpuiston läpi. Vasemmalla puolellamme aivan vieressämme oli lampi, jossa uiskenteli erilaisia sorsalintuja. Linnut olivat selvästi tottuneita ohikäveleviin ihmisiin, sillä eivät suuremmin hätkähtäneet, vaikka niitä kuvasi lähietäisyydeltä. Lammen toisella puolen oli paljon kauniissa ruskanväreissä hehkuvia lehtipuita. Alue näytti todella kauniilta. Linnanpuiston alueella pidetään kesäisin myös klassisia konsertteja, enkä yhtään ihmettele – alue soveltuu siihen varmasti erinomaisesti. 

Cēsis linnanpuisto, Latvia

Oikealla puolella hieman kauempana oli kauniilta näyttävä sinivalkoinen ortodoksikirkko (Transfiguration of Christ Orthodox Church of Cēsis).

Puiston läpi kulkiessa linnaan päästäkseen oli kivuttavana suuri määrä portaita. Ilman portaitakin linnaan on mahdollista päästä, jos linnaa lähestyy kaupungin keskustan suunnasta, mutta parkkipaikkoja ei taida tällöin oikein olla.

Cēsis ortodoksinen kirkko, Latvia
Cēsis linnanpuisto, Latvia

Cēsisin linna

Kuten Siguldan keskiaikaisen linnan, myös Cēsisin linnan rakennutti kalparitaristo 1200-luvun alkupuolella. Linna vaurioitui vuonna 1577, kun Venäjän tsaarin Iivana Julman armeijan piirityksessä 300 ihmistä haki linnasta turvaa ja lopulta päätyivät itsemurhaan räjäyttämällä itsensä ruudilla. Cēsisin linna säilyi asuttuna 1600-luvun loppupuolelle saakka ja on nykyään yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista linnoista Latviassa.

Erinomainen oppaamme Jānis Klavins kertoi meille Cēsisin linnasta ja sen historiasta kiinnostavia faktoja. Linnaa ulkopuolelta kierreltyämme siirryimme siltaa pitkin linnan sisäpihalle, jota edelleen kiersimme ilman, että olisimme siirtyneet linnan sisätiloihin.

Cēsis linna, Latvia
Cēsis linna, Latvia

Sisäpihalla oli tarjolla suuri määrä lyhtyjä, joissa paloi aidot kynttilät. Mietimme hetken, että mistä tässä mahtaa olla kyse, mutta jatkoimme tästä huolimatta kierrostamme. Hieman myöhemmin lyhtyjen tarkoitus selvisi. Ne oli tarkoitettu valaisemaan kulkua linnassa, sillä linnaa ei ollut lainkaan valaistu. Kuulosti kiinnostavalta idealta!

Cēsis linna, Latvia
Cēsis linna, Latvia
Cēsis linna, Latvia

Linnassa tosin oli paljon jyrkkiä ja erittäin kapeita portaita, joten lyhdyn kanssa sai olla tarkkana. Portaista johtuen emme suosittele linnan sisätiloja huonojalkaisille. Ja tornit olivat myös varsin korkeita, joten siihenkin on hyvä asennoitua. Toisaalta tämä on positiivista, sillä torneista oli hienot näkymät ympäröivälle alueelle. Itse nautimme opastuksestamme erittäin paljon, ja huikeimpana kokemuksena linnan sisätiloista meille jäi mieleen linnan historiaa kuvaava audiovisuaalinen näytös, joka oli varmasti hienoin missään näkemämme.

Gaujan kansallispuisto, Latvia
Cēsis linna, Latvia

Kesäisin Cēsisin linnassa järjestetään erilaisia aktiviteetteja ja esimerkiksi puutarhakierroksia. Vanhassa korupajassa puolestaan pääsee tutustumaan kultaseppien töihin.

Gaujan kansallispuisto, Latvia

Cēsisin historia- ja taidemuseo

Linnan yhteydessä on mahdollista tutua myös Cēsisin historia- ja taidemuseo, joka sijaitsee Cēsisin linnan kartanossa eli Cēsisin uudessa linnassa. 1700-luvulla rakennettu kartano on sekin käymisen arvoinen kohde. Opaskierroksemme linnassa taisi kestää pari tuntia, joten keskittyminen museossa ei enää ollut terävimmillään. Museossakin kannattaa kuitenkin ilman muuta käydä, ja museon tornista on aivan mahtavat näkymät yli Cēsisin kaupungin. Museotorniin, joka on vielä korkeampi kuin linnan tornit, täytyy kuitenkin kävellä jälleen rappusia. Ne ovat kuitenkin helpommat kävellä kuin linnan tornien kivirappuset.

Cesisin historia- ja taidemuseo eli uusi linna, Latvia
Cesisin historia- ja taidemuseo eli uusi linna, Latvia
Cesisin historia- ja taidemuseo eli uusi linna, Latvia

Cēsisin linnaan on mahdollista tutustua joko oppaan kanssa tai omin päin. Mahdollista on myös tutustua vain linnaan, museoon tai torniin. Kesäaikaan (toukokuu-syyskuu) kaikki kolme maksavat yhteensä 10 euroa, linna tai museo yksistään 6 euroa ja pelkkä torni 3 euroa. Talviaikaan (lokakuu-huhtikuu) kaikki kolme maksavat yhteensä 6 euroa, linna tai museo yksinään 4 euroa ja torni samaiset 3 euroa kuin kesäaikaan.

Oppaan kanssa hinnat ovat huomattavasti kalliimpia. 1,5 tunnin opastus maksaa 40 euroa ja kolmen tunnin opastus 70 euroa. Tämän lisäksi on maksettava myös edellä mainitut pääsymaksut. 3 tunnin opastuksen sisällöt vaihtelevat valinnan mukaan ja voivat olla joko Cēsisin linna ja museo, linna ja vanhakaupunki tai museo ja vanhakaupunki. Oppaan hinnat eivät siis ole aivan edulliset, mutta ne eivät ole henkilöä kohden. Suosittelemme ilman muuta oppaan ottamista, jos se on mahdollista, sillä ilman opasta kokemuksestamme olisi jäänyt paljon pois. Ja kuten todettua, ainakin meidän oppaamme Jānis oli erinomainen.

Cēsisin linna ja museo sijaitsevat osoitteessa Pils laukums 9, Cēsis.

Cēsis, Latvia

Cēsis — vanhankaupungin nähtävyydet

Cēsisin vanhaankaupunkiin lähdettäessä ensimmäisenä nähtävyytenä tulee vastaan Pyhän Johanneksen kirkko (St. John’s Church), joka on rakennettu 1200-luvun loppupuolella. Kirkon kellotorni on peräti 65 metriä korkea ja muutenkin kirkko on varsin suuri, sillä se on 65 metriä pitkä sekä 32 metriä leveä, ja istumapaikkoja on 1 000. Sisäänpääsy kirkkoon on ilmainen, mutta torniin on kolmen euron pääsymaksu. Päädyimme olemaan kipuamatta torniin, kun juuri olimme olleet lähellä sijaitsevissa linnan ja museon torneissa.

Pyhän Johanneksen kirkon osoite on Lielā Skolas iela 8, Cēsis.

Pyhän Johanneksen kirkko, Cēsis Latvia
Pyhän Johanneksen kirkko, Cēsis Latvia
Pyhän Johanneksen kirkko, Cēsis Latvia

Pyhän Johanneksen kirkon edessä on suurehko Ruusujen aukio, jota reunustaa useampi kiinnostavan näköinen rakennus. Aukiolla on myös muun muassa suihkulähde ja juutalaisten vainon muistomerkki. Ruusujen aukiolta Rigas iela -kadulle lähtiessä on talonkulman seinässä aurinkokello. Meidän päivämme oli pilvinen, mutta kuulemma aurinkokello näyttää melko hyvin oikean kellonajan.

Cesis, Latvia
juutalaisten vainon muistomerkki, Cesis, Latvia
tuulitunnelilento, Sigulda Latvia

Kannattaa myös kävellä kaunis katu Rigas iela, joka johtaa Vienības-aukiolle ja Voiton muistomerkille. Kyseinen muistomerkki on pystytetty 1919 Cēsisin sodassa kaatuneiden latvialaisten ja virolaisten muistoksi.

Voiton muistomerkiltä jatkoimme vielä kauniiseen Maija-puistoon, jossa näimme kaksi harvinaista mustajoutsenta.

Cesis, Latvia
Cesis, Latvia
Cesis, Latvia
Maija-puisto, Cēsis Latvia
Maija-puisto, Cēsis Latvia

KEST – ainutlaatuinen ravintolakokemus

Cēsisista pitää mainita myös vanhassa paloasemassa sijaitseva ravintola nimeltä KEST. Tämä oli meille koko Latvian matkan hienoin ravintolakokemus. KESTissä palvelu oli ensiluokkaista, ja ruoka kerrassaan herkullista. Söimme viiden ruokalajin menun, joka oli sanalla sanoen täydellinen. Kiinteän menun hinta on 75 euroa. Näille paritettujen viinien hinta on 55 euroa, ja alkoholittomien juomien hinta 35 euroa. Lihaa sisältävät ruokalajit on mahdollista korvata kasvisvaihtoehdoilla, mutta tästä tulee luonnollisesti mainita etukäteen. Ravintoloitsija Māris Jansons kertoi meille ideologiastaan ja ravintolan historiasta.

ravintola KEST, Cesis Latvia
ravintola KEST, Cesis Latvia
ravintola KEST, Cesis Latvia

Ruokailun jälkeen pääsimme tunnelmalliseen sivuhuoneeseen nauttimaan vielä jälkiruokajuomista. KEST oli ensiluokkaisen palvelun ja erinomaisen ruoan lisäksi miljöönäkin todella miellyttävä, täyden 10 suoritus.

Ravintola KEST sijaitsee osoitteessa Valmieras iela 1, Cēsis.

ravintola KEST, Cesis Latvia

Voisitko ajatella matkustavasi Cēsisiin, ja onko tapanasi panostaa matkalla myös ruoka- ja juomaelämyksiin?

27 Kommentit

  1. Jotenkin pohdin lukiessani sitä, että kun itse fanitan Puolaa ja tämä kohde sisältää paljon samaa tunnelmaa. Latvia Riikaa lukuunottamatta aika vieras itselle. Ehkä pitäisi tutustua lisää!

    Vastaa
    • Itse fanitan myös Puolaa, ja olen samaa mieltä, tässä tosiaan on paljon samaa. Riika on varmasti se, joka Latviasta ensimmäisenä tulee mieleen, mutta maassa on tosiaan myös paljon muuta,

      Vastaa
  2. Tulipas tuosta yhdestä kuvasta ihan Olavinlinna mieleen! Toisaalta varmaan oma tunnelmansa kulkea linnassa lyhdyn kanssa; voi melkein kuvitella jonkun linnanneidon tai ritarin tulevan portaissa vastaan.

    Vastaa
  3. Kävin Cesisissa talvella, joulukuussa, muutama vuosi sitten. Ei ollut niin houkutteleva paikka kuin teidän kuvista saa käsityksen, ja itse jätin linnan väliin – pihalla toki kävin kääntymässä. Kiva juttu tuo valaistus lyhdyillä! Muina vuodenaikoina olisi ollut mukavampi kiertää kaupunkia ja vaikkapa olla yötäkin. Latvian linnoista voin suositella ehdottomasti Jaunpilsin linnaa, jossa olin yötä upeassa 1600-luvulta ollessa sviitissä sekä tietysti Bauskan linnaa. Linnoja ja palatseja (mm. Rundalen palatsi – Latvian Versailles) maassa riittää huomattava määrä tutkittavaksi, ja olenkin kirjoittanut näistä vierailusta blogiini juttuja.

    Vastaa
    • Ei varmastikaan ole joulukuussa järin houkutteleva paikka. Pakko kysyä, miten olet eksynyt talvella Cesisiin? Ja kyllä, lyhdyt olivat hauska juttu, Suomessa tuskin olisi mahdollista. Täytyy laittaa Jaunpils mieleen, yöpyminen olisi varmasti hieno kokemus. Bauska on onkin itsellläni mielessä, samoin toki Rundalen palatsi, molemmissa on pakko tulevaisuudessa päästä vierailemaan.

      Vastaa
      • Kävin siellä joulukuussa 2021, kun piti käyttää pandemian aikana peruttujen airBaltic voucherit ennen vuoden vaihdetta ja sillä matkalla kävin siis Daugavpilsissa ja paluumatkalla takaisin Riikaan ajoin katsomaan Cesisin kaupunkia. Keli oli haastava koska uutta sohjoista lunta oli tullut 5-10cm ja pienet sivutiet olivat auraamattomia. Kahden päivän aikana tuli ajettua yli 700km Latviassa.

        Vastaa
  4. Iso peukku Cēsisille, kävin itse tuossa kaupungissa useampi vuosi sitten ja tykkäsin. Jossain ravintolassakin tuli tuolloin syötyä, mutta ei ollut tuo ravintola, mistä kirjoititte blogiin.

    Vastaa
    • Joo, Cēsis oli todella kiva paikka, ja pääsi yllättämään positiivisesti – se on aina mukavaa! Jos sinun tulee tuolla vielä käytyä, niin suosittelen tuota ravintolaa kyllä lämpimästi, oli meidän molempien suosikki!

      Vastaa
  5. Tuo linnapuisto, miksei sitten siihen yhdistettynä linnakin, voisi olla ihan kelvollinen kohde, jos tuolle suunnalle jostain syystä päätyisi. Vai johtuukohan se vaan siitä, että tähän aikaan vuodesta kaikki kesäisen näköinen vihreä kelpaisi 🙂

    Vastaa
    • Linnapuisto oli yllättävän nätti, ja oikeastaan se näytti tosiaan samaan aikaan yllättävänkin kesäiseltä, mutta lehdissä oli kaunis väri. Linnasta jäi erityisesti mieleen upea audiovisuaalinen näytös ja se, että linnassa kuljettiin varsin paljon lyhtyjen kanssa – ei ole sellaisesta ollut aiemmin. Mutta kieltämättä, kesäiset maisematkaan ei varmasti asiaa huononna! 🙂

      Vastaa
  6. Mikä ettei, tuollakin olisi mukava käydä, jos sinne päin matka osuisi. Itse kaipaan myös vihreää, joten kevät tai syksy ehkä vielä menettelisi. Ja eniten kiinnostaisi tietenkin puutarha.

    Emme panosta syömisiin matkoilla kahdesta syystä: se maksaa emmekä yleensä koskaan saa kunnollista syötävää. (Riippuu kyllä tietenkin myös kohteesta). Ehkä sitten pitäisi todellakin maksaa ”maltaita” saadakseen hyvää ruokaa, eikä sellaiseen vaan ole varaa. Kokeilimme syödä perinneruokaa Riian reissulla, eikä se miellyttänyt kumpaakaan.

    Vastaa
    • Joo, kevät ja syksy ovat ilman muuta kesän lisäksi hyviä ajankohtia. Meillä on yleensä sama, aika harvoin tulee ruokakokemuksiin panostettua, mutta jotain paikallista yritän aina kokeilla. Välillä on parempaa, välillä huonompaa, mutta kiinnostavia kokemuksia ovat aina.

      Vastaa
  7. Cēsis – minulle ennestään aivan tuntematon paikka – näyttää ihan yllättävän tunnelmalliselta ja houkuttelevalta. Ehkäpä johtuu tuttuudestakin, jonka Cēsisin linna saa aikaan. Jotain samaa fiilistä siinä on kuin Olavinlinnassa, jota nytkin katselen tässä olobhuoneen ikkunasta kommenttia kirjoittaessani. Tosin Olavinlinnan ympärillä on Saimaa eikä noin rehevä puutarha. Varmasti juuri syksyn väreissä linnanpiha on kaikkei kauneimmillaan.

    Vastaa
    • Enpä itse osannut yhdistää tuota Olavinlinnaan, mutta nyt kun mainitsit, niin mikä ettei. Ja juurikin suurinpana erona kenties juurikin ympäristö, Saimaan läsnäolo on niin merkittävä Olavinlinnassa, joka muuten on minun mielestäni Suomen hienoin linna. Cēsis yllätti positiivisesti, kannattaa pitää paikka mielessä tulevia matkoja suunnitellessa.

      Vastaa
  8. Cēsis oli kyllä todella kaunis ja viihtyisä pieni kaupunki. En muistanutkaan että kävimme myös tuolla kirkossa. Linnakierros itsessään olisi riittänyt minulle, pitkä museokierros ei enää jaksanut niin paljon kiinnostaa. Ravintolakokemus tosiaan kruunasi päivän!

    Vastaa
    • Joo, oli toden totta viihtyisä kaupunki! Kieltämättä yhdistetty linna- ja museokierros oli varsin pitkä kokonaisuus, ja yhdistettynä siihen, että kaikki tietysti kyselivät itseään kiinnostavia asioita pidensi kierroksen kestoa. Museosta oli kuitenkin todella hienot näköalat, joka puoltaa itsessäänkin siellä käytyä.

      Vastaa
  9. Onpa autenttisen tunnelmallinen tuo linnan kynttilälyhtyvalaistus, tuo varmasti fiiliksen kuin olisi hypännyt ajassa taaksepäin linnaan asumaan. Voi tietysti olla hankala valaistus tutustua linnaan, jos kulkureitit on samalla epätasaiset.

    Vastaa
    • Kyllä, sellainen fiilis tuosta valaistuksesta tosiaan tuli. Eipä tuo varmasti Suomessa olisi ylipäätään olllut mahdollista. Pitää paikkaansa,tutustuminen tuolla tavalla tekee kyllä sen, että se ei kaikille ole mahdollista,.

      Vastaa
  10. Cēsis näyttää mielenkiintoiselta kaupungilta, jossa voisi vierailla jopa julkisia kulkuvälineitä käyttäen Riikasta käsin.

    Vastaa
  11. Joo, ehdottomasti voisin kuvitella matkustavani Cēsisiin. Erityisesti nuo vanhat kirkot ja linnat on kiehtovia ja yleensä aina upeita kohteita vierailla! Ja erityisen kivalta ja tunnelmallisen jännältä yksityiskohdalta kuulosti tuo oman lyhdyn kantaminen linnassa. 🙂

    Vastaa
    • Linnat ja kirkot toden totta ovat kiinnostavia kohteita. Ja kyllä, lyhdyn kantaminen oli tosiaan jännää ja tuli täytenä yllätyksenä!

      Vastaa
  12. Hyvin on samalle suunnalle Latvian matkailutoimisto teitä kuskannut kuin missä itse kuljeksin kesällä. Cesiksessä tuli pistäydyttyä latvialaisten juhannuspäivänä, jolloin linna ja kaikki oli tietysti kiinni, mutta upea pikkukaupunkihan tuokin. Saatoin tankata kaupungissa, mutta muuten en kantanut paikkakunnalle rahaa sillä kertaa 😀

    Vastaa
    • Hauska kuulla, että olet kuljeskellut itsekin tuolla. Mukava kaupunki tosiaan, ja pääsi ilman muuta yllättämään positiivisesti. Muutenkin Latvia vaikutti oikein mukavalta maalta, jonne varmasti tulee palattua.

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa